Ecce Homo 23 – Ecce Homo

35 Responses to Ecce Homo 23 – Ecce Homo

 1. NorthLite says:

  Datorita abuzului cu proxy, sistemul de votare a comentariilor va fi dezactivate temporar, pana gasim plugin-uri alternative. La sondaj voturile vor fi restrictate la useri inregistrati.

 2. paul moga says:

  Pai … si eu cu cine votez ? :liquor: Eu nu am facut abuz cu proxy , am facut doar un abuz cu cineva care ma inervat si i-am dat vot negativ . Nu , nu … comentariul era bun draga administratie , dar daca ma suparat ?… Si am apasat asa de tare incit era sa-mi treaca degetul prin tastatura . 😮
  Ba da , recunosc ca am mai facut un abuz . I-am dat la cineva ,,negativ ,, din cauza ca el se inspirat dintr-o carte , cind a scris comentariul . Cartea era prea grea pt mine , si nu era pe gustul culturii mele de cartier , si ca sa elimin orice dubiu si analiza , a trebuit sa-i dau … jos palaria . :cowboy:

 3. jean says:

  nu stiu de ce se supara lumea din cauza voturilor…MESAJELE ORICUM SE POT CITI

 4. Alter Ego says:

  Edy

  Felicitari !!!
  Adevarul te va costa, dar nu se poate altfel, Adevarul e o stare de risc.
  Inca odata :
  Felicitari !!!

  Cu drag !

 5. Costel says:

  Intersant ca aceeasi invitatie la decizie, cu riscul ruperii de familie, de orice sistem social, facuta si de cei ce ne invita sa intram in tribul vreunei biserici -in care doar renuntand la individualismul considerat pacatos, negandu-ne si supunandu-ne marelui inchizitor vom gasi pacea- aceeasi invitatie facuta si de Edi ce ne indeamna sa iesim din trib, face apel la exercitiul libertatii de alegere. Cel in cauza are impresia ca el a decis asta, prin urmare e multumit ori unde s-ar afla. Cei satui de mirosul din trib aleg sa ia o gura de aer proaspat, cei infrigurati si poate singuri se incalzesc inauntru.In ultima instanta multumirea de a fi putut alege ne mangaie, ne linisteste si ne adoarme pana la o noua trezire in care ne reluam exercitiul.

 6. Alter Ego says:

  Hristos a intors definitiv spatele religiei organizate.
  A fi una cu El insemneaza sa intorci spatele oricarui sistem religios organizat pe principii ierarhice de putere si sa intorci fata spre semenii tai, adica spre tine insuti.

 7. jugarean says:

  Corect Alter Ego
  Nu trebuie decat sa cauti ADEVARUL si ti se releva singur. Intrebarea este dac vrei sincer sau doar schimbi o minciuna cu alta pentru a dobandi putere!
  Cu dragoste…

 8. radu says:

  Va vad/ascult destul de des. Nu inteleg de ce e atat de slaba calitatea sunetului, ma gandeam ca e problema doar cu primele inregistrari, dar vad ca nu se rezolva cu nimic. Fluctuatii mari de volum, probabil vreun „noise filter” care e folosit cum nu trebuie.. trebuie sa ma chinui sa inteleg cuvintele.

 9. NorthLite says:

  radu,

  La inregistrarile facute la AZS Chicago, sunetul trece prin mixer inainte de intra in computer (quicktime pe un mac).

  Ce sugestii ne dai cu privire la setariile la mixer?

 10. adrian says:

  Departe de a fi modelul de imitat,Isus este persoana de urmat. Diferenta e substantiala:in vreme ce imitatia presupune mimare, conformare pana la indistinct cu ceea ce este imitat, urmarea pretinde originalitate, ucenicul pasind in felul sau unic pe urmele maestrului sau. De fapt doar urmarea ca parcurs existential ofera garantia ca cel urmat este maestrul in persoana si nu o intruchipare idealizata lipsita de realitate.Apoi, orice model poate fi interpretat,predat,intr-un cuvant:intermediat, in timp ce urmarea faciliteaza cunoasterea nemijlocita care permite reciprocitate efectiva, impartasire.

 11. samson says:

  #11 de august

  noaptea asta am gresit fundamental. am facut una din cele mai mari greseli din viata mea.

  haideţi domnu de august, că ne speriaţi de moarte! ce dreaqu! noaptea toate pisicile ie negre şi toate femeile ie frumoase!! :kissed:

  nu stiu daca iahve este mai suparat mpe mine mai mult decat sunt eu suparat pe mine.

  să ştiţi c-aţi cam dat-o-n bară de data asta domnu de august, dl yahve ie foc şi pară pe dvs, când ie vorba de porunca a şaptea, dl yahve nu glumeşte, asta ie singura poruncă unde iel se supără cel mai tare şi nu trece niciodată cu vederea, n-aţi văzut dvs că şi la biserică ie tot la fel, ie singura poruncă pe baza la care ieşti iesmatriculat, ca tot ce ie legat în cer să fie legat şi pe pământ! da să ştiţi că lumea bănuie c-asta vine mai degrabă din invidie din partea lu dl zahve, care prin însuşi natura lui, oricât de mult ar vrea şi iel să calce porunca asta, tot n-ar putea fiind în imposibilitatea d-a avea cu ce sau cu cine, aşa că d-aicea se pare că rezultă şi intransigenţa maximă a dânsului ca şi toleranţa zero faţă de călcarea la porunca asta! :kissed:
  da să ştiţi că şi mai supărată pe dvs ie dna fecioara maria, care-n calitatea iei de femeie virgină, înţelege cel mai bine prin ce trece fosta dvs! :pissedoff:

  noaptea asta m-am culcat cu fosta mea prietena

  ah, sunteţi un norocos dle! ie mulţi p-aicea care tare ar mai vrea să se mai culce cu fostele lor, da nu mai poate! în special dak iera şi iele mai bune aşa, da nu mai ie loc! să ştiţi că se uită cu invidie băieţii la dvs p-aicea! binenţeles cu iescepţia la ăia mai puţini norocoşii, la care fostele iera mai nasoale aşa, ăştia vă compătimeşte să ştiţi, înţelege prin ce treceţi numa când îşi aduce aminte cum arăta fostele lor!! brrrr!
  da, ne scuzaţi că ne permitem totuşi, da s-a culcat şi iea cu dvs?

  si asta e tragic, pentru ea si pentru mine pentru ca nu simt nimic pentru ea si nu vreau sa fiu cu ea.

  wow, take it easy man! să-nţelegem c-a pus iea problema în felu ăsta? ie revendicativă adik? credeţi că d-aia v-a lăsat să vă culcaţi cu iea, ca să vă manipuleze, şi să rămâneţi împreună ca-n zilele alea bune? femeile mai face d-astea, mai ales dak n-a apărut în viaţa lor frun alt făt frumos călare pe frun motor alb! dle, bărbaţii şi femeile se mai culcă unii cu alţii în general ca să mai scape de depresie şi de golu din viaţa lor, manipulaţi fiind de gena aia iegoistă din iei care-i duce unde vrea iea, indiferent dak simte frun gol în stomac sau alceva unu pt altu!! da ieste, c-azinoapte când v-aţi culcat cu iea, simţeaţi ceva pt iea şi vroiaţi să fiţi cu iea? păi vedeţi! să ştiţi că femeile întodeauna apreciază sinceritatea la un bărbat, şi ie f încântate şi se simte f împlinite când ie dorite de un bărbat, ie pe culmea iegzistenţei lor, pluteşte dle, planează, asta ie menirea lor, merge şi iele încotro le duce gena aia!
  să-nţelegem că dak mai simţeaţi ceva pt iea, vă simţeaţi vinovat doar faţă de dl yahve, nu şi faţă de iea? :-*

  acuma vin de la un festival de motoare si sunt ametit, ma simt total incuiat in inerorul meu ca un melc in carapcea lui,nu stiucand o sa ies, nu stiu daca merita sa ies.

  de motoare?! şi de la ce sunteţi ameţit? de la adrenalina de la festivalu ăla, sau de la vinovăţia faţă de dl yahe şi fosta dvs? nu merită să ieşiţi, o să ieşiţi mai încolo; însă să ştiţi că problema ieste dl yahve, care nici dânsu nu trăişte da nici pe alţii nu-i lasă să trăiască! ce rău ziceţi totuşi că i-aţi făcut lu dl yahve şi lu prietena dvs?

  scriu acuma pentru ca nu am cu cine sa vorbesc si singurii oamenii la ca tin sunteti voi. nu am nevoie de un raspuns, de o rezolvare. ma *** pe tot ce ii in jurul meu, imi doresc sa fiou un fundamentalist acuma, sa ma doara in *** de tot si stiu exact ce am de facut dar asta e faza.. ca nu stiu ce am de facut.

  vă înţelegem, am trecut şi noi prin fazele astea! acuma înţelegeţi şi dvs de ce dl yahve ie f fundamentalist în felu lui, şi de ce cel mai rezistent virus ie o ideie implantată în creier!!
  don’t do anything then! ce să vă zicem noi, poate să v-ajute puţin sfaturile lu dl ieclesiastu, care se tot confrunta cu fro mie de foste şi actuale prietene (şi ţineţi cont vă rugăm că pe vremea aia pilula albastră nu se inventase încă!): live zour own life, fie că ie vorba de fosta fie că ie vorba de actuala!! că vine vremea când cu tot avansu ştiinţei şi tehnologieie nicio pilulă nu v-ar mai ajuta să simţiţi niciun regret faţă de fro fostă sau faţă de dl yahve şi să mai aveţi probleme cu porunca aia!!! :inlove:
  bz the waz, iegzistă şi fro actuală?? tare credem că nu! :highfive:

  ea plange acuma in cort iar eu stau si scriu ca un ipocrit.

  aşa se-ntâmplă la mulţi bărbaţi dupe ce iejaculează şi ie gata; nu rezolvă nimik din problemele şi depresia lor de fond, mai ales la ăia cu background religios, virusaţi de mici, îi apucă angoasa, vinovăţia şi regretele, îi bântuie teribil dl yahve!
  de ce nu vă duceţi s-o luaţi în braţe mai bine? femeile are nevoie de ceva tandreţe şi gingăşie dupe fazele astea, v-ar ajuta p-amândoi; cum iera vorba aia cu cerboaică iubită, gazelă graţioasă, şi să ştiţi că ie şi biblic, d-abia l-ar mai linişti un pic şi pe dl yahve să nu mai facă atâta tărăboi în capu dvs!! 😉

 12. samson says:

  # 13 de august

  tipa e una din cele mai bune soliste de jazz din tara.

  wow domnu de august! ce iemoţii am avut când ne-aţi zis că ie una din cele mai bune, vă daţi seama c-o şi luasem razna cu imaginaţia, noroc că ne-a mai răcorit jazzu ăla!! da, pt orice ieventualitate, dak vă rugăm noi frumos, ne puneţi şi nouă o poza aicea cu fosta dvs preietenă, binenţeles doar de la gât în jos, asta ca să respectăm totuşi intimitatea lu fiecare, în plus asta ar cam fi şi partea cea mai intresantă, să ne iedificăm şi noi un pic de ce regretaţi dvs aşa, şi să vedem şi noi ce-am pierdut! 😮

  stiu ca atunci cand canta nu isi mai aduce aminte nimic din ce canta. bine,asta uneori. stiu ca se rupe de realitate.

  dle, fiecare cu drogu lui: unii trage pe nas, alţii cântă imnuri, alţii se roagă şi posteşte, alţii ie cu familia şi copiii, alţii îşi bagă-n venă, unii ie cu jazzu, alţii ie cu motoarele, ietc!!! dvs ce simţiţi cînd ajungeţi cu motoru ăla pe la două sute aşa? numa realitatea pură,ă? :silly:

  ea pune asta pe seama “metafizicii”. eu din ce’am citit si din ce’am invatat de la oxigen stiu ca asta e ******** si i’am spus ca creierul uman e f complex si ca trebuie sa iubeasca realitatea.

  realitatea dvs adik! haideţi domnuaugust, nu ie alceva decât vechea bătălie dintre bărbaţi şi femei, cine pe cine să schimbe în imposibilitatea propiei schimbări! nici n-ar mai avea farmec jocu alfel, da să ştiţi că nu ie decât tot o altă jmecherie de la gena aia atât de iegoistă!!! :-*

  dar cine sunt sa ii spun asta? o ora mai tarziu o taraiam ipocritic in trecutul relatiei noastre.

  god almighty! parc-aţi fi violat-o nu alta! dle a ţipat? păi degeaba credeţi dvs c-a zis dl yahve prin gura lu servu său, dl moise prin levitic pe undeva, că dak nu ţipă înseamnă că i-a plăcut, şi că să-i omoare p-amândoi cu pietre? ce iel nu ştia că hormonu bate neuronu!
  asta se-ntâmplă des dle între bărbaţi şi femei, dependenţa ieste mare, ca şi dezamăgirea dupe aia, oricât încerci, ciorba reîncălzită are acelaşi gust ca ultima oară când ai renunţat s-o mai mănânci, chiar dak sperând împotriva oricărei speranţe! dle, fieţi milă de dta, dragostea durează trei ani, asta indifernt de limbă cultură, sex sau religie! ce trece peste asta – până când moartea ne va despărţi sau pâna va veni domnu isus ca sa ne ia la sine sus – nu ie decât boală curată, dependenţă îi zice! :heart: :brokenheart:

  hai ca vb degeaba. ce treaba aveti voi cu totata chestia asta? n buna

  god bless you poor heart! dle, până nu scăpaţi de mema asta, şi nu-i faceţi felu lu dl yahve, nu prea o s-aveţi linişte în capu dvs, n-o să fie uşor însă, vă zicem de p-acuma, indivdu ie f încăpăţânat şi rezisten, die hard, ie un virus iestrem de rezistent la orice fel de tratament dle, da mai bine să rămâi fără un ochi sau fără o mână, stiţi dvs cum, că ie biblică şi chestia asta!! n bună! aveţi totuşi grije de fata aia, ia vedeţi de ce plânge, lăsaţi-l şi pe dl yahve să ia o pauză!!!
  ps. da azinoapte nu iera sabat? 😎

 13. MERCENARA says:

  August ,

  Ea sta in cort si plange iar tu ne scrii noua ????
  Am inteles bine ??

  Dragul meu ,
  Asta mi se pare mai grav decat decat faptul ca te-ai culcat cu ea !
  Ai facut-o sa se simta folosita .Dupa ce faci sex cu o fosta prietena , o pupi si o tii in brate ca doar nu-i prostituata sa-ti vezi de alte activitati imediat dupa…
  Ce-i in capul tau ?
  O faci pe ea sa se simta ca un gunoi pt ca pe tine te bantuie remuscarile ?
  Jalnic !

  Uite ce face religia din noi …Niste ipocriti si niste insensibili .Ne pasa de noi si de atacurile noastre de constiinta in timp ce ii ranim grav pe cei de langa noi …

  Inadmisibil .

 14. samson says:

  # 14 de august

  oooffff

  haideţi domnu de august! curaj! încă puţină vreme şi veţi scăpa de toate necazurile astea, vine domnu isus să ia la sine p-ai lui, şi dvs o să fiţi un înger frumos şi cuminte, şi pe baza la făgăduinţa lui făcută şi mai tare acuma, că iel va şterge orice lacrimă din ochii dvs şi nu va mai fi nicio durere, nici n-o să vă mai aduceţi aminte de fosta dvs, chiar dak o să fie şi iea p-acolo ca un înger frumos, n-o să mai simţiţi nimik, chiar dak o să mai oftaţi in continuare, atunci o sa fiţi ca dl dumnezeu:
  oooofff, ooof ce rău mai ie când ai vrea da n-ai cu cine; ooofff, ooofff, ce rău mai ie, când ai vrea da n-ai cu ce!!! 🙄

 15. First Monkey says:

  DeAugust

  Am ceva pt tine .Vreau sa-mi spui daca ti-a placut.

 16. deaugust says:

  Administrator, te rog sa stregi posturile mele (11,12,13,14).

  Nu imi face placere sa le citesc.

  Da, Samson ai dreptate, e tare complicat cu gena asta egoista. Am fost prost si imatur asa cum sunt toti oamenii de pe pamantu asta si asta nu are legatura cu iahve. da, am avut o educatie religioasa dar am depasit perioada angoaselor. ma bucur sa vad ca si altii au depasit-o. starea nasola de aseara era pentru ca am realizat ca m-am jucat cu mintea fetei, doar atat, fara ridicari din spranceana ale lui iahve. hai sa nu dam vina pe el pentru toate rahaturile noastre.
  intre timp nivelul alcoolului din sange a scazut, mi s-au reglat secretiile hormonale si da, mercenara, acuma plec sa vorbesc cu ea. nu stiu ce o sa-i zic, am sa vad. am sa fac cum zice samson, am sa fiu sincer ca asta le place lor nu? si lui iahve ii place sa fii sincer, nu?
  mersi first monkey, let it burn!

 17. Lucian says:

  Antropologic vorbind, eu, cel spalat pe creier de pacat prin nastere, stau in fata Sinaiului. Eu, pacatosul nu Il suport pe Iahweh rostind Legea si nu suport „sa imi creasca parul”. Atunci ii poruncesc divinitatii sa taca, si… mirare? Iahweh mi se supune.

  Chiar daca nu suport tremendumul, Iahweh nu va renunta la el in relatie cu Isaia, cu David, etc. Tremendumul va fi inceputul stiintei lui Solomon, si caracteristica ultimei generatii careia Iahweh prin solii Sai a poruncit: „Temeti-va de Dumnezeu”.

  Extrema (gresita a) accentuarii tremendumului din comportamentul tipurilor „marele inchizitor” nu se rezolva prin renuntarea la frica, ci prin complementaritatea cu FASCINA. Altfel, vom avea inca o inaltime in Israel, iar interventii ca episodul 23, nimic altceva decat un (alt) fum de tamaie inchinat unui idol dupa chipul si asemanarea speculatiilor lui E.C.

  Apropo, de cand si de unde a aparut speculatia aceasta ca Iacov nu s-ar fi inteles cu Iisus? Si daca pornim de la supozitia ca nu s-au inteles la un moment dat, de ce trebuie sa o extindem si la data cand Iacov dadea marturie pentru Iisus si scria sub inspiratie? Cumva epistola „de paie” scrisa de el nu era scrisa de la Duhul lui Iisus?

 18. Anubis says:

  I-a sa vedem noi aici; :bomb:

 19. Jugarean says:

  Adrian (10)
  Isus este Dumnezeu pentru ca a inteles ADEVARUL VIETII! Oricine poate vedea daca urmeaza CALEA lui. Din pozitia lui Isus lumea se vede cu totul altfel. Nu mai poti fura ca oricum nu mai ai nimic ce sa pierzi (stai pe strada si esti LIBER), nu poti sa mai furi sau sa spui macar o minciuna (nevinovata pe zi) pentru ca nu face nici un sens! Singura pofta pe care o mai constat tine putin si doar cand trec pe langa vre-un restaurant. Sunt de doua luni in capitala europei si vad zilnic masini de ultimul tip ce nu mai inseamna nimic, dar si mai curios ca trec pe langa femei frumoase si le privesc cu ingaduinta si parca cumva si mila. Credeam ca am devenit impotent, dar am fost azi dimineata la biserica penticostala si o negresa m-a mangaiat frateste cumva cu intelegere ca dorm in parc, dar tot am intrat in erectie! Intreaga zi nu fac decat sa vorbesc, sa mananc si sa trimit mesaje electronice sau in cutia postala. Deci Adrian, daca vrei sa vezi cu ochii tai, poti face un test simplu. La vara dispari intr-un oras, sa nu stie nimeni de tine, doar cu hainele de pe tine si ramai pe strada. Sa nu ai bani la tine, ceri si spui numai adevarul 100% FARA TEAMA! IL VEI VEDEA PE ISUS, dar te vei schimba RADICAL! Daca te intorci inapoi sau nu te priveste personal!
  Cu dragoste…

 20. ianis says:

  Anubis, foarte superficial clipul ala. E versiunea multimedia de la materialele mai vechi, cu pasaje rastalmacite

 21. lelitza la portitza says:

  Deaugust, ma bucur ca ai depasit situatia si te-ai hotarat sa fii sincer cu fata si mai ales cu tine.
  De cand ma stiu am fost in razboi cu Tuta mea (saraca nici macar nu s-a suparat cand i-am dat numele asta). Am alungat-o prin cotloanele mintii ani de zile sperand ca odata si-odata va obosi si va pleca. Nu-mi pasa ca n-avea unde se duce si ca era dreptul ei legitim sa fie cu mine. Eu vroiam sa scap de ea, sa fiu lelitza cuminte la poarta mea.
  E drept, nu mi-a mai stat in cale, si-a plans prizonieratul in patratzica ei iar eu am ignorat-o cu desavarsire. Au trecut pe la portitza si bune si rele, si-n timp am realizat c-am fost nedreapta cu ea. N-am incercat niciodata sa o inteleg, am anulat-o la prima strigare speriata fiind de spiritul ei de libertate si de neputinta mea de a-i face fata. Acum incercam sa ne cunoastem reciproc, ca sa putem functiona ca un intreg.
  Fara reprosuri, fara vina, etc. incercam sa lasam loc doar SINCERITATII.

 22. KMLeon says:

  Domnu’ Ianis io cred ca matalutza n-ai vizionat bine clipul trimis de Anubis. Acolo nu-s pasaje rastalmacite. Acolo-s direct versetele biblice asa cum le-a facut mama natura iar langa ele sunt descrierile pe scurt a ceea ce contin versetele respective.
  Lasa ‘mneata dezinformarea si mai bine incearca sa gasesti un raspuns la problemele ridicate acolo.
  Ia sa vedem :vampire:

 23. ianis says:

  Soparlica, versetele aduse acolo sunt „clasice”. Clasice prin abordarea prosteasca.

  Imagineaza-ti ca cineva citind Biblia pune in seama lui Dumnezeu toate comportamentele tribale…mie asta imi da dovada de intelect redus. Elementele culturale sau defectele de caracter ale personajelor de acolo nu reprezinta atributele lui Dumnezeu.
  Descoperirea gaurii macaroanei nu e o dovada de inteligenta…

 24. Anubis says:

  Ianis de ce te faci de ras pe aici mey? Rad curcile. Mai bine mergi la nani da? Inca o tema de casa pentru cei care au logica si nu se preteaza la a face pe desteptii uzand din greu de ultimul neuron;

 25. ianis says:

  Anubis, vad ca in seara asta esti pus pe trolling.
  OK, n-am nici o problema cu asta. Faptul ca arunci pe site clipuri de doi lei sau desene animate nu face decat sa confirme neseriozitatea postarilor tale.
  Te-am bagat in seama stiind ca poti mai mult. Acum imi dau seama ca nu trebuia sa hranesc troll-ul din tine….

 26. KMLeon says:

  Ianis dragule, fara sofisme ieftine.
  Uciderile din VT erau poruncite de Dumnezeul tau:
  „Mergeti in cetatea aceea si ucideti tot… sa nu lasati nimic viu….”
  Si exemple iti pot da cate vrei. Nu pune pe seama comportamentului tribal al vechiului Israel indicatiile directe primite prin Iosua si altii.
  Stiu ca iti e greu sa accepti ca fapt dovedit evidenta ca Dumnezeu a poruncit uciderea copiilor, a batranilor, a femeilor…. dar n-am ce-ti face. Asa e scris in Biblie fara nici un comentariu complementar.
  Sutele de exemple nu arata defectele de caracter ale personajelor ci poruncile exprese ale divinitatii.
  So…. scoate si tu o explicatie mai logica. Nu prea inghitim chichitele si eschivele care nu tin apa.

 27. ianis says:

  Baieti, lasati caterinca 🙂 Beti-va berea si bucurati-va de meeting. Timpul trece repede
  (preferai sa ii trimita la studii?:-p Mie nu imi e greu de loc sa accept istoria, biblica sau profana. Tu ai vrea sa crezi asa, de dragul unei argumentatii schioape.)

 28. KMLeon says:

  Ma baiatule, doua postari cu ilustratii inseamna trolling pentru tine? Nu inteleg cum poate Edi, care e o persoana deosebit de inteligenta si cu vederi foarte largi, sa puna printre admini un personaj ca tine care inchide ochii in fata evidentelor.
  Ma rog, asta nu e treaba mea. Dar a-l acuza pe Anubis de trolling pentru doua postari la care nu ai raspunsuri pertinente ci doar ghidusii de doi lei, mi se pare de prost gust din partea ta. Se pare ca nu esti o persoana cu care se poate discuta in mod inteligent si incep din ce in ce mai mult sa dau dreptate celor ce se uzeaza de ironii si glume.
  Aproape nici nu merita sa comentez la argumentele tale intrucat imi pierd vremea de pomana.

 29. NorthLite says:

  Anubis, Ianis, & KMLeon,

  Fara atacuri la persoana please. 🙂

  Fiecare are dreptul la opinia lui.

 30. NorthLite says:

  Opinia mea este ca aceste clipurii nu rastalmacesc texte din Biblie. Multi crestini nu conusc aceste texte din Biblie, si este necesar sa fie constientii de ele.

  Daca aceste texte sunt doar expresia unei culturi tribale, atunci dece este Biblia o carte sacra pentru noi?

 31. NorthLite says:

  Din cate stiu eu, nu exista nicio dovada ca istorisirile din Biblie sunt reale. Chiar daca este o carte fictionala, avem dreptul sa judecam caracterul moral al personajelor (incluzind YHVH). O analiza ne va arata ca protagonistii din Biblie nu sunt morali.

  Orice ce este Biblia, cu siguranta nu este o carte pentru copii.

 32. ianis says:

  Northlite, clipurile alea caricaturizeaza o anumita teorie a inspiratiei cu privire la Biblie, adica extrema fundamentalista. Nu toata lumea considera cultura tribala si alte elemente culturale din Biblie drept Cuvantul lui Dumnezeu. Teologii seriosi nu fac asta.
  Practic, cei ce au facut clipul ala par a fi niste adepti ai teoriei inspiratiei promovata de fundamentalisti, ceea ce e de-a dreptul ciudat. Sa nu zic mai multe.

  Daca cineva de pe strada ar prezenta niste samani din Africa ce tocmai prepara un leac si ar zice ca nu poti avea incredere in medici (oameni de stiinta) probabil ca te-ai simti ofensat argumentand ca nu e aia stiinta.

  Faptul ca tu stii sau nu stii ca exista dovezi ale istoricitatii Bibliei e irelevant. Si nici daca ma adaug si eu si inca 1 000 000 de indivizi, nu schimbam cu nimic situatia. Nu istoricitatea Bibliei este greutatea ei.

  Vezi tu, majoritatea criticilor Bibliei pornesc de la o intelegere deformata a ei. Intai o idealizeaza apoi se auto-deziluzioneaza.
  Eu unul nu m-as grabi ca, datorita incompetentei mele sau frustrarilor personale, sa cred ca cel mai inteligent lucru e sa pornesc razboiul. A schimba o religie cu alta (fie ea si agnosticims/ateism), doar pentru ca nu intelegi diferite aspecte, nu inseamna un progres ci doar o dovada de debusolare.

  Probabil ca daca nu bagam eu in seama clipul lui Anubis, nu l-ar fi bagat nimeni. Ar fi fost probabil ignorat . Insa nu am putut sa nu sesizez faptul ca duce o lupta cu o Biblie care nu exista in realitate, e una inventata de el, care sa se potriveasca cu armele de care dispune. Si-a croit un adversar care sa poata fi infrant de argumentele lui curente. E la moda straw man, dar deja e suprasaturatie

  Nu ma intereseaza o disputa pe tema Bibliei, postarea asta e mai lunga din intamplare. Am deschis discutia doar pentru ca genul lui de argument mi s-a parut schiop si suferind.
  Poate ca el a avut frustrarile lui cu religia/familia/prietenii (cum se intampla in viata) si a pornit la un razboi cu un dusman inventat.

  L.E.
  Ar fi corect sa ne mutam pe forum in caz ca vrem sa intram in prelungiri, altfel deviem tot cursul comentariilor topicului

 33. Anubis says:

  „A schimba o religie cu alta (fie ea si agnosticims/ateism), doar pentru ca nu intelegi diferite aspecte, nu inseamna un progres ci doar o dovada de debusolare.”

  Serios? Ahhh iarta-ma dragule nu stiam ca tu ai inteles crestinismul in adancimea sa fara de sfarsit, cu tainele sfinte cu tot. Vai ce ingrat am fost. Ai dreptate NL nu merita sa ma impacientez cand vine vorba de crestini 😉

 34. NorthLite says:

  Ianis,

  Ai dreptate cu privirea la teologii seriosi, totusi ei sunt prea post-moderni pentru gustul meu. Ei folosesc rasucituri logice, double-think, si interpretari fortate. Probabil cu intentii bune.

  La interpretarea Bibliei eu sunt in linie cu Florin Laiu, dar din cauza moralei/eticii mele diferite (eu nu sunt relativist moral) de a lui, am o atitudine diferita fata de Biblie.
  Motivul dece majoritatea ateiilor sunt „adepti ai teoriei inspiratiei promovata de fundamentalisti”, este pentru ca este logic asa (si din motivele date in primul paragraf).

  Nu istoricitatea Bibliei este greutatea ei.

  Asta o face o carte foarte periculoasa.

  Vezi tu, majoritatea criticilor Bibliei pornesc de la o intelegere deformata a ei.

  Din contra majoritatea crestinilor au imagine deformata si idealizata a Bibliei. Foarte multi atei au studiat Biblia pentru mult timp si sau framantat inainte de deveni atei. Eu insumi am citit Biblia de mai multe ori in viata, si chiar in limbi diferite. Cunosc ateii care inteleg Biblia mai bine decat cei mai multi crestini.

  Eu unul nu m-as grabi ca, datorita incompetentei mele sau frustrarilor personale, sa cred ca cel mai inteligent lucru e sa pornesc razboiul. A schimba o religie cu alta (fie ea si agnosticims/ateism), doar pentru ca nu intelegi diferite aspecte, nu inseamna un progres ci doar o dovada de debusolare.

  Probabil ca daca nu bagam eu in seama clipul lui Anubis, nu l-ar fi bagat nimeni. Ar fi fost probabil ignorat . Insa nu am putut sa nu sesizez faptul ca duce o lupta cu o Biblie care nu exista in realitate, e una inventata de el, care sa se potriveasca cu armele de care dispune. Si-a croit un adversar care sa poata fi infrant de argumentele lui curente. E la moda straw man, dar deja e suprasaturatie

  Nu ma intereseaza o disputa pe tema Bibliei, postarea asta e mai lunga din intamplare. Am deschis discutia doar pentru ca genul lui de argument mi s-a parut schiop si suferind.
  Poate ca el a avut frustrarile lui cu religia/familia/prietenii (cum se intampla in viata) si a pornit la un razboi cu un dusman inventat.

  Nu sunt deacord, plus este un argument ad hominem si straw men.

  Sunt deacord cu crearea unui thread pe forum, dar nu stiu cat voi contribui.

 35. ianis says:

  NorthLite,
  si eu resping folosirea argumentelor ad hominem (dar uneori psihologia te ajuta sa scapi de multe batai de cap si timp pierdut- vezi Proverbe 26:4-5)

  A-ti dezvolta un sistem de gandire pornind de la critica unei teorii ale inspiratiei populare (dar nu si valide) este acelasi lucru cu a critica stiinta populara (dar nu si valida) Acelasi gen de argument. Nu tin partea nimanui aici, dar e incorecta abordarea asta

  Faptul ca multi agnostici/atei nu sunt in stare sa aduca critici unei teologii de varf sugereaza fie ca prefera straw man fie ignoranta sau lipsa de argumente.
  Evident e mai lejer sa iti construiesti o argumentatie pornind de la gandirea lui Tim LaHaye decat de la cea a lui C.S. Lewis

  Observa ca in dialogul dintre Richard Dawkins si Alister McGrath de aici http://video.google.com/videoplay?docid=6728673090498500273#docid=6474278760369344626 nu se folosesc genul asta de abordari (discreditante dupa parerea mea)

  Deci, daca cineva vrea sa atace crestinismul sau Biblia…e liber. Eu nu sunt aparatorul nimanui.
  Dar ma deranjeaza cand multi, asa zisi critici, se automartirizeaza afirmand ca religia foloseste argumentatii de tip straw man in timp ce raspunsul lor este exact de acelasi gen.

  Eu cred ca o abordare de tip Religuous tine mai degraba de arta comediei decat de cea a promovarii unor informatii serioase

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: