Logos 42 – Bazele Teiste ale Stiintei
15 noiembrie 2010 19 comentarii
omul va supravietui, mai mult, va invinge
15 noiembrie 2010 de Edmond Constantinescu 19 comentarii
Filed under Video Tagged with Heliocentrism, Kepler, Religie, Stiinta
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Imi poate explica si mie cineva, pentru ca tot suntem la capitolul stiinta, cum poate sa se descopere o gaura neagra tanara de 30 de ani, la 50 de milioane de ani lumina distanta?
http://www.hotnews.ro/stiri-international-8037096-nasa-conferinta-presa-despre-descoperirea-unui-obiect-exceptional-spatiul-cosmic.htm
Cred ca descrierea nu a fost suficient de clara pentru a putea intelege si oameni profani ca mine. Cred ca este vorba de o imagine de acum 50 mil ani lumina insa noua ne apare ca s-a format abia acum 30 de ani. Gresesc?
Claudiu,
Se refera la faptul ca supernova care a format acea gaura neagra a fost observata acum 30 de ani pe cerul nostru, dar ea avut loc ~50M ani in urama.
Daca maine Betelgeuse explodeaza pe cer, inseamna ca el a explodat acum 400 sau 600 de ani in urma…
study_nature pe osc postase o schita umoroasa dece stirile de stiinta sunt scrise asa confuz…
Ceea ce observam ca se intampla in prezent in univers s-a petrecut in trecut,in functie de distanta la care se afla obiectul observat.
La steaua care-a rasarit
E-o cale-atât de lunga,
Ca mii de ani i-au trebuit
Luminii sa ne-ajunga.
Poate de mult s-a stins în drum
În departari albastre,
Iar raza ei abia acum
Luci vederii noastre.
Adica totul s-a intamplat acum 50 de milioane de ani,iar noi vedem acum.
Chestia este ca vedem chiar cum se intampla!
de cate ori ies noaptea in curte la mine si privesc cerul ma gandesc la chestia asta.
#1 & #2
http://en.wikipedia.org/wiki/Speed_of_light
http://en.wikipedia.org/wiki/Metric_expansion_of_space
read also… http://www.oxigen2.net/2010/10/geneza-12-cain-si-abel/#comment-3967
„is about 7 billion light-years from Earth, meaning that its light has taken that long to reach us. Thus, astronomers are seeing this clump as it was 7 billion years ago.„
http://www.astro.ucla.edu/~wright/cosmology_faq.html :search:
va salut, baieti! :handshake:
tre’ sa plec la serviciu. interesante discutii. am sa le citesc cu interes.
pa!
Carl Sagan in „Diversitatea experientei stiintifice” punea intrebarea „…de ce este Dumnezeu atat de existent in Biblie si atat de obscur in lume?”
C.j. 7
Pai daca varsta de 30 de ani ar veni de la durata de obsrvare nu ar insemna ca ar fi neaparat tanara. Eu inteleg ca primele surse ale radiatiei au fost depistate acum 30 de ani si in acelasi timp, sursa depistata pare a fi la inceputul emisiei ei si de aici si denumirea de tanara. Cei 50 de milioane de ani lumina reprezinta aici atat varsta cat si distanta pana la noi a acestei gauri negre.
„Tanar ” face referire la noutatea aparitiei obiectului respectiv.. Daca un om este tanar la treizeci de ani si apoi mai traieste inca 40,cum este un obiect stelar la 30 de ani care mai traieste.. ups,aici e groasa treaba,nimeni nu stie cum „moare” o gaura neagra.
Lucrurile in universul observabil se schimba foarte incet pentru durata vietii omenesti.
@claudiu… da, ai inteles corect ideea. nu te impiedica de titlul „tanara/youngest” dat de astronomi pentru a pricepe la ce se refera subiectul.
how about that one? 😉
http://en.wikipedia.org/wiki/Spacetime …you know?
bafta!
______________________
hey guys, take that:
What Is God?
hihihihi :giggle:
AEM 10,
Incerc sa-ti raspund eu, nu-i nevoie sa fii de acord cu mine.
Carl Sagan trebuia sa fie mai exact in formularea intrebarii, pt. ca ,tot in Biblie, in Eshera, Dumnezeu nu-i prezent deloc.Punct !
„Obscur in lume ?”, aoleu, doar cati evrei L-au invocat si folosit la Auschwitz,doar,doar or fi ajutati in vreun fel !
Ah , da, pt, Blaise Pascal nu era deloc obscur in lume Dumnezeu asta,dimpotriva !!
Am folosit doar doua exemple opuse, sunt o infinitate de variante ca sa-i raspundem lu´domnu´Sagan .
Da´poate ca -a pus o intrebare retorica, mai stii!? :rainbow: :rainbow:
Interesanta chestia asta cu unde este Dumnezeu.De ce este atat de ascuns?
Pentru ca intr-adevar,Dumnezeu lipseste „obiectiv” din lume.
Aici avem desigur o problema cu cei ce cred ca experientele subiective pot fi considerate dovezi ale prezenti divine.Daca ar fi asa,daca experientele din cadrul rugaciunii zilnice de exemplu,sunt percepute ca dovezi a prezentei lui Dumnezeu,atunci toate experientele de acest gen,din toate religiile sau scolile de ucenicie spirituala,trebuiesc considerate ca fiind adevarate!
Eu cred ca lipsa lui Dumnezeu din lume este chiar o conditie a existentei lui Dumnezeu.
Dumnezeu exista plenar,iar aceasta existenta totala ne este inaccesibila.
Cam in acelasi fel in care simtim ca si remus11 (#6) privind cerul,ca totul s-a petrecut demult si ca totul urmeaza sa se intample.
„Oricare ar fi rugaciunea unui om, el se roaga pentru un miracol.”…”Dumnezeule mare , fa in asa fel ca doi ori doi sa nu fie egal cu patru”,inteligent Turgheniev sublinia iluzia acestor fapte ritualice ce-l fac pe om sa creada ca poate schimba normalul curs al naturii.
#16
Conditia noastra de oameni ne face sa nu ne intereseze prea mult cat face doi plus doi.
Imi imaginez un tata care primeste un telefon ca baiatul lui s-a infipt cu motocicleta intr-un cap de pod.Va spune „aaa,pai da,normal sa fie amestecat cu motocicleta,avea 230 km/h,e ok..” Sau un tip care afla ca este grav bolnav si trebuie sa moara si care sa-si spuna ca se incadreaza in statistici,pe an atatia trebuie sa moara de boala asta,asta este treaba.
Pe cine intereseaza adevarul in toata treaba asta?Normal,dorim si credem adevarul.Dar,ce este adevarul atunci cand te striveste?
Laurentiu # 42:
Ne interseaza 2+2 cand mergem la piata si negustorul vrea sa ne fure, iar tatal este interesat de legile fizicii cand suspecteaza un foul play in moartea fiului. Adevarul stiintific nu a fost necesar pentru supravietuirea speciei si ca atare nu avem un instinct pentru el. Omul a dezvoltat interesul pentru adevar atunci cand a inteles ca semenii, traditia, religia, simturile etc., il mint si a vrut sa fie liber prin adevar. Explicatia stiintifica iti da o libertate launtrica si o stare de calm filosofic care devine adictiva pentru cel care o cunoaste.
Laurentiu 17#
Cunoasterea adevarului te face sa numai rulezi cu 230 km/h cunoscand consecintele fortelor fizice implicate in aceste incident. Noi nu le spunem pe nume acestor forte insa cunostinta lor, adevarul ne fereste de producerea unor astfel de incidente. Daca tu preferi in continuare sa rulezi cu 230 km/h rugandu-te sa nu ti se intample nimic rau, poti face asta in continurare, numai spune-ne si noua soseaua pe care rulezi sa stim sa te evitam.
Adevarul este foarte important, chit ca stii ceea ce mananci, sau ceea ce crezi. Misticismul si traditia te va arunca la un moment dat din saua lor si vei cadea atat de tare ca nici nu stii ce te-a lovit. Adevarul te zdruncina filosofic dar te fereste de derivatii in plan uman.