Who is John Galt?

Motto: „O fantoma bantuie Europa” Marx & Engels Manifestul Partidului Comunist

O fantoma bantuie lumea financiara: Satoshi Nakamoto.

Cine este Satoshi Nakamoto (中本聪)? Intrebarea are rezonanta faimoasei interogatii din Atlas Shrugged: “Who is John Galt”? Intr-adevar, la fel ca eroul lui Ayn Rand, (un fel de sora White a libertarienilor pentru cine nu nu stie), Satoshi, (cuvantul insemneaza “ratiune” in japoneza), este un personaj enigmatic care comunica numai prin Tor si s-a hotarat sa revolutioneze sistemul financiar global.

In acest scop, Nakamoto a inventat o moneda electronica numita Bitcoin. Aceasta nu este ceva nou in sine. Nou este faptul ca bitcoinul inlocuieste inlocuieste sistemul centralizat cu unul peer-to-peer (P2P) si tranzactia bancara cu un extrem de sofisticat sistem criptografic. In felul acesta clientul bitcoin opereaza inafara patronajului banca-guvern, ceea ce este intr-adevar ceva nou sub soare.

Valoarea unui bitcoin este rezultatul unui proces in doua faze. Prima faza se numeste minare si are la baza un algoritm care transfera valoarea curentului electric si a timpului PC-ului in moneda. Algoritmul este calculat sa mareasca dificultatea minarii pe masura ce numarul monezilor se apropie de cifra limita 21 milioane (exista deja 6 milioane bitcoins). Este deci clar ca bitcoin este o moneda deflationista.

In continuare, valoarea de schimb este data de piata libera. Toate operatiile de minare si tranzactiile sunt incriptate pe toate PC-urile care partcipa la sistemul P2P. Fiecare client are o cheie publica si una personala pe care le floseste in tranzactii. Sistemul este facut sa impiedica cheltuirea de doua ori a aceleiasi monezi sau accesul la banii altuia, in timp ce controlul procesului este open source.

La data cand scriu acest eseu bitcoinul a depasit 20 dolari in valoare de schimb. Acum trei luni cand am citit prima data despre bitcoin intr-o publicatie a hackerilor valoarea era mult sub un dolar. Fortune 500, Spiegel, Slate, CIA, diversi guru financiari, ne avertizeaza impotriva a ceea ce ei numesc respectiv: scam, bubble, ponzi scheme, piramida financiara. Care este argumentul lor?

Mai intai, ei obiecteaza absenta unui mecanism centralizat (guvern, banca), de control si garantie. Apoi, absenta unei economii bazata pe bitcoin. Dar mai presus de orice, mai marii nostrii ne avertizeaza impotriva ereziei monezii deflationiste. Banul, spun profetii lui Moloh, trebuie sa fie controlat-inflationist pentru ca altfel omul il pune la ciorap in loc sa il cheltuiasca. Si intrucat banul nu mai este nici aur si nici munca, are valoare numai cand este cheltuit pe alte lucruri care au valoare numai daca sunt cumparate.

Probabil insa ca tocmai aceasta este si miza lui Nakamoto. Oamenii s-au saturat de modul in care guvernele si bancile lumii emit mereu fiat bani marind inflatia cu scopul de a acoperii cheltuielile unei birocratii incompetente, a unei oligarhii financiare care a transformat economia globala in cazino, si mai ales a behemotului militar-industrial. Daca bitcoinul va castiga in ciuda unei teorii economice simpliste, este pentru ca lumea s-a saturat de socialisti ca Dominique Strauss-Kahn sau capitalisti ca Goldman Sachs.

Who is Satoshi Nakamoto?

29 Responses to Who is John Galt?

 1. Richard says:

  haha, este tare Edi ! Pt toti cei ce vor sa inteleaga mai bine dedesupturile aceste «crize» financiare, eu am vizionat un documentar care este foarte apreciat INSIDE JOB. Sunt intervievati nume mari din lumea financiara mondiala si comentariile sunt pertinente si bine documentate. Acest documentar, ca si multe articole , de fapt cam spun ceea ce afirmi si tu aici Edi. Guvernele si bancile…au ajuns sa isi bata joc de oameni pe fata, inoculandu-le tot felul de idiotzenii in cap si de temeri, exact cum biserica catolica a procedat cu ideile lor despre diavol, vrajitorie si pericolul descentralizarii credintei prin protestantism.

  In USA citeam ca sunt cateva milioane de oameni care si-au pierdut casele… pt ca unii se joaca du cifrele, dau bani greu la economisti ca sa sustina dereglementarea totala prin revistele cele mai prestigioase, prin universitati etc…etc… Astazi nu mai exista stiinta numita economie, economia este eminamente politizata si interesata…la remorca intereselor asa zise, globale. Degeaba economistul sef al FMI spunea cu 2 ani inainte si scria prin reviste ca o mare criza va venii, degeaba Roubini si altii strigau cat ii tineau gura peste tot ca nu este bine si ca aceste jocuri ne vor arunca in criza …. baietii au facut ceea ce stiau mai bine… sa minta, sa se joace cu cifrele si sa vanda in continuare produse financiare derivate pe care nimeni nu le mai intelegea, da care aveau ca efect imbogatirea fara oprire a celor de ca Goldman Sachs.

  Aceste interese, distrug mediile stiintifice, medicina, economia, reserch-ul stiintific (care este finantat functie de criterii de performanta prin universitati si nu numai… si bineinteles, de sustinerea dereglementarii !).

  Oricum documentarul merita vazut, chair ar fii interesant de comentat acel documentar (Inside Job).

  http://www.sonyclassics.com/insidejob/

  o zii buna tuturor ! 🙂

 2. mihai says:

  Si tutusi tot moneda ramine. Daca ar fi sa respectam intocmai spiritul bibliei (inclusiv al altor religii) in care sa avem aceeasi grija si iubire fata de aproapele nostru si o oarecare detasare fata de bunurile materiale nu ar trebui sa existe camataria bancara si nici patronat-proletariat ci sa traim toti ca fratii incit sa nu existe saracie si indiferenta.
  Evreii dupa reintoarcerea si reinfintarea Israelului au inceput sa se grupeze in astfel de comunitati locale numite chibutz in care traiesc mai multe familii dar rezultatul efortului lor colectiv profesional este impartit la fiecare dupa necesitati avind totodata si proprietati colective-pamint, casa, utilaje ,firme, etc.
  Asa incit nu au nevoie intre ei de schimburi care sa necesite moneda ci doar in relatiile economice cu exteriorul.
  Daca nu ar exsta mai multe astfel de comunitati ci toate la un loc sa formeze una singura care sa isi asigure tot necesarul agricol si industrial, etc nu ar mai fi deloc nevoie de moneda.

 3. Anubis says:

  Ayn Rand un fel de White la fel cum Dawkins este un fel de Taze Russell. :skywalker: = :cow2:

 4. mihai says:

  Cei care cred ca Judecata a avut loc in primul secol ii rog sa posteze niste argumente logice care sa sustina acest lucru , precum si o lista cu lucrurile/lucrarile care au avut loc cu aceasta ocazie.
  Stiu ca exsita un verset in legatura cu „Cineva dintre voi nu va gusta din moarte chiar si daca ar veni Judecata” sau altcumva tradus insa daca totusi Judecata cu urgiile si toate cele nu a venit inseamna ca versetul trebuie altfel interpertat si aici existind doua variante posibile ambele in care se considera ca „a se ridica la cer” nu este acelasi lucru cu „a gusta din moarte”.

 5. leli says:

  Mihai,

  „…rezultatul efortului lor colectiv profesional este impartit la fiecare dupa necesitati…”

  Si cine decide care e nevoia unui om?

 6. Anubis says:

  Cei care cred nu au nevoie de argumente logice, de aia se cheama credinta!

 7. mihai says:

  Pai asta o decid in sedintele cu parintii prin vot cit si pe baza intelegerilor anterioare , o parte din suma se imparte egal iar alta parte pentru necesitati suplimentare in functie de citi copii are fiecare si alte probleme neprevazute/dinainte planificate (stomatolog/facultate). Alta parte este rezervata strict pentru investitii.

 8. mihai says:

  Legat de criza – e clar ca directia era gresita si ca odata si odata trebuia corectata macar si partial directia, realitatea de ansamblu ne cuprinde si pe noi chiar daca hiba pare ca era doar in SUA. Acum si aici nu se mai dau imprumuturi doar cu buletunul iar preturile nesimtite ale locuintelor au inceput sa scada catre valori ceva mai rezonabile.
  Insa din alt punct de vedere faptul ca asemenea masinatiuni pot avea loc „de capul lor” in capitalism si cu efecte atit de vaste -comparate cu crahul din 33- arata ca nici acest capitalims nu este chiar atit de bun pe cit e de laudat.

  Specialistii in istorie comparata au descoperit ca atunci cind un regim cade, o orinduire urmeaza sa fie inlocuita cu alta mai intii apar anumite semne care arata ca nu mai are mult de trait. Ei bine tot ei afirma ca in privinta capitalismului aceste semne au aparut deja.
  Este adevarat exista unele profetii dinainte de caderea comunismului care spun ca el va cadea dar ca se va intoarce dupa o perioada insa avind in minte si alte revelatii intelesul comunismului care se va intoarce trebuie inteles doar in ceea ce priveste partea materiala nu si cea politica si religioasa -domenii care vor avea deasemenea schimbari si inovatii binevenite.

 9. GLADIATORU' says:

  mihai ·4

  Matei 24:34
  „Adevărat vă spun că nu va trece neamul acesta, până se vor întâmpla toate aceste lucruri.”

  E cam ambiguu termenul folosit in traducere.
  In greaca e: hE geneá hautÉ
  geneá = familie, generatie, rasa, popor; epoca, perioada; origine, loc de nastere; descendenta, posteritate.
  hauós – adj. nom. masc. (fem. hautÉ; neu. hautó) = (el) insusi, acelasi;acel, el, acesta (respectiv); spontan.

  Prin urmare am impresia ca o traducere mai corecta ar fi „generatia respectiva”

  Stiu ca cineva (nu zic cine, sic!) nu e de acord cu asta…

 10. Richard says:

  mihai, ce mananci de ai aceste idei? Fumezi ceva ? Care este legatura dintre ce spui tu si ceea ce spune Edi in textul sau ? laurentiuh ieri ti-a sugerat sa iti gasesti un loc unde oamenii au aceleasi idei ca tine sau care au acelasi discurs. Discursul tau nu are finalitate, nici obiect si amesteci toate subiectele si toate tematicile intr-un mare «holos» din care nu iese nimic, decat nonsensuri. Nu te supara, insa tu nu vezi ca nimeni nu comunica cu tine ?!

 11. Beni Plesa says:

  Mihai

  Uite ,ca sa se mai linisteasca Richiard cu grija lui pentru tine ,am sa incerc eu sa comunic cu tine.
  Da ,ai pus o intrebare ce de foarte multe ori cade pe „urechi surde”.Aurel Ionica spunea odata pe vremuri un lucru bun :””oamenii in general aud numai ideile care le confirma prejudecatile lor”

  The Albert Schweitzer PageThis page is about Dr. Albert Schweitzer, the humanitarian, theologian, missionary, organist, and medical doctor. It contains my reviews of books by and …
  home.pcisys.net/~jnf/ – Cached – Similar””

  Albert Schweitzer tocmai datorita escatologiei lui Isus cand este luata in context ,a afirmat ca Isus a murit pe cruce un om dezamagit ,iar predictile lui nu sau implinit in termenul prezis de el –aceea generatie de oameni –cum bine spune Gladiatorul.
  Iti mai dau si eu cateva versete la acest subiect –JUDECATA- (venire din nou)de care vorbea isus.
  Matei cap 10 vers.23–nu veti ispravii de a strabate toate cetatile lui Israel si fiul omului va venii
  Matei 16 vers 27-28–unii nu vor gusta moartea pina nu vor vedea pe fiul omului venind in imparatia sa .
  Matei 24 vers 34 –aceasta generatie nu va trece si Isus va reveni

  Toate aceste lucruri sau intamplat si au culminat cu daramarea templului evreisc si a Ierusalimului .
  Veacul de acum si veacul viitor –este o expresie evreiasca .Veacul viitor (pe vremea apostolilor) se refrea la era mesianica ce a fost inceputa cu venirea lui Isus si a fost vadit stabilita odata cu desfintarea religiei evreiesti si a Ierusalimului.
  De atunci crestinismul (imparatia lui Isus ) se extinde pe planeta si cresterea acestei imparatii nu va avea sfirsit ,asa cum a profetizat profetul Daniel.
  Citeste cate ceva despre interpretarea preterista a apocalipsei si Matei cap 24.Vei fi surprins ce simplu este ,si cat de complicata este interpretarea populara de astazi –istoricismul sau futurismul.

  Da –judecata de care vorbea Isus se referea la judecata lumii evreiesti si nu la un sfirsit al lumii.aceasta sa intamplat in anul 66-70 AD.
  Daca nu a fost asa ,atunci Isus a fost un profet fals si Albert S. a avut dreptate.
  Beni

 12. mihai says:

  Versetele din Matei pot avea si alta interpretare fiindca lucrurile trebuie vazute mai in ansamblu si anume coroborate si cu profetiile din VT care nu ar trebui lasate pe din afara.
  Altfel am avea doua Judecati, una cu caracter local si una cu caracter planetar. Si apoi depre amanuntele eventualei veniri a lui Iisus ar trebui sa existe o documentare in privinta semnelor profetite a avea loc anterior venirii (intunecarea Soarelui, etc, Iisusii falsi, un semn pe cer, etc) .
  expresia „generatie” – este vazuta ca generatie paminteasca dar la fel de bine poate insemna era, epoca ceea ce poate insemna o durata mult mai mare.
  Insa in acea vreme (documentele vremii ne arata) nu doar ca aceste semne nu au aparut caci altfel ar fi existat si alte pareri in afara de cea cvasigenerala care considera ca venirea a fost aminata, desigur minoritatea eventuala daca a fost care ar fi putut inclina fie catre o interpretare preterista fie catre una futurista nu au avut destule dovezi palpabile in afara de aceste versete.
  Asa incit avind in vedere intentia lui Iisus sa nu i se cunoasca exact momentul venirii -pentru a fi asteptat fara intrerupere- a folosit cu dibacie metafore si exagerari ca forme de stil . Altfel ar fi spus „Voi veni peste exact atita timp” indicind concret un anume interval bine definit.
  Chiar daca in VT se pune accent mai mult pe efectele urgiei pentru acele locuri avind in vedere ca revelatiile erau adresate lor totusi din alte versete se intelege ca urgia va afecta intregul pamint.
  „Muntii vor dispare si ostroavele nu se vor mai vedea.” -lucru are chiar si local sau partial vazut inca nu se poate spune ca a fost implinit nici chiar in zilele noastre.
  In schimb pentru interpretarile futurologice avem oarece dovezi ale acestor semne intre care cel mai important este cel legat de Iisusii falsi care au inceput sa apara cam cu 15-20 de ani in urma.
  In mod logic interpretrea preterista ar trebui sa considere urgia deja implinita ca si razboiul care „va dura pina la urgie” , razboi care va incepe cu pustiirea locasului sfint si intreruperea ofrandei pascale cind cei din Ierusalim si din Iudeea sint sfatuti sa fuga in munti.
  daca „va dura pina la urgie” inseamna ca razboiul nu este urgia iar daca urgia nu a venit dupa acel razboi sau dupa urmatoarele inseamna ca nici acel razboi nu a venit nici intreruperea ofrandei pascale nu a avut loc chiar daca locasul a fost mutat pina la urmatoarea ofranda anuala.
  Apoi tot in VT se specifica inca doua amanunte legate razboi si de armate , locul unde se va duna grosul trupelor-localizat pe baza datelor istoriei militare stravechi -indicat pentru un fost regat cucerit temporar de alt regat indian, localizarea actuala a fostului regat ocupat cuprinde parti din Afganistan, Iran si Pakistan. Lucru care istoriceste inca nu a avut loc in vremurile fostelor invazii asupra Israelului de pina acum.
  Apoi mai este amanuntul in legatura cu armatele din Kittim (Europa) care vor fi de partea lui Dumnezeu, in fostele razboie nu au existat forte militare din Europa care sa fie implicate de vre-o parte a beligerantilor.
  Mai sint si alte aspecte care pot fi luate in discutie.
  Necesitatea unei viziuni de ansamblu obliga interpretarea preterista sa dea un raspuns plauzibil si la intrebarile care se ridica in legtura cu aceste amanunte.

 13. mihai says:

  Alta intrebare deriva din versetul (Isaia 66) in care se specifica inchinarea „din sabat in sabat si din luna noua in luna noua” -despre sabat se poate vorbi dar despre luna noua ..inca nu.
  Alt amanunt este in legatura cu treimea care va fi albita ,lamurita inainte de inceperea Imparatiei sfintilor (nu mai retin versetul) , despre ce treime este vorba?

 14. Biserica Sfarsitului Las Vegas says:

  Biserica noastra are nevoie de un futurolog care sa explice evenimentele finale in cadrul a 28 de intalniri(prelegeri) 1/saptamana! Biserica este alcatuita din membrii de nationalitate romana. Incurajam vorbitori profesionisti si nu limitam in nici un fel expunerile deoarece nu avem o doctrina prestabilita. Oferim posibilitatea obtinerii vizei+cheltuieli de zbor pentru cei care inca mai sunt in Romania si un venit total de 200$/prelegere. Asteptam oferte!

  PS Multumim site-ului O2 pentru oportunitatea de a face acest anunt si asteptam numai oferte serioase!

 15. daniel says:

  de ce nu organizati dvs o licitatie ? 🙂
  cu sfarsitul nu e de glumit, iar vorbitori talentati sunt destui…

 16. oli says:

  Daca Nakamoto san asta reuseste sa implementeze macar partial sistemul pe care il propune, vom asista la schimbarea cea mai mare din ultimele 2 milenii in lumea noastra. Problema este plosnitele imbuibate cu sangele omului sarac, catarate pe spinarea populatiei cu ajutorul feluritelor structuri si mecanisme financiare nu-si vor scoate de bunavoie trompele imputite din pieile pe care le sug (bine, nu vreau sa zic ca li se va da altceva de supt, ca sa nu se plictiseasca), insa foarte probabil ca vom asista la lupte crancene intre cele doua tabere, in masura in care Nakamoto va reusi sa mobilizeze suficiente resurse umane si financiare, pentru ca know how-ul se pare ca il are deja.

 17. mihai says:

  Inteleg viziunea preterista chiar daca nu cunosc amanuntit tot rationamentul -desigur lucrurile pot fi interpretabile =unii ar vrea ca in loc de generatie sau neam sa fie era alti invers, daca termenul era mai concis ..
  Spuneai ca Cetatea Ierusalimului a fost distrusa insa asta nu presupune musai si intreruperea ofrandei, citiva supravietuitori tot au mai ramas. Iar daca intreruperea ofrandei a avut loc atunci asta presupune ca devastarea sa fi fost cauzata atit de neamul gog din Magog si altii cit si de imparatul din Grecia dupa cum reiese din VT.
  Exista documente istorice care sa ateste ca vre-un mare conducator din Grecia sa fi avut legatura cu razboiul ?
  Din cite stiu exista chiar documente care confirma faptul ca in ciuda distrugerilor locasul de inchinare si camerele aferente nu au fost atinse decit superficial asa incit pina la Pastele urmator s-a reluat serviciul religios chiar daca cetatea era aproape pustie fiind apoi partial repopulata cu noi veniti din tara.
  Deci ma gindesc ca viziunea preterista ar trebui sa se bazeze si pe fapte si realitati istorice care presupun ceva concret in acel moment cit si ceva lasat in urma chiar si daca tainuit prin alte biblioteci. Macar si sub forma unei traditii care sa aibe sorgintea acolo. Deci nu doar pe baza interpertarii biblice la atitea milenii distanta.
  Din relatarile istorice religioase cum spuneam faptul ca Iisus nu a mai venit a provocat o mare dezamagire incit au presupus ca venirea a fost aminata insa nu se confirma nici
  implinirea semnelor legate de intunecarea Soarelui si a Lunii sau alte calamitati si modificari geotectonice, etc descrise in Vt in legatura cu urgia.
  Asadar e posibil ca acea devastare a Ierusalimului sa nu fie urgia in care intregul pamint se va apleca, in care vor avea loc furtuni, cutremur si valuri infricosatoare, etc.
  S-au facut cercetari arheologice si gelogice in zilele noastre referitoare la acest posibile modificari in zona si in jur insa nu au fost confirmate.
  Asa incit spre apararea viziunii preteriste ele pot fi interpretate ca fiind simbolice. Insa daca ele sint simbolice oare mai avea sens sa fie scrise si in Apocalipsa? mai ales ca Apocalipsa nu era luata aproape deloc in considerare in primul secol.
  S-au facut cercetari si in legatura cu localizarea tarii Fagaduintei de catre diferite echipe insa aici parerile sint impartite, unii spun ca ar fi undeva la nord alti ca localizarea este undeva in zona Pak-India. Ultima versiune pare mult mai plauzibila avind in vedere amanuntele si metodele aplicate.

 18. mihai says:

  Si daca imi aduc bine aminte Apocalipsa a fost scrisa dupa devastarea Ierusalimului, nefiind o inchipuire omeneasca ci o lucrare divina.

 19. Anubis says:

  Daca imi aduc bine aminte (desi nici vorba sa pot sa-mi aduc aminte ceva ce s-a intamplat inainte ca eu sa exist) ce am invatat de la altii care „obiectivi” fiind m-au educat, Apocalipsa nu e altceva decat expresia jocului de-a ghicitul in zatz cu care Dumnezeul „nostru” se indeletniceste de mii de ani! Ahh ce binecuvantare pe mine ca eu inteleg Apocalipsa! Amin, vino Doamne Isus daca nu cumva ai venit inte timp si nu am observat eu!

  Ospatar inca o bere te rog ca in dimineata asta vorbim de caii verzi din Biblie! Asa sa-mi ajute Dumnezeu! :ghost:

 20. baba rada says:

  anubis, treci si pe la mine iti dau o bere sa-mi zici de apocalipsa pe care o-ntelegi.

 21. leo says:

  Edi,

  Noi suntem bine,sanatosi ,ceace sanatate iti dorim si tie.
  A.R.U.

  Com.Virtuala.

 22. C.J. says:

  LOL… yeap, we’re fine alright.

 23. GLADIATORU' says:

  Da, Edi, chiar asa:
  Ce mai faci?

 24. Anubis says:

  Edi wie geht es Ihnen? :yes:

 25. ianis says:

  Se pare ca bitcoin-ul a suferit o cadere zilele astea

 26. eddieconst says:

  Mi se pare un articol echilibrat. Dupa varful de acum cateva zile lumea a inceput sa vanda si bitcoinul a trecut de la taur la urs in piata de schimb valutar. In ce ma priveste sunt optimist pentru ca toate proiectele gen open-source desi neconventionale au reusit (wikipedia, tor, linux, ope-source church :-)) ).

 27. Moise Krahn says:

  Multumesc pentru articol si pentru crearea unui cadru de dialog onest!

  MK

 28. Moise Krahn says:

  Catre Biserica Sfarsitului Las Vegas

  Nu sunt „futurolog” dar cred ca va pot fi de folos daca imi dati o adresa de contact pentru biserica din Las Vegas. Nu pot veni in America si nici nu imi propun, nu trebuie sa-mi platiti prelegerile, ci trebuie doar sa gasim un mod de a comunica fara sa ma deplasez…daca sunteti o biserica fara prejudecati si pregatita sa acceptati dialogul sine ira et studio atunci lucrurile pot sa mearga bine,
  Grace and Peace

 29. Moise Krahn says:

  Bisericii Sfarsitului

  Daca raspunsurile voastre sunt atat de prompte atunci trag concluzia ca fie ati fost „rapiti” fie ca v-ati schimbat profilul din Biserica Sfarsitului in Biserica Inceputului, adica v-ati reconsiderat premizele creationiste…

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: