End of time, end of story

Endoftimestory ne ofera un splendid exemplu de junkpsychology atunci cand explica motivele pentru care raman eu in biserica. Daca ET ar fi psihologul care se pretinde, ar sti ca oricine investeste o viata intr-o cauza oarecare, nu poate sa nu o iubeasca. In termeni mai putin sentimentali, s-ar putea vorbi eventual despre o codependenta, desi termenul nu mi se potriveste.

ET ma acuza in continuare ca vreau sa dau jos din caruta a treia parte din ingeri. Aici avem ceva mai mult de discutat. Eu as vrea sa-i conving pe toti fratii/surorile ca e timpul sa nu se mai joace de-a ingerasii cu aripi de mucava. E timpul sa deschida adevaratele aripi, ale mintii.

Cu privire la datul jos din caruta am o intrebare pentru ET: ce conteaza, mijlocul de transport, sau directia in care mergem?

Referitor la transport,  oare nu a citit fratele ET in Marturii vol. 5 cum ne vom da jos din caruta si vom urca muntele desculti? Din cate imi amintesc eu, problema este cu cei care raman in caruta, nu cu  aceia care coboara din ea. In rest, sunt de acord cu el ca problema este caruta. ET face parte din acea clasa, reprezentata mai ales de pastori, care considera ca avem ceva de invatat de la Amishi. Sa mergem cu caruta in era spatiala. Ideea este ca trebuie sa ramanem in secolul XIX. Aici e miezul problemei.

Postul lui ET se incheie cu un apel patetic, in cel mai autentic limbaj de lemn, gen „o brother, where are thou”. Prietene ET, atunci cand am ales sa confrunt biserica nu am facut-o cu masca pe fata. Nu este ironic faptul ca cineva care se baga atat de insolent in viata altcuiva, o face din umbra? Imi amintesti de altii care apelau la mine sa ma intorc, desi nu stiam nici cine sunt si nici daca voi iesi pe aceeasi usa pe care am intrat. Parafrazandu-l pe Emanuel Ungureanu, suntem o biserica infectata de mema bolshevik/menchevka la nivel structural.  Scoate-ti masca, prietene ET si vom sta de vorba. Pana atunci, end of story.

P.S.

la viata mea am lucrat ca muncitor forestier (tzapinar), taietor de stuf in Delta Dunarii,  miner de strapungere la constructie hidrocentrala, muncitor in constructii si apicultor.  Evolutia m-a facut pentru lucruri grele, (probabil vreo gena de Neantherdal). De acea acea nici nu mi-am gasit locul intre asa zisii intelectuali ai sistemului.

63 Responses to End of time, end of story

 1. harapalea says:

  ET, dacă te-am supărat cumva, îmi cer scuze.

 2. Alexa,
  Ditto. BTW, raspunde-i te rog lui Ady

 3. ge2oana says:

  Alexa,

  Eu am spus mai de demult despre matricea asta de exprimare si despre faptul ca asta nu se schimba ,faca ce-o face cineva sau @lt-cineva.
  Ca pui „N” nickname-uri, ca faci gimnastica cu greseli de orto-logo-grafie, ca o dai in englezo-spaniola , ca vrei sa fii grosolan cand, de fapt, esti subtil si tenace , ca sari la gatul cuiva ca apoi sa te guduri pe langa picioarele lui, astea toate sau fiecare in parte NU reusesc schimbe „adn-ul” exprimarii si al gandirii.

  Tu ai dreptate in observatia ta si cred ca intuitia-ti&cunostintele in domeniu acesta te ajuta sa faci o supozitie si paralela corecta.
  Evident ca ma bucur pt. asta , se pare ca nu sunt singura ce-a observat simetria dincolo de perdeaua de fum si diversiune. Probabil ca si altii au intuit corect, doar ca nu s-au exprimat.

  P.S.

  In mod vadit intentionat am pus link-uri mai vechi de pe O2 tocmai cu scopul de a pune in evidenta acest „adn” ce se vrea altceva de la @lt-cineva.
  Jocul cu artificiile este ,zic si eu, evident !

  Gruss !

 4. preasfantul says:

  endtimestory
  Colcaie lumea de cei ca tine. Cei ce nu au niciodata intrebari. Iar daca ar permite macar uneia sa se strecoare in minte, iar raspunsul este in dezavantajos doctrinei nemuritoare si preasfante, cu totii o catalogati ca fiind de la dracul.
  Macar de-ati fi draci. Ati avea o identitate.

 5. alisefekete says:

  Edi,

  Superb articol!
  Esti pastorul meu preferat si din pacate unii dintre cei care te asculta sau te-au ascultat nu inteleg ca TOTUL in viata are o evolutie, chiar si credinta/felul in care il percepem pe Dumnezeu.
  Mai departe..celor care au curajul sa ”inainteze in credinta”: Amin, Doamne ajuta! 🙂

 6. beniamin51 says:

  Northlight

  „”Zi-mi și mie cum poți avea încredere sau justifica un Dumnezeu care a condamnat la suferință/moarte miliarde pentru alegerea greșită a lui Adam și Eva. Unde este logica?””

  NL ,Nu vreau sa argumentez concluziile tale ,concluzii la care ai ajuns datorita unor rationamente perfect logice.

  Intrebarea ta de mai sus imi aminteste de bancul acela in care o femeie batrina (95 de ani) ce traia in Scandinavia pe vremea cand s-a trasat granita intre Rusia si Finlanda , a fost intrebata unde vroia sa aiba adresa , in Rusia sau in Finlanda ,deoarece casa ei era asezata exacta pe granita..
  raspunsul femeii a fost ca ea vrea sa aiba adresa in Finlanda ,deoarece a auzit ca in Rusia iernile sint foarte aspre si lungi.

  Cam la fel este si cu intrebarea ta de mai sus.
  Ca Dumnezeu sau Evolutia ne-a adus in situatia existenta –suferinta si moarte– cu ce te face mai fericit faptul ca evolutia te-a adus in aceasta situatie ,sau ca te-a adus pacatul lui adam ??

  Ori unul ori altul situatia ta este aceeasi .–
  Daca explicatia ta ,ca evolutia te-a creat si adus in situatie de suferinta si moarte ,moarte finala,te satisface , e OK ,si nu vad cu ce este mai buna decat ideia ca Dumnezeu a „tras sforile” si eu am ajuns sa ma nasc intr-o viata predispusa la suferinta si moarte datorita lui Adam .dar in acelasi timp a pregatit si un mijloc,prin Isus ca la capatul suferintelor si al mortii pe unii sa-i duca la un nou nivel de existenta .,

  Si daca nu este adeavarata aceasta varianta ,omul care o crede nu pierde absolut nimic,
  Aici End time story are dreptate –viata lui de acuma este o viata implinita ,e satisfacut mental si emotional , si nu ar schimba-o inapoi cu viata de inainte de „convertire”.

  Cu ce este mai avantajat un ateu decat un om religios ,si nu ma refer numai la crestinism ?

 7. NorthLite says:

  beniamin51,

  Ca Dumnezeu sau Evolutia ne-a adus in situatia existenta –suferinta si moarte– cu ce te face mai fericit faptul ca evolutia te-a adus in aceasta situatie ,sau ca te-a adus pacatul lui adam ??

  Cu ce mă face mai fericit este irelevant; adevărul este relevant. Cum nici 2+2=4 nu depinde de simțămintele mele. Dacă sa-r dovedi existența unui createor al universului, aș accepta. Înseamna asta că este Dumnezeu din Biblie? Sau bun? Nu, aceste lucruri trebuie dovedite. Desigur un Dumnezeu omnipotent/omniscent nu poate fi bun. Epicur arată cel mai bine:

  Dacă Dumnezeu vrea sa elimine răul, dar nu poate, atunci nu este omnipotent.
  Dacă El poate, dar nu vrea, atunci nu este bun.
  Dacă El poate și vrea, atunci de unde exista răul?
  Dacă nu poate și nu vrea, atunci nu este Dumnezeu.

  Sau mai simplu:

  Dacă un zeu atotputernic și perfect bun există, atunci răul nu există.
  În lume există rău.
  Prin urmare, nu există vreun zeu atotputernic și perfect bun.

  Daca explicatia ta ,ca evolutia te-a creat si adus in situatie de suferinta si moarte ,moarte finala,te satisface , e OK ,si nu vad cu ce este mai buna decat ideia ca Dumnezeu a “tras sforile” si eu am ajuns sa ma nasc intr-o viata predispusa la suferinta si moarte datorita lui Adam .dar in acelasi timp a pregatit si un mijloc,prin Isus ca la capatul suferintelor si al mortii pe unii sa-i duca la un nou nivel de existenta .,

  Nu cred că existe mulți evoluționiști care consideră evoluția/natura bună. Ci asta este natura realității. Cât despre povestea cu Adam și Eva. Ție ți s-ar părea normal să fi pedepsit pentru o crimă care a făcuto străbunicul tău? Ar fi asta justiție?
  Nu știu dacă îți amintești dar Samson postase aici (sau pe O&P?) o analogie: Un părinte care pune cocaină în fața copiilor lui, apoi dupa ce încearcă ii pedepsește și pe ei, și pe descendenții lor. Cât despre Isus. Știai că șefi Yacuza aleg să își taie degetul lor, în locul celui pedepsit? Ca să câștige loialitate. Crucea este un șantaj emoțional.

  Si daca nu este adeavarata aceasta varianta ,omul care o crede nu pierde absolut nimic,
  Aici End time story are dreptate –viata lui de acuma este o viata implinita ,e satisfacut mental si emotional , si nu ar schimba-o inapoi cu viata de inainte de “convertire”.

  Dar este pierdere, pentru că duce la alegeri diferite (Un exemple ar fi timpul pierdut cu studiile religioase, sau energia irosită pentru lucrare misionară, care putea fi folosite de exemplu pentru caritate). Sau probleme de familie cauzate de dogme religioase. etc.
  Dar din stilul în care scrie nu reiese asta deloc. Cred ca o doză de budism la ar fi ajutat mai mult sa fie calm și să își stăpânească emoțiile. În mod ironic sunt mulți musulmani care au aceiași poveste ca el, se reîntorc la credința părinților, fără gândire critică, în completă ignoranță de alte religii.

  Cu ce este mai avantajat un ateu decat un om religios ,si nu ma refer numai la crestinism ?

  Care a fost avantajul lui John Nash să scape de prietenii imaginari? Avantajul este că poți duce o viața rațională mai aproape de realitate.

 8. beniamin51 says:

  NorthLight

  Iti inteleg perspectiva , si poate si eu daca as fi fost in situatia ta , as fi gandit la fel.
  Sti foarte bine ca nu am „zel misionar” si nu vreau sa conving pe nimeni de absolut nimic.
  Nu neg ca unii oameni ,insa foarte putini ,pot sa traiasca o viata morala si decenta chiar si fara nici un dumnezeu (ateu) ,insa majoritatea oamenilor fara nici un dumnezeu de obicei sint problematici in orce societate.
  Din perspectiva pur sociala ,eu nu sint impotriva nici unei religii , inclusiv a ateismului daca aceea religie reuseste sa faca pe practicantii ei oameni buni si de incredere in mijlocul semenilor lor.
  Exista o zicala foarte adevarata :
  „”daca religia pe care o practici nu te face un om mai bun , schimba-ti religia””
  Daca adventismul pe care l-ai practicat nu a fost capabil sa-ti imbunatateasca caracterul si practicile de zi cu zi , atunci ai facut un lucru bun ca ti-ai schimbat adventismul cu ateismul.
  Doar din perspectiva a ceea ce se vede „sub soare” eu sint chiar si pentru ateism ,daca acest ateism iti da o platforma mult mai solida spre a devenii un om moral si productiv in societate.
  Mult succes si Dumnezeul lui Avram sa te ajute.sa-ti duci visul la indeplinire.

 9. ge2oana says:

  Beni,
  Wrong way cu asta ca sunt putini cei care duc o viata morala fara d-zeu si f. multi ceilalti si problematici !!

  MAJORITATEA oamenilor muncesc (din greu !!!!),au familii, copii, voteaza, sunt des-amagiti, spera cu sau fara d-zeu, se imbolnavesc ,se vindeca , mor, cu sau fara d-zeu.

  Nici ateismul dar nici crestinismul NU definesc morala societatii sau nivelul de morala.

  Pardon la gropi !! Adventismul si-a ratat ocazia de a fi relevant si acu´ o da de gard cu ….legea si cel iudaism de invidiat ,pardon, adica de kkat .
  Adventismul este nu la rascruce, este deja pe wrong way indiferent cat de paranoic repeta mantre EGW sau mosteniri avraamice cu iz de Isus cel bun .

  Ca sa nu mai spun de dezamagirea produsa de ” noi avem TOT adevarul, bla, bla,bla….” !

  Da , mi-s indignata de trendul asta SDA expirat, dar cu pretentii de fresh si ….divin made.

  Imi vine sa injur de ma´-sa de o mie de ori si sa-i bag ma´-sa pe toti ideologii si activistii astia care doar profita in timp ce fraierii muncesc ca sa le dea trai bun pe vatrai.

  Deci, in ma´-sa de o mie de ori !!!!!!
  Stiu ca am dreptate, doar ca in afara de injuraturi, kangi vreo alta posibilitate.

  Spalarea la creier este trendul actual SDA, adica prosteala pe fata ! Traiasca prosteala !

 10. beniamin51 says:

  North light

  „”Dacă Dumnezeu vrea sa elimine răul, dar nu poate, atunci nu este omnipotent.
  Dacă El poate, dar nu vrea, atunci nu este bun.””

  Nu vreau sa fiu rautacios cu tine ,insa se pare ca nu ai ascultat prezentarea facuta de Edi la epistola catre Romani si Galateni.
  Intreaba-l pe Edi si iti va spune ca Dumnezeu este omnipotent si a ales sa elimine RAULde pe planeta prin predicarea si implementarea evangheliei prezentata prin Pavel.

  Cum se face ca nu ai reusit sa pui cap la cap explicatia clara a luiEdi cu sofistriile unor oameni cu minte cat o a unei gaini.
  Or fi ei filozofi ,insa Edi ,Tatal tau le-a dat raspunsul ,si se pare ca tu l-ai scapat.
  sti ca imi esti simpatic tu si toata familia ta ,si de aceea sint sigur ca nu te supara modul meu de prezentare .
  Toate cele bune.

 11. beniamin51 says:

  Ge2oana

  „”MAJORITATEA oamenilor muncesc (din greu !!!!),au familii, copii, voteaza, sunt des-amagiti, spera cu sau fara d-zeu, se imbolnavesc ,se vindeca , mor, cu sau fara d-zeu.””

  Aici ai dreptate suta la suta .
  Diferenta pe care multi insa o scapa este ca cei carora Dumnezeu le-a deschis inima sa creada evanghelia au la indemina un sprijin spiritual cand calatoresc pe marea vietii ce uneori poate devenii foarte furtunoasa ,sprijin ce ateilor le lipseste cu desavirsire.

  Tu poate o numesti o carja , da ai dreptate ,dar cand piciorul iti este rupt este buna o astfel de carja.
  Bolnavii au nevoie de carje , daca tu te consideri sanatos , mai asteapta ,ca viata inca nu s-a terminat.

  Nimeni nu forteaza pe nimeni sa apeleze la carje . si nu este frumos si umanist sa radem de cei mai slabi care nu pot fara carje sau pentru care carjele sint o binecuvintare.

  .

 12. ge2oana says:

  Auzi, Beni,

  Eu stiu ce inseamna carje si milogeala a la SDA vis a vis de Dumnezeu care se traduce cu „cei slabi pe marea furtunoasa a vietii….”.

  Si tocmai pt. ca stiu ma infurie CUM administreaza SDA nevoia asta , nevoie profund umana.
  Stii cum !?

  Cu vrajeli si bullshit, adica cu fasoane si plocoane , cu vanzare de temeri si frici de Domnul, cu binecuvantari pt. datatorul voios( adica banul la greu !!!), cu kkaturi care sunt fix un pix pt. omul ala in nevoie !!
  Umanismul asta demonizat de alde Coman&compania a realizat macar ca omul e om, dincolo de orice alte considerente.

  SDA&compania a „realizat” cum ca Dumnezeu este ceea ce conteaza, omul ,un kkat, adica zero.

  Bun asa , traiasca religia !!

 13. Ianis says:

  ge2oana, ai vreo legatura cu Schmetterlingsstil?

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: