Filmul Creation

“Domnule Darwin, l-ati omorat pe Dumnezeu” – declara cu entuziasm un T. J Huxley care nu este decat caricatura deliberata a naturalistului cu acelasi nume. Darwin baguie ceva despre importanta credintei ca liant social. Urmatoarea scena il arata vomitand in laboratorul sau.

Mesajul este clar de la inceput: Darwin nu este Richard Dawkins. Nici Emma, sotia si verisoara lui, nu este fundamentalistul arhetipal, desi filmul ne lasa un timp credem asa. Emma poarta coc si canta la pian (suna familiar?), il respecta pe pastor ca “medic de suflete”, se roaga pentru sotul ei, crede ca micuta defuncta Anne a devenit inger. Dar Emma are o calitate care face posibila reconcilierea ei cu Charles: Emma refuza sa fie Dumnezeu pentru sotul ei. Asa cum Charles nu se entuziasmeaza la gandul de a fi cel care il detroneaza pe Dumnezeu.

Cel care incearca sa fie Dumnezeu in film este pastorul. In estetica filmului, pastorul este replica religioasa a lui Huxley. Daca “buldogul lui Darwin” vrea sa rastoarne tronul lui Dumnezeu, pastorul vrea sa il ocupe. De aici dublul conflict in film. Conflictul dintre Charles si Emma se rezolva atunci cand reductionismul stiintific si bigotismul victorian sunt depasite intr-o noua viziune a creatiunii. De unde numele filmului: Creation.

Conflictul dintre Darwin si pastor se incheie intr-o ruptura definitiva, nu pentru ca gandesc diferit, ci pentru ca Charles intelege ca pastorul a ales sa joace rolul lui Dumnezeu cand a pedepsit-o corporal pe Anne (in genunchi pe sare) deoarece Anne l-a contrazis cu privire  la “adevarul biblic despre dinozauri”. “Sa-i spun domnului Wallace sa nu vina in Anglia pentru ca s-ar putea sa fie pedepsit in genunchi pe sare?” Ideea este ca exista doua conflicte intre stiinta si religie. Unul mediat de iubire, respect si cautarea sincera a adevarului. Celalalt este generat de ura si intoleranta de ambele parti.

Interesanta este ideea centrala a filmului: Creation. Darwin este prizioner intr-un univers brutal in care lupta pentru supravietuire si moartea sunt singurul dumnezeu accesibil mintii. Emma este prizionera unui univers religios si se inchina unui dumnezeu la fel de brutal si insensibil, care interzice intrebarile. Dupa moartea lui Anne “ea se refugiaza in religie, eu in stiinta” marturiseste Charles cu durere. Emma o imagineaza pe Anne cu harpa si aripioare. Charles o vede toturata intr-un iad care nu este altceva decat propriul sau univers in care Anne plateste pretul consanguinitatii si al supravietuirii celui mai tare. Adevarata splendoare a Genezei este ascunsa insa de ochii lui Emma si Charles.

Ca sa descopere Creatiunea, Charles trebuie sa se intoarca in amintiri si sa priveasca propria lui teorie prin ochii lui Anne. Anne care, in timp ce Emma citea copiilor din echivalentul briton al lui Arthur Maxwell “Povestiri pentru Copii”, prefera biroul tatalui ei si aventurile de pe Beagle. Anne este prima careia Darwin dezvaluie principiul selectiei naturale, dar spre deosebire de tatal ei, imbratiseaza cu fascinatie universul darwinian. “Spune-mi istoria fetitei de urangutan”. “Este trista” “Spune-o. Povestirle triste ma fac sa plang, si mie imi place sa plang. “Vulpea trebuie sa prinda iepurele pentru ca puii ei sa aiba ce manca”- explica Anne surioarei ei socate de o scena de predatie pe viu. Chiar si in clipa mortii Anne este interesata de felul in care a murit urangutanul Jenny.

Darwin si Emma descopera Creatiunea numai atunci cand imbratiseaza viata dupa exemplul fetitei lor moarte. Momentul este pregatit subtil. Charles povesteste lui Anne despre copiii patagonezi pe care comandantul FritzRoy i-a educat sa fie misionari. Ajunsi in Patagonia, copii arunca hainele si incep sa alerge goi pe plaja, spre amuzamentul lui Charles si dezamagirea lui FritzRoy. Cand Anne isi scoate rochia si incepe sa alerge pe plaja, Charles este amuzat iar Emma este nemultumita (ca FritzRoy), dar accepta. Gestul o va costa pe micuta Anne viata.

Mantuirea celor doi parinti vine atunci cand Charles explica lui Emma ca Anne a fost de fapt victima consanguinitatii, si ca el este adevaratul vinovat intrucat stia ca nu trebuie sa faca copii cu verisoara lui. “Daca ar fi sa o iau de la capat, m-as casatori tot cu tine si as face copii” raspunde Emma. Urmeaza momentul Creation. Charles si Emma imbratiseaza viata cu entuziasmul lui Anne.

Filmul este plin de cosmaruri si certuri domestice in camasi de noapte victoriene. Dar in momentul de apoteoza care urmeaza impacarii cu creatiunea, Emma face ceea ce regina Victoria si Ellen White spun ca nu trebuie sa faca o femeie in prezenta sotului. Dantelutele dispar si intelegem ca Charles si Emma sunt Adam si Eva descoperind Creatiunea.

Charles se impaca cu Anne cea din mintea lui atunci cand re-descopera Creatiunea cu ochii ei. “Exista grandoare in aceasta viziune a vietii…” se aude vocea lectorului citand ultimul paragraf din Originea Speciilor. Emma musca din fructul oprit si citeste Originea cu mintea deschisa. Charles lasase decizia publicarii sa fie optiunea ei. “Dumnezeu sa ne ierte pe amandoi” va spune ea fascinata inca de gustul fructului oprit al stiintei, desi filmul ne lasa sa credem pentru cateva secunde ca a aruncat cartea in foc.

Pentru cineva care nu cunoaste viata si opera lui Darwin filmul este prea incarcat de subtilitati. De exemplu, experientele paralele cu reflexele puiului de urangutan si ale lui Anne (o tema care revine obsesiv) sunt o aluzie clara la “Emotiile la Animale” si “Originea Omului” dar par un non sequitur la prima vedere. Filmul este insa plin de invatatura pentru o biserica ramasa inca acolo unde se afla parohul lui Darwin la jumatatea secolului XIX. Si mesajul este clar: conflictul intre stiinta si religie trebuie tratat ca un conflict in familie si trebuie depasit intr-o noua viziune a creatiunii, o viziune in iubire si adevar. Emma si Charles se mantuiesc dar numai dupa ce atat reductionistul Huxley cat si bigotul pastor ies din cadru. Sa pretindem ca orice asemanare cu profesori-impostori  este intamplatoare.

13 Responses to Filmul Creation

 1. jean says:

  aveti aici link pt on-line streaming pt filmu` asta….

  http://www.novamov.com/video/t4zo9xbbim6wi

  sper sa mearga la toti.

 2. Ulmeanu says:

  Foarte faina recenzia Edi. Chiar astazi am vizionat filmul si trebuie sa marturisesc c-am fost impresionat de nuantele subtile ale scenariului si de echilibrul pe care incearca sa-l confere acestei teme sensibile. Filmul nu-i o propaganda ieftina anti-religioasa ci descrierea unei drame reale a unui om care nu este multumit cu vechile respunsuri. Iar titlul n-are nuante peiorative ci rezuma ideea de baza a relatiei dintre religie si stiinta: exista o creatiune pe care suntem invitati s-o experimentam. Nu trebuie sa gandim la fel dar putem sa gustam aceleasi trairi si realitati, indiferent de cum ni le reprezentam sau formulam. Fundamentalistii n-au niciun viitor; doar cei care iubesc adevarul vor fi satisfacuti. Keep going bro!

 3. Creation says:

  Un link de descarcare pentru cei ce doresc versiune cu subtitrare in limba romana: aici,

 4. jugarean says:

  Open Letter to Pope Benedict XVI
  If you order this please help us to destroy terrorism
  SCRISOARE DESCHISA PENTRU PAPA BENEDICT XVI
  Numele meu este Iulian Stelian Jugarean sunt crestin de origine romana si
  In urma cu cateva luni de zile m-am rugat Domnului sa imi arate ce pot face eu pentru oameni si El mi-a aratat cum poate fi distrus terorismul mergand pe calea deschisa de Isus Hristos. Am inteles cum pot fi vindecati oamenii de ura prin iubire si anume prin daruire de sine. M-am uitat la cei ce in credinta lor vor sa ucida venind cu bombe in avioane, trenuri si autobuze si am vazut ca eu, cu credinta in Isus Hristos imi pot oferi sangele si trupul din iubire. Donand trupul si sangele pe care Domnul le-a dat pentru vindecarea unor reprezentanti sau adepti ai terorismului ce sunt bolnavi spre a fi realizatate transplanturi ca ei sa traiasca, nici un om pe planeta nu va mai crede vreodata in terorism.
  Din nefericire de circa doua luni de zile stau in fata la Parlamentul European din Bruxelles sa obtin o lege care sa imi permita aceasta. Nici macar un parinte, tata sau mama nu isi poate dona inima propriului copil astfel incat el sa traiasca si asta este nedrept.
  Incercarea mea de mediatizare in presa mondiala inca ramane fara reactii semnificative. In cele aproape doua luni de cand incerc sa sensibilizez politicienii mai mult ne-au franate drepturile prevazute in articolele 11 si 12 din Carta drepturilor UE cu privire la libertatea de exprimare si asociere, politia preferand sa stopeze manifestarea noastra.
  Va cerem sprijinul in calitate de lider spiritual al crestinilor si ca reprezentant al Domnului Isus in lupta noastra impotriva terorismului mondial.
  Iulian Stelian JUGAREAN
  Frank Peter HAENSCH

  Offener Brief an Papst Benedikt XVI
  Mein Name ist Julian Stelian Jugarean. Ich bin Rumäne und Christ.
  Vor ein paar Monaten fragte ich den Herrn, mir zu zeigen was ich für die Menschen tun kann, und er zeigte mir wie ich den Terrorismus auf dem Weg von Jesus Christus zerstört kann. Ich verstehe, wie die Menschen, durch Liebe, von Hass und Selbstverleugnung geheilt werden können. Ich sah wie, ihr Glaube wird durch Bomben zerstört, um Menschen in Flugzeugen, Zügen und Bussen zu töten. Ich sah mich mit meinem Glauben an Jesus Christus, kann ich mein Blut und Organe mit Liebe geben. Spende Blut und Körperflüssigkeiten, und das Leben dass Gott gab. Spende Blut und Leben dass Gott gab, für die Heilung von Vertretern oder Unterstützer des Terrorismus, die krank sind. Dann können sie leben und kein Mensch auf dem Planeten wird je vor dem Terrorismus angst haben. Leider sitzen wir etwa zwei Monate vor dem Europäischen Parlament in Brüssel um ein Gesetz zu erhalten, das mir dies ermöglicht.
  Kein Elternteil, Vater oder Mutter kann seine Organe für seine Kinder spenden, das ihr Kind lebt, und dass ist ungerecht.
  Mein Versuch, ist in den Medien weltweit immer noch ohne nennenswerte Reaktionen, gebleiben. Seit fast zwei Monaten, die wir es versuchen wird von der Politik unsere Rechte beschnitten, die in den Artikeln 11 und 12 der EU-Charta über die Freiheit der Meinungsäußerung und Vereinigungsfreiheit, verankert sind. Die Polizei behindert unsere Bemühungen. Wir bitten um die Unterstützung des geistliches Oberhaupts der Christen und des Vertreters des Jesus Christus, in unserem Kampf gegen den globalen Terrorismus, zu unterstützen.
  Julian Stelian JUGAREAN
  Frank Peter HAENSCH

  A german and an romanian destroy terrorism
  Julian Stelian JUGAREAN
  Frank Peter HAENSCH
  Ich habe heute mit der Post Ihnen ein brief gesant. Der Inspekteur der Polizei Brüssel heisst Bernard Jongen tel.0473457696
  Am trimis astazi si scrisoare semnata. Inspectorul de la Politia Bruxelles se numeste Bernard Jongen. tel.0473457696


  Beloved fellow EU
  I call upon your conscience and willingness to support me in an effort to destroy terrorism once and for all our families without fear and insecurity. So that our children live in peace and be like those people to commit suicide bombs in our airplanes and metros detoned our hatred to be healed. This is done not by sending armed soldiers and bombs that fail to spread and more than hatred, but by love. What you need as a politician representing you in Parliament to allow the body and organs to be donated my blood to save the life of Islamic fundamentalism representatives or members of their families are suffering, so the concept of jihad to be annihilated. Nothing secure airports when injected with the virus will come more sophisticated, more deadly, our stadiums. Sacrifice of one man is infinitely cheaper than soldiers lives and wasted resources for years without results. If transplants will be made live on TV and advertised on the internet, then everyone will see self-giving for the good people and they understand our values! Think rationally and give me your signature, and I will defeat terrorism with his bare hands! Thank you! Iulian Jugărean
  e-mail:iubiredeoameni@yahoo.com
  Blog:jugarean.wordpress.com

  Bien-aimés citoyen de l’Union européenne
  La parole est ŕ votre conscience et la volonté de me soutenir dans un effort visant ŕ détruire le terrorisme une fois pour toutes nos familles, sans peur et insécurité. Pour que nos enfants vivent dans la paix et ętre comme ces gens ŕ commettre des attentats-suicides dans les avions et les métros detonând notre haine pour ętre guéri. Ce n*est pas effectuée par l*envoi de soldats armés et des bombes qui ne parviennent pas ŕ se propager et plus de haine, mais par l*amour. Qu*est-ce que vous avez besoin d*un homme politique pour vous représenter au Parlement pour permettre ŕ l*organisme et les organes qui seront remis mon sang pour sauver la vie de l*intégrisme islamique représentants ou des membres de leurs familles souffrent, alors le concept de djihad ŕ ętre anéanti.
  Rien aéroports sécurisé lorsqu*il est injecté par le virus viendra plus sophistiqués, plus meurtričre, nos stades. Sacrifice d*un homme est infiniment moins cher que la vie des soldats et un gaspillage de ressources pendant des années sans résultats.
  Si les greffes sera faite en direct ŕ la télévision et la publicité sur Internet, puis tout le monde verra le don de soi pour les gens de bien et qu*ils comprennent nos valeurs! Penser rationnellement et de me donner votre signature, et je vais vaincre le terrorisme avec ses mains nues! Merci!
  Iulian Jugărean
  e-mail:iubiredeoameni@yahoo.com
  Blog:jugarean.wordpress.com

  Beloved fellow EU
  I call upon your conscience and willingness to support me in an effort to destroy terrorism once and for all our families without fear and insecurity. So that our children live in peace and be like those people to commit suicide bombs in our airplanes and metros detoned our hatred to be healed. This is done not by sending armed soldiers and bombs that fail to spread and more than hatred, but by love. What you need as a politician representing you in Parliament to allow the body and organs to be donated my blood to save the life of Islamic fundamentalism representatives or members of their families are suffering, so the concept of jihad to be annihilated. Nothing secure airports when injected with the virus will come more sophisticated, more deadly, our stadiums. Sacrifice of one man is infinitely cheaper than soldiers lives and wasted resources for years without results. If transplants will be made live on TV and advertised on the internet, then everyone will see self-giving for the good people and they understand our values! Think rationally and give me your signature, and I will defeat terrorism with his bare hands! Thank you!

  Domnule Presedinte Jerzy Buzek
  Numele meu este Stelian Iulian Jugarean, sunt cetatean european si doresc sa va aduc la cunostinta ca razboiul impotriva terorismului in care este implicata societatea noastra nu are sorti de izbanda, dimpotriva genereaza ura si cheltuieli enorme din partea cetatenilor.
  Cum va inchipuiti dumneavoastra ca trimitand soldati si arme, impunand forta si teama, omenirea ar putea scapa de aceasta boala groaznica numita terorism?! Prin asemenea masuri generati, transmiteti si perpetuati URA! Ori exact aceasta este hrana terorismului!
  Solutia pentru URA dintre oameni este una singura si anume IUBIREA!
  Trebuie sa legiferati ca un parinte sa isi poata oferi propriul sange sisau organele trupului daca este nevoie, pentru salvarea propriului copil! Asa este normal si drept!
  Va rog sa ma credeti ca daca sangele meu, inima mea sau alt organ ar salva viata unui adept al terorismului, si ideologia daruirii de sine ar fi mediatizata, aceste organizatii se vor dizolva deoarece ideologia lor va fi anihilata! Nu este nevoie decat de un singur exemplu si eu sunt fericit sa ma ofer 100% pentru distrugerea acestui flagel al omenirii care consuma energie si resurse. Daca aceste eforturi ar fi folosite pentru oameni atunci nici un locuitor al planetei nu ar mai suferii de foame! Nu mai este vreme sa asteptam pana cand omenirea va avea un guvern mondial. Trebuie actionat rapid si cu toata forta iubirii.
  Aveti acum toate elementele necesare, nu trebuie decat sa actionati!
  Daca intelegeti toate acestea, omenirea va va tine in memorie ca Presedintele care a schimbat lumea in bine mai mult decat toti Papii la un loc!
  Eu voi astepta in strada zi si noapte decizia dumneavoastra! Multumesc!
  Cu dragoste

 5. Stef says:

  Jugarean

  ai inceput ultima postare cu o scrisoare trimisa unui papa in functie si ai terminat jignind toti papii la un loc. Mesajul tau este ciudat si difuz.

  Hai sa vedem. Te-ai trezit intr-o buna dimineata ca esti un fel de mesia care are de facut si de transmis ceva intregii lumi. Bun, dar nu ai gasit altceva mai relevant decat eradicarea terorismului mondial??!!?? Pai de o buna bucata de vreme, americanii, prin intermediul a numeroase agentii guvernamentale sau non, impreuna cu aliatii lor europeni sau israelieni, se chinuie sa combata cumva plaga asta moderna si deocamdata au slabe rezultate iar tu vrei sa o rezolvi tipand pe strada??
  Si unde, la Parlamentul European…De ce nu te duci…spre exemplu la Langley in USA, sa tipi in fata sediului CIA, ca barem ei se ocupa cu asa ceva.
  Daca nu realizezi cat de ridicol esti in demersul tau, atunci intelectul tau e grav afectat sau …esti un amestec de prostie si naivitate crasa.
  Ok, vrei sa te sacrifici pentru binele omenirii, atunci de ce nu strangi alimente si sa mergi cu ele in Africa, unde mor milioane de copii de inanitie??

  Te declari urmas al lui Cristos, pai unde ai citit tu ca el demonstra pentru eradicarea miscarii zelotilor, care in mare, faceau cam aceeasi treaba pe care o incearca fundamentalistii musulmani in zilele noastre?

 6. maria says:

  Trebuie sa existe o alta viziune a creatiunii?
  Pentru a vedea „originea”, cu ochii deschisi,trebuia sa mancam din fructul oprit?
  Oare nu faptul ca „am mancat”,a ingreunat intelegerea vietii?
  Oamenii trebuiau sa manance din fructul oprit,pentru ca, numai asa,Dumnezeu putea fi si Mantuitor?
  Cu alte cuvinte,”ochii inchisi”, si increderea oarba in Dumnezeu, nu ar fi dat putinta oamenilor, de a cunoaste cu adevarat „geneza”?
  Daca moartea e un proces firesc, si consecinta naturala a unei evolutii naturale,un fenomen natural,atunci cum se impaca cu viziunea asupra creatiei, in iubire si adevar?
  Cum se explica dezastrul in care se afla omenirea,crimele,erorile umane?
  Nu cumva il facem partas, prin acest mod de abordare ,pe Dumnezeu,in acelasi timp numindu-L drept si iubitor?
  Cearta dintre stiinta si religie, nu vine ca urmare a faptului ca omul priveste viata,fara a o intelege, cauta solutii pentru a explica ceea ce de fapt este explicat, si cauta in eter, ceea ce de fapt exista in realitate?
  Sotia lui Darwin,privea Originea cu ochii deschisi? Si atunci,intelegea ea oare lupta pentru existenta, selectia sexuala, care o facea sa para in ochii „patriarhului evolutiei”, inferioara?
  Poate exista, conciliere intre religie,si asa-numita stiinta darwiniana?
  Lupta pentru existenta exista,insa, duce ea spre evolutie?

 7. jugarean says:

  Stef
  Te iubesc pt mesaj! ADEVARUL doare cateodata prea tare. Probabil imi scri din confortul casei tale, satul si fara grija zilei de maine, ca oitele sunt in staul gata de muls. Care sunt cuvintele in care jignesc pe toti papii la un loc?!!!
  Inca o data TE IUBESC! Iti inteleg si sentimentele si cat de departe poti sa vezi!
  Cu dragoste…

 8. jugarean says:

  Inca o data NU EXISTA RAU. Fabrica acesta de iubire nici nu putea fi altfel, astfel incat IUBIREA sa creasca si sa dea VIATA materiei universului!
  Cu dragoste…

 9. Claudiu says:

  Atat religia cat si stiinta starnesc pasiuni ce pot duce la pietre de sare. Sa nu ne imbatam cu apa rece. Sunt multi atei sau agnostici care i-ar ucide pe fundamentalisti si invers.
  Adevarul nu te elibereaza deloc daca etica este aruncata la gunoi.
  Creation este un film ce arata abuzurile religiei lasandu-le in umbra pe cele ale stiintei.
  Avem experimente chiar aici, pe site ce confirma acest punct de vedere.

 10. Camelia says:

  Inca un documentar de vazut si comentat:

 11. Jugarean says:

  Mersi Camelia
  Asta vrea si Edi sa ne arate, un God obiectiv, ce nu se implica ci doar exista! Trebuie sa scoata IUBIREA care ESTE DUMNEZEU din ecuatie astfel incat omului I SE CUVINE VIATA!
  Cu dragoste…

 12. i-oana says:

  Nu prea inteleg cum vrea Edi sa arate ca God asta e obiectiv dar nu se implica !

  Voi va auziti cand vorbiti sau macar cand tastati mesaje d-astea ….psihidelice!?

  Auzi tu, vecina ,ce-ntamplare…..God care doar exista dar nu se implica, adica il cam doare prin …..partea dorsala de TOT ce se intampla !

  Da´ ce mai conteaza cand El este iubire!?

  Mai,mai….ce chestie,uite p´asta n-o stiam,asta cu iubirea scoasa din ecuatie si care este Dumnezeu, ca sa ramana….viata ce i se cuvine omului !

  Mi se suceste mintea-n cap incercand sa inteleg ce se vrea a zice prin zicerea asta tare….superflu…xata !

 13. i-oana says:

  :heh: Cica Darwin asta ar avea dureri de cap cand ar auzi cam ce-i pun altii in caraca. Parc :-)) -am mai zis eu mai de mult ca saracul Darwin a facut doar observatii ,de concluzii s-au ocupat altii in numele lui.

  Ce baieti buni astia de „imprumuta” observatiile darwiniste si le pun frumos in jocul lor de idei despre ce-i aia …..viata !

  Uite d´aia nu ma grabesc eu sa-l condamn pe Darwin pe care adventistii il prezinta cu cap de urangutan si costum gen sec.19,asa, la mistho.

  Ma indoiesc ca ar fi citit „Originea speciilor” sau biografia lui Darwin,saracul si SINGURUL maimutoi !!Your comment :-)) :-))

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: