Este lumea rascumparabila?

20 Responses to Este lumea rascumparabila?

 1. Capu-Varzã says:

  Super interesanta prezentarea ca de obicei, cu multe profunzimi. Am ascultat-o de 2 ori ca sa pricep cam jumatate din ea :P.

  Dar ramane o nelamurire, care este scopul creatiunii si ce are D-zeu (cel care rascumpara dintr-o natura cazuta) cu creatiunea? Pare ca creatiunea este ceva nefast de care nimeni nu-si asuma responsabilitatea, pentru toti e un motiv de suferinta si oricine vrea sa scape de/din ea. Cred ca ceva imi lipseste din intelegere.

 2. Aurel Ionica says:

  Capu-Varzã spune:

  Dar ramane o nelamurire, care este scopul creatiunii si ce are D-zeu (cel care rascumpara dintr-o natura cazuta) cu creatiunea? Pare ca creatiunea este ceva nefast de care nimeni nu-si asuma responsabilitatea, pentru toti e un motiv de suferinta si oricine vrea sa scape de/din ea. Cred ca ceva imi lipseste din intelegere.

  Pai ca sa intelegi discuta cu un fundamentalist ca sa-ti explice cum este cu mincatul din pomul cunoasterii binelui si raului, cum omenirea a “cazut” pentru ca Eva nu a “ascultat” de Dumnezeu si cum Dumnezeu a condamnat pe toti oamenii sa moara dupa ce-i crease nemuritori, si atunci ai sa pricepi si ce spune Edi, ca el a schimbat doar dumnezeul, dar nu si sabloanele de gindire fundamentaliste.

 3. polihronu says:

  „Dar ramane o nelamurire, care este scopul creatiunii si ce are D-zeu (cel care rascumpara dintr-o natura cazuta) cu creatiunea?”

  Dupa Barth, scopul creatiei e fix rascumpararea.

 4. =))

  Cine face și desface, toată vara-are ce face…

 5. polihronu says:

  Deh, ce-i filosofia decit o penibila cearta cu mortii? Au nu tu oare, doamne Jiji, ne-ai invatat ca mortii au intotdeauna dreptate?

 6. ibrian says:

  Acum imi scapa de ce cearta cu mortii e una calificabila drept „penibila”. Pentru ca mortii nu pot da replica? Dar de obicei, cand te certi, replica e irelevanta, hence…

 7. polihronu says:

  Pentru ca ‘penibil’ si ‘punibil’ inseamna acelasi lucru. Pentru ca ‘a pedepsi’ vine din ‘paideia’. Si pentru ca un venerabil mort (cum morti sintem si noi, in devenire) zicea: „învăţătura multă este oboseală pentru trup”. Si: „m-am sârguit în inima mea să cercetez şi să iau aminte cu înţelepciune la tot ceea ce se petrece sub cer. Acesta este un chin cumplit pe care Dumnezeu l-a dat fiilor oamenilor, ca să se chinuiască întru el.” Si: „unde este multă înţelepciune este şi multă amărăciune, şi cel ce îşi înmulţeşte ştiinţa îşi sporeşte suferinţa.”

 8. @ Ibrian

  Morții nu pot roși când îți dai poalele de pirandă peste cap.

 9. polihronu says:

  @ fuckcares:

  Dar rosesc abundent cind Jiji peroreaza doct despre poale de piranda.

 10. Toti oamenii care au existat si care vor exista pe aceasta planeta sunt vinovati. Toti, cu o singura exceptie. Din sute de miliarde de oameni care s-au nascut si se vor mai naste pe Pamant, unul singur a fost perfect si nimeni niciodata nu a avut si nu va avea vreo sansa sa fie ca EL.
  Deci, toti, dar absolut TOTI oamenii sunt vinovati. Toti, au nevoie de mantuire. Numai Isus nu are nevoie de mantuire. Toti au nevoie de Isus, pentru ca toti sunt vinovati. Nu vedeti sangele lui Isus pe mainile voastre ? Si voi L-ati omorat pe Isus !
  Nu mai pot sa continui cu acest teatru al absurdului, nu inteleg cu le putem inocula unor copii sinceri asemenea idei subversive. Cum am putut dezvolta o industrie de predici bazate pe apelul la frica, la emotii, la autoritate ?
  Cum poate un om sincer sa creada asemenea erori logice ? Asta este intrebarea.

 11. polihronu says:

  Isus nu e persoana, e o idee. O idee proasta, poate.

 12. lampadaru says:

  Mda si ciocanul a fo idee proasta pentru ca unii il folosesc sa comita crime iar altii bat cu el…..

 13. Asta nu e subiect de gluma. Pentru ca, daca acesta este caracterul lui Dumnezeu – suferinta, moarte – eu am mari semne de intrebare cu privire la scopul Lui cu acest Univers. Daca acestea sunt singurele conditii in care viata poate exista, atunci nu mai am intrebari. Dar daca Dumnezeu in mod intentionat a creat asta (vulcani, cutremure, radiatii mortale, gemeni siamezi, lista poate continua) – si apoi, cireasa de pe tort: se intrupeaza si sufera si El fizic si psihic, repet – in mod intentionat, atunci chiar ca asistam la un teatru al absurdului.
  Daca viata nu poate exista in alte conditii nu am nici o problema – astea sunt legile fizicii, asta este singura varianta ca noi sa existam. Dar daca Dumnezeu in mod deliberat ne trece pe la Auschwitz pentru ca „stie EL de ce” – am mari problema in a-l convige pe prietenul meu ca „s-a născut aşa, ca să se arate în el lucrările lui Dumnezeu”.
  P.S. Probabil stiinta va rezolva toate problemele omenirii (vulcani, cutremure, probleme de sanatate). M-am referit aici la problema ontologica versus caracterul lui Dumnezeu.

 14. polihronu says:

  Well, hai sa intreb ceva. E posibil sa simti placere fara sa simti durere? E posibil sa iubesti fara sa plingi? E rau sau imoral sa plingi? E ceva bun mai putin bun pentru ca se intimpla din intimplare? Si e ceva rau doar pentru ca e rezultat al hazardului? Ce inseamna „caracter”?

  E adevarat, eu cred ca e mai util si mai sanatos sa renuntam la a personaliza universul, la a cauta intentie si „caracter” in dosul intimplarii, la a gindi in scheletice si vicioase echivalente (de pilda „viata”=”bine” / „moarte”=”rau”). Iar daca tinem neaparat la Dumnezeu, am face bine sa-l lasam sa creasca – sa fie mai complicat, sa aiba regrete, sa nu detina toate raspunsurile etc.

 15. lampadaru says:

  @Dorin
  Mai mult decat corect .
  Mai departe , O organizatie intotdeauna lupta pentru existenta ei in primul rand , folosind doar tangential si superficial ideea care a format/o si numai pentru perpetuarea sa .Efectul este o diluare a ideii constitutive si deraierea in nesemnificativ pentru membri invers proportionala cu consolidarea si perpetuarea puterii pentru conducatori , vezi biserica ortodoxa , comunismul si orice alta organizatie care iti mai trece prin minte .
  Domnul Ionica ridica pretentia aplanarii acestor contradictii dar sincer in afara de pretentii nu am perceput ceva concret din partea aceea in intelegerea Dumnezeului biblic ….aaaa in afara de faptul ca noi comunicam in limba prostilor recte romana.

 16. Poli,
  „Iar daca tinem neaparat la Dumnezeu, am face bine sa-l lasam sa creasca – sa fie mai complicat, sa aiba regrete, sa nu detina toate raspunsurile etc.”

  Parca acest dumnezeu e ca un copil, ii se pune pata pe ceva si nu’i mai scoti din minte acel lucru.
  Pai sa-l lasam sa creasca ca sa ce? sa ne mintim in continuare?
  Inteleg unde vrei sa bati, dar care e rostul?

 17. polihronu says:

  Nu toti zeii sint la fel. Si nu toate relatiile transcendentale sint la fel de disfunctionale.

 18. Asa cum am spus, nu am nici o problema daca acestea sunt singurele coditii in care viata poate sa existe. Legile fizicii fac lumea sa fie asa cum este: cu bune si cu rele. Nu pot eu sa caracaterizez ce e bine si ce e rau in sensul de rezultat al legilor naturii: ca sa existe viata, e necesar sa murim, sa nu ajungem la suprapopulare, sa nu ajungem la disperare.
  Ceea ce am vrut eu sa spun in post, a fost legat de implicarea lui Dumnezeu, daca exista o implicare.
  Daca e caracteristic lui Dumnezeu sa produca suferinta (indirect, prin legile naturii), nu stiu ce sa mai zic. Referitor la intrebarile tale, da – toate astea sunt rezultatul legilor naturale – si binele, si raul, si rasul si plansul. Tocamai asta e problema. Ca aceleasi ale fizicii/biologiei fac si frumosul si uratul, si suferinta si bucuria. Probabil astea sunt singurele conditii in care viata poate sa existe: cu doctor Mengele.

 19. polihronu says:

  Doctorul Mengele si colegii lui evrei.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: