Akedah

Akedah – “Legarea” – este paradigma fundamentala a pietati Vechi Testamentare. Baza istorica a lui Akedah este legarea lui Isaac (Akedát Yitzḥák), sau a lui Ismael (Dhabih) in cazul Islamului, de catre Avraam. Desi Quranul introduce consintamantul lui Ismael in naratiune, (la fel ca Ellen White si Joseph Smith in cazul lui Isaac), un lucru este clar: odata legat, Isaac nu mai are puterea sa aleaga.

Chiar si asa, intrebarea este daca un copil fara expunere culturala in afara familiei si tribului poate sa spuna “nu”. Copii martorilor care refuza transfuzia de sange cu pretul vietii, copii evanghelici, home-schooled de o mama-closca, care cred ca refuza evolutia din motive stiintifice, copilul salvat la Jesus Camp, adventistul si mormonul care aleg sa ramana in ghettoul religios, au aceiasi libertate formala pe care o are o femeie musulmana sa imbrace burca, sau un bombardier sinugicas sa se arunce in aer.

Imaginea lui Isaac, legat de altar, sub cutiul care il va ucide sau doar circum-cide, obiectul absolut al vointei patriarhale, este simbolul perfect, nu doar pentru Iudaism si Islam, ci pentru orice forma de religie a cartii, definita de modelul supunerii absolute fata de ineranta cuvantului scris si a autoritatii patriarhale. Cu alte cuvinte, “Legarea” este Vechiul Legamant.

Pavel dezleaga pe credinciosul aflat sub Noul Legamant atunci cand spune ca Avraam a primit neprihanirea inainte de a fi circumcis. Cu alte cuvinte, urmasii spirituali ai lui Avraam nu sunt sub Akedah. Din nefericire, argumentul lui Pavel are putina putere in contextul re-introducerii autoritatii canonic/patriarhale in Crestinism.

Toti adeptii “dezlegarii”, de la Pavel la Luther, s-au bazat pe argumente teologice prea subtile pentru a fi efective, sau au devenit eretici, ca Marcion. Avantajul nostru este acela ca putem pune sub semnul intrebarii moralitatea lui Avraam, si implicit Akedah, din punct de vedere istoric.

13 Responses to Akedah

 1. ge2oana says:

  Parca am sa vad reactii de genul ….” judeci tu stalpii casei lui Dumnezeu, oamenii cu care Dumnezeu a facut istoria mantuirii !?!?!? „.

  Cu referire la Avram, David si restul preaiubitilor in Domnul, drepti, sfinti si fara prihana, adica pacat !!

  Adica, cu alte cuvinte, astia DA oameni, restul…….

  Iar asta cu cea libertate, da, desigur, adica faci ce ti se spune si basta , ce tot atata discutie !!??

  Eteteee, dracia dracului , ce , s-a umflat ovazu-n voi si nu mai stiti de frica ??

  Si daca nu va convine, hai, usa e deschisa, valea !!

  Desigur, dupa ce v-am luat banii, pai da´ nu !?

 2. ge2oana says:

  Fratilor,

  E Saptamana Mare, aia din care daca nu iesi curat, aleluia, apa te-a luat !
  Sa ne rugam pt. cei care au parasit biserica si pe Domnul.
  Sa se intoarca inapoi ….la noi. Pt. ca , nu-i asa, si banii lor erau buni.
  Ei NU erau buni, banii lor insa, vai Doamne Isuse, ce buni mai erau !!

  Ca, vorba aia, argintul le da pe toate !

  Amin !

 3. Ianis says:

  Avantajul nostru este acela ca putem pune sub semnul intrebarii moralitatea lui Avraam

  Am mai intrebat prin mediile crestine si n-am primit niciun raspuns: e in regula sa te casatoresti cu propria sora (cel putin de un parinte)?

  Si inca o nedumerire personala: folosirea sotiei pentru inchirierea serviciilor sexuale (pimping the wife) era o practica obisnuita in lumea antica?

 4. Aurel Ionica says:

  Ianis spune:
  Avantajul nostru este acela ca putem pune sub semnul intrebarii moralitatea lui Avraam

  Si inca o nedumerire personala: folosirea sotiei pentru inchirierea serviciilor sexuale (pimping the wife) era o practica obisnuita in lumea antica?

  Da, mai Ianis, sa inchiriezi o sotie de 90 de ani pentru servicii sexuale era o paractica obisnuita in lumea antica si numai niste oameni foarte civilizati ca egiptenii lui Edi isi puteau permite luxul sa plateasca preturile exorbitante pentru astfel de “servicii.” E bine ca iti pui intrebari cu privire la morlitatea lui Avraam dar nu cumva sa-ti folosesti vreun dram din creerul tau. Asta in cazul in care ai asa ceva.

 5. Mai Ianis, tu nu intelegi ca Avram nu putea sa o vanda pe Sara pentru servicii sexuale, pentru ca aceasta avea 90 de ani, ( relatarea spune ca Avram a venit in Canaan la 75 de ani, a stat foarte putin aici, dupa care a plecat in Egipt din cauza foametei, iar Faraon s-a casatorit cu Sara, care era mult mai tanara decat Avram. Iar de la povestea asta si pana la 90 de ani, a mai trecut multa apa pe garla; Avram in Egipt / Intoarcerea in Canaan / Avram biruieste imparatii / Nasterea lui Ismael / Sodoma si Gomora / Avram in Gherar. ), in schimb, Faraon si mai tarziu, imparatul Gherareai, Abimelec, cad prada infatisarii acestei babe, care era foarte frumoasa la fata, de parca se terminasera toate fecioarele de 15 ani, sau 9, cum le plac orientalilor.

 6. Ianis says:

  Bai nea Aurica
  Da cine a zis ca Sara chiar avea 90 de ani? Vrei sa spui ca varstele din Geneza sunt pe bune?

  Ce parere ai de cealalta chestiune, cu sora?

 7. Aurel Ionica says:

  Ianis spune:
  Bai nea Aurica
  Da cine a zis ca Sara chiar avea 90 de ani? Vrei sa spui ca varstele din Geneza sunt pe bune?

  Ce parere ai de cealalta chestiune, cu sora?

  Ianis,
  Bun, deci te indoiesti ca Sara avea 90 de ani chiar daca textul spune asa ceva, dar nu te indoiesti ca Avraam a vindu-to pe Sara pentru servicii sexuale, chiar daca textul spune si asta la fel de bine. Deci un detaliu il retii ca fiin real (adica istoric) dar un alt detaliu nu-l mai reatii ca fiind real. Si alegerea astea cum o faci? Asa cum iti vine pe chelie? Desigur, exista o realitate istorica in povestire, dar o realitate pe care eu am numit-o “reality behind the text,” si ca s-o intelegi trebuie sa folosesti conceptual ala de “reasoned reality” pe care l-am dezvoltat eu si se pare ca a inceput sa-i placa si lui Marcus Crassus desi jurase ca nu mai citeste nici un cuvint scris de mine. Eu va aplaud pe voi (in frunte cu prietenul meu Edi) ca vreti sa cititi Biblia critic, dar pentru asta trebuie sa nu o mai cititi exact asa cum o citesc fundamentalistii. Nu crezi ca asta este o chestier de bun simt?

  P.S. Apropo, ar putea cine sa-l traga de mineca pe bigotul asta de fraer sa mai taca din gura ca prea va creaza imaginea ca sunteti la o scoala de sabat fundamentalista unde incepi sa fii injurat daca nu subscrii la doctrina oxigenata.

 8. Casatoria lui Sara era o alianta politica. Idea ca au spus lui Faraon despre frumusetea ei este un cliseu si un eufemism politic. Todeauna cand se facea o castorie politica termenul conventional era ca printul este fascinat de frumusetea printesei. Vezi de exemplu filmul „Elisabeth: the golden age”.

 9. Chestiunea cu sora se purta si la egipteni. De ce crezi ca arata atat de degenerati Akhenaton si Tutancamon? In cazul familiei lui Avraam, rezultatele sunt clare: Isaac intarcat la varsta cand altii invatatu sa traga cu arcul sau chiar sa citeasca, pasiv si miop, Esau ca Caesar in Planet of Apes.

 10. Bai jula, dar tu cand te dai la toti si ai injuri ca nu accepta reality-ul si patratul tau idiot, atunci ati place ? Uite ca eu nu apelez la nimeni sa-ti astupe gura, ti-o dau personal in gura, asa cum s-a mai intamplat.

 11. Ca povestea cu frumusetea rapitoare a Sarei la 90 de ani, care a furat inima la doi imparati, nu ar trebui luata in serios, este si exemplul despotilor acelor vremuri care faceau abuzuri de supusii lor. Vezi cazul muribundului David, caruia ai este adusa o fata fecioara ca sa-l ” incalzeasca „, in loc de o baba cu fatza frumoasa.

 12. ge2oana says:

  Hait,drace……

  Nu stiu daca e sau nu pe bune asta cu Sara la nouajdeani, da´ asta cu frumusetea inainte sa te ia dracu´, adica sa mori, e cea mai tare !!
  Unt pe paine cu miere !!

  Valeu mama, valeleuuu……

  O fi facut si madam Sara ceva tratament cu gerovital de la madam Aslan, mai stii !!??

  Auzi tu, vecina, copil cuminte si baba frumoasa !!

  Ptiu drace !

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: