Sibolet

14 Responses to Sibolet

 1. Ianis says:

  Edi
  Pe ce te bazezi cand atribui epistola catre Evrei lui Pavel (in exemplul cu Sibolet la Pavel)?

 2. Ianis,

  La fel cum spun cartile lui Moise sau 1 si 2 Samuel. Intrucat nu am ca subiect autorul epistolei, nu am nici un interes să dezabt convenția că epistola aparține lui Pavel. Scopul meu este să arăt difernța între jertfa lui Isus în Romani, ca extensie a mitului lui Brutus, și cea din Evrei, unde avem mitul lui Isac și anticiparea Holocaustului: Isus răstignit înafara cetații. Deasemenea, seminificația eroică a jertfei pentru Romani și lipsa ei de sens pentru Evrei – înafara ascultării pasive a lui Isac.

  Scopul meu este să arăt ce s-a întâmplat în lumea modernă cu a ceste mituri și care sunt consecințele pentru metamorfoza creștinismului în antiteza lui proprie. Mă interesează orice opinie pro sau contra întrucât vreau să scriu o carte despre demisia creștinismului plecând nu de la știință sau logică ci de la demisia infrastructurii mitice a ideii.

 3. D.Edi are dreptate

 4. adabnerth says:

  Edi :

  Care este rolul mitului in secolul 21?

 5. Adi Adrian says:

  Cat de relevant este VT pentru omul acestui secol?

 6. taranprost says:

  Edy – V-am intrebat acum cateva zile ce parere aveti despre cei de la Yale in relatie cu Biblia si mi-ati spus ca nu i-ati urmarit.Motto-ul cursului de N.T. este „de omnibus dubitandum ” pe care profesorul a cerut studentilor sa il repete in cor ca la gradinita.Imi spuneati ca tratarea textului biblic ca text sacru intuneca sensul – nu o face.Atitudinea profesorului frizeaza cinismul.Profesoara de V. T. face paralele indraznete si in acelasi timp pertinente intre religia israelitilor si ale popoarelor vecine,aratand imprumuturile de la cei din jurul lor.Cunoasteti societatea americana si voiam sa stiu cam pe unde se afla Yale, ptr. ca eu ii credeam mai conservatori.

 7. taran…,

  Îți amintești ce frustrați erau unii în București pentru simplismul și ignoranța/aroganța evangheliștilor americani? Ceea ce nu înțelegeam noi era faptul că nu există nici o linie de comunicare între America experimentelor sociale și a ideilor îndrăznețe, și amerika evangheliștilor și mânuitorilor de șerpi. Noi încercam să avem un dialog relevant despre credință cu contemporanitatea. Ei voiau doar sa extindă imperiul cultelor care se clatină în amerika în lumea a II-a și a III-a. Teologia științifică este la loc de cinste la Yale sau Princenton, însă nu are nici o relevanță pentru evanghelicul, penticostalul sau adventistul tipic, și viceversa. Zizek comenta într-un interviu că America este mai vie intelectual decât Europa veche, și sunt de acord. Aceasta nu se aplică însă la imensa subcultură evanghelico-penticostală cu colegiile și televiziunile ei care au ca scop nu explorarea liberă a ideilor și faptelor ci protejarea publicului de modernitate. Așa că nu este surprinzător faptul că ceea ce se știe despre creștinismul conservator amerikan este în conflict cu ceea ce se învață la universitățile din America. În ceea ce privește viitorul, amerika evanghelștilor își mută deja imperiul cu picioare de lut în lumea a treia.

 8. babaproasta says:

  taranprost spune:
  Motto-ul cursului de N.T. este “de omnibus dubitandum ” pe care profesorul a cerut studentilor sa il repete in cor ca la gradinita.Imi spuneati ca tratarea textului biblic ca text sacru intuneca sensul – nu o face.Atitudinea profesorului frizeaza cinismul.Profesoara de V. T. face paralele indraznete si in acelasi timp pertinente intre religia israelitilor si ale popoarelor vecine,aratand imprumuturile de la cei din jurul lor.Cunoasteti societatea americana si voiam sa stiu cam pe unde se afla Yale, ptr. ca eu ii credeam mai conservatori.

  Pai si Edi este tot un taran prost ca singura scoala pe care a facut-o a fost aia de popi, si inca de popi sectanti din aia si nu de popi seriosi. Sau daca il vezi ca se umfla-n pene ca el le stie pe toate chiar crezi ca are habar ce se preda prin universitati? Asa ca ceea ce stii mata stie si Edi, si anume ca Biblia asta a fost copiata de pe la altii si ca trebuie sa te indoiesti de ea, iar asta este un crez care trebuie recitat in cor ca la intrunirile de pionieri ca sa se vada cine nu recita crezul cu entuziasm “revol’tzionar” si sa fie dat afara din scoala ca “incapabil.” Si “paralelele” alea care le face profesoara de V.T. sunt in Biblie sau sunt in capul ei caum sunt si rocile de fix 6000 de ani in capul lui Edi? Dar bag de seama ca Biblia asta le da mare bataie de cap daca cit se chinuie universitatile astea destepte sa convinga lumea ca este copiata si trebuie sa se indoiasca de ea, ei nu pot sa scape de ea. O fi acolo in ea ceva ce le sta lor in git si nu prea vad cum putea fi copiat din alta parte deindata ce nimic nu le sta lor in git decit Biblia asta. Si poate ca tocmai de asta tipa ei cu atita zel ca oamenii sa se indoiasca de ea ca nu cumva sa descopere ce este acolo ce le sta lor in git.

 9. Adi Adrian,

  Este seminificativ faptul că după demisia interpretării scolastice a lumii a avut loc o întoarcere a sectelor protestante spre mituri VT – creționismul, sclavia și rasismul susținute biblic, genocid biblic, paradigma poporului ales, etc. Nazismul este fondat pe un mit VT (nu pot exista douăpopoare alese spunea Hitler). Amerika neo-conservatoare crede că există de fapt două popoare alese, Israel și US. Dincolo de dezastrul politic, există o mulțime de vieți distruse pe baza literalismului VT în familiile neo-protestante. Cel mai trist fenomen este tendința anti-umanistă și anti-științifică susținită de la amvon pe baza VT. VT este relevant prin influențape pe care o are, și trebuie demitizat pentru ca această influențăsă poată fi controlată selectiv și subordonată principiilor umaniste.

 10. Alexa says:

  Edi, deci te-ai apucat (si) de Lacan…. good, very good! 🙂

  uite ceva interesant despre violenta limbajului – tema pe care ai tratat-o si tu foarte fain in aplicatia cu Sibolet: http://zizekstudies.org/index.php/ijzs/article/view/154/240

 11. Problema ridicata in ” SIBOLET” este una cu impact general si foarte reala. Ma intreb de ce ai abordat problema in acest mod, plecand de la evenimentul respectiv? Pentru cineva care e cat de cat familiarizat cu biblia, paralela facuta de tine apare ca fiind exagerata si scoasa din context.

 12. taranprost says:

  Babaproasta -Edy nu este un taran prost nu ptr. ca a facut o scoala buna , ci ptr ca nu se misca printre certitudini (nu are structura fericitului ).Un limbaj mai putin agresiv (d.p.d.v. estetic) n-ar fi dovada de lipsa a incisivitatii in gandire , ci de civilitate.Dar poate iti place sa bravezi si sa oripilezi pocaitii
  emasculati.Mi-a venit greu sa ma bucur uneori de vioiciunea ta spirituala din cauza limbajului (cred , voit ) bulevardier. Principiul de a te indoi de orice profesorul de N.T. il propune referindu-se in primul rand la problema apartenentei textelor.Si le spunea sa inceapa chiar cu el. Iar profesoara de V.T. nu ” tipa ” ca Biblia e copiata din acelasi motiv din care profesorii de matematica nu tipa ca suma unghiurilor unui triunghi este de 180 de grade.Doar arata ce anume este imprumutat si ce nu .Nu lupta contra Bibliei,ci contra fetisizarii ei.

 13. rprobios says:

  Pentru cei ce doresc sa descarce doar audio episodul Logos-Sibolet, o pot face de aici:
  https://docs.google.com/file/d/0B8sP7DCvRmaYV1lhU0h4dzd0NU0/edit?pli=1
  Toate bune!

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: