Pentru Cristian, cu admiratie si dezamagire

Veti fi citit deja acest excelent text despre metamorfoza lui Mihai Gidea din ultimul deceniu. Un text onest, atit cu obiectul lui, cit si cu autorul. Pina la un punct.

Mihai Gidea era acum 10-15 ani la fel de mediocru cum e azi. La fel de incult, ba chiar mai rau. La fel de aproximativ in prestatia profesionala. La fel de balacaros (doar ca nu pe fata) si, in ultima instanta, de preocupat de sine, de neserios. E si astazi galant, emotional, cuceritor, probabil sincer (in marginea infantilismului) in ceea ce spune si face. Metamorfoza e minima. Ce s-a schimbat e doar canalul.

Si partidul. Acum 10-15 ani slujea interesele adventismului romanesc, protejat de eminentele mai mult sau mai putin cenusii ale acestuia. Deservea si ne servea, intr-o lume destul de strimta, ideologia Vocii Sperantei. In ultima vreme, scena e incomparabil mai larga, publicul mai numeros, banii mai seriosi, ideologia mai oneroasa (chit ca nu mai per-fida). Diavolul s-a intrupat (stim, e Basescu), dar apocalipticismul e acelasi.

Asa ca, draga Cristian, tin sa te dezamagesc: oamenii se schimba mai putin decit crezi. Mihai era la fel de fara speranta si in epoca Sperantelor. Tu esti la fel de adventist ca atunci cind nu erai. Dar ai, alteori, maturitatea morala sa nu imparti lumea si istoria in alb si negru – revezi (si vedeti) acest excelent text (imediat anterior celui despre cunostinta noastra comuna).

25 Responses to Pentru Cristian, cu admiratie si dezamagire

 1. Ianis says:

  Eu am fost surprins de textul lui Cristian. Nu ma asteptam sa existe indivizi (adventisti sau nu) care sa faca din Gidea un role-model.

  Nu cred ca cineva avea nevoie de master in psihologie ca sa priveasca dincolo de jocul actoricesc al viitorului antenist.
  Gandesc ca expunerea la prea mult teatru religios in biserica azs la facut pe tanarul Cristian sa confunde arta cu…religia/spiritualitatea/cultura si ce o mai fi vazut la Mihaita.

 2. polihronu says:

  Surprins? Nu au facut altii model din Cornel Darvasan? De ce te miri, prietene? 🙂

 3. Ianis says:

  Mihai parea a fi avut pozitia de „underdog” :), Cornel primise credit in avans din banca pastorala, era in pole-position.
  De unde se vede ca educatia adventista, cu toate departamentele ei de resort, e la acelasi nivel cu cea seculara.

 4. Ianis says:

  O replica din cercul lui Gidea (clic pe imagine pentru detalii)

 5. Ianis says:

  Judecand dupa stereotipurile emotionantei scrisori, pare ca acest Adrian reprezinta cu succes mandretea de biserica ce l-a educat fara spirit critic si fara coloana vertebrala.
  Pe cand citeam articolul mi-a venit in minte o scena din filmul World War Z (2013): nord-coreenii care au scapat de raspandirea virusului ucigas smulgand dintii intregii populatii

 6. taranprost says:

  Mihai a fost,este si va fi o … entitate nevertebrata moral,vida sufleteste,amorfa intelectual,gregara in relatie cu societatea,de o incultura absoluta.Chiar injurandu-l de mama ii faci un definitiv serviciu – ii atesti existenta.Este viitorul „progresist” al neoprotestantismului romanesc.

 7. @ Ianis

  Chiar atat de antipatic ti-am devenit, de vrei sa-mi smulgi toti dintii dupa ce ca nici coloana vertebrala nu am? Iata, am sa dispar cum am aparut si te voi lasa in voia mintii tale, luminate de un spirit ultra-critic! 🙂

  Sau „acest Adrian” este un „alt Adrian”? In cazul asta lumea va ramane confuza cu privire la cine nu are coloana vertebrala. 😦

 8. Marco v. says:

  M. Gadea reprezita intruchiparea defectelor romanului balcanizat: tradator, fara scara de valori, capabil sa slujeasca unei cauze abjecte cu abnegatie. Metamorfozat intr-un cruciat al securistilor parveniti si-a legat cariera de existenta Varanului pe care il apara chiar si atunci cand fura cat toti detinutii din 7 judete. Banuiesc ca daca adventistii se declarau basistii ii facea si pe ei albie de …

 9. Sa inteleg ca gadele are si o micuta ‘curte’ formata din adventisti la A3 si ca aia e apologia? Mda, ce e interesant este ca odata cu despartirea – mai violenta sau mai lina – de biserica, drumul e spre zonele cele mai imunde ale politichiei – Gadea cu Felix, Darvasan cu fratii Peste. Ce artist piere…

 10. Ianis says:

  AG
  Sau “acest Adrian” este un “alt Adrian”? In cazul asta lumea va ramane confuza cu privire la cine nu are coloana vertebrala. 😦

  Hold your horses!
  Raspunsul meu, care incepea cu Judecand dupa stereotipurile emotionantei scrisori… era la postarea anterioara a lui inkultus despre O poveste emotionantă pe acelasi subiect, articol scris de un tip numit Adrian, un aplaudac al lui Gidea.

 11. @ Ianis

  OK, Got it! Am citit si eu articolul in care era inclusa scrisoarea, dar am crezut ca este in intregime o creatie a lui Alt-Om pentru ca nu nu era acolo nici un „alt-Adrian”. Cred ca am sa folosesc de-acum un pseudo original pentru a evita pe viitor jerk-reactions.

 12. Colt Alb says:

  Ar putea da cineva un exemplu cu o religie care se ocupa cu predarea si promovarea gandirii critice? Daca nu, de ce se face caz de SDA? Daca judecam pe rusi dupa Stalin, pe nemti dupa Hitler, etc., unde ajungem?

 13. Ianis says:

  Colt Alb
  Poate ca predarea/promovarea gandirii critice nu e pe lista obiectivelor unei religii, dar distrugerea ei, sistematic, e?

  Dupa parerea mea, catolicismul, in ciuda evului mediu, e cel mai binevoitor cu gandirea critica. Si are nume mari in spate.

  P.S. (ramai cu nick-name-ul asta?)

 14. Colt Alb says:

  Obiectivele unei religii se gasesc in declaratiile oficiale de doctrina ale acesteia, in rest este folklor. Si cine alege sa adopte aceste doctrine o face din proprie convingere. Pentru a dovedi ca distrugerea sistematica a gandirii critice s-ar afla printre obiectivele SDA, ar trebui sa-mi dai exemple ale unor oameni care, inainte de adoptarea doctrinei, au fost exponenti de frunte ai gandirii critice, dupa care au devenit incapabili de aceasta.

  Articolul lui Poli, cel al lui Cristian, si altele, au de-a face cu evolutia unei persoane. Insa, oridecate ori se ivesc astfel de cazuri particulare, (Darvasan, etc.), ele sunt folosite cu sens unic spre defaimarea unei religii de care acestia apartin sau au apartinut. Departe de mine gandul sa apar politicile murdare existente in toate religiile (inclusiv catolica), dar pe Oxigen2 „toate drumurile duc la Roma”, ceea ce nu este o dovada de gandire critica.

 15. Colt Alb says:

  Siddartha Gautama a intentionat sa reformeze Hinduismul, in nici un caz sa formeze o noua religie. Daca, totusi, Budismul ar fi ramas la invataturile lui Buddha, da, ar fi fost o „religie” golita de misticism. Insa Budismul s-a prabusit treptat in albia de unde izvorase, devenind astazi doar o alta forma de Hinduism. Mistic.

 16. Colt Alb says:

  @ Personalizat

  Pana acum nu am stiut ca ne aflam pe un site adventist! 🙂

 17. Ianis says:

  Colt Alb
  Ai scos articolele din context si nu mai vezi padurea din cauza copacilor.
  Ele nu vorbesc despre niste persoane ci despre reprezentatii unui curent de gandire, inventati si crescuti in curtea unui sistem religios.

 18. Ianis says:

  Cat despre spiritul critic, cica azs se declara adeptii interpretarii istorico-critice, care, printe altele, necesita un spirit minim de investigatie si analiza.
  Chestia cu folclorul ramane pentru babe (babe pe romaneste nu in engleza 🙂 )

 19. Colt Alb says:

  Ianis
  Stiu ce spui, insa impresia pe care vrei s-o lasi despre acel sistem religios se foloseste doar de astfel de reprezentanti. De ce nu folosesti un reprezentant ca Ben Carson, pe langa multi altii?

 20. Colt Alb says:

  Personalizat
  Voi comanda cartile lui Miller si le voi citi. Insa despre „teorie” si o lista de textbooks folositoare putem discuta la un alt topic.

 21. Ianis says:

  Colt Alb
  Ben Carson probabil e o exceptie. In Romania cei doi sunt reprezentativi pentru adventism

 22. Colt Alb says:

  Iti respect opinia, Romania nu este reprezentativa pentru adventism. 🙂

 23. Ianis says:

  Putem sa discutam oricand despre Rwanda. Asta daca Gidea si Darvasan se vor muta acolo

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: