Un fel de replica

Raspunsurile oferite mie de catre Edi sunt pe fond bizare. La un articol ironic, Edi raspunde cu „fapte”….Dar sa analizam putin continutul „real si esential” al pozitiei exprimate in raspunsul adresat mie.

Din turnul meu de fildes se remarca relativ usor ca oamenii de stiinta seriosi nu sunt cei care fac debate-uri si showuri on-line pentru amuzamentul privitorilor. Lumea nu se invarte in jurul cuceririi publicului de catre creationisti, decat daca te uiti prea mult pe ecranul diverselor device-uri. Ca politicienii incearca sa foloseasca religia in scopul prostirii maselor, da – e ceva nou aici?

„In acest context periculos…”. Da, periculos nu zic nu, incetam va rog cu aceste accente escatologice?

Pot sa inteleg ca pe Edi l-a deranjat remarca mea legata de cultura teologica, dar raspunsul sau este pe calapodul: „aia (Luther, Calvin samd) i-au omorat pe aialalti”, raspuns folosit de obicei de pastori cand vine vorba de ateism, intr-o formula usor modificata „ateii (Hitler, Stalin..) au comis crime, deci…”. Publicul poate judeca valoarea unei asemenea abordari. Oricat l-ar incomoda pe Edi, punctul sta in picioare: vorbesti depre genetica trebuie sa stii genetica la nivel de liceu cel putin (concedem asta, da?), vorbesti despre Origen, trebuie sa-l fi citit, sau sa te abtii. Ca acesti „calugari” au scris tampenii metafizice, probabil, dar a-i cita fara sa-i fi citit este totusi neplacut (eufemistic vorbind…)

Constatam ca „hotii striga hotii”. Care dintre Ibrian sau Edi a fost prins mai adesea cu paradoxul la purtator (a la Barth), care justifica intertextual ineptiile din Geneza?

Edi ma sfatuieste sa ma preocupe ce este real si esential. Problema este ca „real” si „esential’ sunt termeni metafizici, dar despre asta alta data. Si solutia lui Edi la a vorbi despre ce este real si esential este sa tina speech-uri despre nefrecventabili (de catre cei care au ceva simt stiintific) precum Zizek sau Lacan. Pentru ca ceilalti filosofi contemporani sunt platiti de capitalisti.

Edi continua sa creada ca ce se intampla in ograda AZS are proportii cosmice si ca cei care nu sunt interesati de ce se intampla acolo sunt ignoranti in privinta problemelor reale ale omenirii. Si ni se da un exemplu foarte relevant privind comunismul. Acum mi se va scuza un ad hominem pe ici, pe colo, deoarece, nu-i asa (?!) si Marx spunea ca un argument capata forta cand devine ad hominem.

Edi nu s-a convins ca eu sunt Oxigenat, dar il asigur ca sunt, ca vad si eu hainele imparatului. Diferenta fundamentala este ca eu pot dormi linistit cu lipsurile epistemologice si probante ale crestinismului, pe cand el e adevaratul Don Quixote care cauta adesea corelatii acolo unde nu sunt de gasit.

Edi nu este crestin si el o stie. Poate redefini termenul cum vrea, dar fara un Iisus istoric ramane si fara impuls si fara vector.

12 Responses to Un fel de replica

 1. Aurel Ionica says:

  PRIN IBRIAN

  Edi nu este crestin si el o stie. Poate redefini termenul cum vrea, dar fara un Iisus istoric ramane si fara impuls si fara vector.

  Aha! Hai ca am priceput si eu cum este cu crestinismul asta istoric de care noi sectantii nu am auzit: este giiiiiizas! Si ca sa-l ai pe giiiiiizas trebuie sa-l fi citit pe Origen si probabil si pe Augustin si o gramada de alte “pene inspirate,” proprietati patriarhale ale “crestinismului istoric.” Si Edi nu numai ca nu este crestin, dar este anti-, si o stie nu numai el, ci o stiu si sefii lui, dar ii doare-n fund. Iar faptul ca sefii de lui nu l-au raspopit este dovada ca sefii de biserici vor incepe sa traga-n tzeapa pe oamenii lui de “stiinta” si nu ca sefii de biserici sunt lacheii celor de la putere care au confiscat scholile teologice ce sunt cele mai agresive agenturi anti-crestine si de unde se inspira si pe care se bazeaza Edi. Dar marturisesc ca mi se pare fascinanta aceasta incrucisare de sabii dintre “crestinismul istoric” si ultimul racnet in materie de “stiinta.”

 2. polihronu says:

  „adevaratul Don Quixote”

  „fara un Iisus istoric… nu este crestin”

  „corelatii acolo unde nu sunt de gasit”

  Iiiiisus e perfect istoric, domnu’ Ibri – traieste bine mersi si azi in „istoria literaturii”. De ce tineti musai sa-i gasiti, donquixoteste, o intruvabila corelatie? Parca puteati trai cu „lipsuri”.

 3. beniamin51 says:

  Aurel Ionica

  Ianis, Polihronu ,Edi si tu ,asa cum am spus de atitea ori si voi imi confirmati acest fapt de fiecare data cand aveti ocazia ,voi inca vedeti crestinismul istoric prin ochelarii pe care mamica voastra spirituala Elena White vi i-a pus pe ochi inca din frageda pruncie.

  Pentru orce om cu gandire sectanta crestinimul „adevarat” a inceput cu fondatorul sectei in care s-a nascut (baptist, penticostal ,adventist mormon sau iehovist) sau la care a aderat datorita ignorantei lui in ce priveste crestinismul istoric.

  Pentru voi nu exista crestinism istoric , iar ceea ce trece ca crestinism istoric , de fapt este doar un paganism mascat..

  Crestinismul istoric , in ciuda imperfectiunii oamenilor , este -imparatia lui Isus pe aceasta planeta.si cresterea acestei imparatii nu va avea sfirsit spunea Daniel unul din profetii preferati ai adventismului fundamentalist.
  Celor care inca nu vad aceasta realitate ,Edi le-a raspuns in una din predicile lui de pe Vectorsociety.org;

  „”daca cineva nu este nascut din nou cu nici un chip nu poate sa vada sau sa intre in aceasta imparatie acum si aici si nicidecum undeva prin Orion ”

  Poate candva in trecutul indepartat , ati crezut afirmatia de mai sus , iar acum sinteti precum Petru care dupa ce a umblat cu Isus trei ani si jumatate , a inceput sa se balbaie in fata unei slujnice (in cazul vostru puneti stiinta in loc de slujnica ,iar Aurel –patratul logic si ridiculizarea lui Pavel)

  Ibrian are dreptate ;–fara un Isus asa cum a fost prezentat de apostoli , impulsul de la Isus se stinge si vectorul nu mai arata spre ‘palarie” ci se uita tot mai mult in jos , spre cizmele de cauciuc pline de gauri si noroi .
  Imparatul asta are palarie si cizme dar de fapt este tot fara haine si umbla gol crezind ca universul se invirte in jurul lui.

  Mai baieti, imi sinteti dragi si simpatici , in ciuda faptului ca Aurel ma vede naiv datorita credintei mele in evanghelia prezentata de Pavel , Edi se uita la mine cu dispret datorita devotamentului meu fata de ISUS ce si-a dat viata ca pretz de rascumparare pentru multi ,

  Poli inca incearca sa vada valoarea crestinismului istoric sau sectant in ceea ce Edi numeste –psichological redemtion– .,iar Ianis ,asa baiat bun cum este ,mai inchide ochii si ne lasa sa postam fiecare gandurile noastre ,in ciuda faptului ca el nu da doi bani pe ele.

  Ibriane te felicit pentru articolele postate .

 4. Aurel Ionica says:

  Poftim, uite cine a sarit in apararea expertului in teologie si in cultura Ibrian, sectantul (dupa Irbrian) de Beni Plesa, si sa-l aplaude pe Ibrian asta pentru crestinismul lui istoric! Pai Beni, dragule, daca iti este asa de drag crestinismul asta istoric al lui Ibrian, de ce nu te-ntorci la Origen sa-l citesti din scoartza-n-scoartza si-i tot dai cu Sproul? Tocmai cind credam ca am inceput sa pricep si eu cine are crestinismul asta istoric in bratze, acum chiar ca sunt complet confuz! Mare dracovenie trebuie sa fie si crestinismul asta istoric!

 5. Aurel,

  Pai cum, tu nu stii cine are crestinismul asta istoric / isteric?… 🙂

  Pai ce-ar fi fost crestinismul fara Rusalii?…

 6. Aurel Ionica says:

  Paul,
  Ai dreptate, dar cind o scoate si Ibrian asta pe misticii lui la atac, sa vezi batalie intre crestinisme istericie (sic), de nu are se se mai vada sectant de teolog superortodox (sau supercatolic, ca Ibrian asta nu ne-a spus inca ce este crestinism din ala istoric). Si ai dreptate, ce ar fi fost crestinismul asta doar cu a doua persoana a dumnezeirii istorica fara a treia persoana a dumnezeirii tot istorica.

 7. Marcus Crassus says:

  Ibrian,

  vorbesti depre genetica trebuie sa stii genetica la nivel de liceu cel putin (concedem asta, da?)

  Sigur, e usor sa fii sarcastic / zeflemitor si sa arunci cu pietre, iar cand interlocutorul se arata dispus la un dialog argumentat, sa dai bir cu fugitii.

 8. beniamin51 says:

  Paul csavdari

  Pavele , Pavele , cand perspectiva ta asupra crestinismului istoric este modelata de prezentari adventiste de tipul celei de mai jos , e si normal sa gandesti asa cum gandesti.

  Adventismul fundamentalist care ti-a prajit mintea cu speculatii senzationaliste ,se pare ca te-a derutat complet si ai trecut dincolo de punctul in care te mai poti recupera..

  Aurel se pare ca nu este foarte departe de tine ,. amindoi nu ar fi exlus sa puteti pune bazele unei noi secte . Ce se naste din secta cu sectarism se hraneste.

  Ca cineva sa poata fi educat in ce priveste crestinismul istoric , acel om trebuie sa vrea sa faca acest pas ,tu si Aurel cu parere de rau trebuie sa o spun , dar nu faceti parte din aceea categorie de oameni.

  Pot sa beau o bere cu voi oricind , insa dialog asupra crestinismului istoric este imposibil de realizat intre noi..

  Voi ati iesit din secta adventista ,dar gandirea sectanta nu a iesit din voi.

 9. Aurel Ionica says:

  beniamin51 spune:

  Ca cineva sa poata fi educat in ce priveste crestinismul istoric , acel om trebuie sa vrea sa faca acest pas ,tu si Aurel cu parere de rau trebuie sa o spun , dar nu faceti parte din aceea categorie de oameni.

  Beni,
  Este bine ca nu mai incerci sa ma convingi pe mine de crestinismul asta istoric al tau ca eu pot sa-ti demonstrez cu Biblia ca crestinismul asta istoric este paganism 100%, dar poate reusesti sa-l convingi pe Ibirian ca nu esti sectant ca si el este mare expert si ahtiat dupa crestinismul asta istoric.

 10. beniamin51 says:

  Aurel Ionica

  Imi place foarte mult propunerea ta si iti promit ca o sa-i dam curs daca se poate pana la sfirsitul lunii Aprilie.
  O sa facem aceasta odata cu partida de pescuit impreuna de pe malurile riului ce trece prin Nashville .

  Iti promit ca o sa te ascult pana la capat si daca reusesti sa faci vreo gaura in acest CI al meu o sa ma fac frate cu Paul Csavdarii si pe tine te alegem sa fi primul arhi-episcop la noua secta a adevarului mai prezent decat prezent.

  Aurele imi place si de tine si de Paul foarte mult.

 11. polihronu says:

  „te alegem sa fi primul arhi-episcop la noua secta”

  Ah, comme toujours, les jeux sont faits…

 12. Oameni serioşi de ştiinţă, istorici, arheologi serioşi au fost fie concediaţi, fie asasinaţi, fie li s-a interzis să vorbească. Sunt sfere care sunt controlate de sisteme de stat, armată şi servicii de informaţii, Apoi dacă se doreşte şi e de interes, se dezvăluie anumite lucruri cu anumite scopuri. Orice prost care termină o facultate pe undeva crede că ştie ceva, nu ştie decât ce i s-a spus, a acumulat o doză de informaţii şi i s.a indus un mod de gândire de către minister, atât! nu înseamnă că e direct intelectual.
  Comunismul are ca fundament creştinismul, ambele au avut momente în istorie când s-au manifestat ca o brută, cu forţă fizică, iar a doua nu înseamnă că e mai bună dacă a devenit mai blândă pe ultima sută de metri.
  Trebuie să fi capabil să te aşezi într-o poziţie de înţelegere să vezi că natura informaţiilor, volumul, frecvenţa, cu care se propagă asupra fiinţei umane e copleşitoare, şi are efecte de masă, ireversibile. Lasă o amprentă serioasă asupra gândurilor şi asupra sentimentelor. Asta se observă în raportarea indivizilor la diverse ştiinţe sau îmbrăţişarea unor ideologii, filozofii cu scopul de a-şi crea în jurul lor un comfort socio-psihologic referitoare la viaţă, moarte, fel de a trăi. Puţini îşi dau seama că sunt nişte victime şi suferă de un sindrom asemănătăr sindromului Stockholm. Sunt dependenţi de jonglörii religioşi, teoreticieni, filozofi, cei ce le-au încurcat mintea cu visătorii şi zilnic revin şi se raportează la ei şi ideile lor.

  .

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: