Foc strain

La conventia romanilor de la Atlanta, cineva a cerut indrumare cu privire la “programele astea de pe internet”. I s-a raspuns in limbaj de lemn: “foc strain”.

Ce este “foc strain”?

Cunoastem Istoria fiilor lui Aron, care au inlocuit focul cazut din cer frecand doua bete uscate. Sunt ispitit sa fac o aplicatie poetica: orice predica si orice raspuns in limbaj de lemn uscat este “foc strain”.

Exista o alta istorie a dilemei foc ceresc/foc strain: Hanukkah.

Nu e vorba atat de mult de foc, cat de ulei kosher pentru candelabru. Traditia spune ca atunci cand templul de la Ierusalim a fost re-dedicat dupa victoria Macabeilor, preotii dispuneau de rezerva de ulei kosher doar pentru o zi. In mod miraculos, uleiul kosher nu s-a terminat si Menorah a continuat sa lumineze timp de opt zile.

Pentru cine nu cunoaste istoria, Macebeii au fost ISIS in varianta sec. 2 I.H. Printre uraciunile care au provocat revolta se numara un gymnaziu la Ierusalim, studiul logicii si geometriei, si, mai ales, invitatia de a intra in lumea civilizata printr-o participare minima la jocurile olimpice. Exista o clasa educata care nu considera iudaismul si cultura greaca incompatibile. Aceasta clasa era numita “epikurus”, dupa parintele teoriei atomiste. Teoria atomista era pentru iudaismul sec. II I.H ceea ce este teoria evolutiei pentru iudeo-crestinismul sec XXI.

Macabeii au castigat cateva batalii si i-au terminat pe elenizanti prin metodele devenite clasice in razboaiele religioase din Orientul Mijlociu. Iudeii au stabilit „califatul” in varianta sec. II I.H., nu pentru ca ar fi fost mai tari decat grecii, nici pentru ca ar fi primit ajutor de sus, ci pentru ca Romanii aveau tot interesul sa il termine pe Sad… aaa, pe Antioch, pentru a-si extinde imperiul. Nu ca le-a mai mers apoi cu romanii cum le mersese cu grecii.

Pentru Macabei, focul strain era cultura greaca. Focul sacru era cel intretinut miraculos de ulei kosher. Antagonsimul dintre cele doua este usor de inteles. Daca iudeii invatau de la greci scepticismul filosofic si gandirea critica, nu ar fi cumparat chestia cu inmultirea undelemnului. A fost nevoie sa se inchida gymnaziul si sa fie omorati in mod barbar toti epikurii din Ierusalim, pentru ca nimeni sa nu se gandeasca la explicatia simpla ca preotii au turnat ulei nesfintit in Menora.

Istoria se repeta “ intai ca tragedie, apoi ca farsa”. cum spune, dupa intelepciunea data lui, rabbi Marx. Suntem martorii unei parodii moderne a razboaielor Macabeilor. Apropos, macabeu inseamna ciocan. Ideea este sa dai cu ciocanul in monitor.

Pericolul pe care il reprezinta google sau wikipedia este accesul la informatie la varful degetului in mod literal. “Programele astea” insemneaza accesul la public fara infrastructura costisitoare a Sperantei sau a 3ABN-ului. Cunoasterea este putere. Miezul problemei nu are de a face cu siguranta spirituala a membrilor, ci cu siguranta privilegiilor si puterii pastorale.

8 Responses to Foc strain

  1. nimeni001 says:

    Exista si o alta istorie a focului strain.
    Pentru prima oara de la caderea comunismului dupa ’89 m-am simtit in sala aceea rece(conventia romanilor la Atlanta) cu audienta austera, ca’n comunism. Focul strain pentru adventisti este informatia, cum foarte corect spui. Secretizarea informatiei insa este una din conditiile esentiale pentru perpetuarea unui sistem. Aceasta secretizare are scopul de a ascunde realitatea atat sub aspectul exactitatii cat si al corectitudinii ei. In comunism tot ceea ce nu era permis sa se stie devenea automat secret de stat, protejat de Securitate. In adventism avem de-a face cu aceiasi politie secreta care vaneaza atat pe amatorii de informatie cat si asa zisele „programe pe internet”.
    Nu ca nu vrem sa cunoastem istoria fiilor lui Aron sau pe cea a Macabeilor, insa o avem pe a noastra, a romanilor, a supravietuitorilor acelui sistem care in anul 1968 tinea in evidenta ca suspecti 7 milioane de romani. Vrem dezbateri si o analiza a adventismului in regim de dialog? Da, dar nu asa cum a fost cea a „primaverii de la Praga” unde s-a vorbit prea puţin despre efectele condamnarii crimelor stalinismului, ci una care dpdv moral sa fie corecta si exacta. A sosit timpul cand nu mai avem nevoie sa corectam mitologia veche cu una noua printr-un monopol impus asupra informatiei. Cultura si educatia nu pot fi facute cu masini de scris controlate de Militie, doar pentru simplul motiv ca i-ti este teama ca informatia va circula liber. Nu, nu poti limita accesul la informatie doar varfurilor chiar daca asta i-ti da putere. Stim ca aceasta capacitate de a inlocui adevarul cu ideologia este esenta puterii oricarui sistem iar pentru a domina ai nevoie tocmai de o astfel de initiativa si capacitate. Noi vrem altceva, vrem sa scapam de activisti, vrem sa scapam de secret si „decret” si daca este posibil vrem sa scapam de privirea suverana a diriguitorilor acestui sistem. Vrem …….sa cada comunismul.

  2. allmaris says:

    Nu e frumos sa ii comparam pe cei din ISIS doar cu macabeii. Ce ar fi sa-i comparam si cu evanghelicii sau adventistii pentru ca slava Domnului au destule in comun si cu ei. O sa ma leg doar de o afirmatie a lui Edi dintr-o emisiune recenta in care a dezvaluit tema de discutie din cadrul unui ”conciliu bisericesc” adventist in cadrul caruia s-a dezbatut problema desuurilor unei femei din biserica. Exista pe youtube un material de propaganda ISIS de vreo ora in care la un moment dat o patrula opreste masina si cheama la geam un barbat caruia i se spune sa transmita sotiei sa isi schimbe materialul hainelor pentru ca se poate vedea ce poarta pe dedesubt.

    Asemanarile sunt mult mai multe, daca e cazul completam lista

  3. Edi,

    Vezi, de asta se vinde asa bine la ortodoxi apa sfintita, ca preotii si-au educat enoriasii sa se fereasca de focuri straine si sa le stinga: „da’ numa’ cu apa sfintita!”… 🙂

    Asa ca, cine stie, poate la conventia de la anul o sa auzi si chestii de-astea pe-acolo. Ca in rest, biserica adventista e aliniata teologic cu bisericile „surori”… 🙂

  4. George Sea says:

    In drumurile mele cu camionul meu pe 18 roti am avut ocazia sa vad multe curiozitati din natura.
    Una dintre ele este ca la oprirea la alimentare cu motorina sunt unele pasari care se hranesc cu gindaci, si alte mici zburatoare moarte prinse in masca radiatorului.
    Aceste pasari nu sunt multe. Din nefericire pentru ele aceste pasari in dorinta lor de hrana usoara se murdaresc de uleiul curs de sub camioane si cu timpul zborul lor este numai un topait, eventual un zbor scurt de la un camion la altul.
    Ele devin prozonieri ai propriilor lor alergare dupa hrana usoara, care de fapt este de proasta calitate si devin niste sclavi ai acestei lumi.
    In comparatie cu ele sunt pasarile care zboara liber pe cerul albastru si eventual au de cautat hrana proaspata si vie in fiecare secunda dar isi pastreaza demnitatea si libertatea.
    Am sa compar cu aceasta imagine oamenii care o viata intreaga in loc sa priveasca spre cerul albastru, spre libertate unde este hrana vie, ei prefera sa „vineze” hrana moarta si isi pierd abilitatea de a zbura.
    … „organizatia ne minte, ne ia libertatea, pastorii mint, suntem dusi in eroare, vrem libertate de a gandi, nu vrem sa fim indoctrinati”… si as continua cu aceste „insecte moarte” de altfel hrana usoara care nu hraneste.
    Cerul ramane albastru pentru toata lumea, si e optiunea fiecaruia sa priveasca in sus, sau sa ramana in uleiul acestui pamant care e adevarat ca ne frange zborul.
    Un lucru e clar: nici conferinta, nici organizatia si nici pastorii nu ne dau „hrana” necesara.
    Sursa este in alta parte.
    Fiecare alege.

  5. Ianis,

    Ascultam la RVS Timisoara o emisiune prezentata de Danut Obageanu. Il cunosti? te doare capul de ce spune omul ala. Cum de pot sa faca asa emisiuni?

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: