Logos 87 – Leviatan

241 Responses to Logos 87 – Leviatan

 1. Capu-varzã says:

  #41 | Written by eddieconst

  „Descartes – Existenta lui Dumnezeu este o premisa a increderii in puterea ratiunii umane. …”

  Mie personal imi place idea de ratiune si logica si apreciez mesajele tale, dar personal nu cunosc nici o persoana de genul feminin la care face priza modul acesta de a se relationa la credinta. Ele, ca si multi barbati de altfel, prefera un mod emotional. Deci aceata credinta militanta pe care o promovezi, este doar pentru o audienta selecta (o minoritate de genul masculin) sau chiar crezi ca are potentialul sa fie acceptata de oricine?

  „Omul va descoperii vindecarea tuturor bolilor si nemurirea prin stiinta.”

  Chiar daca eu sunt pasionat de tehnologie si lucrez in domeniu, am totusi mari retineri fata de idea asta. In primul rand stinta si tehonologia a creat pericole si potential de distrugere (poate) mai mari decat beneficii (poluare, armament nuclear si biologic, sedentarism, etc). Schimbarile climatice, dupa unii oameni de stiinta, au potentialul sa faca ca viata (bazata pe carbon) sa fie imposibilia in urmatorii 50-100 ani. Daca asta e adevarat anunci omenirea are vre-o 2 posibilitati (care imi vin mie in mine momentan):
  1. Sa se inventeza (urgent) niste computere uriase care sa reziste in orice conditii climatice, in care sa se transfere constienta oamenilor ca intr-un Matrix, unde viata sa continue intr-o forma virtuala. Am putea considera ceva de genul asta ca implinirea promisiunii lui Isus ca va revenii si ne va da viata vesnica?
  2. Ca Isus sa se intoarca intr-adevar si sa rezolve problema intr-un mod supranatural asa cum se intelege din evanghelii.

  Iar daca totusi, sa zicem prin absurd, ca omenirea va supraveituii cumva schimbarilor climatice si tuturor problemele care le descrii la #47, si intr-un viitor indelungat stiinta se va devolta pana acolo incat sa poata regenera un corp uman la infinit, asta nu ne va ajuta pe cei morti cu nimic, deci invierea de care spune Isus nu are semnificatie in aceasta situatie.

 2. Beni Plesa says:

  Edi

  „”Ma tem ca nu vom avea prea mult timp pentru finetzuri filosofice. Un umanist crestin va trebuii sa imite exemplul lui Dietrich Bonhoeffer care a uitat pietatea monahica si a complotat cu Abwehr la asasinarea lui Hitler. „”

  Citind mesajul de mai sus ,fara sa vreau imi aduc aminte de idei bine cunoscute din spiritul profetic;

  1–timpul rezolvarii conflictului cosmic este aproape este chiar la usa
  2–ce altii au invatat in ani de zile ,noii veniti trebuie sa invete in cateva luni
  3–trebuie sa uitam „vinul babilonului” ,(pietatea monahica)si cei care s-au inrolat in ARMATA peste care straluceste ADEVARUL sabatului Domnul le va da izbanda.
  4–Linia de demarcatie intre TURMA Domnului si ARMATA diavolului (ATEI si babilonienii) este vizibila si clara
  5–Noi,noi si iara numai noi avem tot adevarul ,iar ateii si babilonienii vor venii si vor spala picioarele sfintilor (adica noua).

  Mai Edi ce se intampla cu tine ?
  Nu demult condamnai pe toti aceea din biserica (David Aseric) ca ar folosi LIMBAJ militar in scrisoarea deschisa trimisa conferintei generale .
  Ce se intampla cu toleranta umanismului prezentat de tine?

  Ce poate insemna declaratia ta ;–ALEG SA FIU IN ARMATA ATEILOR X SI Y decat sa PASC CU TURMA LUI BENI -„”

  Nu stiam ca umanismul asta pasnic promovat de tine si Ema promoveaza in culise ,inrolari in armata pentru a lupta urgenta impotriva unor oameni pasnici „turma lui Beni””
  Cine este acel Beni care duce o turma la pascut ??
  Mai Edi mai, ceea ce ai supt impreuna cu laptele matern ,viziunea despre lume a Elenei ,se pare ca incepe sa razbata din nou in gandirea ta si a imbracat doar haina diferita.(aceeasi Marie dar cu alta palarie)

  Cum crezi tu ca poti urma exemplul militatnt al lui Bonhoeffer(un crestin nu ateu) ce a complotat la assasinarea lui Hitler si sa aplici aceasta in cadrul biserice advente romanesti ??

  Ce intelegi tu prin afirmatia ;–„ma tem ca nu mai avem timp de fineturi filozofice ” ?

  Cum nu mai este timp ? Chiar crezi ca am ajuns la „sfirsitul veacurilor” dupa ce prin evolutie am strabatut milioane si milioane de ani luptind printre boschetii evolutiei ??

  Obiceiurile vechi nu mor usor.
  Dispretul si repulsia ta fata de babilonieni (neo-protestanti si protestanti) incepe din nou sa se manifeste prin chemarea la LUPTA ,iar singura schimbare pe care se pare ca ai facut-o este ca ai trecut din tabara ce avea tot adevarul in tabara militara ateista .
  Ce ti-e si cu „adevarul ” asta !!??
  E ca scaunul ala cu rotile di viziunile lui Elena W.ce in 1844 s-a mutat din sfinta in sfinta sfintelor.
  De cand adevarul si rezolvarea RAULUI pe pamant sa mutat in armata ateilor ??
  Ce s-a intamplat cu mult trambitata ta afirmatie :
  Dumnezeul descoperit la cruce va elimina RAUL de pe planeta prin predicarea EVANGHELIEI.
  Nu stiam ca Dumnezeu sa pocait , parasit poporul advent
  ,

 3. Beni Plesa says:

  Bebe

  Se pare ca ai avut dreptate. Uite ce se zice pe internet despre Edi ;

  „”Eh, acum te-ai convins cu privire la Edi?
  Edi nu mai e crestin, desi el zice ca e, reinventand orice termen legat de asta.

  Si sper ca ti-ai dat seama de felul in care te „apreciaza”.

  Beni, voi doi nu ati fost niciodata „pe aceeasi pagina”. El nu suporta crestinismul in care crezi tu.

  Wake up! Nu mai puneti botul la ce zice asta. Ideea este ca el nu se mai poate numi crestin. Poate sa zica ca e deist, pandeist, panentheist sau orice altceva… fie si ‘ateu crestin’… dar nu crestin, in niciun caz.

  Take care!””

  Si totusi inca imi este greu sa cred ca Edi este un om fatarnic sau un pastor care slujeste la doi stapani.
  O fi el confuz si ametit de vinul din care se ospateaza acum ,insa eu zic sa mai avem putintica rabdare ,Acest om nu poate sa fie doar un oprtunist ce prosteste turma adventistilor pentru un castig marsav.
  Acest om are spirit de pionier de frontiera si astfel de oameni in zelul lor de a fi neconformisti cateodata isi impusca chiar calul pe care calaresc.
  NU este un secret admiratia mea pentru el ca om si sper ca cei ce stiu sa citeasca, cunosc bine ca ce avem in comun este doar Dumnezeul descoperit la cruce in persoana lui Isus.
  De multe ori edi este ca ,calaretul de la circ care incearca sa calareasca mai multi cai sarind de pe unul pe altul .Cateodata se intampla sa mai cada si intre cai ,rupindu-si picioarele..
  Eu ii urez succes (nu la ruptul picioareleor)in pribegia lui prin desertul umanismului secular si cautarea de apa prin fantani ce sint doar gropi pline de oasele celor care ca si el sau aventurat departe de Dumnezeul ce sa descoperit la cruce.
  Armata ateista in care el zice ca s-a inrolat este mult mai plina de oameni perfizi decat TURMA lui BENI ce paste linistita spre o cetate cu strazi de aur si mere de argint.
  Ps-se pare ca acum am doi atei preferati Edi si CJ.

 4. spirtul profetic says:

  „paste linistita spre o cetate cu strazi de aur si mere de argint”

  O sa-ti rupi dintii :laugh:

 5. ianis says:

  Beni Plesa
  Ai meditat, cu rugaciune, la ce ti-a zis Eddie?

 6. NIMENI says:

  eddieconst

  “Rabinii iudei au vrut sa curate religia lor de mitologie.”

  Probabil ca rabinii au vrut, realitatea este ca nu stim cat au reusit. Religia lor este sistemul mozaic cu o credinta monoteista. Totusi?!?!?!

  Confuzia in care a dominat antichitatea cateva mii de ani nu l-a ocolit pe  Israel.  Iudaismul sau religia mozaica este in criza atunci cand apar legende si zeitati mai populare decat YHWH.
  Puritatea religiei  in invatatura levitica este depasita in contextul in care apar situatii de genul Mica sau Ilie Tesbiteanu. 
   Avem mituri, legende, zeitati si prooroci ce se intind pe o perioada lunga de timp si care sunt inradacinate intr-un popor ce se declara monoteist dar practica politeismul. Intrebarea legitima ramane  in credibilitatea evenimentelor si a relatarilor. Cum a putut un popor idolatru sa  transmita  un adevar absolut? 

  Bebe

  „Sunt prea putini care din convingere spun ca biblia nu este ceia ce se pretinde a fi “Cuvantul lui Dumnezeu”

  Efortul crestinismului de a curata Biblia de mituri prin filosofie este un esec pentru unii si un succes pentru altii.
  Pastorii vor sa curete religia de mitul ca Dumnezeu nu are nimic dea face cu raul si invata ca radacina tuturor relelor este satana si ca el este tatal minciunii, dar daca citesti atent in Imp. 22,v 23 se spune ca „Domnul a pus un duh de minciuna in gura tuturor proorocilor”.  Adica Domnul care nu stie cum a aparut raul, ia invatat pe proorocii lui Baal sa minta.
  Dar inca o data vom avea surpriza  sa constatam ca in original nu scrie asa.

 7. Beni Plesa says:

  Ianis

  De rugat nu cred ca m-am rugat ,insa am meditat la spusele lui Edi.

  Intrebarea nu este daca m-am rugat sau nu ci daca ce am afirmat este adevarat sau nu.
  Sper sa-l fi inteles gresit pe Edi ,si cine stie poate ca Bebe are dreptate .

  Voi ateii adventisti de ziua a saptea sinteti consecinta neintentionata a Ellenei White si viziunilor pe care le-a avut.
  Daca admiteti sau nu ,acesta este adevarul ;–spiritul asta profetic al ei pe voi dupa ce va spalat creierul acum va impins inspre ateism ,ca altfel unde a-ti fi putut sa mergeti ?
  Inapoi in babilon nu mai este o optiune pentru voi ,deci singura optiune a fost ateismul.si umanismul secular al lui Ema.
  Cine stie poate pina la urma Dumnezeul lui Edi care sa descoperit la cruce prin jertfa lui isus se va indura de unii dintre voi si va va da pocainta reala .
  Daca Dumnezeu nu va dat nimic nici nu va cere nimic de la voi ci va fa face doar dupa dreptatea pe care o meritati din plin.
  Harul nemeritat al Dumnezeului descoperit la cruce este un concept complect strain in adventismul fundamentalist ce se inchina la Ellena White si scrierile ei.
  Nu ati avut nimic ,deci nu ati pierdut nimic prin convertirea voastra la adventism ateist de ziua a saptea.Ati sarit doar din lac in putz si acum stati la racoarea adincului infectindu-va paminii cu pneumonia stiitifica evolutionista materialista..
  Fiecare cum isi asterne asa doarme daca Domnul descoperit la cruce nu se indura de voi .

 8. bebe says:

  3 | Written by Beni Plesa

  – Nu-mi aduc aminte sa fi scris eu cea ce spui ca am scris, s-au nu in forma cum prezinti.
  – Beni acum cand am aflat ca esti penticostal,(te-am antrebat de atatea ori si tia fost rusine sa spui) realizez ca ti s-a pus pata pe adventisti, ca adventistilor pe PAPA de la Roma.
  – Poate ca Edi calareste doi cai (pentru unii) este pentru ca sa poate deconstrui din interior chiar daca, ca si lui Samson ai va cadea cosmelia in cap.
  – Se pare ca tu ai ramas la „experiente si viziuni”. Maturizeazate frate ca strazi de aur si mere de argint era doar la palatul zmeului si parca le-a cules Praslea cel voinic iar voua nu va lasat nimic.
  Daca au murit mai multi Isusi pe cruce, nu a anviat nici unu.
  Cei doi atei dragi tie Edi si CJ nu sunt din aceasi carte

  „Harul nemeritat al Dumnezeului descoperit la cruce este un concept complect strain in adventismul fundamentalist ce se inchina la Ellena White si scrierile ei.
  Nu ati avut nimic ,deci nu ati pierdut nimic prin convertirea voastra la adventism ateist de ziua a saptea.Ati sarit doar din lac in putz si acum stati la racoarea adincului infectindu-va paminii cu pneumonia stiitifica evolutionista materialista..
  Fiecare cum isi asterne asa doarme daca Domnul descoperit la cruce nu se indura de voi ”
  – Beni eu scriu putin, ca nu-mi permite vocabularul sa ma exprim corect (literal, academic ) dar anteleg ca tu ca tu scri mult prost si fara rost. Limbaj de lemn. Tu recitesti ce scri.

  #1 Capu-varzã

  1-Daca lucrezi in domeniu de ce nu constuiesti tu un Matrix, de ce astepti de la Edi raspuns?

  2 -Isus va venii daca te rogi cu beni in bisericile lor, in limbajul lor anca ne descifrat caci cel al azs l-a inteles si beni de la egw si nu mai prezinta nici un mister.

  3 Cand natura arata in orice moment ca nimic nu este vesnic si totul este trecator cum poti accepta ca ceva poate trai vesnic? Si daca totusi oameni vor trai vesnic, pentru ce va mai fi nevoie de strazi de aur si mere de argint, s-au chiar de dumnezeu?

 9. eddieconst says:

  “Harul nemeritat al Dumnezeului descoperit la cruce este un concept complect strain in adventismul fundamentalist ce se inchina la Ellena White si scrierile ei.

  Ce este harul nemeritat?

  Catolicii: Dreptul castigat prin penitenta si sacramente de a scapa din iad, cu sau fara purgatoriu, cu conditia de a nu practica controlul nasterilor, a nu folosii condom si a nu vota pentru canditati pro-choice la alegeri. Imputernicirea penitentului sa faca fapte meritorii.

  Ortodoxia rasariteana: indumnezeirea sufletului, prin mistica, sacramente, asceza,
  fapte meritorii, credinta.

  Luther/Calvin: Decizia arbitrara a lui Dumnezeu de a trimete pe unii in iad, fara nci o vina, si pe altii in rai, fara nci un merit, pentru ca este atot-puternic si singurul care are libertatea alegerii. Diavolul, cei mantuiti, cei pierduti, nu sunt ceea ce sunt prin alegerea lor, ci prin „har”.

  Evanghelici & penticostali „salvati”: Dumnezeu si Jezaaz au pregatit un foc cu limita deschisa la infinit pentru toti oamenii nevinovati si toti cei care au contribuit cu ceva pozitiv la istoria omenirii, de care vor fi scutiti toti criminalii, sadicii, pedofilii, perversii, etc,. care au zis „the sinner’s prayer”, au venit la altar, au bolborosit si horcait inaintea domnului, care vor fi dusi in cer, unde vor gusta placerea de a vedea pe toti cei care le-au fost superiori moral si (mai ales) intelectual arzand in foc si distrugerea oricarei creatii a spiritului uman la a doua venire.

  Protestanti arminieni & metodisti: actiunea supranaturala a lui Dumnezeu de a imputernicii credinciosul iertat sa faca fapte bune de care este conditionata evitarea iadului si mersul la cer.

  Umanism crestin: actiunea naturala a lui Dumnezeu de a imputernicii omul sa aleaga liber si sa urmeze exemplul lui Isus. Credinta in viata viitoare nu este legata de superstitia iudeo-medievala a iadului.

  Adventistii care se inchina la Ellen White: Nu cred in iad. Teologie arminiana. Accent pe dezvoltarea naturala (educatie/sanatate), iluzia stiintei bune (de la Dumnezeu, ex. reforma sanitara, creationism) vs. stiinta rea (de la Satana, ex. evolutie, pestele e mai bun decat vegan, etc.), harul ca instrument al desavarsirii celor 144. 000 care nu s-au intinat cu (sub)produse animale si filme.

  Methinks ca AZS are potentialul maxim pentru o reforma umanist crestina in sec xxi tocmai pentru ca respinge conceptul monstruos al harului evanghelic. Ne sta in cale superstitia literalismului biblic/EGW-ist, si (mai ales) categoria Lapusneanu.

  Beni, inteleg ca tu esti adeptul harului/iadului evanghelic. Sau gresesc?

 10. Capu-varzã says:

  #8 | Written by bebe

  „1-Daca lucrezi in domeniu de ce nu constuiesti tu un Matrix, de ce astepti de la Edi raspuns?”

  Pai chiar lucrez la el, doar vroiam sa confirm ca din punct de vedere teologic sunt pe calea cea buna, si ca construies un rai si nu un iad ( 😎 Agendul Smith).

 11. eddieconst says:

  capu-varza:

  Fa un iad pentru predicatorii/preotii care au speriat lumea cu foc&pucioasa, fa un cer cu aripioare si mere de aur (de fapt un alt fel de iad) pentru cei care au renuntat la viata aceasta pentru cea viitoare, si fa un fel de Star-Trek pentru cei numiti de Beni „adventistii atei”.

 12. Capu-varzã says:

  #8 | Written by bebe

  „3 Cand natura arata in orice moment ca nimic nu este vesnic si totul este trecator cum poti accepta ca ceva poate trai vesnic?”

  Si totusi de ce are omul in minte gandul vesniciei si nu se poate impaca cu idea intr-o zi el nu va mai exista, chiar si cand e batran si satul de zile.
  Nu este aceasta speranta cea ce-l motiveaza pe om sa faca progrese stintifico-tehnologice, dorinta de viata de a o prelungii cat mai mult posibil?

  Edi spunea intr-o prezentare mai veche (care eu am vizionat-o mai recent, dar nu mai stiu exact care ca am vazut mai multe la rand), ca o biruinta definitiva a binelui necesita si o inviere (e drept ca nu spune si viata vesnica, dar cred ca asta este implicit).

 13. NIMENI says:

  #11 | Written by eddieconst

  „……. fa un cer cu aripioare si mere de aur (de fapt un alt fel de iad) pentru cei care au renuntat la viata aceasta pentru cea viitoare,……”

  Au facut altii inaintea lu’ capu-varza. Este copyright.

  Pentru categoria amintita exista un cer cu aripioare, strazi de aur, legitimatii de aur etc. etc.. Este vina celor ce au renuntat la viata aceasta pentru promisiunea unui cer descris mai sus? Chiar daca vina ignorantei poate fi invocata, vinovatul (vinovatii) moral al acestui fenomen este in alta parte. Mi-a placut o idee spusa de cineva aici pe forum si anume, cineva isi asuma culpabilitatea fata de inocentii hraniti cu iluzii, mintiti si „fraieriti” in „casele Domnului”. Este totusi o diferenta intre umilinta, cinism si misto. Umilirea celor mai slabi intelectual si cinismul de care dau dovada cei ce i-au umilit nu se iarta.

  „Umanism crestin: actiunea naturala a lui Dumnezeu de a imputernicii omul sa aleaga liber si sa urmeze exemplul lui Isus. Credinta in viata viitoare nu este legata de superstitia iudeo-medievala a iadului.”

  Alegerea omului a venit la pachet, in unele cazuri cu un total de 28 de vorbe, iar acest pachet la sugrumat si la dehumanized la propriu. Cand vreodata in aceasta lume sa intamplat ca omul sa aleaga liber. Credinta care trebuia sa fie o actiune naturala a omului a devenit un instrument de tortura si persecutie in maini deja patate ale celor ce cred ca au „drepturi” mai mari decat Dumnezeu insasi.

 14. NIMENI says:

  #12 | Written by Capu-varzã

  „Si totusi de ce are omul in minte gandul vesniciei si nu se poate impaca cu idea intr-o zi el nu va mai exista, chiar si cand e batran si satul de zile.”

  Nu toti au asta in minte. Orcat de straniu ti se pare omul in final se impaca cu ideea ca intr-o zi va pleca definitiv din lumea asta. Atat cei speriati de aceasta realitate cat si „eroii credintei” realizeaza mai devreme sau mai tarziu ca exista un singur loc, pamantul.

 15. eddieconst says:

  Nimeni:

  In ce ma priveste, incerc sa reduc problema la aspectul etic, care este si cel mai simplu. Aspectul metafizic/teologic nu conteaza, daca am inteles bine pilda cu oile si caprele din Mat 25. Inteleg ca cei care l-au uitat pe Isus si intreaba „cand doamne”, dar au pus omul in centrul preocuparilor, nu au nevoie sa dea examen din cele 28 (limita deschisa la + infinit) de „puncte”. Inteleg deasemenea ca cei care nu l-au uitat pe Dumnezeu & Isus au uitat de apropapele, si au cazut oricum la examen. Se pare ca zona gri nu exista intre acestea. Orice tip teologic sau pios merge la stanga (aviz pentru Beni). Asa ca ma rezum la aspectul etic.

  Si din punct de vedere etic consider ca ESTE O CRIMA SA MA ASOCIEZ CU VANZATORII DE MANTUIRE, si ca este obligatoriu sa ma asociez cu cei care vor o lume mai buna in limitele mijloacelor naturale de care dispunem. Daca sunt atei/agnostici nu ma intereseaza. Vor fi mai multi atei in cer decat ipocriti indopati cu religie. Amin.

 16. eddieconst says:

  Nimeni & capul-varza,

  Moartea trebuie infranta.

 17. Capu-varzã says:

  Asta spun si eu. Intrebarea mea este daca chiar poate face asta omenirea prin misloace „naturalo-artificiale” sau ramane totusi ceva ce depinde de o forta supranaturala?

 18. Capu-varzã says:

  Personal cred ca omenirea se apropie (in urmatorii 50-100 ani, poate chiar mai putin) de o rascruce, de un punct critic al istoriei vietii pe pamant, unde exista doar 3 posibilitati:

  1. Un salt evolutiv / stintifico-tehnologic / (poate si moral /etic) foarte mare
  2. Extinctia vietii pe pamant
  3. Interventia supranaturala al unei forte extraterestre (D-zeu, ingeri, extraterestrii, etc)

  Dupa mine varianta 1 este cea mai improbabila, iar intre 2 si 3, speranta mea e in 3.

 19. bebe says:

  #10 Capu-varzã
  Daca ai nevoie de sofer, mecanic,instalator la cazane in iad, s-au cu aer conditionat in cer , ma ofer cu intretinerea.

  11 eddieconst
  -„Fa un iad pentru predicatorii/preotii care au speriat lumea cu foc&pucioasa, fa un cer cu aripioare si mere de aur (de fapt un alt fel de iad) pentru cei care au renuntat la viata aceasta pentru cea viitoare, si fa un fel de Star-Trek pentru cei numiti de Beni “adventistii atei”.

  Edi asta este cea mai completa predica care am urmarito in ultimul timp.

  –Si totusi de ce are omul in minte gandul vesniciei si nu se poate impaca cu idea intr-o zi el nu va mai exista, chiar si cand e batran si satul de zile.

  Asa li se spune la biserica, dar nu crede nimeni.

  –„ca o biruinta definitiva a binelui necesita si o inviere (e drept ca nu spune si viata vesnica, dar cred ca asta este implicit).

  – tot Edi spune-a ca oamenii de stiinta afirma ca: o anviere asa cum spune biblia (restaurarea completa a omului) este imposibila

  –si ca este obligatoriu sa ma asociez cu cei care vor o lume mai buna in limitele mijloacelor naturale de care dispunem. Daca sunt atei/agnostici nu ma intereseaza. Vor fi mai multi atei in cer decat ipocriti indopati cu religie. Amin.
  Amin.

  1. Un salt evolutiv / stintifico-tehnologic / (poate si moral /etic) foarte mare

  Asta este mai probabil

 20. NIMENI says:

  #15 | Written by eddieconst

  Dca pricep bine sensul celor de mai sus, atunci intre morala crestina descrisa si etica idealista nu este o mare deosebire. Morala crestina asi pierde valoarea cand este inlocuita cu aspectul metafizic/teologic asa cum etica nu mai ramane etica daca se abate de la principiul autoritatii ei care este ratiunea.

  Crestinii care l-au uitat pe Isus, pe Dumnezeu si pe aproapele au redus teonoma sau mai bine zis hristonoma la valoare +/- 0. Hristonoma ramane inima crestinismului iar cine percepe asta ca pe o valoare relativa si nu ca pe una absoluta poate devein un om etic dar in nici-un caz un crestin autentic.
  Unii spun ca cei care percep moralitatea crestina ca fiind relativa i-l aduce pe om la degradarea demnităţii şi valorii sale ca fiinţă umană.
  Eu nu cred asta.

  #6
  “Pastorii vor sa curete religia de mitul ca Dumnezeu nu are nimic dea face cu raul si invata ca radacina tuturor relelor este satana si ca el este tatal minciunii, dar daca citesti atent in Imp. 22,v 23 se spune ca “Domnul a pus un duh de minciuna in gura tuturor proorocilor”. “

  Inainte de a-ti insusi morala crestina ai nevoie de o morala divina absoluta. Aici Isus nu intra in discutie deoarece El nu alasat nimic scris. In schimb YHWH da avem cele 10 porunci. Daca aceasta morala se transforma si devine relativa in functie de loc si interpretare, atunci cel care vrea sa-si insuseasca acest concept este ca un sac gol si petecit. Cand zic ca pastorii vor sa curate religia de mitul ca Dumnezeu este binele absolut, ma gandesc automat la faptul ca adevarul nu poate fi decat adevar si ca in nici-un caz el nu poate fi relativ. Dumnezeu ori este adevar absolut ori nu. Nu poti numi un om moral numai pentru-ca din spectrul larg al moralitatii si-a ales doar sa nu ucida, sau sa nu fure. A fi crestin moral inseamna sa fii moral absolut 100% si nu doat 50%. In cazul nostru Dumnezeu ia obligat sa minta pe toti proorocii, a invatat pe Israel cum sa fure, sa ucida si sa prade pe cel slab, dar se vrea a ramane 100% moral. Astfel de pasaje pun in dificultate pastorii care trebuie sa gaseasca tot felul de explicatii, iar una dintre ele este aceea ca …..in original nu scrie asa. Daca luam ad’literam expresia ca omul a devenit ca Dumnezeu dupa pacatuire, atunci rezultatul analizei dintre om si Dumnezeul lui Avraam Isac si Iacob, este identica.

  Poate relativismul religios-moral al antichitatii sa dezvolte valori religioase si sociale in secolul xxi si sa raspunda nevoilor omului modern? Care sunt sansele reale ale credintei de a oferi un un raspuns serios relativismului moral postmodern, daca cel antic si divin sunt identice? Teama de iad sau speranta unui rai nu sunt garantii ale moralei crestine cum garantie nu sunt nici cele 28 de vorbe de care se face atata caz. Cine este garant suprem daca Dumnezeu este ca noi si noi ca El?

 21. Beni Plesa says:

  Edi

  „”Inteleg deasemenea ca cei care nu l-au uitat pe Dumnezeu & Isus au uitat de apropapele, si au cazut oricum la examen. Se pare ca zona gri nu exista intre acestea. Orice tip teologic sau pios merge la stanga (aviz pentru Beni). „”

  Mai Edi ,scuza-mi intarzierea insa am fost plecat pentru cateva zile in North Carolina.(sint bunic pentru prima data )

  Referitor la oile si caprele de la stanga si de la dreapta ,cred ca i-i dau dreptate lui Marius Popilian. Linia de demarcatie nu este chiar asa de clara ,si ma surprinde ca ai inceput sa vezi lucrurile in alb sau negru fara nici un fel de gri.
  Pacat ca nu mai este CJ prin apropiere sa ne aminteasca de gandirea simplista cu dilema falsa (ori -ori)
  Poate ne ajuta baba proasta ca sint sigur ca si ea este uimita de cum s-a ajunj aici pe site la gandire numai in alb sau negru .
  Sint mai mult decat variantele pe care le presupui tu ,dar poate ca te-ai grabit si celalate ti-au scapat printre degete .
  Ca o avertizare ,da ai dreptate ca multi care se concentreza asupra corectitudinii unei teology sau alta ,vor fi trecuti la stanga.
  Dar tot asa este si cu cei ce se leapada de porunca lui Isus –
  1–iubeste pe dumnezeu din toata puterea ta si se concentreaza doar la a doua parte-„-si pe apropapele tau ca pe tine isusti””
  Dumnezeul descoperit la cruce nu se manifesta prin actiuni extremiste.

 22. Beni Plesa says:

  Edi

  „”ce este harul NEMERITAT ??”

  „”Luther/Calvin: Decizia arbitrara a lui Dumnezeu de a trimete pe unii in iad, fara nci o vina, si pe altii in rai, fara nci un merit, pentru ca este atot-puternic si singurul care are libertatea alegerii. Diavolul, cei mantuiti, cei pierduti, nu sunt ceea ce sunt prin alegerea lor, ci prin “har”.

  Intrebare cu care ai inceput este foarte buna.

  Multumesc de trecerea in revista ce a urmat .

  Ceea ce ma surprinde este afirmatia ta ca Dumnezeu ar trimite oameni in iad ,oameni ce in dreptul lor NU AU NICI O VINA.
  Unde ai gasit tu aceasta afirmatie in scrierile biblice sau ale lui Calvin si Luther ??

  Eu personal cred din toata inima ca toti oameni inocenti (fara vina) indiferent de religia sau ateismul lor ,cu totii sint acceptati de Dumnezeu si daca sint FARA VINA .,in dreptul lor ,atunci Poli are dreptate ca lucrarea lui Isus la cruce si invierea lui ,nu valoreaza nici cat o ceapa degerata pentru cei fara NICI O VINA.

  Ma bucur ca tu si cu mine nu facem parte dintre cei FARA NICI O VINA ,ci sintem asa cum afirma Popilian;–saraci ,orbi ,pacatosi si goi de orcefel de neprihanire.
  Sper ca nu ai uitat primul punct al „lalelei” protestante?
  1–depravarea totala(coruptia radicala) naturii omenesti in care ne nastem .
  Daca tu crezi ca te-ai nascut fara nici o inclinatie spre rau si ai trait pentru 60 de ani fara nici un pacat ,inseamna ca tu ai o noua definitie pentru PACAT.
  Poate vrei sa reformulezi afirmatia facuta despre Calvin si Luther ,nu de altceva dar ei s-ar putea sa se rasuceasca in mormint auzind ca astazi in mileniul trei oameni au ajuns sa se nasca si sa traiasca complect fara pacat si deci fara vina.

  De unde ai scos parodia ca Dumnezeu trimite in iad oameni fara vina si salveaza numai pedofilii si pastorii ce abuzeaza emotional miile de oameni creduli.??

  Edi -„”Methinks ca AZS are potentialul maxim pentru o reforma umanist crestina in sec xxi tocmai pentru ca respinge conceptul monstruos al harului evanghelic. Ne sta in cale superstitia literalismului biblic/EGW-ist, si (mai ales) categoria Lapusneanu.

  Beni, inteleg ca tu esti adeptul harului/iadului evanghelic. Sau gresesc?
  „”
  Cum am mai zis ,AZS de care tu vorbesti habar nu are ce este HARUL ,.Ideia lor despre HAR evanghelic este o parodie si daca o resping fac foarte bine .

  In catolicism ,ortodoxism,adventism si neo-protestantismul „evanghelic”plus mormonii si martorii ,nu exista HAR NEMERITAT.Acest concept este coplect strain si tu ar trebui sa sti foarte bine acest lucru.
  1–in adventismul „ultimei generatii” harul este acordat numai acelor care dorm simbata si isi chinuiesc stomacul cu verdeturi nefierte uitandu-se neincetat la papa ca nu cumva sa „stranute” vreo implinire profetica si ei sa nu fie pe faza.
  Cum poate acest har sa fie nemeritat de om daca el trebuie sa fie PREGATIT prin exercitiile de mai sus ??
  Acelasi lucru este valabil si pentru secte,catolici ,ortodoxi si neo-protestanti „evanghelici”.
  Cuvantul evanghelic a ajuns doar o caricatura in TURMA aia a lui Beni ,turma de care bine faci ca vrei sa te debarasezi cu atata zel.

  Edi ,ma surprinde presupunerea ta despre mine ca as fi adeptul; harului-iadului evanghelic..!!!
  Nici pe departe !!
  Cand eram ca un copil ,gandeam ca un copil ,si cred ca pe acest drum ai trecut si tu ,chiar daca acum tu si eu am ajuns la destinatii diferite.

  Kingdom -now teology,liberation teology , post-milenialism ,escatologie preterista si Harul predicat de Pavel sint pasunile pe unde paste turma lui Beni.

  Cred in existenta „iadului” insa nu in iadul prezentat de la amvoane sau altare.
  Ps–numai oamenii pacatosi pot beneficia de HAR NEMERITAT ,oamenii fara NICI O VINA nu au nevoie de HAR pentru ca nu au ce sa l-i se ierte si deci ar fi nedrept ca dumnezeu sa-i pedespseasca cu ceva..

 23. eddieconst says:

  Beni,

  Felicitari pentru nepot/nepotica.

  Problema cu harul nemeritat in varianta Augustin/Luther/Calvin si clonii lor neo-protestanti este ca pleaca de la o vinovatie stabilita arbitrar – pacat original, depravarea totala a naturii umane, etc., la care se aplica o hotarare de iertare la fel de arbitrara.

  Desi in ultimul timp a avut loc un proces de „umanizare” a lui Dumnezeu, aceasta a avut loc pentru a menaja sensibilitati moderne. Johnsboro Baptist Church („God hates you”) este mai consecventa in teologia evanghelica decat mainstream.

  Augustin spunea ca este drept ca copii nebotezati sa sufere in iad, din cauza ca vina de a fi uman este proportionala cu neprihanirea infinita a lui Dumnezeu, insultata de pacatosenia noastra.

  Nu nu spune Jonathan Edwards in „Sinners in the Hands of an Angry God”, modelul istoric al revivalismului american, ca Dumnezeu este manios si dreptatea lui ne condamna la foc vesnic? Si dupa trei saptamani de manie si iad facea apel la pacatosi sa vina la altar si sa-l primeasca pe Isus ca sa nu ajunga in iad? Har nemeritat pentru absolvirea de o pedeapsa nemeritata.

  Intrucat ai devenit bunic, ai vrea ca nepotelul/nepotica ta sa creasca pretuind to ceea ce este nobil si frumos in aceasta lume, la care sa adauge contributia propriei vieti pentru o lume mai buna, ori sa fie obsedat(a) de o vinovatie imaginara si sa relativizeze orice valoare trecatoare in raport cu neprihanirea data prin har?

  Nu este destul, draga Beni, ca generatiile anterioare de Adevntisti/Penticostali au fost descurajate de la urmarirea oricarui ideal nobil si cultivarea oricarei valori umane, pentru a fi adevarati „pocaitzi”, oameni care isi dedica energiile exclusiv satisfacerii capriciilor unei divinitati care ne pedepseste cu foc vesnic pentru vina de a ne fi nascut oameni normali, cum spunea Pavel, „dusmani ai tuturor oamenilor”, care se lauda ca sunt „salvati” si toti aceia care le sunt superiori in cele „lumesti”, adica toti aceia care sunt mai buni si mai folositori in viata aceasta, sunt doar lemn de foc fiindca l-au respins pe Isus.

 24. eddieconst says:

  Nimeni,

  Din nefericire marea majoritate are aici o mare confuzie.

  Fratii nostri spun ca „relativism” sau ‘etica circumstantiala” este atunci cand Dumnezeu iti porunceste sa-ti omor copilul sau pe Amalec, si tu refuzi pentru ca aderi la un set de norme absolute.

  Noi spunem ca relativism este atunci cand incalci principii etice pentru ca asa vrea Dumnezeu.

  Logica fratzilor iubiti este aceea ca mintea noastra este incapabile sa deosebeasca binele de rau, asa ca daca Domnu’ spune taiati femeile si pastrati fetitele pentru voi (dar nu uitati sa dati a zecea parte la batranul Aron), insemneaza CA ASA ESTE BINE.

  Este deosebirea dintre VT si Socrate.

  Raspunsul meu este ca Biblia nu trebuie nici urmata la litera nici aruncata, ci de-construita. Adevarul este ca evolutia gandirii etice trece prin YHWH, asa cum ADN-ul nostru a trecut prin generatii care nu aratau exact ca Adam si Eva in cartile cu poze pentru retardati. Cred ca VT ne ajuta sa intelegem radacinile valorilor noastre absolute, fara a ne oferii norme acceptabile pentru oameni sanatosi la cap in zilele noastre.

 25. bebe says:

  BENI , din toata inima felicitari si sa-ti anveseleasca viata.

 26. Beni Plesa says:

  Bebe

  Multumesc pentru gandurile bune si de urarea ca viata sa-mi fie inveselita.
  Da .cu totii avem nevoie ca viata sa ne fie inveselita din cand in cand .Si eu iti doresc din toata inima numai bine tie si familiei tale.

 27. Beni Plesa says:

  Edi

  „”Nu este destul, draga Beni, ca generatiile anterioare de Adevntisti/Penticostali au fost descurajate de la urmarirea oricarui ideal nobil si cultivarea oricarei valori umane, pentru a fi adevarati “pocaitzi”, oameni care isi dedica energiile exclusiv satisfacerii capriciilor unei divinitati care ne pedepseste cu foc vesnic pentru vina de a ne fi nascut oameni normali, cum spunea Pavel, “dusmani ai tuturor oamenilor”, care se lauda ca sunt “salvati” si toti aceia care le sunt superiori in cele “lumesti”, adica toti aceia care sunt mai buni si mai folositori in viata aceasta, sunt doar lemn de foc fiindca l-au respins pe Isus.””

  Da ai dreptate ,ca aceasta mentalitate a produs un soi de oameni cu mentalitate schizofrenica ,”dusmani ai tuturor oamenilor” si dusmani ai lor insasi.
  Pentru acesti oameni umanismul secular ar fi fost o optiune mult mai benifica decat sa se izoleze in getto-urile lor si sa astepte veniri de ostiri ceresti calare pe cai verzi hraniti cu flori care nu se vestejesc.

  Edi;-„”sunt doar lemn de foc fiindca l-au respins pe Isus.””

  Daca prin absurd ar exista un astfel de iad si oamenii ajung acolo doar pentru motivul ca „au respins” pe Isus ,atunci acest dumnezeu ar fi un dumnezeu plin de nedreptate.

  Ideia biblica clara este ca toti oameni se nasc ,traiesc si mor la fel ,fara nici o deosebire ,iar rezultatul este ca pentru cei mai multi viata este doar desertaciune si goana dupa vant.
  Ateii au dreptate cand afirma ca ei vin din nimic si in nimic se vor intoarce. si pentru ei este adevarata lor conditie.
  Ceea ce ei nu pot sa inteleaga in conditia naturala in care s-au nascut este ca daca exista un Dumnezeu descoperit la cruce si simbolistica crucii este reala atunci unii oameni vor evolua prin HAR NEMERITAT dincolo de pragul mortii si sint sint facuti prin HAR mostenitori ai unei lumi si vieti in care Isus a intrat prin invierea din morti.
  Dumnezeul acesta descoperit la cruce nu nedreptateste pe nimeni.
  La atei le da dupa credinta lor ,celor cu mentalitate de getto le da iadul de care sint speriati ,li-l da chiar aici si acum ,iar celor pe care EL i-i alege si nu sint cu nimic mai buni decat altii i-i pregateste aici si acum pentru urmatorul stadiu al evolutiei rasei umane.

 28. Capu-varzã says:

  Ianis sau Edi sau vre-un alt moderator

  Am luat la rand emisiunile din seria Logos, si cea mai veche este „345 – A lupta, sau a nu lupta…” care pare ca este o continuare a unei serii mai vechi. Mai sunt acesibile pe undeva emisiuni mai vechi, macar inceputul acelei serii?

 29. ianis says:

  capu-varza
  Cele dinainte ar fi trebuit sa fie aici dar site-ul a falimentat (impreuna cu oameni si perspective).
  Mai striga prin zona, era cineva care le descarcase pe toate si le putea oferi. Nu imi amintesc acum cine.

 30. @lm@ris says:

  #28 | Written by Capu-varzã

  Daca o sa ai rabdare vei gasi ceea ce cauti rasfoind cele 45 de pagini de la urmatoarea adresa:

  http://blip.tv/majesty-tv

  Din cate stiu acolo sunt cam toate emisiunile dar nu sunt ordine

 31. Beni Plesa says:

  Ianis ,Poli study-nature ,Anubis ,Ediorgu,si Ema

  Cu tot respectul si dragoste crestina va invit sa cititi ceea ce urmeaza si in special concluzia de la sfirsitul articolului;

  http://www.astronomy.pomona.edu/Projects/moderncosmo/Josh's%20Bigbang.html

  As vrea sa stiu daca este vreounul printre toti ateii adventisti de ziua a saptea care pote sa recunoasca aspectul mitologic al concluziilor lor cand este vorba de originea universului.
  Succes !!

 32. spirtul profetic says:

  Articolul la care trimiti nu aduce nimic nou, iar formularile lui sint uneori nefericite. Toate ideile, inclusiv concluziile, au fost rasdiscutate chiar aici, pe O2.

  „The big bang theory, while it differs in the fact that it is a stated theory (that is, open to debate and change) rather than a myth (like ancient lores, which were accepted as truth), is very similar to ancient cosmologies of the origin of the universe.”

  Fireste ca am recunoscut in permanenta „aspectul mitologic” al oricarei „cosmologii despre origini”, inclusiv al celei stiintifice. Degeaba a insistat Edi asupra originilor teologice ale gindirii stiintifice? Sau asupra matematicii ca limbaj (deci fictiune) a realitatii (ea insasi, ti-ar aduce aminte K, o fictiune)? Degeaba am vorbit eu despre inevitabilul oglinzii? Stai, e drept ca tu n-ai priceput niciodata despre care oglinda era vorba. Macar in ceasul al unsprezecelea ai face bine sa-ti amintesti ca a specula vine de la speculum.

  Dar tocmai fraza citata mai sus iti ofera principalul motiv pentru care ar trebui sa te faci ateu de ce zi vrei: „accepting as truth” vs. „open to debate and change”. Daca tot inventam fatalmente adevarul, nu strica sa-i permitem sa ne semene – mereu failibil(i), mereu deschis(i) catre viitorul care contrazice chiar si atunci cind confirma. Are dreptate Stephen Fry: politeismul face sens, monoteismele sint barbare; pentru ca zeii macar ne seamana.

 33. beni plesa says:

  Spirtul prideful

  Apreciez curajul tau in a recunoaste ca si teoria cu big bang este in esenta ei tot o mitologie
  As dori sa vad daca mai are cinva onestitatea intelectuala sa recunoasca acest adevar present.
  Spirtule inca odata ,falicitari.

 34. spirtul profetic says:

  Nu e nicio proba de curaj la mijloc. Si, asa cum iti sugeram mai sus, a recunoaste asemanarile (naratologice) intre mit si teoria stiintifica nu face decit sa puna in si mai mare lumina diferentele (epistemologice). Ca orice act de cunoastere (inclusiv stiintifica) e creator de mitologie nu e deloc argument pentru a confunda credinta cu stiinta, pentru a imbratisa aroganta propriilor convingeri (sau lenea lasa a crezului tribal) impotriva bunului simt al adevarului mereu provizoriu (cum provizorii sintem). Eu citesc si miturile (inclusiv Biblia) stiintific. Nu ca Edi, care ar vrea ca mitul si teoria stiintifica sa se suprapuna. Ci, asa cum am mai explicat, descifrez in mituri o stiinta a omului (si doar a omului) – o stiinta a stirii de sine. Miturile sint povestea povestitorului. Ce povesti (iti) spui imi spune ceva despre tine. Sa crezi ca mitul si teoria stiintifica sint povesti de acelasi rang, eventual alternative, e ca si cum un psihotic ar insista ca halucinatiile lui pot oricind inlocui (oricum ai defini-o) realitatea. Nu e deloc proba de curaj sa inteleg ca aceleasi mecanisme neurologice care imi mijlocesc accesul la realitate ii dau psihoticului friu liber in lumea lui.

 35. arvinte says:

  „Sa crezi ca mitul si teoria stiintifica sint povesti de acelasi rang, eventual alternative, e ca si cum un psihotic ar insista ca halucinatiile lui pot oricind inlocui (oricum ai defini-o) realitatea. Nu e deloc proba de curaj sa inteleg ca aceleasi mecanisme neurologice care imi mijlocesc accesul la realitate ii dau psihoticului friu liber in lumea lui.”

  Da si noua scala sau scara pe care sunt calculate aceste ranguri si felul in care se face punctajul sau ordonarea.

  Si, mai ales, cum definesti psihoza si cum normalitatea? Prin apel la statistica?

 36. arvinte says:

  Si inca ceva, Poli:

  „myth (like ancient lores, which were accepted as truth)”

  Sper ca tu esti constient (autorul articolului nu pare) ca anticii nu considerau miturile ‘adevaruri’ in sensul modern al conceptului. Diferenta intre discursul mitic si cel stiintific este de intentie pragmatica, nu de valoare de adevar.

 37. spirtul profetic says:

  „cum definesti psihoza si cum normalitatea?”

  Pune intrebarea asta unui pacient cu sindromul Charles Bonnet.

  „autorul articolului nu pare”

  Am spus eu insumi ca materialul la care ne-a trimis Beni contine cel putin niste „formulari nefericite”. Mai mult, i-am raspuns lui Beni, nu autorului cu pricina.

 38. spirtul profetic says:

  Cit despre rangurile de povesti, sa-l intrebi pe Genette, metalepticul 😉

 39. arvinte says:

  „Pune intrebarea asta unui pacient cu sindromul Charles Bonnet”

  Astea’s rangurile? Orbii nu pot specula? Haide…

  Doar ai citit si tu Geneza si ai aflat ca speculatul e kosher, cata vreme Dumnezeu speculeaza lumea si mai ales pe om. Asa ca spor la speculat si ai grija sa nu spargi oglinda.

 40. emma says:

  Nu evenimentele in sine aduc informatia intr-o naratiune. Ceea ce face ca un mit sa existe sunt conexiunile dintre intamplari. Aceste conexiuni le completam aproape inconstient atunci cand credem ca intamplari din trecut sunt intr-o oarecare masura cauzele evenimentelor din viitor. Pictura de ex.este atat de fascinanta fiindca ofera iluzia opririi timpului in loc. Imaginea statica este ea insasi o iluzie; lumea se afla in continua miscare.
  Insa, tot talentul unui artist nu poate transforma un proces intr-un obiect.
  Universul evenimentelor este un univers relational.Trebuie sa fim in continua re-creere in functie de realitati, de evenimente,actionand impreuna. Atunci cand ne imaginam evenimente, subtilitati ascunse ale unui trecut care descopera viitorul, cadeam in eroarea de a substitui ceea ce vedem printr-o constructie a intelectului. Un fel de viziune mistica, ba mai mult o greseala. Istoria lumii (chiar propria viata) nu este altceva decat istoria unor procese ale caror relatii sunt intr-o continua evolutie. Scrutand in trecut putem vedea realitatea inlaturand orbirea si prejudecatile . Atunci viitorul ar fi mai bun si increzator.
  Pentru a face din cosmologie o stiinta adevarata trebuie sa ne reprimam instinctul de a explica lucrurile prin actiunea unor factori externi; sa incercam sa intelegem universul in proprii lui termeni, schimbandu-ne mentalitatea :eu si universul existentei mele. In acest context, datele problemei sunt date de o discutie deschisa despre sine, noi, realitate si schimbarea necesara acestui adevar.

 41. ianis says:

  Din intelepciunea populara: Un nebun arunca o piatra in apa si o suta de intelepti se reped sa o scoata

  Ca „nebunul” habar n-are despre ce vorbeste este, a suta oara, evident. Singurul raspuns pentru el este: amin, whatever, gtfo. Corect, macaroana are gaura.
  Dar ca „inteleptii”, filozofi veleitari, vorbesc pentru/cu ei insisi, asta da spectacol! Tinand cont ca resursele „nebunului” sunt inepuizabile, sa ne pregatim sufleteste pentru urmatoarele di(-)scursuri :).

 42. arvinte says:

  Vorbi si nea Ion, ca si el e om…

 43. spirtul profetic says:

  „Orbii nu pot specula?”

  Dimpotriva.

  „Dumnezeu speculeaza lumea si mai ales pe om”

  Pina una-alta, noi sintem singurii speculanti de pe piata. Noi il speculam pe Dumnezeu. Iti (va) recomand Kaddish-ul lui Bernstein.

 44. spirtul profetic says:

  Pentru cei care gasesc prea mult Schoenberg in muzica ultimei simfonii a lui Bernstein, iata aici doar textul. Instructive si variantele astea.

 45. samson says:

  #35 arvinte

  Si, mai ales, cum definesti psihoza si cum normalitatea? Prin apel la statistica?

  ce sa definesti dle?!?!? care dreacu definitie dle de psihoze?!?!? la ce dreaqu sa faci dle apel?!?!?! poate la dl duhu sfânt sa faci dta apel!!! uite dle cum facem, dak venim cu ceva iegzemple de la pishozele alea, cu ceva dovezi live, ie ok? adik avem speranta ca dak iți iespicăm iesplicit, dta n-o să-nțelegi greșit (ca de obicei)?
  deci, mai întâi îl avem pe fratele mai sărac cu duhu, iubitu nostru frate plesa, apoi pe fratele colectionar de fecale, iubitu nostru fratele pompă, apoi pe iubitu nostru frate profesor repetent, și last but not least (vorba lu americanu), dat fiincă cei din urma vor fi cei dintâi (vorba lu iubitu nostru domn si mântuitor – domnu isus) te avem si pe dta! si cei patru una ie! (se suptînțelege ca și psihoazele lor ie tot d-aceiași iesența chiar dak in vase diferite, dupe darurili care le-a primit fiecare in dar de la dl duhu sfânt – care ie f. darnic dumnealui cu soiu ăsta de psihoze!!)

  ps. ce rugaminte avem noi la dta si la ceilanti iubiți frați (vorba lu dl iosif): aveți numa grije sa nu vă certați pe drum!

 46. Beni Plesa says:

  Ianis

  „”

  #41 | Written by ianis about 7 hours ago.

  „”Din intelepciunea populara: Un nebun arunca o piatra in apa si o suta de intelepti se reped sa o scoata””

  Mai ianis mai, chiar ma ingrijoram de disparitia ta .
  Cine o mai fi si nebunul ala cu idei inepuizabile la care incearca sa raspunda „filozofii” ?
  Se pare ca tu esti a treia categorie ,vorba prea-iubitului nostru stimat si frate Samson pamfletarul, Deci avem -;nebunul,filozofii si acum tu te-ai instalat pe scaunul lui Moise sa inchei „sfinta treime” sau cei trei muschetari .Scuza-ma am uitat ca tu esti venit din boschetul evolutiei ;–de fapt cei trei erau doar doi si un boschetar.

  Ianis ,ce s-a intamplat cu tine ,? Te simti neconfortabil ca Spirtul Profetic te-a incadrat la categoria ;-oameni ce cred in cosmologie stiintifica mitologica ?
  El cel putin este onest intelectual ,tu se pare ca inca mai crezi in adevaruri prezente ratacite prin boschetul evolutiei .
  Hai fi si tu onest si recunoaste ca mitul asta „stiintific” al big-bangului este de fapt o „capra cu trei iezi (boschetari) de-a lui anubis (domnul sa-l ierte) croita pentru cei ce si-au pierdut idolii si acum se agata disperati de orce zboara pe sub nasul lor.
  Crede baiatule ce vrei tu ,esti major si vaccinat pe deasupra.
  Sfinta ta treime;–mocirla primordiala, timpul si evolutia de prin boscheti sa-ti dea tot ce doresti .
  Ma bucur ca ai dat un semn de viata ,nu deveni un strain pe acest site .
  Teistii te iubesc si se bucura de prezenta ta ca exemplu de neurmat.
  E trist sa-ti pierzi idolii pe drum si sa te multumesti cu o existenta nesemnificativa ajungind doar hrana pentru viermi.
  Pacat ca nu ai stiut si inteles niciodata ceea ce Isus a zis :

  „”cel ce se increde in mine a trecut din moarte la viata si nu v-a mai muri niciodata”

  Domnul sa se indure de tine si sa te ajute sa-ti scoti varful nasului prin boschetul evolutiei si astfel sa realizezi ca adevarata evolutie pentru uni trece dincolo de moartea trupului.
  Despartit de Isus vei muri in boschetul pe care il indragesti asa de mult.

  Impulsul ce vine de la Isus si dumnezeul descoperit la cruce iti spune ceva sau este doar un limbaj de lemn inventat de Edi sa duca pe fraieri in eroare?
  Sa ai o zi buna.

 47. arvinte says:

  Samsoane, in ciuda parerii prietenului tau ce te alearga cu politia prin biserici, eu nu cred ca esti nebun deloc, asa ca las’o mai usor cu ‘dovezile live’. Eu vad ca esti doar prost. Asa ca abtine’te, in ce ma priveste, sa deschizi dialoguri. Si, in general, sa deschizi gura. Pute. (astept cu interes insa injuraturile…)

 48. emma says:

  beni plesa

  „Teistii te iubesc si se bucura de prezenta ta ca exemplu de neurmat.”

  ha!ha!

  si uite asa trec pestii din moarte la viata…

 49. arvinte says:

  Poli, daca orbii speculeaza, oglindesc orice altceva decat lumea sensibila. Or aia e un fel de ceva ce se poate numi spirit. Mai bine zi’mi un teolog care sa fi analizat in paralel Gen. 1:2 si povestea cu scaldatoarea si tulburarea apelor. Pentru ca niciun suflet viu nu se poate oglindi fara sa tulbure apele.

  Mersi de Bernstein. Pot sa’ti ‘recomand’ si eu ceva, fara legatura musai?

  http://www.recmusic.org/lieder/assemble_texts.html?LanguageId=7&SongCycleId=107

  A, si daca ai stiinta de vreo varianta de Bernstein care se aude bine pe YT, da un link, te rog.

 50. spirtul profetic says:

  Bine, arvinte. Halucinatiile psihoticului sau schizofrenicului nu sint si ele manifestari ale spiritului? Si de ce n-ar fi spiritul tocmai oglindirea lumii sensibile?

  Nu, n-am gasit, din pacate, niciun Kaddish decent pe YT. Nu uita ca si Ioan 5 (cu interpolarea de rigoare), si Genesa 1 sint speculatii ale unui singur spirit – acelasi care imbata orbi, psihotici si soferi.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: