Atei si agnostici in viata de apoi – Chiar asa?

Ai multumim lui Edi pt. participare la discutia noastra despre posthumanism si singularity. Edi vorbeste des de “singularity” in multe din prezentarile lui recente, si poate e cazul sa postam unele din discutiile noastre, unde Edi a paticipat prin internet la un forum cu unii din studentii mei. Cer scuze fiindca clipul este in engleza  dar tema s-a mai discutat pe O2, poate mai diferit un pic decat in discutia noastra aici. Deasemeni scuze fiinda pe Edi l-am pus doar pe audio si numai pe la sfarsit l-am pus si pe video. Oricum, vocea s-a inregistrat bine! 🙂

In acest forum am discutat de “viata” omului in viitor sau continuarea existentei intr-o forma post umana pe care toti o vedem diferit, chiar daca avem acces la aceiasi informatie. E bine ca toti speram intr-o lume mai buna, interesant e ca unii din noi o vedem intr-un mod ciudat, iar ceilaltii in altul si mai ciudat! E posibil sa fim toti gresiti, dar speram sa invatam din greseli si sa continuam progresul spre acest destin post uman.

Citind pe spectrum magazine, am dat peste un blog care suna cam asa “Secularii nu au nici o treaba cu cerul si iadul pentru ca pe ei nu ai intereseaza decat viata asta aici si acum; in special, ei nu vor sa fie trasi la raspundere de nici o fapta comisa in aceasta viata”.

Chiar asa? Imi pare rau dar majoritatea ateilor si agnosticilor sunt mult mai constienti de faptele lor decat multi credinciosi. Pe atei si agnostici ai intereseaza si sunt invocati la pastrarea mediului, educatie, etica, moralitate, progres si starea omenirii, pe cand multi credinciosi spun ca “Domnul le va rezolva pe toate” fara sa se sinchiseasca prea mult. Deasemeni cred ca pe multi din seculari ai intereseaza viata post-human (“in cer” pe limba credinciosului fundamentalist) mai mult decat pe majoritatea adventistilor si credinciosilor “asteptatori”. Din discutia cu acesti studenti (agnostici si atei) se poate vedea ca secularii sunt mult mai angrenati si motivati sa caute mijloace, metode si moduri de a produce si trai viata aceasta de “post-human” pe care multi credinciosi doar o asteapta cu “nerabdare” in dar, ne avand mare habar de ce.

8 Responses to Atei si agnostici in viata de apoi – Chiar asa?

 1. Ianis says:

  La clipul 2, discutia despre cresterea IQ as adauga ca progresul, in opinia mea, nu vine neaparat din cresterea medie a IQ-ului (despre IQ-ul mediu de astazi se spune ca e in descrestere fata de cel al stramosilor, de la neanderthal incoace) ci din diferenta dintre IQ-ul mediu si varfurile de IQ ale generatiei.
  Daca, vreodata am putea avea posibilitatea imbunatatirii generale a IQ-ului, probabil ca am ajunge rapid la o plafonare

 2. dalivis says:

  Ianis
  bine ai venit la lectiunea secularilor. 🙂 Michael Shermer si cativa sunt de parere ca IQ-ul a crescut. Nu stiu daca da si referinte dar o sa postez weblinkul unde Shermer face aceasta afirmatie asap!

 3. Ianis says:

  Astept linkul lui Shermer
  Intre timp, uite ce zice tipul asta: http://constantincretan.wordpress.com/2013/10/24/inteligenta-umana-e-in-scadere-de-cel-putin-75-000-de-ani/

  Mai vezi aici alte cateva articole: http://constantincretan.wordpress.com/2011/01/

  Si daca ai timp, are si o carte online (pe care o recomand din toata inima)
  http://constantincretan.wordpress.com/2011/01/03/de-la-maimuta-salbatica-la-maimuta-domestica/

 4. dalivis says:


  la minutul 1:45 incepe. Shermer zice ca are dovezi..
  merci de links si additional info!

 5. Capu-Varzã says:

  Multumesc Dan pentru o discutie interesanta pe teme relevante (si contributia lui Edi). Mai astept si altele.

 6. Capu-Varzã says:

  Edi,

  Ne-ai promis si tu ceva asemanator cu tinerii tai de la Chicago.

 7. dalivis says:

  CV
  m-a bucur ca ti-a placut. ne-a facut la toti o mare placere sa punem la cale aceast forum de discutie. Speram sa mai inregistram cateva curand cu ajutorul lui Edi. Te tin la curent.

 8. CV,

  Va trebuii sa ne mutam in studio pentru asta

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: