Visul nu este o scuza pentru minciuna

Am vizionat acum cateva zile Scoala de Sabat la Speranta TV. A fost condamnata etica situationista (sic) si a fost condamnata (pentru a cata oara) ascunderea adevarului despre evreul din sifonier inaintea agentului Gestapo. Fireste ca a fost repetata iarasi povestea cu adventistul care a spus adevarul despre Isaak Goldberg si nu a fost crezut de Fritz Kraut. Probabil ca fratii care spuneau adevarul despre frati la tovarasi contau pe o reactie identica. Spre dezamagirea mea nu a fost mentionat pastorul si presedintele de conferinta din Rwanda care a luat zece ani pentru pazirea poruncii a noua (complicitate la genocid, in limbaj lumesc).

Combaterea eticii “situationiste” (cineva ar trebuii sa-i invete pe fratii si surorile de la televizor deosebirea dintre sufixele -ism si -al) s-a radicalizat insa prin contributia unuia dintre fratii participanti care ne-a explicat ca a mintii chiar si in vis este pacat.

Aflam pe de alta parte ca fratele care si-a taiat sotia si i-a dat foc in masina, forma impreuna cu victima lui o familie “normala”. Fie-mi ingaduit sa amintaesc cu smerenie fratilor mei ca a mintii in vis este pacat conform standardelor BAZS.

Mai precis, daca pastorul nu a vazut nimic anormal in viata unei familii in care sotia nu are voie sa conduca masina si copiii nu merg la scoala, insemneaza ca pastorul viseaza. Ne place sa visam cu ochii deschisi la experiente-miracol si conspiratii apocaliptice, si sa nu vedem trauma fetitei care invata la vioara sau disperarea sorei care citeste raportul scolii de sabat. Ne place sa visam la copii care il iubesc pe Isus, impacari miraculoase si la sotii supuse in Domnul, acolo unde un pastor treaz ar suna politia si un comitet responsabil ar recomanda divortul. Dar noua ne place sa visam.

Avea dreptate fratele de la televizor. Visul nu este o scuza pentru minciuna.

72 Responses to Visul nu este o scuza pentru minciuna

 1. ianis says:

  vedem acolo, hai odata

 2. esti fan Seinfeld si tu?

  :yes: :victory:

 3. aaaaaa :reallypissed: :reallypissed: :reallypissed: :reallypissed:
  stai ca nici nu mai am programul instalat… xchat-ul.
  tre’ sa-l reinstalez… era ‘for trial’ :rotfl: :rotfl: :rotfl:
  ce doamne iarta-ma sa discut io cu voi? injuraturi? 😀

 4. ianis says:

  nu te chinui. hai aici: http://chat.mibbit.com/ la server bagi hamburg.de.eu.undernet.org ca altele sunt down

 5. remus11 says:

  ziceti care program sa daownload si pe ce canal?

  a mai spus northlie da nu gasesc acum

 6. remus11 says:

  northlite*

  sorry

 7. ianis says:

  intri pe linkul dat de mine, setezi ca server hamburg.de.eu.undernet.org, canalul este #oxigen2

 8. NorthLite says:

  ediorgu,

  Am gresit, ai dreptate citatul e acolo unde ai spus. Si da, este mai corect sau „elegant” cum spui tu sa nu faci afirmatii absolute.

  Nu stiu dece spui ca te-am luat de sus, nu a fost asta intentia mea.

 9. ediorgu says:

  @northlite – si eu ma grabesc cu unele afirmatii – no hard feelings, ok?

 10. NorthLite says:

  ediorgu,

  ok 🙂

 11. Eugen Bostan says:

  #3 | Written by Claudiu about 1 day ago. Acest tip de minciuna (situationista) l-a practicat si David in fata preotului. Fratii nostrii l-au judecat dar se pare ca Dumnezeu nu prea s-a grabit sa il mustre. Toti aceiasi frati il considerau pe David vinovat pentru moartea slujitorilor imparatului si a preotilor.
  Pacatul nu are scuza si anume pacatul impotriva spiritului si nu impotriva literei.

  „David a zis lui Abiatar: M-am gândit chiar în ziua aceea că Doeg, Edomitul, fiind acolo, nu se putea să nu spună lui Saul. Eu sunt pricina morţii tuturor sufletelor din casa tatălui tău.” 1 Samuel 22, 22

 12. Claudiu says:

  E normal ca David sa gandeasca asa pentru ca a fost tinta imparatului. Daca ai observat Saul ucidea toti oamenii din vreo cetate numai ca cei ramasi vii sa invete odata pt totdeauna ca dusmanii imparatului nu sunt de ajutat.
  Nu minciuna lui David a fost mobilul crimei ci dusmania lui Saul.

 13. lelitza la portitza says:

  Din pacate multi oameni au fost sacrificati in numele „adevarului” si „dreptatii”.
  Asta se intampla cand oamenii sunt fortati sa traiasca alb-negru. Nu, nu vreau sa-mi traiesc viata in nuante de gri, vreau s-o traiesc din plin, vreau s-o traiesc color. :rainbow:
  Putin pe langa subiect dar nu total rupt de acesta:

  „the tyranny of fairness”, by which he meant the mistaken notion that everyone should be treated with the same scrupulous fairness out of a sense of justice. Such a response,he believed, was was a denial of the individual uniqueness and was, to some extent a pious rationale for a kind of psychological and emotional laziness which baulked at the empathic accompaniament necessary to the process of valuying the inner world of anyone else.

  (Brian Thorne on George Lyward)

 14. eddieconst says:

  Eugen:

  Situationismul este o scoala in psihologie. Etica SITUATIONALA implica ideea ca in orice cointext sa faci totul pentru binele si din iubire desinteresata fata de aproapele. Un exemplu bun de etica situationala inainte de inventarea termenului este Dietrich Bonhoeffer care a incercat sa-l asasineze pe Hitler. Este interesant ca aceiasi pastori ignoranti care au inventat in romania termenul „etica situatiionista” nu evita sa-l citeze pe dietrich bonhoeffer impotriva eticii „situationiste”. Fii lui Abiatar au fost ei insusi salvati de o minciuna situationala.

  Este ne-etic sa pui in primejdie viata cuiva fara ca el sa stie. Din acest punct de vedere david nu a practicat o etica situationala ci a a fost ne-etic.

 15. Claudiu says:

  eddieconst: Este ne-etic sa pui in primejdie viata cuiva fara ca el sa stie. Din acest punct de vedere david nu a practicat o etica situationala ci a a fost ne-etic.</i?

  Sunt de acord cu aceasta afirmatie daca David ar fi stiut de la bun inceput ce se va intampla. In momentul in care a realizat ca Saul este in stare sa omoare pe oricine ii da si o binete, David s-a ferit sa mai implice "civili" sau "preoti".
  David a mers inaintea lui Ahimelec pentru a putea hrani oamenii ce-l urmau. Dumnezeu l-a uns pe David imparat in timpul vietii lui saul si daca e cineva care ar fi putut salva situatia mult mai usor ar fi trebuit sa fie Dumnezeu.
  Aici ajungem in situatia in care sa exclamam ca datorita lipsei de credinta a apelat David la Ahimelec printr-o minciuna, ceea ce nu este exclus.
  Daca Dumnezeu ar fi vrut sa scoata la iveala minciuna lui David, ar fi putut face acest lucru cand Ahimelec a intrebat pe Domnul pentru el. I-ar fi putut descoperi lui Ahimelec gandurile lui David de a-si hrani armata cu painile sfintite.
  Cand David l-a vazut pe slujitorul lui Saul a cerut o sabie si a fugit din oras.

  David prin minciuna lui a incercat sa-si salveze evreii din sifonierul dealurilor cerand paine sfintita.

 16. Claudiu says:

  Dupa ce am recitit din nou se pare ca in momentul in care David a cerut painile nu se afla niciun razboinic cu el. Totusi cred ca nu a fost constient de ceea ce urma sa se intample.

 17. eddieconst says:

  Claudiu:

  Ditto. Daca David spunea adevarul lui Ahimelec il punea pe acesta in situatia sa il minta pe Saul si sa fie partas la tradare, sau, dimpotriva, sa-l tradeze pe David, unsul Domnului. Dilemele sunt o parte a vietii. Omul fara dileme este Doeg care spune adevarul si ucide preotii. Alt om fara dileme este, fireste, paranoicul Saul.

  Isus in episodul spicelor a aparat etica situationala cu referinta la David si painile.

 18. Claudiu says:

  In mod clar nu este o intamplare care trebuie sa slujeasca neaparat ca model, dar e un exemplu de a invata ca litera nu da viata. Viata este importanta din punct de vedere etic in detrimentul legii. Vechiul Testament ramane o istorie plina de dileme in care Uza care se gandeste sa ofere o mana de ajutor si este pedepsit (oare?) si David mintind un preot si ramane un om dupa inima lui Dumnezeu.

 19. i-oana says:

  Edi,

  Sunt multe exemple de etica de circumstanta.

  Ce zici de mama, tatal si sora lui Moise !?

  Ar mai fi fost Moise prietenul lui Dumnezeu daca „implineau” la litera legea timpului?

  Ramanea Dumnezeu fara prieten !?

  Eu zic ca DA !
  Altii zic ca „facea” Dumnezeu un alt….Moise.

  Ghidus Dumnezeu asta care face si desface doar pt. ca-i El mare si tare !

  Nu-i nevoie sa fii de acord cu mine, insa Dumnezeu mai „depinde” si de ce facem noi unii cu altii, chiar daca nu joaca zaruri cu Lucifer !

  Nu te lua dupa tot ce vezi la….Nadejdea.tv ,acolo interesu´ poarta fesu´, stii foarte bine !!

 20. Claudiu says:

  I-oana
  Eu cred ca Dumnezeu putea face oricat de multi Moise ar fi vrut, dar nu a fost nevoie pentru ca El nu joaca zaruri. El hotaraste si ce hotaraste se intampla. Pentru noi in mod natural si pentru el ceva hotarat, determinat.

 21. Almaris says:

  Am vazut si eu o parte din emisiunea respectiva si nu am fost de acord cu unele puncte de vedere. Tot in aceeasi perioada, un pastor tinea o predica pe la Targoviste in care spunea enoriasilor si internautilor care urmau sa vada online ca a incepe Sabatul la 5 minute dupa ce a apus soarele inseamna a ingenunchia inaintea diavolului. Stau si ma intreb daca e pacat sa „prelungesti” Sabatul cu 5 minute in caz ca ai inceput mai tarziu.

 22. Deuskera says:

  Ma inspaiminta afirmatiile si cei ce le fac,care de buna seama sint adeptii unei politii a gindirii.Regret nespus ca inca mai au ocazia sa fie ascultati astfel de oameni si cred ca unii ca acestia ar fi primi care s-ar converti in martiri pt.’Domnul’daca vreun ‘imam’ adventist le-ar cere asa ceva.Nu vad nici o diferenta fundamentala intre un tip sau altul de extremism.Personal prefer sa traiesc printre atei decit inconjurat de asfel de personaje.Ah, inca ceva ,cred ca nici fiintele alea necazute n-au nevoie de astfel de specimene.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: