Pax Syriana

8 Responses to Pax Syriana

 1. Mie mi-a placut ideea papei Benedict cand a comparat crestinismul ca religie a Logosului intrupat, deci a Ratiunii, cu islamul inteles ca religie a supunerii irationale. Intr-adevar, spunea fostul papa, in islam dumnezeu poate fi atat de puternic incat sa actioneze contrar naturii sale si sa decreteze ca raul e bine si binele e rau. In crestinism insa, dumnezeu nu poate voi raul fiindca ar fi contrar naturii divine. Deci, in timp ce in crestinism atotputernicia divina apartine naturii dumnezeiesti comune celor 3 persoane, in islam, atotputernicia tine de unica persoana a unui dumnezeu abstract si absorbit in sine insusi.

 2. ge2oana says:

  La fel cum e cafeaua la pliculet 3in 1, adica din fiecare cate ceva , ca sa fie bine , sa nu fie rau.

  Daca folosesti pliculet 1in 1, asta e, unic si indivizibil, bun-rau cum o fi.

  Insa , oricum ar fi ,3 in 1 , 1in1, cafeaua e puternica .

  La fel si Dumnezeu , sau cum l-o fi numind fiecare.
  Ca sa vezi si sa nu crezi !!!!!!!!!!!

 3. godless1859 says:

  Salut. As vrea sa reprezint dezacordul stingii printr-un comentariu:

  Istoric vorbind, fundamentalismul religios, crestin sau musulman, a fost asociat puternic cu extrema dreapta in timp ce stinga a fost seculara si adeseori cu aversiune fata de religii. In Uniunea Sovietica s-a procedat la exterminarea a mii de preoti in timp ce in Germania si Europa nazista, catolicii cit si ortodocsii(bisericile) erau sustinuti de regim si ei sustineau regimul nazist (desi au existat si exceptii). Un papa a tinut sa excomunice pe toti crestinii care erau comunisti…si nici comunistii nu au fost din cale afara de prietenosi cu bisericile.

  Ca exista acum citiva feministi care n-au habar pe ce lume se afla si sustin fundamentalismul islamic, se poate, insa nu vad cum ar fi acesti caraghiosi reprezentativi pentru stinga autentica; comunistii / anarhistii se uita la asa ceva ca la niste forme degenerate ale stingii, impreuna cu multiculturalistii, cu cei corecti politic si cu altii asemanatori.

  Cred ca se poate descoperi foarte usor cine a contribuit cel mai puternic la dezvoltarea fundamentalismului islamist daca se tracteaza banii si armele; mesajele de sustinere nu fac nici cit o ceapa degerata – si banii nu au venit de la Uniunea Sovietica / Rusia nici de la China sau aliatii acestora, ci au venit de la SUA si aliatii SUA si asa se intimpla si acum; banii pentru fundamentalism islamic inca de acum 60 de ani si chiar mai mult, au venit de la capitalisti, nu de la comunisti, ca sa nu spunem ca cadrul propice dementei religioase in Irak a fost contruit tot de catre SUA si aliatii ei prin interventia militara despre care cunoastem ca a fost executata in baza unor minciuni.
  Las aici un text scris de un agent Mi6, ca sa nu fie scris de cineva din Rusia sau de vreun recunoscut inamic al Imperiului American, insa pana la urma stim ca adevarul este acelasi indiferent de cine-l spune. Eu zic ca exista suficienta documentatie pe internet despre legatura de iubire profunda dintre CIA si talibani si cine cauta va gasi chiar mai multe decit se asteapta sa gaseasca despre aceasta legatura de iubire.

 4. Exista si o stanga crestina reprezentata in Franta prin scriitori si filosofi ca Charles Peguy, Leon Bloy, George Bernanos, Emanuel Mounier, Simone Weill, in Anglia prin ganditori ca G K Chesterton si in Romania prin oameni politici ca Ion Mihalache. Sigur, nu e vorba de o stanga radicala, comunista, ci de o stanga democratica, dar o stanga totusi crestina. Asa ca e un cliseu sa tot spunem ca dreapta e fundamental crestina iar stanga fundamental atee. Exista si dreapta atee. Cred ca trebuie sa renuntam sa mai gandim in clisee si sa privim persoana, nu ideologia.

 5. salut,

  Left is dead. Inima mea este in partea stanga si l-am preferat todeauna pe Marx lui Burke si pe Lenin lui Gobbels, pe Gramsci lui Mussolini, pe Marcuse lui Nixon, etc. Insa: LEFT IS DEAD. Vezi Derrida, „Fantomele lui Marx”. Stanga s-a metamorfozat intr-un delir despre multiculturalism si drepturile grupurilor marginale..

 6. AV,

  Aici e deosebirea intre teologia logosului care vine de la greci si o religie fundamantata direct pe legarea lui Isaac. (De aceea Norvegia Luterana ia copii de la familia penticostala- dezleaga pe Isaac). Sansa islamuluide de a absorbi rationalismul este secularismul. Notiunea de ratiune la Benedict este pre- carteziana.

 7. lampadaru says:

  Desi media vestica a creat impresia exploziei etnico-religioase din orientul mijlociu ca pe ceva auxiliar si neintentionat invaziei si distrugerii Iraqului situatia pare sa fie cu totul diferita daca te uiti la cine a initiat/o, cine o intretine prin neinterventie si cine beneficiaza in urma ei . Politica externa vazuta ca un business (ca altceva nu e ) are binenteles castigatorii si pierzatorii ei , vietile omenesti fiind doar numere in poll/uri si statistici . Se stie de zeci de ani ca orientul mijlociu va exploda datorita demografiei care nu tine pasul cu progresul tehnologic si cultural sau invers , si atunci ce faci ? Creezi tu premizele intocmirii infectiei , Lasi cosul sa se coaca( in care se aduna tot puroiul )si nu il storci imediat , il lasi pana se coace si d/abia atunci il elimini , tu sau de ce nu ?! Lasi pe altul .
  Aceeasi poveste veche *divide et impera* din care puternicii castiga si restul lumii trage ponoasele .

 8. lampadaru says:

  @Edi
  Stanga nu a murit in US ci a trecut un pic la centru dreapta ( nu e nici de mirare daca vezi cine ii finanteaza atat pe ei cat si think/thankurile lor ) iar republicanii pur si simplu au iesit in decor 🙂

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: