Come, Mister tally man, tally me banana

Ce frumos lucesc pe podium pantofii evanghelistului american.

Pe la inceputul anilor ‘90 ma aflam la o sesiune de intrebari si raspunsuri cu un mare, M-A-R-E evanghelist international, cand cineva l-a intrebat ce brand sunt pantofii pe care-i poarta. O intrebare bine pusa cuprinde jumatate din raspuns. Imaginati-l pe Ioan privind la picioarele murdare ale lui Isus si spunand: “nu sunt vrednic sa-i lustruiesc Gucci”. Prima jumatate a raspunsului este ca marele evanghelist nu are nimic in comun cu Evanghelia.

Atunci in ce consta misiunea evanghelistului? Este a doua jumatate a raspunsului.

Mai intai sa facem putina istorie.

Inainte de a fi numele unui chainstore de haine chic, termenul banana republic a fost folosit de muckrakers, jurnalistii care scurma in noroi (o specie pe cale de disparitie), cu referire la unele state din America Latina a caror economie se bazeaza pe exportul de fructe exotice si cafea. Anumiti oameni de afaceri au inteles ca este mai profitabil sa cumperi toata tara decat doar bananele si asa s-a nascut prima republica de banane. Pentru a transforma o tara intr-o republica de banane trebuie mai intai sa cumperi guvernul sau sa aranjezi o lovitura de stat cu ajutor militar si intelligence din US, pentru combaterea comunismului si “restabilirea democratiei”. Pasul urmator este implementarea unui proces drastic de privatizare a sectorului public, exproprierea fermierilor nativi si stabilirea unei enclave economice netaxabile sub capital strain. Institutiile statului, justitia si armata, lucreaza pentru gringos, dar taxele le plateste omul sarac. Modelul s-a extins la economii bazate pe minereuri, diamante, petrol si alte resurse naturale, din lumea a treia.

Exista insa o problema. Intr-o banana republic, puterea sta pe un scaun cu trei picioare: banii, armata si biserica. Ai pus mana pe primele doua, dar ce faci cu a treia, cand biserica a muscat din fructul oprit? Biserica Catolica din America Latina are multi scheleti in altar, dar vanzarea turmei nu este printre ei. Asadar, ce faci cand catolicii cocheteaza cu marxismul? Solutia sunt misionarii protestanti.

Probabil ca sunteti familiari cu experientele misionare traznitoare din America Latina. Se roaga omul pentru un avion, pac avionul. Se roaga pentru o statie TV, pac cecul de un milion. Am o singura intrebare: cum se face ca elitele latino-americane de religie catolica si in nici un caz entuziasti ai libertatii religioase, nu pun piedici in calea misionarilor protestanti, ci, dimpotriva, le acorda concursul? Raspunsul este ca pentru aceste elite locale, la fel ca si pentru partenerii lor transnationali care doneaza gras pentru “caritate”, “dezvoltare” si “educatie” in America Latina, misiunile protestante indeplinesc o functie vitala in re-educarea nativilor in spiritul eticii protestane (a se citi docilitate proletar-agrara) si, mai ales, in combaterea marxismului si a comunelor economice catolice inspirate din teologia eliberarii.

Aspectul care ne intereseaza aici este ca, in acest proces, evanghelicii si-au creat propriile republici de banane, nu numai in America latina, ci oriunde o economie in dezvoltare este reformata dupa modelul banana republic. Este vorba despre colonizarea bisericii locale care este transformata intr-o sucursala de rapoarte misionare spectaculoase. Scopul acestor rapoarte este sa arate celor de acasa ca exista o misiune mondiala vibranta si plina de succese, si sa justifice o naratiune eschatologica triumfalista si urgenta totodata. In cele din urma, este vorba despre profitul realizat prin sponsorizari si donatii.

Nu voi sustine aici ca Romania a devenit o banana republic (se poate argumenta), ci doar ca manifesta simptomele. Bananizarea evanghelismului este unul dintre ele.

7 Responses to Come, Mister tally man, tally me banana

 1. dorinvieru says:

  Toata iarna a fost invitat Godfrey Ngirishi sa tina evanghelizari in bisericile adventista din tara, bisericile pline dar cei care au ramas (daca au ramas) se pot numara pe degete.
  Bisericile din Romania mai supravietuiesc pentru ca copiii cu parinti adventisti raman in biserica. Dar si din acestia mai putin de jumatate.
  Cu media de varsta din ce in ce mai mare si cu 2 botezuri/5 ani, se vede cu ochiul liber ca biserica adventista din Romania este in moarte clinica.

 2. dorinvieru says:

  2 persoane botezate la 5 ani, nu 2 botezuri la 5 ani. Si in general si alea peste 50 de ani.

 3. Aurel Ionica says:

  EDMOND CONSTANTINESCU:

  Pentru a transforma o tara intr-o republica de banane trebuie mai intai sa cumperi guvernul, sau sa aranjezi o lovitura de stat cu ajutor militar si intelligence din US, pentru combaterea comunismului si “restabilirea democratiei”.

  Solutia sunt misionarii protestantii.

  Si iata cum gura prostului adevar graieste! Adica gura misionarului! Deci Edi stie ca americanii cind dau burse ca sa dea diplome lui Marciana ca sa vinda in “banana republica” ca Romania gogosi cu “liberarea” si “democratia,” cind trimit ajutoare prin “non-profit organizations” si cind vin “evanghelisti” ca sa le vinda romanilor gogosi cu raiul pe pamint cu strazi de aur de fapt sunt tot misionarii acelorasi sarlatani care vin sa jefuiasca si sa domenine pentru ca astia din “banana republics” ca Romania nu au creer si nu nu sunt in stare sa gindeasca. Si Edi stie ca era si el mare misionar si vindea gogosi cu raiul pe pamind care urma sa fie adus de “decrete duminicale,” iar acum este si mai mare misionar care vinde gogosi cu eliberarea omenirii de orice abuzuri si nedreptati prin eradicarea religiei si promovarea ateismului si secularismului. Si de unde a “descoperit” Edi aceasta noua “evanghelie” care in sfirsit va elibara “banana republics” la Romania? Pai tot de la luminatii astia americani care i-au binecuvintat pe romani cu niste rachete ca in caz ca rusii lanseaza niste bombe atomice in harta lor cu americanii, bombele alea atomice sa explodeze in capul romanilor si nu ale americanilor, ale francezilor, germanilor, sau britanicilor pentru ca daca se sparg niste capete de romani nu este nici o pierdere ca doar sunt capete timpite de care este lumea plina dar sa se sparga niste capete de americani, francezi, englezi, etc., asta ar fi o prierdere marea ca astea sunt capete cu adevarat destepte. Si Edi ne si spune care este dovada ca astia din “banana republics” nu-i duce capul sa-i intrebe pe “misionarii” astia ce marca sunt pantofii, cit au costat, si cine plateste? Si Edi ne divulga acest “secret” al lor ca “misionar” pentru ca stie ca romanii sunt atit de prosti ca niciodata nu are sa-l intrebe pe el cu ce-si plateste abonamentul la bazinul de inot acum cind este data afara si este deci oficial muritor de foame. Pei, deh, daca el este destept si noi suntem prosti, nu este numai drept ca el sa poarte pantofi din piele de sarpe si noi sa fim hrana pentru sarpele din pielea caruia sunt facuti pantofii lui?

  P.S. Polihroane, dupa ce mai ascult o data melodia aia a lui Belafonte, vreau sa ma duc sa iau medicamentele alea prescrise de tine, dar am o intrebare: Cu ce le platesc? Ma fac si eu “misionar” ca voi? Ne spuneti si nou cine va plateste si cit de bine sunteti platiti ca poate ne intereseaza si pe noi “meseria” asta a voastra.

 4. polihronu says:

  Aurica,

  invidia nu se trateaza decit cu indiferenta.

 5. Leo Brujbi says:

  Mai nene Aurica, acum inteleg eu de ce nu crezi in ievolutie…Se umfla pipota aia in matale si nu stii de ce !

 6. Strugurii din Romania sunt acri.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: