Logos 46 – Caderea Noptii

36 Responses to Logos 46 – Caderea Noptii

  1. AEM says:

    Va urmaresc aparitiile ,gesturile si cuvintele cu o deosebita atentie si admiratie,putand spune: nimeni n-a vorbit vreodata ca omul acesta.
    Afisez o intrebare ,daca Diavolul ,ingerii „care au pacatuit fiind aruncati in cel mai mare adanc de intunecime”,Raul personificat, reprezinta o „realitate” asemenea lui D-zeu,persoanelor umane sau doar un experiment de gandire nascocit de neintelegerea dualismului firii naturale a umanitatii ?

  2. study_nature says:

    virgil d,

    Pare promitator mesajul textului de la pagina indicata de tine.
    Oare sa speculam ca au descoperit niste aminoacizi sau poate chiar niste proteine primitive sau acizi nucleici? Hmm… tentant. Sau poate o fi ceva mai mare de atat? Nu ma supar nici cu ceva mai neimportant, dar pare a fi totusi vorba de o descoperire cat de cat semnificativa in domeniul astrobiologiei.

  3. NorthLite says:

    Sunt curios, de abia astept. Thanks virgil. 🙂

  4. ianis says:

    CJ, foarte fain Journey to the Edge of the Universe, ma alatur recomandarii tale

  5. arius says:

    offtopic:

    CJ,
    cum rezolv si eu eroarea asta: impgslp.ax

    Merci!

  6. Un strain says:

    arius

    Arius,inca astept sa-mi raspunzi ,daca nu e mare deranjul.Am ramas cu niste intrebari aici:

    http://www.oxigen2.net/2010/11/parabola-levierului/comment-page-2/#comment-5872

  7. eddieconst says:

    Este foarte probabil ca structurile de pe meteoritii martieni din arctic sunt fosile de viata microbiala. Mai devreme sau mai tarziu forme de viata microbiala se vor gasi in sistemul solar. Conceptia noastra despre creatiune si cadere este incompatibila cu o asmenea idee. Leaderii AZS ar trebui sa spuna sarutmana celor care incearca sa familiarizeze azs-istii cu biogeneza si evolutionismul in context teologic. Impactul ar fi dezastruos nu din cauza descoperirii in sine ci deoarece biserica s-a cramponat de o superstitie primitiva si a aparat-o prin decizii administrative. Nu mai vorbesc de restul subculturii evanghelice din US si clonii ei internationali. Probabil ca singura arma de aparare ramane „crimestop” – incapacitatea auto-indusa de a asimila informatie si gandi logic.

  8. eddieconst says:

    AEM:

    Multumesc pentru apreciere – o iau ca incurajare mai repede decat o evaluare realista.

    Daca ai vizionat 2060 – argumentul lui Newton este solid. E.G. White foloseste un model de gandire identic in HLL cand spune ca „ingerul” care tulbura apa in Ioan 5 era o fantezie populara. Cred ca o amemena interpretare a unui text NT la EGW ar putea face legitima pentru un azs explicatia lui Newton.

    Raspunsulmeu este urmatorul:

    1. Daca a avut loc o creatie perfecta acum 6000 de ani diavolul este o persoana.
    2.Daca geneza este o metanaratiune cu privire la un proces neinteligibil pentru omul premodern, si evolutia vietii in timp adanc este un fapt, diavolul este o metafora.

    Nu m-am pronuntat cu privire la o optiune, incerc sa ofer doar informatii si sa provoc o discutie fara tabuuri care sa dea osibilitatea fiecaruia sa hotarasca cu propria minte. In ce ma priveste, sunt insa ingrijorat ca in contextul de dezinformare si groupthink care ne este familiar, multi isi pierd credinta cand descopera adevaruri care nu se incadreaza in contextul unei teologii de lumea a treia.

  9. @arius #7
    scuze, acum am citit comentariul tau. referitor la problema ta in windows, ia incearca asta:

    1. go to Start » Run
    2. tasteaza: regedit + Enter
    3. go to regedit HKEY_CLASSES_ROOTSystemFileAssociations.avishellexPropertyHandler
    4. Delete the default key. (click-dreapta » delete)

    sa-mi spui daca s-a rezolvat. daca nu, try this:
    Start >> Run >> regsvr32 /u shmedia.dll (nu am testat)
    ___________________

    – incearca sa-ti reinstalezi codec-urile video (like xvid) din pc-ul tau
    – iti recomand sa-ti descarci si sa-ti instalezi utilitarul acesta gratuit. apoi da-i o scanare si curatare de registry din windows cu aplicatia asta.

    bafta! 🙂

  10. #9 :yes: exact la acelasi lucru ma gandeam si eu (ma refer la prima fraza). te pup, tati!

    Probabil ca singura arma de aparare ramane “crimestop” – incapacitatea auto-indusa de a asimila informatie si gandi logic.

    😀 😀 😀

  11. Beni Plesa says:

    Edi

    „”un azs explicatia lui Newton.

    Raspunsulmeu este urmatorul:

    1. Daca a avut loc o creatie perfecta acum 6000 de ani diavolul este o persoana.
    2.Daca geneza este o metanaratiune cu privire la un proces neinteligibil pentru omul premodern, si evolutia vietii in timp adanc este un fapt, diavolul este o metafora.””

    Diavolul este cu siguranta o metafora ce imbraca forme diferite in cursul secolelor sau mileniilor.

    Eu cred ca in amindoua variante 1 si 2 –diavolul este tot o metafora .
    Metafora sau real este tot asa de periculos si salastuieste in fiecare din noi .
    Isus spunea de unii ca avind tata pe diavolul iar in alta parte arata necesitatea de a fi -nascuti de sus–din Dumnezeu.
    Aceasta este esenta crestinismului.
    Ps–Edi spune administratorului sa faca ceva cu imaginea ta de pe video.Aproape in fiecare emisiune apare o imagine nefavorabila tie.
    Cu drag
    Beni

  12. Laurentiu H. says:

    #10,

    Mansarda la Chicago cu vedere spre viata.. Am auzit multe relatari cum ca Cioran era un om bun.
    Eu cred ca oamenii isi pierd credinta in fata stiintei pentru ca nu au cultura. Impreuna cu stiinta ar trebui predata si cultura.
    In privinta asta reteta neoprotestanta ajuta de minune la crimestop.
    Expresia „cine o sa citeasca romane toata viata?” ma nedumereste. Cine citeste Biblia toata viata nu citeste de fapt literatura si poezie toata viata?

    Chiar am vrut sa te intreb asta Edi: De ce dispretuiesc neoprotestantii literatura?

    #1,

    AEM,permite-mi sa-ti spun parerea mea: Cine crede in Dumnezeu in sec 21 nu poate crede notiunea de rau personificat.Diavolul este o superstitie.Nu cred ca vine din natura duala a omului.Pentru a face raul nu este nevoie efort,ci este suficient sa nu facem binele.
    Este de mirare ca putem intelege universul rational,zicea nenea Einstein parca,si l-a citat Edi pe aici. Pentru ca irational ne pricepem sa intelegem lumea,de minune.

  13. Ps–Edi spune administratorului sa faca ceva cu imaginea ta de pe video.Aproape in fiecare emisiune apare o imagine nefavorabila tie.

    beni, in vimeo acea imagine stop-cadru (representative image) de inceput, inainte de a-i da ‘play’, este generata automat, aleator, din clipul video. nu exista posibilitatea de alegere a utilizatorului, cum e cazul pe youtube. decat contracost, unde ai mai multe optiuni. tocmai de aceea iese edi cateodata in posturi dintre cele mai amuzante, cu gura cascata sau cu ochii inchisi. (hihihhi 😛 )
    intelege asta, ca doar nu suntem copii.

  14. remus11 says:

    vreau sa vad filmul Sunshine

    adagio in D minor (soundtrack)

  15. ianis says:

    Remus, nu stiam de el dar trailerul m-a convins. Iar muzica m-a cucerit. Thanks. Deja descarc.

  16. efidiles says:

    mama de cand cautam soundtrack-ul din trailer dar nu stiam din ce film e. trebuie sa vad neaparat filmul. mersi de post
    sf-urile cu sfarsitul lumii sunt printre preferatele mele ;))

  17. maria says:

    Privind pe Dumnezeu in mod exhausiv, ajungi sa cauti si sa-ti doresti o cunoastere comensurabila instintelor noastre.
    Impins de boala si de consecintele ei, intr-un mecanism al gandirii extatice, respingand automatismele predestinarii luterane, Nietzsche crede ca poate iesi din religia obscura pe care o vedea nascandu-se a urmare a ideii de Dumnezeu crucificat, si se arunca in bratele unei adorari bucolice pentru zeul vinului si al fertilitatii, substitut al mantuirii .Ce spune Nietzsche despre Dionysos:
    “ Nu cunosc un simbolism mai inalt decat acest simbolism grec, cel al cultului dionisian.
    Am dat umantatii cea mai profunda carte pe care o are, al meu Zarathustra, si se considera, fara nici o ezitare, ultimul discipol al filosofului Dionysos şi dascalul eternei reintoarceri”
    O rasturnare a valorilor pe care psihicul macinat de sifilis o distribuie in asa fel incat putreziciunea sa se trnsforme in glorie, ca un atribut al supravietuirii, al evolutiei.
    Decaderea speciei umane prin eros, moralitatea vazuta ca decadere, Isus decazut si infam, neputincios, in fata redefinirii ca esenta a erosului pagan si nuantat de un eu authentic in acceptiune nietzscheliana.
    Ideea conform careia, Nietzsche se ridica impotriva dumnezeului imaginat de crestini, porneste de fapt din aceiasi neputinta de a cauta dincolo de ceea ce religia ofera ca adevar launtric.
    Si cautam in negare identitatii divine, propria negare a identitatii noastre, cautand mereu circumstante atenuante lui Iuda, pentru ca noi insine, trecand peste dumnezeu, facem un pact cu Mefisto, cu cunoaterea care nu defineste adevarul, cu cunoasterea care iti ofera poate cei 24 ani de experienta, dar iti ia tot , inclusiv dreptul la o moarte decenta.
    Thomas Mann, ilustreaza destinul tragic, referindu-se la propriul popor, al celor care pentru o cunoastere efemera, isi pierd chiar sensul vietii.
    Totusi, Thomas Mann gaseste ca prima cauza a atator destine frante de pactul cu cunoasterea efemera,religia.
    “Religia si experienta pot da unor cuvinte, luate izolat, un accent ce le instrainează cu totul de semnificatia lor obisnuita si le confera un nimb de spaima, de neinteles pentru cel nedeprins sa le descifreze sensul cel mai monstruos.
    Si nu incape indoiala ca Luther era un badaran insuportabil, cu toate ca era un om mare. intotdeauna am fost indurerat gandind la sentimentul de opresiune pe care Reforma l-a generat .”
    Marx a spus ca dezvoltarea sociala are o finalitate, pe cand dezvoltarea stiintifica e infinita.
    Insa se poate dezvoltare stiintifia, fara factorul finit?
    Acelasi aspect e notat si in biblie, si anume cautarea cunoasterii in alta parte, decat la sursa.
    „Sarpele i-a deschis aceasta perspectiva si i-a promis o cunoastere divina. Dar dupa consumarea pacatului sarpele nu i-a putut da decat cunoasterea de care el era in stare: cunoasterea luciferica.“ Lucian Blaga

  18. arius says:

    CJ,
    merci de ajutor! Am reinstalat codecul, acum e ok!… 🙂

  19. arius says:

    Straine,

    Ti-am raspuns la intrebare, trebuie doar sa intelegi raspunsul. Sau e prea greu?…

  20. efidiles says:

    am gasit soundtrack-ul
    e bun pentru momentul omega de care vorbea edi 😀

  21. GAVRIL SPANU says:

    clovnul junglei,
    In ultima vreme am inceput sa te iubesc.
    Esti foarte documentat si este o placere sa te urmaresc (cind nu injuri)
    Cu mult respect
    GAVRIL

  22. #23 hihihihi 😀 lol
    hopa, ma iubeste lumea… olalaalalalaaaaaa… i’m blushing over here

    Nu se poate pune un filtru pentru clovnul junglei??Din pricina lui nu putem recomanda acest minunat program si la alte persoane.

    😛 relax, man… te salut!

    #20 arius … ma bucur ca ai rezolvat problema. 🙂 te pup!

    ma duc sa mananc acuma. hai pa!

  23. Un strain says:

    arius #21

    Eu zic ca nu mi-ai raspuns,doar te-ai facut.Probabil eviti sa raspunzi ptr ca iti este greu sa recunosti realitatea.Iti aduc aminte de dialog:

    arius
    straine,
    mi-ai pus o intrebare: “…Poti sa-mi spui la ce biserica mergea Cain si ce pastor ia spalat creieri?…”
    Raspunsul este: da, pot!…
    Cain mergea la biserica de pe centura Edenului si pastor era taica-su…
    Si cum a facut taica-su cu mama-sa, tot asa a facut si el cu frate-su: a dat vina pe el. Apoi a prins prilejul si l-a omorat…!
    Ce e asa greu de inteles?

    Pritene,nu vreau sa te superi pe mine dar sincer sa fiu ma steptam si intentionam sa vezi un pic mai departe.Mi-ai raspuns la intrebare ca la gradinita.Vreau sa mai lucrezi un pic la raspuns si omit sa formulez o alta intrebare din raspunsul tau.Astept un raspuns dupa pregatirea ta,dar te rog nu te grabi.

  24. Pace :……..!va salutam din partea organizatiei noastre Astronomice Nasa…
    Va anuntam ca:…. Domnul Nostru Isus Vine………

  25. virgil d says:

    Iata ca NASA ne-a destainuit marea descoperire: http://astrobiology.nasa.gov/articles/thriving-on-arsenic/

    Bacteria aceea a înlocuit sulful cu arsenicul, aceasta înseamnă ca pot fi mai multe combinatii de elemente decât ne-am imaginat si pe alte baze decât exista Viata pe Pamant. In consecință exista mult mai multe șanse de a găsi Viata extraterestra.

  26. study_nature says:

    @virgil d #28:
    Bacteria foloseste arsenic in loc de fosfor, nu in loc de sulf, in structura ADN-ului sau. In plus, caracteristicile chimice ale elementelor permit doar anumite combinatii, cu avantajele dar si cu dezavantajele lor. Ed Yong ofera cateva detalii intr-o postare de-ale sale:

    Phosphorus helps to form the backbone of DNA and it’s a crucial part of ATP, the molecule that acts as a cell’s energy currency. Arsenic sits just below phosphorus in the periodic table. The two elements have such similar properties that arsenic can usurp the place of phosphorus in many chemical reactions. But arsenic is a poor understudy – when it stands in for phosphorus, it produces similar but less stable products. This partially explains why the element is so toxic. But the bacteria of Mono Lake have clearly found a way to cope with this.

    Iar incheierea lui Yong suna asa:

    In the mean time, the angle being used to sell the story is that this might have implications for alien life. Of course, the results have nothing to do with aliens. If anything, they expand the possibilities of what alien life might look like. If bacteria on Earth can exist using a biochemistry that’s very different to that of other microbes, it stands to reason that aliens could do the same.

    That hasn’t stopped the hype machine from rolling forward, fuelled by a public announcement from NASA, teasing a press conference about an “astrobiology discovery”. It’s a shame. In teasing their own press conference two days ahead of time, and refusing to budge on the embargo when the first information trickled in, NASA effectively muzzled everyone who knew about the actual story while allowing speculation to build to fever pitch.

    That may, of course, be their intention. However, I can’t help but feel that the result will be a lot of disappointed people, who’ve been robbed of an opportunity to be excited about a genuinely interesting discovery.

    Articolul care o are pe Felisa Wolfe-Simon drept autor principal, si in care sunt descrise cercetarile echipei sale, a aparut ieri in Science, dar este disponibil gratuit doar rezumatul lui.

  27. VictorZee says:

    Domnule Beni Plesa #13,

    „Eu cred ca in amindoua variante 1 si 2 –diavolul este tot o metafora .
    Metafora sau real este tot asa de periculos si salastuieste in fiecare din noi .
    Isus spunea de unii ca avind tata pe diavolul iar in alta parte arata necesitatea de a fi -nascuti de sus–din Dumnezeu.
    Aceasta este esenta crestinismului.”

    Daca diavolul este o metafora (sau o mema) atunci si Dumnezeu este la fel. Biblia nu face sens fara Dumnezeu si Satana.

    Cand Domnul Isus le spunea contemporanilor Sai evrei ca tatal lor este diavolul: ESTE ADEVARAT. Doar asa face sens faptul ca „poporul ales” L-au crucificat pe Mesia, de care stiau si care le-a fost promis de Dumnezeul lor Jehovah.

    Nu vorbim aici de fizica nucleara sau daca pamantul se invarte sau nu, vorbim despre Scripturile evreilor, despre profeti lor si despre Dumnezeul lor care a lucrat cu ei cum nu a lucrat cu nici un alt popor. Fiind in cunostinta de cauza, cum sa intelegem faptul ca L-au crucificat pe Hristos?

    Profetiile nu sant povesti, fara profetii Biblia nu este decat un roman interesant. Profetiile au fost, sant si vor fi intelese doar prin Duhul Sfant. In vremea Domnului Hristos evreii erau sub duhul diavolului, nu sub Duhul lui Dumnezeu.

    Ce este satanismul? Poate cineva sa dea lincuri despre acest cult?

    Cu respect,
    George, Chicago

  28. VictorZee says:

    Domnule Edi Constantinescu,

    „Nietzsche il ura pe Pavel si pe ‘Hristosul’ creat de Pavel dar il iubea pe Isus.”

    (Edi Constantinescu, Logos 46)

    „Barbatilor, iubiti-va nevestele cum a iubit si Hristos Biserica si S’a dat pe Sine pentru ea, ” (Efeseni 5:25)

    „Si El a dat pe unii apostoli; pe altii, prooroci; pe altii, evanghelisti; pe altii, pastori si invatatori, ” (Efeseni 4:11)

    In Efeseni este descris „Hristosul” pe care il ura Nietzsche si acesta este „Hristosul” creat de Pavel. Domnul Isus nu putea sa iubeasca Biserica descrisa de Pavel care inca nu exista. Biserica, Papa, episcopii, popii si pastorii au aprobat egalitatea Domnul Isus = „Hristosul” creat de Pavel si implicit Biserica institutie (concern financiar) pe care inca o mai avem si astazi.

    Oare acesti leviti sant „oastea cerurilor” descrisa in Daniel 8?

    „Oastea a fost pedepsita din pricina pacatului savirsit impotriva jertfei necurmate; cornul a aruncat adevarul la pamint, si a izbutit in ce a inceput.” (Daniel 8:12)

    Oare „Hristosul” creat de Pavel (implicit Biserica descrisa de el) este „cornul mic”?

    „Dintr-unul din ele a crescut un corn mic, care s’a marit nespus de mult spre miazazi, spre rasarit, si spre tara cea minunata.” (Daniel 8:9)

    Cu respect,
    George, Chicago

  29. study_nature says:

    Se pare ca studiul stiintific intreprins asupra bacteriei care rezista in medii cu „foarte mult” arsenic si „foarte putin” fosfor are mai multe slabiciuni potential fatale veridicitatii rezultatelor si concluziilor inaintate. Cateva opinii si argumente ale unor cercetatori din domenii care includ problematica de fata sunt culese si relatate de Carl Zimmer in articolul sau din Slate intitulat This Paper Should Not Have Been Published. Sunt curios sa vad ce date noi vor mai aparea in continuare.

  30. study_nature says:

    Pentru cei care urmaresc controversa din jurul studiului intreprins de o echipa finantata de NASA asupra unei bacterii izolate din Lacul Mono, California, despre care se afirma ca inlocuieste fosforul prin arsenic pentru a-si asigura cresterea, am doua linkuri:
    Postarea lui Richard P. Grant, editorul principal al blogului Naturally Selected de pe site-ul TheScientist;
    Postarea lui Rosie Redfield pe research blogul sau.

  31. ianis says:

    Din cate inteleg din acele linkuri departamentul de marketing al NASA ne-a servit un frumos si colorat balon de sapun.

  32. study_nature says:

    @Ianis,

    Nu-i exclus. Vom vedea ce noi elemente vor mai aparea de acum inainte.

    Apropo, mie imi place abordarea stiintifica deoarece am observat ca prin eforturile intelectuale ale unor oameni pregatiti o mare parte din chestiunile punctuale discutabile se clarifica pe termen mediu si lung.

    Nu acelasi lucru se poate spune despre controversele religioase, in cazul lor limpezirea fiind doar un vis frumos. In problematica religioasa se opereaza mult prea ades cu elemente imponderabile si sunt aduse in scena pattern-uri psihologice travestite, dar mult prea rar asistam la folosirea unor metode sistematice, la ducerea onesta a observatiilor de studiu spre implicatiile lor nedorite, sau la disponibilitatea de a rescrie manualele. Natura eluziva a subiectelor vizate nu reprezinta o circumstanta atenuanta, ci din contra, una agravanta.

    Ii respect pe cei care se straduiesc sa imblanzeasca haosul transcendentul, fie ei teologi sau oameni de stiinta.

  33. study_nature says:

    Articolul pe care s-a bazat conferinta de presa a NASA de pe 2 decembrie este acum disponibil celor care se inregistreaza gratuit pe site-ul revistei Science. Eu va recomand sa faceti asa. Dar daca va grabiti il puteti lua de unde l-am urcat eu.
    Tot on-topic este si acest articol al lui Carl Zimmer in care prezinta perspectivele argumentate ale mai multor oameni de stiinta.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: