A doua venire a mantuitorului cu mustacioara

Prima surpriza pe care am avut-o vizionand filmul (si citind cartea) Er ist wieder da / Look who is back a fost absenta cliseelor anti-naziste. La fel ca Hannah Arendt in Eichmann in Jerusalem, Timur Vermes, autorul cartii si scenariului, nu exorcizeaza demonii istoriei ci exploreaza banalitatea umana a nazismului. La fel ca ea, Vermes a fost criticat pentru deconstructia mitului care se afla la baza consensului moral-istoric al epocii. In cuvintele unuia dintre critici, cititorul nu rade de Hitler ci impreuna cu el. Este inversul experientei pe care o ai vizionand Dictatorul lui Chaplin.

La fel ca in cazul Hannei Arendt, etnicitatea lui Timur Vermes constituie un cap de acuzare in sine. Intelegerea lui Hitler dinlauntru ar fi un act de tradare a propriului neam. Voi sustine ca, dimpotriva, etnicitatea autorului se afla la baza experimentului de gandire in mintea lui Hitler. Un nazist este, in cuvintele lui Hitler, un german care a infrant evreul dinlauntru. Trebuie sa incepi prin a fi evreul dinlauntru pentru a intelege costul acestei victorii.

Notiunea evreului launtric este folosita de Pavel pentru a desemna omul universal la inceputul Crestinismului. Hitler a inteles bine conceptul. Pentru el evreul launtric reprezinta dimensiunea european-universala a germanului inradacinat in secolul luminilor. Filozofii luminilor s-au declarat cetateni ai universului mai degraba decat membrii ai unui trib. Iluminismul revendica universalitatea ratiunii si a moralei in opozitie cu traditiile culturale. Nazismul revendica tribul si kultura. Daca cineva gaseste aici o asemanare cu hiper-multi-kulturalismul post-modern inseamna ca nu sunt singurul.

Filmul de propaganda Der Ewige Jude (Evreul Etern) arata clar ca in conceptia nazistilor problema evreiasca nu este evreul neasimilat cu caftan si perciuni, ci evreul cosmopolit care intruchipeaza idealul kantian de cetatean al universului. Germanul cosmopolit inca poate fi mantuit prin legatura mistica cu Vaterland, Terra Patris, pamantul unde sunt ingropati parintii, de unde patriotismul. Evreul nu poate fi mantuit pentru ca nu are patrie, nothing to die or to kill for.

Iluminismul german s-a autodefinit in opozitie cu filistinul german. In conceptia lui Goethe, filistinul uraste tot ce nu este la fel ca el. Filistinul german a constituit baza electorala a puterii lui Hitler. Procesul fusese deja anticipat de Marx in Optsprezece brumar al lui Ludovic Bonaparte: filistinul renunta la drepturile politice pentru ca un regim autoritar sa-i protejeze stilul de viata (suna familiar). In cuvintele lui Marx, accepta sabia lui Damocles desupra capului daca aceasta il apara de schimbari sociale nedorite.

Hitler nu a fost filistin. Asemenea lui Goebbels si altora din cercul interior al puterii, Hitler a fost un om de cultura universala. Pentru ei, lectura lui Nietzsche (pe care l-au inteles foarte bine) a fost instrumentala in vederea unei abandonari constiente a valorilor europene in favoarea unei forme moderne de barbarism. Asta se numeste in limbaj codificat epurarea evreului dinlauntru. Totodata, Hitler a dispretuit profund filistinismul german pe care intentiona sa-l anhileze la sfarsitul razboiului. Germanul lui era bestia blonda nu burghezul conformist.

Sa ne intoarcem la film. Timur Vermes pune in scena intalnirea lui Hitler cu filistinul german al anului 2016. De acest public incuiat, hedonist si xenofob, indragostit de showuri vulgare si kitch politic, ne trezim ca radem impreuna cu Hitler. La sfarsitul filmului intelegem ca Hitler va lua iarasi puterea si va conduce Germania daca nu Europa intr-o noua aventura suicidala, dar impartasim cinismul lui. Asa le trebuie daca sunt prosti.

Problema evreiasca nu mai este in prim plan. Acum este problema imigratiei. Nu ca publicul caruia i se adreseaza Hitler ar fi ingrijorat de Islamul politic si erodarea valorilor iluministe. Problema lor este aceiasi ca in 1933: ei sunt altfel. Hitler va rezolva problema: nimeni nu va avea dreptul sa fie deosebit.

Insa motivul adevarat pentru care problema evreiasca nu mai este stringenta pentru Hitler in 2016 este acela ca evreul dinlauntru este oricum pe cale de disparitie. De aceea nici nu mai este nevoie de camere de gazare. Singurul personaj care intelege ce se intampla, un alter-ego al autorului, apare in ultima scena din film izolat intr-o clinica de psihiatrie. Cine mai are nevoie de lagare de exterminare cand avem mass-media pentru prosti si balamucul pentru cei cu mintea intreaga.

10 Responses to A doua venire a mantuitorului cu mustacioara

 1. @Edi

  Si-uite asa sa se explica de ce sunt trimisi unii sa-si „ia pastilele” de-ndata ce-ncearca sa spuna altceva decat le predica mantuitorul (cu sau fara mustata)… 🙂

 2. Aurel Ionica says:

  Da, foarte amuzant sa rizi cu Hitler, cred ca nici Lucifer nu ar fi in stare de un ris mai demonic.

 3. Paul,

  …cu sau fara strunga.

 4. AI,

  A rade cu Hitler = a rade de Aristotel.

 5. Aurel Ionica says:

  Edi,
  Si de aia Hitler a introdus flacara olimpica la jocurile olimpice pentru ca ridea cu gura pina la urechi de Aristotel si de greci?

 6. lampadaru says:

  *Nu te/ai intrebat niciodata de ce ma urmeaza oamenii ? Fiindca in adancul sufletului sunt ca mine .Au aceleasi valori ! *

  http://www.filmenoihd.eu/look-whos-back-er-ist-wieder-da-2015-online-subtitrat-hd/

 7. Capu-Varzã says:

  „…intelegem ca Hitler va lua iarasi puterea si va conduce Germania daca nu Europa…”

  Cred ca momentan Hitler are mai mari sanse sa conduca SUA (si prin ea, totat lumea), si apare ca progenitura unui orangutan cu parul portocaliu:

 8. important este sa pomenim de Hitler si evrei ! asa cu ii spunea Benjamin Netanyahu lu’ Obama : ” nobody suffered like my people ” . Pana la urma cine e restul lumii ? goyim sau nu trebuie sa ne preocupe trecutul ! Hannah Arendt a pomenit de colaborarea rabinilor cu ocupantul german ! registrele sinagogilor ce contineau numele membrilor de ziua a saptea au fost predate nemtilor !
  Multi sunt indienii astia dar si chinezii , dar noi nu discutam aici de cantitate ci doar de calitate de populatie ! plus ca in India si China zidarii nu poarta sortulete !

 9. ge2oana says:

  De ce nu-l bagati si pe TW in ecuatie!?
  Poate doar ca mai dobitoc decat Hitler, doar de asta !?
  Ia uitati-va mai atent, cine stie , poate veti gasi valente ne-banuite in mintea liderului SDA, ceva de genul, ein Fuhrer, ein Volk, ein Boden, nu !?

  Desigur, aia cu tara se refera la Noul Pamant, ca aicea nu prea se poate.

  Alienare, domnilor, alienare, dehh, realitatea doare !

 10. xaomer says:

  Sunt curios cum ar fi reactionat Donald Trump intr-o istorie contrafactuala in locul lui Hitler.

  Nu simt bine ”pulsul” germanilor dar cred ca e sanatos ca au inceput sa faca mishtouri despre Hitler (salutul nazist parca e interzis la ei nu?).
  Mi-e frica ca nu cumva contrar ideii initiale a lui Timur Vermer, acest film mai degraba sa inspire un revizionism al national-socialismului ca raspuns la problemele sociale existente. Hitler judeca societatea…dar cati mai gusta satira si il mai vad pe Hitler in spate ca anti-erou?

  Oricum elemente de nationalism-socialism (nazism) se regasesc din ce in ce mai mult in extreme (indiferent stanga-dreapta) .Mai ales cand situatia tinde catre maroniu.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: