Geneza 11 – Crearea Sufletului

70 Responses to Geneza 11 – Crearea Sufletului

 1. Laurentiu Hodor says:

  Minunat! Un adevarat festin..

  Pana la urma sunt trei sau patru trepte?
  1.Suflarea de viata,omul primeste viata asemenea tuturor animalelor.
  2.Adam da nume tuturor lucrurilor.Intotdeauna m-am intrebat de ce numele nu au venit de la Dumnezeu.. Intelegerea,conceptualizarea este data de Dumnezeu omului.
  3.Omul descopera Viata-Eva – Adam a dormit „somn greu” cat Dumnezeu a facut-o pe Eva.
  Aici este neclar Edi,descoperirea Evei-Viata face parte din intelegerea conceptuala a lumii,punctul 2?Inclin sa cred ca intelegerea si semnificarea sexualitatii se leaga de punctul urmator.
  4.Intelegerea binelui si raului.Am crezut mereu – probabil ca este mai usor de observat fara esafodajul unei educatii religioase – ca aici apare distinct in Biblie aparitia constiintei omenesti.

  Problema este foarte interesanta – dar si grava pentru „detinatorii adevarului”.
  Aparitia constiintei se leaga de pacat.Constiinta pacatului.
  Pana la pacat au fost goi si nu se rusinau.Dupa capatarea cunostintei binelui si raului omul a devenit om.
  Constiinta de sine a devenit blestemul si inceputul de drum al omului catre Dumnezeu.

  (Intotdeauna m-au amuzat povestirile despre pacatul originar ca despre un dezastru de la care a inceput nenorocirea omului.Ideile acestea imi evocau o lume in care oamenii stau in fundul gol in Eden si vorbesc candizi cu un Dumnezeu complezent.)

  Asadar,toate acestea trebuiau sa se intample,ar spune multi.
  Ramanem cu vechea problema a raului.
  Conexiunea intre pacat si rau – neascultarea de Dumnezeu.
  Inteleg raul ca o consecinta a conditiei omenesti.A face binele este a asculta de Dumnezeu.A crede in bine,este a crede in Dumnezeu.

 2. paul moga says:

  Laurentiule ,
  in ce sens raul este o concsecinta a conditiei omenesti ? Ce vrei sa spui ca D. a i-a creat pe oameni cu vointa libera , dar conditionata stricta de ascultarea de poruncile lui ? Daca cineva iti pune conditii pe care trebuie sa le respecti mai poti avea vointa libera ?
  Am citeva raspunsuri in minte ,( dar majoritatea raspunsurilor mele , sunt proaste , nu tin ,,apa,, – dar trebuie sa le suport pina voi gasi altele mai bune ) , dar ma intereseaza si parerea ta , fie ea proasta sau buna . Nu conteaza , jean boxeaza .

 3. jugarean says:

  Tocmai pentru asta am plecat pe drum! Ca sa experimentez si nimeni sa nu ma poata mintii. Nu am explicatie pentru ce politia din Bruxel nu ne mai permite sa manifestam in fata Parlamentului si nici nu ma intereseaza. Pentru mine a fost semn ca greva foamei este drum ce nu imi arata adevarul. Nu inteleg nici cum se face ca au aparut Frank cu aceeasi intelegere iar acum astia nu mai pot justifica nebunia ca suntem doi, din tari diferite, etc. Nu inteleg nici cum au aparut oameni ce ne cazeaza, ne hranesc, ne spala fara sa ceara nimic, insa toate acestea se petrec, le vad si caut sa inteleg! Cert este ca nu imi lipseste nimic doar ca nu am control la ce se petrece si culmea nu mi-e teama de nimic! Iti scriu acestea ca sa ramana si poate sa gasim o explicatie rationala si logica! Nu te mai pot urmari regulat dar cred ca ceea ce trebuie sa vad si sa inteleg, se va intampla! Sa vedem logosul in VIATA! Cu dragoste…!

 4. eddieconst says:

  Laurentiu#1:

  Aici este neclar Edi,descoperirea Evei-Viata face parte din intelegerea conceptuala a lumii,punctul 2?Inclin sa cred ca intelegerea si semnificarea sexualitatii se leaga de punctul urmator.

  Rolul evei in inventarea dezvoltarea limbajului si gandirii conceptuale este recunoscut de Darwin in „The Descend of Man”cand recunoaste ca omul poseda „certain characters which are of no service to them in their daily habits of life” and as such could not have ensued from natural selection” Asemenea caractere spune el „would have been modified through sexual selection”. Darwin il citeaza pe Schopenhauer „the final aim of all love intrigues, be they comic or tragic, is really of more importance than all other ends in human life. What it all turns upon is nothing less than the composition of the next generation…. It is not the weal or woe of any one individual, but that of the human race to come, which is here at stake.”

  Eminescu face aluzie la aceaiasi idee in versurile nepublicate:

  „Zice Darwin, tata Darwin, cum ca omu-i o maimuta
  Simt humorul de gorila cand desmierd o pisicuta”

 5. paul moga says:

  Gata , m-am intors . Am fost sa cumpar ceva de la magazinul din coltul blocului , unde vinde o rusoaica , care nu stiu cum se face , ca de fiecare data cand cumpar cite ceva , trebuie sa se iveasca cate ceva , ca sa radem zgomotos . Din religia mea face parte si umorul .

  Nu mi-ai raspuns bre , amice ?
  ,, A face binele este a asculta de Dumnezeu ,, – zici tu . Da dar pana la o limita !
  Se spune ca D ne-a creeat fiinte morale , deci noi nu ne putem permite sa ascultam in totul de poruncile lui . Am discutat de curand cu cineva , si la urma a raspuns ca o consecinta a intrebarii mele , ca daca D . i-ar cere ar omora-o pe ma-sa , ca in vechiul testament .

  Aici sa terminat discutia , tragand concluzia ,,tu nu esti om ,, si am plecat .

  In deductiile mele , am pornit de la premiza ca D nu trebuie sa gindeasca sau sa actioneze mai meschin decat bunica mea semi-ateista .

  ps- nu am ascultat emisiunea , si nu stiu daca trateaza acest subiect . Voi reveni mai tarziu . Trebuie sa plec .
  Sufletul sa va fie linistit .

 6. paul moga says:

  HA HA HA , EDI ,
  ce am mai ras de ultimele tale versuri din Eminescu .

  Umorul nu sta in poanta , ci in persoana caruia i-o spui. 😀 :laugh: 🙂

 7. paul moga says:

  ps – sper sa explic mai tarziu , pt fundamentalisi , o fraza din #5. 😎

 8. ianis says:

  paule, Eminescu se referea la sex acolo 🙂

  off topic
  Edi, ai citit cumva cartea Seeking a Sanctuary: Seventh-Day Adventism and the American Dream de Malcolm Bull and Keith Lockhart? O caut de ceva timp

 9. eddieconst says:

  Paul #6:

  Iubeste pisicile?

 10. eddieconst says:

  Ianis:

  Great Book. Este o analiza istorica-sociologica a AZS-ismului foarte bine documentata. Cred ca o am intre cartile de la storage. Trebuie sa o caut si daca o gasesc ti-o pot expedia prin posta.

 11. Laurentiu Hodor says:

  Paul #6,

  Pai,Eminescu se gandea la pisicuta Veronicai Micle.. nu? 😐

 12. Laurentiu Hodor says:

  Paul #2,

  Acum am ajuns la calculator. Vreau sa spun ca experienta vietii noastre de fiinte constiente de bine si rau,intr-un univers.. ca acesta,ma fac sa inteleg prezenta raului.

  Mai departe cu libertatea individuala sau liberul arbitru (?) nu inteleg exact la ce te gandesti.Detaliaza te rog!

  Edi#4
  Inca nu imi pot face o imagine clara in minte,dar cred ca vei atinge in continuare si acest subiect.Multumesc!

 13. Laurentiu Hodor says:

  Nu stiam de poezia asta,desi tata era obsedat de Eminescu si mi-a recitat mai toata copilaria.Am gasit alta varianta:

  Din Berlin la Potsdam

  Din Berlin la Potsdam merge
  Drum de fier, precum se ştie.
  Dară nu se stie încă
  C-am luat bilet de-a trie,

  C-am plecat de dimineaţă
  Cu un taler şi doi groşi…
  Şi de gât cu blonda Milly,
  C-ochi albaştri, buze roşi.

  Zice Brahma, tata Brahma,
  Cum că lumea asta nu e
  Decât arderea-unei jertfe
  Într-o vecinică căţuie.

  Am aprins şi eu luleaua
  Şi jertfesc lui tata Brahma,
  Lângă mine-un şip cu Kummel!
  Ş-o bucată de păstramă.

  Zice Darwin, tata Darwin,
  Cum că omul e-o maimuţă .
  Am urme de maimuţoi,
  Milly-nsă de pisicuţă.

  Si mă urc în tren cu grabă
  Cu o foame de balaur,
  Între dinţi o pipă lungă.
  Subsuori pe Schopenhauer.

  Ş-acum şuieră maşina.
  Fumul pipei lin miroasă,
  Sticla Kummel mă invită,
  Milly-mi râde. – Ce-mi mai pasă!

 14. eddieconst says:

  Laurentiu:

  Ideea este simpla. Selectia sexuala la animale implica selectarea unor trasaturi fara valoare adaptativa, cum ar fi coarnele la cerb sau coada la paun, care sunt favorizate de femela desi nu au nici un avantaj in supravietuire. Este similar cu crerea unor rase decorative la plante si animale prin selectie artificiala.

  Spre diferenta de animalele inspectate de Adam, selectia sexuala la om implica aspecte specifice legate de natura umana. Observatia lui Schopenhauer citata de Darwin este foarte pertinenta. Omul nu alege coarne sau coada ci imbracaminte, limbaj, maniere, fata (care la animale este indiferenta, capacitate de a comunica in adancime, limbaj corporal, culoare ochilor si tenului, absenta parului pe corp, prezenta parului pe cap, barba, sensibilitate artistica, empatie, etc. Omul cu alte cuvinte face o permanenta selectie a ceea ce considera ca este din punct de vedere uman valoros la tovarasul de viata sau parintele copiilor sai. Din acest punct de vedere natura umana, incluzand puterea de conceptualizare si comunicare, este obiectul si produsul selectiei sexuale.

  Lucrul acesta se poate vedea clar in dimorfismul sexual. Adam este mai animalic, Eva este mai specific „umana”. Explicatia este ca dea lungul eonilor preistorici si istorici acei Adami care au fost mai tari au ales dintre fetele oamenilor pe cele care au vrut, cum zice biblia, si nu alegeau una singura. Acele caracteristici pe care le-au pretuit in femeie, au ajuns sa faca parte din patrimoniul genetic al barbatului. Asa ca alegerea femeii devine ceea ce va deveni natura umana in generatiile urmatoare. Femeia este cu un pas inaintea noastra in simtaminte si infatisare.

  Acolo unde alegerea a fost reciproca, femeia a preferat barbatul inteligent, fluent in vorbire, inventiv, stabil emotional si razboinic. Infatisarea a fost secundara.

  Asa se face ca intalnirea intre Adam si Eva in fiecare generatie, este, cum remarca Schopenhauer, ceea ce va determina viitorul naturii umane prin lucruri triviale ca flirtul, comunicari sentimentale, codul de salon etc. Fireste ca acestea nu se aplica la clasele de jos, dar contrar ideii marxiste, majoritatea oamenilor sunt urmasii nu ai poporului de rand ci ai claselor inalte care au avut avantajul in reproducere. Situatia aceasta a fost inversata numai in lumea moderna in care parazitul social si idiotul are avantajul reproducerii. Urmarile se vad deja in degradarea naturii umane.

 15. eddieconst says:

  Versiunea citata de mine:

  Sună pietricică-n vale,
  Cine-a pus ţara la cale
  Şi acum la bătrâneţe
  S-a întins pe criticale?

  Ţi-am citit cu indulgenţă
  Şi cu-amor eu criticaua,
  O hazlie-impertinenţă,
  Bat-o poarca, mânce-o caua.

  Zice Darwin după tine
  Cum că omul e-o maimuţă ­
  Simt humorul de gorile
  Când dezmiard-o pisicuţă.

  Pisicuţă criticoasă,
  Ce îţi speli curata labă
  Şi-ţi întorci dulce mustaţa,
  Fii de treabă, fii de treabă!

  Nu se scuipă-aşa în oameni,
  Nu se mâncă astfel linte.
  Fă politică, iubito,
  Fii cuminte, fii cuminte!

  Acolo vei putea spune
  Tot ce vrei ­ căci ş-aşa nime
  Nici te-aude, nici te crede,
  O sublime, o sublime.

  Nu se trec la noi potcoave
  De la iepe demult moarte ­
  Pune-te de-nvaţă, dragă:
  Nu ştii carte, nu ştii carte.

 16. eddieconst says:

  Ideea Darwinista in versiunea citata de Laurentiu (pe care o aveam de fapt in cap):

  Zice Darwin, tata Darwin,
  Cum că omul e-o maimuţă ­
  Am picior de maimuţoi,
  Milly-nsă de pisicuţă.

  Barbatul are picior de maimutoi pentru ca a avut dea lungul eonilor avantajul celui care alege si a preferat piciorul de pisicuta. De aceea parasuta Milly este mai „evoluata” in ceea ce priveste parul pe picioare decat geniul nostru national.

 17. ianis says:

  Edi, vad ca Schopenhauer e taticul multora: Darwin, Eminescu, Nietzche. Imi poti recomanda o lectura de inceput? Se pare ca am de recuperat

 18. ianis says:

  Mi-am adus aminte de chestia asta: Femeia si evolutia.

  1. Femeia nu mai accepta sa locuiasca in copac. Si plange. Barbatul descopera pestera.

  2. In pestera e frig. Femeia plange. Barbatul descopera focul.

  3. Copiii tipa de foame. Femeia plange. Barbatul descopera toporul, arcul si bata si pleaca la vanatoare.

  4. De la atata carne, copilul se imbolnaveste de scorbut si beri-beri. Femeia plange. Barbatul descopera agricultura.

  5. Deoarece mamutul se lasa cu greu ucis, Barbatul lipseste prea mult de acasa. Femeia plange. Barbatul incepe sa creasca animale domestice: vaca, oaie, porc, gaina, etc.

  6. Femeia s-a saturat de friptura facuta la tepusa cu garnitura de boabe verzi fierte mancata de pe o frunza. Si plange. Barbatul descopera olaritul.

  7. In pestera e curent si umezeala si din cauza asta copiii racesc, fac pneumonie si mor. Femeia plange. Barbatul construieste mai intai un bordei apoi o casa din lemn si piatra.

  8. A venit iarna si e frig. Femeia plange. Barbatul descopera ca pielea si blana animalelor moarte se poate prelucra si confectioneaza haine.

  9. Hainele din piele precum si alea din blana put. Femeia plange. Barbatul descopera pe rand hainele din lana (care sunt aspre si zgarie – Femeia plange), hainele din in (care tot aspre sunt – Femeia suspina) si intr-un final hainele de matase (care par a fi multumitoare – Femeia zambeste). Mai tarziu, Barbatul rezolva si problema mirosurilor emanate de pieile si blanurile mentionate mai sus.

  10. Diverse treburi lipsite de importanta cum ar fi protectia turmelor de animale si starpirea potentialilor pradatori tin Barbatul departe de casa. Femeia plange. Barbatul domesticeste cainele si pisica.

  11. Femeia observa ca seamana prea mult cu semenele ei. Si incepe sa planga. Barbatul inventeaza fardurile si bijuteriile.

  12. Femeia se plictiseste de atata stat in casa si vrea sa-si largeasca orizontul. Normal, incepe sa planga. Barbatul inventeaza roata, domesticeste calul si descopera barca pentru ca femeia e fragila si oboseste repede. In plus de asta nimeni n-ar vrea sa o auda iar plangand… peste ani…

  13. Femeia simte nevoia de a „evada” din cotidian. Nu are timp, bani sau dispozitia pentru excursii in strainatate, cu prietenele s-ar plictisi, la TV nu e nimic de vazut, afara e vreme urata. Capac peste toate, ca de obicei, Barbatul nu e acasa si oricum nici el n-ar intelege mare lucru. Femeia ar avea asaaaaa, un fel de chef de a scrie ceva care sa-i aduca complimentele unor necunoscuti si sa fie o chestie care sa pastreze anonimatul si absolut totul trebuie sa fie sub control si… Pentru a nu stiu cata oara in istorie, Femeia incepe sa planga. Barbatul inventeaza blogul.

  Morala: Cand femeile plang, umanitatea evolueaza.

  PS

  Acum inteleg cum a aparut blogul O2 😛

 19. eddieconst says:

  Ianis:

  Nu vad de ce ar trebui sa citesti integral „Lumea ca vointa si reprezentare” altfel decat ca documentare pentru o lucrare in filosofie. Ideile lui S au fost mai clar mai consecvent articulate de urmasii sai, dintre care Nietzsche a fost cel mai influent si Europa si Eminescu la noi. Atat N cat si E au trecut dincolo de pasivitatea budista a lui S intr-o filosofie a omului sceptic de actiune care a fost compromisa de fascism in secolul trecut. Dupa holocaust, idealismul stupid, de expresie religioasa sau social-culturala a devenit norma de corectitudine ideologica. De aceea cred ca ceea ce este necesar in primul rand intr-o redescoperire a lui S este depasirea sensibilitatii post-holocaust si recunoasterea realitatii asa cum este – ceea ce este o experienta periculoasa si eliberatoare simultan.

 20. eddieconst says:

  Ianis #19:

  HA, HA, HA

 21. maria says:

  Daca omul nu avea inca constiinta de sine ,de ce oare Dumnezeu i-a zis omului sa nu manance din pomul cunoasterii binelui si raului, aratandu-i si consecina acestui fapt ?
  Si ca o idee despre ce gandea pesimistul Schopenhauer despre femei :”
  Femeia este un animal pe care trebuie sa-l bati, sa-l hranesti bine si sa-l tii închis.”
  Nu prea l-a ascultat Eminescu pe taticul Schopenhauer, pentru ca a fost sclavul idilelor, si cu mintea tot ocupata de iubiri de moment.

 22. maria says:

  Ianis,
  Pentru ca umanitatea sa progreseze cu adevarat, trebuie sa reapara pe scena istoriei :matriarhatul.

 23. ianis says:

  Maria, nu cred ca asta e solutia. Eu sunt pentru egalitate 🙂
  Postarea mea afirma acelasi lucru ca si edi, desi folosind alte metode: progresul omenirii vine din selectia sexuala si efectele secundare. Si alea sunt mai mari decat vrem noi sa recunoastem.
  Vezi in Biblie: caderea ante-deluvienilor datorita imperecherilor, Iosif si pisicuta lui Potifar, Avraam/Isaac si „sora” ce naste pasiuni…etc, etc…
  Vezi in mitologie: rolul femeii in razboaie/zei…
  Vezi in istorie: razboaie, intrigi in spatele tronului (istoria Europei…)
  Vrem sau nu vrem, sexualitatea ne modeleaza civilizatia.

  Edi, multumesc de referinta. Sa vad cum imi impart timpul.

 24. samson says:

  #23 maria

  Ianis,
  Pentru ca umanitatea sa progreseze cu adevarat, trebuie sa reapara pe scena istoriei :matriarhatul.

  daaa, adik să se-ntrupeze iar domnu isus, de data asta în femeie (ceva în genu lu sora marian sau a lu fratele maria; asta doar aşa ca să-nţeleagă mai bine şi iubiţi fraţi cu stimate surori cum vine pălaria asta), să fie virgin, s-aibă şi-un copil, să facă cancer la sân, şi să moară de sida, tot virgin fiind şi neiesperimentând niciodată orgasmu!!! :blush: :kissed:
  asta ar fi chiar culmea progresului la umanitate,, fiincă ar simţi şi surorile ca domnu isus se identifică cu iele şi înţelege şi simte şi iel împreună cu iele prin ce trece iele! sora marian ştie de ce!!! :razzmad: :X-P: :inlove:

 25. ianis says:

  Clovnisimo: Nr 2

 26. eddieconst says:

  Maria:

  Afirmatia ca „erau goi si nu le era rusine” implica in contextul gandirii ebraice ca omul nu avea constiinta morala.

  Argumentul ca ar fi lipsit de logica ca omul sa fie condamnat fara sa aiba constiinta morala omite faptul ca istoria luata literal este lipsita oricum de o logica. O citire literala a Genezei de duce la intrebarea lui Samson despre copilul caruia-i lasi cocaina la indemana si apoi il dai pe mana politiei. Pentru ca esti o minte cultivata, ai incercat vreodata sa explici unui om cu capul pe umeri ca toate problemele omenirii au izvorat din faptul ca o femeie care se nascuse cateva zile mai devreme a conversat cu o reptila care depasea ca inteligenta toate mamiferele? Si ca aceasta istorie despre fructul oprit este adevarata istorie a omenirii iar ceea ce a descoperit arheologul si paleontologul despre istoria omului este povesti de adormit copiii? Crezi ca poti face apel la logica unui om al secolului XXI cu asemenea argumente? Crezi, de asemenea, ca le pasa pastorilor de capre din epoca bronzului daca Dumnezeu actioneaza logic sau etic?

  Interpretarea alegorica a genezei face sens. Se poate impaca cu istoria omului asa cum o stim din marturia pietrelor si mormintelor si cu ceea ce stim astazi despre natura umana. Omul este singurul animal liber sa actioneze independent de tirania instinctelor si de aceea omoara de placere si se joaca cu chimicalele din creier cum vrea la fel cum este liber sa moara pentru o cauza care nu are nimic de a face cu gena egoista a lui Dawkins. Gandirea abstracta, experienta mortii si libertatea morala vin la pachet impreuna cu nasterea in chinuri. Spune asta unui om al secolului XXI si te va asculta. Naratiunea biblica are sens adanc si avem ce discuta. Dar nu te astepta ca cuiva care ia literal istoria izgonirii din rai sa-i pese daca este sau nu logic si drept ce a facut Dumnezeu cu Adam si Eva pentru ca la masuta nu se pun asemenea intrebari.

 27. Ianis-sinaI (mirror neurons), multumesc de referinta. Sa vad cum imi impart timpul.

 28. eddieconst says:

  Maria#23

  Nu m-ar mira ca viitorul sa aduca nu matriarhatul tribal dar o puternica afirmare a valorilor femine in spatiul public, asa cum se vede deja. Stanga si feminismul fac casa buna dar pe mine ma cam calca pe nervi abordarea sentimentala a problemelor sociale. Cred ca sclavirea si septelizarea femeii in societatea agricola a fost un rau necesar si ca acum avem conditiile sociale pentru o egalitate deplina intre sexe, chiar si in biserica.

 29. ianis says:

  Cica ar exista si un mesaj ascuns in Geneza:

  Hebrew English
  ––––––––––––
  Adam –––– Man
  Seth –––– Appointed
  Enosh –––– Mortal
  Kenan –––– Sorrow;
  Mahalalel –––– The Blessed God
  Jared ––––Shall come down
  Enoch –––– Teaching
  Methuselah ––––His death shall bring
  Lamech –––– The Despairing
  Noah ––––Rest, or comfort.

  Man (is) appointed mortal sorrow; (but) the Blessed God shall come down teaching (that) His death shall bring (the) despairing rest.

 30. eddieconst says:

  Rolul selectiei sexuale – este ca si bobul dublat pe fiecare patratica a tablei de sah. Ca bun simt ti se pare ca nu e mare lucru. Daca esti umanist die hard sau absolvent de teologie ti se pare ca 2^64 insemneaza vre-o cateva sute de boabe. Pentru un matematician insemneaza suma astronomica. Acumularea exponentiala de trasaturi prin selectie sexuala are un impact urias desi nu este intuitiv. Lupul a fost imblanzit acum 5k si exista deja atatea varietati de caine care se deosebesc radical de lup numai prin selectie sexuala. In cazul omului avem un timp mult mai indelungat si mecanisme de selectie extrem de sofisticate. Observatia lui tata Schoppenhauer despre importanta nebuniilor de salon este geniala. Toate jocurile si fleacariile si flirtul sunt metode de a testa inteligenta si instinctele sociale in vederea reproducerii.

 31. eddieconst says:

  Ianis # 35:
  Asta insemneaza ca naratiunea a fost cel putin editata cu scopul de a transmite un mesaj dincolo de litera. Cineva a stiut ce face cand a scris pe papirus numele patriarhilor. Probabil ca si varstele sunt un mesaj.

 32. What Kind Of God Do You Believe In?

  http://en.wikipedia.org/wiki/Existence_of_God#Arguments_for_the_existence_of_God
  versus
  http://en.wikipedia.org/wiki/Existence_of_God#Arguments_against_the_existence_of_God

  mda… devine deja plictisitor subiectul; who the f. cares?
  maybe Christopher Hitchens… you do remember him, right?

  Is what is morally good commanded by God because it is morally good, or is it morally good because it is commanded by God?
  http://en.wikipedia.org/wiki/Euthyphro's_dilemma

  revenind la offtopic… „crearea sufletului”
  http://en.wikipedia.org/wiki/Soul#Science
  http://en.wikipedia.org/wiki/Life
  http://en.wikipedia.org/wiki/Human#Evolution
  http://en.wikipedia.org/wiki/Sin
  ______________
  baaaa, cica ar exista un mesaj ascuns si la Nostradamus sau in zodiacul astrologic. :struggle: :pray: :worship: :pray:
  acum… dracu mai stie! :loser: :loser: (pardon de expresia mitologica http://en.wikipedia.org/wiki/Devil )

 33. study_nature says:

  Toate jocurile si fleacariile si flirtul sunt metode de a testa inteligenta si instinctele sociale in vederea reproducerii.

  Edi, imi place cum ai reusit sa surprinzi esenta selectiei sexuale la Homo sapiens! Evolutia noastra a fost accelerata prin faptul ca un om (barbat sau femeie) dintr-o liga superioara nu accepta ca partener de viata pe oricine, genele optime avand afinitate spre un alt set gene cel putin la fel bine adaptat si rigorilor existentei strict fizice, cat celei din sfera culturala, a semnificatiilor.

 34. eddieconst says:

  study # 39:

  There is, however, reason to believe that in certain civilised and
  semi-civilised nations sexual selection has effected something in
  modifying the bodily frame of some of the members. Many persons are
  convinced, as it appears to me with justice, that our aristocracy,
  including under this term all wealthy families in which
  primogeniture has long prevailed, from having chosen during many
  generations from all classes the more beautiful women as their
  wives, have become handsomer, according to the European standard, than
  the middle classes; yet the middle classes are placed under equally
  favourable conditions of life for the perfect development of the body.
  Cook remarks that the superiority in personal appearance „which is
  observable in the erees or nobles in all the other islands (of the
  Pacific) is found in the Sandwich Islands”; but this may be chiefly
  due to their better food and manner of life.
  The old traveller Chardin, in describing the Persians, says their
  „blood is now highly refined by frequent intermixtures with the
  Georgians and Circassians, two nations which surpass all the world
  in personal beauty. There is hardly a man of rank in Persia who is not
  born of a Georgian or Circassian mother.” He adds that they inherit
  their beauty, „not from their ancestors, for without the above
  mixture, the men of rank in Persia, who are descendants of the
  Tartars, would be extremely ugly.”* Here is a more curious case; the
  priestesses who attended the temple of Venus Erycina at San-Giuliano
  in Sicily, were selected for their beauty out of the whole of
  Greece; they were not vestal virgins, and Quatrefages,*(2) who
  states the foregoing fact, says that the women of San-Giuliano are now
  famous as the most beautiful in the island, and are sought by
  artists as models. But it is obvious that the evidence in all the
  above cases is doubtful. (The Descend of Man)

 35. lelitza la portitza says:

  ianis #19 :-))

  Eva asta-i norocoasa
  c-a gasit barbat de casa.
  A vazut ca plansu’-i tare
  nu-l suporta orisicare.
  Stie ea, femeia hoata,
  cum sa-mpinga omu’-n fata
  ca sa nu se mai ascunda
  in vreo pestera adanca.
  Ci sa iasa la lumina,
  sa-nteleaga a vietii „vina”,
  sa priceapa ca scapare
  nici in vesnicie n-are.

 36. Visan says:

  Imi pare rau sa spun, dar Adam si Eva nu au existat, este intelegerea evreilor despre inceputuri, evolutia nu este o teorie, este ceva real, ne place sau nu, potopul nu a existat, masa de carbune depaseste de zeci de ori vegetatia pamantului, deci nu putea proveni de la potop. Geologii in mod riguros spun ca nu exista urmele unui cataclism global. Speciile si vegetatia pe glob intra infinit mai bine in explicatia evolutiva, decat teorii creationiste. Unde bagam oasele acestor umanoizi primitivi? toti spuneti ca inainte de potop nu a existat iarna, pai, exista pomi fosilizati cu mii ce inele. In lumea fosila exista prea multe specii ca sa fi trait toate in acelasi timp. Pesterile se formeaza foarte incet si numai in atmosfera si cand ploua, cand s-au format pesterile submarine, pt. ca in apa nu se pot forma, si inainte de potop nu ploua? Orice om care pricepe 2-3 lucruri de stiinta stie ca meteoriti de mari dimensiuni provoaca dezastre pe zone intinse, pe glob se cunosc urmele a peste 100 de asfel de impacturi, cand au avut loc, in 6000 de ani toate? Ecosistemele izolate de pe sute insule s-au format cu mii de specii distincte in 4000 de ani? Primele piramide au fost construite acum 4700 ani, deci inainte de potop? daca suntem asa de buni in a da lectii celor mai buni istorici, geologi si astronomi ai lumii ca si cand ar fi o nimica toata sa-i faci praf in domeniul lor, de ce fratii nu dau lectii si inginerilor care fabrica F22 celor care construiesc zgari-nori de 800m, celor care fac transplanturi de ficat, sau inginerilor care proiecteaza procesatoare? ar trebui sa le dam lecii si lor, daca cu asa usurinta si veselie ii dam gata pe ceilalti in domeniile lor.

 37. eddieconst says:

  lelitza, 41:

  Ce zici de asta:

  Sah ein Mädchen ein Röslein stehen
  Blühte dort in lichten Höhen
  Sprach sie ihren Liebsten an
  ob er es ihr steigen kann

  Sie will es und so ist es fein
  So war es und so wird es immer sein
  Sie will es und so ist es Brauch
  Was sie will bekommt sie auch

  Tiefe Brunnen muss man graben
  wenn man klares Wasser will
  Rosenrot oh Rosenrot
  Tiefe Wasser sind nicht still

  Der Jüngling steigt den Berg mit Qual
  Die Aussicht ist ihm sehr egal
  Hat das Röslein nur im Sinn
  Bringt es seiner Liebsten hin

  Sie will es und so ist es fein
  So war es und so wird es immer sein
  Sie will es und so ist es Brauch
  Was sie will bekommt sie auch

  Tiefe Brunnen muss man graben
  wenn man klares Wasser will
  Rosenrot oh Rosenrot
  Tiefe Wasser sind nicht still

  An seinen Stiefeln bricht ein Stein
  Will nicht mehr am Felsen sein
  Und ein Schrei tut jedem kund
  Beide fallen in den Grund

  Sie will es und so ist es fein
  So war es und so wird es immer sein
  Sie will es und so ist es Brauch
  Was sie will bekommt sie auch

  Tiefe Brunnen muss man graben
  wenn man klares Wasser will
  Rosenrot oh Rosenrot
  Tiefe Wasser sind nicht still

  In engleza:

  A girl saw a little rose
  It bloomed there in bright heights
  She asked her sweetheart
  if he could fetch it for her

  She wants it and that’s fine
  So it was and so it will always be
  She wants it and that’s the custom
  Whatever she wants she gets

  Deep wells must be dug
  if you want clear water
  Rose-red, oh Rose-red
  Deep waters don’t run still

  The boy climbs the mountain in torment
  He doesn’t really care about the view
  Only the little rose is on his mind
  He brings it to his sweetheart

  She wants it and that’s fine
  So it was and so it will always be
  She wants it and that’s the custom
  Whatever she wants she gets

  Deep wells must be dug
  if you want clear water
  Rose-red, oh Rose-red
  Deep waters don’t run still

  At his boots, a stone breaks
  Doesn’t want to be on the cliff anymore
  And a scream lets everyone know
  Both are falling to the ground

  She wants it and that’s fine
  So it was and so it will always be
  She wants it and that’s the custom
  Whatever she wants she gets

  Deep wells must be dug
  if you want clear water
  Rose-red, oh Rose-red
  Deep waters don’t run still

  [1] This song is inspired by and to some extent based upon the poem „Heidenröslein” by Goethe and the story „Schneeweißchen und Rosenrot” from the Brothers Grimm.

 38. eddieconst says:

  Visan:

  Punctul pe I

 39. maria says:

  O idee

  Evolutia exclude din start ideea de pacat, si de moarte ca rezultat al pacatului.
  De ce oare, in apocrifele lui Enoh, se vorbeste despre om ca fiind creat pentru a muri, ceva in genul ideii legendelor grecesti despre conditia umana ?
  Si atunci, de ce a trebuit sa moara Dumnezeu, pentru noi, in ideea acordarii vesniciei, pierdute prin neascultare ?
  Indiferent cate intrebari si raspunsuri pot exista, pentru mine un lucru e cert, Dumnezeu exista.
  Iar singura modalitate de a intelege toate aceste aspecte ale vietii, e cautarea.
  Nu e firesc si logic, indiferent daca crezi sau nu, sa se arunce cu noroi in Cel care macar ideologic, a creat sansa omului de a fi asa cum trebuie sa fie.
  Daca Omul acesta a murit in spiritul unui ideal, al unei idei, atunci cum de toate mizeriile umane, toata murdaria unei lumi cazute si denaturate, poate fi aruncata asupra Celui care ne-a dat macar ideea de sacrificiu pentru omul de langa noi si iertarea ca cel mai inaltator sentiment uman.
  Din punctul meu de vedere, stiu sigur ca exista.
  Si acum spun si eu asemenea orbului vindecat:” M-a vindecat, impotriva oricarei logici umane, deci exista”.
  Pentru ca ratiunea (fariseica) spunea ca Dumnezeu nu-l asculta pe pacatos, deci nu-l poate vindeca.
  Oare ratiunea nu ne duce pe acelasi drum, iar certitudinile noastre pot fi demolate sau daramate, atunci cand vorbim de divinitate ?
  Daca respingem unele aspecte ale bibliei ca neconforme cu realitatile stiintei, atunci nu putem respinge si unele argumente stiintifice ca neconforme cu ceea ce exista de fapt ?
  Ratiunea stiintifica exclude existenta unor fenomene paranormale, pentru ca nu au o explicatie asupra lor. Iar din ce in ce mai multi oameni de stiinta isi pun serios intrebari asupra acestor fenomene.
  Eu nu sunt omul care face un lucru (ma refer la religie) fara sa fie incredintat ca este real pentru mine, iar ideea conform careia te duci la biserica pentru o stare de bine, este exclusa, pentru ca nu-ti poate fi bine atunci cand traiesti o iluzie.
  Ideea cum ca simti o curatire morala, sau ca o sa traiesti vesnic, sunt argumentele unor oameni, care nu vor sa cunoasca realitatea, pentru ca realitate lor e creata, pentru a le aduce beneficii.
  Daca nu simti ceea ce faci, daca nu-ti urmezi drumul, daca simtul apartenentei la ceva sau Cineva, sau trairea prin propria imagine, daca nu realizezi ceea ce-ti doresti nu de la viata in sine, ci de la viata ca sens al existentei, atunci nu devii decat propria marioneta, sau o marioneta in mainile altora.
  Iar aici e vorba de identitatea ta dincolo de spectrul existential, de scopul si rostul pe care-l gasesti in fiecare lucru, de modul cum te raportezi la viata.
  E simplu a trai, cu toate greutatile vietii, insa e dificil a-ti cauta sensul, a cauta dincolo de realitatile acestei lumi, iar cei mai multi stiu ca exista si alte dimensiuni ale vietii.
  Asa ca, indiferent de explicatiile sau de metaforele biblice, viata Lui Isus e viata traita la maxim , e viata traita ca om, iar evanghelia lui Ioan e cea mai subtila si mai sensibila forma de evaluare a Cuvantului ca sens, a Cuvantului devenit viata, dar si a vietii in Cuvant.

 40. ianis says:

  roland, #45
  Multumesc de link. Daca o sa o primesc de la edi o sa o scanez si o urc pe net

 41. Stef says:

  Visan 42

  Toate afirmatiile tale sunt dureros de adevarate, fie ca ne plac, fie ca nu!

  Maria 46

  Citez:”Indiferent cate intrebari si raspunsuri pot exista, pentru mine un lucru e cert, Dumnezeu exista.”
  Aceasta afirmatie seamana cu rezolvarea unui puzzle in care ai deja tiparul, rezultatul final…mai trebuie doar sa aranjezi toate celelalte piese in asa fel incat desenul sa-ti iasa perfect, asa dupa cum crezi tu ca ar trebui sa arate. Cam greu, daca nu foarte greu!

 42. Laurentiu Hodor says:

  Maria#46

  „Evolutia exclude din start ideea de pacat, si de moarte ca rezultat al pacatului.
  De ce oare, in apocrifele lui Enoh, se vorbeste despre om ca fiind creat pentru a muri, ceva in genul ideii legendelor grecesti despre conditia umana ?
  Si atunci, de ce a trebuit sa moara Dumnezeu, pentru noi, in ideea acordarii vesniciei, pierdute prin neascultare ?
  Indiferent cate intrebari si raspunsuri pot exista, pentru mine un lucru e cert, Dumnezeu exista.”

  Suntem aici pentru a acorda cumva,ceea ce gandim cu inima,cu ceea ce gandim cu ceea ce gandim rational.
  Evolutia si religia se ocupa de doua lucruri foarte diferite.La ora de biologie elevul va primi nota 3 daca va incurca manualele,explicand aparitia omului prin geneza,iar la ora de religie la fel pentru explicatii biologice.

  Ideea de pacat care aduce moartea este cred o imagine rasturnata a lumii pe care omul primitiv a intuit-o in mod extraordinar. Adica nu murim pentru ca suntem fiinte nascute,ca toate fiintele ce se nasc pe pamant,ci murim pentru ca desi suntem asemenea lui Dumnezeu,prin constiinta,preferam sa ne asemanam mai mult animalelor,prin ceea ce inevitabil,ne tine langa ele.Acesta este pacatul,de care doar prin constiinta,prin asemanarea cu Dumnezeu adica,am devenit constienti.
  De aici cautarea spre o cat mai mare apropiere de Dumnezeu,pentru a castiga imortalitatea,calitate a apropierii de divinitate.
  Desigur,aceasta nu o poate castiga omul singur,ci doar prin ajutorul direct al Domnului.
  Dumnezeu a trebuit sa moara pentru a ne incredinta ca suprema evidenta a lumii acesteia,moartea,pacatul,pot fi trecute.
  Cred pentru ca aleg sa cred in Dumnezeu.Aleg asemanarea cu Dumnezeu.

 43. samson says:

  #42 visan (1)

  Imi pare rau sa spun, dar Adam si Eva nu au existat, este intelegerea evreilor despre inceputuri,

  domnu vişan, credeşi că şi-al doilea adam, domnu isus hristos, tot aşa n-a iegzistat, şi ieste doar înţelegerea la creştini despre începuturi? 😕

  ps. să vedem cine pune acuma punctu pe i !!! ?:-)

  evolutia nu este o teorie, este ceva real,

  poate pt cei care ie pe calea pierzării, pe care i-a lăsat dl dumnezeu ăn voia minţii lor blestemate ca să creadă o rătăcire! :X-P:

  ne place sau nu, potopul nu a existat,

  păi şi la dl noie nu vă gândiţi, domnu vişan? dupe ce s-a chinuit atâta să-nghesuie toate animalele alea în barca dumnealui, şi la câte tone de rahat şi pişat de animale a cărat iel pe scări în sus cu băieţii şi cu norele dânsului ( că dna noie iera toată ziua la bucătărie), ca barca n-avea decât un geamalâc pe la ultimu ietaj, timp d-un an de zile zi de zi! :struggle:

  masa de carbune depaseste de zeci de ori vegetatia pamantului, deci nu putea proveni de la potop.
  sigur că nu, asta face parte din comoara de mânie a lu dl dumnezeu pe care o păstrează pt cei nelegiuiţi în zilele din urmă; dvs nu vă gândiţi? trebuie întreţinut cu ceva şi focu ăla din iazu de foc, nu?

  Geologii in mod riguros spun ca nu exista urmele unui cataclism global.

  nimeni nu poate sluji la doi stăpâni, caci sau va iubi pe unu şi va urâ pe celălant, sau viceversa! domnii ăştia geologii ai dvs ie aventişti, ie botezaţi, a aderat şi iei la cele 29 de puncte de credinţă, păzeşte adevărata zi de odihnă care ie sabatu zilei a şaptea, a renunţat la consumu de carne de porc, alcool, tutun şi orice alte substanţe vătămătoare care-l împiedică pe dl duhu sfânt să locuiască în templu lor, recunoaşte şi ieii darurile spiritului profetic pe care dl dumnezeu le-a revărsat în timpurile d ela urmă asupra adevăratei sale biserici? păi şi atunci domnu vişan??? :reallyangry:

  Speciile si vegetatia pe glob intra infinit mai bine in explicatia evolutiva, decat teorii creationiste.

  fructe, cereale, nuci şi zarzavaturi ie dieta originală dată nouă de la-nceput de creiator! şi să ştiţi că spinii şi pălămida a apărut numa în urma la păcat, când dl dumnezeu a binecuvântat pe primii noştrii părinţii cand şi-a luat la revedere de la iei din ieden!! :bye: :goaway:

  Unde bagam oasele acestor umanoizi primitivi?

  păi dak şi dl satana se preface într-un înger de lumină! şi unde băgăm toate broaştele şi şerpii ăia de la iegipteni pe care i-a mâncat dintr-o îmbucătură toiagu lu dl moise? şi dupe aia, când l-a luat de coadă dl moise nici nu se cunoştea ca halise şiiel ceva, iera mai suplu ca vacile alea tot iegiptene de pe vremea lu dl iosif!!

  toti spuneti ca inainte de potop nu a existat iarna, pai, exista pomi fosilizati cu mii ce inele.

  păi domnu vişan, dak îl descoperă ăştia pe dl satana cu buletinu-n buzunar fosilizat de câteva milioane de ani, dvs credeţi că asta înseamnă c-a murit iarna din cauza gerului?!?!? :devil: :pissedoff: :reallypissed:

 44. Adica nu murim pentru ca suntem fiinte nascute... says:

  Suntem aici pentru a acorda cumva,ceea ce gandim cu inima,cu ceea ce gandim cu ceea ce gandim rational.
  Evolutia si religia se ocupa de doua lucruri foarte diferite.La ora de biologie elevul va primi nota 3 daca va incurca manualele,explicand aparitia omului prin geneza,iar la ora de religie la fel pentru explicatii biologice.

  Ideea de pacat care aduce moartea este cred o imagine rasturnata a lumii pe care omul primitiv a intuit-o in mod extraordinar. Adica nu murim pentru ca suntem fiinte nascute,ca toate fiintele ce se nasc pe pamant,ci murim pentru ca desi suntem asemenea lui Dumnezeu,prin constiinta,preferam sa ne asemanam mai mult animalelor,prin ceea ce inevitabil,ne tine langa ele.Acesta este pacatul,de care doar prin constiinta,prin asemanarea cu Dumnezeu adica,am devenit constienti.
  De aici cautarea spre o cat mai mare apropiere de Dumnezeu,pentru a castiga imortalitatea,calitate a apropierii de divinitate.
  Desigur,aceasta nu o poate castiga omul singur,ci doar prin ajutorul direct al Domnului.
  Dumnezeu a trebuit sa moara pentru a ne incredinta ca suprema evidenta a lumii acesteia,moartea,pacatul,pot fi trecute.
  Cred pentru ca aleg sa cred in Dumnezeu.Aleg asemanarea cu Dumnezeu.

  :loser: :loser: :loser: :loser: :loser: :loser:
  baaaaaaa, trezeste-te baaaa umflatelule din prostie cu gargara logic falacioasa!
  fii destept ca tara geme de roboate si roboti filozofi, baaaaaaa!
  :pray: :worship: :pray: :worship: :pray: :worship: :pray:

 45. Adica nu murim pentru ca suntem fiinte nascute... murim de prostie says:

  50 Reasons People Give for Believing in a God pentru iubiti frati si stimate surori:
  1. My god is obvious.
  2. Almost everybody on Earth is religious.
  3. Faith is a good thing.
  4. Archaeological discoveries prove that my god exists.
  5. Only my god can make me feel significant.
  6. Atheism is just another religion.
  7. Evolution is bad.
  8. Our world is too beautiful to be an accident.
  9. My god created the universe.
  10. Believing in my god makes me happy.
  11. Better safe than sorry.
  12. A sacred book proves my god is real.
  13. Divine justice proves my god is real.
  14. My god answers prayers.
  15. I would rather worship my god than the devil.
  16. My god heals sick people.
  17. Anything is better than being an atheist.
  18. My god made the human body.
  19. My god sacrificed his only son for me.
  20. Atheists are jerks who think they know everything.
  21. I don’t lose anything by believing in my god.
  22. I didn’t come from a monkey.
  23. I don’t want to go to hell.
  24. I feel my god when I pray.
  25. I need my god to protect me.
  26. I want eternal life.
  27. Without my god we would have no sense of right and wrong.
  28. My god makes me feel like I am part of something bigger than myself.
  29. My religion makes more sense than all the others.
  30. My god changes lives.
  31. Intelligent design proves my god is real.
  32. Millions of people can’t be wrong about my religion.
  33. Miracles prove my god is real.
  34. Religion is beautiful.
  35. Some very smart people believe in my god.
  36. Ancient prophecies prove my god exists.
  37. No one has ever disproved the existence of my god.
  38. People have gone to heaven and returned.
  39. Religion brings people together.
  40. My god inspires people.
  41. Science can’t explain everything.
  42. Society would fall apart without religion.
  43. My religion is so old, it must be true.
  44. Someone I trust told me that my god is real.
  45. Atheism is a negative and empty philosophy.
  46. Believing in a god doesn’t hurt anyone.
  47. The earth is perfectly tuned to support life.
  48. Believing is natural so my god must be real.
  49. The end is near.
  50. I am afraid of not believing.

  :pray: :worship: :pray: :worship: :pray: :worship: :pray: :worship: :pray:
  http://wiki.ironchariots.org/index.php?title=50_Reasons_People_Give_for_Believing_in_a_God
  http://wiki.ironchariots.org/index.php?title=50_reasons_to_believe_in_God
  http://wiki.ironchariots.org/index.php?title=Main_Page

 46. maria says:

  Stef,
  Intr-adevar este f.greu. Pentru ca s-ar putea sa gresesc si sa contruiesc un desen perfect pentru mine, diferit de ceea ce doreste Dumnezeu.
  E adevarat ce spui, insa e f. greu si imi pun tot felul de intrebari, si imi este ciuda cateodata , ca nu pot sta si eu linistita acolo, fara sa intorc problema pe o mie si una de parti. De ce-mi face Domnul una ca asta, nu stiu !
  Si mai ma uit si eu pe la cei anarhici, poate mai gasesc cate o idee.
  Nu ma sperie erezia, ma sperie insa adevarul mototolit ,reconstruit gresit si pus in locul celui care trebuie.

  Laurentiu Hodor,
  Multumesc pentru cele scrise.

 47. samson says:

  #42 visan (2)

  In lumea fosila exista prea multe specii ca sa fi trait toate in acelasi timp.

  în lumea fosilă ie prea puţină credinţă, domnu vişan, aia ie! vă spunem noi! totu ie cu putinţă celui ce crede!! dvs dak aţi avea credinţă cât un grăunte de muştar ar intra toate speciile alea cu fosile cu tot în corabia lu dl noie, şi-ar mai rămâne şi loc pt toţi oamenii ăia care ar fi crezut în solia domnului ca va ploua ploaie pe pământ şi-ar fi intrat în corabie odată cu dl noie şi familia dânsului!! să ştiţi dvs aşa! 😎

  Pesterile se formeaza foarte incet si numai in atmosfera si cand ploua, cand s-au format pesterile submarine, pt. ca in apa nu se pot forma, si inainte de potop nu ploua?

  la marele cutremur din lisabona, dvs nu credeţi în spiritu profetic, nu? :ghost:

  Orice om care pricepe 2-3 lucruri de stiinta stie ca meteoriti de mari dimensiuni provoaca dezastre pe zone intinse, pe glob se cunosc urmele a peste 100 de asfel de impacturi, cand au avut loc, in 6000 de ani toate?

  la 1863 când a avut loc marea cădere de stele, chiar mai înainte să se răzgândească domnu isus să vină pe norii cerului a doua oară! de ce nu vă rugaşi dvs frate vişan şi să citiţi ce zice spiritu profetic cu privire la subiectu ăsta şi la marea cădere de stele? :jump: :jump:

 48. baaaaaaa, unde ie bre bannerele alea frumoasele cu O&P, ha? ?:-) ?:-) ?:-)
  😥 😥 😥 whoaaaaaaaa 😥 😥 😥 😥
  vreau sa vad siteuri aventiste pe-aici. manca-i-as talentu’ lu’ mariusica stanescu de ipocrit lingusitor!
  baaaaaaaa, bagati baaaa O&P iarasi! ca nu pot sta fara linkuri aventiste.

  alooooooooooo, e cineva de aici care nu ie aventist sau fost aventist sau aventist agnostic????
  (beniamin plesa se iesclude din discutie)

 49. samson says:

  #42 visan (3)

  Ecosistemele izolate de pe sute insule s-au format cu mii de specii distincte in 4000 de ani?

  să vă reamintim atuncea ca dl dumnezeu ie atotputernic şi a făcut lumea şi tot universu nemărginit din nimik, şi cele care se vede din cele care nu se vede, doar prin cuvânt, fiincă iel zice şi se face, folosind doar puţină atotputernicie din toată atotputernicia lui, şi dvs v-aşi poticnit în nişte amărâte de insule, care mai toate ie nişte locuri ale pierzării şi desfrâului, care are să le distrugă domnu isus cu suflarea gurii lui la revenirea sa!!! :cute:

  Primele piramide au fost construite acum 4700 ani, deci inainte de potop?

  ăştia care le-a construit nu se-nchina cumva la soare şi la tot felu de zei păgâni? n-a vrut iei să omoare pe tot poporu ales a lu dl dumnezeu şi pe dl moise ca să nu mai aibă domnu prin cine să ne transmită legea vejnică a lu dl dumnezeu cu cele 10 porunci, şi să nu se mai nască domnu isus conform la profeţie? dvs cum staţi cu porunca a patra? :snicker:

  daca suntem asa de buni in a da lectii celor mai buni istorici, geologi si astronomi ai lumii ca si cand ar fi o nimica toata sa-i faci praf in domeniul lor,

  dl dumnezeu a ales lucrurile nebune ale lumii ca să facă de ruşine pe cele înţelepte şi să prăpădească înţelepciunea înţelepţilor acestui veac!! să ştiţi dvs că un iubit frate sau stimată soră pe genunchi vede mai departe decât orice istoric, geolog sau astronomi în picioare şi cu telescopu!!! :pray: :worship: :pray: :worship:

  de ce fratii nu dau lectii si inginerilor care fabrica F22 celor care construiesc zgari-nori de 800m,

  dvs obijnuiţi să citiţi biblia la rând frate vişan? câte 3 pagini pe zi? nu prea credem, alfel aţi fi observat dvs ce-a făcut dl dumnezeu cu băieţii ăia care tot aşa construia şi iei un zgârie nori d-ăştia care s-ajungă la cer, şi aţi fi văzut ce-a păţit iei, fiţi sigur că judecata domnului va cădea cât de curând asupra tuturor nelegiuiţilor aceştia când o să umple iei paharu mâniei lu dl dumnezeu!
  nu putem decât să ne rugăm pt dvs frate vişan şi să vă recomandăm să citiţi spiritu profetic unde o să vedeţi dvs cum domnu va nimici la venirea sa toate aceste clădiri falnice făcute spre slava ieului omenesc, şi unde o să vedţi că n-a fost planu domnului pt poporu său ca să locuiască în oraşele mari, unde domneşte viciu şi stricăciunea, ci la ţară în mijlocu naturii, feriţi de corupţia şi stricăciunea din marile oraşe, unde poate să-şi crească copiii ăn frică şi temere sfântă de domnu; şi să ştiţi că la ţară casele are cel mult ietaj, şi oamenii merge pe jos, sau cel mult cu bicicleta, că ie şi mai sănătos şi mai ieftin decât cu f22!!! :laugh:

  celor care fac transplanturi de ficat, sau inginerilor care proiecteaza procesatoare?

  definitv ne vedem obligaţi să vă recomandăm biblia la rând, 3 pagini pe zi, şi aşa o să descoperiţi dvs că iegzistă prin credinţă metode mult mai ieficiente, mai ieftine, şi mai la-ndemâna oricui, fără nicio pregătire medicală costisitoare, şi dak sunteţi dvs bolnav de iegzemplu ajunge să chemaţi pe fraţii de la comitet, care+o să vă dea cu ulei pe tot corpu ( nu vă gândiţi la nimik pervers în genu lu băieţii ăia din sodoma, fraţii ie serioşi şi familişti hermafrodiţi convinşi; cel mult să-i rugaţi să vă de c+un ulei de măsline presat la rece, ie mai sănătos, intră mai bine-n piele, şi o şi catifelează), pe urmă pune mâinile peste dvs, se roagă pt dvs. şi vă-ncredinţează-n mâna domnului, care ştie cel mai bine ce ie cel mai potrivit pt dvs, dak nu ie cumva cazu să vă treacă la odihnă ca să nu vă pierdeţi mântuirea! ai curaj tu turmă mică, de vrăjmaş nu-ţi fie frică; ştiţi cu ie vorba aia românească: curaj găină că te tai! :chick:

  ar trebui sa le dam lecii si lor, daca cu asa usurinta si veselie ii dam gata pe ceilalti in
  domeniile lor.

  nu de lecţii are ie nevoie domnu vişan, ci de cuvântu domnului să le fie propăvăduit şi lor, dak tot vă cunoaşteţi dvs cu dânşii, de ce nu-i aduceţi şi pe iei la o seară de ievanghelizare unde s-aibe şi iei ocazia să fie străpunşi în inimă de duhu domnului, să-şi mărturisească păcatele, să se pocăiască, să-l primească pe domnu isus ca domn şi mântuitor al lor personal, şi la urmă să-ncheie şi iel legământ cu domnu şi să fie primiţi în biserica sa prin botez? şi la urmă o să vedeţi dvs că-n loc să se mai ocupe cu transplante şi alte născociri d-ale satanei, şi cu construitu de f22 şi turnuri babel, o să s-ocupe iei ca zi şi noapte să cugete la legea domnului!! cine are nevoie de avioane şi zgârie nori în împărăţia lu dl dumnezeu?!?!? 😮 :shout: 😯

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

<span>%d</span> blogeri au apreciat: