Violenta Rituala in Biblie

imagesVersiune audio

11 Responses to Violenta Rituala in Biblie

 1. polihronu says:

  Da-ne noua astazi apocalipsa noastra cea de toate zilele! Au! Mai! 🙂

 2. ge2oana says:

  Edi,

  Zic si eu, dupa sufletul meu, o trauma ar fi …Hypatia, o alta ar fi domn Luther in ideologia razboiului taranesc german.
  Alta, mai recenta, turnatori (si din familie…) la Securitate ce-au ajuns mari pastori in State.

  Dar cea mai rea e trauma timpului pierdut,alimentata, manipulata , fraierita (vorbesc doar de mine, desigur…..) si de lovele, de oameni care ziceau ca-s a lui Dumnezeu, cand , de fapt, erau doar scursuri umane, fripturisti &activisti , un soi de ratati ce-au gasit sat fara caini la SDA.

  Timpul, Edi, e cea mai rea trauma. Timpul pierdut.

  Stiu, unii vor zice …..”ha,ha,ha, pai cine te-a pus sa fii fraiera ? „.

  Adevarat.
  Cine m-a pus !?

  Mema aia din subconstient.
  Sau poate chiar dracu” !?
  Parca poti sa stii !?

 3. ge2oana says:

  Poli,

  Mai degraba zii…” mintea nostra de pe urma da-ne-o noaua in fiecare zi ca sa nu mai fim prosti si sa-i lasam pe altii sa rada de prostia noastra cea de toate zilele….”.

  Ca de apocalipse nu ducem lipsa, slava Domnului !!

  Ca sa nu mai zic de activisti&activiste, tovarasi &tovarasoaice, membri&membroaice.

  Avem la greu, nu ducem lipsa de nimic.
  Ba chiar ne-am si imbogatit !

 4. ge2oana says:

  M-am grabit…

 5. Ianis says:

  Edi
  Pentru ultimele doua emisiuni s-ar potrivi materialul urmator (daca nu il ai deja): Joseph Mitsuo Kitagawa – În căutarea unităţii. Istoria religioasă a omenirii

 6. Capu-Varzã says:

  Edi,

  1. Care sunt asemanarile si diferentele intre zelotismul Iahvist din vechiul test. unde zelotul este indemnat sa-si omoare pe toti cei apropiatei si cea ce spune Isus in Luca 14:26 „Dacã vine cineva la Mine, si nu urãste pe tatãl sãu, pe mamã-sa, pe nevastã-sa, pe copiii sãi, pe fratii sãi, pe surorile sale, ba chiar însãsi viata sa, nu poate fi ucenicul Meu.” ?

  2. Mai poate exista adventismul fara apocalipticism (aceasta repetare a traumei de la 1844 cum ai spus tu foarte bine)? Pana la urma nu asta este definitia adventismului? Ce semnificatie mai poate avea numele de adventist fara apocalipticismul care-l reprezinta?
  Cred ca orice denominatiune religioasa are o trauma in spate care ii determina un comportament de repetitie compulsiva: harismatici au darurile duhului ca si confirmare a apartenentei de Isus, baptistii au botezul ca intrare in starea de mantuit (din care nu se mai poate iesi), etc. Probabil la ei este trauma credintei in iadul vesnic de care au nevoie sa scape cumva.

 7. CV

  Porunca lui Isus ataca familia ca structura de baza a puterii. Zelotismul Yahvist-Islamic are ca scop doar radicalizarea puterii. Vezi tatal care pune primul mana pe piatra.

  Crestinismul a fost apocaliptic in prima generatie, dar s-a maturizat si s-a intors in istorie. AZS trebuie sa se intoarca in istorie (din 1844 in 2014).

  Trauma este „rezolvata” in cuvantul scris – aici e marea problema in religiile abrahamice.

 8. Capu-Varzã says:

  Edi,

  Daca facem o paralela cu evolutia biologica, primatul a evoluat in om, dar sunt 2 specii diferite carora le dam nume diferite, una e „primat” (nu vreau sa ma incurc in denumiri tehnice, ca sunt cam varza la antropologie) si alta este „omul” chiar daca au multe asemanari. Iar in cand omul v-a evolua in „post-uman”, v-a fi o specie diferita poate incompatibila cu omul (chiar daca omul v-a continua sa existe in paralel).

  Deci cand crestinismul a abandonat apocalipticismul si s-a intors in istorie, asta a fost o mutatie semnificativa care a dat nastere la o alta religie (ca a continuat sa se numeasca „crestinism” este mai putin relevant), iar noi astazi suntem „crestini” ca si categorie generala (sunt multe specii de mamifere), dar nu nici unul din noi orice denominatiune/secta am fi, nu mai avem credinta crestinilor original, suntem alte „specii” religioase.
  La fel daca adventismul se intoarce in istorie nu v-a mai fi adventism, poate sa continue sa se numeasca asa (dar nu mai vad nici macar relevanta denumirii, pentru ca practic nu l-ar mai asteapta pe Isus), dar nu v-a mai fi adventism.
  Eu personal nu tin la adventism nici ca doctrina nici ca denumire (poate pentru ca nu sunt din familie sa am mandria pastrarii traditiei) si sunt de acord ca e bine sa se intoarca in istorie, dar ce vreau sa spun e ca v-a fi practic o noua credinta (chiar daca pastreaza similaritati cu adventismul) si nu v-a mai fi adventism.

 9. CV,

  Vorbim aceiasi limba (cu rezerva ca homos sapiens ramane o specie din ordinul primatelor). Tendinta in evolutie este cresterea diversitatii, iar cresterea in complexitate este un sub-produs al diversificarii. Adventismul are tendinta de diversificare inerenta oricarei religii. Un studiu facut la Princeton anticipa ruperea adventismului intr-o aripa „shamanica” si una orientata spre educatie/sanatate holistica. Asi adauga ruptura intre adventismul dogmatic/ceremonial „de templu” si adventismul profetic, nu in sens harismatic, ci mai degraba etic-social. Mai devreme sau mai tarziu orice specie se diversifica sau dispare. Dinosaurii au devenit pasari sau au pierit. Unora ne-au crescut aripi si am invatat sa zburam. Pentru altii deja se vede asteroidul. Cum spune Malcolm in Jurassic Park „life will find a way”.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: