Recviem pentru chipul din oglinda

In anii ’80, am fost o vreme abonat la revista Cutezatorii, devoram ori de cite ori aveam ocazia almanahul Stiinta si Tehnica, vizionam insipidele Telejurnale, cind aveam curent, in asteptarea vreunui episod din Copiii capitanului Grant, si citeam, o data la doua luni, prima pagina din Curierul adventist (cine are urechi de auzit, sa auda). In aceeasi perioada, am petrecut multe seri ascultind, alaturi de bunicul meu matern, pastor adventist, Europa Libera si Vocea Americii. Am facut inca de timpuriu experienta reversului – cum e sa iesi din zgomotul omniprezent al realitatii oficiale (K ar zice ca tocmai am comis un pleonasm), sa deconstruiesti idoli, sa chestionezi ceea ce vrea sa treaca drept evidenta.

Daca anii ’90 m-au invatat ceva, a fost tocmai ca experienta asta a reversului nu inceteaza niciodata sa fie utila. Desi bunicul meu n-a intentionat asa ceva, se intimpla sa fi fost printre cei care m-au echipat pentru drumul care m-a adus astazi la ateism. Religiile sint, macar prin anvergura intelectuala a proiectului lor si prin forta de penetrare in viata individului si a comunitatilor, sisteme totalitare – obiecte ideale pentru arta deconstructiei. O religie axata pe text cu atit mai mult.

Imi aduc perfect aminte ora de teologie sistematica (cu Adi Orban) in timpul careia am avut, pentru prima data cu claritate, intuitia faptului ca teologia nu este decit o forma speculara, deci spectrala de antropologie. Zeii ne seamana, mai ales atunci cind difera cel mai mult de noi – ne intregesc. Sintem fatalmente (?) nuntiti cu reflexiile (/reflectiile) noastre, oricit de anamorfotice. Asa cum sintem obisnuiti sa ne privim in oglinda si sa spunem „iata-ma”, ne croim zeul pentru a ne descoperi pe noi insine.

Moartea nietzscheana a zeului coincide cu aceasta intuitie. Nu ma cunosc decit in fata oglinzii, unde ma recunosc in cel din oglinda, desi cel din oglinda sint eu.

174 Responses to Recviem pentru chipul din oglinda

 1. emma says:

  Ianis

  E frumos afara, recviemul ramane.
  Cine mi-a atins lumea, ar fi inteles ce fel de om sunt.
  Toti avem slabiciuni, temeri si nevoia de prieteni. Cine-ti speculeaza starile , e poate produsul unei lumi pe care eu o consider moarta.
  Si cu asta am terminat conferinta de presa.
  distractie placuta !

 2. leo says:

  emma,

  daca te duci la popa tatu e foarte probabil sa ne cunoastem, daca nu, e doar coincidenta…

 3. emma says:

  leo

  sunt din Cta

 4. emma says:

  referitor la #6

  Se refera strict la o persoana. Nu pun cuvantul „a specula” in dreptul lui CJ, sub nicio forma.

 5. emma says:

  Cine se victimeaza ?
  Tocmai pentru ca vorbeam cu altcineva, incercam sa te ocolesc.
  E clar ?
  Nu m-am referit la tine .

 6. emma says:

  Si nu stiu sa fi vorbit cu tine pana acum !
  Am zis numai ca nu te judec pentru a evita orice fel de atitudine de acest gen.
  Sper sa intelegi.

 7. emma says:

  Si nu e vorba de a ma victimiza. O minciuna e minciuna , iar a fura increderea cuiva , a specula, a dezinforma sunt tot atatea cauze care pot genera neintelegeri si nu numai.
  Deocamdata am raspuns unei provocari si atat.
  Cat despre victimizare, las-o moale. stii cat iti ia sa pui suflet intr-o relatie de prietenie in care cineva te minte ?

 8. Asul says:

  yoaa :rotfl: uite-l si pe smp, ia pune-ti sfantometru pe el ca-s curios si eu de masura credintei lui, poate s-a schimbat ceva…

 9. emma says:

  Oglinda are are legatura cu noi mai mult decat am crede. Probabil ar trebui sa ne construim oglinzi in loc de locuinte.

  Lelitzo,

  Nu ai inteles, problema mea cu tine nu era legata de CJ ci chiar de minciuna.
  Femeie stai linistita, nu-ti mai ridica atat fusta-n sus !
  Un sfat prietenesc !

  CJ

  Faptul ca ai ripostat la comentariul #17 e un lucru bun pentru mine.
  Imi arata ca totusi ai constiinta dar nu prea stii pe unde sa o cauti.
  Atunci cand cuvantul atinge, sigur exista ceva care-l misca. Poate ar trebui sa iei seama la asta, la fiinta ta interioara.

  Ianis

  Daca cauti printre mesajele scoase de pe forum vei ajunge la unul in care se desconspira singurel cum „fabrica fotografii fierbinti” (Lelitzo, mama ta de hoata (mai ales la scos chiloteii) daca nu intervenea asta …..te vedeai tu).

  Cred ca asta !

  UT SIC !

 10. emma says:

  comentariul #6 adica

 11. Beni Plesa says:

  Mai ,baieti si fete adventisti ateisti de ziua a saptea

  „”Probabil ar trebui sa ne construim oglinzi in loc de locuinte.””

  si uite asa au ajuns ateii astia de ziua a saptea sa se admire toata ziulica in oglinda,si se minuneaza de ce au incercat candva sa-si construiasca case ,.

  Ati ajuns cu totii fara casa ,sau cu casa daramata ,va plua in cap dar voi va admirati in oglinda cat sinteti de destepti .
  Una isi da chilotii jos ,alta este invidioasa ca nu are ce sa-si mai dea jos ,unii acuza pe altii ca „mai au inca constinta” dar nu sint in stare s-o mai gaseasca pe nicaieri,ati ajuns de spectacol si vorba lui Samson;–se uita stimatii frati si surori la voi cum fiind asa de „inteligenti” ati ajuns sa va muscati unii pe altii.
  Parca nu demult am facut si eu o profetie afirmand ca daca Edi nu apare curind „animalele astea inteligente de la stana ateista” vor sfirsii prin a se devora unele pe altele.si toate vorba lui Aurei Ionioca –din toleranta si spirit umanist desavarsit -.
  Poate oare oameni fara Dumnezeu sa faca ceva mai bun decat acestea ??

  Cand diavolul asta de metafora este pus la loc de cinste prin a elimina ideia de Dumnezeu ,nu e de mirare ca ati ajuns unde sinteti.
  Aurel Ionica se pare ca era si el profet cand cu ani in urma va prezicea soarta ,spunindu-va ca sinteti pe drumuri infundate.
  O fi el baba proasta pe net dar in realitate va da clasa la toti .

  Edi si Aurel stralucesc fiecare in felul lor ,iar voi atei de ziua a saptea v-ati indragostit pina si de umbra voastra din oglinda aia fermecata a ateismului ce va infectat mintea si impietrit inima.
  Pocaitiva mai fratilor daca puteti ,altfel o sa ajungeti si mai rau.
  Voi ati ajuns mai rau decat cei ce se inchina la moaste ,scanduri si prea-sfintii parinti ,ati ajuns sa va inchinati doar voua insusi ,si daca continuati tot asa ,de ce ati crede voi ca nu o sa sfirsiti ca Narcis ,frumosul ala ce a murit de foame si sete admirindu-si imaginea in oglida lacului in care privea.

  Cand ciobanul nu-i acasa -cainii astia inteligenti se sfisie intre ei .
  Vorba aia inteleapta –in tot raul ,este si ceva bine.

  Ia incercati voi sa deslusiti care este binele din faptul ca va muscati unul pe altul.!!
  I love you ,baieti si fete atei de ziua a saptea.
  Ati fost cantariti ,si ati fost gasiti usor la minte ,ati cazut prada la capcanele intinse de voi ,iar acum va blamati unii pe altii.
  Poate un pom rau sa produca fructe bune ??
  Uitati-va la roadele din viata voastra si dati-va raspunsul singuri.

 12. poli-flame says:

  Hilarious.

 13. baba proasta says:

  Mr. K fundamentalistu’, ‎
  Eu recunosc ca dvs. le dati clasa la toti si fara dvs. raminem doar cu emma asta care a mai ramas ‎sa ne spuna despre dn-ei cind se duce la WC si cum ii este scaunul (nu ala de la cap pe care nu-l ‎are) precum si cu acest poli care a cazut in extaz mistic admirindu-si in oglinda chelia si mingiind-‎o cu afectiune ca pe un catzelus credincios care nu a produs pina acuma decit propozitii analitice. ‎Sa stii ca pe mine a inceput sa ma fascineze teoria asta a mata (sau ma rog, a aluia de unde ai citit-‎o mata) cum ca plugarul se civilizeaza prin a dezvolta ustensile taietore cu care apoi da in ca ‎vagabondului de pastor care vine peste el sa-l terorizeze si sa-si pasca turmele prin lanurile lui de ‎griu si de porumb. Si sa stii ca teoria asta este luata direct din Geneza deoarece se adevereste nu ‎numai in chestia cu Cain si Abel, dar si mai tirziu deoarece iata ce am gasit eu in Geneza:‎
  ‎“Adah bore Jabal; he was the ancestor of those who live in tents and have livestock. … Zillah ‎bore Tubal-cain, who made all kinds of bronze and iron tools.” (Geneza 4:20, 22).‎
  Acum este clar ca descendentul asta al lui Cain cu ustensilele lui taietoare din bronz si din fier, ‎Tubal-cain, era plugar iar fratele lui vitreg, Jabal, era vagabond de pastor ca si Abel, fratele lui ‎Cain. Si este clar ca plugarul asta Tubal-cain isi testa cit de taietoare erau ustenstilele lui prin a ‎sapa tzeasta fratelului sau vitreg Jabal asa ca eu nu am nici un dubiu ca ciobanul Jabal a luat-o la ‎moaca de la fratele lui plugar. Dar eu o nelamurire tot am in prostia mea. Daca Jabal esta era ‎stranepotul civilizatului si plugarului de Cain, cum de s-a mai facut el pastor? Ce, este posibil sa ‎te descivilizezi? Adica grecii astia, care au desteptat o lume intreaga, sa se mai intoarca acum la ‎coada vacii, sau ma rog, la coada caprei? Si americanii, francezii, italienii, etc., dupa ce au ajuns ei ‎asa de destepti sa se lase ei de petrecerile bunga-bunga si sa se intoarca la coada vacii? Adica ‎negrii astia americani dupa ce au ajuns presedinti, profesori, politicieni, etc., dupa ce scot ei toti ‎mexicanii din tara, sa se intoarca ei la coada vacii si sa munceasca ceea ce faceau mexicanii? Si ‎romanii, dupa ce au intrat in Eruopa si acum isi perfectioneaza ustensilele traietoare prin ‎Afghanistan, sa se mai intoarca ei la coada vacii? Parca mie imi vine greu sa cred ca dupa ce te-ai ‎civilizat, ai descoperit logica si gindirea stiintifica, sa te mai descivilizezi si sa te mai intorci la ‎coada vacii si sa le mirosi basinile si balegile. Ce spune in cartile alea destepte ale matale, cum ‎citesti in ele?‎

 14. BEBE says:

  -IANIS -nu mai stege tot mai frate ca se pare ca am pierdut spectacolul.

  #16 | Written by Beni Plesa

  -Fi mai angaduitor mai frate cu cei tineri. Da-le voie sa-si scota chilotei ,sa-i invarta pe deget, si sa-i arunce pe elicea ventilatorului, e vremea lor . Ce ar zice lumea daca tu om in etate ai face la fel. Cand fetele vor avea 60 de ani si “michelin” le va cuprinde talia, nu le va cere nimeni sa o mai faca . David s-a dezbracat si sa bucurat impreuna cu poporul si a fost placut domnului, iara nevasta-sa se uita pe fereastra si a-si musca limba de invidie.

  -Cat despre Aurel I. si Edi C. , ei se tot nasc din nou ca nu stim pe ce drumuri umbla.

  -Beni tu poti scrie un editorial, aici, cu titlul “Constiinta trece prin stomac”?

  -Inca ceva . Mai uitate in oglinda vezi cum iti sade.

  Pentru suflete tinere

  -inca unul, nu este vremea lui, dar merge.

 15. emma says:

  Beni Plesa,

  Tu ori esti… ori esti….
  Ce-ai inteles tu de-aici ?
  Nici macar nu esti in stare sa urmaresti firul naratiunii.
  Problema „chilotilor” era o figura de stil.
  Ce inseamna pentru tine „a te dezbraca de caracter”?
  Daca caracterul iti sta in chiloti asta e !
  folosesti cuvantul „CHILOT”.
  E clar ?
  :pumpkin:

 16. Asul says:

  E Pamant :))

 17. Beni Plesa says:

  Bebe

  Nu duce tu grija mea.Spectacolul amintit de tine nu ma lasa complet rece.
  Lelitza si Ema sint fete bune ,inimoase si au curajul sa se traga de bracinar cu toti baietii astia atei de pe aicea.

  I love them a lot .

 18. Beni Plesa says:

  Ema.

  Nu ma intelege gresit. te admir foarte mult ,la fel si pe Lelitza ,frumoasa asta de la portitza.
  Avem perspective diferite ,si nimic mai mult. Va iubesc asa cum sinteti ,si nu intentionez sa va ofensez cu nimic.

  Ati fost voi nitzel derutate de ateii astia galagiosi ,insa sper sa va reveniti.
  La fel si cu sf.Petru care s-a dezis de Isus de trei ori .Nu uitati ca daca ati fost alese de Tatal si daruite fiului ,El se roaga ca credinta voastra sa nu fie complet nimicita,iar atunci cand va ve-ti reintoarce la El sa puteti incuraja pe cei ce nu au avut inca experienta voastra.
  Nu uitati –toate lucrurile lucreaza spre binele celor ce au fost chemati dupa planul LUI .
  si nu uitati-voi sinteti aceea biserica de care vorbea Elena W. ca va trece prin cernere ,va fi inalbita ,clatinata ,atacata insa nu va putea fi distrusa.

  Poli ,Anubis si cei de teapa lor nu au facut niciodata parte din aceasta biserica ,or fi fost ei spalati in apa de vreun pastor bun sau rau ,insa cum Ioan spunea;–au iesit dintre noi ca sa se arate ca nu au fost niciodata dintre ai nostrii.si tcmai de aceea ei nu realizeaza cat sint de caraghiosi la fel cum este si saltimbacul nostru samsonel .
  Domnul sa se indure de ei si sa -i nasca din nou ,ca apoi sa creada si sa se pocaiasca de starea nenorocita in care se afla.
  Seminarele adventiste si filozofia de orce fel se pare ca nu-i prea ajuta ,oricat s-ar uita ei in oglinda aia fermecata a ateismului de ziua a saptea.
  Cand vor incepe sa zica:–Doamne ajuta necredintei mele,atunci si numai atunci au inceput sa mearga cu dreptul inainte si nu cu stangul.
  Deocamdata dupa cum bine au demonstrat isi tot dau cu stangul in dreptul ,alergand pe trade mill ,obosesc ,transpira ,scriu comentarii si cand se opresc sint exact pe locul de unde au pornit.
  Pavel spunea;–m-am luptat lupta cea buna –.acesti oameni se lupta cu morile de vant ,sper ca pe unii sa-i destepte Domnul si sa-si vada goliciunea minti, a inimii si a sufletului obosit de pacatele in care se scalda fiecare.

  Acesti oameni erau in preajma izvorului de intelepciune insa au ales sa scoata apa din cisterne sparte si s-au ales doar cu nisip intre dinti .
  Imi este mila de ei cand ai vad cum se chinuiesc ratacind pe poteci necunoscute.
  Impotrivirea la ceea ce eu afirm despre ei ,este exact dovada ca se privesc doar pe ei in oglinda in loc sa deschida fereastra si sa priveasca realitatea .Cand privesti doar in oglinda si pretinzi ca vezi lumea asa cum este ,inseamna ca de fapt ti-ai inchis orce fereastra prin care mai poti primii informatie ce te va face mai intelept.
  Nu sint cu nimic mai buni decat –ALICE in imparatia oglinzilor strambe-.
  intotdeauna confuzi si nestiind in ce directie s-o apuce.Atata vreme cat nu stiu unde vor sa mearga ,rascrucile de drum nu au nici o importanta pentru ei. .
  Despartiti de Dumnezeu nu pot face altceva decat sa se admire singuri in oglinda facuta tot de ei.
  Daca s-ar oglindi cel putin in legea Domnului ar mai fi ceva ,dar caprarul ala de Moise dupa ei ,a fost un prostanac daca nu chiar un personaj imaginat de altii.
  Asa ca isi merita soarta dupa ce au devanit iubitori de sine .

 19. baba proasta says:


  ‎#16 | Written by Beni Plesa‎
  si uite asa au ajuns ateii astia de ziua a saptea sa se admire toata ziulica in oglinda,si se minuneaza ‎de ce au incercat candva sa-si construiasca case ,.‎


  Dragule, daca astia ar fi atei de ziua saptea ar fi bine, dar mie mi-e teama ca sunt atei de 8 zile pe ‎saptamina.‎

 20. ianis says:

  Beni
  Trebuie sa iti multumesc neaparat.
  Nu iti imaginezi ce reconfortant e cand, nevoit sa ma intorc la lucru dupa un mini concediu, fara chef de munca si entuziasm, sa citesc comentariile tale delirante.

  Iti sunt recunoscator ca ai resurse sa continui spectacolul chiar si cand radem de tine din toate unghiurile si te privim ca pe animalul nostru de companie favorit.
  Mai mult ca sigur ca e o putere supranaturala in spate care te motiveaza 🙂

  Have a good day.

 21. Benilain,

  Într-un exerciţiu de admitaţie faţă de persoana ta, iată-l din nou pe băşicatul Ianis într-o explozie a personalităţii sale în faţa oglinzii desigur, citez:

  ” … te privim ca pe animalul nostru de companie favorit. ”

  Ce zici Benilain, despre filozofia acestei urzici numită Ianis ? Avea dreptate Pleşu când vorbea despre lepre cultivate şi lichele pline de lecturi, nu-i aşa ?

  Ianis,

  Tot la iarbă verde ţi-a rămas creierul ? Băşicosule, un cico ?

 22. Ianis,

  Iar mi-ai şters al doilea mesaj puişor ?
  Foarte bine fii vigilent urzicatule, fii vigilent.

 23. ianis says:

  SMP
  Nu ti-a sters nimeni nimic.
  Refresh…

 24. K-troll says:

  „chiar si cand radem de tine din toate unghiurile si te privim ca pe animalul nostru de companie favorit”

  Beeheeeheee.

  PS – Poti sa te intorci la AZS linistit, mentalitatea de turma nievăr dai.

 25. Ianis,

  Pentru memoria ta de plantă din familia urzicilor, mai postez din nou cele două comentarii pe care le-ai şters. Uită-te în oglindă şi ai să le găseşti.

  #43 | Written by Sergiu Marius Popilian, colecţionar de opinii about 5 seconds ago.

  CJ-istule,
  Mulţumesc pentru atenţie. Am primit e-mailurile tale în care ne informai că pe Emma o chiamă şi dna P. Chestia cu divorţul nu-i traba ta. Sau…? La tine ce culoare are oglinda pe care o foloseşti azi ?

  #50 | Written by ianis about 1 day ago.
  emma
  Stersesem deja acel comentariu, exact din motivul amintit de tine.
  Da un refresh la pagina.

  • #16 | Written by Sergiu Marius Popilian, colecţionar de opinii about 3 seconds ago.
  Ianis,
  Ai luat-o pe calea celor de la O&P. Rezultatul ? Aşteaptă-l şi ai să-l vezi.
  O mică curiozitate. Cum arată în oglinda ta gestul lui CJ de a face public, chiar şi prin E-mailuri (că au fost vreo trei), la o listă întreagă de nume, de pe diverse continente, o stare de fapt, care… nu-l priveşte ?
  Cum e cu chestia cu conceptul de adevăr ? Trebuie mereu cenzurat de tine pe ici pe colo… ca să dea bine cu oglinjoara ta (cu sistemul tău de valori prin care, sper, că faci selecţia) ?
  Adevărul tău chiar devine atât de jenant pentru unul care foloseşte acelaşi tip de oglindă ca şi tine încât trebuie şters cu orice preţ ? Cum defineşti tu conceptul de adevăr puişorule urzicat (băşicos) ?
  Şi de fapt, până la urmă, ce este atât de ruşinos prin faptul că CJ ne-a informat pe mai mulţi (inclusiv pe Dănuţ Tănase), într-unul din momentele lui de criză, desigur, că pe Emma o mai cheamă şi dna ___________ ? Sau poate că numele de __________ nu este numele ei de botez şi vrea să scape de el ? Este treaba ei şi eventual a Dumnezeului ei şi nicidecum treaba CJ-istului informator, posesorul unui psihic labil şi al unui caracter de carton precum caracterul mentorului său EdyCon.
  Cum de n-ai cenzurat şi postarea în care CJ-istul, trecând peste voinţa Babei Proaste mi-a făcut publică pe acest site adresa mea din Germania ? Ai avut acceptul meu puişorule să faci publică adresa pe acest site sau tocmai erai la iarbă verde ? Trec peste neînsemnatul detaliu că adresa mea o poţi găsi, dacă vrei, în orice carte de telefon.
  Şi ce dacă, acelaşi CJ ne-a spus şi că dna __________ locuieşte în ___________ ? Care este de fapt motivul gestului lui disperat ? O fi fost doar o reacţie la drăgălăşeniile necugetate ale Şarlatanului Biblicist care tocmai mănâncă banii orfanilor şi scrie cărţi despre partidele lui de zaruri cu Dumnezeul pe care l-a demolat prin deconstrucţia lui Derrida ? Stilul tipic CJ-ist, nu-i aşa ? Cum e turcu (EdyCon) şi pistolarul CJ-ist.
  Consider ca îndreptăţită reacţia lui Dănuţ Tănase în faţa unor astfel de caractere. Nu mă miră reacţia lui faţă de Şarlatanul Bibet.
  CJ-istule,
  Eşti fericit că nu ştii cât de nefericit eşti. Chestie de oglindă. La tine, restul este doar actorie de bâlci. Deci, plimbă ursul băieţel.

  Ianis,

  Dă şi tu un refresh… puişor de plantă.

 26. Propun un recviem al oglinzii pentru planta Ianis.

 27. Ianis,

  Ai curaj să laşi postarea de mai sus, de aducere aminte, să-ţi încânte privirea ta de plantă mică şi băşicoasă ? Hai să te vedem uzicuţă mică şi nevinovată ce-ţi mai poate pielea când scapi din zgardă ?

 28. Ianis,

  Când cotoiul (EdyCon) nu-i acasă, şoricelul Ianis joacă pe masă, nu-i aşa puişor de mătrăgună ?

 29. marius andy says:

  care sa fie distinctia intre ironie si ofensa?

  care sa fie diferenta intre opinie si atac la persoana?

  in ce fel o atitudine maligna deconspira insuficienta unei fiinte? cat ii trebuie unui om sa’si ucida propria fiinta? un singur cuvant sau o mie de cuvinte?

  iata de ce omul adevarat vorbeste mai deloc sau macar, putin si bine. pana atunci ramanem animale

  Lupus est homo homini, non homo, quom qualis sit non novit

  conditia animalului din om este data de necunoasterea celuilalt

 30. ianis says:

  SMP
  delirezi.

  Comentariile in care se fac dezvaluiri de nume, impotriva dorintei persoanei in discutie, se sterg. N-ai decat sa trimiti emailuri la cei interesati de telenovelele tale, nu e problema noastra. Operatia de stergere nu s-a facut pe ascuns, asa cum insinuezi, ci prin anunt si la cererea persoanei in discutie.

  Comentariul nr 2 despre care zici ca e sters, e la locul lui, acolo unde l-ai postat. Ti-ai dezvoltat o obsesie pe tema cenzurii, parerea mea e ca daca erai cenzurat in vreun fel n-am fi avut discutia asta si nici nu imi pierdeam timpul cu tine.

 31. emma says:

  Pana acum nu a raspuns nimeni unde e marele zeu al candorii , care sa redea omenirii copilaria, roua si zambetul .

  “Creatia e o balbaiala in fata lui Dumnezeu. Dupa ce a creat lumea in sase zile, el s-a simtit atat de epuizat incat n-a mai putut misca un deget. A mai aparut oare ceva nou de atunci? Iata un exemplu de epuizare divina.
  Recitesc dupa cativa ani , cu ochi rece, strain, si ma intreb: oare unde ramasesem? Iona, proorocul care a fugit din fata Cuvantului, a incaput in burta chitului.
  Ca o scrisoare, in cutia postala. Am gasit, poate din greseala scrisoarea. Am citit-o cutremurat si mi s-a parut c-o inteleg. Am incercat s-o transcriu. Asta a fost tot.
  Dupa aceea am vrut sa-l uit pe Iona. Ce s-a ales din mandra cetate Ninive „mare inaintea lui Dumnezeu
  s-o strabati in trei zile de umblet”? Ce s-a ales de oamenii ei care s-au imbracat in sac si s-au pocait si nu i-a mai ajuns mania de sus? Am uitat absolut totul. Apelati la arheologie. Am fost intrebat daca burta chitului simbolizeaza calatoria in cosmos sau singuratatea intrauterina. In ce masura Iona e primul om ori ultimul om? Daca dau o acceptie freudista, mistica, politica ori cabalistica experientei acestui personaj? Si mai ales ce semnificaţte are gestul final si daca nu e prea multa amaraciune si daca nu mi-e mila de umanitate? Nu pot sa va raspund nimic. Au trecut trei ani de cand am scris tragedia. Totul mi se incurca in memorie. Stiu numai ca am vrut sa scriu ceva despre un om singur,nemaipomenit de singur. Cred ca lucrul cel mai ingrozitor din piesa e cand Iona isi pierde ecoul. Iona era singur, dar ecoul lui era intreg. Striga: Io-na si ecoul raspundea: Io-na.
  Apoi nu a ramas decat cu o jumatate de ecou. Striga: Io-na si nu se mai auzea decat Io,Io in vreo limba veche inseamna: eu. E tot ce-mi mai amintesc”
  MARIN SORESCU

 32. Anubis says:

  Mr Ka

  Mi-ai captivat atentia deficitara prin modul in care incerci sa definesti realitatea spirtului, si faci afirmatia ca pentru tine, prin urmare deci sa vedem; spirtul il definesti in doua feluri, ca sa inteleaga tot romanul voi arata cum spirtul are adica un sens biblic si unul in afara bibliei.

  In sens biblic avem cateva exemple:
  1–Spirtul aka Taria este Dumnezeu
  2–Isus spunea; luati si beti acesta este spirtul meu
  3–Spirtul aduce Ingerii pre pamant, amin vino doamne mai curand, hac
  4–Dumnezeu a intocmit un spritz si la pus in om
  6–inaintea Domnului spiritele cad in lesin sau se leshineaza
  7–Spirtul este tatal Dumnezeilor
  8–spirt de razboi – tzuica?
  9–spirt de pace – Busuioaca?
  10- spirt de minciuna – Cotnari?
  11-spirt de boala – vin rosu fiert
  12–spirt de contrazicere – Artois?
  13–spirturile celor facuti perfecti – Triple Filtered Artois?
  14–Spirturile tzinute in butoaie de lemn atarnate in lanturi pentru vremea judecatii – Ales?
  15–Inchinare in spirt si in adevar – Bachus?
  16–spirt mort – Benidorm?
  17–a fost facut un spirt viu – Ianis?
  18-spirt datator de aripi – Redbull?

  1–spirtul vremii – apa
  2–spirtul acestui site – vin
  3-spirt de pace si colaborare reciproca – tzuica de prune
  4–spirt bland – bere
  5-spirt frumos – Martini
  6–spirt infrint – bere rasuflata
  7-spirt rasist – visinata din visine vs ciresata
  8–spirt bland si umil – acu daca se adauga si umilinta – Beninada-never-uica
  9–spirt razboinic – votka
  10–spirt depravat – ea bea votka
  11-SPIRT SFINT – pisswaser

  Incearca te rog sa filozofezi asupra modului in care este folosit acest cuvant SPIRT in exemplele de mai sus.

  Revenind la intrebarea ta ;–de ce diavolul ca spirt este o metafora ,iar Dumnezeu ca spirt nu este o metafora ?

  Incearca tu daca poti sa lamuresti aceasta intrebare.

  Mai clar decat atat nici macar telejurnalul de pe vremea raposatului nu te lamurea!

 33. emma says:

 34. Beni plesa says:

  Ianis

  Daca te fac sa zambesti inainte de a merge la o munca ce te plictiseste si nu o faci din pasiune ,ma bucur de aceasta.
  Inseamna ca inca cineva acolo sus te iubeste si vrea sa-ti usureze povara sufletului .Cand erai adventist ,aveai cel putin o zi de odihna ,vrand nevrand, iar acum ateismul asta de 8 zile vorba lui Aurel I. ,te munceste din greu si ai devenit rob al unei munci la care trebuie sa transpiri ,iar la urma sa cartesti si bombanind international pe acest site .
  Daca singura motivatie de a te incuraja la munca este doar imaginea ta din oglinda lui Poli ,imi este mila de tine .
  Aceasta este soarta celor fara nici un dumnezeu.
  Vor libertate si in schimb ajung sclavi placerilor nesabuite si sint macinati de dorinte pe care nu-i va satisface niciodata pe deplin.
  Astept cu nerabdare ziua in care poate Domnul iti va deschide mintea sa intelegi sa-ti schimbe inima de piatra intro inima receptiva si iubitoare de ceea ce este vrednic de iubit si sa nu te mai alimentezi cu surogate ieftine de soia spirituala.

  Ps–Imi pare bine ca nu te ofenseaza comentarile mele si ca de fapt au un rezultat terapeutic temporar si iti insenineaza fata chiar si doar pentru o clipa.

 35. Beni plesa says:

  Anubis

  mai bauatule .chiar ca mi-a fost dor de inovatiile tale. Bine ai revenit ,iar cand te vei trezii din betzia in care ai intrat de atata spritz ,scrie si tu ceva mai de folos.
  Uitandu-te in oglinda asta a lui Polis chiar nu vezi cat esti de beat?
  Curatza oglinda ,dar mai bine ar fi sa-ti faci curatenie in mintea infectata de ateismul ioeftin de mahala.Study-nature este ceva mai de clasa ,ia-l ca model de imitat si mai evolueaza ,ridicate daca poti prin vreo mutatie voita pe urmatoarea creanga a evolutiei .Tu chiar vrei sa demonstrezi la iubiti frati si surori ca evolutia ta sa incheiat ??
  Toata stana ateista vrea sa te ajute iar tu te impotrivesti ??

  Ai dreptate ca evolutia este inceata ,iar viata ta este asa de scurta ,tare ma tem ca tu vei ramane doar primata si nu vei ajunge sa vezi vreodata ca exista un Dumnezeu ce ride de tine si de prostiile ce le debitezi.
  Bine ai revenit ,imi era teama ca fratii atei de 8 zile vor pierde un exponent asa de reprezentativ cum esti tu.
  Prostia ateista ,isi pierdea din farmecul ei fara aportul tau.
  Sint bucuros ca te-am putut scoate din hibernare .
  Sa ai o zi buna.

 36. Benilain,

  Am o dilemă. Dacă Ianis este o mătrăgună este în acelaşi timp şi un animal ? Dar dacă Ianis este om văzut numai de departe ? Ce-ţi spune ţie oglinjoara lui Poli ? Sau poate când te-a văzut pe tine, citez: „…animalul nostru de companie favorit” se vedea… marţian ? Cum e cu chestia cu delirul ? La bătut soarele prea tare pe chelie la iarbă verde ?

  Ianis,

  E o plăcere să-mi pierd timpul cu tine. Iar ai falsificat postarea mea, puişor de mătrăgună ? Iar ai pus linii cu lăbuţa ta sub semnătura mea ? Imi place stilul tău Ianis. Vrei să pari mai şmecher decât Şarlatanul Biblicist (EdyCon). Cred că n-ai decât o şansă să te calmezi, să fii din nou legat de calorifer. Libertatea nu-ţi face bine mătrăgună mică.

 37. Ianis,

  Un exemplu interesant de subterfugiu teologico-juridic marca Ianis. Când Emma _________ ne scrie mai sus că este din CTA (CONSTANTA) de ce faci tu pe şmecherul şi ştergi chiar şi cuvântul deja recunoscut din declaraţia amintitei ? Doar că am îndrăznit să-l repet ? Este un cuvânt tabu ce poate fi administrat doar de tine băşicatule ?

  Imi place cum reacţionezi când eşti prins cu cioara vopsită din oglinda lui Poli. Să fie de vină Derrida ?

 38. Beni plesa says:

  marius P.

  Fi mai ingaduitor cu Edi ,te rog nu-l pune in aceeasi categorie cu animalele astea ce singure se autointituleaza ‘cele mai inteligente animale de la stana ”

  Dupa cate imi amintesc eu ,Edi afirma clar si public ca el nu s-a dezis de credinta in Dumnezeu,afirma ca este un crestin nascut din nou ,adventist adevarat si ca raul de pe planeta va fi eliminat prin evanghelia datorata lui Isus.

  Ca animalele astea aciuate pe linga stana ,acum se cred stapani ,si au imprastiat toate oile ,nu trebuie sa te mire. Cainii (dulaii de serviciu dupa cum ai numea Aurel I)) isi fac lucrarea la care au fost chemati ,.
  Singurul lucru ce le-a mai ramas dupa ce s-au muscat intre ei este sa se uite in oglinda asta lui poli si sa-si linga ranile ,.
  Eu am ales sa-l cred pe Edi din ceea ce a afirmat si nu vreau sa citesc printre randuri.
  Daca intr-o zi ,in viitor edi va nega afirmatiile lui de mai sus ,si se va alinia cu ateii astia de ziua a saptea (sau toate opt cum ai place lui Aurel sa spuna) ,respectul meu pentru el nu va scadea deloc.
  Fiecare este responsabil pentru alegerile pe care le face si ,nimic nu este lipsit de un anumit pretz.
  Edi a generat ceva in adventismul romanesc ,si acest ceva se va vedea doar peste cativa ani .Ca cu ori si ce samanta ,ai trebuie timp ca sa germineze si astfel sa produca o planta a carui infatisare doar Domnul o va modela.

  O precernere s-a produs in adventism datorita lui Edi ,si cei mai slabi la minte ,chiar educati prin seminare ,oameni care ca si stancile acelea din parabola cu semanatorul ,unde samanta a cazut pe stanca –au devenit atei –.
  In acest sens am zis ca Edi intr-un anumit sens este UNSUL DOMNULUI.
  Informatiile prezentate de el au fost ca -arsita soarelui _ ce incalzeste stanca si astfel face imposibil ca cei superficiali si slabi la minte sa reziste incercarea credintei lor.
  Convingerile acestor ex-adventisti au fost destul de vaste in domeniul teologiei advente insa radacinile lor nu erau deloc adinci.

  Din aceasta perspectiva ar trebui sa-i multumesti lui Edi ca datorita lui acesti nori fara ploaie si stanci ascunse la scolile de sabat au iesit la iveala ,s-au demascat singuri si acum nu mai sint printre noi.
  Parca isaia spunea cat de diferite sint planurile lui Dumnezeu de planurile noastre.
  Edi face lucrarea lui Dumnezeu ,pentru timpul de acum .
  In sfirsit acest atei de opt zile ,acum pot trai fara sa mai fie fatarnici pretinzind ca sint ceea ce de fapt nu erau.
  Ei dorm mult mai bine si noi rasuflam mai usurati ca adevarata biserica se curata incet incetisor .
  Edi este ca si Ioan botezatorul despre care se zice ca a infipt securea la radacina apostaziata adventista ,pregatind astfel calea Domnului.
  Toti acesti atei ce se credeau stele stralucitoare nu au fost decat niste bolovani pe mijlocul drumului ce trebuiau eliminati de prelegerile lui Edi.

  De ce credeti voi ca ,conferinta generala il sprijineste pe Edi in aceasta lucrare ??
  Ei stiu ca traiesc in vremurile profetite de Ellena si vor sa curateasca biserica de acesti bolovani intelectuali de trei parale.
  Unii dintre ei chiar dau slava Domnului si se roaga ca oameni de teapa lui Edi sa se ridice in fiecare natiune si astfel biserica adevarata sa fie curatita si pregatita pentru luarea la cer ce este aproape este chiar la usa.

  Tu chiar nu vezi aceste lucruri ??

 39. Oglindă, oglinjoară, când ne scapi şi de buruiana asta de Ianis ?
  Unde eşti tu Ţepeş Doamne, ca să pui mâna pe acest falsificator de postări care vede în alţii doar animalele lui de companie ?

  Astenie de primăvară în toată regula la această buruiană.

 40. Benilain,

  Respect convingerile tale.
  Chestia cu EdyCon şi alesul Domnului poate s-o creadă cine vrea. Chiar şi tu dacă vrei. Eu nu fac parte din Inchiziţie, dar pentru mine el rămâne doar şarlatanul care, aşa cum a spus-o, este doar un şmecher orientat ca şi alţii către bucata de pâine ce-i revine de fapt doar văduvei şi orfanului.

  Benilain,

  In excursia recentă la Florenţa, am văzut opulenţa in care au trăit, spre exemplu, cei din familia Medici, din care au apărut şi câţiva lideri religioşi care au ocupat un aşa zis scaun sfânt. Mă gândeam în acele momente la o comparaţie între modestul Isus singurul Mijlocitor şi Preot şi cei care se pretindeau, atunci ca şi acum, a fi recunoscuţi (chiar şi cu forţa armelor dacă este cazul) drept mijlocitori între om şi Dumnezeu. Ce comedie sinistră.

 41. Benilain,

  Sinistra comedie care se joacă astăzi cu actori ca buruiana de Ianis, care-şi lasă mintea negrădinărită, vorba lui Pleşu, din cauza fanteziei şi fascinaţiei provocată de Şarlatanul Biblicist, şi alte lepre cultivate sau lichele pline de lecturi, cum corect spunea acelaşi Pleşu, n-are nimic în comun cu comedia acelui Dante înmormântat lângă Galileo sau Michelangelo tot la Florenţa.

  Comedia sinistră jucată de unul ca Şarlatanul Bibet şi sluga lui, buruiana Ianis, este o chestie ce ţine de peste 40 de ani. De ce a jucat Biblicistul comedia de pastor atât timp când l-a avut pe Galileo lângă el din clipa când „a primit chemarea” să se facă cioban mercenar, adică lider religios cu diplomă ?

  Benilain, ce diplomă a primit pescarul Petru ? Unde ş-a dat doctoratul Isus ca apoi să ne spurce cu blesteme a la Doctorus Blestemibus, un alt sac plin de lecturi ?

  BAZŞ este în criză căci s-a folosit de acest gen de buruieni care văd în tine doar un animal de companie. Este numai normal să se întâmple ce le spunea Isus în Ioan 10. Sunt doar nişte lupi răpitori.

  Buruiana Ianis, ne confirmă din nou că omul rămâne doar lup pentru om, iar contractul social este doar o poveste de adormit copiii.

 42. emma says:

  Dumnezeu a fost adus la noi de acolo din cerul cerului , de acesti „inimosi credinciosi” care ne vad toate necazurile, framantarile si suferinta.
  Multumim frumos, distinsi alesi !

 43. ianis says:

  Baieti, multumesc pentru sceneta.
  Eu credeam ca sunteti specializati doar pe comedie dar vad ca sunteti chiar mai buni la drama si tragedie.
  Chemati-ma la epilog.

 44. Asul says:

  Cretinilor pe voi nu va mai calauzeste mnezo in desert, va lasa zburdati pe net.

 45. study_nature says:

  SMP:

  Ianis,

  Un exemplu interesant de subterfugiu teologico-juridic marca Ianis. Când Emma _______ ne scrie mai sus că este din CTA (CONSTANTA) de ce faci tu pe şmecherul şi ştergi chiar şi cuvântul deja recunoscut din declaraţia amintitei ? Doar că am îndrăznit să-l repet ? Este un cuvânt tabu ce poate fi administrat doar de tine băşicatule ?

  Imi place cum reacţionezi când eşti prins cu cioara vopsită din oglinda lui Poli. Să fie de vină Derrida ?

  Eu sunt cel care a cenzurat numele de familie al Emmei si locatia ei, conform principiilor de moderare O2 care-si propun sa protejeze viata privata a comentatorilor.
  Daca nu-ti convine si te simti nedreptatit, inainteaza o cerere scrisa catre administratie.

 46. NIMENI says:

  #42 | Written by emma

  Este semnificativ si bine ales acest link. Dumnezeu exista fiindca noi putem sa vorbim, sa cantam, sa ne contrazicem ori sa povestim despre el. Fara noi Dumnezeu nu exista si nu ar fi existat nicio data. Cand omenirea va anceta sa mai vorbeasca, sa cante ori sa povesteasca, ori cand va disparea si Dumnezeu va disparea.

 47. leo says:

  ianis, study_ ,

  este timpul ca site_ul asta sa fie igienizat!
  a lasa o gramada de comentarii injurioase sau total afara de subiect este sinucidere curata…si urat, tare urat…inca un motiv sa nu fie frecventat, si aici e shpilul! nu poti recomanda pe cineva urat si prost.
  am incredere in voi ca veti misca ceva in sensul asta.

 48. baba proasta says:


  ‎#45 | Written by study_nature‎
  Eu sunt cel care a cenzurat numele de familie al Emmei si locatia ei, conform principiilor de ‎moderare O2 care-si propun sa protejeze viata privata a comentatorilor.‎
  Daca nu-ti convine si te simti nedreptatit, inainteaza o cerere scrisa catre administratie


  Si cam cit de mare este armata asta de cenzori? Ca imi amintesc ca la un moment dat si Mr. K tot ‎incerca sa afle cine i-a cenzurat un cuvint si casunase pe poli care era prea mesmerizat de propria-i ‎imagine din oglinda ca sa mai citeasca ce scria d-lui. Acum inteleg eu de ce Edi a trebuit sa plece ‎de la O&P plin de indignare ca acolo Marius cenzura asa de unul singur si doar cuvintele ‎porcoase, pe cind Edi avea nevoie de un forum din acesta cu adevarat liber pentru dezbateri si ‎pentru ca sa se asigure aceasta libertatea avea nevoie de o haita de dulai cenzori care sa garanteze ‎ca nu scapa vreun comentariu care nu cinta osanale ateismului. Eu banuiesc ca motivul pentru care ‎Edi sta ascuns dupa butoie este pentru ca pina si lui ii crapa obrazul de rusine.‎

 49. Anubis says:

  Beni iti multumesc pentru ce versi aici pe site, vede lumea si se intreaba, asta este transformarea din om „pamantesc” in om „duhovnicesc”? Il luam pe Beni Plesa drept exemplu de drept credincios predat intrutotul lui Dumnezeu? Pai cum sa nu ca doar pre limbaj duhovnicesc scrie el aici cand aminteste:

  Avem perspective diferite ,si nimic mai mult. Va iubesc asa cum sinteti ,si nu intentionez sa va ofensez cu nimic.

  Una isi da chilotii jos ,alta este invidioasa ca nu are ce sa-si mai dea jos…

  Fi mai ingaduitor cu Edi ,te rog nu-l pune in aceeasi categorie cu animalele astea…

  Prostia ateista ,isi pierdea din farmecul ei fara aportul tau.

  Hahahahahaha

 50. Şacalule,

  Ce hoţ mai eşti şi tu măi băeţaş. Te legi doar de Benilain, în timp ce te legi la ochi când buruiana de Ianis îl consideră… „animalul lui de companie” ?

  Păi chiar aici aţi vrut să ajungeţi puişorilor ?

  Mă bucur că unii dintre voi aţi ajuns să nu mai faceţi deosebirea între grosolănie şi stupiditate. Mă bucur că aţi devenit la fel de penibili ca mentorul vostru, şarlatanul EdyCon.

  Cum e Ianis şi şacalul, nu-i aşa ?

  Hahahahahaha, hahahahahaha, hahahahahaha, ce penibile pot fi unele creaturi cu sau fără Dumnezeu văzute din perspectiva oglinzilor lui Poli.

  Te-ai abonat la „Cutezătorii ” ? Sau asculţi încă Vocea… ?

  Study,

  Mulţumesc pentru atenţie. Tu încă pari să nu fi atins nivelul penibilului Ianis. Sau poate mă înşel ? Se mai întâmplă, nu-i aşa ? Oricum mentorul vostru şarlatanul EdyCon a căzut, ca de obicei, din lac în puţ desigur numai cu ajutorul unor lingăi ca voi. Mult iubitul şi stimatul vostru mentor se vede ocrotit de slugi ca Ianis care vede în alţii doar animalele lui de companie.

  Se pare că avea dreptate Aurel Ionică când vă mai trezea ca şi Dănuţ Tănase la realitate cu câte un cuvinţel „mai ales”.

  Aţi ajuns să fiţi atât de orbiţi de aroganţa voastră încât nu vă mai vedeţi în oglindă cât sunteţi de penibili. Fiţi fericiţi…

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: