Saga sectantilor

Cu totii stim ca in ciuda pretentiilor de liberatate de expresie, gandire si alte alea,  O2 este un site adventist. Doar ca in ultima vreme acest aspect a devenit vizibil intr-un mod care strica aerul si n-are nicio treaba cu oxigenul.

De ani de zile cele mai „importante” si dezbatute topicuri sunt cele legate de young earth creationism. Tin sa-i aduc aminte gazdei noastre (si altora in egala masura) ca preocuparea pentru literalismul celor sase zile ale Facerii este pur sectara si nu este un fenomen generalizat postdarwinian. O lectura transversala a istoriei dogmei iti arata ca nici macar crestinii de secol doi nu credeau in literalismul Genezei, ba mai rau erau unii (morti ca martiri ulterior) care nu credeau ca exista suport biblic nici pentru creatia ex nihilo.

In acelasi spirit sectar, se cauta urma adevaratilor crestini pe calea unui landmarkism adventist si ni se servesc periodic glume precum: adventismul este cale spre reforma crestinismului sau ADN-ul adventist al pionierilor incuraja cercetarea rationala. Acum ca adventismul este la ani lumina de crestinismul istoric este clar pentru oricine are o minima cultura teologica. Care cultura teologica, scuzati-mi aroganta, lipseste din majoritatea dezbaterilor de pe zona. La fel cum unchiu’ Lucian nu are treaba cu stiinta, fratele Edi pretinde ca ar fi inteles ceva din Calvin sau Augustin, pe care adesea ii desfigureaza pana la nerecunoastere.

Se cere biserica inapoi, dar in spiritul propriei eclezilogii – biserica sunt „ei” si revendicarea rezulta intr-un non-sens. Pe de alta parte, nu suportam institutiile bisericesti, dar vrem sa occupy church. Adventismul este axis mundi – poti fi ne-adventist, ex-adventist, adventist de Romania sau post-adventist.

De asemenea, nu cred ca trebuie de fel argumentat ca singurul motiv pentru care adventismul este mentionat pana la greata tine de imbibarea extrem de subiectiva a oricarui dialog cu evocarile personale ale mediului bisericesc adventist. Lecturi de referinta de care se face misto sau la care se face aluzie sunt, fireste, Semnele timpului sau Spectrum Magazine. Iar glumele savuroase sunt cele din Troparul, care privesc pastori…aaa…sa ghicim…adventisti.

In dialogul sau cu Beni Plesa cu privire la Sabat, Edi ne arata ca a ramas un sectant. Pentru Edi Constantinescu nu este neaparat relevant Iisusul istoric, dar este revoltator de relevant daca din punct de vedere istoric biserica primara tinea sabatul. Si cu atat mai amuzant, cu cat in teologia lui Edi, Sabatul nu pare a avea vreo relevanta.

Acum serios baieti: Nu v-ati saturat de adventism? Nu va este rusine?

9 Responses to Saga sectantilor

 1. Zic că să nu uităm, totuși, că creștinismul e doar o sectă a iudaismului printre multe altele…

 2. Marcus Crassus says:

  Dupa zeci de ani petrecuti in BAZS de catre majoritatea persoanelor de pe-aici, adventismul a ramas o zona de confort, chiar daca raportarea e negativa. La fel fac romanii in diaspora: integrarea in cultura respectiva cere mult timp si efort, cand comunicarea cu alti romani e intotdeauna la indemana.

 3. Aurel Ionica says:


  Acum ca adventismul este la ani lumina de crestinismul istoric este clar pentru oricine are o minima cultura teologica. Care cultura teologica, scuzati-mi aroganta, lipseste din majoritatea dezbaterilor de pe zona.

  Acum serios baieti: Nu v-ati saturat de adventism? Nu va este rusine?

  Ne este, chiar ne crapa obrazul de rusine, dar mata nu esti tot adventist din ala fara adventism? Dar de ce nu vii mata sa pui aici pe tapet crestinismul ala istoric si sa ne eliberezi de adventismul asta sectar? Si daca tot vrei sa ne ridici nivelul cultural si teologic cu crestinismul asta istoric, ai fi bun sa ne explicit mai intii ce bazaconie este aia crestinism istoric?

 4. polihronu says:

  Domnu’ Ibri,

  ce v-ati suparat asa pe noi ca nu sintem altceva decit sintem? Cu un sectarism sintem datori toti, ca nu s-a nascut nimeni „crestin istoric” (iar cultura teologica e lucru rar, mai ales prin biserici). Asumarea oxigenista a peri-adventismului nu e citusi de putin in contradictie cu „libertatea de expresie, gindire si alte alea”. Iar OXIGENismul a fost intotdeauna (inca de pe vremea cind clocea sub pulpana O&P) autoironic, daca nu de-a dreptul sulfurant.

  YEC e unul dintre produsele de marca ale adventismului – e normal sa ocupe un loc de capatii in lista exorcizabilelor. Pe de alta parte, sint cu totul de acord cind ponegriti „rationalismul” adventist – care nu a fost nici prea rational, nici musai adventist. In rest, nu pot decit sa va amintesc ca nu sintem toti pusi pe reposedat si reinventat adventismul. Si ca, primate cum sintem, nu ne ferim sa umblam in fundu’ gol prin lume 😛

 5. Aurel Ionica says:

  gigialuarvinte spune:

  Zic că să nu uităm, totuși, că creștinismul e doar o sectă a iudaismului printre multe altele…

  gigialuarvinte,
  Si argumentul care-ar fi? Ca crestinismul a fost de fapt creat de Pavel care era evreu din evrei iar singura contributie a lui Isus a fost ca si-a oferit beregata ca fara beregata lui Isus toata evanghelia aia vesnica a lui Pavel cu neprihanirea prin credinta ajungea la lada de gunoi? Sau aveti dvs. un argument mai nefalacios, asta pina ce Ibrian asta nu incepe sa ne inoade urechile cu cunostintele lui despre crestinismul ala istoric cu adevarurile lui formidabile de care noi ca sectanti ignoranti nu am auzit.

 6. @ Aurel Ionică

  Ce-are creștinismul cu Isus?

 7. @ Pirandola

  „nu s-a nascut nimeni “crestin istoric””

  Păi nu, dar toți au murit astfel… Și marea, inegalabila invenție a creștinismului este modelul birocratic de adevăr.

 8. ge2oana says:

  Ibrian,
  Sau cum te-oi fi numind….
  Da’ tu cine esti, esti masura de suma theologica& cultural pt. secta remanet sectara cu nume de gaz ?
  Vad ca gazda iti da binete, iti posteaza editoriale, nu te baneza.
  Ah, am inteles gresit, ar trebui ca doar altora sa le fie rusine !
  Exact ca la ora de dirigentie, adica……..
  Sa- ti fie rusine, Dinu Patriciu !

 9. sonatalunii says:

  Un articol mizerabil…

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: