Impotriva Canonului

 

imagesVersiune audio

66 Responses to Impotriva Canonului

 1. beniamin51 says:

  Poli

  Da , rabdare am destula , nu duc lipsa de aceasta comoditate si decembrie nu este chiar asa de departe.

  Raspunsul tau pentru „suflete odihnite” este valabil , nu-l contestez , insa este valabil doar in contextul si perspectiva din care tu privesti.

  Vorba lui Iacob Coman :–„”nu ca nu ar fi distractiv , dar nu vreau sa intru pe terenul unde tu driblezi mingea foarte bine si dupa regulile impuse de tine”

  Gigiluiarvinte spunea undeva:

  „”Ar fi absurd sa te astepti sa operez cu inchipuirile tale. N’are decat sa ti se para””

  Adevarul ca de multe ori nu vedem realitatea obiectiva in acelasi fel , sa ca ce sa mai vorbim despre lucrurile inchipuite .
  Tu ti-ai construit un teren in care operezi cu lucruri imaginare ,un teren in care iti imaginezi ca esti foarte conforabil , si ca viata ta a inceput sa prinda un contur bine definit dupa regulile impuse de tine.
  Eu am facut si fac acelasi lucru ca si tine insa construiesc in antiteza cu tine , fiecare cu terenul si mingea lui , Viata are miracolul ei si pana la urma face o sinteza , la care nici eu nici tu nu ne-am asteptat.

  Ca marile teme ale reflectiei omenesti sint doar interogatii , inclin sa-ti dau dreptate ,insa asa e viata , ca sa speri sa ajungi la o sinteza trebuie sa faci o sumedenie de interogatii.

  Interogatiile sint intr-un anumit mod motorul care face viata pe acest pamint plina de „sens” si demna de trait.

  E trist cand interogatiile cuiva il duc in existentialism , cu tot ceea ce cuprinde aceasta filozofie.

  Tu ti-ai gasit „odihna sufletului ” in ateism , esti inca tanar , ai probabil sub 40 de ani , Cat de curind o sa intri intr-o noua faza a vietii tale , cautarile tale inca nu s-au sfirsit , iti garantez ca la 50 de ani vei gandi diferit , sint convins de acest adevar.

  Cam acelasi lucru s-a intimplat si cu Edi .

  Daca tu crezi ca ai gasit rezolvarea tuturor dilemelor tale prin eliminarea lui Dumnezeu din gandirea ta , si aceasta ti-a dat odihna sufletului tau trudit , eu nu incerc sa te convind altfel.
  Cum am mai mentionat , in ce ma priveste , am multe dileme in viata , insa am invatat sa traiesc cu dilemele mele , fara sa elimin pe Dumnezeu din viata mea.
  Vorba lui Edi ;–IMPULSUL ASTA DE LA ISUS – este un factor linistitor , imi da pace sufletului meu , ca prin EL Isus ,sint impacat cu Creatorul meu si daca VIATA VESNICA este o realitate credinta mea nu a fost zadarnica.

  Eliminind pe Isus din cautarea noastra dupa un Dumnezeu rational este o reteta ce vorba lui Aurica –nu duce nicaierea., mai devreme sau mai tarziu vei da de bariere de netrecut ,si vom trage concluzii gresite ,iar una din ele este ateismul..
  Ateismul o fi el logic dintr-o anumita perspectiva ,insa nu orce este logic este si adevarat.
  Cu aceasta sper sa fim de acord.

  ,

 2. Evolutia Ratiunii,

  Crestinismul, ca orice complex de meme, evolueaza dupa principii darwiniene: mananci sau esti mancat. Nu trebuie salvat: se va salva sau va pieri.

  Care este rolul teroieii evolutiei?

  In sec 4, Dogma a fost raspunsul parintilor bisericii la provocarile stiintifice ale timpului. Dogma esxplica doctrina trinitatii si intruparii pe baza notiunii de substanta asa cum era consensul intelectual al vremii.

  Ceea ce fac apologeti moderni ca Teillard sau Polkinghorne este sa redefineasca notiunea trinitatii si a intruparii in contextul cosmologiei si biologiei moderne. Nu este o surpriza ca biserica Anglicana/Episcoplala – de departe cea mai educata biserica in istoria crestinismului – sau ultimii trei papi – toti intelectuali de varf – in ciuda diferentelor politico-teologice, sunt de acord ca evolutia trebuie acceptata ca un fapt. OTOH, Dawkins si Bill Maher, amandoi atei, ataca crestinismul la nivelul inerantismului si creationismului literal pentru ca acolo e punctul vulnerabil.

  Ateismul, anti-teismul, crestinismul, istoric sau non-liturgic (neo-protestant) sunt optiuni personale. Eu nu incerc sa conving pe nimeni ci mai degraba sa definesc care sunt optiunile viabile pentru cineva care vrea sa supravietuiasca spiritual in contextul catstrofei morale a bisericii.

 3. Ianis says:

  ultimii trei papi – toti intelectuali de varf – in ciuda diferentelor politico-teologice, sunt de acord ca evolutia trebuie acceptata ca un fapt.

  Pentru a fi inteles la valoarea lui, gestul recent al papei trebuie pus in paralel cu purtarea altor lideri religiosi.

  In timp ce papa, de la microfonul Academiei Pontificale de Stiinta, declara creationismul si ID drept pseudo-teorii si recomanda stiinta cea mai avansata (propusand biserica in urmatorul secol) Ted Wilson, de la amvonul fantomaticelor universitati adventiste, condamna stiinta, imbratiseaza creationismul si urla ca e persecutat de Satana, aruncand biserica in Evul Mediu.
  Sigur, vor sari baetii cu spiritul profetic anuntand ca ne miram dupa fiara impreuna cu tot pamantul si ca asta e un alt semn al sfarsitului:)

  Legat de supravietuirea crestinismului: ramura traditionalista va supravietui, intr-un fel sau altul, prin adaptare si transformare. Catolicii, ortodocsii si anglicanii si-au invatat lectia din istorie.

  O alta parte va supravietui prin mumificarea deplina a creierului (si nu ma refer la sfanta Parascheva cea linsa de moldoveni) in avantajul reproducerii necontrolate.
  Crestinii de tipul Beni Plesa (de acord, in aparenta, cu orice idee dar prizonieri ai fundamentalismului) + bisericile de tip McGizas, care au misiunea suprema de a umple pamantul cu copii, sunt reteta ideala pentru productia de carne de tun pentru generatii bune de acum inainte.
  Din punct de vedere evolutiv, astia sunt pe val si vor concura cu musulmanii pentru teritoriu (pentru ca ocupa aceiasi nisa)

 4. Edi : ” Nu este o surpriza ca biserica Anglicana/Episcoplala – de departe cea mai educata biserica in istoria crestinismului – sau ultimii trei papi – toti intelectuali de varf – in ciuda diferentelor politico-teologice, sunt de acord ca evolutia trebuie acceptata ca un fapt. ”

  http://www.independent.co.uk/news/world/europe/pope-francis-declares-evolution-and-big-bang-theory-are-right-and-god-isnt-a-magician-with-a-magic-wand-9822514.html

 5. sonatalunii says:

  Ce ușor va lăsați amețiți de declarațiile politice ale papei! Nu, nu votez cu Ted Wilson, dar declarațiile papei sunt patetice, vădind aceeași teama de a-si pierde „relevanta” (citește „viitorul financiar al bisericii”) după lanțul de scandaluri din ultimii zece ani. Si cum duce papa biserica in următorul secol? Spunând ca evoluția are nevoie de un Creator? Mda, popii vor sti întotdeauna s-o întoarcă din condei. Biserica nu are de ce sa se teama pentru viitor.

 6. Ianis says:

  sonata
  Hold your horses 🙂
  Evident ca declaratiile papei sunt politice. La fel de evident ca le face pentru a conserva viitorul (inclusiv financiar, ca acolo e baza) bisericii. Evident ca a intors-o din condei (ceva de genul: stiti voi teoriile alea noi ale stiintei, Biblia le-a sustinut dintotdeauna; iata cum: …).

  Dar
  omuletul ala tine in condeiul lui 1,2 miliarde de crestini, fonduri si resurse uriase, o logistica incredibila, universitati, spitale, banci… care se misca in directia desemnata.
  Faptul ca universitatile catolice produc oameni de stiinta care contribuie la progresul omenirii are legatura directa cu linia trasata de mosuletul in rochie cu dantela.

 7. sonatalunii says:

  Ianis,
  Oamenii de știința sunt oameni de știința pentru ca sunt (au vrut sa fie) oameni de știința, nu pentru ca asculta de moșuleț. Este ilar ca șeful unei biserici care se ocupa cu exorcizarea demonilor, care își amețește cele 1,2 miliarde ca pâinea si vinul se transforma literal in trupul si sângele lui Isus (la Eucharist), si care crede in tot felul de semne si minuni ale Sfintei fecioare full-of-grace, se erijeaza in adeptul si promotorul științei.

 8. Ianis says:

  Daca ai citit stirea cu atentie, ai fi aflat ca discursul a fost rostit la Academia Pontificala de Stiinta. Daca asta nu iti aprinde niciun beculet, atunci lasam discutia pe alta data, cand o fi mai mult har 🙂

  Poate ti se va aprinde totusi vreo luminita citind despre scandalul iscat la La Sierra pe tema predarii stiintelor. Asta ca sa vezi la ce nivel academi se gaseste adventismul fata de catolicism

 9. Aurel Ionica says:

  Hai ca traii s-o vad si pe asta: Papa si biserica anglicana/episcopaliana mari promotori ai stiintei! Saracul Edi! Cind iti ia ateismul mintile, nu-ti mai ramine nici un dram de bun simt!

 10. sonatalunii says:

  Mai Ianis (vorba lui Beni), eu am reținut unde a fost, cât si de ce a fost discursul cum a fost. Ce luminițe ai tu aprinse de nu le vezi pe-ale mele? Poate te uiți prea mult la propriile beculețe si ai orbit! 🙂 Știu si despre povestea cu La Sierra, dar lasă omuletul de paie azs, ca nu despre el era vorba. Tu esti cel care ai afirmat ca „ei si-au învățat lecția” si ca acum papa „ii duce in secolul viitor”. Eu am întrebat: cu ce? Cu afirmația ca evoluția are nevoie de un Creator? (WOW, that is so deep!) Tu, Edi, Poli, MC, sunteți de acord cu asta? Hai sa fim serioși!

 11. Ianis says:

  Aurica
  Fratii aia babilonieni pot fi numiti promotori ai stiintei in primul rand prin faptul ca le permit enoriasilor sa gandeasca stiintific. Conform lui Sonata, treaba asta se intampla si la azs, scandalul de la La Sierra este, bineinteles, un om de paie inventat de Satana, in lupta lui speciala contra bisericii adventiste :). Sonata, ia o pauza de la luminita aia mai mica pe care ti-a dat-o Domnul ca sa lumineze spre lumina mai mare 😉
  Apoi, se pare ca baietii astia au niste universitati dupa care saliveaza multe buzisoare, inclusiv ale matale. Dar stim, strugurii sunt acri.
  Si ce sa mai vorbim de iezuitii care si-au bagat coada in biologia sau cosmologia curenta. E clar ca e planul Satanei si ca se implinesc proorociile.

 12. Ianis says:

  sonata
  Cu afirmația ca evoluția are nevoie de un Creator? (WOW, that is so deep!) Tu, Edi, Poli, MC, sunteți de acord cu asta? Hai sa fim serioși!
  Asa te-a orbit luminita spiritului profetic incat nu mai reusesti sa citesti printre randuri.

  Omule, evident ca nimeni nu are orgasm la cuvintele papei, se vede cu ochiul liber ca n-a facut decat sa castige timp, impacand uriasa capra cu ce a mai ramas dintr-o varza care se tot micsoreaza. Papa face ceea ce fac sustinatorii ID dintotdeauna: inca un pas inapoi in speranta ca pana la urmatoarea mutare va mai trece ceva timp.

  Partea pozitiva aici este urmatoarea: fiecare pas inapoi al papei, este un pas inainte pentru omul de rand sau pentru omul de stiinta catolic. Iar astia sunt cam jumatate din crestinii de pe glob, astfel ca declaratia papei nu se poate compara cu decizia comitetului azs de la Poplaca, care tocmai a votat cum sa foloseasca banii din buget: sa cumpere lemne pentru iarna sau sa vopseasca fatada bisericii, astfel incat cele 5 babe, 3 mosi si 7 capsunari din Italia sa fie mandri ca fac lucrarea Domnului.

 13. sonatalunii says:

  Nu Ianis, omul de paie la care m-am referit este a aduce in discuție dihotomia orientării academice azs vs. Biserica catolica. Eu nu am spus ca La Sierra este acel om de paie, nici ca azs permite gândirea liberă științifică. Hai ca ne înțelegem de minune! 🙂

 14. sonatalunii says:

  O fi făcând el un pas înapoi dar face in același timp doi pași înainte. Asa ca jumătatea asta de omenire se va întregi pe nesimțite. 🙂

 15. Declaratia Papei cu privire la Big-Bang, evolutie, poate fi politica ca si atunci cand vorbeste despre Dumnezeu. Eu cred ca este o declaratie inteleapta in concordata cu descoperirile stiintei ,cat si mersul societatii moderne. Nu poti sa fii Gica-contra, ( cum fac sectele ), in ciuda tuturor evidentelor care te contrazic.
  Apoi, potitica sau nu, declaratia lui poate veni si in urma convingeri personale. Omul a citit, s-a informat si nu vrea sa se mai friga inca o data cum a facut-o biserica sa in evul mediu cu procesul lui Galilei.

 16. sonatalunii,

  Nici eu nu cred ca papa crede ca evolutia are nevoie de un creator. Mai degraba are dreptate Hans Kung: „idea ca universul este un accident e legitima” in contextul cunostintelor pe care le avem. Convingerea mea este ca singurul argument valid este argumentul ontologic.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: