Logos 26 – Machiavelli, Umanist Crestin

27 Responses to Logos 26 – Machiavelli, Umanist Crestin

 1. Claudia says:

  Edi ori ce rau face omul pe pamant Dumnezeu ia inconsiderare judecata si intelpciunea cu care tu ca om ai de aplicat in situatia in care te afli. Dumnezeu da legea sa nu omori! Dar tot Dumnezeu daca intelegi bine biblia spune lui Moise si acelui popor de atunci pentru ca ai cerut pentru a 3 oara tarilor din jurul saharei indurare sa treci prin tara lor? si nu va da voie acum este vremea sa va razbunati voi si daca citest biblia trebuie sa se bat cu tara Amortilor si sa nu lasi nici un om din acea tara in viata nici copii lor. acum bine ca eu vad ca scrie fara prima literea A–morti-lor adica limba noastra spune si ne da de inteles cuvantul morti. Si chear asa se si intampla mor toti din acea tara ma gandeam atunci cand am citit, si eu am inteles mai mult pe Dumnezeu si cuvantu lui. Oare de ce sa numit Amortilor.? Tot asa si cu Montana Rosie din Romania. care acum chear ca sa rosit de la apa din Ungaria. Uneori ma gandesc daca am vazut un nume dat unei tari sau a unei localitati vreau sa inteleg de ce Dumnezeu a dat acel nume. Uneori este ceva si de ras dar este si de jale. de exemplul Italia daca il scoti pe I-talia vezi numele talia, adica mijlocul omului. Poate fi si limba latina jumatate introdusa in mai multe tari: explica partinerul meu. Fiecare are smnificatia si intelesul la cuvinte in alta limba. de asta se spune ca limba cuvantul este cea mai de pret comoara aflata pe pamant. Eu stiu sfarsitul acestei lumi de aici, in curand va fi o mare bucurie pe pamant. Apocalipsa spune ca cand cei ce nu era cu Dumnezeu dupa ce vede cum Dumnezeu a judecat pe fiecare o sa cante cantarea lui Moise. Si mania lui Dumnezeu va avea sfarsit. Despre Cain eu stiu ca a 2 viata a fost jumatate animal si jumatate om un fel de sfinx pe atunci. Dar si el este reincranat este foarte frumos la infatisare si este dr pshiologic. Moise la fel este reincranat in Romania si a studiat ca veterinar adica cu animalel. Locuieste intrun sat Izvorul. Fata lui Eva si Adam a mai fos si Siva din India. Acum este reincranat si este Olandeza. Dar venita de copil mic din India. Tata ceresc Isus si ingeri deschideti ochii omului indiferent unde este pentru a vedea intelpciuna si dreptatea voastra tatal fiul si duhul sfant. amin viata vecinica

 2. Claudia says:

  pe acea Siva din India o cheama Vandana eu cred ca asa se numea femeia din filmul Lantul Amintirilor. Si pe Abel, Moise acum il chama Doru. Pe Cain il cheama prenumele Hans Adrian. si pe Adam si Ioan Botezatorul acum il cheama Hans ( atunci am gandit la zicala asa tatal ca si copilul.) adica acel nume dar la prenume Hans. El este casatorit cu o femei din Indonezia. Noie si el este reincranat in Olanda aici este pentru el facut o legenda a unuia vapor zburator si se spune ca acel vapor se va intoarce inapoi cu oameni nemuritori. cam asa ceva. Apoi Iacob si el este Olandez a terminat 2 facultati protestanta si catolica, mi-a spus ca a fost prins pe la spate de un calugar (stiti voi ce vreu sa spun ) este foarte frumos inalt are o mama foarte frumoasa si este singur copil foarte bogat. Iacob este in spital de nebuni si Cain este doctorul lui. Iacob este foarte destept citeste foarte mult carti si le citeste foarte repede. Uneori il vezi pe strada cantand dintro toba si uneori isi pune muzica la un casitofon mare si da drumul tare la muzica. Face numai ce vrea el aici este o melodie cu el vader Iacob vader Iacob. Adica tata Iacob. Este o melodie foarte recunoscuta si se cant foarte bine la pian. Tata ceresc Isus si ingeri nu mai lasa ca copii tai sa sufere aici pe pamant. viata vecinica

 3. Stef says:

  Claudia, ai incercat vreodata sa-ti citesti postarile? Poti? Nu-ti scrintesti limba?

  Se spune ca Dzeu a lasat oamenilor diverse talente, poate tu ai altele, greu de sesizat pe un blog, dar scrisul IN NICI UN CAZ!
  Asa ca, te rog, la-sa-neeeeeeeeeeeee!!!

 4. cat de penibil sa fii ca sa te lauzi singur?

  well, pe O&P totul este posibil… Ariurel Ionica Securica, postmodernistul paranoic, cel care a dezvoltat o fixatie pe Edi, este cel ce scrie sub nickname-ul „ionut orbu” :loser: :loser: :smug:

 5. Humanism is a comprehensive life stance that upholds human reason, ethics, and justice, and rejects supernaturalism, pseudoscience, and superstition. Many Humanists derive their morals from a philosophy of Ethical naturalism, and some acknowledge a science of morality.
  […]
  Humanism is a democratic and ethical life stance, which affirms that human beings have the right and responsibility to give meaning and shape to their own lives. It stands for the building of a more humane society through an ethic based on human and other natural values in the spirit of reason and free inquiry through human capabilities. It is not theistic, and it does not accept supernatural views of reality.
  […]
  Modern Humanists, such as Corliss Lamont or Carl Sagan, hold that humanity must seek for truth through reason and the best observable evidence and endorse scientific skepticism and the scientific method. However, they stipulate that decisions about right and wrong must be based on the individual and common good. As an ethical process, Humanism does not consider metaphysical issues such as the existence or nonexistence of immortal beings. Humanism is engaged with what is human.

  :yes: :yes: :yes:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Humanism#Knowledge
  http://en.wikipedia.org/wiki/Christian_humanism

 6. northlite, i like the vimeo choise! :yes:

  The Disappearing Spoon: And Other True Tales of Madness, Love, and the History of the World from the Periodic Table

  sa cautam cartea asta in format .pdf >> Doubt: A History by Jennifer Michael Hecht [am mai amintit de ea, daca tineti minte, la editorialul despre Iov]

  Refusing To Play the Victim
  http://www.psychologytoday.com/blog/life-saving-philosophy/201010/refusing-play-the-victim

  15 things you didn’t know about your brain
  http://vnmc.tumblr.com/post/1275718466/the-brain
  http://vnmc.tumblr.com/post/1290917091/model-of-the-brain
  _____________________________

  cred ca o sa fac o pauza pe forum… i-am facut deja destule probleme, indirect, lui Edi :-(( :-(( :-((
  la revedere!

 7. northlite, i like the ‘vimeo’ choise! :yes:

  The Disappearing Spoon: And Other True Tales of Madness, Love, and the History of the World from the Periodic Table

  sa cautam cartea asta in format .pdf >> Doubt: A History by Jennifer Michael Hecht [am mai amintit de ea, daca tineti minte, la editorialul despre Iov]

  Refusing To Play the Victim
  http://www.psychologytoday.com/blog/life-saving-philosophy/201010/refusing-play-the-victim

  15 things you didn’t know about your brain
  http://vnmc.tumblr.com/post/1275718466/the-brain
  http://vnmc.tumblr.com/post/1290917091/model-of-the-brain
  _____________________________

  cred ca o sa fac o pauza, de cateva luni, pe forum… i-am facut deja destule probleme, indirect, lui Edi :-(( :-(( :-((
  la re-vedere! :bye:

  _______________________
  PS. sa fiti cuminti, da? altfel clovnii si samsonii se vor intoarce sa va bata la fundulet. :silly: hihihihi.. pa!

 8. Claudia says:

  Stef bine ca poiezile la toti le intelegi> citeste cu voce tare ce scriu eu si ia o gura de aer cind trebuie. Cine sti poate o sa intelegi si tu biblia. Azi am auzit pe Alfa Omega un program de televizor din Romania este un om invarsta te zapaceste de cap. Spune, ia pasaje din biblie spune ca Dumnezeu trimite pe pamant ingeri rai din cer. La care eu scriu un comentar si cum ii vede el ca a ajuns acei ingeri rai trimisi din cer( acuma ma gandesc cu aripi s-au fara aripi) apoi mai adaga ca ingerul rau adica era inger de lumina si a vrut sa fie si mai mare ca Dumnezeu explica omul si el acel inger cere mereu ceva de la Dumnezeu dar Dumnezeu are regia in mana si ingerul rau face numai ce il lasa Dumnezeu. Dar eu mai comentez oare nu vrea acel inger rau sa aiba si el acea mama ca Isus ? mai ales ca Isus spune trebuie sa fimi toti frati si surori? Stef nu mai citi comentarele mele si lasama tu pe mine ca nici asa nu ai nimic de spus. talentul meu nu este important adevarul si lumina din ochii fale tatal ceresc Isus si ingeri Importante. viata vecinica

 9. eddieconst says:

  CJ#4:

  Cine ignora istoria va repeta greselile trecutului.

  Umanismul a fost la origine un proiect crestin esuat – dovada este razboiul de 30 de ani. Voi mentiona saptamana viitoare ca Luther a favorizat umanismul secular ca organizare sociala dar a respins umanismul ca reforma a bisericii.

  Umanismul secular din zilele noastre nu are adancime pentru ca ignora radacinile lui teologice. Eu nu sugerez o intoarcere a umanismului secular la Dumnezeu, aici sunt Lutheran 100%, dar cred ca aceasta ignorare originilor il condamna la un esec mult mai catastrofal.

  De fapt esecul a avut deja loc in al doilea razboi mondial, holocaust si teroarea rosie. Asa ca umanismul modern este un proiect naiv care daca ar avea cu adevarat respect fata de adevarul stiintific si ratiune ar renunta la idealismul cu care percepe lumea. Umanistii au nevoie de Machiaveli, Nietzsche si Orwell ca sa se trezeasca din stupiditatea devenita dogma.

 10. eddieconst says:

  Humanism is a comprehensive life stance that upholds human reason, ethics, and justice, and rejects supernaturalism, pseudoscience, and superstition. Many Humanists derive their morals from a philosophy of Ethical naturalism, and some acknowledge a science of morality.

  Prima propozitie o contrazice pe a doua. Stiinta moralitatii si naturalismul etic sunt exemple de pseudostiinta si superstitie. Parintele oricarei forme de „stiinta a moralitatii” este Platon, si PLATO IST TOD, PLATO KAPUT. Din punct de vedere stiintific-naturalist, nu exista bine si rau.

  Cei mai mari dusmani ai stiintei inafara religiei sunt profesorii de discipline umaniste aka arte liberale. Acesta este motivul pentru care anumiti dom’ profesori nu se tem sa studieze filologie si istorie dar urasc stiinta.

 11. study_nature says:

  @Edi:

  Umanismul secular din zilele noastre nu are adancime pentru ca ignora radacinile lui teologice. Eu nu sugerez o intoarcere a umanismului secular la Dumnezeu, aici sunt Lutheran 100%, dar cred ca aceasta ignorare originilor il condamna la un esec mult mai catastrofal.

  De fapt esecul a avut deja loc in al doilea razboi mondial, holocaust si teroarea rosie. Asa ca umanismul modern este un proiect naiv care daca ar avea cu adevarat respect fata de adevarul stiintific si ratiune ar renunta la idealismul cu care percepe lumea. Umanistii au nevoie de Machiaveli, Nietzsche si Orwell ca sa se trezeasca din stupiditatea devenita dogma.

  Edi, nu sunt de acord cu tine cand conectezi umanismul secular cu WWII, holocaust si teroarea rosie (poate doar cu ultima ar avea cateva slabe elemente comune). Miscari pline de habotnicie nationalista nu cred ca pot fi considerate umanism – pe care il inteleg ca nefacand sau nepropunandu-si sa faca distinctii intre oameni pe considerente de nationalitate sau etnie. N-as zice ca exista „umanismul modern”, ci doar variate curente umaniste moderne. Si nu cred ca e potrivit sa generalizam nici in privinta stupiditatii ca dogma a umanismului, desi pe alocuri ar putea sa fie asa.

  Din informatiile pe care le am pana acum asa vad eu lucrurile. Poate candva am sa ma documentez mai mult si am sa revin asupra subiectului, dar n-as putea sa promit.
  In rest, ca si pana acum, imi plac propunerile tale.

 12. Stef says:

  Claudia

  tu care amesteci pe Shiva si Vandana si le bagi in „Lantul amintirilor” incerci sa faci cu mine exegeza biblica?
  Uite cum bisericile domniilor voastre scot pe banda rulanta specialisti ca tine, Jugarean, Nabuco, Colectionarul de chestii si multi, multi altii…Ooff!

  Eu voiam doar sa semnalez ridicolul situatiei in care te afli, fara sa-mi dau seama cat esti de incorigibila….Mea culpa!

 13. Stef says:

  Edi

  apreciez mult ceea ce faci tu pe acest site si sunt aproape sigur ca emisiunile tale sunt urmarite din toate colturle lumii, acolo unde sunt romani, desigur.

  Daca i-mi permiti as vrea sa-ti pun o intrebare simpla …dar grea.

  Toti liderii diverselor domenii spirituale: preoti, pastori, vrajitori, guru, cei ce se ocupa cu hipnoza saamd. cer oamenilor SA CREADA.
  In acest moment. avand cunostintele stiintifice pe care le-ai dobandit, si intelegand mai mult sau mai putin cum „merg lucrurile” pe Pamant si in Univers, inca mai crezi ca omul obisnuit, in intimitatea lui, prin alegerea personala de a CREDE sau a NU CREDE, intr-un anumit Dumnezeu, dogma, nu stiu cate puncte …, isi poate schimba destinul implacabil?
  Mai concret, dupa ce ai privit imagini uluitoare surprinse cu telescopul Hubble si VEZI cum e Universul in realitate, si dupa ce legi functioneaza, nu ti se pare infantil individul X, John Doe, care la un metru de dumneata inchide ochii si spune, DA, CRED, SPERAND CA PRIN ACEST GEST, PUR INTERIOR, SA INDUPLECE O MANA MARE SI NEVAZUTA CA, INCALCAND TOATE LEGILE FIZICE, SA-L IA(cat mai tarziu bineinteles) si sa-l duca intr-un loc unde „moartea nu va exista”?.

  PS. Sigur esti la curent cu ultimele cercetari care sunt pe cale sa demonstreze ca insasi Universul va avea un sfarsit, in principal din cauza „energiei intunecate” care-l face sa se extinda din ce in ce mai mult pana va ajunge un loc infinit, pustiu si inghetat.

 14. eddieconst says:

  study # 11:

  Sa ma explic. Eu nu consider nazismul si Stalinismul expresii ale umanismului secular. Nu impartasesc acest tip de non-sens de care este plina retorica crestina. Ceea ce sustin eu este ca umanismul secular ca si umanismul crestin are o incredere naiva in faptul ca exista o forta cosmica a binelui care face ca adevarul si dreptatea sa triumfe la urma si progresul sa fie o lege a vietii. A existat in prima jumatate a secolului XX o ezitare in a raspunde fascistilor si comunistilor cu forta si o credinta naiva in diplomatie si bune intentii. Dupa WWII lumea a fost intoxicata de ideea ca de exemplu daca natiunile africane se vor autodetermina vor trai inevitabil in pace si democratie sau daca oferi popoarelor musulmane alegeri vor alege guverne care sa respecte drepturile omului, etc. Umanismul crede ca omul tinde in mod inerent spre ceea ce este bine daca este lasat in pace. Asa ca vina pentru toate nenorocirile le are omul alb din apus care a interferat in procesul natural. Baza acestei perceptii este convingerea ca exista o forta cosmica a binelui care actioneaza in lume independent de vointa noastra si ne duce la tot mai bine.

  Ceea ce ne ofera Machiavelli este un umanism care vrea ca binele sa castige dar intelege ca victoria binelui poate veni doar ca un act de vointa umana, individuala sau colectiva, si nu putem astepta o victorie sui generis a binelui in istorie.

  Hitler si Satlin nu au fost umanisti, dar au profitata de naivitatea umanista a europei, la fel cum islamul profita astazi de aceeiasi retorica liberal-umanista sa raspunda cu impunitate prin violenta la toleranta vestului.

 15. eddieconst says:

  Stef#13:

  Asi incepe cu articolul la care a facut referire Polihronu despre virtutea indoielii. Daca credinta insemneaza o stare amintii dincolo de indoieli sau intrebari cred ca intr-adevar asistam la sfarsitul credintei. Daca credinta insemneaza ca vom continua sa ne intrebam de ce existam si care este rostul lucurilor incer si pe pamant, ce este bine sa facem cu viata noastra si, bineinteles, intrebarea despre Dumnezeu, cred ca credinta va continua sa fie importanta in viata oamenilor si vom continua sa ne intrebam daca Dumnezeu si un dincolo exista. Diferenta inttre John Doe si omul matur este ca vom renunta la dogme si vom recunoaste ca fiecare raspuns teologic este provizoriu si fiecare sistem doar un experiment de gandire.

 16. eddieconst #9 & #10
  multumesc pentru raspuns.
  inteleg ce vrei sa spui. in mare parte, sunt de acord cu tine.
  nu e nevoie de alte explicatii suplimentare. iti respect viziunea; nu-ti impartasesc teologia.

 17. @#15

  as incepe cu…
  lipsa mea de adancime… ca sa ajung la ceva pe placul vostru: „vom continua sa ne intrebam”.
  si acest „tragic sentiment al vietii” nu mai surprinde la voi.
  pentru a continua mai apoi cu…

 18. pentru a continua mai apoi cu…

  Purpose/meaning? What if there isn’t any? To say “Religion is awesome because it says there is a cool thing science can’t find” to me sounds like this: “We don’t like the answer, so we’ll believe a different one anyway!” Religion being hard to wipe out? So is disease, but that doesn’t make the latter compatible with medicine!
  = commnet no. 32 from here =

  si mai departe cu…

 19. si mai departe cu… (samsoane asta e si pt. tine!)

  Life its self has no purpose, nor should it. Life is a window of time and an opportunity for us to do meaningful things and find a purpose. As Dan Barker put it, „there is indeed no purpose of life. There is purpose in life. If there were a purpose of life, then that would cheapen life and make us tools or slaves of someone else’s purpose. Like a hammer that hangs on the garage wall waiting for someone to build something, if we humans were designed for a purpose then we would be subservient in the universe. Our value would not be in ourselves.

  As long as there are problems to be solved, hunger to lessen, illness to cure, pain to minimize or oppression to resist there is meaning in life. As long as there are goals to reach, knowledge to gain, beauty to create and appreciate, places to explore, love or dreams there is meaning in life. If you want meaning in your life then do something meaningful.

  The bottom line is that we are extremely privileged to be alive. The number of people who could be here in our place outnumbers the sand grains of the Sahara. If you think about all the different ways our genes could have been permuted you and I are extremely lucky and privileged to be alive. As humans we are extra fortunate because we possess a unique ability allowing us to make a significant impact on the world. Not only can we improve the lives of others around us but we can also make a positive impact which the planet, universe and future generations of life will be able to benefit from. We have an opportunity to help protect and improve the way of life. With all the opportunities out there, there is more meaning in life than one could possibly imagine. It is up to us to find our own purpose and make our own lives meaningful. It would be a shame to waste such a great opportunity.

  At first glance it is difficult to find purpose in life without false promises of a dreamt up divine plan. In opposite it is very easy to feel you have a purpose and special meaning while taking a quick glance at the stories told in Christianity. But unlike the real world, taking a closer look at the Christian stories only belittles life. Christianity teaches us that this life, the only life we know for sure exists, is absolutely inferior to the life it claims is next for those who give this life to their teachings. In the major mono-theistic religions life is nothing more than a waiting room to earn our way into something better. Such a view point robs this life of all its true potential and beauty.
  = sursa: aici =

  asta pentru a continua cu…

  I’m talking about the essence of human. There aren’t many words in our language that capture what that is. At least for me. And so I use the word spirit, in the same way I use the phrase ‘bless you’. For rhetoric’s sake. I can only describe it as the action or ability to see beauty. To feel wonder. And to be in awe.

  Religion and all groups faith of course serve only to prostitute the awe, and the mystery we all feel as humans. They bottle our essence and try putting lid on the wonder we naturally feel. They fail of course. Religion points to the man behind the curtain in an attempt to answer the mystery. When in reality, there is no man. The mystery is just that: a mystery.
  http://www.youtube.com/watch?v=i2nfXfTg92E

  si as impinge lucrurile si mai departe…

  I have approximate answers and possible beliefs in different degrees of certainty about different things, but I’m not absolutely sure of anything, and of many things I don’t know anything about, but I don’t have to know an answer I don’t feel frightened by not knowing things, by being lost in the mysterious universe without having any purpose which is the way it really is as far as I can tell possibly. It doesn’t frighten me.
  http://www.youtube.com/watch?v=QkhBcLk_8f0

  So… I respect your faith. As long as you’ll respect my freedom, my choise.
  Eternal life? Hmmm… I don’t want it. Don’t need it.
  But I care about my friends. [radical humanist, right? 😉 ‘du-te si fa si tu la fel’]
  ___________________________

  Am plecat. Am sa revin dupa o perioada. Poate.
  La revedere!

  edi, imi cer scuze pt. limbajul folosit de-a lungul timpului aici pe forum. multumesc pt. tot ce m-ai invatat! nu lasa hienele latratoare sa te doboare.

 20. Stef says:

  #eddieconst

  Multumesc mult pentru raspuns.

  Credinta privita ca zbucium si cautare, cu toate ca la majoritatea intrebarilor capitale, nu exista raspuns? Asta DA modestie si realism. Multumesc inca o data!

 21. NorthLite says:

  CJ,

  Thanks. 🙂

 22. Claudia says:

  stef nu ti-a cerut parerile raspunde la alt telefon ai gresit numarul.

 23. Claudia says:

  In curand se implineste

  Tatal ceresc,Isus si Ingeri
  priviti cu toti spre pamant.
  Inbracati in haine albe.
  veniti cu toti pe pamant.

  Aduceti cu voi dreptatea
  Adevarul si lumina.
  Fericirea si fratiea.
  Vecinicia nemurirea.

  Vrem o lume minunata
  Cu bunici,parinti,copii
  Frati,surori totii impreuna
  Duhul sfant cu noi va fi.

  Deschidene tata ochii
  Sa vedem tot ce a fost.
  De la inceputul lumin.
  Tata tu cu noi ai fost.

  Iarta-ne pacatele.
  Inbracane in haine albe.
  Sterge raul si durerea.
  Nasterea si moartea.

  Vecinici noi ramanem.
  Cu toti la un loc.
  Intr-o lume mare.
  Fara de sfarsit.

  Mare veselie, bucurie.
  Va fi pe pamant.
  Pregatit de tatal
  Si de duhul sfant.

 24. Claudia says:

  Stef sa te mai fac sa intelegi ceva si numele meu Claudia l-am primit cande eram in burta la mama sora mea a vazut filmul cu Claudia Cardinale pe atunci era cea mai frumoasa femei din lume declarata. Numele de Cardinale sunt doar cei mai mari din biserici si uita-te ca o femei se numeste Cardinale, desigur sunt si puctele cardinale adica tot ce cuprinde pamantul, toate directile. Clau-dia, dia inseamna film si chear si este actrita de film. trebuie sa ai lumina pentru a vedea cuvantul si insemnarea, maiestria, inteligenta, intelepciunea cu care Dumnezeu face totul. nimic nu este intamplator aici. viata vecinica

 25. Stef says:

  Claudia,

  Daca ai macar 50% din frumusetea Claudiei Cardinale(cea din tinerete, desigur :blush: ), gata, ma predau. Unei femei frumoase i se iarta totul.

  PS. Totusi…

 26. Claudia says:

  da Stef vrei poza mea sa o vezi? O sa o pun sa vezi ca iti vorbeste o femei frumoasa. Dar in viata vecinica o sa fim cu toti frumosi, tineri, sanatosi, si nemuritori. O sa putem zbura in vazduh asa cum a facut si Isus cand a umblat pe apa. O sa putem rezista sub apa exact ca pesti. Va fi mereu lumina o temperatura perfecta afara. Plantele o sa fie mereu in floare si cu fruct. Animalele o sa fie frumoase si o sa comunice cu noi. O sa stimcu toti sa cantam sa, dansam o sa stim toate limbile deodata, o sa stim sa cantam la toate instrumentele posibile. O sa stim adevarul o sa vorbim adevarul, o sa fim print si printese. O sa stim totul despre toate cum fuctioneaza. Nu trebuie sa ma crezi pe mine crede biblia. uneori mai citesc in biblie si azi am citit ca daca Adam se naste pe pamant ca om el vine din cer. Asa spune biblia. apoi mai il intreba cei din biserici esti tu cumva Ilie s-au Iermie Isus? apoi mai spune biblia lui Nicodim trebuie sa te nasti din nou din duh si apa. dupa moare esti duh spune Dumnezeu chear la inceputul biblie catre Cain duhul fratelui tau striga la mine. Deci cuvantu duh esti dupa ce mori. Te vei naste din duh si apa spune Isus la Nicodim. Esti in burta mamei, cand naste femeia vine mai intai apa apoi copilul. deci Isus are dreptate. El nu spune trebuie sa te botezi sa te nasti din nou. A te boteza inseamna a te spala de pacate si a iesi ca noi din apa adica fara pacate. Nicodim mai spune cum poate un om batran sa se bage in burta mamei. tu nu intelegi cele pamantesti cum vei intelege cele ceresti? raspunde Isus. viata vecinica

 27. study_nature says:

  @Edi #14:

  A existat in prima jumatate a secolului XX o ezitare in a raspunde fascistilor si comunistilor cu forta si o credinta naiva in diplomatie si bune intentii.

  Ok, mi-e mai clar acum. Trebuia sa-mi dau seama ca asta voiai sa spui. M-au furat contextul proxim si inlantuirea ideilor.
  Daca te referi la pasivitatea diplomatiei europene inspirata dintr-un ideal umanist prost inteles, inteleg argumentul, desi nu stiu inca ce grad de fermitate ar fi fost optim in acea situatie premergatoare WWII.

  Ceea ce sustin eu este ca umanismul secular ca si umanismul crestin are o incredere naiva in faptul ca exista o forta cosmica a binelui care face ca adevarul si dreptatea sa triumfe la urma si progresul sa fie o lege a vietii.

  Pentru ca tu ai studiat istoria ideilor mai in amanuntime: in cazul in care umanistii seculari au fost cuprinsi de o astfel de naivitate, de natura sa-i decredibilizeze iremediabil, cum au putut sa ajunga sa armonizeze credinta in existenta unei forte cosmice a binelui cu naturalismul/secularismul care teoretic ii definea?

  Ceea ce ne ofera Machiavelli este un umanism care vrea ca binele sa castige dar intelege ca victoria binelui poate veni doar ca un act de vointa umana, individuala sau colectiva, si nu putem astepta o victorie sui generis a binelui in istorie.

  Atunci Machiavelli este prototipul umanistului secular autentic, iar cei care s-au lasat prada acelei naivitati la care te refereai tu au fost mai degraba niste umanisti ai utopiilor si, intr-un anumit sens, epigoni ai unei forme de pelagianism.

  Hitler si Satlin nu au fost umanisti, dar au profitata de naivitatea umanista a europei, la fel cum islamul profita astazi de aceeiasi retorica liberal-umanista sa raspunda cu impunitate prin violenta la toleranta vestului.

  De unde aripa liberal-umanista lasa de la ea, right-wingerii plini de elan pariaza pe dreptatea punitiva, compensand cu varf si indesat. 🙂
  Desi nu simpatizez modul de gandire islamic (in fine, imaginea lui proiectata si filtrata prin intermediul perspectivei europene sau crestine, neluandu-mi timp sa verific direct la sursa), eu cred ca este normal ca civilizatiile arabe si cele asiatice sa-si doreasca sa se afirme, sa se dezvolte dincolo de limitele impuse si sa fie suparate pe cei care detin hegemonia. Bineinteles ca tin cu „ai nostri”, dar incercam doar asa, ca exercitiu, sa ma detasez de contextul caruia ii sunt indubitabil tributar.

  Anyways, schimbarile ce tin de istoria lumii si de istoria ideilor sunt extrem de complexe. Nu bag mana in foc referitor la impresiile pe care le-am exprimat in acest comentariu.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: