Evanghelizare stil Potemkin

Dupa ce a incheiat potemkiada evanghelistica in Rwanda, Ted Wilson a venit in Romania sa monteze decorul pentru urmatorul super-show.

Presedintele Conferintei Generale ar fi trebuit sa mearga in Rwanda in 1993 si sa declare la radio: Sunt primul pastor al adventistilor si sunt tutsi. Am venit aici sa fiu ucis impreuna cu fratii mei. A venit in 2016 sa le vorbeasca despre dragostea lui Isus si sa le spuna ca toate problemele continentului-uitat-de- dumnezeu vor fi rezolvate prin raspandirea cartii The Great Hope (The Great Controversy corecta politic).

Intre timp, presedintele bisericii din Rwanda a fost condamnat pentru complicitate la genocid. Fiul sau, directorul spitalului adventist avand ca motto: Noi va tratam, Isus va vindeca, a tratat cativa tutsi cu gloante si Isus i-a vindecat de toate necazurile. Nu ca potemkiada ar fi ignorat genocidul. Fiul unui pastor adventist ai carui parinti au fost omorati de fii altui pastor adventist si nu a mai calcat de atunci in biserica, a performat pupat Piata Independentii in show. PK avea pana acum doua sensuri: preacher’s kid si player kill. In Rwanda a avut loc o contopire semantica.

TW ar fi salvat ultima farama de credibilitate a adventismului daca ar fi spus ca Nick Nolte in Rwanda Hotel: you should spit us in the face. You are not even a nigger – continua colonelul in film – you are dirt. Nigger sunt conferintele de negri din US de care trebuie sa tii cont la alegerile GC. Dirt sunt cele un milion de amalgamari tutsi (N.B. – noi nu credem in “out of Africa”) ucisi de amalagamarile hutu. Avand in vedere ca adventistii sunt 10% din populatia Rwandei, consideram ca numarul adventistilor ucisi a fost de aproximativ 100.000. Adica, numarul celor botezati in campania Wilson. O gaura in noroi a fost astupata. Presedintele drege sparturi.

Imi amintesc de un dialog din Huckleberry Finn. Cand Hick isi justifica intarzierea motivand ca a explodat un cazan pe vasul cu zbaturi, femeia din Sud intreaba daca au fost victime. “Nu” – raspunde Huck – “doar un nigger”. “Praise de Lord – raspunde femeia – “uneori se intampla sa moara si oameni”. Praise the Lord ca fratele alb a stiut cand sa plece din Rwanda. Daca v-am convins sa vedeti Rwanda Hotel, va amintesc scena cu femeia blonda cu catelul in brate, in busul cu aer conditionat, parasind hotelul sub privirile desperate ale celor-ce-vor-fi-ucisi. Asa a plecat si echipa lui Wilson dupa ce a terminat showul. Africa ramane in mila domnului. Urmeaza Romania.

“Vre-o problema cu romanii” – intreaba presedintele. “No sir, numai ca nu au aer conditionat si nu prea folosesc sprayuri. I mean, they have a bad odor, especially when the church is overcrowded”. “No problem” raspunde presedintele ingaduitor. Iubirea acopera toate lucrurile.

17 Responses to Evanghelizare stil Potemkin

 1. sorinpetrof says:

  Man, oare mirarea ta nu sună a necredință?
  Domnul a dat, Domnul a luat … sau invers, cum vrei.
  Doar că cei 100.000 de acum sunt mult mai frumoși și deștepți decât au fost primii iar binecuvântările cele de pe urmă le întrec în număr și consistență pe cele dintâi.

  Însă ce te faci că-n România planul e pentru 120.000? E și-aici vreo paralelă? 😉

 2. ge2oana says:

  Edi ,

  Esti nemilos cu Ted, adica nu-i lauzi maretia si influenta ce-o are peste Republica Adventista de-a septea zi .
  Cum as putea sa zic ca n-ai dreptate !?
  Mai tii minte cand ziceam de ridicolul ca si virtute cand spuneam ca l-au primit pe TW in Romania cu paine si sare la Otopeni!?

  In Rwanda crezi ca n-o fi fost la fel !? Desigur , in stil african ,cu toate onorurile uni sef de stat !

  In fine, cred ca deja editorialul asta e tradus ad-literam si TW il are pe masa ,il studiaza si se gandeste cam ce parte din corp sa-ti taie.

  Evident metaforic, in stil adventist imbunatatit a la Rwanda kill-show !

  Deci, sa ne spui si noua cand incep represaliile (, nu, nu Rusaliile !!) in numele domnului si cu ajutorul GC !!

  Ce zici !!??

 3. cometa797 says:

  Un articol excelent care pune punctul pe I. Orice om care gandeste, e dezgustat de caracterul abject al lui Ted Wilson, care e produsul mizeriei cultivate zeci de ani in adventism. Odata, un profesor la Master la Cernica ne spunea ca Ted Wilson, caruia ii botezase copiii, s-a apropiat milimetric de nasul lui spunandu-i: „sa nu crezi ca noi la CG o sa tinem cont vreodata de cercetarile/parerile voastre!”. Era vorba de vechimea Pamantului, de evidente, etc.Cu Ted Wilson Biserica AZS a pierdutt si ultimele ramasite de intelectuali si a devenit un cult yehovist cu un Turn de Veghe si de spalare la creier in Maryland.

 4. beniamin51 says:

  Cometa 797

  Sint de acord cu ce ai spus,dar vreau sa fac o mica și importanta precizare,și anume:–biserica adventista de ziua a șaptea, NU a devenit o secta sau cult , Teologia acestei „biserici” chiar de la începutul ei a fost o teologie sectanțà, teologie ce prin excelenta a declarat ca esență creștinismului este falsa ,iar ei adv,sabatarieni au fost aleși de dumnezeul lor sa reformeze ,sau chiar sa revoluționeze crestinismul.
  Deci te rog sa nu.i acuzi ca au devenit o secta iehovista.
  Adventiștii sabatarieni și iehovistii sint doua organizații ce s.au născut amândouă dintr.o alta secta apocaliptică din sec 19 ,secta adventistilor lui William Miller ,secta ce este complet diferita de adv. Sabatarieni sau de iehovisti.

  Dacă vreodată ai fost temtat sa crezi ca adventismul sabatarian este ultima mare redescoperire a creștinismului primar și în același timp este ghidul infailibil ce îți arată drumul spre sanctuarul din constelația Orionului,acum se pare ca începi sa.ți deschizi ochii sa să vezi ceea ce înainte nu vedeai , și anume :-adventismul sabatarian nu este și nu a fost niciodată nimic mai mult decât o secta construita și certificata de viziunile unele femei bolnave mental ,.
  Ted Wilson, este un oportunist ce profita din plin de prostia oamenilor neinformați, .
  Ce nu înțeleg este faptul ca în Europa ,romanii , oameni ce se cred foarte deștepți, sint atrași de aceste fantezii apocaliptice de nuanță sabatariana, .
  Dacă aceasta secta sabatariana, are într-adevăr. .tot adevarul..în ce priveste religia , atunci romanii sint într-adevăr cei mai înțelepți dintre toți europenii.și asta se demonstrează prin faptul ca România are cei mai multi adv,sabatarieni din toată europa.
  Se pare ca Ted Wilson, știe ca africanii ,și romanii au ceva în comun și de aceea îndrăznește sa bata la ușile lor.
  Asa cum spunea și Edi cândva,…în USA ,Europa sau în tarile civilizate , adventismul are succes doar la clasele de oameni needucați și mai puțin priveligiați în societate.
  Aici se pot înfrăți foare bine cu iehovistii ,

 5. Anul viitor va fi valul cel mare. Nu inteleg cum poate omul acesta sa creada ca romanii si europenii vor deveni adventisti, cand procentul ateilor/agnosticilor in Europa creste ?

 6. ge2oana says:

  Baieti si fete,

  Nu stiu ce stiti voi , dar eu , dupa ce l-am intrebat cu subiect si predicat, pe domn´ Wilson, adica in DERECT, de fata cu muuuuulta lume media din toata lumea , ce si cum despre cum vede el SDA vs societate seculara, pai, cum sa zic , adica omu´ e BOU si e in afara de ORICE inseamna
  drept si TOT ce inseamna DREPTUL.

  Eu una , is lamurita din 2010 ,imediat dupa ce omu´ a fost ales presedinte SDA .
  Poa´ sa faca tumbe cu Jesus de manuta, eu una is lamurita.
  Jan Paulsen a fost un mare LORD , un om cu bun simt , cult si cu viziune .

  Wilson !?
  Dati voi raspunsul……….

 7. Sorin & VDC,

  Romanii au experienta cu potemkiadele de pe vremea comunistilor. In Africa se boteaza 100k pt. ca baia e un lux. In Romania se vor boteza 120k pe sticla si pe hartie ca in agricultura socialista.

  Oana,

  Raspunsul il da George Knight: neutering.

  Beni & Cometa,

  Orice secta are o naratiune simplificata a istoriei salvarii, care confera credinciosului iluzia adevarului absolut. Diferenta intre martori si sda este ca in sda exista un curent puternic de revizuire a naratiunii fundamental(iste)e din interiorul miscarii.

 8. Paul Dan says:

  Ironie, sarcasm, explicaţii care abundă în sonorităţi de acelaşi spirit. Despre Răscumpărătorul Isus Hristos, vreo vorbă bună ? Sau a plecat, pentru că nici la voi n-a mai găsit credinţă ?

 9. ge2oana says:

  Tinere,

  Nu te pierde cu firea, prin anonimatul tau credinta iti va fi rasplatita.
  Rascumparatorul tau este viu .
  In privinta alorlalti, deh, ironia ,ca o buna matusa , iti va explica SI ceea ce nu vrei sa auzi.
  Asa ca, nu te tulbura in ceea ce priveste spiritele.
  Sunt sonore si atat .

  Fii sanatos !!https://www.youtube.com/watch?v=ZhL2-hWfE-k

 10. O intrebare, sau mai bine doua: Este doar coincidenta ca a mers in tara cu cei mai multi adventisti din africa, apoi tara cu cei mai multi adventisti din europa?? Daca stim care este tara cu cei mai multi adventisti din america latina, vom sti unde este urmatoarea oprire a tw show?? In Asia nu cred ca merge ca nu-i rentabil.

 11. ge2oana says:

  Un raspuns de sambata.

  Nu exista coincidente, exista doar planificari, strategii, politici ,care , intr-un final ,au un singur obiectiv impartit in doua:

  1. Banii.
  2.Supravietuirea (de relevanta nici vorba !!) ideologica.

  Mai mult de-atat ce mai vrei !!??
  Domnul e-al LOR todeauna….https://www.youtube.com/watch?v=sjg6fXXJnG8

 12. Marcus Crassus says:

  @Paul Dan,
  Se pare ca ti-a scapat sensul articolului. Adventistii din Rwanda au fost complici la genocidul tutsi-lor, biserica la nivel mondial nu a condamnat actiunea guvernului impotriva acestor oameni cand ar fi trebuit sa o condamne, iar acum TW apare cu o evanghelizare ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.
  Iar Ellen White credea ca rasa neagra a aparut in urma amestecului dintre oameni si animale. Nu a fost singura, era plina literatura SciFi anglo-saxona de asemenea teorii; diferenta e ca EW nu s-a multumit sa le sterpeleasca din pop culture, a mai si pretins ca i-a fost aratat de sus.
  „Despre Rascumparator vreo vorba buna?” Ce mai cauti in cocina aia?

 13. ge2oana says:

  MC,

  Mereu si intotdeauna (sic !!!!!!) EGW a pretins ca i-a fost aratat de sus.
  In felul asta ea a putut sa-i ia de „sus” pe altii cu muuult mai competenti si buni decat ea.

  TW n-are nici cea mai mica legitimitate, in afara de tac´su si sfori trase la GC.
  SDA face o politica MURDARA un numele unui dumnezeu diliu la cap si cu apucaturi.

  Paul Dan asta, ori e un naiv pierdut , ori un activist adventist ce-i pastreaza poza lui TW in portofel sau la cap, pe noptiera .

  Asa ca , nu-i nimic nou , e tot la fel .
  Adica totul e la fel.

  Inclusiv greata din partea-mi !!

 14. Marcus Crassus says:

  ge2oana,
  Ellen a fost foarte manipulativa si efectele negative pe care le-a lasat in urma ei probabil le contrabalanseaza pe cele pozitive; daca nu-si punea pecetea pe creationismul lui Burnett, sustinand ca i-a aratat Domnul direct din cer ca toate straturile se trag de la potop si ca pamantul are sasa mii de ani, forma asta de pseudostiinta n-ar exista azi iar creationistii ar fi mult mai moderati. Asa de la Ellen ideea a fost preluata de McCready Price, Marsh, iar de la ei a ajuns la Henry Morris si la toti evanghelicii pana la Ken Ham, Kent Hovind si Ray Comfort.
  Fara Ellen probabil muzeul creatiei n-ar exista, nici genul asta de apologet creationist agresiv.
  Iar fara creationismul evanghelic probabil miscarea noul ateism nu ar fi aparut in forma care e acum.

  @Edi,
  Apologetii au despicat firul in patru si aici si au gasit o interpretare mai umana a pasajelor cu amalgamari. Cu toate astea, cert e ca Ellen a afirmat ca unele rase sunt inferioare si degenerate.
  http://www.whiteestate.org/issues/amalg.html

 15. MC,

  Nu am nevoie sa despic firul in patru cu privire la o fraza, cand contextul general al scrierilor lui White arata clar ce crede ea despre culturile si rasele umane a caror istorie s-a desfasurat in afara schemei iudeo-crestine a marii lupte. Chiar daca nu sunt amalgamate, aceste rase sunt degenerate. A existat o degenerare progresiva a rasei umane de la Adam incoace, insa rasele „inferioare” sunt mult mai degenerate decat iudeo-islamo-crestinii din cauza idolatriei si a stilului de viata ne-biblic. Aceasta mentalitate nu s-a schimbat. A fi corect politic inseamna a nu spune ce gandesti. Uneori ma intreb daca YEC nu este doar o ideologie care justifica rasismul puritan si suprematismul anglo-saxon pentru omul de rand. Pentru cel educat glorificarea diversitatii este un mod subtil de a justifica auto-segregarea WASP („lasa-ma sa te las”). Cand eram in GA, SAU arbora tacit steagurile confederate in campus de Confederate Day, desi sunt foarte pro-diversitate.

 16. Marcus Crassus says:

  Edi,

  Pentru cel educat glorificarea diversitatii este un mod subtil de a justifica auto-segregarea

  E clar ca prin celebrarea diversitatii e incurajata ghetoizarea minoritatilor, insa nu-mi e clar ca asta ar fi o strategie deliberata; cum se impaca asta cu teoria vestului bolnav de vinovatie, cu Panda syndrome, in prag de moarte culturala etc.? Lefties saxoni isi pun pe lista de prioritati sa aiba cat mai multi prieteni din minoritati etnice sau sexuale; le creste stima de sine.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: