Hitlerjugend

George Knight sustine ca biserica a fost castrata.

Mai precis, au fost castrate fiarele din Apocalipsa. Membrii inclina sa nu mai priveasca lumea prin prisma teoriilor conspirative din secolul XIX. Am pierdut mentalitatea starii de asediu. Ca atare, am pierdut argumentul starii de urgenta, care justifica suspendarea libertatilor in orice dictatura.

Precedentul istoric oferit de Knight este caderea comunismului. Comunismul est-european ar fi cazut din cauza ca s-a destalinizat. Coreea de Nord este exemplul opus. Nevoia urgenta a bisericii in secolul XXI este restalinizarea.

Procesul este deja in desfasurare. Un simptom clar al stalinismului secolului XXI este comunismul dinastic. RPDC este condusa de dinastia Kim. In Cuba este dinastia Castro. Intr-o istorie alternativa, Romania anului 2016 este condusa de fiul lui Nicu Ceausescu. La fel, biserica este condusa de elite dinastice. Spune-mi cu cine esti ruda ca sa-ti spun unde ai biroul.

Dezamagit de comunisti, Knight isi indreapta privirile spre ceea ce el numeste “filozofia educatiei” la Adolf Hitler. Argumentul este acela ca Hitler ar fi avut o pedagogie sanatoasa pe care insa a pus-o in slujba unor scopuri rele. Knight conteaza pe un public care a invatat istoria in fata televizorului.

Trebuie sa clarificam un lucru: scopul si mijloacele merg impreuna. Hitler si-a ales metodele potrivite pentru transformarea Germaniei intr-un cult al puterii personale. Pe oamenii de rand i-a convins ca metodele lui sunt necesare pentru iesirea tarii din criza, si ridicare Germaniei la un standard de civilizatie fara precedent. Celor din cercul puterii nu le-a ascuns ca aceste metode aveau ca scop inculcarea obedientei cazone la scara nationala. In ultima instanta, puterea absoluta era un scop in sine.

Ca orice politician, Knight isi imbraca mesajul in eufemisme, pe care credinciosul de rand si elitele le citesc diferit. Credinciosilor li se vand solutii pentru a-si pastra copii in turma. Elitelor li se spune cum sa-si consolideze puterea asupra turmei. Credinciosilor li se spune cum sa grabeasca incheierea lucrarii. Elitelor li se arata cum sa securizeze bunurile lumesti ale bisericii pentru urmatorul secol.

Sa privim in sumar asupra filosofiei educatiei la Hitler/Knight dincolo de eufemisme.

„Educația individului” – citim – „trebuie să aiba in centrul ei și să promoveze în primul rând sănătatea fizică; pentru ca. . . un spirit sănătos, viguros, se afla doar într-un corp sănătos.” Pot fi de acord cu acesta afirmatie.

In aparenta, Hitler sustine aici idealul clasic/renascentist al educatiei simetrice, cu prioritatea culturii fizice si nevoia educatiei in munca manuala. In realiate, cultura fizica pe care o recomanda este cea de cazarma. Exercitiul fizic este practicat ca exercitiu de obedienta in grup. Munca manuala este inteleasa ca reeducare in lagar: Arbeit macht frei.

Dar nazistii macar au educat o generatie viguroasa. Hartland, Weimar, Wildwood, Uchee Pines, Ouachita Hills, si clonii lor in Romania, fac cadavre sfinte. Asa zisa vietuire sanatoasa consta in tabuuri alimentare si superstitii medicale. Idealul de educatie fizica se reduce la lucrul in gradina scolii si mersul cu literatura misionara. Scopul muncii manuale si a mergerii din casa in casa cu literatura este ocuparea mintii fara intrerupere, pentru ca individul sa nu aiba timp sa reflecteze independent de grup si liderii cultici.

Mai departe:

De asemenea, in filosofia educației, este important pentru autorul nostru faptul că educația trebuie să fie utilă. In cuvintele lui, „creierele tinere, in general, nu trebuie împovărate cu lucruri din care 95 la suta nu au nevoie și, prin urmare, vor fi uitate.” Ellen White, în mod repetat, a prezentat un argument similar în campaniile ei împotriva dominației studiilor clasicilor „păgâni” din Grecia și Roma în clasa.

Termenul potrivit aici este anti-intelectualism. Intelectualul este inamicul public in orice putere totalitara. Cunoasterea este putere. Accesul liber la informatie inseamna putere pentru individ. Controlul informatiei inseamna putere pentru sistem. Hitler propune ca partidul sa decida asupra celor 5% informatii “utile” (din punctul de vedere al partidului). Partidul stie mai bine ce trebuie si ce nu trebuie sa cunoasca un tanar.

Corolarul religios este un sistem in care Biblia este singurul manual pentru studiul literaturii, stiintelor naturii, si istoriei. Vorba Califului Omar: Daca ce scrie in cartile astea nu se afla scris in Coran inseamna ca sunt rele. Daca se afla in Coran, nu avem nevoie de ele. Ardeti-le. Nazistii au inceput reforma in educatie cu arderea de cartilor. Arderea cartilor este inceputul de-neutralizarii bisericii.

Pentru ca:

Educatia “ar trebui să dezvolte curajul pentru mărturie”.

Suntem familiari cu echipele de cate doi ale martorilor si mormonilor. Este exemplul cel mai bun cu privire la educatia care dezvolta “curaj pentru marturie”. „Curajul” vine din faptul ca misionarul respectiv nu cunoaste alta versiune a subiectului pe care il prezinta decat cea a cultului. Mai mult, supravegherea reciproca urmata de raportul separat in fata liderilor nu permite depasirea unor limite impuse in conversatie. „Curajul marturiei” este victoria cliseului asupra gandirii individuale.

Knight incearca sa ne asigure ca filosofia educatiei la hitlerjugend ar fi neutra cu privire la scopuri. In realitate, mijloacele sunt oglinda scopului. Hitler a incercat sa transforme Germania intr-un cult. Membrii unui cult pot fi la fel de obedienti in a ucide sau a nu pune mana pe arma. Martorul care intra in inchisoare pentru ca refuza serviciul militar nu este superior moral soldatului care masacreaza civili la ordin. Metodele si scopurile oricarui cult se reduc in ultima instanta la acelasi lucru: desfiintarea individului.

19 Responses to Hitlerjugend

 1. polihronu says:

  „desfiintarea individului”

  Eu tind sa cred ca nici elitele nu se pot sustrage acestei anihilari, ba chiar ca „sistemul” are menirea de a obnubila individul in primul rind in ‘clasa conducatoare’. Evacuare mintii e libertatea pe care sistemul o ofera, in egala masura, tuturor, ba chiar bunul lui cel mai de pret – elzorabul.

 2. ge2oana says:

  Sa zic si eu ceva ?

 3. ge2oana says:

  Ha,

  Individul DE MULT nu mai reprezinta nimic.
  Desigur, nu individul numit „pastor”, prezibiter sau delegat .
  E super- evident ca s-a pierdut chestia a la ” eu si Dumnezeu „, acu´ e ” noi si Dumnezeu” , adica noi, biserica.
  Termen impersonal , insa achtung !!, biserica suntem NOI, aka , aia care zic ce si cum !!

  Ce dracu´, or nu vedem acuma ca „biserica ” sunt „EI”, adica liota profitorilor cu salariu, beneficii, case , masa si masina plus benzina !!??
  Bai oamenilor, banul face TOT !
  Si TOT reprezinta absolut tot, de la putere pana la la WC.
  Pana si hartia higienica e contabilizata !
  La dracu´ !!
  Sau nu !?

 4. ge2oana says:

  Mai behaiam eu pe aicea acu´ ceva ani cum ca vine si scadentza.
  Nu aia divina (jivina !!), aia cu conturi si fonduri de pensie, aia cu 1, 8 miliarde de dolari in rezerva federala ( cine citeste, sa inteleaga !!!!!!!!!!!), adica aia cu bani MURDARI gen Folkenberg&compania .
  Ehh, chestii !!

 5. Eu tind sa cred ca nici elitele nu se pot sustrage acestei anihilari, ba chiar ca „sistemul” are menirea de a obnubila individul in primul rind in ‘clasa conducatoare’. Evacuare mintii e libertatea pe care sistemul o ofera, in egala masura, tuturor, ba chiar bunul lui cel mai de pret – elzorabul.

  Mare adevar grait-ai. De aceea toti arata la fel in fotografii de grup. Toti vorbesc folosind aceleasi clisee. Pana si gesturile sunt standardizate. Probabil e o adaptare pentru a-l adulmeca pe intrusul care inca are mintea la locul ei.

 6. ge2oana,

  Daca mcdonalds nu-si mai poate vinde burgerele si friesii ramane cu bunurile imobiliare cumparate si construite din banii antreprenorilor locali. Valoarea propietatii creste in timp. Aspectul cel mai putin vizibil al economiei mcjesus este titlul de propietate asupra bisericilor locale + campusuri, etc. Biserica poate oricand sa reinvie principiul „biserica din casa ta” si va trimete pastorul oadata la trei luni sa adune zecime de la grupa adunata in casele si pe banii membrilor, in timp ce isi valorifica propietatile cumparate tot din contributii locale. Sa nu-l uitam nici pe Voda Lapusneanu: cei multi.

 7. Capu-Varzã says:

  Membrii inclina sa nu mai priveasca lumea prin prisma teoriilor conspirative din secolul XIX. Am pierdut mentalitatea starii de asediu. Ca atare, am pierdut argumentul starii de urgenta, care justifica suspendarea libertatilor in orice dictatura.

  Absolut de acord.
  Edi, care e diferenta totusi intre aceasta mentalitate de „stare de asediu” si cea ce recomanda Isus si Pavel prin indemnul constant sa „veghiati” (Mat 24:42, 1 Tes 5:6, etc)?

 8. Iudaismul sec I era intens apocaliptic. A ignora acest fapt inseamna a nu intelege NT in contextul lui cultural. Daca crestinsmul nu renunta la viziunea apocaliptica nu supravietuia pana astazi si noi nu eram crestini. Apocalipticismul permanent e ca revolutia permaneneta: se autodistruge.

 9. Ianis says:

  Ar fi interesant de urmarit cand a renuntat crestinismul main-stream la apocalipticism, din ce motive si ce s-a intamplat cu el mai departe

 10. polihronu says:

  „Ar fi interesant…”

  Da, da’ ce-i acela ‘apocalipticismu”? 😛

 11. ge2oana says:

  Da, Edi,

  Cred ca asa stau lucrurile cu mcjesus.
  Eu ma refeream la NOI (biserica suntem NOI….. )in sensul cel mai ironic cu putinta.

  Niciodata biserica nu am fost si nici n-o sa fim noi,oamenii obisnuti , noooo, biserica a fost si va fi mereu Ei, „ei” alesii, profitorii, conducatorii,administratorii, adica BENEFICIARII sistemului SDA, de atfel un sistem ticalos si jegos.

  Nu am nici cea mai mica emotie si tremur de minte cand afirm asta cu jegos si ticalos.

  Stiu bine ce spun si , mai ales, de ce spun ceea ce spun.

  Oricum, ar fi, cu sau fara YHWH, SDA-ul e facut sa fie ceea ce este.

  Despre ce ALTA mirare sa mai fie vorba !!??

 12. ge2oana says:

  Cata greata imi produce „productia” lui LC „Maretia unei dezamagiri” !!

  Lor nu le e rusine la cata dezamagire au produs, la cate femei si fete au regulat , pe cati i-au inselat de bani, l-a cati le-au distrus viata !?

  Lor, golanilor SDA, perversilor gen Pipim cel viril , traficantilor gen Folkenberg, parvenitilor gen Wilson, lor ,evident ca NU le este rusine de nimic, ei doar traiesc bine si merci.

  Apropo de LC, are accese de furie daca cineva il contreaza sau il face de rusine .
  Da´ ce mai conteaza la cate carti a scris si la cat drept de autor primeste !?

  Un bulangiu, produs tipic SDA, cu aere de doct cand, de fapt , e mai putin de un sfert de doct, „produsul” madamei de Withe in ale imprumutului de idei de la altii.

  Bleahhh……

  O fi si YHWH tot la fel ca ei !?

  Greu mi-e sa cred ca ar fi alt@fel !

 13. Ianis says:

  Poli : Da, da’ ce-i acela ‘apocalipticismu”?

  Imparatia lui Dumnezeu intre „deja” si „nu inca” (in versiunea azs: mai mult „deja”, condimentat cu fiare, duhuri profetice, decrete, inchidere de har, plagi, sanctuare si milenii)

 14. polihronu says:

  Nu te-am intrebat ca sa-mi spui, ci ca sa-ti arat ca e indefinibil, ca doar nu crezi ca definitia mea se suprapune intocmai definitiei tale 🙂 Amu, lasindu-ne de suguit, asta chiar ar fi o discutie faina – despre istoria apocalipticismului. Face sa-ti amintesc, de pilda, ca ultima sectiune din Enciclopedia apocalipticismului (de la Continuum) e intitulata „Secularizarea apocalipticismului”.

 15. Ianis says:

  Poli, thanks for the tip. Am postat linkuri pentru cele 3 volume (pentru amatori, mirrorul 4 are viteza cea mai buna).

 16. Capu-Varzã says:

  Daca crestinsmul nu renunta la viziunea apocaliptica nu supravietuia pana astazi si noi nu eram crestini.

  Afirmatia asta ridica niste intrebari (pe langa cea a lui polihronu):

  1. Mai este crestinismul crestinism fara apocaliptica? Nu este unul din punctele principale care definesc crestinismul? (Mai departe, mai poate fi Adventismul Adventism fara un advent?) Renuntarea la apocaliptica nu inseamna automat o alta religie? Noi putem spune ca suntem Hominizi, dar ne-am schimbat deja suficient de mult sa fim o noua specie, Homo Sapiens.

  2. Chiar se poate renunta la apocaliptica? Omul va fi intotdeauna curios sa stie ce va fi in viitor, cum se vor finaliza lucrurile? Cred ca apocaliptica poate fi cel mult schimbata, adaptata la prezent, dar se poate renunta la ea?

  3. E suficient sa se renunte la apocaliptica, pentru supravietuirea (in primul rand a) omenirii? Sau e nevoie de o anti-apocaliptica (iar cine o promoveaza devine anti-Christ)? E suficient ca omul sa creada ca lumea nu se va sfarsii cu un dezastru global, sau trebuie chiar sa vrea sa lupte pentru a evita acest dezastru?

  Edi, se pare ca este interes pentru o discutie pe tema apocaliptica :).

 17. mariusandy says:

  „Se întâmplă uneori ca o idee să se dovedească mai puternică decât capacitatea de metabolizare a minţii – să rămână blocată în sistem şi să genereze consecinţe, să nu mai poată fi epurată. De cele mai multe ori sistemul se redresează singur, ca atunci când scăpăm cu greu de la a fredona un cântecel sau când ne urcăm totuşi în avion, deşi există în cap o voce care repetă că ceva rău se va întâmpla. Dintre aceste incidente benigne se recrutează uneori cazurile grave – obsesiile, delirul care sunt toate forme de Radicalizare. Pe lângă mijloacele interne de protecţie (simţul măsurii sau bunul simţ, capacitatea de empatie), există şi un mijloc de protecţie externă faţă de luarea ca ostatic a minţii de procesul Radicalizării – relaţia cu ceilalţi. În comunitatea lărgită, mintea îşi recâştigă echilibrul. Confruntat cu multitudinea de opinii şi subiectivităţi, individul are şansa să-şi recalibreze poziţia.”

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: