Ce este rau cu Religia?

16 Responses to Ce este rau cu Religia?

 1. Personal sunt convins ca teoria evolutiei naturale, respectiv aparitia omului doar pe cale naturala, fara interventia harului divin, e imposibila. Cred asta deoarece o invatatura crestina fundamentala este aceea ca natura umana e incompleta fara har. Natura si harul sunt o totalitate si o unitate concreta si una fara alta nu se pot concepe. De aceea, toate argumentele conform carora o explicatie naturalista a aparitiei omului ar fi suficienta le consider ideologie, iar nu stiinta. Omul NU este un animal. Tocmai din acest motiv, pentru ca natura umana este inseparabila de harul divin. Atentie, cand spun ca omul nu este un animal nu contest neaparat evolutia teista, ci doar pe cea naturalista, adica contest aparitia omului pe cale pur naturala.

 2. Ca sa revin on topic, sunt total de acord cu dl Edi Constantinescu cand spune ca Biblia este istoria relatiilor omului cu Dumnezeu. Si aici trebuie respins total literalismul biblic care este chiar erezie, din punctul meu de vedere. In Biblie se vede nu numai cuvantul lui Dumnezeu catre om, ci si al omului catre Dumnezeu, care reflecta mult din acea invartosare a inimii si din acea rautate a inimii omului. Este si rautate in Biblie, rautate care evident e aportul omului, nu al lui Dumnezeu.

 3. dorinvieru says:

  Andrei Voiculescu,

  Legile naturii nu permit o viata perfecta si o viata vesnica. Cad fulgere peste oameni si ii omoara, au loc modificari genetice (de aici probleme de sanatate toata viata), care Dumnezeu a facut aceste legi ale naturii cu vulcani, cutremure, fulgere, mutatii genetice. Faptul ca nu am suferit noi din cauza lor nu inseamna ca nu au suferit altii.
  Cine a facut aceste legi ale naturii (cu consecinte: vulcani, cutremure, radiatii mortale, fulgere, mutatii genetice, si implicit suferinta si moarte) ? Dumnezeu ? Daca nu El atunci cine ?

 4. Dorin Vieru,

  Eu cred ca lumea in care traim este o lume cazuta. Nu stim cum a fost lumea inainte de pacatul omului. Nu interpretez literal geneza, nici povestea cu Adam si cu marul. Dar totusi cred ca a existat o cadere a omului din har, indiferent de modul concret, istoric, in care a avut loc aceasta cadere. Asa ca legile pe care le vedem acum sunt legile unei lumi cazute. Nu stim exact cum era lumea inainte de cadere.

 5. dorinvieru says:

  Si eu care stiam ca legile fizicii sunt aceleasi in tot Universul…

 6. In universul cazut, da, sunt aceleasi. Doar ca aceasta cadere a afectat tot universul. Eu asa cred.

 7. geronimo1123 says:

  AV,

  Sa inteleg ca universul nostru „cazut” face parte dintr-un univers mai mare care este „necazut”?
  Care este limita acestui univers „cazut”? Tine cumva acest univers „cazut” pana unde a ajuns omul, sau sondele spatiale trimise de om, sau pana unde vede omul (ma refer aici la cele mai indepartate galaxii)? Traim noi cumva o iluzie cu aceste legi naturale care sunt valabile doar intr-un univers „cazut”? Ar fi drept asa?

 8. In legatura cu genocidul amerindienilor, ce parere aveti de filmul lui Mel Gibson, Apocalypto.
  S-ar parea ca pana la urma noi ne-am dovedit mai civilizati dupa ce vizionam asta:

 9. Ca sa nu mai spun ca erau si canibali.

 10. Marcus Crassus says:

  @AV,
  Din cate stiam filmul asta are mari inexactitati si prezinta un ghiveci intre diferite civilizatii (mayasi + azteci, spre ex.). Nu toate civilizatiile amerindiene aduceau sacrificii umane, dupa cum nu toti europenii ardeau eretici si vrajitoare.

  @geronimo,

  Traim noi cumva o iluzie cu aceste legi naturale care sunt valabile doar intr-un univers „cazut”? Ar fi drept asa?

  „Now if, havin taken stock of human wickedness as we have just done, you feel a sense of horror at it, you should straightaway turn your eyes to the misery of human existence.
  (And if you are shocked at its misery you should turn your eyes to its wickedness.)
  Then you will see that they balance one another; you will become aware of the existence of an eternal justice, that the world itself is its own universal Last Judgement, and you will begin to understand why everything that lives must atone for its existence, first by living and then by dying.” A. Schopenhauer

 11. Marcus Crassus,

  Mi-a placut mult citatul din Schopenhauer. Mi-am amintit si eu de unul din Unamuno, autorul meu preferat: „Suferinta de a sti ca trebuie sa murim ne rascumpara toate pacatele.”

 12. Ianis says:

  AV
  Apocalypto nu e documentar. Inainte de a trage concluziile (europenii cei buni au civilizat barbarii cei rai), ia in calcul pretul colonialismului (atat in vieti umane cat si in exploatarea de resurse, intinsa pe secolele urmatoare).

  Despre „universul necazut” – conceptul asta a fost inventat intr-un secol in care pamantul era centrul universului vizibil si apropiat. In contextul astronomiei contemporane, cu un pamant relativ microscopic intr-un univers infinit, o „cadere” intamplata pe Terra si raspandita, precum infectia, in jur e un nonsens.

 13. Ianis,

  Da, e o problema mai complicata colonialismul fiindca stiu ca si europenii organizau partide de vanatoare la care ii vanau cu caini pe amerindieni si chiar pe copiii lor, ceea ce este ingrozitor. Deci partial ai dreptate.
  La al doilea punct cu universul, intotdeauna am fost un geocentrist, NU in sens fizic, ci spiritual. Intodeauna am crezut ca sintagma „a fi in centru” desemneaza intr-un mod mult mai profund importanta pamantului ca lacas al omului si nu situarea sa fizica. De exemplu, pentru mine, satul meu natal poate fi centrul lumii, bineinteles nu in sens fizic, ci ca loc de unde imi trag seva si unde mi-am petrecut copilaria, cea mai frumoasa perioada a vietii mele. Acest aspect al centralitatii ca importanta pentru destinul meu nu e deloc mai putin important decat aspectul bazat pe consideratii de natura fizica, ba as spune ca e chiar mai important si la rigoare, singurul care conteaza cu adevarat,

 14. Ianis says:

  AV
  Vanatoarea cu caini macar le oferea o mica sansa de supravietuire. Altii au fost executati doar pentru ca nu au acceptat crestinismul, n-au adus cota de aur solicitata sau au indraznit sa se impotriveasca invaziei. Civilizatia europeana e construita pe gramezi de cranii mai mari decat cele vazute in Apocalypto al lui Mel Gibson

  Cum vezi geocentrismul tau spiritual (nu sunt sigur ca inteleg la ce te referi – poate e un aspect psihologic, subiectiv)in contextul universului dezvaluit de astronomie, cu toate cataclismele care se intampla in el (la distante uriase in spatiu si timp)?

 15. anonymous says:

  A.V. ” S-ar parea ca pana la urma noi ne-am dovedit mai civilizati ”

  La inceputul secolului al saptesprezecelea, Mexicul central era martor al infloririi unei civilizatii superioare. Aztecii aveau o arhitectura monumentala, un sistem elaborat de inregistrare a datelor, arta rafinata si un calendar astronomic superior fata de oricare altul din Europa.

  Iata ce scria la 1520 artistul Albert Durer,la vederea comorilor aztece, furate de catre crestini:
  ” Nu am vazut niciodata ceva care sa-mi bucure atat de mult inima.”

  Iar conchistadorul Hernan Cortes, care a interprins aceasta misiune de evanghelizare, descria:

  ” Capitala acestora Tenochtitlan, este unul din cele mai frumoase orase din lume…Activitatile si compotramentul oamenilor se afla la un nivel aproape la fel de ridicat ca in Spania, fiind tot la fel de bine organizati si ordonati. Daca luam in considerare ca aceste popoare sunt barbare, lipsite de cunoasterea lui Dumnezeu si de comunicarea cu alte natii civilizate, este remarcabil de vazut tot ceea ce poseda.”
  La doi ani dupa ce a scris aceste cuvinte, Cortes a distrus in totalitate Tenochtitlan, impreuna cu restul civilizatiei aztece.

  Spaniolii ereau descrisi ca fiind Zeii veniti din Ceruri. Cu toate acestea, aztecii nu si-au facut iluzii in privinta spaniolilor, pe care i-au descris in aceste cuvinte: ” Au pus mana pe aur de parca ereau niste maimute, cu fetzele stralucidu-le. Era clar ca setea lor de aur nu avea astampar; ereau infometati dupa el, pofteau dupa el, voiau sa se indese cu el ca niste porci. Cautau prin toate partile , luau podoabe de aur si le duceau dintr-un loc in altul, tinandu-le strans ca sa nu le scape, bolborosind si trancanind intre ei.” ( citate din cartea Cosmos de Carl Sagan )

  M-am simtit rusinat cand am citit si aflat aceste lucruri.

  Aici se poate vedea apocalypto, versiunea crestina :

  https://www.google.ie/search?q=torture+in+the+middle+ages+history&espv=2&biw=1280&bih=909&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj4jNT0nanLAhWEqxoKHSYUAEoQ_AUIBigB

 16. lampadaru says:

  dogma nemuririi sufletului , unde trupul nu conteaza !

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: