Baia Kuhne nu este o cura ci un simptom

Am citit urmatorul post pe Troparul | Facebook:

Editura Viata si Sanatate si Librariile Sola Scriptura ne anunta cu deosebita bucurie cateva aparitii editoriale si media de exceptie. Astfel chiar in prag de sarbatori, numai bun pentru cadouri gasim pe raft in editie limitata, de colectie, volumul „Nici una din aceste boli”, dactilografiat pe hirtie pelur, cu coperti de panza acril. De asemenea nu ratati cartea „Baile lui Kuhne” care in premiera este insotit de un DVD „Sora Jana”. Chiar daca aceste titluri sunt doar reeditari, ele reprezinta raspunsul la nenumaratele solicitari din partea cititorilor nostri si nu numai. Un alt DVD deosebit este „Viata, Sanatate si Aerobic Raw cu Chef Ligia Vegan” care aproape s-a epuizat inainte de a ajunge pe rafturi. Fanii il pot comanda online direct pe site-ul autoarei.

Chiar daca este o parodie, anuntul contine, ca in orice parodie, un adevar. Publicul editurii VS este un mediu prielnic pentru reproducerea complexului de meme reprezentat prin cele trei titluri. Si daca diagrama Venn a obsesiilor detox indica un domeniu vast de conexiune cu idei new age si pseudo-stiinta popularizata ca: bai de colon, eneme cu cafea, bai galvanice, apa restructurata, alimentatie raw, etc., baia lui Kuhne cade apropae exclusiv in afara zonei hasurate.

Ce este baia lui Kuhne?

Este un panaceu bazat pe idea ca toate bolile reale sau posible sunt cauzate de acumularea “impuritatilor” in organism.Tratamentul consta in manipularea mecanica a “impuritatilor” in afara. Baia de abdomen efectueaza eliminarea “impuritatilor” prin hidro-masaj aplicat la zona pelviana. Asa zisa baie mica elimina nu doar impuritatile, ci si tumorile canceroase sau infectiile de orice natura, prin masajul zonei genitale cu o carpa uda. Totodata, sustine Kuhne, baia mica stimuleaza “energia vitala”, intrucat toti nervii se intalnesc in zona respectiva. Stimularea energiei vitale duce la regenerarea organelor distruse prin boala. Entuziastii lui Kuhne sustin ca li se inchide parul si incep sa le creasca dintii. Daca tratamentul nu functioneaza, este din cauza ca pacientul a consumat carne, zahar sau sare.

Oricat de ciudata ar parea baia lui Kuhne, mai ciudata este promovarea ei in timpul nostru. Mai ales cand alaturi de arhetipalele “femeiuste” (gynaikaria) “cari învaţă întotdeauna şi nu pot ajunge niciodată la deplina cunoştinţă a adevăruluii” (2 Tim 3: 7), se afla si medicul. Cum se explica acest paradox?

Raspunsul este acela ca VS si publicul lor reprezinta o enclava in care s-au pastrat neschimbate preocuparile, obsesiile si prejedecatile lumii in care a trait Louis Kuhne, canonizate via E.G. White. Este vorba despre acel segment al clasei de mijloc, semi-educat si reactionar, pe care Goethe l-a numit “philistine”. In ce constau aceste prejudecati, obsesii si preocupari?

Crestinismul a respins cultura greco-romana a corpului, careia i-a substituit cultul morbid al bolii, mizeriei si mortificarii ascetice. In sec XVIII, Iluminsimul a redescoperit corpul ca element definitoriu al naturii umane. Corpul define obiectul principal al stiintelor despre om si al politicii publice (bio-politica). Viata sanatoasa si igiena, mai ales igiena sexuala, devin subiect de educatie a publicului larg. Tot iluminismul a generat si reactia “filistina” in clasa de mijloc.

In acest context, obsesia iudeo-crestina a pacatului si purificarii este fetisizata in practici de sanatate si igiena. Boala este urmarea pacatului, redefinit ca calcare a legilor naturii. Cauza oricarei boli se reduce in cele din urma la: 1. acumularea de impuritati prin practici alimentare gresite, si 2. risipa de energie vitala. Cea dintai este rezultatul pacatului in alimentatie. A doua este rezutatul pacatului sexual, intemperanta in casatorie, adulter, si, mai ales, “viciul ascuns”. Procesul are loc atat la scara istoriei (6000 de ani de degenerare progresiva), cat si a individului.

Regenerarea este sinonima cu mantuirea. Isus devine “Marele Medic”, nu ca autor de vindecari miraculoase, ci ca un fel de director de spital, care delega autoritatea sa medicului “reformator”, si cere o disciplina stricta din partea pacientilor. Ellen White este un exemplu familiar.

Dincolo de diferentele in teorie si tratament, exista un consens care uneste pe profetii, evanghelistii si apostolii evangheliei sanatatii:

1. Curatirea corpului de impuritati necesita renuntarea la carne, condimente, zahar, alcool si stimulente.

2. Risipa de energie vitala trebuie oprita prin limitarea activitatii sexuale la reproducere si, bineinteles, abtinerea de la “vicul ascuns”.

3. Punctul 2 este conditionat de punctul 1.

Desi ne desparte putin peste un secol de aceasta lume, accelerarea istoriei face ca distanta sa fie echivalentul unei ere geologice. VS si publicul lor reprezinta un “lost world” in care supravietuiesc urmasii dinozaurilor care au facut candva sa tremure pamantul sub picioarele lor: James Caleb Jackson, Sylvester Graham, John Harvey Kellogg si Louis Kuhne.

Sa-i comparam pe ultimii doi. Kellog a fost ingrijorat de risipa de “energie vitala” prin “viciul ascuns”. Din acest motiv a propus cateva masuri radicale: circumcizia (la varsta pubertatii pentru ca durerea sa fie asoicata cu viciul), coaserea penisului cu un fir de argint pentru necircumcisi, electrocutarea clitorisului, etc. Kuhne, dimpotriva, ne spune ca stimularea zonei genitale are ca efect stimularea “energiei vitale”.

Amandoi sunt absurzi in substanta, si amandoi au o obsesie cu rolul genitalelor in risipa/stimularea “energiei vitale”. Ce explica aceasta obsesie comuna in ciuda “tratamentelor” in directie opusa?

Voi cauta raspunsul la acel psihiatru si psiholog care a facut din lumea lui Kuhne si Kellog obiectul unei stiinte noi: Sigmund Freud. Atat tratamentul Kellog, cat si tratamentul Kuhne, nu sunt tratamente ci simptome.

Simptomul este pentru Freud instinctul reprimat care se intoarce sub forma unei anomalii corporale sau a unui ritual compulsiv si care devine astfel substitutul “acceptabil” al dorintei reprimate.

Simptomul banal in lumea lui Kuhne/Kellog/Ellen White/Freud era isteria. Lucrul interesant este ca isteria a cam disparut in timpul nostru. Se pare ca o lume in care fetele participa la competitii sportive, poarta pantaloni, se tund scurt, urmaresc cariere profesionale, inoata, conduc masina, beau o cafea cu colegul de servici, etc., nu este mediul potrivit pentru anomaliile descrise de Freud.

Aici ne intoarcem la intrebarea despre cauzele supravietuirii memei Kuhne in timpul nostru. Lumea lui VS este o lume care a rezistat si inca rezista acestor schimbari. Uitati-va la titlurile de familie. De exemplu: kitchul sinistru “Minciuni pe care le cred femeile”.

Tocmai din acest motiv, Kuhne ramane. Lumea lui VS este lumea in care femeile inca au crize de isterie. Pe vremea mea, semnul distinctiv al femeii isterice tematoare de Dumnezeu era cocul. Fantezia secreta a acestor femei era sa-si taie parul, un secret atat de adanc incat nici ele insile nu-l cunosteau. Simptomul nu consta doar in farfurii sparte si crize de plans, sau, pe partea luminoasa, teatrul religios la biserica, ci si in simptome psihosomatice tratate prin terapii naturiste.

Cat despre medicul care sustine cauza lui Kuhne, el este probabil produsul unei asemenea mame sau bunici.

Inapoi la Freud:

For certain reasons, however, I shall draw my instances not from hysteria, but from another fundamentally related and very curious neurosis… compulsion neurosis is not so popular as the widely known hysteria; it is, if I may use the expression, not so noisily ostentatious, behaves more as a private concern of the patient, renounces bodily manifestations almost entirely and creates all its symptoms psychologically.

The chief manifestations of compulsion neurosis are these: the patient is occupied by thoughts that in reality do not interest him, is moved by impulses that appear alien to him, and is impelled to actions which, to be sure, afford him no pleasure, but the performance of which he cannot possibly resist. The thoughts may be absurd in themselves or thoroughly indifferent to the individual, often they are absolutely childish and in all cases they are the result of strained thinking, which exhausts the patient, who surrenders himself to them most unwillingly. Against his will he is forced to brood and speculate as though it were a matter of life or death to him. The impulses, which the patient feels within himself, may also give a childish or ridiculous impression, but for the most part they bear the terrifying aspect of temptations to fearful crimes, so that the patient not only denies them, but flees from them in horror and protects himself from actual execution of his desires through inhibitory renunciations and restrictions upon his personal liberty. As a matter of fact he never, not a single time, carries any of these impulses into effect; the result is always that his evasion and precaution triumph. The patient really carries out only very harmless trivial acts, so-called compulsive acts, for the most part repetitions and ceremonious additions to the occupations of every-day life…

Ergo: ritualurile de detoxificare, ritualul curei de sucuri, ritualul bucatariei raw, ritualul enemei si al bailor de colon, ritualul impachetarilor, last but not least, baile lui Kuhne, nu sunt tratamente ci doar simptome.

20 Responses to Baia Kuhne nu este o cura ci un simptom

 1. polihronu says:

  Well, pentru ca ai adus vorba: http://www.freud.org.uk/education/topic/10573/subtopic/40000/

  „In view of these similarities and analogies one might venture to regard obsessional neurosis as the pathological counterpart of the formation of a religion, and to describe that neurosis as an individual religiosity and religion as a universal obsessional neurosis.”

 2. Marcus Crassus says:

  Generalul Ripper din „Dr. Strangelove” e o ilustrati perfecta. Asteptam ca si fratii sa ia „razboiul” din mana politicienilor si sa-si apere „the precious bodily fluids”.

 3. Ianis says:

  Religion is just trying to control your mind, control your thoughts, so they’re going to tell you some things you shouldn’t say because they’re sins.
  And besides telling you things you shouldn’t say, religion’s going to suggest to you some things you ought to be saying.
  Here’s something you ought to say first thing when you wake up in the morning.
  Here’s something you ought to say just before you go to sleep at night.
  Here’s something we always say on the third Wednesday in April after the first full moon in Spring at 4:00 when the bells ring.

  George Carlin – Doin’ It Again

 4. iluminatul says:

  Super tare articolul mai nenea Edi !..sa-ti tzina D -zeu ”obiceiurili”…incepem cu un masaj in zona pelviana, bagam un castronel de cornflake, facem o psihoanalitica rugaciune pientru pacatele sau visele nevrotice. di piesti noapti si culminam cu o baie de colon help , pentru a ne apropia mai mult de tronul milei picurator de har !!!! ..la capsor nu mai este cazul sa ne degresam ca suntem deja cu dunga rosie pi diploma de asteptavisatori….asta asa ca niste oameni sigilati, pusi deoparte, left behind ..editie limitataaa:))

  Propun si eu un coverpamphlet ce trebuie fredonat intre doua colecte si trei cantari pe burta goala :))

  Strofele imi apartin, instrumentalul l-am luat de pe net , ca nu mi-au mai ramas bani si de negative….atentie la masura si inchipuiti-va ca totul se petrece intr-o ”dogma=apa cristalina”

  Am gândirea ”cristaalinăă”
  Adventismul e de vinăăăă
  Când îi văd că-s limitați
  De doctrină saaaturaați
  Am privirea cristalinăăă
  Cred că basmul e de vinăăă
  Feți Frumoși , prin sanctuareee
  Șerpi zburând, îngeri călare

  Ochii lor razăăă de soareee
  De la profet lumânareee
  Le-or amanetat viațaaa
  Sunt doar plasteline-n ea
  Dogma ei este-o minuneeee
  Ești doar bun să dai zecimeee
  Ochiul ei plin deee misteeer
  Vede streets of gold în cer

  Leano nu te pot privi
  Îți spun: zău că bați câmpii
  Cu reforma sanitară
  Fugi de-aci, ne tragi pe sfoară
  Teduleee chiar tu o știi
  Că o arzi cu șmecherii
  Bagi tipare și ceeenzurăăă
  Sacii cu parai îți sună..

  Ești o floare ești un crin
  Faci o artă din deeelir
  Oile le mulgi mereu
  Prin metode NeLePeu
  Reforma- i doar pe hârtie
  Cine-i luminat o știe ..
  Rațiunea-i îngropată
  Credința-i zombificată..

  Am o stare cam ciudaaatăă
  Cred că-i de la Kuhne, faaată..
  Stil de viață raw vegan
  Și masajul peeelvian
  Am un chip mai străăălucit
  Cu cornflake eu m-am hrănit
  Dimineața cand mă scol
  Nu beau coffee, nechezol

  ….si pt Edi…
  Thanks so much mai ”eretic”
  Hrană tare nu lăptic
  Că suntem mai informaaați
  Și de meme degrevați
  Multă lume ai mai trezit
  Pe Ciobani i-ai răscolit
  Evoluție și progres
  Pentru toți care gândesc.

 5. Aurel Ionica says:

  Edi,
  Ce este rau in faptul ca oamenii se spala la fund? Daca la gura unora este ce este, iti dai seama ce trebuie sa fie la fundul lor? Si tu nu crezi in baile lui Kuhne si nu le practici? Nu esti tu ala care te tot laudai ca te duci zilnic la bazin ca sa-ti balacesti fundul si dupa ce-ti balacesti fundul, neuronii tai incep sa zbirniie de poti vorbi la microfon fara sa te mai poti opri? La tine, intre spalarea fundului si functionarea creerului nu exista legatura? Eu am niste pisici si vad ca toata ziu se ling, si in special la fund, si presupun ca se ling la fund nu pentru ca le place gustul, ci pentru ca nu se pot duce la bazin ca tine. Daca chiar ai o “lumina” cu care sa-i luminezi pe saracii adventisti care sunt prostiti de scolile teologice si de guverne, prezinta-le-o, dar doar sa improsti de dragul de a improsca nu te diferentiaza pe tine prea mult de fostii activisti de partid.

 6. Ianis says:

  Nea Aurica
  Eu am un catel care isi linge boasele. Vrei sa fii matale misionarul evangheliei catelului lingator de boase?

 7. Aurel Ionica says:

  Ianis,
  Daca potaia matele isi linge boasele, ia sugereaza-i lui Edi sa scrie un articol in care sa rida de adventisti ca atunci cind practica baile lui Kuhne, isi spala boasele (sau pasarica, ce-or avea), ca tot nu mai are el subiecte. Si daca vrei parerea mea, eu cred ca potaia matele isi linge boasele tot pentru ca nu se poate duce la bazin la Edi sa-si balaceasca fundul acolo.

 8. Ianis says:

  Problema e ca potaia nu se multumeste cu jucariile personale ci sare cu nasul pe boasele oricarui vizitator.
  O fi vreo abilitate speciala, de a detecta pe cei ne-dusi la bazinul de inot si nemantuiti?
  Ce lumina ai de la sora Elena sau de la sora Jana?

 9. Aurel Ionica says:

  Ianis,
  Probabil ca aia la care vrea potaia sa le spele boasele sunt din astia care nu sunt nici “luminati” sa mearga la bazin, si nu sunt nici din aia spalati la creer deoarece se spala la fund cu baile lui Kuhne, si potaia vrea sa le spele el boasele asa cum se pricepe deoarece nu suporta mirosul, ca alta solutie nu stie.

 10. John Deer says:

  Bai, cata scarba imi provoaca Aurel Ionica asta! Cat de adventist suna in tot ceea ce spune! Adventsim din ala din fundul Olteniei, innaclaiat. Nici nu pot macar sa incep sa il combat ca nu as stii de unde sa incep. Crede-ma doctore, sau ce make believe titlu ti-au dat aia la scoala de indoctrinare, nu te avantajeaza alaturarea cu Edi C.. E in interesul tau sa stai cat mai departe caci diferenta de statura intelectuala intre voi este prea mare, arati ridicol. Du-te si predica la prostii tai la biserica, asta e un forum pentru oameni destupati la minte.

 11. John Deer says:

  There is a really good saying about religion and it goes something like that: treat your religion like sex, don’t show it off in public and especially don’t shove it down your children’s throats. So, Ionica Aurel, if you have some mind viruses to spread in the online, better don’t, keep the dirt to yourself as a sign of decency. Let Edi do his righteous clean-up job. The history of SDA will remember him after his death, whereas you won’t even matter.

 12. Aurel Ionica says:

  John Deer spune:

  Let Edi do his righteous clean-up job.

  Si cum face Edi treaba asta? Aha! Folosind baile lui Kuhne! Succes! Ce, il impiec eu sa spele biserica la fund de toti rahatzi?

 13. iluminatul says:

  AI,

  …Se zice ca prostii cei mai suparatori sunt cei care au cate o sclipire inteligenta*. Din interventiile tale am vazut de multe ori astfel de momente…Si pentru asta esti de apreciat !!!

  Ianis,

  …In cazul lui Aurel , avem de-a face cu un individ ramas pe o treapta inferioara a constiintei, care, atunci cand nu este capabil de o intelegere a unuia care l-a intrecut, incepe sa isi arate inteligenta*, sau se sa planga ca nu este inteles.

  Jonn Deer,

  .Alienati…de…gen.. nu pot.. cunoaste medicul spitalului decat dupa nasturii halatului acestuia…iar in adventism se stie ca avem cei mai buni ”medici”…ba !.. unii care vor sa devina si presedinti ….intelegi tu la ce ma refer :))

 14. Ianis says:

  Iluminatul
  Si asa am ajuns la cuvintele lui Edi: Baia Kuhne nu este o cura ci un simptom 😉

 15. iluminatul says:

  right :))….stii cantecul cu nevroza ?…Ada Milea

  Bolnava este Jana de scleroza
  Si sufera o grea metamorfoza
  Cei care-au fost in stare de hipnoza
  Isi sting acum iluzian rachiu

  Bolnava este Jana de scleroza
  Si este ravasita ca graul in batoza

  Gradina e saraca si pustie
  Infasurata-n val ca o mumie
  Si tufeles atïnse de nevroza
  Bolnava este rozaa……

  ….se regaseste peeerfect in sadventism 🙂

 16. Aurel Ionica says:

  iluminatule,
  Daca voi credeti ca Edi, voi, sau altcineva poate sa spele bisericile la fund, sau pe politicienii, sau universitatile, sunteti niste naivi. Si dupa ce Edi spala biserica si devine fara pata si fara zbircitura, ce faceti, tu si Ianis? Intrati in ea? Pai din momentul in care intrati voi in ea, va fi din nou la fel de murdara ca si inainte! Cel putin baile lui Kuhne spala mizeria de la fund si aia trebuie sa aiba niste efecte sanatoase, dar spalatura pe care o faceti voi aici este doar balacareala.

 17. iluminatul says:

  Aha ,….balacareala zici !….si atunci tu ce cauti pe aici ?..te-ai plictisit de doctoratele tale si ai coborat la firul ierbii ?…in lumea ereticilor ?!…hai sa fim seriosi :)..ce-ti mai place shaormaaaa , cu dităti….

  Scopul lui Edi nu cred ca este de a reforma conducerea bisericii . Nici nu ar avea cum !…scopul, dupa parerea mea, este de a arata ca se pot deschide noi orizonturi de cunoastere, altele decat cele din underground-ul adventist traditionalist…Scopul este ca atunci cand cineva poarta o discutie cu un adventist , despre lume si umanitate sa poata ca la sfarsitul discutiei sa exclame : ”uite bai , ca am intalnit si adventisti inteligenti ”…nu d-aia fundamentalisti si ipocriti ca vecinul nostru de la 3 ”…

  El nu face decat sa puna pe tapet ridicolul sau extremismul ce bantuie mintile zombificate ale majoritatii . Ai sa ramai surprins cati indivizi au scapat din Matrix-ul sectar, in care au fost efectiv prizonieri zeci de ani….Ca inca nu s-a ajuns la masa critica , asta este o alta discutie !….ca sa poti sa iesi din pestera mentala, iti trebuiesc ”scule” moderne nu unelte din epoca de piatra….

  ”Si dupa ce Edi spala biserica si devine fara pata si fara zbircitura, ce faceti, tu si Ianis? Intrati in ea?”……

  …@..pai in ce sa mai intram daca deja suntem niste oameni liberi. Ai vazut tu om liber sa se duca de buna voie in canal ?..decat ..poate ce-i care sunt aruncati in strada din propia minte*…

 18. Aurel Ionica says:

  iluminatul spune:

  ”Si dupa ce Edi spala biserica si devine fara pata si fara zbircitura, ce faceti, tu si Ianis? Intrati in ea?”……

  …@..pai in ce sa mai intram daca deja suntem niste oameni liberi. Ai vazut tu om liber sa se duca de buna voie in canal ?..decat ..poate ce-i care sunt aruncati in strada din propia minte*…

  iluminatule,
  Daca voi, in frunte cu Edi, credeti ca cu ceva balacareala a bisericii curatiti lumea de rele, sunteti mai nivi decit aia care cred ca spalindu-se la fund se curate de toate bolile, inclusive de cancer. Veniti-va-n fire, oameni buni! Chestia cu galsnosti-ul si cu perestroika este o gogorita veche in care nu mai crede nimeni cu bun simt.

 19. Camelia Zaha says:

  AI, si tu nu crezi in baile lui Kuhne si nu le practici? Deci si tu crezi ca sunt doar balaceala, nu?

 20. …ciudată metamorfoza acestui domn,de la a susține cu vervă Mișcarea care oricum este o realitate-vorba lui Gamaliel din Fapte cap 5,38-39….Şi acum, eu vă spun: „Nu mai necăjiţi pe oamenii aceştia, şi lăsaţi-i în pace. Dacă încercarea sau lucrarea aceasta este de la oameni, se va nimici;.dar dacă este de la Dumnezeu, n-o veţi putea nimici. Să nu vă pomeniţi că luptaţi împotriva lui Dumnezeu.” …..și până a ajunge la aceste puseuri de ură pe față,care nu fac decât să murdărească termeni precum Evanghelie,Credință,Religie,Medicina alternativă…chiar Biserică și …Iisus….căutam doar ceva despre Kuhne și iată câtă patimă poți descoperi pe această temă lait motiv pentru a aduna oameni în discuții mizere ,care oare de cine sunt inspirate?

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: