End of time, end of story

Endoftimestory ne ofera un splendid exemplu de junkpsychology atunci cand explica motivele pentru care raman eu in biserica. Daca ET ar fi psihologul care se pretinde, ar sti ca oricine investeste o viata intr-o cauza oarecare, nu poate sa nu o iubeasca. In termeni mai putin sentimentali, s-ar putea vorbi eventual despre o codependenta, desi termenul nu mi se potriveste.

ET ma acuza in continuare ca vreau sa dau jos din caruta a treia parte din ingeri. Aici avem ceva mai mult de discutat. Eu as vrea sa-i conving pe toti fratii/surorile ca e timpul sa nu se mai joace de-a ingerasii cu aripi de mucava. E timpul sa deschida adevaratele aripi, ale mintii.

Cu privire la datul jos din caruta am o intrebare pentru ET: ce conteaza, mijlocul de transport, sau directia in care mergem?

Referitor la transport,  oare nu a citit fratele ET in Marturii vol. 5 cum ne vom da jos din caruta si vom urca muntele desculti? Din cate imi amintesc eu, problema este cu cei care raman in caruta, nu cu  aceia care coboara din ea. In rest, sunt de acord cu el ca problema este caruta. ET face parte din acea clasa, reprezentata mai ales de pastori, care considera ca avem ceva de invatat de la Amishi. Sa mergem cu caruta in era spatiala. Ideea este ca trebuie sa ramanem in secolul XIX. Aici e miezul problemei.

Postul lui ET se incheie cu un apel patetic, in cel mai autentic limbaj de lemn, gen „o brother, where are thou”. Prietene ET, atunci cand am ales sa confrunt biserica nu am facut-o cu masca pe fata. Nu este ironic faptul ca cineva care se baga atat de insolent in viata altcuiva, o face din umbra? Imi amintesti de altii care apelau la mine sa ma intorc, desi nu stiam nici cine sunt si nici daca voi iesi pe aceeasi usa pe care am intrat. Parafrazandu-l pe Emanuel Ungureanu, suntem o biserica infectata de mema bolshevik/menchevka la nivel structural.  Scoate-ti masca, prietene ET si vom sta de vorba. Pana atunci, end of story.

P.S.

la viata mea am lucrat ca muncitor forestier (tzapinar), taietor de stuf in Delta Dunarii,  miner de strapungere la constructie hidrocentrala, muncitor in constructii si apicultor.  Evolutia m-a facut pentru lucruri grele, (probabil vreo gena de Neantherdal). De acea acea nici nu mi-am gasit locul intre asa zisii intelectuali ai sistemului.

63 Responses to End of time, end of story

 1. endtimestory says:

  Edi ma simt onorat ca mi-ai scris. Probabil ca nu ai vazut foarte multa dragoste din partea mea in cele ce ti-am scris dar, am folosit ceeq ce voi acolo americanii numiti ” tough love” si stii la ce ma refer.
  Sincer nu am nimic cu tine personal ba din contra. Chiar te simpatizez. Ai fost unul din pastorii mei preferati si au fost ocazii cand as fii calatorit sute de kilometri numai ca sa te ascult.
  Noi nu discut despre oameni aici. Eu discut despre principii. Probabil ca te-ai simtit ca o tinta, un target, dar nu tu erai punctul urmarit, ci principiile pe care eu consider ca tu le calci acuma.
  Imi pare bine ca ai iesit din „ascunzatoarea” ta, si in acelasi timp imi pare rau ca te simti haituit.
  Eu nu stiu dar ori eu sunt batut in cap si nu mai inteleg ce sunt alea principii, or tu in studiile tale avansate ai ajuns la un alt inteles, eventual superior a ceea ce inseamna principii.

  O sa avem ocazia intr-o zi sa stam de vorba la telefon sper si o sa stii cine sunt.
  Deocamdata vreau sa iti urez asa cum ziceti voi cu bucurie: Happy Sabbath.
  Promit sa revin.

  Ooo ca o gluma acuma. Asa de fun.
  Nu o sa fac cunoscut aici pe blog cine sunt.
  Cainelui tau de paza ii gurg balele deja cu gandul la un rand de piele de pe spatele meu :))

 2. taranprost says:

  Nu cred ca aceasta interventie a dvs. are vreun rost.Nu cred in buna intentie a interventiilor lui in acest spatiu,ca sa nu mai vorbim de inaderenta lui la o minima gramatica si acuratete in argumentare.La fel ca multi altii ,nu stie sa distinga intre violenta exprimarii si agresivitatea in gandire.Daca nici dl.Aurel Ionica nu o poate face,el nici atat.Ca si Nastratin Hogea , cred ca nu aveti ce spune nici uneia dintre „tabere”.Puteti „doar” sa faceti ce ati facut si pana acum – sa incitati la pacatul capital – a gandi cu mintea proprie .

 3. allmaris says:

  @endtimestory

  ”Nu o sa fac cunoscut aici pe blog cine sunt”

  Da spuneti-ne domne odata cine sunteti, nu ne mai fierbeti atata!

 4. abeldragomir says:

  Sunt câteva greşeli gramaticale ale articolului dvs. pe care aş vrea să le semnalez:

  1. Eu asi (aş)
  2. Idea este (Ideea, idea e în english)
  3. aceiasi usa (aceeaşi)
  4. Parafrazand-ul (u-l, nu d-ul)
  5. sta de vaorba (aici se înţelege că din grabă ori neatenţie aţi mai pus o literă)
  6. probabil vre-o (vreo, nu vre-o)

  Toate cele bune!

 5. endtimestory says:

  Asa dupa cum am promis am revenit si am sa incerc sa comentez pe subiecte la cele scrise de tine.
  Mai intai de toate vreau sa spun ca eu nu pretind ca am adevarul absolut.
  Aceste adevaruri de care vorbsc sunt adevaruri asa dupa cum le vad eu si le inteleg.
  Numai tu si cei ca tine pretindeti ca aveti adevarul absolut al evolutiei si ca Dumnezeu nu este real sau il prezentati intr-o lumina eronatata.
  Tu prezinti „investitia” ta in aceasta cauza a adventismului ca pe o investitie intr-un business.
  Faptul ca ai ratat in aceasta investitie, – (si dovada ca ai ratat este si coborarea ta din „caruta”)- te doare si iti dai seama de ceea ce pierzi. Eventual o pensie linistita, si alte benificii care s-au dus si inca se vor mai duce eventual.
  Faptul ca la varsta ta de 60 si de ani esti obligat (asa dupa cum ai spus) sa iti iei un carnet de conducere pe camion si sa profesezi cu totul altceva decat munca de amvon, imi dau seama ca nu e o joaca, si imi dau seama ca sentimental iubesti cauza, dar dup parera mea e un seniment si nimic alteva.
  Daca este vorba despre codependenta asta inteleg dar dupa cum ai spus nu ti se potriveste si sunt oligat (am datoria) sa te cred.
  Dar de ce ai parasit aceasta cauza? Cine te-a obligat sa cobori din „caruta”?
  De fapt ce este aceasta cauza?
  Dupa cate inteleg eu cauza nu este nimic altceva decat dovada trairii noastre dupa voia lui Dumnezeu, in fata universului, si prin viata noastra dovedim ca satana este sarpele cel viclean, uzurpatorul cerului, si ca Dumnezeu este creator, drept, sfant , iubitor si mantuitor.
  Daca gresesc te rog sa ma corectezi cu ce sta scris.
  Tu la ce te referi cand vorbesti de o cauza?
  Tu tocmai ai parasit aceasta cauza si te-ai aliat cu dusmanul lui Dumnezeu.

  As vrea sa spun ca tu te-ai descalificat de a mai da sfaturi din cartile profetice.
  Ai inceput sa folosesti aceasta numai cu citate convenabile ca sa iti acoperi ereziile.

  Citez: … „Marturii vol. 5 cum ne vom da jos din caruta si vom urca muntele desculti?

  Tot in acelasi volum 5 din marturii un citat spune asa:

  …”Când oamenii, aproape în mod invariabil, aleg cunoaşterea pe care o prezintă Satana; când gustul lor este atât de pervertit, încât doresc cu nerăbdare această cunoaştere, ca şi când ea ar fi o fântână a supremei înţelepciuni, atunci ei dau dovadă că sunt despărţiţi de Dumnezeu şi răsculaţi împotriva Lui. – {5M 504.2}

  Citate sunt cu sutele si cu miile si sunt convins ca tu le ai in „biblioteca” ta, dar intentionat le uiti sa le folosesti numai pe cele care iti convin in contextul in care iti convin.
  As vrea si eu un citat din Marturii -(daca tot ai citat de acolo)- unde spune clar ca e timpul potrivit sa coboram din „caruta” care e defecta.
  Da-mi te rog un citat din cartile profetice sau si mai bine da-mi un citat din Biblie, si te voi urma imediat in noua ta „calatorie” printe stele.

  Dumnezeu spune ca nu trebuie sa ne potrivim veacului acestuia, si problema ta ar fi ca eventual ar trebuii sa ramai cu mintea in secolul xix cand tu de fapt vrei sa treci direct in secolul xxii
  Unde spune undeva ca trebuie sa ne potrivim secolelor sau vremurilor in care traim?
  Eu am citit ca trebuie sa ne potrivim cu Isus si numai cu El.
  Tu nu faci decat sa aduci invatatura pe care Diavolul a aduso Evei
  …” Vi se vor deschide ochii… veti cunoaste binele si raul… veti fi ca Dumnezu… cu nici uncaz nu veti (eventual mai ) muri”…
  Ai mentionat acolo din marturii ca vom urca muntele desculti.
  Tu la care munte te referi? Muntele evolutiei?
  Ca sa urci muntele descult la cel care se refera marturia trebuie mai intai sa urci descult muntele Golgotei, acest munte pe care tu acuma il ocolesti, si nu numai ca il ocolesti dar il batjocoresti implicit.
  Ai vrut sa spui indirect ca nu conteaza „caruta” in care suntem ci conteaza directia.
  As vrea sa iti spun Edi ca aceasta „caruta” Laodicea in care calatoreste biserica adventista este singura „caruta” condusa si protejata de Dumnezeu, si este singura „caruta” care va ajunge acolo unde vrea Dumnezeu, chiar daca va ajunge cu un singur calator in ea.
  Nu e de vina mislocul de transport. Sunt de vina pasagerii ca nu iau in serios calatoria si coboara ca sa alerge dupa naluci si cai verzi pe pereti.
  Te rog sa imi arati cu Biblia sau spiritul profetic ca gresesc.
  Toate celelalte „carute” au o singura directie. Destinatia „Belu”. Moartea vesnica.

  Acuma sincer eu nici nu prea stiu la ce te referi tu cand spui… „Conteza destinatia”…
  Nu stiu in viziunea ta ce inseamna destinatie.
  As fi interesat sa aflu.

  La ideea ca atunci cand ai confruntat biserica nu ai facuto cu masca pe fata cred ca esti fals.
  Ca un frate adevarat si un pastor cu renume cum ai fost ar fi trebuit sa vii la amvon, la televiziune in anunturi in magazinele adventiste si sa spui cam asa:

  …”fratilor am primit o noua lumina. O noua viziune. Trebuie sa coboram. Am ajuns la statia terminus in aceasta caruta. Nu vreau sa merg singur si nu vreau sa pierd pe nici unul dintre voi.
  Din dragoste si dedicatie va aduc la cunostinta aceste lucruri. Va rog sa ma urmati catre noua lumina. Pe noi aripi ale cunostiintelor stiintifice catre o lume noua”…

  … Sau cam asa ceva.
  Tu ai ales ca si Satana, usor, subtil co noi invataturi impotriva Creatorului, cu intriga religio-stiintifica. Ca sa nu zica lumea ca esti direct ateu, intrucat „Dumnezeu nu joaca zaruri” ai venit in full swing cu „Ichneumonidae”, si ai lasat practic oamenii sa aleaga ce era deja ales. Evolutia.
  In cele 128 de pagini sau cate sunt nu am gasit nici macar o data sansa de a alege intre Creatiune sau Evolutie.

  Sunt de acord cu tine ca biserica este infectata si infestata cu „paraziti”.
  Marea greseala a voastra este ca voi confundati invatatura lui Dumnezeu si ceea ce ar trebuii sa fie biserica, sfanta, curata si evlavioasa, cu viata de mizerie a unor membrii mai jos sau mai sus pusi si din cauza dilemei voastre loviti in Dumnezeu.
  Convingerea mea este ca aceste nu este un motiv sa o parasim si sa o batjocorim, ba din contra cei ce traiesc invatatura in lumina data de Dumnezeu si cei ce simt chemarea trebuie sa ii cheme si pe altii.

  Ai zis ca vrei sa stii cine sunt si vrei un nume. Am sa iti dau un nume la sfarsit.
  Mai intai cine sunt.
  M-am nascut si am crescut in familie adventista si dupa bunul obicei am fregventat corul de copii si masuta de nisip.
  In jurur varstei de 14 ani am primit botezul sau poate chiar mai devreme putin.
  Pe la varsta de 14 ani jumate in urma unei discutii cu tatal meu am primit sfatul ca trebuie sa invat sa traiesc pe picioarele mele si practic am fost „invitat” afara din casa.
  Pentru un tanar la varsta aceea Micuta Romanie a fost pentru mine cat continentul Asia si distanta de 500 de kilometei departae de casa unde am plecat era ca si cum as fi plecat de fapt pe alta planeta.
  Cu adevarat am „aterizat” intr-o noua lume, o noua viata care si-a pus adinc amprenta pe viitorul meu.
  Am inceput sa traiesc cu adevarat liber ne ingradit de garduriler dogmelor, decatusat de lanturile si ingradirile religioase.
  Am gustat viata din plin si pedeplin. Prieteni, baruri, discoteci, restaurante, carciumi. Si toate cele. Cand am spus liber, a fost liber si poti sa iti imaginezi. Doua pachete de tigarete pe zi, aproape ca nu imi ajungeau.
  Vreau sa spun ca am gustat din viata plina de libertati si bucurii.
  Ceva mai tarziu, pentru ca experienta nu era deplina, si din palmares imi lipsea „o diploma” un atestat” am ajuns si la o „facultate” de stat si am intrat in posesia acelui document pretios.
  Eram un om nou „reeducat” un stalp al societatii cu noi aspiratii, cu aripi larg deschise, zburand catre noi orizonturi ale civilizatiei.

  Din fericire intr-o zi fiind singur, m-a lovit un gand gara mi-a demolat tot idealul si a distrus visele mele si acel gand a fost acesta:

  …”de as mai avea inca o data o Biblie in mana. Ce mult as vrea sa citesc din nou Biblia”…
  Uite asa o idee din senin,
  Vreau sa spun ca mi-a fost foarte greu sa ma intorc in biserica. Eram un strain. Parca toata lumea ma privea. Da, a durat o perioada de reacomodare.

  Acuma tu vrei un nume
  Sincer Edi eu nu am un nume.
  Numele meu ar aduce inapoi rusine, pacat, dezonoare, razvratire impotriva lui Dumnezeu.
  Asta vrei?
  Sau vrei numai ca stiind numele meu sa ma clasifici ca sa iti poti juca „comedia ieftina” de pe o pozitie superioara fata de mine.
  Nu sunt si nu am fost niciodata pastor. Sunt convins ca as i fost unul foarte bun. Dedicat lucrarii.
  Din nefericire am iubit lumea, ca si multi altii, lumea pe care tu o judeci a fi o „caruta” stricata.
  Daca totusi vrei un nume am sa iti dau unul pe care deja il stii.
  Acest nume iti zice tie ca si mie astazi, acuma: VINO

  Acest nume minunat este ISUS

 6. endtimestory says:

  Am facut o greseala si rectific:
  Citez
  …” Din nefericire am iubit lumea, ca si multi altii, lumea pe care tu o judeci a fi o „caruta” stricata

  Ce am vrut sa spun spun este:
  Din nefericire am iubit lumea ca si multi altii, lumea pe care tu o confunzi cu „caruta” stricata, din care eventual trebuie sa coboram.

 7. Ianis says:

  endtimestory
  Aștepți cumva să strigam aleluia? Sau ai predicat doar pentru Edi?

 8. endtimestory says:

  Ianis

  Am considerat asta o discutie intre mine si Edi.
  Daca tot ai intervenit si crezi ca e ceva de luat esti invitatul meu.
  Eu nu te cunosc si nu stiu ce gandesti asa ca asta era cu adresa.
  Eu nu inteleg de ce va este voua necaz ca marele Edi primeste lectii?
  El are cu adevarat nevoie de ele. Eu asa consider.
  Ca o explicatie la ceea ce gandesc am sa folosesc un exemplu simplu de inteles, si sper ca va fi si ultimul.

  Daca ai o fetita care are 5 sau 6 ani si o duci la o scoala de balet. Si fetita vine fericita acasa dupa fiecare lectie si uite asa sa zicem 2 ani de zile.
  Intr-o zi ea vine acasa plina de vinatai, picioarele luxate si nasul plin de singe. E normal ca parintele intreaba ce a patit.
  Fetita ii raspunde: profesorul meu de balet are o viziune noua despre arta. El ne invata hochei pe gheata acuma.
  Cam asa ceva face Edi cu noi acuma. El a trecut la alte lectii. Este normal ca cineva sa ii atraga atentia.
  Ati creat un log de discutii libere ceea ce e de remarcat la romani dar am observat ca atunci cand este ceva impoteiva gandirii voastre sariti cu totii si inabusiti aceste ganduri care vin din partea celor care gandesc ca voi.

  Nu sincer asta era pentru Edi si daca are ceva de zis sunt sigur ca va zice.
  Daca nu… atata timp cat mai sunt tolerat pe aces blog promit sa fiu acelasi.
  Cand voi deveni cu adevarat un ghimpe in coasta cuiva probabil ca mi se va refuza postarile si automat va fi un adio fara cuvinte.
  Stiu ca esti unul din responsabili acestui blog si apreciez intelegerea ta

 9. endtimestory says:

  … da am observat. O gramada de greseli in scrisul meu. In parte si datorita kboardului mic la care scriu. scuze…

 10. Ianis says:

  endtimestory
  Nu ești primul care folosește schema cu auto-victimizarea. Dacă ai ceva de spus o poți face folosind metodele adulților și, dacă cineva consideră că ai transmis ceva interesant și inteligent, probabil că va iniția un dialog. Cam asta se face pe un forum de discuții libere.
  Dar, cât timp nu ești în stare să te desprinzi de forma literară ce se practică la amvon, nu vei fi luat în serios.

  Te porți ca un copil căruia i s-a luat jucaria deși ajunsese la vârsta încorporării. În opinia ta, biserica e un loc al retardării sistematice sau unul în care se presupune că poți fi liber în Hristos, inclusiv din punct de vedere intelectual?

  În contextul ăsta, lecția pe care ai vrea să o predai lui Edi și altora care îndrăznesc să gândească liber, cam care ar fi? Un pic de închisoare? Execuție în stil KKK ca în Bible Belt?…

 11. Marcus Crassus says:

  100% de acord cu taranprost. As mai adauga ca e posibil ca individul sa fie de fapt un troll ateu. Poate ma insel, sau poate asemanarea dintre fundamentalism si ateismul militant este mult prea mare.
  Daca intr-adevar e fundamentalist, nici nu s-a obosit sa inteleaga ceea ce critica, deci nu e interesat de dialog. Trebuie banat si nu merita atentia.

 12. Ianis says:

  Hallowed are the Ori 🙂

 13. endtimestory says:

  Marcus Crassus
  Cu tine nu imi pierd vremea. Esti pe aceiasi treapta cu taranprost si cu ge2oana.
  Video-clipul pe care l-ai postat imi spune cu ce iti hranesti minte.
  Fi fericit in continuare

 14. Edi, locul tău nu mai e de mult într-un ghetou al minții precum cel adventist. Rămân stupefiat de procentajul de josnicie și prostie care a acaparat bisericile instituționalizate. Oamenii liberi sunt însă liberi. În toate sensurile și până la capăt. Iar libertatea asta costă mult…

 15. endtimestory says:

  Ianis

  Vrei sa ma despart de forma literara de amvon.
  Tocmai asta deranjaza. Probabil ca daca as injura in culorile curcubeului ar fi bine primit, doar ge2oana asta face si voi aveti fun.
  Nu amice nu am sa fac treaba asta.
  Atata ai inteles tu din ce am zis eu lui Edi? Autovictimizare? Nici o problema omule. E bine si sa asa.
  As fi tare curios sa am sansa sa merg intr-o zi la biserica lui Edi sa vad ce spune de la amvon.
  Oare el vorbeste doua limbaje diferite? Unul la amvon si altul in viata de zi cu zi?
  S-ar parea ca exti de acord cu amvonul lui unde eventual joaca teatru caci altfel nu vad cum poti sa predici Sambata la amvon pe Dumnezeu si sa predici evolutie in timpul saptamanii.
  Cine stie poate ca predica evolutie la amvon si Sambata.

  Nu am inteles aluzia cu jucaria. Despre ce vorbesti. Cine se plange ca a pierdut ce?
  Cat despre intelectuali nu am facut un sondaj dar sunt convins ca sunt cu miile. Toti aceia care au vrut sa faca facultati au facut si nu am auzit pana acuma ca cineva ar avea probleme in biserica din cauza cunostintelor lui. Mai mult chiar Elena White incurajeaza ca oamenii sa mearga la scoli si sa aiba cunostinte inalte.

  Sincer ce ma deranjaza la Edi este ca el isi foloseste „meseria” lui (ca numai asta a ramas la el) in biserica in care nu au ce cauta ereziile lui.

  Vrea sa faca propaganda evolutionista asta nu ma deranjeaza. Mergi fratele meu la colt de strada si striga in gura mare. Esti liber. La urma urmei cine l-ar baga in seama.
  E omul liber sa o faca dar nu este etic sa o faca platit din banii bisericii cand el este platit pentru altceva.
  Simplu si la subiect.

 16. endtimestory says:

  George Dumitru exact asta spun si eu.
  Mergi omule afara di ghetou.
  El nu si nu. El iubeste ghetoul.
  Pare un paradox nu?
  Dar ghetoul nu iubeste invatatura lui cea noua.

  Am o idee.
  Sa faca un voting pool pe internet si sa il lase deschis.
  Toti cei din biserica adventista care vor afla despre acest loc de votare sa isi dea cu parerea da sau nu daca sunt de acord si sustin aceasta invatatura. (Cu misloc de autenficicare si verificare a persoanei)
  Daca jumatate plus unu vor zice da. Capul jos.
  Daca va fi un vot majoritar de nu, cu parere de rau multime si-a spus cuvantul.
  Pare destul de corect asa.
  Spune eu ca nu are curaj sa o faca.
  Cel putin nu deocamdata, si asta din motive lesne de inteles

 17. Ianis says:

  endtimestory
  Dacă ai începe să înjuri probabil ăsta ar fi primul pas în a spune ceva original, creat de mintea ta. Și ar fi bine primit. Până acum nu se vede decât un individ cu creierul pe pilot automat, predicând banalități și așteptând amin-uri.

  Cat despre intelectuali nu am facut un sondaj dar sunt convins ca sunt cu miile. Toti aceia care au vrut sa faca facultati au facut si nu am auzit pana acuma ca cineva ar avea probleme in biserica din cauza cunostintelor lui. Mai mult chiar Elena White incurajeaza ca oamenii sa mearga la scoli si sa aiba cunostinte inalte.
  Mai citește și altceva în afară de Curierul Adventist și Veștile Misionare sau cum s-or numi fițuicile astea în Bible Belt. Intelectualii nu sunt aceia care au făcut o facultate de știinte și încă mai cred în creaționism, ăia sunt doar indivizi care au trecut printr-o școală fără să iși clintească un neuron, obișnuiți să memoreze întrebarea și răspunsul ca la școala de sabat.

  Iar tu, cu deranjul ăsta (sper ca nu la stomac) care te sâcâie, pune mâna pe un manual de biologie sau fizică și recuperează lecțiile elementare pierdute, altfel te recomanzi ca unul care a trecut bacalaureatul după metoda Victor Ponta. Sau măcar dă o raită prin wikipedia. Dacă ești prea leneș să citești, youtube-ul e al prietenul tău.

  După ce parcurgi etapele astea, revino în forță și dă-ne lecții. Fără versete și citate din Mărturii, fără mania persecuției și fără sindromul mesianic. Succes.

 18. endtimestory says:

  Ianis

  Tu nu vezi mai ianis cat esti de ipocrit si incorect,
  In primul rand Edi a venit cu citat din Marturii si eu i-am raspuns la fel.
  De ce nu ii spui lui sa nu foloseasca Marturii?
  In cazul lui la fel un model de ipocrizie. Predica evolutia si aduce argumente din Marturii.
  Hai ca voi chiar sunteti interesanti. Unici as putea spune.

 19. Ianis says:

  endtimestory
  Mai citește o dată textul editorialului și arată-mi care e legatura dintre Marturii și teoria evoluției.

  Probabil tu faci confuzie între apelul la înnoire (aggiornamento) a teologiei bisericii și evoluția biologică sau evoluția universului. Ghici în care din cele două situații este legitimă folosirea mărturiilor?
  Bag seama ca tu suferi de deformarea tipic adventistă, de a folosi scrierile EGW inclusiv când mergi la toaletă și vrei să știi care este poziția sfântă pentru defecare.

  Hai ca voi chiar sunteti interesanti. Împărțirea lumii în ”tu” și ”ei/noi” e o confirmare a sindromului mesianic amintit anterior. Mai avem câțiva din ăștia pe aici. Probabil ești doar o clonă a unuia din ei și eu pierd timpul aiurea.

 20. iluminatul says:

  @endtimestory alias Ety ,

  Mestere in afara de toate chestiunile pe care le-ai invatat din frageda pruncie!!! si care, cu nici un chip nu vrei sa le reactualizezi, mai ai si ceva interesant sa ne spui?..ceva din capsorul tau nu din ”marturiile masutei cu nisip”…!

  Sfintenia ta, daca vrei sa te credem ca îl iubesti asa de mult pe Edi si îi doresti tot binele din lume , nu ar fi fost mai frumos sa faci o fotografie genunchilor tai dupa care sa ne-o arati si noua?..nu de alta, dar tu esti ”crestinul” , nu noi..!…Deci nu-ti vrem numele sau fata , arata-ne genunchii :))….iti propun o luna de post si rugaciune pentru noi astia mai evolutionisti !..daca ai curaj, da-i o sansa credintzei tale…

  ”Te rog sa imi arati cu Biblia sau spiritul profetic ca gresesc”…asa parca te laudai !!
  Sincer, dupa ce ti-am citit toata regia la adresa lui Edmond ma abtineam cu greu sa nu ma ia plansul….Ce sa-ti arate?…ca inca alergi pe langa caruta evului mediu adventrist…

  Si te rog frumos nu te mai lauda ca ai terminat o facultate ca devii penibil…Te comporti ca un copil de gradinita care plange ca nu este buna ”mancarica”….Pai normal ca nu este buna daca tu ai invatat sa te hranesti cu hrana premestecata ! si sa bei laptic cu suzetica sistemului…

  Uite aici ceva care sa-ti aduca aminte de modul cum te comportai cand erai mai mic!..

  http://www.grapheine.com/bombaytv/design-en-7df368b83a93354e287762decf38f6b0.html

  Sincer, nici acum cred ca nu te-ai dezlegat de stalpul ignorantei(evident)!!este clar ca simptomul copilariei traumatizante sta la baza dependentei …

 21. 1992sam says:

  Endtimestory,
  Intr-o dezbatere nu-i rau sa folosesti armele ”adversarului” pentru a-i combate un argument.Asta a facut Edi.Tu esti cel care a adus-o pe Ellen White in discutie.Insa ai facut-o intr-un loc nepotrivit.Oxigen2 e un loc in care fundamentalismul nu e bine primit, mai ales prezentat intr-o aura de atotsuficienta.Singura modalitate de a prezenta fundamentalismul intr-un mod cât de cât acceptabil pe acest blog este aceea de a-l îmbrăca într-o cât mai mare originalitate.Iar originalitate la EGW nu vei gasi

 22. Edi,
  Opozitia te acuza de faptul ca le livrezi altceva decat vor ei sa cumpere. Ei isi trimit copii la cursul de balet AZS pentru care considera ca au platit, dar in schimb primesc lectii de hochei. In objective live asta nu se face si deci oamenii au argumentul asta de partea lor.
  Tu insa ai o alta intelegere a jobului tau si asta creeaza confuzie in capul lor. Iar faptul ca responsabilii clubului nu fac clara distinctia intre cursuri asa incat oamenii sa stie exact la ce se inscriu, creaza si mai mare confuzie.
  Eu unul am priceput demult pozitia ta. Daca insa as avea si azi mentalitatea AZS-ista fidela baletului sunt sigur ca as gandi ca endofstory. Doar ca ti-as scrie open… 🙂

 23. endtimestory says:

  Iluminatul
  domnule tu esti intr-un mare intuneric.
  nici macar nu ai citit ce am scris, sau mintea ta nu te-a ajutat sa pui cap la cap ideile, si te-ai trezit vorbind.
  mai incearca inca odata „rezolutia” si ca sa faca sens citeste in nesajele mele pentru Edisi ale lui catre mine.
  Hai mai incearca o data. E nai usor decat la loz in plic.
  acolo pierdeai trei lei. Aici ai numai de castigat. Mai pui putinii neuroni in miscare

 24. iluminatul says:

  @ety,

  Fratica esti patetic si fariseu pe deasupra..😔
  Edi ti’a raspuns pe intelesul tau si tu ai inceput din nou sa’i pui placa aia stricata si invechita cu principii , Isus , Eva, profetie ….bla, bla…..
  Eu te’am rugat sa ne arati genunchii si tu o dai de gard..
  Ai pomenit ceva de neuron!.pai stii tu ce’i ala nene?…da’i un sms in privat lui Edi , poate isi face pomana cu tine sa’ti tina o lectie neurogeneza…
  E usor sa’l critici pe Edi cand tu esti varza la capitolul evolutie…
  Apropos: de ce postezi pe internet si nu ti’ai trimis mesajele cu porumbelul..?..iti da voie religia sa folosesti tehnica?…
  ..

 25. ETS,

  Prietene ET in decursul evolutiei spirituale prin care am trecut si inca trec am fost la fel ca si tine( si poate mai sunt cativa pe aici), dar am incercat sa scot capul din nisip si sa privesc realitatea care ma inconjoara.
  Diferenta e foarte mare intre „realitatea” adventista ( care defapt e o iluzie)si realitatea din mediul inconjurator. Incearca sa te detasezi de gandirea adventista si sa gandesti tu cu mintea ta.
  Nu stiu ce ai cu Edy ( nici nu e treaba mea) dar nu cred ca ti-e dator cu ceva.
  Macar vizioneaza seria Logos sau Anno Domini ca sa intelegi ce vrea Edy sa spuna.

  Sau poate ca esti un troll. Din cate imi dau seama din ceea ce ai scris de la inceput , tu cunosti destul de bine regulile si personajele din jungla si se poate ca joci la cacealma.

  Daca nu vei incerca un dialog normal probabil ca nu te va mai baga nimeni in seama sau vei fi banat. Poate pe alte bloguri deja erai mut.

 26. endtimestory says:

  Iluminatul

  Mai intunecatule.

  La urma urmei discutia mea a fist intre mine si Edi.
  Te ce te bagi tu ca musca un lapte.
  Esti avocatul lui?

  El pretinde ca e pastor adventist, si Sambata 31 Martie a folosit Ellen White in tentativa lui mizerabila de a tine inca o predica evolutionista mascata de profetie.
  Cu ce drept mi-ai interzice tu mie sa ma refer la profetie cand in discutiile cu mine el a folosito primul.

  Ceea ce nu intelegeti voi, si asta pentru ca sunteti grei de cap este ca Biserica Adventista si se ghideaza dupa principiile urmatoare pe care Edi le stie si am sa incep cu a doua:
  La lege si la Marturie
  tot ce vine inafara de asta este erezie
  Si prima este:
  Sta scris.
  Daca nu e in scriptura e fals.
  Edi vine cu o abureala de „aghiasma stiintifico-fantastica” si vrea sa blagosloveasca biserica cu ea.
  Biserica nu are nevoie dw mizeria asta.
  El trebuie sa isi revizuiasca invatatura pentru biserica sau mai curind sau mai tarziu va primi un ultim cadou din partea bisericii si acesta va fi o cizma.
  Urmareste predica lui din 31 Martie si vei vedea cqt de perfid si josnic este.
  Noi il platim. Nu voi. Noi biserica il platim ca sa ne vorbeasca dupa cum a invatat in scoala, teologie nu cacanarie.
  Asa cum cum am mai spus, invatatura lui mai noua nu se potrivestia cu linia invataturii bisericii.
  Nu are nimeni bimic cu el ca el vede lucrurile mai nou altfel. Sa le predice unde este primit cu ele. Noi nu il primim.
  M-ati convins sa fac o pagina facebook si chiar web care se va intitula Endtime story’s.
  Acolo am sa il demasc pana cand ori isi schimba pozitia ori pleaca acolo la tzapinarii lui sa lepredea evolutie si nu prin sms ci direct, in persoana.
  Eu nu vteu sa platesc un evolutionis si majoritatea Adventistilor gandesc ca mine.
  Sper ca Edi va citi acest mesaj.
  Edi meegi tata cu evolutia ta unde vrei.
  Noi Adventistii nu te primim cu ea.

 27. Atentie !!! Aveti grija, prietenul nostru ET sa enervat , ne va demasca in direct la dan diaconescu pe OTV, se va folosi de toate fortele bune sa distruga acest cuib de viespii dominat de fortele intunericului si atunci E. White va veni pe nori insotita de glorie.

 28. iluminatul says:

  Ets, look carefully you can make a muscle „evolved” great system that is deeply rooted in traditions and their ignorance sleeps ..

  Even a midge that ”Edi ” can bring down a system if it manages to annoy him enough …
  If you believe in dreams…then you will sleep all your life time…

  When we believe to know all the answers…then the questions change(asta nu pricepi tu si nici cei pe care îi numesti ”noi”)…
  http://www.youtube.com/watch?v=I-hYq3Y9IoU

  Imagineaza-ti ca ”bratele” respective alearga dupa Edi.!!!!

 29. Alexa says:

  Edi,

  Modalitatea asta de a scrie pe care-o foloseste ET (cate o propozitie pe fiecare rand, fara paragrafe si frazare) parc-am mai intalnit-o mai de mult pe oxigen… la fel si ideile de grandoare asociate cu cele mesianice.

  Atat. Restul judeca tu 😉

  Alexa P.

 30. harapalea says:

  NEVOILE BISERICII

  Fratele ET spune:
  „Biserica nu are nevoie dw mizeria asta”
  Ne punem intrebarea: daca nu de asta, atunci de care mizerie are nevoie biserica? Raspunde fratele mai jos:
  „Noi il platim. Nu voi. Noi biserica il platim ca sa ne vorbeasca dupa cum a invatat in scoala”
  Adica fratele vrea ca pastorul sau sa fie o curva. Te platesc, fa ce spun eu! Aceasta e, asadar, viata, pardon, curvasaria religioasa pe care o vrem? Asta e mizeria de care are nevoie biserica?
  „Si, spune fratele mai incolo,majoritatea Adventistilor gandesc ca mine” . Si bineinteles ca asta e miezul tuturor temeiurilor…

  PS
  Intr-o postare mai veche, Beni il indemna pe nu mai stiu cine sa se puna in papucii lui EGW pt a intelege o idee, punand astfel – chiar daca pana la chiloti mai e-, bazele transvestismului fetisist adventist, . ET, mai putin pervers, ne propune bordelul cel sanatos, de ziua a saptea, fireste.

 31. harapalea spune:
  NEVOILE BISERICII
  Adica fratele vrea ca pastorul sau sa fie o curva. Te platesc, fa ce spun eu! Aceasta e, asadar, viata, pardon, curvasaria religioasa pe care o vrem? Asta e mizeria de care are nevoie biserica?

  Si stii mata ca prin scoli si prin universitati este altfel? Sau curvarasia iti pute in biserica dar este parfum la universitate, la TV, la parlamente, etc. Pai nu este peste tot asa ca ala care este platit sau ales papagaliceste si face ce vrea ala care-l plateste sau il alege? Stii mata ca este undeva altfel? Sau gindirea asta „stiintifica” cu care va laudati este timpenie crasa?

 32. harapalea says:

  Aurel I.:
  „Pai nu este peste tot asa ca ala care este platit sau ales papagaliceste si face ce vrea ala care-l plateste sau il alege? ”

  Asa o fi, ca prea o spui cu foc!

 33. harapalea
  Si mata nu spui cu si mai mult foc ca doar in biserica este si doar acolo iti pute curvarasia!

 34. harapalea says:

  Pai daca moravul e asa de generalizat, cum spui, atunci baiatul asta, ET, de ce plange? A?

 35. harapalea spune:
  Pai daca moravul e asa de generalizat, cum spui, atunci baiatul asta, ET, de ce plange? A?

  Deci baiatul nu are dreptul sa plinga pentru ce face Edi in curtea lui, dar mata ai dreptul sa plingi ca de ce plinge el in propria lui curte! Tare interesanta este si gindirea asta „logica” si „stiintifica”! Apropo, daca-ti pute religia si Edi este popa si ceea ce face Edi este cu biserica, pentru biserica, si prin biserica, mata ce cauti aici? Si lucrul acesta este valabil si pentru ateul declarat Ianis. De ce nu va inhaitati voi ateii si va balaciti aici cu acest ET, cu toti bigotii si cu spalatii la creer?

 36. Ianis says:

  harapalea
  You have the right to remain silent. Anything you say can and will be used against you by Aurel Ionica. Enjoy 🙂

 37. endtimestory says:

  Va ” joaca” demonii pe toti in furcile lor inrosite in foc si voi oameni fara minte mergeti ca niste momaii fara creier pe drumul catre iad.
  Va cheama omu la pocainta si la o viata salvata de moarte vesnica si voi nu si nu, il iubiti pe diavolul.
  Aveti atata lumina, de la Dumnezeu si voi va invartiti invartiti in propria „urina” folozofica.
  Numai un om nebun da laoparte un Dumnezeu creator ca sa il imlocuiasca cu Dostoievsky sau Sagan sau orice alt muritor nebun, vanzator de Dumnezeu.
  Iude ce sunteti. De ce alegeti sa muriti cand puteti alege viata.
  Aceasta idee a evolutionismului daca e adevarata. Daca ar fi adevarata, v-ar da asta macar o secunda in plus la viata voastra. Va face mai buni, mai intelegatori.
  Pentru viitorul copiilor vostri aduce o secunda de fericire mai mult?
  … ” eu vreau pentru copii mei sa stie adevarul”….
  Care adevar? Daca nu exista Dumnezeu? Ce ramane pentru ei? Adevarul gaurilor negre?
  Adevarul ca undeva cu miliarde de ani in urma a fost o celula care a luat nastere din greseala?
  Si? Ce urmeaza? O moarte fericita dupa o viata chinuita de 70 de ani… ” yeah am o moarte fericita nu exista nici un Dumnezeu”

  Ultima jartea penala care iti ofera moartea pisicii e mare filozof aici, si voi il aplaudati.
  Un pastor Iuda, vanzator de Dumnezeu, aude batjocoreli la adresa Celui care ii da aer si lumina zi de zi, si nu zice nimic, ba din contra se asociaza cu demons worshipers si el se crede pastor.

  Am spus ca Acest tradator de Dumnezeu , a facut un seminar adventist, si a invatat sa vorbeasca de pocainta, de chemare la viata vesnica si el predica nonsens.
  Asta am vrut sa spun.
  El mananca paine de la biserica sa predica lumina mantuirii, si el predica intunericul mortii vesnice.
  Da e platit de biserica sa predice adevarul crucii nu moartea rusinoasa de vanzator de Dumnezeu.
  Vrea sa fie pastor la o biserica a satanei nu are decat. Cine il opreste.
  Dar nu poate sa o faca in biserica lui Dumnezeu.
  Am vorbit zilele astea cu conferinta illinois.
  Cazul lui se apropie de un deznodamant.
  Cand nu va ma fi numit pastorul, el va ramane singur aici cu cei cinci clovni ai lui. Sa se ingane unul pe altul la nonsensul lor.
  Mai vin oameni aici spre a combate erezia numai pentru ca dumnealui e inca intr-un job in care el se presupune sa fie de partea Bibliei de aia este platit, si el iuda e de partea diavolului si asta intriga.
  In curand nu va mai avea competitie la nonsensurile lui.
  Dca evolutia este reala si eu nu cred in ea, nu am ce pierde. Tot o viata de 70 de ani voi traii si pe urma la groapa.

  Domnia sa a ales sa fie platit de biserica, si nu a fost ales papagaliceste

  E tradator pentru ca a ales sa vorbeasca dapre Dumnezeu si el spune altceva.
  Daca vrea sa scape de acest nume de tradator are de ales.
  Ori devine pastor inapoi, ori se desprinde de biserica…. Si asta repede pentru ca „stanca” se rostogoleste deja.

  Ce alegi domnule pastor?
  Drumul pe care mergi acum are un semn si de trafic pe care scrie Dead End. Drum fara iesire.
  Inca mai poti sa virezi.

 38. Ianis says:

  endtimestory
  Am pregatit (si) pentru tine un material aici

 39. NorthLite says:

  endtimestory,

  Până acuma nu ai adus nici un argument, doar insulte si atacuri la persoană. Ce spune asta despre caracterul tau de creștin/adventist?
  Susții că un angajat ar trebui sa mintă pentru că i se plătește. Ce e și mai trist că am auzit pastorii zicând ca e ok să minți despre evoluție, pentru că membri sunt proști.

  Zi-mi și mie cum poți avea încredere sau justifica un Dumnezeu care a condamnat la suferință/moarte miliarde pentru alegerea greșită a lui Adam și Eva. Unde este logica?

  Îl vorbim de rău pe Hitler, dar Moise care a comandat genocidul madianițiilor și a popoarelor canaanite?

 40. harapalea says:

  Ianis, Aurică îţi datorează un tir de bere pentru reclama la pdf.-uri, iar mie îmi datorează nişte scuze. Îmi atribuie ceea ce nu am spus şi nu se poate niciodată deduce logic din ce am spus. 🙂

  ET: „Daca ar fi adevarata, v-ar da asta macar o secunda in plus la viata voastra”

  Asta e diferenţa, nene ET, că pentru secunda aia, fiinţele din stirpea pe care o reprezinţi ar fi în stare să spele closete cu limba! Adevăraţii Iuda, voi sunteţi: v-aţi vândut propriul suflet unei ideologii. De care copac vă vom găsi spânzuraţi?

 41. Marcus Crassus says:

  ET: “Daca ar fi adevarata, v-ar da asta macar o secunda in plus la viata voastra”.
  Reminds me of FGL, care spunea in repetate randuri ca refuza TE pe motiv ca „nu-mi ofera nimic”.
  Eu tot refuz sa cred ca ET crede ce spune; e prea dramatic si plin de clisee. Daca intr-adevar o fi vreun colectionar de stelute in coroana-palarie, atunci a reusit o performanta remarcabila; cum spunea Poli, oamenii astia au farmecul lor. Mai putin cand incep razboiul sfant si isi dau arama pe fata.
  Daca mergi la intamplare intr-o biserica la SS, ai sanse uriase sa dai peste un instructor ET, considerat de frati o persoana respectabila. La sfarsit ai nevoie de anger management.

  Apropo de jeguri,

 42. Marcus Crassus says:

  Si era sa uit, mr. AI tocmai m-a convins sa nu-i mai citesc materialele.

 43. Ianis says:

  MC, dacă luam în calcul stilul și atitudinea lui AI, cred că ai rezistat eroic până acum 🙂

 44. endtimestory says:

  NorthLite

  Dumnezeu a spus clar: … „Cand veti manca din acest pom veti muri”…
  .. „alege binele sa traiesti” …
  Ca o comparatie unde vezi tu condamnare din partea lui Dumnezeu a unui tutungiu care moare de cancer la plaman din cauza fumatului. Care e vina lui Dumnezeu? Ca nu i-a dat plamani de fier?

  Oamenii au ales sa moara. Si im continuare cei mai multi aleg sa moara.
  Ca si copil de pastor Andy imi pare rau ca iti spun asta, dar macar atat ar fi trebuit sa inveti de la tatal tau.
  E foarte dureros ca un copil de pastor sa devina ateu.
  Imi pare rau ca vorbesc in termeni negativi despre tatal tau, dar este un adevar pe care nu il pot ocoli.
  Imi pare rau Andy
  Tatal tau nu trebuie sa minta nimic.
  Asa cum am zis daca el cu adevarat nu mai crede in Dumnezeu e treaba lui dar, el nu poate minti despre evolutie la o organizatie care nu crede in evolutie.
  Asa cum este o vorba veche romaneasca, …”dragoste cu forta nu se poate”
  Iti multumim domnule evolutionist dar noi de felul asta de „dragoste” nu avem nevoie.

  Eu ii spun pe fata la ce ma astept sau nu de la „fratele” meu evolutionist si el imi spune ca sta e atac la persoana.
  Nu domnule este adevarul pe fata si nu am sa scriu asta in versuri.

  De ce vrea el cu orice chip sa schimbe directia in care merge aceasta biserica?
  …”vreti nu vreti va aduc evolutia pe gat”…
  Multumin dar noi no o vrem!
  In cazul asta despartirea e o solutie simpla.
  E ca la un divort. Nu e de dorit dar daca cei doi ajung la intelegeri diferite de viata nimeni nu ii tine cu forta. Simplu ei se despart si unii chiar reusesc sa ramana prieteni.
  In „familia adventista” in care el a jurat sa ii fie credincios lui Dumnezeu si bisericii, el si-a schimbat parerile. Nu se poate convietuii asa. Un om isi calca juramantul si cu orice chip vrea sa schimbe milioane.
  Mai abitir decat in comunism.
  Politica impusa sub motivatia falsa de dragoste frateasca.

 45. endtimestory says:

  Harapalea

  Frumusetea vietii este ca realitatea este diferita.

  Adventistii de ziua a saptea, au promisa acea „secunda” vesnica de viata, si o primesc cu bucurie, nu din vre-un merit, aceasta secunda este promisa, este daruita, si nu trebuie sa faca nimic. Trebuie numai sa creada. Totul vine de la sine.
  Foarte multi no vor primi acea, „secunda” de viata pentru ca nu o vor cu adevarat, si nu merg in aceasta directie. Sunt falsi sau superficiali in ceea ce cred, sau zic ca ei cred.
  In practica se poate dovedi. Care veceuri le spala un adventist cu limba?
  Ce compromisuri murdare face un adventist ca sa isi traiasca credinta?
  El crelde in ce scrie in Biblie si itranspune asta in viata lui. (Asa cum am zis multi sunt falsi)
  Daca te uiti in schimb la oamenii fara Dumnezeu, ei chiar se manjesc cu murdariile vietii si mor dupa o viata josnica si ratata
  Harapeala si tu esti prea „incuiat” ca sa poti fi coerent. Ai numai niste sabloane din cauza intunericului din capul tau pe care le repeti incontinuu.
  Nu domnule. Latrina diavolului tu o speli cu limba si zici ca e miere. E alegerea ta. Poate fi si altfel dar tu o faci cu bucurie. Fi fericit in continuare. Atata cat mai ai timp.
  Fi convins ca nu ti-a stat ceasul. Fiecare secunda conteaza.

 46. endtimestory says:

  NorthLite

  Te citez : …
  … „. Ce e și mai trist că am auzit pastorii zicând ca e ok să minți despre evoluție, pentru că member sunt proști”…
  Punct ochit, punct lovit.
  Exact asta face tatal tau.
  Si la urma urmei el esuat in a aduce un om la Dumnezeu. Chiar baiatul lui care o viata a locuit cu el in casa.
  Daca a esuat cu o persoana, el nu are nici un credit in fata multimilor. Cine o sa il urmeze.
  Traba asta cu evolutia e o mizeria de o viata de om.
  Nu e nimic nou sub soare. Pentru el e nou si se crede filozof printre romani, dar domnia sa se imbata cu apa rece.

 47. Ianis says:

  endtimestory
  Hai ca m-am plictisit de atacurile tale la persoana.
  Daca vrei sa participi mai departe la discutiile de pe oxigen poti folosi cealalta identitate.

  Numai bine

 48. endtimestory says:

  Ianis

  Sunt multe de zis cand nimic nu ai a spune.
  Decat sa iti pierzi timpul cu editoriale, Zgandarila si alte baliverne, pune omule mana si fa un studiu serios si scrie un editorial despre constipatie.
  Umanitatea va avea mult de castigat.
  O gramada de oameni sa hranesc cu mizerii si se constipa, si nu numai la stomac.
  Unii isi „constipa” creierul cu mizerii evolutioniste.
  Scrie omule ceva pentru binele societatii.
  Incercarea ta e de laudat. Esti perseverent.
  Problema este ca sursa de „hrana” a voastra este gresita si din nefericire in cazul vostru laxativele nu ajuta.

 49. Marcus Crassus says:

  ET,

  Dumnezeu a spus clar: … “Cand veti manca din acest pom veti muri”…
  .. “alege binele sa traiesti” …
  Ca o comparatie unde vezi tu condamnare din partea lui Dumnezeu a unui tutungiu care moare de cancer la plaman din cauza fumatului. Care e vina lui Dumnezeu? Ca nu i-a dat plamani de fier?

  Oamenii au ales sa moara.

  Aceeasi aroganta sub care se ascunde un gol. Se stie clar modul in are fumatul afecteaza sanatatea; e vorba de un proces de tip cauza-efect: substantele nocive distrug plamanii.

  Cum s-au petrecut lucrurile cand Adamsieva au mancat din pom? Ce fruct era ala, sa ii faca muritori pe ei si pe urmasii lor? Avea proprietati supranaturale? Create de cine?

  Daca Dumnezeu S-a aflat in spatele procesului, ti se pare drept ca pt. o alegere a parintilor, a pedepsit cu moartea toti urmasii lor nenascuti? Mai mult, a blestemat si animalele, care nu erau vinovate cu nimic, doar pt ca oamenii sa inteleaga o lectie.

  Daca diavolul a adus moartea, l-ai transformat intr-un zeu mai mic, chit ca Biblia nu spune nimic despre asta.

  Daca „pacatul” in sine a adus moartea, iarasi ai inventat un zeu, intrucat pacatul asta pare sa aiba o vointa si capacitati de alterare a realitatii.

  Bineinteles, exista si moduri mai inteligente de interpretare a genezei. SI app, tot nu ai raspuns cum e cu genocidul canaanitilor.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: