Logos 84 – Sfinxul Gheturilor

45 Responses to Logos 84 – Sfinxul Gheturilor

 1. NIMENI says:

  Edi

  Este sfinxul gheturilor un descendent al lui Adam sau este Adam insasi?
  Expunerea este una bazata in mod special pe deductie. Nu vreau sa critic asta ci doar sa zic ca nu avem date exacte cu privit aparitia personalitatii, dovada ca nasterea sau aparitia personalitatilor apar tocmai la granita dintre „glaciatiune” si evul mediu. Istoria lumii este legata de aceste personalitati de exceptie. Fara ele probabil nu am fi putut explica nici religia, filozofia, istoria, natura sau formele de organizare ale omenirii, cum nu putem explica fenomenologia vietii. Trecutul antichitatii este explicat azi datorita acestor personalitatii. Glaciatiunea nu a avut astfel de personalitati iar daca le-a avut nu avem evidenta lor,picturile de animale din grote nu exprima mai mult decat curiozitatea cu privire la natura observabila. Este impresionant abilitatea omului de a observa lumea naturii, de a invata cum sa se adapteze si cum sa supravietuiasca, iar aceia care nu au fost fortati la viata de „ferma” traiesc si azi ca in Paleolithic.( vezi triburile San or Khoisan)
  Istoria Genezei nu clarifica prea mult despre trecut, dar luata adlitteram primul vanator, sau primul care omoara un animal este Dumnezeu. Tot Dumnezeu le pune si primele granite oamenilor, i-i izgoneste de unde este bine (apa, fructe, vegetatie) si i-i trimite in locuri austere cum este pustia si pesterile.
  Asta nu ar fi asa de tragic pentru crestini, dar cum ramane cu omul preadamic? Pe asta cine la mai creeat, si cand? Daca nu mai putem nega (datorita evidentelor) existenta omului din paleolithic cum explicam creatiunea, sabatul? Cum i-ti aduci aminte de facatorul tau? Cum ramane cu genealogia Genezei? 

 2. Capu-varzã says:

  E ironic cum unele religii ca Islamul si intr-un fel si catolicismul, pe de o parte au niste dogme ca si circumcizia si respectiv oprirea casatoriei care initial aveau rolul de a reduce reproducerea si cresterea populatiei, iar pe de alta parte sunt impotriva anticonceptionalelor si incurajeaza suprapopularea. Deci sunt dusmani si ai individului, ca nu-l lasa sa se bucure bine de niste placeri naturale si chiar si ai omenirii ca specie ca o duce la ruina. Cred ca drumul meu spre ateism este mai scurt decat prevedea laurbv 😛 .

 3. Capu-varzã says:

  @ NIMENI
  „… dar luata adlitteram primul vanator, sau primul care omoara un animal este Dumnezeu.”

  Pai nu asta se chinuie Edi sa ne explice ca Geneza nu se ia adlitteram, ci simbolic. Faptul ca D-zeu le-a dat haine si le-a acoperit nuditatea este un simbol al civilizatiei omului, a suprimarii instinctului sexual animalic pentru a permite dezvoltarea altori laturi a naturii umane: intelectul, etc.

  „Tot Dumnezeu le pune si primele granite oamenilor, i-i izgoneste de unde este bine (apa, fructe, vegetatie) si i-i trimite in locuri austere…”

  Se pare ca omul avanseaza cultural spre civilizatie doar cand e presat de circumstante adverse. Cat le-a mers bine, timp de zeci de mi de ani, au folosit acelasi stil de pictura, doar dupa trauma potopului au inceput sa se orienteze si spre alte stiluri, iar culmea artei in era post-moderna sunt bine-nteles graffitile de pe gardurile din cartierele periferice.

 4. Capu-varzã says:

  @Edi

  E cartea „Dumnezeu nu joaca zaruri” aceiasi cu „Ichneumonidae”?

 5. Beni Plesa says:

  Daca forta de afirmare a „viatii” orcarei fapturi este dorinta de cucerire in timp si spatiu ,oare cum se poate aplica aceasta forta de afirmare la organizatiile religioase inclusiv cea adventista ??

  Exemplul cu pasarile din zonele calde si a lupilor din zona temperata sau rece este foarte interesant;
  1–selectie naturala legata de stabilirea teritoriului si apoi -reproducerea-.
  2–teritoriul este cucerit totdeauna de cel mai puternic ,iar femelele sint toate ale cimpanzeului alpha.

  Aplicatie la organizatia adventista;
  1–cimpanzeul alpha este presedintele conferintei generale
  2–teritoriul de cucerit este planeta pamant
  3–diviziunile continentale si conferintele locale sint femelele ce trebuiesc fecundate si sa produca cat mai multi „copii” ce vor contribui cu zecime la edificarea imperiului (conferinta generala) facut de cimpanzeul alpha .
  4–criza adventismului si evolutiei lui este determinata de masculii alpha ce vor sa se afirme in timp si teritorial pentru a fura femelele de pe toate „crengile” iar astazi o fac foarte eficient prin intermediul internetului..

  Vorba marelui filozof si psiholog bucurestean CJ –care ar zice –:mama ei de evolutie ,cum si-a bagat coada si produce fel de fel de cacialmale pe toate crengile sau increngaturile boschetului adventist.

  Care o fi oare acest sfinx al gheturilor ce in lumea lui ramane nepasator si rece ??

 6. NIMENI says:

  #3 | Written by Capu-varzã

  „Faptul ca D-zeu le-a dat haine si le-a acoperit nuditatea este un simbol al civilizatiei omului, a suprimarii instinctului sexual animalic pentru a permite dezvoltarea altori laturi a naturii umane: intelectul, etc.”

  Alt subiect tabu.
  Suprimarea libidoului in favoarea dezvoltarii religiei si religia simbol al civilizatiei. Deci un om activ sexual nu poate fi un intelectual si nici religios. Pentru progres suntem indemnati sa devenim fameni. Poate asta este urmatorul pas al onenirii spre civilizatie. Haina simbol al civilizatiei? Nu. E prea putin.

  Beni

  „Daca forta de afirmare a “viatii” orcarei fapturi este dorinta de cucerire in timp si spatiu ,oare cum se poate aplica aceasta forta de afirmare la organizatiile religioase inclusiv cea adventista ??”

  Aplicatia trebuia inceputa cu biserica la care mergi si terminai cu bazs, alfel dai pe fata „impulsul care vine de la Isus”.

 7. bebe says:

  #6 | Written by NIMENI

  „Deci un om activ sexual nu poate fi un intelectual si nici religios.”

  -Pacatele tineretii nu se iau in calcul; Iuda, David, Solomon, caci mai bun este sfarsitul unui lucru decat anceputul lui.

  -Bisericile sunt pline de batrani neputinciosi si bolnavi si cate putin se vor inputina; deci lucru bun nu se vor mai reproduce.

  -Cei tinerii care se reproduc, au internetul si lucru bun, nu mai umple bisericile.

  -„Impulsul care vine de la Isus” este „Suprimarea libidoului in favoarea dezvoltarii religiei”. Sa nu privesti sa nu gandesti ca ai pacatuit.

  -Un iubit frate pastor zice-a : priveste frate cand este in fata ta, pana…te dor gandurile dar daca ai antors capul, ai o problema.(citat din memorie)

  „Pentru progres suntem indemnati sa devenim fameni. Poate asta este urmatorul pas al onenirii spre civilizatie”

  – Anca nu. Probabil cu inplanturile bionice ce se desvolta, cea ce numim astazi OM va dispare si noi hibrizi se vor reproduce „civilizat”. Noi cei de acum, mai putem.

  -Beni finca ai citat un clasic in viata, ati spun si eu ceva auzit de la un nene, fost popa , fost adventist si atunci, prin anii 85 era sofer.

  -Un „motto” pentru prezentarea lui Edi

  – Antotdeauna si pentru nimic, cainele cel mare´l …. pe cel mic.

 8. bebe says:

  erata: ase citi, mai avem voie.

 9. eddieconst says:

  capu-varza 4:

  Ichenumonidae nu este DNZ. DNZ este o cautare – care am vrut sa fie in dialog cel putin civilizat cu fratii mei de alta opinie. Ichn este raspunsul pe care l-am gasit singur dupa ce l-am ingropat pe „blandul” Abel cel cu zambet de sarpe . O alta deoebire eate ca DNZ este doar un eseu literar-stiintific pe cand Ichn is the real thing.

 10. eddieconst says:

  Nimeni 1:

  Tough question. Adam=Edom (Alef-Daleth-Mem – ADM) cel paros si rosu, iar edom este adevaratul mostenitor al lui Adam, Iao-kob fiind cel care i-a furat dreptul de intai nascut. Restul pentru emisiunea care urmeaza dupa cea cu potopul de saptamana viitoare.

 11. Capu-varzã says:

  #9 | Written by eddieconst

  „DNZ este o cautare…”
  Dar ideile ce le prezinti in DNJZ raman in principiu valabile, sau sunt depasite in lumina noului raspuns din Ichenumonidae?

 12. eddieconst says:

  Beni:

  O Sfinx (substantivul este feminin) este o ghicitoare. Pun si eu una: de ce este muzica limbajul ingerilor, si de ce oamenii comunica cu Dumnezeu mai ales prin cantare?

 13. eddieconst says:

  Capu-varza:

  Partea ce mai slaba este Solomon si pi. Contributia grecilor este privita trunchiat. Revolutia Galileana nu este analizat in adanc. Implicatiile teologice ale realtivitatii si evolutionismului nu sunt duse pana la capat. Antropogeneza nu este discutata. Raspunsul la provocarea lui Darwin nu este oferit. Acestea ar fi principalele limite care sunt depasite in Ichn.

 14. eddieconst says:

  Nimeni 6:

  Diferenta intre un caine de rasa si un maidanez este capacitatea de a-si controla sfincterele. La fel este cu omul. Dupa Freud, copilul care invata sa-si controleze sfincterele (toilet training) invata prima lectie in controlul impulsului sexual si implicit in comportamentul civilizat.

  A doua lectie este pudoarea sociala care se invata in faza urmatoare. Ca sa nu fiu gresit inteles, trebuie sa faci deosebire intre atitudinea civilizata care se poate detasa de tabu-uri vestimentare fara complexe sexuale, si educatia de baza in pudoare sociala. O cultura sanatoasa le are pe amndoua (exemplu grecii). Nu trebuie sa acceptam preocuparea morbida a evreilor ortodoxi/musulmanilor/crestinilor traditionali cu ascunderea pielii ca sa realizam seminificatia culturala a hainelor in controlul sexualitatii.

  Castrarea reala sau simbolica (circumcizia, burca, baticismul, emascularea religioasa in genul predicatorilor care vorbesc din varful plamanilor) sun vestigiile unui veac barbar, dar aceasta nu exclude faptul ca civilizatia si natura umana au la origine controlul libidoului sexual.

  In anii 60 exista o idealizare a animalului salbatic cu sexualitatea lui neinhibata. Adevarul este ca animalele in salbatiie exercita un control strict asupra reproducerii. Asa cum am spus, greseala lui Darwin a constat in a pune pe seama suprvietuirii in conditii limita ceea ce este de fapt rezultatul unei selectii sexuale stricte pe care mamiferele superioare o practica in fiecare ciclu de reproducere. De fapt, cu cat selectia este mai stricta, cu atat mamiferul respectiv este mai extrem. Zoologic, omul este un mamifer extrem de extrem.

 15. eddieconst says:

  Bebe:

  Uite aici o solutie mai buna.

 16. NIMENI says:

  #10 | Written by eddieconst

  Edi Adam este numele generic pentru istoria omului de la inceput prin David pana la Mesia.
  Dupa ce si-a sfarsit Creatorul lucrarea a declarat ca tot ce facuse erau „foarte” bune. „Foarte” are aceiasi constructie numai ca literele sunt inversate.
  Daca derulam istoria de la Mesia inapoi la Adam constatam ca ceea ce a facut Creatorul nu era „foarte” bun. Adam mai are si o alta semnificatie prin faptul ca nu exista in ebraica forma pluralului. Asta arata mai mult ca omul in sine insasi este un unicat si nu poate fi replicat, nici aici si nici in univers. Dar te intreb si eu de ce Tora incepe cu litera bet ( pariu ), si nu cu prima „alef”?

 17. ianis says:

  Nimeni
  Mi se pare doar mie sau hermeneutica ta e cam schiopa?

  De ex:

  Adam, ca forma de singular si semnificatii obscure. Nu am verificat cum e in ebraica insa in orice limba exista cuvinte doar cu forma de singular sau doar cu forma de plural, fara sa poarte vreo semnificatie mistica. Nici ebraica nu face exceptie.

  de ce Tora incepe cu litera bet ( pariu ),
  Tora nu incepe cu bet ( pariu ), ci cu Bet, Beth, Beh, Vet (si alte forme de pronuntie) care inseamna casa. Iarasi, nici o mistica aici.

 18. eddieconst says:

  Nimeni:

  Foarte este Daleth-Aleph-Mem iar Adam este Aleph-Daleth-Mem, deci numai primele doua sunt inversate. Biblia incepe cu „la inceput” „be” fiind „la”. Ideea unei anagrame ascunse in textul genezei mi se pare nerealista. Unicitatea lui Adam este cu siguranta o idee teologica fundamentala, dar in contextul expunerii mele ma intereseaza mai putin, intrucat eu caut sa inteleg aici relevanta istorica (ne-teologica) a genezei.

 19. baba proasta says:


  ‎#14 | Written by eddieconst‎
  Diferenta intre un caine de rasa si un maidanez este capacitatea de a-si controla sfincterele. La fel ‎este cu omul. Dupa Freud, copilul care invata sa-si controleze sfincterele (toilet training) invata ‎prima lectie in controlul impulsului sexual si implicit in comportamentul civilizat.‎
  A doua lectie este pudoarea sociala care se invata in faza urmatoare.‎


  Nu, nene, a doua lectie in comportamentul civilizat este sa-ti controlezi creierul. Adica sa ai grija ‎ca sa nu-ti intre-n cap ceva ce nu a fost mai intii aprobat de guru. Iar cei mai mari guru acum nu ‎sunt aia religiosi ci aia “stiintifici.” Iar ca oameni in ton cu “civilizatia” acum ati evoluat de la ‎guru religios la guru “stiintific.” Nu sunt convinsa ca va controlati foarte bine sfincterele cu etica ‎asta in gri (in special cele sexuale) dar e clar ca va controlati foarte bine creierele ca nu cumva sa ‎intre in ele ceva ce nu a spus vreun om de “stiinta.” ‎

 20. Beni Plesa says:

  Edi

  Este acest sfinx al gheturilor unul si acelasi cu sfinxul din povestile lui Jules Vernes ?
  http://www.studentiq.ro/bookmark/view/uca-marinescu-prezinta-sfinxul-ghetarilor

  Am si eu o intrebare :
  De ce sunetele muzicii schimba modul in care percepem realitatea?
  Ca ingerii de care vorbesti tu sau extraterestrii lui Bebe comunica doar prin cantece nu stiu ,eu nu am vazut nici pe unul nici pe altul ,dar viata oricare ar fi ea ar fi lipsita de farmec fara cantecele de jale sau cantecele de bucurie.
  Poate vreodata ar fi bine sa faci o prezentare despre evolutia muzicii si efectele ei in civilizarea oamenilor.

 21. baba proasta says:


  ‎#20 | Written by Beni Plesa about 46 minutes ago.‎
  Edi
  Este acest sfinx al gheturilor unul si acelasi cu sfinxul din povestile lui Jules Vernes ‎‎?


  Pai este, ca ceea ce face Edi este literarura stiintifico-fantastica. ‎

 22. ianis says:

  Beni
  Si tu si baba proasta aveti aceiasi problema: nu intelegeti limba romana si folosirea figurativa a cuvintelor.
  La o varsta frageda situatia asta e scuzabila.

  Eddie a explicat cat se poate de clar ca nu vorbeste de vreun „sfinx” ci de o enigma a gheturilor.

 23. beni plesa says:

  Janis

  Ok,main Janis.daca tu intelegi mai bine,explica tu aceasta enigma.
  Te ascultam,cu placere.

 24. NIMENI says:

  Edi

  „A doua lectie este pudoarea sociala care se invata in faza urmatoare. Ca sa nu fiu gresit inteles, trebuie sa faci deosebire intre atitudinea civilizata care se poate detasa de tabu-uri vestimentare fara complexe sexuale, si educatia de baza in pudoare sociala. O cultura sanatoasa le are pe amndoua (exemplu grecii). Nu trebuie sa acceptam preocuparea morbida a evreilor ortodoxi/musulmanilor/crestinilor traditionali cu ascunderea pielii ca sa realizam seminificatia culturala a hainelor in controlul sexualitatii.”

  Daca vorbim de atitudinile sexuale ale americanilor, cat şi ale europenilor din ziua de azi,  nu vedem decat o combinaţie între perceptele evreieşti şi a cele greceşti. 
  Iudeii bazat pe geneza unde le zice Dumnezeu ” cresteti si inmultitiva” au perceput sexul strict pentru procreat ( ca si EGW).
  Grecii pe langa procreat credeau ca acesta este si placere.
  Ma surprinde la tine ca vezi in greci un exemplu sanatos. 
  Violul, frivolitatea, promiscuitatea si chiar falusurile erau ceva obisnuit in Grecia antica, iar zeitatea suprema a lor, Zeus,  era primul si cel mai mare violator. In viata de zi cu zi violurile  se desfasuru pe strada, mai frecvent in preajma fantanilor, unde femeile mergeau dupa apa. Era un 
  lucru obisnuit sa violezi prostituate, minori,(fete si baieti) sclavi sau propria-ti sotie. Sexul la templu si in grup era la moda si din cauza asta le-a zis Pavel grecilor sa-si pastreze vasul (femeia)  curat. Adica sa nu mai mearga cu sotiile sa faca sex in grup cum faceau paganii (grecii). 

  Prima lectie este ca pentru cei care se iubesc, sexul este o experienta fizica absolut banala.
  A doua este ca pentru frustrati (iudei, crestini, azs-ei) sexul,  este cea mai mare frustrare.

 25. Beni Plesa says:

  Ianis

  Daca pentru tine este asa de important si crezi ca ai o intelegere corecta a cuvintelor in limba romana,i-a si verifica pentru tine care este diferenta intre cuvantul folosit de tine –enigma– si cuvantul folosit de Edi–ghicitoare–.
  Daca tu crezi ca sint sinonime ,suta la suta ,mai invata limba romana .

  .Aurel este profesor de greaca si ebraica ,asa ca las-o mai incet cu acuzarile nefondate.
  Cand te mai coci la minte si t-i se duce fragezeala intelectuala vei ajunge poate sa intelegi ca exista o diferenta intre aceste cuvinte.
  Sa ai o zi mai buna maine.,ca pe asta de astazi ai inceput-o cu stangul.

  Asa ca nu mai acuza pe Ionica si pe altii ca nu mai stiu lb,romana.

 26. baba proasta says:


  ‎#22 | Written by ianis‎
  Eddie a explicat cat se poate de clar ca nu vorbeste de vreun “sfinx” ci de o enigma a gheturilor.‎


  Ce enigme, nene, ce stiinta asta pe care o promoveaza Edi se ocupa cu enigme ala Otilia? Pai ‎gheturile alea or fi avut ele enigme pina la Edi dar acum toate enigmele alea au fost spulberate. ‎Nu a explicat el foarte clar ca civilizatia nu a aparut in vreo gradina a Edenului ci a aparut datorita ‎gheturilor care i-a obligat pe oameni sa-si foloseasca genele superdestepte si parul de pe piept ‎mostenite de la neanderthali ca sa supravietuiasca prin a pune frina la sex ca sa nu se mai ‎inmulteasca precum iepurii si sa lase doar pe alfamasculul superdestept sa faca copii iar ceilalti s-‎asi puna scula-n cui sau mai degraba sa si-o taie cu totul? Or fara ghetzuri ramineau toti niste ‎prosti. Nu vezi ce proaste sunt maimutzele si oamenii prin Africa si pe unde nu au fost ghetzari? ‎Dar enigma asta a ghetzurilor este nimic pe linga enigma aia a potopului pe care Edi are sa ne-o ‎explice in emisiunea viitoare. Si ai sa vezi cit de clar devine totul cind Edi are sa ne explice cum ‎marele salt in civilizatie a aparut nu datorita ghetzarilor, ci atunci cind s-au topit ei si in felul ‎acesta s-a produs potopul care a fost exact asa cum il descrie Geneza deoarece caprarul care a ‎scris-o a primit totul prin inspiratie fara sa aiba nevoie sa aiba habar de ghetzari. Ca ghetzurile i-a ‎fortat pe oameni sa se destepte si sa se civilizepe prin a-si controla sexul si sfincterele ca sa ‎supravietuiasca dar inca nu i-a dus capul sa-si controleze si pirtzurile care au produs incalzirea ‎globala ce a dus la topirea ghetzarilor deoarece ei nu au avut oamenii de stiinta pe care ii avem noi ‎care sa explice cum gazele de eshapament, atit de la masini cit mai ales de la oamenii si animale, ‎produc incalzire globala si topirea gheturilor. Or cind ghetarii s-au dopit datorita incalzirii globale ‎nivelul marilor si oceanelor a crescut, or asta a dus la inundarea Marii Negre care mai inainte ‎fusese doar o depresiune cu ceva apa pe fund dar acum a devenit o mare si inundarea ei este de ‎fapt descrisa in Geneza ca fiind potopul. Or aceasta inundatie a dat un nou impuls creierelor sa se ‎dezvolte pentru ca sa supravietuiasca si asa se face ca adevarata civilizatie a aparut pe malurile ‎acestei mari si asa se face ca rasa asta de oameni albi au fost cei mai destepti si au reusit sa creieze ‎singura civilizatie care a existat vreodata. Chiar crezi ca este intimplator ca revolutia asta in ‎gindire este produsa de unul de pe acolo din zona Marii Negre? Ce mai, totul se leaga printr-o ‎logica de fier iar mata ai ramas inca fundamentalist cu “enigme” si cu “taine.”‎

 27. ianis says:

  Babo
  sa facem o cheta pentru cateva grame de litiu?

 28. bebe says:

  #24 | Written by NIMENI

  -„Prima lectie este ca pentru cei care se iubesc, sexul este o experienta fizica absolut banala”

  Faptul ca din prea multa dragoste se daruiau unul pe altul aproapelui nu mi se pare banal si exces de zel dar se pare ca o faceau cu placere.
  S-au este vorba de eunuci. fameni, castrati, la ei sexul este banal

  _”A doua este ca pentru frustrati (iudei, crestini, azs-ei) sexul, este cea mai mare frustrare.”

  Citeste #15 | Written by eddieconst
  -vezi cati iudei au cumparat ochelari.

 29. NIMENI says:

  bebe

  Nu asta era sensul.
  Lectia trei este ca pentru depravati, sexul ( nu iubirea) este perversiune si minciuna. 

 30. NIMENI says:

  #7 | Written by bebe

  Bebe la #6 este o replica pentru capu-varza si nu o afirmatie.

 31. NIMENI says:

  Edi

  Vorbind in termeni cum zice capu-varza, totul este simbol, si omenirea a progresat spre o civilizatie simbolica si plina de simboluri. Acest progres in gandire si experienta ne arata ca omul nu mai  infrunta realitatea fata in fata ci face asta printr-o activitate simbolica devenid el insasi un simbol. 
  Gandirea si comportamentul simbolic sunt doua din trasaturile caracteristice omului . Progresul, civilizatia, cultura se bazeaza pe aceste caracteristici ale omului. Asa ca omul traieste intr-o lume a simbolurilor si o lume a simbolurilor traieste in el. Nu este cazul sa mai dam exemple insa in opinia mea la baza civilizatiei sta gandirea si cunoasterea. Observarea naturii de catre om si efortul, gandirea omului de a o supune in folosul lui este  drumul spre civilizatie. Picturile rupestre sunt  un exemplu ca omul inca de timpuriu a fost curios si  preocupat de natura inconjuratoare. Barbatul si femeia fac parte si ei din acest peisaj. Explicarea acestor fenomene naturale ia dat batai de cap omului, si una dintre ele este sexualitatea. Frunza are multe simboluri( ca si pictura)dar in niciun caz de suprimare a instinctului sexual cum zice capu-varza ci mai degraba este un simbol al curiozitatii. Femeia si barbatul doua picturi rupestre( reale, vii) acoperite, pentru a trezi curiozitatea,  ca sa te citez.
  Edi tu zici: „. Ca sa nu fiu gresit inteles, trebuie sa faci deosebire intre atitudinea civilizata care se poate detasa de tabu-uri vestimentare fara complexe sexuale….”
  Sigur ca da aici este si cheia. Oricata educatie am primi instinctul animalic din noi nu poate fi eliminat sau imblanzit prin simboluri. Poate ca frunza este si un simbol al atractiei si si curiozitatii si nu este taboo, cine stie. Confruntarea dintre realitate si instinctul animalic din noi se concretizeaza in final, prin simboluri. Un simbol ar fi casatoria.
  Ce parere ai despre acest simbol al casatoriei? Cum ramane cu partea animalica aici? Multe femele si masculi tratati „civilizat” si manierat, in familie, prefera stilul animalic, necontrolat, salbatic, din afara.

  „Castrarea reala sau simbolica (circumcizia, burca, baticismul, emascularea religioasa in genul predicatorilor care vorbesc din varful plamanilor) sun vestigiile unui veac barbar, dar aceasta nu exclude faptul ca civilizatia si natura umana au la origine controlul libidoului sexual.”

  Daca nu reusesti sa controlezi libidoul sexual al celorlalti? Daca  pe cale  naturala, civilizat si manierat, nu se reuseste controlul, atunci se folosesc forme barbare si artificiale? Adica se foloseste forta,  mutilarea,plata ori santajul? Se foloseste imbracamintea, frunza, ochelarii, pe de o parte, si jucariile pe de cealalta parte? Metoda cea mai eficace, aplicata, „so far” pentru control ramane deocamdata tot casatoria a doi indivizi (mascul+femela). Ca este bine sau rau nu sunt eu care judec. Cert este ca inca nu sa ajuns la un echilibru si un control real nici macar in lumea religioasa, cu toate eforturile facute.

 32. Capu-varzã says:

  #26 | Written by baba proasta

  Sper ca Edi sa nu doar repete ce mai zis in seria Geneza, ci sa dezvolte mai mult seminficatia lui Noe, arca lui, animalele din arca, etc.

  Baieti pregatitiva, saptamana viitoare vine potopul! Esti tu gata?

 33. Capu-varzã says:

  Edi

  Nu stiu ce ai in plan pentru tema potopului, dar cred ca ar fi interesant si ceva (chiar mai mult) despre comparatia care o face Isus intre vremea dinaintea potopului si cea dinaintea revenirii lui, in lumina intelegerii moderne a potopului.

 34. Capu-varzã says:

  #31 | Written by NIMENI

  „…omenirea a progresat spre o civilizatie simbolica si plina de simboluri…”

  Culmea civilizatiei simbolice este reprezentata de Windows 8, a carui interfata nativa este in esenta compusa din iconite care sunt niste deptunghiuri monocrome cu simbolui simpliste desenate pe ele. Deci o opozitie flagranta fata de tendinta lui Apple de a face iconite cat mai colorate si mai realiste, care este evident un anti-progres – o intoarcere la cultura primitiva a cavernelor. Folosirea Windows-ului 8 va da dureri de cap care for suprima instinctul sexual si va duce la un salt evolutiv si in civilizatie care va crea o noua specie de oameni capabil de a folosi urmatorul produs Microsoft, care va fi un DOS pe 128 biti, urmat apoi de cod masina pe 256 biti unde operatorul trebuie sa memoreze aproximativ 1 milion de coduri care reprezinta in mod simbolic operatii pe calculator.

  Deci anul viitor este un an de rascruce pentru specia umana, unde va trebuii sa se decida intre un progres spre civiliatie (Microsoft) sau un regres spre primitivism (Apple). (Sau o stagnare, adica o adoptare a Linux si open-source, care se chinuie la greu sa tina pasul – sper ca n-am ofensat pe prea multi de pe forum cu aceste indiscrete afirmatii).

 35. bebe says:

  -Draga Nimeni, sper sa nu continui lectiile, dar depravatiii nu urmaresc O2. pentru ca acesta este un site serios si ei nu sunt bineveniti.

  -Pentru cei ce se iubesc, sexul este o continua aplinire.

  #34 | Written by Capu-varzã

  -Omule editeaza acum pe win.7 manualul de doctrine al religiei care o propune-ai caci daca asteptam win 8 va trebui sa schimbam si calculatoarele pentru 128 bit.

 36. ianis says:

  Capu-varza

  Ar fi mai bine sa instalezi si sa testezi pe viu Win8 inainte de a face un review, chiar si ca parodie. Te-ar feri de aprecieri ridicole.
  Iconurile din Metro nu sunt monocrome si nu obligatoriu dreptunghiuri. In casetele respective se incarca iconurile programelor instalate, in culorile originale.
  Pe de alta parte Win8 se apropie mult mai mult de stilul Apple, renuntand la organizarea clasica a fisierelor si bazandu-se pe cautarea instant. Search-ul din Win8 functioneaza acum precum Spotlight. Cine a lucrat cu Win7 se va descurca perfect in Win8, interfata Metro e optionala, butonul de Start Menu lipsa se instaleaza simplu.

 37. Capu-varzã says:

  #36 | Written by ianis

  Se pare ca pe site-ul asta spiritul de (gandire) critica e asa de dezvoltat ca se pierde idea pricipala a unui mesaj in favoarea criticarii unor detalii care poate nici nu sunt semnificative.

  Nu vreau sa promovez o gluma la nivel de dezbatere fara sfarsit, dar daca m-ai provocat:

  „Iconurile din Metro nu sunt monocrome…”
  Chiar daca exista posibilitatea ca iconul sa aiba orice imagine ori cat de colorata, stilul Metro e in esenta un simbol alb pe un fond monocrom.

  „…nu obligatoriu dreptunghiuri”
  Patratul este o forma mai speciala al unui dreptunghi, deci am generalizat.

 38. ianis says:

  Capu-varza
  Din raspunsul tau inteleg ca povestesti din „poze” nu din testare. E si asta o abordare, chiar daca rezultatele sunt neasteptate.
  O zi buna.

 39. NIMENI says:

  Edi

  Ce inteleg eu este ca sfinxul este evolutia iar barca este creationismul. Salvarea omenirii sta in mana (barca) creationistilor. Crestinismul va supravietui pentru-ca stiinta (evolutia) nu va avea nici-un effect asupra lui? Pe de o parte ca nu a fost inteles stiintific iar pe de alta parte ca nu poate fi atras spre stiinta datorita ignorantei. Sau omenirea se va autodistruge pentru-ca si-a construit barca din “stiinta” (fier) si vrand nevrand se va zdrobi de sfinx..Deci un pic mai limpede spus crestinismul nu a predicat Geneza imbinand evolutia cu teoria design-ului. Ignorand evolutia stiintei si a descoperirilor facute de aceasta, au fost facuti ko de catre aceasta evolutie. Incercarea de a le impaca pe cele doua se pare ca este aproape imposibila. Asta va duce la disparitia omului ca specie.

  “Adam=Edom (Alef-Daleth-Mem – ADM) cel paros si rosu, iar edom este adevaratul mostenitor al lui Adam, Iao-kob fiind cel care i-a furat dreptul de intai nascut. Restul pentru emisiunea care urmeaza dupa cea cu potopul de saptamana viitoare.”

  Mesajul de mai sus este (din punctual meu de vedere) sfinxul (enigma gheturilor).
  Eu inteleg ca Adam=Edom=rosu(negru)=Africa=australopitecus sediba=lucy=glaciatiunea=etc.etc.
  Adica evolutie si nu creatie.
  Iao-kob ia furat dreptul de intai nascut, adica creationismul (religia), creationismul a furat stiinta de dreptul ei de intai nascut adica de evolutie.
  Atractia, lupta sau impactul dintre cele doua=disparitia rasei umane.

 40. eddieconst says:

  Nimeni,

  Nu fi asa sceptic. Chiar s AZS vor accepta evolutia in viitor, asa cum catolicii au acceptat teoria lui Copernic. Omenirea nu va pierii si nici credinta in Isus. Mai bine sa pregatim biserica pentru noua generatie decat sa gandim ca omenire/crestinismul nu pot supravietuii prostia celei care oricum e pe duca. Cat despre adam-edom mai avem de discutat.

 41. Capu-varzã says:

  NIMENI

  „Incercarea de a le impaca pe cele doua se pare ca este aproape imposibila.”
  Poate ca ai dreptate, dar un fel de impacare ar fi idealul. Stiinta are punctul tare obiectivitatea, iar religia un scop si sens al vietii. O combinatie ale acestor puncte tari cred ca ar fi cel mai benefic pentru omenire. Si cred ca asa ceva vrea Edi sa faca.

  „Asta va duce la disparitia omului ca specie.”
  Nu zic ca n-ai dreptate dar nu vad legatura. Vorbirea ta metaforica este prea filozofica pentru varza mea.

 42. NorthLite says:

  Mda, nici credinta in Mos Craciun nu va pierii la copii.

 43. Capu-varzã says:

  Vrei sa spui ca Mos Craciun chiar nu e real? Si ce cadouri frumoase primeam.

 44. NIMENI says:

  Edi

  „Nu fi asa sceptic. Chiar s AZS vor accepta evolutia in viitor, asa cum catolicii au acceptat teoria lui Copernic.”

  Nu sunt sceptic. AZS-ul ca sistem va fi fortat sa accepte evolutia in viitor, daca vor sa supravietuiasca. Eu cred ca pentru asta e nevoie sa treaca cateva generatii. Avem un exemplu in est. Fundamentalismului religios nu i sa inventat inca un medicament eficace. Fosilele azs declara deschis ca nu vor accepta nici interpretarile si nici dovezile stiintifice.

 45. Asul says:

  Neatza doamnelor si domnilor, ce noutati, ce framantari mai aveti ?

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: