Iluziile Iluminismului?
21 noiembrie 2015 9 comentarii
omul va supravietui, mai mult, va invinge
21 noiembrie 2015 de Edmond Constantinescu 9 comentarii
Filed under Video Tagged with Ermetism, Iluminism, Islam, Napoleon in Egipt, Vointa Libera
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Numbers don’t lie
http://www.frontpagemag.com/point/244266/80-london-muslims-support-isis-daniel-greenfield
http://www.commdiginews.com/featured/al-jazeera-poll-suggests-81-of-arab-muslims-support-isis-42253/
Napoleon, cred eu, s-a vrut un conducator providential, un fel de unificator si pacificator al omenirii. Consider ca trebuie sa ramanem sceptici fata de toti oamenii care se pretind providentiali. Esenta democratiei consta in aceea ca exista un scepticism sanatos cu privire la oricine isi aroga pretentia de a detine puterea absoluta.
Orice utopie este opusul echilibrului si discernamantului. Aprob ratiunea dar dezaprob rationalismul. Ratiunea este buna, dar rationalismul, ca toate -ismele, nu e altceva decat utopie si ideologie. In calitate de crestin, cred in Treime si in dumnezeirea lui Hristos, chiar daca aceste lucruri imi depasesc ratiunea, fara a o anula. Cred ca ratiunea se inalta si se innobileaza tocmai datorita acestei tensiuni fecunde intre ceea ce ii este accesibil si ceea ce o transcende, fara sa o anihileze, ci sa-i deschida perspective infinite. Acesta a fost, cred eu, geniul crestinismului.
Consider ca trebuie sa ramanem sceptici fata de toti oamenii care se pretind providentiali
Stii tu vreun crestin care, citand psalmul 139, sa nu se pretinda providential?
Ianis, nu inteleg exact ce vreti sa spuneti.
As vrea sa completez ca este adevarat ca, lipsa folosirii ratiunii duce intr-adevar la tot felul de fanatisme, inclusiv cel de tipul ISIS.
Bineinteles ca nu intelegi. Doar esti unul din cei alesi
Vezi tu AV , cand spui ratiune punct nu spui nimic , de exemplu , operand cu informatii/credinte/imaginatii gresite si folosind ratiunea ( oricat de bizar ti s/ar parea exista o anumita ratiune* in spatele actiunilor tuturor ) este foarte clar ca ajungi sa faci/gandesti tampenii .
Orice rationament bazat pe premise false produce o eroare , atat 🙂
Am spus mai devreme, intr-un alt comentariu, ca eu vad un mare merit iluminismului pentru faptul ca a redescoperit ratiunea umana. Este cu siguranta un mare pas acesta.
In acelasi timp, trebuie sa recunoastem ca desi ratiunea ne este tuturor de mare folos, exista totusi limite ale ei. Exista si teoreme matematice pentru asa ceva. Vezi teoremele de incompletitudine ale lui Godel. Ce-i datorez eu d-lui Edi este faptul ca am ajuns sa inteleg importanta ratiunii vizitand acest site. Si sunt profund indatorat acestui fapt. In acelasi timp insa, personal, nu pot sa absolutizez ratiunea si sa nu recunosc ca are si anumite limite. E o chestiune de modestie, pana la urma.
AV,
Asa-i, este o chestiune de modestie si bun-simt avandu-L in vedere pe Dumnezeu, ca si ratiune suprema.
Problema este cand cineva, oricine , folodosindu-se de Dumnezeu ca si ratiune suprema, face tot ce-i posibil tocmai ca sa anuleze ratiunea (individuala , de grup…..) prin care acest Dumnezeu poate fi cunoscut si inteles. Mai ales inteles.
Marea vrajeala apare cand ratiunea devine , paradoxal ( cf. cu madam EGW ) inamicul credintei, credinta fara ghilimele.
Cum se poate asa ceva !?
Ratiunea si credinta se exclud, sunt total antagonice , dusmani ireconciliabili !?Da, evident da, in mana religiei care prosteste si umileste, care din om te face ne-om si fiara dresata, raspunsul este categoric da !
Iluminismul nu este o alta religie cu tot la fel de multe iluzii vandute prostilor.
Mai degraba o incercare de a face omul sa fie om, si nu marioneta in mana religiei care doar se foloseste de Dumnezeu ca sa stapaneasca mintile si sufletele oamenilor.
Vreau sa vad si eu religia aia care te face liber, care nu-ti cere nimic , de care nu depinzi, care nu te manipuleaza/controleaza, care este umana cum a fost Isus uman si omenos.
Foarte mult timp am crezut ca SDA implineste aceste carateristici / deziderate.
Mare mi-a fost des-amgirea, ceva asemanator cu o iubire in care investeti tot si care, dupa aia, perversa asta de iubire ( o las asa, impersonal…) rade de tine ca , deh, ce dracu´, doar nu crezi ca asa ceva exista !
Exemplul religie / dragoste este infiorator prin consecinte, avndu-L in vedere pe Dumnezeu , Su premul in tot si-n toate.
Aici e punctul cel mai dureros.
Oamenii ca oamenii, mai buni ,mai rai, in fine ,dupa caz si imprejurari.
Dar Dumnezeu !? Si El tot la fel ca toti ceilalti care ,hahahahaha, adica ce fraier(a) ai fost ca …..ai crezut !!??
Foarte nasol moment !
Servus Edi,
tema atinsa de tine e deosebit de interesanta si brizanta!
Asi avea totusi o rugaminte daca se poate, anume: de a-mi da mai multe surse in afara de cele amintite ( Napoleon si Kant), cu privire la iluziile Iluminismului fata de islam, cat si simpatia politica fata de aceasta religie .
Cred ca ar fi interesant, de a scrie o lucrare cu privire la aceasta tema.
Lucrare care ar trebui data publicului larg, pt. informare cat si discernamant critic, cu privirile la miscarile ce se efectueaza pe tabla sahului social/politic.
Punctul nr. 2: m-asi bucura mult, daca mi-ai da cateva surse statistice despre procentajul populatiei ce arata simpatie fata de ISIS, cat si procente statistice privitoare la populatia ce se recunoaste ca aderenta la islam in lumea occidentala.
Multumesc mult in prealabil!
Mazael