Sora Aziza vs. White

Citind cartea ”Infidel” de Ayaan Hirsi Ali, am observat anumite paralele între diferitele abordări și mișcări de redeșteptare islamice și echivalentul lor creștin. În continuare voi compara afirmațiile sorei Aziza, profesoara de la liceul din Nairobi, cu afirmații ale Ellenei White. Ultimele au fost preluate din ”Tragedia veacurilor”, ”Calea către Hristos”, ”Mărturii” și diverse compilații.

Sora Aziza
1.  Scopul rugăciunii era să fim conștiente – în mod constant conștiente de prezența lui Dumnezeu și a îngerilor, și a supunerii interioare față de voința lui Dumnezeu care ne permitea fiecare gând și acțiune în fiecare zi.

2. Sora Aziza ne-a amintit despre îngerii care zburau deasupra umerilor noștri. În stânga și în dreapta, ei ne înregistrau toate gândurile, intențiile și ideile – bune sau rele. Chiar dacă ne acopeream și ne rugam, nu era suficient în fața lui Dumnezeu. Ceea ce conta era intenția. Dacă îți zbura mintea, dacă o făceai din motive nepotrivite, Dumnezeu și îngerii puteau să vadă în inima tași să afle aceste lucruri.

3. În clasă, sora Aziza ne înșiruia seducțiile Satanei: dorința de a fi frumoasă și de a-i atrage pe bărbați; impulsul de a te distra; muzica și cărțile lumești. Ea cunoștea toate aceste lucruri. Dar viața aceea era prea goală pentru ea. Și-a dat seama că ceea ce dorea cu adevărat era să devină o bună musulmană. Credința ei devenise mai profundă, mai dreaptă și mai pură.

4. Sora Aziza ne-a vorbit pentru prima dată și despre lupta interioară, jihad-ul din fiecare dintre noi: supunerea tuturor dorințelor. Trebuia să vrem să ne supunem părinților noștri și să ne comportăm într-o manieră care răspândea bunătate. Trebuia să vrem să avem îndatoriri. Trebuia să ne amintim de dorința lui Allah cu fiecare gest al fiecărei zile și să alegem să ne înfățișăm Lui.

5. Sora Aziza ne vorbea despre evrei. Îi descria în așa fel încât mi-i imaginam monstruoși din punct de vedere fizic. Diavolii și jinii pur și simplu plecau din capetele lor ca să-i inducă în eroare pe musulmani și să răspândească răul. Tot ce mergea rău era din vina evreilor. Tiranul irakian Saddam Hussein, care atacase Revoluția Islamică în Iran, era evreu. Americanii care-i dădeau bani lui Saddam erau controlați de către evrei. Evreii controlau lumea și de aceea noi trebuia să fim puri: ca să rezistăm acestei influențe diavolești.

6. Sora Aziza ne spunea că era de datoria noastră să le convertim pe colegele noastre creștine. Ne spunea că era singura modalitate de a le scuti pe prietenele noastre de chinurile iadului.
M-am dus la sora Aziza și i-am zis: ”Celelalte fete nu vor să devină musulmane. Părinții le-au crescut în religia lor. Nu e vina lor și nu cred că e corect ca ele să ardă în iad.” Sora Aziza mi-a spus că mă înșelam. Prin mine, Allah le dăduse o șansă. Dacă ele respingeau adevărata religie, atunci era corect să ardă în iad.

Ellen White
1. Fiecare faptă, fiecare cuvânt, fiecare gând trebuie să fie adus supunere faţă de Hristos. Fiecare gând este însemnat ca şi când ar fi o singură persoană în toată lumea şi atenţia cerului este concentrată asupra acelei persoane.

2. Nu trebuie făcute fapte pe care nu aţi vrea ca îngerii cei sfinţi să le înregistreze în cărţile de sus. Singura ţintă să vă fie slava lui Dumnezeu. În cărţile din ceruri, sunteţi înregistraţi exact cum vă stăpâniţi în viaţa de cămin.
Mi-a fost arătat că îngerul raportor înregistrează cu credincioşie fiecare dar oferit lui Dumnezeu. Motivul dăruirii este de asemenea înregistrat.

3. Mi-au fost relatate multe întruniri de acest fel. Am văzut veselia, etalarea în îmbrăcăminte, împodobirea personală. Ochii scânteiază, obrajii se îmbujorează, conştiinţa doarme. […] Printre cele mai periculoase surse de plăcere se numără teatrul. […]Prin intermediul romanelor şi povestirilor din reviste, Satana este la lucru spre a umple mintea cu gânduri nereale şi neserioase.

4. În supunerea totală faţă de Domnul Isus Hristos există pace. Ascultarea de Dumnezeu aduce odihna. Consacră-te lui Dumnezeu în fiecare dimineaţă; fă din aceasta prima ta lucrare! Rugăciunea ta să fie: „O, Doamne, primeşte-mă să fiu cu totul al Tău. Aşez toate planurile mele la picioarele Tale. Foloseşte-mă astăzi în serviciul Tău”. Aceasta este o lucrare ce trebuie săvârşită zilnic.

5. În vremea aceea a fost creat ordinul iezuiţilor, cel mai tiran, cel mai lipsit de conştiinţă dintre toţi apărătorii papalităţii. Călugării acestui ordin erau cu totul izolaţi de orice fel de legături pământeşti, cu raţiunea şi conştiinţa complet înăbuşite. N-a existat o crimă mai oribilă pe care să n-o săvârşească, nici o prefăcătorie prea perfidă la care să nu recurgă. […] Biserica va face apel la braţul puterii civile şi papistaşii şi protestanţii se vor uni în această lucrare. […] Va fi chemată în ajutor legea împotriva celor ce păzesc porunca a patra.

6. Oamenii care sunt angajaţi în proclamarea ultimei solii de avertizare a lumii, o solie care urmează să hotărască destinul sufletelor […]
Nu trebuie să lăsăm lumea să ne convertească, ci noi trebuie să ne luptăm cu cea mai mare stăruinţă să convertim lumea. Îi implor pe părinţi să îşi aşeze copiii acolo unde nu vor fi ademeniţi de o educaţie falsă. Unica lor siguranţă stă în a învăţa de la Hristos. El este marea Lumină a lumii. Orice alte lumini, orice altă înţelepciune sunt nebunie.

54 Responses to Sora Aziza vs. White

 1. Nana Nani says:

  Da… Jung sustine teoria arhetipurilor si a inconstientului colectiv… El denumeste obsesia ca dominatia inconstientului asupra constiintei, de orice natura ar fi ea (obsesia), adica religioasa, sexuala etc. cu trimitere catre inconstientul colectiv, care se pare ca joaca un rol important in teoria aceasta a personalitatii eroice (sau personalitate „mana”, cum spune el). E mai mult de zis. In principiu nu e vorba de personificarea harismei, ci de personificarea „animei” (in cazul barbatului) si a „animusului” (in cazul femeii), unde anima si animusul sunt „celalalt eu” sau personalitatea complementara din personalitatea barbatului, respectiv a femeii.

  Ca sa simplific si sa exemplific, cele trei surori de mai sus s-au lasat posedate de animus (ca fiind masculul din ele ), posedat insemnand cineva hipnotizat, sedus, convins ca a gasit dezlegarea enigmei universului. Cu alte cuvinte se produce o inflatie psihica – adica personalitatea naturala se inflameaza practic de atotstiinta pe care i-o confera imaginile seducatoare ale inconstientului colectiv. Si cum se stie, o femeie posedata de animus pierde feminitatea (adica ar deveni lesbiana intr-o alta extrema, daca s-ar lasa sedusa poate de fantasme sexuale… in fine – ca si un barbat dominat de anima ce se efemineaza)

  Si zici ca nu poate fi armonizata cu istoria religiilor? Ohoho… Pot sa spun ca ar putea practic fi armonizata cu absolut toate miturile existente din religii. Gandeste-te doar la mitul lui WOTAN, acel Dionisos nordic migrator si pribeag fara odihna si patron al luptatorilor care a luat cu asalt nu doar mintea stramosilor germanici dar si dupa secole tineretul hitlerist. In principiu istoria se repeta, de exemplu comunismul ca si nazismul au preluat si distorsionat mituri mediteraneene (vezi Isus) respectiv mituri nordice (vezi Wotan), dupa care le-au REINTEGRAT pt societatea prezenta in timpul respectiv, fantasmand despre construirea unei lumi noi, purificate de rau. Si ce inseamna aceste 2 exemple decat nevoia de o autoritate „arhetipala”, ca sa zic asa, din timpuri nememorabile, adica arhetipale… Dupa parerea mea se integreaza perfect, mai ales la societatile primitive de care vorbeai. Stiai de ex ca Evanghelia cel mai bine prinde la animistii de care amintesti? De ce crezi? Nu este oare o dorinta de autoritate care intuneca partea rationala? Si nu ne intoarcem la ce spunea Jung, si anume ca OMENIREA SE AFLA INTR-UN STADIU INFANTIL AL EVOLUTIEI, CU O PERMANENTA NEVOIE DE AUTORITATE?

  Si, mai presus de toate, poti intelege ca aceasta treapta de dezvoltare a psihicului NU A FOST SI NU POATE FI SARITA, INCA DE MAI INAINTE DE APARITIA CIVILIZATIEI? Asta mi se pare genial. Pt ca asa e (asa a fost si asa va fi – adica mai pe romaneste omenirea va avea o perpetua nevoie de un tata – autoritate si legi:)

  Ok si mai fac o afirmatie care nu e hazardata ci e dovedita istoric, ca ironie a faptului ca nu doar in erele „religioase” omul a simtit nevoia de „lideri”, ci si in epocile ateiste, CU DIFERENTA CA RELIGIOSUL SE CAMUFLEAZA SUB SOCIAL SI POLITICUL DEVINE SEMNIFICANTUL UNOR SENSURI SACRE.

  Asta chiar e tare nu? Unde-o dai si cum o intorci, ajungi la vorba lui Jung. Haha

 2. Marcus Crassus says:

  Inca nu l-am citit pe Jung (mi-a povestit ceva profesorul de filosofie si cativa prieteni), asadar inca nu sunt prea familiar cu termenii lui. Inteleg treaba cu figurile de autoritate arhetipale. Nu imi e clar care e definitia inconstientului colectiv (”personalitatea naturala se inflameaza practic de atotstiinta pe care i-o confera imaginile seducatoare ale inconstientului colectiv”). E vorba cumva de imaginile arhetipale comune tuturor oamenilor?

  De acord cu nevoia de lideri care nu poate fi evitata.

 3. @EC

  Trebuie mai multă prestidigitație decât pot să înghit la ora asta pentru a vorbi de libertarianism și de dreapta în Somalia sau Rusia. Sau de o neînțelegere completă a noțiunilor de bază din filozofia politică. La fel cum ai nevoie de niște ochelari extrem de colorați ca să găsești fărâmă de libertarianism în Germania sau țările socialiste din Nord.

  Clinton e socialistă oriunde. Dar nu socialismul era problema, ci gândirea totalitară ce permite statului să știe ce e mai bine pentru indivizi. Adică religia progresistă ce găsește mereu câte o categorie despre care pretinde că știe ce-și dorește și ce e mai bine pentru aceasta (amerindieni, afro, copii, retardați, șomeri) pentru a încălca altora libertăți prezente de sute sau mii de ani.

 4. gigialuarvinte:

  While libertarians share a skepticism of authority, they diverge on the scope of their opposition to existing political and economic systems. Various schools of libertarian thought offer a range of views regarding the legitimate functions of state and private power, often calling to restrict or even to wholly dissolve pervasive social institutions. Rather than embodying a singular, rigid systematic theory or ideology, libertarianism has been applied as an umbrella term to a wide range of sometimes discordant political ideas through modern history.

  Although some present-day libertarians advocate laissez-faire capitalism and strong private property rights,[3] such as in land, infrastructure and natural resources, others, notably libertarian socialists, seek to abolish capitalism and private ownership of the means of production in favor of their common or cooperative ownership and management.[4][5] While minarchists believe a limited centralized government is necessary to protect individuals and their property from certain transgressions, anarchists propose to completely eliminate the state as an illegitimate political system.[6][7]

  The term libertarianism originally referred to a philosophical belief in free will but later became associated with anti-state socialism and Enlightenment-influenced[8][9] political movements critical of institutional authority believed to serve forms of social domination and injusticehttp://en.wikipedia.org/wiki/Libertarianism.

  Sunt de acord ca chestia cu Somalia e fortata.

  Inapoi la context. NU trebuie sa ma cheme Clinton ca sa recunosc faptul ca un copil are drepturi naturale pe care parintii nu trebuie sa le incalce, si ca expunerea la informatii si idei aflate in conflict cu religia parintilor face parte din aceste drepturi. Si eu sunt sceptic cu privire la caracterul beningn si competenta statului in a interfera cu influenta parintilor asa ca nu caut solutii „socialiste”. Dar problema exista, mai ales la homeschooling.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: