Recviem pentru chipul din oglinda

In anii ’80, am fost o vreme abonat la revista Cutezatorii, devoram ori de cite ori aveam ocazia almanahul Stiinta si Tehnica, vizionam insipidele Telejurnale, cind aveam curent, in asteptarea vreunui episod din Copiii capitanului Grant, si citeam, o data la doua luni, prima pagina din Curierul adventist (cine are urechi de auzit, sa auda). In aceeasi perioada, am petrecut multe seri ascultind, alaturi de bunicul meu matern, pastor adventist, Europa Libera si Vocea Americii. Am facut inca de timpuriu experienta reversului – cum e sa iesi din zgomotul omniprezent al realitatii oficiale (K ar zice ca tocmai am comis un pleonasm), sa deconstruiesti idoli, sa chestionezi ceea ce vrea sa treaca drept evidenta.

Daca anii ’90 m-au invatat ceva, a fost tocmai ca experienta asta a reversului nu inceteaza niciodata sa fie utila. Desi bunicul meu n-a intentionat asa ceva, se intimpla sa fi fost printre cei care m-au echipat pentru drumul care m-a adus astazi la ateism. Religiile sint, macar prin anvergura intelectuala a proiectului lor si prin forta de penetrare in viata individului si a comunitatilor, sisteme totalitare – obiecte ideale pentru arta deconstructiei. O religie axata pe text cu atit mai mult.

Imi aduc perfect aminte ora de teologie sistematica (cu Adi Orban) in timpul careia am avut, pentru prima data cu claritate, intuitia faptului ca teologia nu este decit o forma speculara, deci spectrala de antropologie. Zeii ne seamana, mai ales atunci cind difera cel mai mult de noi – ne intregesc. Sintem fatalmente (?) nuntiti cu reflexiile (/reflectiile) noastre, oricit de anamorfotice. Asa cum sintem obisnuiti sa ne privim in oglinda si sa spunem „iata-ma”, ne croim zeul pentru a ne descoperi pe noi insine.

Moartea nietzscheana a zeului coincide cu aceasta intuitie. Nu ma cunosc decit in fata oglinzii, unde ma recunosc in cel din oglinda, desi cel din oglinda sint eu.

174 Responses to Recviem pentru chipul din oglinda

 1. Anubis says:

  Prietenilor mei din grupa mica „zicala satului bate gura targului” le dedic o melodie de suflet, muzica buna cum se facea pe vremuri.

 2. Băbuţo,

  „Eu banuiesc ca motivul pentru care ‎Edi sta ascuns dupa butoie este pentru ca pina si lui ii crapa obrazul de rusine.”

  Chiar poţi ajunge să crezi că unui şarlatan ca EdyCon, şi biblicist pe deasupra, îi poate crăpa obrazul de ruşine ? Adică îl vezi că a fost spart psihic ? Să fim serioşi. Nu e genul. Nu uita superba lui declaraţie care este chiar oglinda stilului lui de viaţă:

  “La doctrină toţi suntem tari, suntem egoişti, mâncăm banii văduvei, mâncăm viaţa orfanului, suntem afacerişti, suntem şmecheri, suntem mincinoşi, suntem răi, dar dacă ni se cere asta o facem “.

  Un astfel de individ, cu un astfel de crez, nu ştie ce este aia ruşine. Este doar un chilipirgiu care, ca orice cioban mercenar, este interesat de lâna oilor şi nicidecum de viaţa lor.

  Pentru el, ca şi pentru sluga lui numită Ianis, oile sunt doar… animale de companie.

  Şarlatanul nu a ştiut ce este ruşine nici acum cca 30 de ani când i-am împrumutat o carte despre istoria adventă, pe care nici până azi nu mi-a dat-o înapoi. Să fie vorba de furt cu premeditare ? Te aştepţi la orice din partea unui astfel de ales al dracului, nu-i aşa ?

 3. Study,

  „Eu sunt cel care a cenzurat numele de familie al Emmei si locatia ei, conform principiilor de moderare O2 care-si propun sa protejeze viata privata a comentatorilor.
  Daca nu-ti convine si te simti nedreptatit, inainteaza o cerere scrisa catre administratie.”

  Study, ce înţelegi tu prin conceptul de principiu ? Dar prin conceptul de moderare ?

  Dacă sunteţi aşa de preocupaţi de viaţa privată a comentatorilor de ce nu aţi şters şi postarea CJ-istului în care era făcută public adresa mea ? Aţi vrut să protejaţi… bla, bla, bla ? Aţi avut acceptul meu ? Chiar nu realizaţi la ce nivel de stupiditate aţi ajuns ?

  Cât despre luatul la mişto cu cererea către administraţie cred că mă confunzi. Sau poate în mintea ta anumăţi hormoni îţi joacă feste ? A venit şi la tine astenia de primăvară ?

 4. study_nature says:

  SMP,
  imi pare rau daca ti-a fost postata adresa de email impotriva dorintei tale. am sa caut in arhiva site-ului si am sa o indepartez.
  daca s-a intamplat asa, fara sa scuz scaparea, cred totusi ca ai putea sa admiti ca la tine era o situatie usor diferita: tu scrii cu numele complet, ai blog.

  baba proasta,
  daca tie-ti va placea sa lasi cuvantul „p***” pe site-ul tau, fie el rostit de un intelectual precum K, nu te va opri nimeni.

  leo,
  pentru ca dialogul omenesc si, prin extensie, cel care se desfasoara pe O2 este in mare parte compus din comentarii off-topic si injurioase (adica jignitoare, ofensatoare), sinucidere curata ar fi tocmai sa incerci sa le cenzurezi pe toate acestea. Plus ca subiectivismul ar juca un rol si mai important. Cuvintele obscene, injuraturile sau dezvaluirea identitatii comentatorilor pot fi selectate cu mai multa obiectivitate.

  Sa misc ceva ar insemna sa-mi investesc mai mult din timpul personal pentru O2, iar eu, dimpotriva, imi doresc sa-l reduc din ce in ce mai mult.

 5. emma says:

  SMP

  Ceea ce faci tu acum mi se pare total imoral. In primul rand faci abuz de identitatea cuiva pentru a-ti rezolva o problema.
  Ceea ce ai dat tu aici, datele respective, provin de pe un mail primit de tine personal. De ce-l faci public ? Si daca nu te intereseaza ceva il dai deoparte .
  Nu ma preocupa ce-a trimis CJ. Nu iau gura lumii ca criteriu de a-mi rezolva problemele vietii si nu discut motivatiile lui.

 6. K-troll says:

  „sinucidere curata ar fi tocmai sa incerci sa (…) cenzurezi [comentariile injurioase]”

  „sa lasi cuvantul “p***” pe site-ul tau”

  Traiasca ipocrizia!

 7. ianis says:

  K – „Traiasca ipocrizia!”
  Cine este fara pacat sa arunce primul cu piatra?
  Te incumeti?

 8. K-troll says:

  Ianis,

  Am zis eu ca ipocrizia trebuie pedepsita? Doar constatam un ‘mod de gandire’, despre care cred ca este ipocrit.

  Nu’s intelectual cum crede colegul tau, da’ nici n’am sensibilitati de mironosita. Scrie tu caput, manu, pedem de fiecare data…

 9. baba proasta says:


  ‎#4 | Written by study_nature‎
  baba proasta,‎
  daca tie-ti va placea sa lasi cuvantul “p***” pe site-ul tau, fie el rostit de un intelectual precum K, ‎nu te va opri nimeni.‎


  Si daca ne-intelectualu’ (sau fundamentalistu’ ce-o fi el) asta K ar fi scris “penis” atunci cuvintul ‎acesta ar fi putut sta pe site-ul asta al vostru de puritate virgina? Care este diferenta dintre “p***” ‎si “penis”? Aha, una e bleaga iar cealalta este rujata. Si pentru ca ai aceasta misiune sacra sa ‎cenzurezi acest site ca sa nu-si piarda puritatea virgina, hai sa-ti spuna o baba proasta care este ‎diferenta. Daca ai fi in stare sa citesti, ai fi observat ca mr. K nu a folosit cuvintul respectiv ca sa ‎descrie o persoana ci sa exprime o ideie asa ca nu era nimic injurios in folosirea oricaruia dintre ‎cuvintele de mai sus. De fapt, feministii indiferent ce text din Biblie ar discuta, numai de “penis,” ‎‎“phallus,” si “vulva” vorbesc. Dar vad ca cenzura voastra are scopul sa “protejeze persoane.” Si ‎care sunt persoanele astea care trebuie protejate? Aha, haita voastra de dulai cu lingai si lingaitze ‎ala emma. Dar cind CJ il injura birjereste pe repetentu’, “principiul” asta al vostru de cenzurarea ‎nu functiona? Iar atunci cind CJ a inceput sa va toarne-n nas propriile voastre magarii, atunci a ‎intrat in functiune “principiul” apararii propriilor voastre persoane si l-ati blocat. Adica persoanele ‎voastre despre care putini stiu cine sunteti trebuie protejate dar persoana “repetentului” despre ‎care stoata lumea stie cine este nu mai trebuie protejata. In loc sa va “protejati” atita persoanele ‎ati face bine sa va uitati putin in oglinda aia cu care se lauda acest poli si sa va vedeti hidosenia ‎desi este posibil ca oglinda aia sa fi ajuns atit de murdara ca nu se mai vede nimic in ea. Oricum, ‎Edi nu se mai vede ceea ce este o nota buna pentru el si parca incepe sa creasca-n ochii mei.‎

 10. leo says:

  anul trecut danut tanase a avut o interventie de tot rahatul.
  eu i-am intors-o exponential .(ianis a sters postul acela)
  acum catva timp, la fel, acelasi vocabular!
  asta-i legea actiunii si reactiunii, dai una primesti doua! de ce? chiar daca ai dreptate, si danut poate avea dreptate , nu poti insulta pe toata lumea .
  si e o datorie de onoare sa raspunzi insultei, inzecit ! asa, de dragul educatiei lipsa
  sa fie asta oare ipocrizie???????????

 11. leo says:

  babo,
  esti cam fatarnica!

 12. ianis says:

  leo
  Nu vocabularul vulgar e problema centrala ci asocierea lui cu o pretinsa experienta crestina, cu predici, lectii de morala, pedagogie crestina si alte „oratanii” pe care ni le servesc urmasii lui Isus incepand cu Tanase – razboinicul luminii si terminand cu Beni, misionarul evlavios (sa ma ierte SMP si AI ca nu le-am oferit lor cinstea capetelor de serie).

  Lasand la o parte penibilul situatiei ramane totusi intrebarea: ce mai ramane din crestinism, dupa ce dai la o parte injuraturile, atacurile la persoana, amenintarile (sa amintim aci’ si pe domnu’ avocat?), aberatiile pretins-misionare?.

  Din toti crestinii care s-au perindat pe forumul asta nu am vazut absolut nici unul normal: echilibrat, cu bun simt, fara „pasarele”, fara orgolii, adica genul din Imitatio Christi.

 13. K-troll says:

  Mamaaaa, ca predicator au pierdut astia…

 14. NIMENI says:

  Ce se antampla in acest moment pe O2 este reflectia oglinzii amintita de Ianis. Violenta crestina cu ranjet sinistru si batjicura teista. Analizati comentariile si o sa vedeti ca ete mai multa violenta la teisti decat la ateisti. Asta nu este o surpriza.Este reflectia celui mai smart, cine are dreptate sau cine are adevarul, cine pe cine prosteste sau umileste. Este biserica in aier liber . Este la picnic si este permis. Respect pentru persoanele care dau pe fata o educatie intelectuala rationala si de bun simt. Toti acestia sunt cititi si respectati. Razboinicii luminii si aparatorii dreptatii pot sa se intoarca fiecare in biserica lui, la scoala duminicala sau de sabat, acolo pot sa se afirme si pot fi chiar intelesi. Este bine ca se posteaza sub anonimat altfel si la biserica le-ar fi rusine de ideile lor cand se vor intoarce. Reversul lui Ianis este vazut aici ca fiind lucru dracului. Daca nu ai inteles ca unii au puterea de a abandona un anumit crez in timp ce altii nu au aceasta putere, nu ai inteles mesajul oglinzii si poti fi chiar confuz cand privesti chipul din ea. Se pare ca sintagma „Intelegi tu ce citesti” are nevoie sa fie translatata din nou.

 15. emma says:

  Suntem vii…
  Dupa o boala lunga ai tendinta de a da deoparte tot ceea ce crezi ca te afecteaza. Cand vii in contact cu unele simptome le tratezi. Orice tratament in sine implica si reactii adverse. Multa energie acumulata si pastrata sub masca sfinteniei rabufneste cu tunete si fulgere.
  Orice atingere a trecutului iti face rau. Si despre ce fel de trecut vorbim ?
  Unul in care tocmai ceea ce este viu in om : miscarea, vorba, cuvantul, au fost reduse la tacere, la conformarea cu un idol.
  Am inabusit in noi insasi esenta vietii .
  Acum se deschid portile adevarului, se vad resentimente, ura, invidii, barfe.
  Existau si inainte, dar camuflate. Pastrate acolo, intr-un ungher al sufletului au incoltit, s-au malignizat.
  Nimic nu arde aceste trairi subterane, nici o nastere din nou nu sterge caracterul , ci numai constientizarea conflictului si vointa de a-l depasi.
  De multe ori, vointa e inutila, strigatul din interiorul tau e atat de puternic, incat simti ca trebuie sa-ti dovedesti parerea.
  E greu cand te macina trecutul, cand lucruri nespuse vin si te domina, cand totul se acutizeaza. Dar, a imbraca aceste forme de protest sub masca crestina , a condamna pe cineva nu in puterea „adevarului” tau ci in onoarea unui adevar divin, cred ca arata slabiciune, neputinta de a depasi momentul, o masca, o aparatoare. Daca totusi crezi asa ceva, Dumnezeu cu mila..
  Asta-i crestinismul…

 16. Emma _ din C,

  Este regretabilă experienţa ta din trecut lângă un partener de viaţă care nu te-a înţeles, dar este doar problema voastră de familie.

  Ce nu reuşesc să înţeleg este doar faptul că CJ-istul, protejatul nr. 1 al lui EdyCon, într-un moment de criză de relaţie între cei doi a umplut peste tot cu detalii referitoare şi la viaţa ta. De ce ?

  La aceste reacţii necontrolate ale CJ-istului, Biblicistul i-a dedicat un eseu plin de idei creştine într-o emisiune anterioară deşi trebuia să se aştepte la asemenea reacţii din partea răsfăţatului lui.

  Nivelul acestui site a ajuns sub linia de plutire, deoarece numai în aceste condiţii putea o buruiană de tipul lui Ianis şi alţii de teapa lui să afirme despre Benilain, citez:

  „Iti sunt recunoscator ca ai resurse sa continui spectacolul chiar si cand radem de tine din toate unghiurile si te privim ca pe animalul nostru de companie favorit.
  Mai mult ca sigur ca e o putere supranaturala in spate care te motiveaza.”

  Găseşti ca fiind normal un astfel de gest ? Faci şi tu parte dintre acei care, citez: „râdem de tine” ? Este vorba de un respect postmodernist cumva ?

  Emma _______, toţi aceşti actori de bâlci sunt formaţi în cercul de influenţă al Şarlatanului Biblicist numit şi EdyCon, care a făcut şi încă face ce face, iar ca rezultat eu am ajuns în ochii tăi imoralul. Mulţumesc, dar nu-mi amintesc despre o astfel de ocazie petrecută împreună.

  P.S. Era să uit esenţa demersului acestui penibil bibet:

  “La doctrină toţi suntem tari, suntem egoişti, mâncăm banii văduvei, mâncăm viaţa orfanului, suntem afacerişti, suntem şmecheri, suntem mincinoşi, suntem răi, dar dacă ni se cere asta o facem “.

  Rămâne o frază de antologie creştină, nu-i aşa ?

 17. Pentru buruienile din administraţie,

  Iar modificaţi postările mele după bunul vostru plac ? Iar puneţi linii acolo unde eu am pus litere ? Faceţi demonstaţie de putere sau de…

 18. Băbuţo,

  Şarlatanul s-a ascuns să-şi termine noua lui pledoarie pentru căutarea fericirii, inspirat de Russellllllll. O scrie în engleză că pe români nu-i mai poate şmecherii. Religie pură.

 19. NIMENI says:

  SMP

  “La doctrină toţi suntem tari, suntem egoişti, mâncăm banii văduvei, mâncăm viaţa orfanului, suntem afacerişti, suntem şmecheri, suntem mincinoşi, suntem răi, dar dacă ni se cere asta o facem “.

  Rămâne o frază de antologie creştină, nu-i aşa ?

  Fraza va ramane antologica dar si reala pana la urma.
  Exista cel putin doua aspecte de care trebuie tinut cont atunci cand incercam sa indentificam acesti sarlatani teologizati la ITA.
  1. Cei care conduc si beneficiaza din plin, la capacitate maxima, de sistem.
  2. Cei care au intrat in acest joc inocenti, au crezut sincer ca fac un lucru bun, dar pe parcurs au realizat ca totul este o gogoasa.

  Cei care fac parte din a doua categorie sunt prinsi intre „ciocan si nicovala”, ca sa zic asa, deoarece este greu daca nu imposibil sa renunti la tot ce ai cladit ani dea randul in jurul tau si sa devii Vlad Dracul.
  Este imoral desigur sa ramai in continuare pe statul de plata dar intrebarea mea este pentru ca ai fost cumva manipulat, pentruca ai fost mintit, pentruca ai ajutat ca biserica sa creasca in platitori de zecimi si daruri…..Pentru toate astea nu plateste nimeni? Adica mai direct vagabonzii aia care stau pe salarii de salarii trebuie lasati pur si simplu in pace? Eu asi cere despagubire ,(mare ca au de unde), si apoi ma retrag.

 20. emma says:

  SMP

  Te intreb f.serios , ai numarat de cate ori de-a lungul a doi ani , cred , sau mai mult (?) ai repetat fraza asta ?
  E obsesie, crede-ma.
  Referitor la descoperirea identitatii mele nu comentez si nu ar trebui sa intereseze pe nimeni.

 21. phil says:

  Groaznic mai arata sufletul unora de pe aici !!! Infiorator ! Sa iti faci program de viata din a musca necontenit de dosul lui Edi, ani de zile, mi se pare incedibil. Ca e prezent sau nu, ca spune sau nu spune ceva, indiferent, sa nu ai alt scop vizibil , decat sa ataci un om care te ignora desavarsit, iata o performanta sinistra! Oamenii astia au o singura obsesie. Sa repeti ca prostu doi ani o fraza care in mod evident, are inteles complet diferit decat cel pe care il vede doar cel care o repeta, demonstreaza ca omul e fara leac! Intunecat si trist sufletul la oamenii astia!

 22. Şi mai groaznic arată sufletul amfitrionului EdyCon

 23. phil says:

  SPM,
  nu ai tu de unde sti. La tine se vede din pozitiile pe care le exprimi constant. Nu l-am vazut pe Edi obsedat de altii. POti fi sau nu deacord cu el, da obsesiile si resentimentele nu au legatura cu ce face sau nu face el. Tu ai doar o pata pe el si una pe creier.

 24. Asul says:

  #16 | Written SM p

  Nivelul acestui site a ajuns sub linia de plutire, deoarece numai în aceste condiţii putea o buruiană de tipul lui Ianis şi alţii de teapa lui să afirme despre Benilain, citez:

  „Iti sunt recunoscator ca ai resurse sa continui spectacolul chiar si cand radem de tine din toate unghiurile si te privim ca pe animalul nostru de companie favorit.
  Mai mult ca sigur ca e o putere supranaturala in spate care te motiveaza.”

  Mai citeaza prostovane, pai de e adevrata ca asa a vorbit Ianis cu tantalauu ala din america nu pot zice ca Ianis e un Gentleman, ca tantalauu nu pricepe nu e nimeni de vina.

  Eu unul dadeam cu voi de pamant fara nici o discutie, nu ma intereseaza nimic,
  nici ce e bine , nici ce e rau.
  Ciocu mic ma pocaitilor !

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: