Casatoriile gay si cadavrul din debaraua bisericii

Dilema pe care o reprezinta pentru crestini casatoriile gay aduce la lumina cadavrul din debara: casatoria este a Cezarului.

Asa numita casatorie crestina origineaza in dreptul roman. Merita amintit aici ca Grecia si Roma au fost singurele civilizatii antice care au definit casatoria ca pe o institutie exclusiv monogama. Cei care vorbesc despre modelul biblic al casatoriei ar face bine sa-l si consulte. Casatoria biblica nu este monogama, nu este “de buna voie” de partea femeii, si nu este in nici un caz “intre egali”.

In zilele tarzii ale republicii, romanii au instituit casatoria emancipata (e(x) – mancipare = iesire de sub mana/autoritate; casatoria traditionala era In Manus – sub mana/autoritatea sotului). Notiunea casatoriei ca parteneriat intre egali isi are deci originea tot in Roma. Prietenii lui Pavel, Priscilla si Aquilla, sunt un exemplu de tratare favorabila a casatoriei emancipate in biserica primara, dar nu reprezinta cultura ei puternic influentata de iudaism si elenism. Augustus, care si-a camuflat asaltul impotriva libertatilor civile sub mantaua reformei morale (deja vue), a incercat sa restaureze casatoria In Manu dar fara prea mult succes. Eforturile lui au fost reluate si finalizate de Constantin si Iustinian. Asa a fost instituita familia crestina.

Aspectul cel mai important al mostenirii romane este notiunea ca “Familia este impletirea dreptului divin si uman” (Modestin). Prin drept divin se intelege cutumele religioase. Prin cel uman se intelege casatoria ca contract civil. Institutia familei era un caz exceptional in care cutuma religioasa era necesara pentru validarea contractului civil. In evul mediu, sacramentul casatoriei a inlocuit cutuma romana ca conditie a casatoriei civile. Protestantismul a respins sacramentul casatoriei dar a pastrat impletirea intre casatoria religioasa si cea civila. In timpurile miderne, oficiul starii civile s-a secularizat, dar casatoria religioasa a ramas dependenta de starea civila.

Biserica recunoaste casatoria civila. Nimeni nu cere unui cuplu casatorit civil sa se recasatoreasca religios atunci cand este acceptat in biserica. Mai mult, biserica nu oficiaza casatoria unui cuplu care nu a trecut pe la starea civila, chiar daca certificatul de casatorie este semnat formal de pastor/preot. In US pastorul spune: “prin puterea data mie de statul… va declar sot si sotie”. Pastorul oficiaza ca reprezentant al statului. Aici e problema.

Legalizarea casatoriiilor gay il aseaza pe pastor/preot in situatia imposibila de a fi reprezentantul statului care aproba casatoriile gay si al bisericii care le condamna. Ce avem aici este o problema intre Dumnezeu si Cezar. Casatorie crestina este ultima institutie in care nu s-a operat despartirea intre stat si biserica.

Casatoria este a Cezarului. Va provoc sa imi aratati un singur text din Biblie care defineste ceremonia casatoriei religioase. Cartile lui Moise sunt pline de ceremonii pentru cele mai triviale situatii din viata, de la nastere la moarte. Unde este ceremonia casatoriei? Noul Testament accepta institutia casatoriei asa cum este, iudeu cu iudeul, grec cu grecul, roman cu romanul. Nu exista o singura referire la servicii religioase de casatorie. Nu exista o definitie a familei crestine, asa cum nu exista o definitie a sclaviei crestine. Institutiile existente sunt acceptate si reforma este propusa doar pe plan moral. Parabolele nuntii sau episodul cu nunta din Cana sunt recunoasteri ale unor obiceiuri culturale, nu canonizarea lor. Apostolii nu substituie familia eleno-romana cu una crestina, ci doar inalta standardele ei etice. Reamintesc faptul ca nu crestinii au inventat monogamia si liberul consintamant intre egali ca baza a casatoriei. Chiar si juramantul de la altar vine de la romani: ubi tu Gaius, ego Gaia… („cum tu esti Gaius, eu sunt Gaia”), ubi tu Gaia, ego Gaius, etc.

Crestinii ar face bine sa lase Cezarului ce este al Cezarului si sa se concentreze asupra standardelor etice. Daca chiar dorim sa definim casatoria dupa reguli biblice, reintroducem poligamia si ne vindem fetele, tratam paranoia sotului gelos obligand sotia sa bea un pahar de apa amestecata cu praf din aspiratorul bisericii, si omorim cu pietre sotiile infidele. Explicam aceste practici ca fiind conditionate cultural. Ei bine, acum avem alta cultura. Se pare ca Dumnezeu respecta Prime Directive (asta e din Star Trek).

Imi povestea o studenta japoneza ca in tara ei multi tineri aleg serviciile bisericilor crestine (de preferinta catolice) pentru casatorie, cele budiste pentru funeralii, si Taoismul sau Shintoismul pentru problemele vietii. Cand am intrebat-o de ce prefera nuntile crestine a raspuns: “pentru ca sunt gay”. Intr-adevar, casatoriile crestine sunt gay, in sensul originar al cuvantului. Dovada smartphone-urile care se inalta spre cer cand apare mireasa si frenezia de imagini pe Facebook. Diferenta intre noi si japonezi este ca japonezii stiu de ce fac nunta in biserica si noi pretindem motive pioase. Sa fiu mai clar: singurul lucru la care se gandesc organizatorii unei nunti crestine este sa fie cat mai gay la biserica si bineinteles pe Facebook. Dati deci si gaylor ce este al lor.

12 Responses to Casatoriile gay si cadavrul din debaraua bisericii

 1. lampadaru says:

  Edi,
  Cum vezi adoptiile de catre cuplurile astea si/sau situatia in care copilul este al unuia dintre ei ?

 2. Aurel Ionica says:

  Edi,
  Ceea ce tu nu realizezi este ca „separarea” asta dintre religie si stat este o timpenie moderna si isi are originea in timpenia care se cheama „revolutie franceza” si care nu are nimic de a face nici cu dreptul roman, si nici cu Biblia, ci cu … surpiza, surpriza … societatile alea secrete de care esti indragostit tu deaorece vegheaza ca sa nu mai poata exista „conspiratii.” Ca sa realizezi cit de aberant esti cind consideri aceasta „separare” ca fiind la mintea cocosului, uita-te la societati ca cea britanica unde monarhul este atit seful statului, cit si capul bisericii. Ce zici, cind prietenul tau (si al meu, ca acum suntem colegi de doctorat) Sorin Petrof oficiaza o casatorie ca reprezentant al monarhului, o face ca imputernicit al statului, sau ca imputernicit al capului bisericii? Realizezi timpenia? Si daca crezi ca asta este un caz izolat, pe continentul Australian, cind un pastor oficiaza o casatorie ca imputernicit al capului statului, prin ce se deosebeste de Sorin Petrof cind este „reprezentat” al aceluiasi monarh? Is daca chiar nu vrei sa te duci asa de departe pe alte continente si vrei sa ramii pe continentul tau American care este si buricul pamintului, cind un pastor oficiaza o casatorie in Canada, prin ce se deosebeste de Sorin Petrof cind si in Canada pastorul este reprezentantul aceluiasi monarh ca si Sorin Petrof. E bine ca nu mai crezi in gogomania cu rocile care au fix 6000 de ani, dar ca sa realizezi cite gogomanii ai acum in gusa este mult mai greu tocmai pentru ca esti „luminat” si ai gindire „logica si stiintifica.”

 3. Ianis says:

  Banc despre feminism:
  El: – Iubito, vrei să fii soția mea?
  Ea: – De ce mă ceri de soție, pentru că sunt FEMEIE?

 4. Pai nu spune Hristos ca ce a unit Dumnezeu, omul sa nu desparta? Si daca Dumnezeu e cel care uneste, atunci nu avem aici o lucrare a harului? Nu numeste sf Pavel casatoria taina mare? Si nu o aseamana cu legatura intre Hristos si Biserica Sa? Atunci cum sa fie casatoria a cezarului? Cu asa ceva eu personal nu sunt de acord.

 5. furtunadragos says:

  Si ceremonia botezului ar putea fi ”GAY”, e tot un fel de nunta, faci un legamant cu Dumnezeu, te imbraci in alb ca o mireasa, esti mireasa Lui, te scufunda in apa, te spala simbolic de pacat, si iesi la suprafata curat, nevinovat si virgin.
  Si eu imi puneam problema candva, sunt oaie sau capra ? Dupa multa vreme mi-am dat seama ca sunt un mare dobitoc rumegator si mi s-au indus tipare de gandire de catre biserica, de catre cezar (biserica fiind sora mica a cezarului) sau alte forme imperialiste ce vor sa cucereasca mintea oamenilor. In lume se folosesc termeni ca ”Roommate”, ”Eingetragene Lebenspartnerschaft” samd, pt tiparizare, determinare si exploatare fiscala cum e cazul multor state vestice. Imperiul Roman cand a ajuns in Palestina a studiat religia ”ashkenazilor”, a adaptat-o si a exportat-o in teritoriile cucerite cu rol de stabilizator social ce nu este un instrument rigid ci se adapteaza la moda sociala asa cum ne arata istoria si cum se intampla si astazi.
  Imagine that ca o mica paranteza :

  Studiezi teologie, limbaj de programare, dar nu Pascal sau C++ ci NLP(Neuro-linguistic programming ), Hipnoza, si alte metode de determinare, te instalezi in US intr-un stat unde THC-ul e legal, construiesti o hala industriala ce o vei boteza biserica. La serv divin te plimbi in straie preotesti printre credinciosi cu o candela fuegatoare de THC si ceremonia sfintei se va face intr-un mega jacuzzi. Dupa cativa ani, dupa ce bagi la saltea niste bani candidezi la presedentie, la interviuri cand o sa fi intrebat ce si cum, spui poporului ca ai avut candva un vis, a venit prorocul Ilie si ti-a zis o smecherie.

  Iar in mod normal si civilizat, conventia dintre 2 persoane de a trai discret intr-un anume fel nu priveste pe nimeni, it’s no one’s business. Iar daca se trece pragul bunului simt si al civilizatiei inseamna ca cineva prezinta interes si vrea sa faca din asta un business iar restul vorbelor ”e teologie”.

 6. polihronu says:

  „Pai nu spune Hristos ca ce a unit Dumnezeu, omul sa nu desparta? Si daca Dumnezeu e cel care uneste, atunci nu avem aici o lucrare a harului? Cum sa fie casatoria a cezarului?”

  Pai nu spune Pavel, sfintul, ca „nu este stăpânire decât de la Dumnezeu”? Si, daca Dumnezeu e cel care „rinduieste”, nu avem aici o lucrare a harului? Cum sa nu fie cezarul slujitorul lui Dumnezeu, adeca „iconom al tainelor lui”?

 7. polihronu says:

  Asta, btw, tre’ s-o pun si la poliloghia despre Barnevernet. Jiji indeamna la nesupunere fata de dl. Zeu.

 8. E gay , pana la urma , sau cadavru in debara?
  Cat priveste sa-i dai Cezarului ce este al Cezarului ,sunt perfect de acord! Cum ? Te speli pe maini cu simplul argument ca nu e a lui Dumnezeu (treaba asta cu …) 😉

 9. Aurel Ionica says:

  EDMOND CONSTANTINESCU:

  Asa numita casatorie crestina origineaza in dreptul roman. Merita amintit aici ca Grecia si Roma au fost singurele civilizatii antice care au definit casatoria ca pe o institutie exclusiv monogama. Cei care vorbesc despre modelul biblic al casatoriei ar face bine sa-l si consulte. Casatoria biblica nu este monogama, nu este “de buna voie” de partea femeii, si nu este in nici un caz “intre egali”.

  Da, asa este, la greci casatoria era exclusiv monogama iar femeia se casatoarea de buna voie si nesilita de nimeni si era egala cu barbatul. Cind Agamemnon a decis ca fiica lui Ifigenia sa se casotoreasca cu Ahile (casatorie de care Ahile habar nu avea) mamicuta lui Ifigenia a adus val-virtej fata de la Micene la Aulis ca sa nu rateze partida (desi Ahile era casatorit si avea si un copil care chiar la luptat la Troia), iar cit cuvint a avut Ifigenia in toata treba se vede din faptul ca atunci cind a ajuns la Aulis, Agamemnon i-a taiat beregata si a adus-o jertfa iar fata nu a ciriit nici cit o gaina. Iar cit erau femeile de egale se vede din faptul ca daca o femeie calca alaturi, nu mai era admisa la templu, dar in schimb barbatii la petreceri se culcau dupa placere cu femeile aduse sa-i distreze iar sotiile lor nu aveau dreptul sa-si arate mutra sa le strice lor placerea. Fara sa mai vorbim ca barbatii se mai savurau si intre ei, in special pe la sala de sport cind faceau antrenamente in pielea goala, si aia iarasi nu conta in dreptul barbatilor ca incalcind strictetea aia a monogamiei. Dar marele pastor si teolog poate sa miroase vreun cadavru prin alte parti decit in Biblie?

 10. furtunadragos says:

  @EvolutiaRatiunii, e o serie reusita, asta se intampla in fiecare zi pe toata planeta sub o forma sau alta. Oamenii sunt determinati sa determine alti oameni sau de halucinatii ce le-au fost induse, unii fara sa isi dea seama de ceea ce fac si unde ajung cu asta.

 11. xaomer says:

  E.C ”Merita amintit aici ca Grecia si Roma au fost singurele civilizatii antice care au definit casatoria ca pe o institutie exclusiv monogama.”

  Si codul lui Hammurabi prevedea pentru babilonieni obligativitatea monogamiei….Femeia era sub ”mana” sotului dar avea si multe drepturi….

  Parca si la egipteni se mergea destul de mult pe monogamie….femeile avand chiar voie sa divorteze in anumite conditii ….

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: