Groupthink

images Versiune audio

23 Responses to Groupthink

 1. Edi,

  Chestiunea cu moartea intrata in lume doar dupa „cadere”, AZS n-o are din Biblie ci din EGW. Si acolo se gaseste in mod clar prezentata ideea asta. Iar dupa cum stii, AZS cred ca „Sola Scriptura” = EGW, asa ca orice discutii pe teme de genul acesta chiar nu-si au rostul. Cel mai bun lucru pe care-l poti face este sa-i lasi in „credinta” lor, ca la ora asta nici macar EGW insasi n-ar mai putea sa le schimbe vreo idee… 🙂

 2. @ EC

  Un link către concursul ăla există?

 3. Te salut Edi,

  Eu sunt „tanarul in albastru cu emotii mai intense decat ar fi cazul”, Intr-adevar, eram teribil de tensionat, Sa explic pe scurt si de ce.

  Intrebarea dezbaterii a fost lansata cu o seara inainte pe facebook, si noi pe pagina Amicus am dezbatut-o. Am mentionat acest lucru pentru ca in discutia aceasta pastori au avut acelasi tip de argumentare(circular, emotional,om de paie etc).Dupa aceasta discutie pe mi-am dat seama, inca odata, ca dragii nostri frati nu ca nu pot, dar nici nu vor sa stie, sa gandeasca, sa fie relevanti in lumea asta. Si tipul acesta de argumentare functioneaza si pentru ca starea de antiteza cu lumea a fost semanata din plin in constiinta enoriasilor. Mai precis, daca lumea crede altfel, noi sigur credem bine; ca doar noi suntem biserica si ceilalti sunt lumea; daca am crede ca lumea atunci am avea o problema. Deci, acesti oameni chiar cred ca toti sunt fraieri si doar ei sunt destepti.(si cei foarte putini care ar putea sa gandeasca altfel sunt constienti ca s-a plecat pe o panta prea abrupta si intoarcerea ar costa prea mult).

  Apoi, sa te contrazici cu Cristescu pe terenul lui, cu un public de 300 de oameni dintre care jumatate te cunosc, nu e prea placut. E ca si cum ai merge sa te bati cu Mike Tyson, pe terenul lui. Chiar daca il faci KO publicul tot pe el il declara castigator.

  Am avut si eu un trecut de adventist cuminte si responsabil, cand faceam lucrare misionara, colportaj, proiecte cu Amicus Bucuresti, cu intentia sincera de a spune oamenilor despre credinta mea. Si in timpul raspunsurilor pe care le vedem in prezentarea de mai sus incercam sa imi imaginez cum ar fi fost daca chemam colegii mei de serviciu sa asculte aceasta pseudodezbatere, prezentare. Nu stiu cum este in alte locuri, dar colectivul de la locul meu de munca e format in cea mai mare parte din oameni cu mintea deschisa. Nu sunt oameni preocupati de conflicte filosofice, religioase, dar au gandire critica si inteleg un argument circular sau emotional. In modul cel mai sincer mi-ar fi rusine sa imi chem colegii la biserica in care am crescut. Si in contextul aceasta inevitabil ma intreb ce mai caut eu intr-un altfel de loc. E teribil de frustrant. Atmosfera in jurul unei discutii e foarte nociva.

 4. Capu-Varzã says:

  @gigialuarvinte

  (Multumiri lui Adrian Cosmin pt postarea linkului in comentarile de la „Darwin vs Augustin”).

 5. Capu-Varzã says:

  Pe tinerii astia ii inteleg (ca unul care am crescut ca ei), dar pe unchiul Lucian, care este totusi un om erudit, inteligent, si mai iubeste „adevarul” „sincer” (ce-o fi insemnand asta nu prea mai sunt sigur), il are si pe Edi de prieten/coleg cu care sa faca schimb de idei, stie si engleza deci are Youtube, wiki, si google la dispozitie, cum poate sa mai indrume tinerii in modul asta si in directia asta??? Nu mai pot intelege.

  Nu-l inteleg nici pe Edi, cum mai are inca rabdare sa tot combata aceleasi argumente slabe si uzate a celor care tin motis la „credinta” in creatiunea „perfecta” si nu vreau sa aiba nimic de aface cu „Darwin si big-bang-ul lui” :D.

 6. Capu-Varzã says:

  @Chira Flavius

  Curaj, ca fratii te tolereaza ;). ^.^ b

 7. Capu-Varzã says:

  Edi,

  O analiza excelenta a „dezbaterii”, dar m-ai data gata cu ultima propozitie „… iubim aceiasi biserica si aceiasi credinta”. Ce intelegi prin asta, ca mie mi se pare ca diferenta intre „noi” si „ei” automat ne imparte in 2 „biserici” diferite, iar diferenta dintre credinta intr-o creatiune „perfecta” in 6 zile literale si credinta in „Darwin cu Big-Bangul lui” 😀 este ca de la cer la pamant? Deci care credinta/biserica o iubim si in ce fel?

  Presupun/sper ca va urma si o critica a prezentarii lui Cristescu care a urmat dezbaterii tinerilor, care nu inteleg cum mai are curajul sa iasa in public cu asemenea prezentari dupa ce i-ai dat pe fata toate tehnicile de manipulare si dezinformare acum vre-o 2 ani cand a avut un seminar de creationism asemanator undeva in Romania.

 8. Capu-Varză, mulțumesc!

 9. alisefekete says:

  Nu stiu la altii, dar mie mi se face sila cand vad atata ipocritate ( printre altele LC spunand ”minunat” dupa un argument logic) si prostie la un loc. Da Edi, intr-adevar sinistru ca in biserica se premiaza si promoveaza prostia. Cei care gandesc trebuie ”saracii acceptati si ei ca na…”

  Biserica nu este locul in care cauti adevarul, ci este locul in care trebuie sa accepti ”adevarul” dictat de altii mai destepti decat intreaga societate stiintifica. Biserica este business, teatru (de proasta calitate), club, politica, este cu alte cuvinte sarea care si-a pierdut puterea. Totusi, este incurajator faptul ca inca mai sunt oameni preocupati de adevar.

 10. emiidraulico says:

  In necalitate de ex genetician la nasa si specialist în fizica mecanica quantica dar acum făcând instalator la implanturi de accelerator de particule (H2O) uz civil si industrial, in calitate de vegan, sunt un privilegiat a crede ca Dio, a făcut totul in 6 zile. Prima de cădere in păcat e posibil sa nu fi trecut doar câteva saptamâni. Istoria Bibliei , da este de 6000 ani .
  Mâncați semințe de caise care au vitamina b 17 antitumorale ,8-10/zi integrat cu musli, semințe de Chia , amaranto etc. si atunci evoluționist sau creaționist va fi sănătos.
  Respect credințele evolutioniste sau Cremaționiste nefăcând altceva decât să-l laude , certificând pe Dumnezeu .

 11. Ianis says:

  emiidraulico
  Esti in urma cu informatiile. Romanii au descoperit ca majoritate plantelor medicinale de pe la noi sunt utile pentru vindecarea cancerului.

 12. dincolodenume says:

  La discutiile de dupa program a fost si mai interesant. Au fost mai multi pastori care si-au notat oile negre in carnetelele lor de securisti.

 13. @ Chira Flavius

  Unde se petrec dezbaterile astea?

 14. Marcus Crassus says:

  @gigialuarvinte,
  Biserica AZS Invingatori.

 15. Aceasta ” dezbatere ” organizata de LC a fost doar un pretext (cred) pentru a face un sondaj.

 16. Marcus Crassus says:

  @Edmond,

  Nu iti poti face o idee cu privire la situatia ‘fratilor tolerati’ doar pe baza acestui video. Majoritatea acestora sunt fosti studenti membri ai amicus, care acum cativa ani au inceput sa gandeasca independent, distantandu-se de majoritate. Inevitabil, au devenit deceptionati de predici, de limbajul de lemn si de faptul ca dialogul era descurajat, prin urmare au format un grup de discutii, ‘Skeptics&Believers’ care se intalnea in timpul saptamanii pt. a dezbate pe diferite teme. S-au strans undeva in jur de vreo 15 persoane, unii mai sceptici, altii mai moderati, dar in general oameni flexibili in gandire, adventisti liberali, agnostici si atei.

  Imediat s-au raspandit zvonuri printre studenti cum ca membrii grupului ar fi niste „sofisti” care despica firul in patru; au urmat predici defensive ale lui Marius Mitrache („m-am vazut nevoit sa va predic despre credinta data sfintilor odata pentru totdeauna”) si seminarii de creationism.
  La un astfel de seminar, sustinut de un con man creationist american, am participat si eu si i-am adresat vreo cateva intrebari; in cele din urma a ajuns sa ma evite si ultimul raspuns a fost „citeste Patriarhi si Profeti, acolo EW spune clar”.
  Pentru o vreme, grupul de ‘skeptics&believers’ a continuat sa mearga la amicus sperand la un dialog; in general oamenii ridicau nivelul discutiilor, semnaland argumentele false (precum cele ale lui Norel Iacob), asadar capelanul i-a luat la ochi.

  Cum era de asteptat, oamenii s-au distantat tot mai mult de biserica, grupul s-a spart (ceea ce e acum pe fb e cu totul altceva), au urmat noi seminarii de creationism, au urmat noi generatii de studenti robotei, numai buni de raspandit revistele Watchtower si cartile unchiului Yancey/Lucian. Cel de-al doilea baiat care spune lucruri relevante, Catalin, e un alt lup singuratic; va recomand blogul lui, Cogito. Omul e la fel de adventist dpdv doctrinar precum Polkinghorne sau Lennox. Nu vreau sa fiu negativist, dar tinerii studenti adventisti sunt o cauza pierduta pt. Edi. Poate totusi faptul ca si-a luat timp sa-i intampine pe terenul lor o sa aduca vreun rezultat…

 17. alisefekete says:

  *ipocrizie

 18. „Daca totul este facut perfect
  asa cum a si fost perfect
  si asa cum este perfect‟

  Diviziunea celulara este limitata.
  Diviziunea celulara este scrisa in ADN.
  Diviziunea celulara limitata inseamna moarte.

  Dumnezeu a facut ADN-ul „perfect‟, deci a scris in ADN diviziune celulara limitata (adica moarte) ?

  Ne place sa spunem cat de complex este ADN-ul si cat de minunat l-a creat Dumnezeu. Dar de ce nu spunem ca Dumnezeu a scris in ADN moarte ? Pur si simplu celulele nu se pot divide la nesfarsit – informatia despre numarul de diviziuni este luat din ADN.

  Deci, cine a facut ADN-ul asa cum este – „perfect‟ ?

 19. dalivis says:

  „ciocanitoarea a fost creata cu totul”.. ce si-a dat baiatu cu stangu-n dreptu.. inseamna ca a fost creata carnivora.. nu a fost vegan la-neput? aoleu.. moderatorul a considerat asta un raspuns interesant! i had to stop watching at this point

 20. Mari fani religiosi ai stiintei fac dezbateri despre cum sa aperi sau sa combati stiinta în favoarea religiei. Necunoscatori nici de una, nici de alta.

  Cum sta treaba cu facerea lumii e înca neclar dpdv biblic.

  Geneza 1

  v.1 La început Dumnezeu a facut cerurile ?i pamântul.

  v. 11 Dumnezeu a zis ”Sa dea pamântul verdea?a, iarba cu samân?a, pomi roditori. A fost ziua 3.”

  v. 24, 26 Dumnezeu a zis: „Sa dea pamântul vie?uitoare dupa soiul lor, vite, târâtoare ?i fiare pamânte?ti, dupa soiul lor.” Apoi Dumnezeu a zis: „Sa facem om dupa chipul Nostru, dupa asemanarea Noastra.

  Geneza 2

  v. 5-9 În ziua când a facut Domnul Dumnezeu un pamânt ?i ceruri, nu era înca pe pamânt niciun copacel de câmp ?i nicio iarba de pe câmp nu încol?ea înca: fiindca Domnul Dumnezeu nu daduse înca ploaie pe pamânt ?i nu era niciun om ca sa lucreze pamântul. Domnul Dumnezeu a facut pe om din ?arâna pamântului, i-a suflat în nari suflare de via?a, ?i omul s-a facut astfel un suflet viu. Apoi Domnul Dumnezeu a sadit o gradina în Eden, spre rasarit; ?i a pus acolo pe omul pe care-l întocmise. Domnul Dumnezeu a facut sa rasara din pamânt tot felul de pomi…

  v. 18-19 Domnul Dumnezeu a zis: „Nu este bine ca omul sa fie singur; am sa-i fac un ajutor potrivit pentru el.” Domnul Dumnezeu a facut din pamânt toate fiarele câmpului ?i toate pasarile cerului; ?i le-a adus la om, ca sa vada cum are sa le numeasca.

  Si ca nici treaba cu genealogia lu isus nu e clara

  Genealogia lui Iisus este prezentata în doua locuri în Scriptura: Matei 1 si Luca 3:23-38. Matei schiteaza genealogia de la Iisus la Avraam. Luca schiteaza genealogia de la Iisus la Adam. Totusi, exista motive bune pentru a crede ca Matei si Luca prezinta de fapt genealogii diferite în întregime. De exemplu, Matei spune ca tatal lui Iosif se numeste Iacov (Matei 1:16), în timp ce Luca spune ca tatal lui Iosif se numeste Eli (Luca 3:23). Matei schiteaza linia genealogica prin fiul lui David, Solomon (Matei 1:6), în timp ce Luca schiteaza linia genealogica prin fiul lui David, Natan (Luca 3:31

  Despre Kogaion
  Faptul ca pamântul era rotund se stia demult, înainte sa se nasca isus cristos.
  Pe dealul Gradistei niste Români calculau, raza pamântului si nordul cosmic

 21. catsclaw82 says:

  La sfarsit au intonat un imn de slava la adresa lui Dumnezeu si l-au repetat de multe ori ca sa nu greseasca. Au mers fericiti acasa pt ca Darwin cu big bangul lui a cazut.
  Imi aduce aminte de supunerea si admiratia care o au coreenii de nord fata de kim jong il sau 1984 lui Orwell.
  Doamne cata manipulare si tolerare a „argumentelor” aduse intr-o forma infantila si incurajare din partea unchiului Lucian. Trebuie sa iesi din sistem ca sa vezi cat de nociv este in realitate.

 22. catsclaw82,

  Noi cantam, nu gandim. Muzica este folosita ca brainwashing – de unde importanta corurilor de la copii la adulti si a orelor muzicale.

 23. catsclaw82 says:

  Total de acord Edi. O spun din experienta pt ca am fost pianist la biserica de mic. Muzica in bisericile protestante – o buna metoda de a pastra mintea la naftalina 🙂
  Vreau sa iti multumesc pt ca ai contribuit prin prezentarile tale sa devin sceptic la doctrina bazs. Inca de inainte aveam doza mea de scepticism dar presiunea familiei si a prietenilor era mai puternica.
  Totul a inceput de la a fi onest cu mine insumi si a judeca critic. Sincer nu ma mai pot intoarce la cum am fost pt ca asta ar fi o sinucidere a mintii. Iar daca dumnezeul personal si biblic pe care bazs il predica exista, nu va fi asa de crud sa ma pedepseasca pt lipsa de dovezi empirice in favoarea lui.
  Tine-o tot asa Edi!

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: