Comédia XIII

The Holy Spirit is the Source of Scripture’s inspiration and speaks through it. Through the Spirit, the Written Word remains current and contemporary… The words of Scripture are “living” words. The Holy Spirit interprets Scriptures for today and enables us to walk in the new covenant.

Asta e radacina tuturor relelor. Evident, se trec sub tacere detalii nesemnificative precum acela ca niste oameni au decis care suluri sint inspirate si care nu. Duhul vorbeste, da’ nu de capu’ lui, ci cind si cum hotarim noi, prin vot (eventual la al treilea vot, cind, dupa rugaciuni intense, am ajuns la concluzia pe care o trasese de la inceput episcopul). Ca doar „duhurile prorocilor sint supuse prorocilor” (1 Corinteni 14:32) – mai ales unora dintre proroci. Ei, ca sulurile alea inspirate citeaza ca inspirati autori pe care votul nostru inspirat nu i-a omologat ca inspirati e doar un alt detaliu nesemnificativ. Si tot asa.

Inca mai nasol, tot duhu’ asta insidios si vag ca dracu’, etern maleabil si contondent fix cit trebe, face sulurile la fel de adevarate in toate epocile si culturile. Sclavagismul e bun, ca a zis duhu’. Abolitionismul si drepturile civile sint bune, ca a zis duhu’. Sa arzi vrajitoare e bine, ca a zis duhu’. Libertatea de constiinta si expresie e buna, ca a zis duhu’. Genesa ne arata ca Pamintul are doar 6000 de ani, de la duhu’. Genesa vorbeste despre explozia cambriana, din acelasi duh. Femeia sa taca, zise duhu’. Sa turnam niste duh si peste pastorite, zise acelasi duh. Cezarul e de la duhu’, democratia parlamentara e tot de la duhu’. Si tot asa.

Ieremia 33:17-18 (care, apropo, ar trebui sa ilumineze Daniel 9:26) ne arata care era viitorul de aur al noului legamint imaginat de profetii Vechiului Legamint – rege davidic pe tronul lui David, preoti levitici la altarul lui Aharon (singe de mamifer si in vinele imparatului, chit ca albastru, si in jugulara cornutei de sub cutitul preotului). Ce importa ca noul legamint din Ieremia 31 nu are nimic de a face cu inovatiile teologice predicate de autorul Evreilor? Si slova care omoara e de la duhu’! Cum de la duhu’ vorbesc si baptistii, si penticostalii, si adventistii, si catolicii, si ortodocsii, si mormonii, si dracu’ si lacu’.

Sigur ca „intrebarea despre Dumnezeu” este legitima. Dar orice raspuns e o prostie cumplita, o nesimtire aroganta.

27 Responses to Comédia XIII

 1. Cui adresezi tu intrebarea aia?

 2. allmaris says:

  Imi cer scuze pt ignoranta, dar din cine este citatul in lb. engleza? Nu ca ar mai conta, la asemenea ”afirmatii”, mai ales ultima.

  Eu as fi de acord cu ele pana la urma, dar sa ma lamureasca si pe mine cineva, Duhu’ eventual, in urmatoarea privinta. In Faptele Apostolilor se spune negru pe alb ca Petru si Ioan erau necarturari, mai pe sleau spus, analfabeti. Pe la amvoane ni se citeaza din ”epistolele lui Petru si Ioan” ceva de speriat, desi bietii oameni(cel mai probabil) n-au scris nimic in viata lor pentru ca nici in limba materna nu ar fi fost capabili, daramite intr-o limba greaca avansata. Vin altii care recunosc aceasta stare de fapt, dar ne spun ca era o practica intalnita a vremii, chiar acceptabila pe deasupra, sa scrii in numele cuiva cu autoritate. Chiar asa sa fie? Si cum proceda respectivul, citea gandurile apostolului nestiutor de carte? Oricine ar fi scris I si II Petru avea acces la Septuaginta, o putea citi, intelege si cita intr-o noua scriere, ceea ce denota niste abilitati speciale care in niciun caz nu se gasesc la un pescar din Capernaum.

 3. polihronu says:

  Din „sectiunea pentru instructori” a ultimei „lectiuni”.

 4. No, daca ghilimele sameni, ghilimele sa-ti rasara!

  Si uite asa tocmai am mai descoperit unu’ ce vede ca dogma inspiratiei e radacina tuturor relelor.

  Stii ce e ciudat? Ca ai si tu dreptate, si citatul (una factuala, spiritul chiar face cuvintele alea vii).

 5. polihronu says:

  Jiji,

  zici bine ce zici – nu-ti rasare duhu’ decit daca semeni duhu’. Cum spuneam, tautologia e singurul izvor de teologie.

  In rest, fie ti-ai facut un downgrade la hard, fie am descoperit din nou niste soft infectat, gripat in vreo rutina oaresicare. Ca comédiile mele n-aveau un context precis, ci abordau la gramada radiatiile cosmice, poliomielita si virusurile de calculator – dracu’ sa le ia.

 6. Inteleg deci,ca sola scriptura,principiul prin care scriptura sa autointerpreteaza,are probleme!
  Si problemele vin tocmai din origini. Nu scriptura a autoales propriul canon,ci conciliile a caror membrii s.au declarat, s.au au fost declarati,infaelibili. Iar infaibilitatea aceasta nu e contemplata de principiul susnumit.

 7. harapalea says:

  „Stii ce e ciudat? Ca ai si tu dreptate, si citatul (una factuala, spiritul chiar face cuvintele alea vii)”

  Sa ma bata Dumnezeu, ca bine o mai nimerisi,Arvinte!

 8. ge2oana says:

  Aha, da,

  Gigeleeee, du-te de cumpara niste branza de la alimentara….

  Gigel : ” si daca na-are branza sa cumpar niste ….lumanari, ca tot aia e ??”.

  Poli , am perceput, da tot aia e !!

  Ha,hahahahaha, auzi la el, cica : ” dracu´ sa le ia ” !!
  Pai da, cam asa ceva…… http://www.youtube.com/watch?v=W_s4vl-G2UQ

 9. Poli,
  „Duhul” ăsta care facea adevărate minuni până acum și plin de viață între oameni, ai venit tu și prin litere ai ucis ceea ce prin litere prinsese viața.

 10. Câte înjurături o să îți iei că le strici jucăriile teistilor.

 11. beniamin51 says:

  evolutia ratiunii

  „”Câte înjurături o să îți iei că le strici jucăriile teistilor.””

  Hai sa admitem ca ai dreptate ;i-a spune-mi cam cum vezi tu o injuratura de teist caruia i s-a stricat jucaria ??
  Nu ma surprinde faptul ca esti atit de superficial cand este vorba sa intelegi rationamentele unui teist.
  Un teist real nu are jucarii ce pot fi stricate de speculatiile unui ateu .
  Ca sint o multime de atei si teisti care sint ca o frunza pe ape ,purtata in toate directiile speculatilor filozofice sau religioase ,nu am negat niciodata ,si la acestia ,da ,ai dreptate ca un astfel de teist va incepe sa injure cand i se strica jucariile.
  Mai norocos este insa un ateu care se pocaieste dupa ce i s-au stricat jucariile ,Acesta va fi recunoscator pentru totdeauna Dumnezeului care i s-a relevat.
  Aminteste-ti ce a spus Isus :
  „” NIMENI NU POATE sa vina la mine ,sa inteleaga persoana si lucrarea mea daca NU-I ESTE DAT de Tatal meu””
  Un astfel de teist nu-si bazeaza credinta pe jucarii vandute scump de catre un Doug Batchelor la seminarele lui apocaliptice.
  Care cuvint din afirmatia lui Isus iti este greu sa-l intelegi ??
  Evolutia unei ratiuni corupte ,nu poate conduce pe nimeni la Dumnezeu.
  Daca Dumnezeu nu face primul pas inspre tine ,incercarea ta de a te ridica prin a te trage singur de sireturi ,tu o poti numii evolutia ratiunii ,insa tot in praf iti vei petrece evolutia.
  Sper ca Dumnezeu intr-o zi sa t-i se descopere ,si atunci nu-ti va parea rau ca t-i s-au stricat jucariile.
  Sa ai o zi buna..

 12. beniamin51 says:

  Poli

  Imi plac foarte mult comentarile tale ,insa acest comentariu se pare ca l-ai facut in momente de depresie spirituala auto-indusa .
  Dintr-o anumita perspectiva ai %100 dreptate si aceasta perspectiva iti justifica pe deplin ateismul tau de biblioteca .
  Aminteste-ti insa ca tot asa cum in fizica quantica lucrurile nu sint asa cum par la prima vedere ,nu ar fi exclus ca tesmul sa fie mult mai mult decat ai vazut tu rasfoind prin cartile bibliotecii internetului.
  Lucrarea pe care tu o faci este o lucrare buna ,este un fel de cutremur de amploare ce produce aceea cernere ,atit de mult asteptata de adventisti.
  Ai pus la incercare pe toti aceia care pretind ca sint „iudei” insa in realitate nu erau decat niste morminte varuite ,ce nu intrau in imparatie si nu lasau nici pe alti sa intre.
  Eu sincer iti multumesc pentru toate articolele si pentru timpul investit .
  Merry Chrismas si un an nou in care sa te poti bucura de toate binecuvintarile ce Dumnezeu le revarsa si peste atei si peste teisti..

 13. polihronu says:

  b51,

  nu e musai sa fiu eu deprimat. E perfect posibil sa fii tu exaltat 😉 „Autoindusa” in niciun caz – Dumnezeu le face pe toate, nu? Mie mi-a dat Duhul darul ateismului. La anu’ si la multi ani! 🙂

 14. Poli,

  Cu downgrade-ul cred ca ai dreptate. Asta incerc sa fac, zilele astea, la calculator. Caut programe de acum 10-15 ani, pe care sa le instalez in locul celor mai recente. Si functioneaza. Se poate iesi linistit din spirala soft nou-upgrade hard.

  Acu revenind la teologie: nu sunt eu chemat sa curat mizeria dupa teologi. Nici nu vreau si’mi e si sila. Toate idioteniile in legatura cu care vituperezi doct in seria de comédii sunt tot inventii ale teologilor.

  Oricine n-a citit nimic altceva decat Biblia stie ca evreul ce citea din suluri in sinagoga, pe vremea lui Isus (deci dupa stabilirea canonului VT, cel putin in ceea ce priveste Torah si Neviim si evident dupa LXX) traia intr-o completa ignorare a canonului. Citea ‘pericopa’ si eventual glosa pe ea. (Desi Luca 4 sugereaza o citire la intamplare, nu o pericopa.)

  Nevoie de canon au teologii, ei vor sa sistematizeze spiritul. Isus afirma, in Luca 4, ca in ziua aceea s-a implinit o profetie. Ce intelegeau oamenii din ‘implinire’ si din ‘profetie’ e limpede in text. Restul e tetrapiloctomie teologica.

  Contextul din Ieremia 31 ii arata limpede oricarui evreu despre ce e vorba cu tipatul din Rama si plansul Rahelei. De ce alege ‘Matei’ sa ‘afirme’ ca moartea pruncilor e ‘implinire’ a ‘profetiei’? Chiar crezi ca el credea ca o sa pacaleasca pe cineva? Asta era intrebarea pe care trebuia sa le-o adresezi ghilimelelor de prin scolile teologice prin care ai umblat.

  Pentru orice lector cu inteligenta cat sa nu duca lingura la frunte este limpede ca ‘implinire’ si ‘profetie’ nu inseamna defel ce ne zic teologii. Nu a facut cineva o predictie asupra unui fapt si nici nu s-a petrecut faptul prezis. Si nu conteaza defel analiza savanta a lui eplerothe ala; iar despre sensul grecesc al profetiei lucrurile ne sunt limpezi amandurora.

  Te-ai facut teolog, curata tu mizeria alorlati teologi.

 15. Aurel Ionica says:


  gigialuarvinte spune:
  Te-ai facut teolog, curata tu mizeria alorlati teologi. </b.

  Pai daca s-a facut teolog, cum sa curete el mizeria produsa de teologi? Din cite stiti dvs., corb la corb isi scoate ochii? Nu este nevoie tot de un teolog ca sa improste cu toata mocirla asta pe care au produs-o teologii? Si nu este nevoie de niste filozofi ca Edi si ibrian ca sa improste cu toate ouala clocite produse de filozofie. Om fi noi in postmodernism, dar nu suntem si in post-teologie si post-filozofie. Sa fii ateu nu inseamna sa nu mai fii teolog ci sa fii un super-teolog din ala de iti bati joc de oamenii care au fost indobitociti de teologi. Asa ca daca asteptati ca super-teologii astia, super-filozofii, si super-reformatorii sa curete haosul creat in capetele oamenilor de confratii si tovarasii lor de arme teologii, puteti sa asteptati mult si bine.

 16. polihronu says:

  Jiji,

  pina cind ai de gind sa repeti „ma lepad de satana”, desi ii tii pruncul in brate?

  AIurel,

  teolog esti tu, filozof e Jiji. Sa cinte tambalul!

 17. Poli,

  Sa zici e usor – asta fac toti teologii. Sa aduci macar vreo dovada n’o sa ai cum. Nu eu tin pruncul satanei in brate, ci tu infigi cutite in pruncul mort al parintilor tai teologici. Nu-ti inteleg necrofilia, dar daca tot te mai ocupi de teologie, nu pierde timpul aratand oamenilor niste prostii punctuale. Arata-le ca toata teologia si orice teologie e o prostie (pentru putinii care cred) si o prostire (pentru covarsitoarea majoritate).

  Daca tu ai avea impresia ca eu cred din motive/ratiuni teologice, ai fi stupid. Si pana acum nu m’ai convins c’ai fi.

 18. AI,

  Nu astept nimic decat ca oamnenii sa’si tina promisiunile si ceea ce trebuia sa fie gata anu’ trecut in aprilie sa fie gata macar anu’ viitor in ianuarie.

 19. polihronu says:

  Jiji,

  cum mortuis in lingua mortua. In rest, duhul cu mila.

 20. Parca ti’am mai vorbit despre asta. Zeul meu e ala ce te face sa sari in apa/foc pentru altul, desi nu’l iubesti, nici macar nu’l cunosti. Aici sunt intr’un fel de raspar cu evanghelia (Ioan 15:13, Matei 5 final). Sunt convins ca exista un fel de solidaritate intersubiectiva ce rezista educatiei. Si care contrazice flagrant instinctele mamiferului. Cam aici e de cautat sursa a ceea ce eu numesc spirit. Iar fenomenul, mda, poate la Musorgschi, poate la altii, poate la toti.

 21. ge2oana says:

  Si de ce ar face cineva asa, cum zici tu, in contradictie flagranta cu instinctele, adicatelea sa faca bine la aia de habar n´ai cine-s si ce-i cu ei !!??

  Eu zic ca asta-i zmeu ,nu zeu…..
  Sau nu !?

  Solidaritate !? Oh nu , amice , e vorba de….printzipii, de doctrine si combine …..de fundamente si ….legi , pt. ca , cum dracu´ alfel se poa´ defini DRAGOSTEA !?

  Uite vezi, vorbesc urat……

 22. polihronu says:

  Jiji,

  e clar ca zeul tau nu poate fi dumnezeul Bibliei, ca ala te cunoaste, te iubeste, ba chiar face totul spre propria slava 😉 Vai, ce ma bucur! 🙂

  Cind am decis sa inchei contributia mea oxigenista cu o serie de reactii la „lectiuni”, mi-am asumat in mod clar un proiect teologic, chit ca n-am ramas in limitele lui. Daca vrei altceva decit necrofilia asta, pofteste rogu-te altceva 😛

  Diavolul, se stie, e fix in detalii. Iar eu n-am ascuns niciodata faptul ca am avut revelatia imposibilitatii teologiei chiar in interiorul teologiei. Nu e deloc musai sa fii pe acelasi drum cu mine. Ba e chiar imposibil.

 23. Aurel Ionica says:

  gigialuarvinte spune:

  AI,
  Nu astept nimic decat ca oamnenii sa’si tina promisiunile si ceea ce trebuia sa fie gata anu’ trecut in aprilie sa fie gata macar anu’ viitor in ianuarie.

  Ce vreti, duhul este plin de rivna cind este vorba de promisiuni dar carnea care trebuie sa execute promisiunle poruncite de duhul este neputincioasa si cam ramine de carutza. Si motivul pentru care duhul este atit de zmeu cu promisiunile este deoarece se trage din Hegel care este acelasi ieri, azi, si intodeauna, si ca atare duhul are esenta tot ca si Hegel, adica nemuritoare si de aceea poate sa promita marea cu sarea, dar carnea, intrucit se trage din Eva, este neputincioasa deoarece a mostenit esenta decazuta si muriatoare de la ea. Ca si Eva a avut initial tot esenta ca a lui Hegel si a spiritului, adica nemuritoare, dar intrucit nu s-a tinut de fusta barbatului si a luat-o hai-hui prin gradina de una singura, a mincat din pomul interzis si esenta aia nemuritoare s-a stricat si a devenit muritoare, or odata devenita muritoare, esenta nu se mai poate schimba. Si intrucit Adam nu putea sa nasca copii fara colaborarea Evei, asa se face ca toti mostenim esenta pacatoasa si muritoare de la Eve si ca atare suntem pacatosi chiar daca nu am pacatui deoarece pacatul nu este un accident ci este parte din esenta aia a noastra. Si asa se face ca desi duhul a promis, carnea asta cu esenta pacatoasa nu avea alta optiune decit sa ramina de carutza.
  Dar desi promisiunea nu s-a implinit, ceva tot s-a facut si se face, insa nu pe linia aia veche, ci pe o linie noua. Acum se merge pe ideea ca toare revolutiile si reformele se fac „la firul ierbii” deoarece lumea este dezamagita de toare revolutiile astea ba cu perspective, ba cu oxigen din belsug, ba cu teze, si care niciodata nu se urnesc din loc, asa ca iarba s-a saturat si de perspective, si de oxigen, si de teze, si a luat initiativa sa discute lucrurile la firul ierbii, si daca va intereseaza, gasiti aceasta noua initiativa a ierbii la http://igi.tv/
  Iar in legatura cu ceea ce profetizati ca se va implini in ianuarie, carnea zice „da! si amin!” si de data asta promite sa se tina de cuvint.

 24. harapalea says:

  „Cam aici e de cautat sursa a ceea ce eu numesc spirit.”
  Arvinte, inca una buna!
  Buna sa va fie inima tuturor si-n 2014!

 25. D-le Constaninescu , de ceva timp urmaresc emisiunle d-voastra inregistrate pe You Tube! Abordarea neordinara a textului sacru m-a intrigat intr’un fel, dar m-a si ingrozit pe alocuri! Va rog frumos, spuneti-mi , daca sunteti ,,cumva ,un fel de „Dan Brown”,, iar ce scrieti e asemantor cu „Codul lui da Vinci”? Multumesc frumos!

 26. ge2oana says:

  Mai degraba e un Dawkins adventist !!:-) 🙂
  Profan da’ uman ! 🙂 🙂

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

<span>%d</span> blogeri au apreciat: