Între confort şi junglă – reloaded

Introducere:

Cu ceva timp in urma am scris un pamflet incendiar ca reactie la o actiune simultana de a fi prezentat ca „the new kid on the block”, dar unul care nu trebuia luat in serios (la ce am mai fost invitat? este intrebarea). Dupa cateva zile, am considerat ca lectia fusese bine inteleasa si nu mai era nevoie de acel editorial, prin urmare l-am sters. Desi cei din echipa de administrare, printre care Marcus sau Ianis, puteau foarte usor sa-l ia din trash si sa-l republice, retragerea articolului le-a oferit o noua ocazie de a continua denigrarea. Cei ce urmaresc discutiile din subsolul articolelor stiu ca, recent, aceasta retragere a fost cotata ca un „lack of balls”, ca un act de lasitate, desi am explicat, foarte sumar, ca l-am retras pentru ca nu facea onoare celor pe care i-am identificat pe nume. Deoarece consider ca aceste aluzii la acel pamflet sunt nefondate, repostez acel pamflet, „due to popular demand”.

Articol:

Se practică un obicei frumos printre oamenii civilizaţi, mai pe oriunde, că atunci când o persoană sau familie se transferă cu domiciliul ȋn alt oraş sau cartier, vecinii – oameni amabili şi de bun simţ – le oferă o surpriza placuta si, pe nevazute, le plaseaza un cos cu bunătăţuri in fata usii de la intrare: cereale, fructe, dulceturi, poate si o sticla de vin, si o felicitare prin care le ureaza familiei bun venit in mijlocul lor. La fel au stat lucrurile si in cazul meu, daca le priviti cu fundu-n sus, cand am raspuns invitatiei amfitrionului de a ma transfera temporar din confortul solitudinii mele lunatice in postura de colaborator pe Oxigen2. Imediat dupa ce pastorul Edi mi-a intins mana dreapta a Junglei, mi-a trimis un mesaj privat, cifrat, un “Welcome to the fry!”, care in traducere libera inseamna “Bun-venit la rotisor, puiul tatii puişor!”. Pe langa urare, m-am pomenit cu o surpriza tri-tonala in sforzzando (diabolus in silva), incepand cu-amfitrionu’ ce-a dat tonu’, urmat con justo de plutonu’ de la paza contractuala, deghizati in locotenenti de stat major (la panda).

Edi m-a prezentat, voalat, ca as fi sclavul dogmei si un jucator cu vorbele, adica un neserios in aval, desi in amonte tot el precizeaza cu ocazia primei mele interventii pe O2, prin 2013: “desi nu sunt de acord, apreciez pe cineva care gandeste cu mintea lui” (smile). Apoi Marcus imi atribuie o calitate inexistenta: “disprețul condescendent cu care-i privește pe membrii acestui grup”. Da, da, si dumneavoastra… si dumneavoastra… si chiar si dumneavoastra sunteti inclusi, toţi, in acest grup pentru a-i tine de urat, Marcus fiind bantuit de Duhul lui Florin Laiu. De altfel, epitetul “FGL 2.0.” nu este “decat si fix” o insulta (la adresa lui Florin), “doar si fix” (e “tare” al nostru gigialuarvinte) un exercitiu la care Marcus recurge cand, trimestrial, are nevoie de un orgasm verbal. Apoi, epuizat, se cuibareste sub pat, asteptand cu-nfrigurare (ney) de-zbaterea, fireste, a altora. In urma vine Ianis, ca de obicei, si ma plaseaza in randul fundamentalistilor-crestini. Copiind cateva definitii pe care nu le intelege prea bine, el explica faptul ca “evoluția este o teorie științifica pornită de la o ipoteză”, desi pentru publicul educat sistematic, evolutia este ea insasi o ipoteza pornita din observatii. In final, tot ca un fel de surpriza, ceva mai surprinzatoare, apare polihronu, un teolog cioplit la Cernica si slefuit la Andrews, care nu este in stare, se pare, sa faca deosebirea intre suflet (fiinta) si credinta. De El Zorab vorbesc.

Aceste caracteristici imprumutate mie cu forta nu au nimic de-a face cu mine, “the real McCoy”.  Ele nu sunt altceva decat ingredientele unei retete letale de a transforma un om normal, de carne, intr-un om de paie asupra caruia sa-si indrepte ei, arcasii, sagetile otravite in invidie, vulgaritate si, mai ales, teama. Daca ma intrebati, va  pot spune ca eu sunt liber, bine-mersi, cu sau fara axiome, si ca in nici un caz nu ma joc cu vorbele. Asta, din cate stiu, este meteahna pastorilor de cariera. Si nu, nu dispretuiesc pe nimeni, in ciuda aparentelor furnizate de momentele de sarcasm, inerente oricarui om care s-a saturat sa fie huiduit. Iar in ce priveste asemanarea cu Florin Laiu pe care o gaseste Marcus,  sau fundamentalismul-crestin asumat de Ianis, eu ii rog sa-l contacteze pe Florin si sa se informeze de la sursa.

Cand am spus ca aceste trei editoriale, publicate in mod dogmatic 3=1 in doar doua zile, au constituit o surpriza pentru mine, m-am gandit in primul rand la declaratia lui Edi:

Edi spune: Ince priveste dezbaterea, asa cum am sous „Your move”. Prefer insa sa accepti sa publici ca autor pe oxigen chiar daca postezi in acelasi timp pe blogul tau dialogul. Vorbeam candva si de un dialog in fata camerei. Cred insa ca r fi important sa incepem cu ce suntem deacord cu privire la evolutie – pentru ca un bystander va intelege ca esti YEC iar eu satana – cand de fapt pozitia ta este considerata tot satana.

Impresia pe care invitatia lui Edi mi-a lasat-o a fost aceea ca, inainte de a ne pune manusile de box si incepe versiunea noastra de “Grudge Match”, dansul chiar doreste sa incepem cu ceea ce suntem de acord cu privire la evolutie. Se pare insa ca intre timp Edi s-a gandit ca asemanarile in conceptiile noastre despre origini nu sunt atat de importante cat ar fi un atac prin surprindere, drept care a inceput printr-o lovitura sub centura. Se mai intampla in box si din intamplare, nu doar intentionat. Fara voal, el spune de fapt: “Eu sunt cu axioma, tu cu dogma. Eu sunt cu stiinta, tu cu Metafizica. Eu vorbesc serios, tu te joci cu vorbele”.

Pe de alta parte, incep sa cred ca nu se intentioneaza nici un fel de discutii pe argument bazate, nici o intentie de a discerne intre stinta si pseudo-stiinta. Cat despre o prezentare in fata camerei, poate doar la security camera de la portile iadului. Am fost invitat aici, probabil, doar pentru a fi insultat. Au nu au retinut ei oare ce a spus Ge2oana, ca eu “imi apar saracia, si nevoile, si neamul”, si nu o fac oricum, cu umbre si fum, ci o fac “cu zel, cu sabii de-otel”? Sa nu-si dea seama, oare, ca sunt un om carunt, trecut prin viata si oameni ca argintul viu? Daca generalul sau caporalii chiar doresc sa aiba o dezbatere cu mine, le dau un sfat prietenesc: sa se puna cu burta pe carte! Daca nu au timp, sau nu sunt in stare, sau nu au chef, nu le ramane decat fuga potarnichilor dinaintea furtunii, oblojindu-si teama viscerala in singurul loc’şor in care se pot simti confortabil: in cutia opaca in care s-au ferecat, pe peretii careia scrie cu litere de tipar: MENE, MENE, TEQEL, PHARSIN. Astazi, stimabililor, se implinesc cuvintele acestei proorocii sub ochii vostri.

Concluzie:

Inca nu sunt sigur care sunt intentiile lui Edi. Recent, mi-a propus un plan de dezbatere a unor concepte legate de evolutia moleculara. I-am sugerat sa alcatuiasca, dupa dorinta, o lista bibliografica pe care s-o folosim amandoi, si a fost de acord. Sunt inca in asteptarea realizarii unui dialog lipsit de ideologie (sic).

18 Responses to Între confort şi junglă – reloaded

 1. polihronu says:

  „nu facea onoare celor pe care i-am identificat pe nume”

  Alt motiv sa ne prapadim de ris. Tu inca traiesti sub iluzia ca pentru onoare bintuim noi O2-ul? Chiar crezi ca se uita cineva in gura ta sa descopere inconturnabile verdicte? Ca se tulbura imagini de sine cind iti dai tu cu parerea?

  Daca e vreun suflet fragil pe aici, acela esti chiar tu.

 2. sonata says:

  „Daca e vreun suflet fragil pe aici, acela esti chiar tu.”

  It may be so…

 3. Marcus Crassus says:

  Alright, time to re-post the deleted comments, folks.

  Inca nu sunt sigur care sunt intentiile lui Edi.

  How about you write whatever the fuck you think is worth writing, and not worry about Eddie’s expectations, eh?! That would definitely prove you have balls!

 4. Marcus Crassus says:

  Fragil in parti. Odata n-a fost in stare sa admita ca a batut campii. Fragil poate doar in privinta imaginii de sine!

 5. ge2oana says:

  ce vina dracului mai am si eu !?
  eu nu-s desteapta, frumoasa nu-s, trag bashini, asa ca ce vina am eu!?

  eu nu- s in stare sa ma apar pi mini insumi, daramite oameni mari , ci niam , ci fum si zel !?

  bre neni, lasa-ma ,bre, in pashi , ca-s vai di cozoncu´mieu !

 6. Dlui Edi Constantinescu, Sonata lunii si ceilalti, chiar ar fi interesanta o discutie (cei care se pricep, pe mine ma exclud) despre evolutia moleculara, retrovirusuri, pseudogene si altele, cu intrebari si raspunsuri cat mai clare, ca sa cantarim impreuna argumentele pro- si contra-evolutie. Pentru ca eu cred ca mai presus de orice trebuie sa cautam adevarul, indiferent care ar fi acela, indiferent daca ne convine sau nu acel adevar. Doar ca ar fi bine sa fie o discutie sincera, fara prejudecati si sa se poata adresa intrebari in scopul lamuririi cat mai bune a problemei. Eu astept cu mare interes aceasta discutie.

 7. Ianis says:

  „pamflet incendiar” – chemati pompierii, sonata e in flacarile duhului, i-au luat chilotii foc.
  Apropo: un pamflet trebuie sa aiba caracter satiric, ori tie tocmai ca iti lipseste umorul si nu gusti o ironie.

  In alta ordine de idei, sonata, cred ca n-ai inteles cum functioneaza civilizatia. Ai fost invitat sa scrii un text, l-ai retras cand nu mai era in avantajul tau, acum te-ai fi asteptat sa fie republicat peste vointa ta? Sau poate sperai ca ti se va oferi sansa sa te victimizezi?

 8. Sonata says:

  @ Ianis

  „n-ai inteles cum functioneaza civilizatia”

  Cum functioneaza civilizatia la tine? Cu minciuni?

  „Ai fost invitat sa scrii un text, l-ai retras cand nu mai era in avantajul tau, acum te-ai fi asteptat sa fie republicat peste vointa ta?”

  Cum adica peste vointa mea, cand eu te-am rugat sa-l repostezi? Cand am vazut cata mizerie ati scos cu retragerea aia, ti-am spus ca esti liber sa-l repostezi, cu tot cu discutiile de subsol. Eu nu am aceste drepturi pe O2, nu pot accesa fisierul de Trash. Si de ce nu mai era in avantajul meu? Acum este?

 9. Sonata says:

  @ ge2oana

  Dupa cum ati vazut, nu am spus nimic negativ despre dvs., dimpotriva am subliniat faptul ca m-ati aliniat, sugestiv, cu Mircea cel Batran.

 10. Sonata says:

  @ Marcus

  „Alright, time to re-post the deleted comments, folks.”

  Go ahead, re-post them! Am spus deja ca eu nu pot face asta, dar tu sau Ianis aveti drepturi mai mari pe O2.

  „How about you write whatever the fuck you think is worth writing, and not worry about Eddie’s expectations, eh?! That would definitely prove you have balls!”

  Mi se pare, sau tu esti cel nemultumit ca am re-postat pamfletul? Calmeaza-te, ca nu ma impresioneaza jargonul de mahala. „Intentions” si „expectations” sunt lucruri diferite. Si da, am sa scriu si altceva, probabil am sa raspund la intrebarea aia: care este diferenta intre evolutie si adaptare? Good enough for you?

 11. Sonata says:

  @ Marcus & Ianis

  Observ acum ca pot accesa Trash, dar nu am gasit comentariile vechi.

 12. Marcus Crassus says:

  Pamflet e un termen mult prea pretentios pt. mizeria asta de articol. „Incendiar” e din aceeasi categorie cu „Dupa cum ati vazut, nu am spus nimic negativ despre dvs., dimpotriva am subliniat faptul ca m-ati aliniat, sugestiv, cu Mircea cel Batran.” Sper ca macar de data asta sa nu te mai intorci ca la Ploiesti, cum faci mereu. Pt. mine nu mai ai nicio credibilitate, desi am incercat in mai multe randuri sa te ascult; poti sa le predici altora.

  @gigi,
  Nu te tulburi in duhul tau ca tii isonul unui asemenea individ?

 13. Sonata says:

  @ Marcus

  „Pamflet e un termen mult prea pretentios pt. mizeria asta de articol.”

  Cand l-am postat prima data, n-a fost bine. Cand l-am sters, n-a fost bine. Acum ca l-am re-postat, nu e bine.

  „Pt. mine nu mai ai nicio credibilitate”

  Am avut vreodata si n-am stiut eu?

 14. Ianis says:

  Observ acum ca pot accesa Trash, dar nu am gasit comentariile vechi.
  Daca restaurai articolul trimis in cos, apareau si comentariile lui. Banuiesc ca asta e si motivul pentru care preferi versiunea reloaded 🙂

 15. Sonata says:

  „Daca restaurai articolul trimis in cos, apareau si comentariile lui.

  Tu poti sa dai cu fumigatorul cat vrei, dar nu exista in cos articolul vechi. Dar atunci, cand ti-am spus sa-l iei de acolo si sa-l re-postezi, cred ca era pentru ca abia ce il pusesem in cos. Probabil ca intre timp adminul a golit cosul. A sugera altora ca eu prefer versiunea reloaded, ca si cum versiunea originala ar fi inca disponibila, este din nou un atac la persoana ieftin si fara simtul umorului, oricate emoticons ai pune in coada.

 16. Ianis says:

  Nu ai invatat nimic din experienta asta si continui sa joci rolul de victima pasiv-agresiva.
  Ti-am reposat gestul stergerii imediat ce ai eliminat articolul, daca ai fi dorit sa-l reactivezi, erai la un clic distanta.

  Eu zic sa lasi balta teoriile conspiratiei si sa termini cu „incendiarele” astea rasuflate. Nu doar ca nu arati ca unul care si-ar fi recapatat ‘boasele’, dar ai putea sa ramai si cu o eticheta de neam prost.

  In privinta articolelor, esti binevenit sa contribui cu orice text inteligent, mai ales ca ai umplut forumul cu promisiuni fara nicio rezolvare.
  Hai sa terminam cu offtopicul si invartitul in jurul propriei cozi (poate ca ar fi o idee potrivita sa inchidem comentariile la postarea asta, dupa ce ai ultimul cuvant )

 17. Sonata says:

  Have it your way. Close the comments. Who cares?

 18. Ianis says:

  Nu vad alta varianta. Un inceput de la zero, pe curat, te-ar avantaja din toate punctele de vedere.

  N-ar strica sa iei exemplu de la arvinte si poli care, desi se „dueleaza” de ani de zile, o fac nu pentru a-l convinge pe interlocutor de „adevarul” lui cel unic si vesnic ci pentru placerea provocarii si, de ce nu, pentru scanteia aia de „iluminare” care apare intr-un brainstorming.

  Impresia mea e ca iei prea personal postarile care se ating de credinta/dogma/ideologie, astfel iti consumi energia pe replici viscerale dar nu prea destepte. Asta e dezavantajul spatiului virtual, care pierde emotiile, gesturile, mimica si alte cai de comunicare din lumea reala.

  Ai microfonul. Succes.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: