Resurse

Va invit sa adunam intr-un singur loc resursele care ni se par relevante pentru temele de discutie de pe oxigen2 si care merita impartasite.

Se pot posta linkuri catre bloguri, articole, carti, video (documentare, filme artistice, conferinte, etc) si altele. Este de preferat ca fiecare resursa sa aiba o scurta descriere. Dedicatiile muzicale, linkurile catre resurse de umor, etc, vor fi mutate la offtopic. Ramane valabila regula cu privire la numarul maxim de postari consecutive.

Nici un material nu va fi gazduit pe oxigen2, in cazul unor conflicte de copyright, unele postari pot fi indepartate.

170 Responses to Resurse

  1. Leo says:

    Dumnezeul launtric.

  2. Leo says:

    Parere despre istoria lui Dumnezeu.

  3. Leo says:

    Neil degrasse Tyson, Argumentul din ignoranta

  4. Leo says:

    Creștinismul explicat în 11 minute de Jacque Fresco.

  5. Leo says:

    Jonathan Haidt: Religie, evoluţie şi extazul transcendenţei sinelui

  6. Alexa says:

    apropo de isteria colectiva a ‘Parabolelor’ lui Plesu, un articol ce nu trebuie ratat: http://www.observatorcultural.ro/Religia-elitismului*articleID_28412-articles_details.html

    „Teoria elitei, a omului-ales nu mai este pronunțată de Andrei Pleșu, ci „descoperită“ de el în chiar cuvintele Mîntuitorului. Cu tot efortul depus, substituirea nu i-a reușit autorului: acolo unde ne îndeamnă să-l vedem pe Iisus, noi nu-l putem vedea decît pe Andrei Pleșu însuși, cățărat pe munte, adresîndu-se tuturor, dar, de fapt, vorbind numai elitelor, împărțind fericirile, dar mai ales nefericirile, sancționînd drastic prostia și incultura și cultivînd exclusiv relațiile cu „oamenii de spirit“. Oricît s-ar strădui autorul să impună percepției obișnuite un Iisus salonard, la finalul efortului său nu putem vedea decît un Pleșu cu veleități mesianice.”

  7. fratiijderi says:

    altminteri, cam slabuta recenzia; nimic nu justifica sofismele recenzorului; complexele legate de propria inteligenta eventual o explica…

  8. Ianis says:

    Ohooo, foarte fain 🙂
    In sfarsit cineva care sa il puna la punct pe domnu’ Plesu. L-a „citit” perfect si l-a demontat (ca sa raman in lumea derapajelor, demarajelor si soferilor) piesa cu piesa.

    Am avut ocazia sa frunzaresc Parabolele intr-o Carturesti si mi-a fost foarte clar ca nu merita cumparata. Plesu bate campii cu gratie dand senzatia ca face teologie din topor. Sau poate ca e prea subtila si inalta pentru nasul incultilor si „imbecililor” (ca sa ramanem in contextul oxigenului).

  9. fratiijderi says:

    Poate…

  10. Alexa says:

    Recomand
    Ipoteze psihanalitice despre Experimentul Piteşti (I)
    http://www.cafegradiva.ro/2013/04/ipoteze-psihanalitice-despre.html

  11. harapalea says:

    Alexa
    Lasand la o parte prostiile generate de folosirea fara discernamant a formulei „materialism aristotelic”, la sfarsitul dialgului avem ideea calauzutoare a tortionarrilor: „totul este materie, deci omul poate fi modelat oricum. Zeii(demonii) suntem noi.” Materialismul adventist, mutatis mutandis,se înscrie pe o traiectorie teoretică ce permite unele analogii. Omul este materie, dar materie căzută, mizerabilă(= demascarea, eliminarea altor experienţe, trăiri, sufleteşti sau spirituale) care poate şi trebuie modelată în funcţie de nişte standarde generale, exterioare individualităţii. E drept că Experimentul Piteşti e altceva şi nu poţi să-l compari cu nimic. şi nici nu poţi vorbi despre el oricum. În acest sens, simt nevoia să precizez că analogia făcută se referă strict la o idee care apare în acest dialog. Şi mai cred că, de data asta, psihanaliza e prea slabă pt a putea să atingă, fie şi cât de puţin, demonismul extrem al fenomenului.

  12. Ianis says:

    Una din cele mai frumoase ore petrecute in fata pc-ului, urmarind dialogul dintre Stephen Colbert si astro-fizicianul Neil deGrasse Tyson (multi il stiu ca unul din cei care a „degradat” Pluto din liga planetelor)

    Neil deGrasse Tyson inspira pasiune pentru stiinta, atat prin calitatea raspunsurilor (cu autoritate dar pe limba omului de pe strada ) cat si prin felul in care isi prezinta ideile, ca un artist interpretand Shakespeare.

    Stephen Colbert, gazda si catalizator, stie sa imbine comicul cu intrebarile existentiale ca si cum cei doi ar fi frati gemeni, egali in importanta.

  13. Liviu says:

    ” Credinţa eronată că doar ceea ce poate fi înţeles pe cale raţională ori, mai mult, doar ceea ce poate fi dovedit în mod ştiinţific ar face parte din tezaurul stabil de cunoştinţe al omenirii duce la consecinţe nefaste. „Iluminat ştiinţific”, tineretul ajunge să nesocotească nepreţuita comoară conţinută în tradiţiile oricărei culturi vechi, precum şi în învăţăturile marilor religii ale lumii. Cel care crede că toate acestea sînt lipsite de orice valoare cade totodată într-o altă greşeală nu mai puţin periculoasă, trăind cu impresia că ştiinţa ar putea isca pur şi simplu din neant în mod raţional o întreagă cultură, cu tot ceea ce ţine de ea. Această impresie reprezintă un lucru nu cu mult mai puţin prostesc decît părerea că ştiinţa noastră ar fi de ajuns pentru a „îmbunătăţi” omul în mod arbitrar prin intervenţii asupra genomului uman. ”

    KONRAD LORENZ -Cele opt pacate capitale ale omenirii civilizate
    http://www.humanitas.ro/humanitas/cele-opt-pacate-capitale-ale-omenirii-civilizate-1

  14. harapalea says:

    Va salut! Stie cineva unde as putea gasi Tratatul teologico politic al lui Spinoza in format electronic si pe romaneste?

  15. https://youtu.be/j7DmUQgfsh8
    In episodul asta Vasile e adventist. Urmăriți de la minutul 10

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: