Cei putini, cei fericiti, cei vii

Modelele computationale in evolutia moleculara sunt ipoteze matematice. Aici trebuie sa fac doua precizari. Mai intai, ipotezele nu sunt derivate din observatie desi sunt verificate prin observatie. In al doilea rand, nu exista stiinta fara ipoteze.

O ipoteza verificata prin observatii devine o teorie, si o teorie confirmata prin testul falsificarii devine fapt stiintific. Un fapt stiintific este o teorie care a fost confirmata cu fiecare noua descoperire. Din acest motiv evolutia este un fapt stiintific, indiferent daca ne place sau nu.

Avem teorii si ipoteze care incearca sa explice evolutia. Pentru ca bioinformatica depinde de cea mai avansata tehnologie nu numai in secventa ADN dar si in computere, orice model computational este deocamdata ipotetic.

Aici avem un blocaj psihologic la crestinul conservator care este speculat de Intelligent Design. Orice ipoteza noua este o aventura intelectuala in necunoscut. Instinctele crestinului conservator sunt anti-aventuroase. El simte ca pierde terenul de sub picioare atunci cand nu are certitudini in alb-negru.

Argumentul principal impotriva heliocentrismului a fost acela ca era doar o ipoteza matematica. Ipoteza a devenit teorie numai dupa Newton, si nu a fost confirmata empiric decat in era spatiala. Sputnik a fost primul experiment uman cu legile lui Newton. Si totusi exista inca credinciosi geocentristi in toate religiile cartii. Este puterea instinctului. Istoria se repeta cu teoria evolutiei.

Sunt inca in circulatie carti si articole publicate acum doua decenii care sustineau ca genomul fiecarei specii este delimitat de granite impenetrabile, si ca genomul uman este radical diferit de al celorlalte vietuitoare. Notiunea ca omul este “un ordin diferit” este inca mentionata in literatura religioasa. (N. B. Omul este din ordinul primatelor deja de la Linnaeus). Un alt argument popular in literatuara creationista era acela ca omul din Neanderthal ar fi un doar Sapiens degenerat “din cauza pacatului”. Atunci cand biologia moleculara a confirmat inrudirea universala a lumii vii si diversitatea genului Homo, exponentii ID si YEC au uitat predictiile lor falsificate, la fel cum fusesera uitate predictiil mai vechi despre coloana geologica, placi tectonice, si datari radiometrice. La fel ca in cazurile precedente, a fost gasita o rationalizare superficiala si guerilla ID s-a mutat la frontierele stiintei evolutionare, unde ipoteze noi ofera un teren fecund pentru exploatarea fricii de necunoscut a crestinului conservator.

Voi caracteriza miscarea ID in cuvintele lui Nietzsche din Gay Science:

Among some pious people I found a hatred of reason and was well disposed to them for that; for this at least betrayed their bad intellectual conscience. But to stand in the midst of this rerum concordia discors [discordant concord of things] and of this whole marvelous uncertainty and rich ambiguity of existence without questioning, without trembling with the craving and the rapture of such questioning, without at least hating the person who questions, perhaps even finding him faintly amusing—that is what I feel to be contemptible…

Intr-adevar, fundamentalistul cel putin uraste ratiunea in mod deschis si isi inchide ochii la stiinta. ID-istul vede si nu se intreaba de unde si cum. Dimpotriva, el foloseste orice argument rational pentru a-l convinge pe fundamentalist sa-si inchida ochii ca oricum nu are ce vedea. Ratiunea este folosita impotriva curiozitatii intelectuale. Exista un singur raspuns: asa a vrut Dumnezeu. Restul este desertaciune si goana dupa vand – “that is what I feel to be contemptible…”.

In ce ne priveste, citez din aceiasi carte:

At long last the horizon appears free to us again, even if it should not be bright; at long last our ships may venture out again, venture out to face any danger; all the daring of the lover of knowledge is permitted again; the sea, our sea, lies open again; perhaps there has never yet been such an „open sea”.

Ceea ce se deschide in fata noastra este o aventura a cunoasterii cum nu era inca posibil acum doua decenii. Ma bucur ca nu am murit inainte ca acest orizont liber sa se deschida dincolo de Gibraltarul secolului. “We the few, we the happy, we band of brothers…” care am muscat din fructul cunoasterii oprite. Noi, cei vii. Cat despre morti, pot a-si ingroape mortii fara mine.

260 Responses to Cei putini, cei fericiti, cei vii

 1. Marcus Crassus says:

  Si daca la cimpi evolutia lucreaza mai repede deoarece se reproduc mai repede, de ce au ramas animale cu fundul gol tot timpul si nu au devenit Einsteini inaintea oamenilor iar la oamenii evolutia a lucrat rapid desi ei au aparut mult mai tirziu si in plus la ei evolutia lucreaza cu incetinitorul?

  Ipocrel Ionica,
  Cine sa te mai ia in serios daca dupa ce debitezi asemenea enormitati refuzi sa admiti ca ai gresit? Nu se prabusea cerul, nu insemna ca ai admis ca evolutia e reala; demonstrai doar ca esti capabil sa iti admiti o greseala, ca te-ai batut cu un om de paie.

  Sonata,
  Ai ales cel mai ieftin mod de a iesi dintr-o discutie; ca sa eviti sa adresezi argumentele lui Edi te-ai declarat inca odata ofensat doar pt. ca a insinuat ca ai fi creationist. Tu nu ai insinuat in repetate randuri ca Edi promoveaza filozofii gaunoase si ca e materialist?

  Si tu si AI comportati ca niste copii dornici de atentie; voi insiva sunteti dovada ca omul e la nivel emotional un cimpanzeu, iar folosirea cea mai comuna a ratiunii e pe post de sort de frunze, sa nu i se vada goliciunea. Pe urma dupa toata sarada asta va apucati sa strigati indignati: „muh respeeeeect”!

 2. @Marcus Crassus

  Ipocrel Ionica,
  Cine sa te mai ia in serios daca dupa ce debitezi asemenea enormitati refuzi sa admiti ca ai gresit? Nu se prabusea cerul, nu insemna ca ai admis ca evolutia e reala; demonstrai doar ca esti capabil sa iti admiti o greseala, ca te-ai batut cu un om de paie.

  Da’ voi, astia onestii, ce dreaqu tot bateti din gura degeaba? Adica, cu ce-a gresit? Ca a pus o intrebare la mintea cocosului? De-asta va tot cruciti voi in loc sa raspundeti? Sau asteptati sa intre in jocu’ de-a inrjuratu’ a la’ polihronu?

  Eu n-am nici o problema sa va injur daca va manca fundu’, da’ deja m-am plictisit si eu in tribuna de cand tot asteptand sa inceapa frun’ meci pe-acilea. In loc sa jucati mingea aia de la fileu cu care va tot laudati, ati adormit ca fecioarele neprihanite cu omu’ de paie-n brate.

 3. Aurel Ionica says:

  Da, mai, admit ca am gresit, desigur ca cimpanzeii sunt niste genii si au reusit sa ajunga asa de destepti datorita faptului ca ei se reproduc mai repede si evolutia a avut timp sa-i ajute sa ajunga genii, pe cind oamenii au ramas niste timpiti cu niste creere cit gamilia de ac asa cum sunte cele ale lui polihronu si Marcus Crassus deoarece oamenii se reproduc mai rar si au aparut mai tirziu asa ca evolutia nu a avut timp sa-i faca destepti. Dar nu trebuie sa ne facem griji ca in citeva miliarde de ani, si creerul unui polihronu si al unui Marcus Crassus are sa ajunga la nivelul ala al unui cimpazeu. Ce nu poate sa faca evolutia asta pentru cel care crede? Ei, vedeti ca si eu pot sa admit ca am fost gresit? Acum ma aplaudati pentru ceea ce am spus si pentru ca mi-am facut mea culpa?

 4. Marcus Crassus says:

  Adica, cu ce-a gresit? Ca a pus o intrebare la mintea cocosului? De-asta va tot cruciti voi in loc sa raspundeti?

  Paul Csavdari, de ce insisti sa fii ridicol? Ca sa pui o intrebare despre evolutie se presupune ca ai inteles definitia termenului, iar asta e la distanta de 2 clickuri de mouse, sau nici macar atat, fiindca si eu i-am explicat mai demult treaba asta, si Edi o repeta in nestire in ultimele emisiuni.
  Uite cateva intrebari din aceeasi categorie cu a lui Ionica:

  Daca broasca a evoluat sa fie verde pe spate si alba pe burta, de ce broasca mea de la usa e din aluminiu reflectant?!

  Daca lama a evoluat sa aiba blana care-i tine de cald, de ce lama de la aparatu meu de ras e cheala?

  Evolutia nu inseamna progres bai ‘creere’ patrate! Inseamna schimbare aleatorie guvernata de selectie, ca asa a fost definita de al care a creat teoria.
  Pe urma Ionica ar putea sa isi ceara scuze si pt anecdotele penibile cu omu care e chel, deci n-are cum sa fi evoluat din antropoide paroase. De alte animale chele ati auzit? De elefanti si rinoceri? De rase de caini care au devenit chele in urma selectiei artificiale? De ce rinocerul african e chel, in timp ce rinocerul european din timpul glaciatiunilor era lanos? Unde a evoluat initial homo sapiens?!

 5. polihronu says:

  MC,

  te rog eu nu-ti pierde vremea, si nu-mi atenua din placerea de a le trage peste bot ca la prostii ce sint. Nesimtitii astia care se cred intelepti nu sint demni decit de cele mai crase injuraturi. Nu au nici macar bunul simt de a intelege ce critica si resping. Si, dat fiind ca Edi le explica de ani de zile ce si cum, fara ca ei sa bage de seama, nu stiu tantalai mai scirbosi decit astia doi.

 6. @Marcus Crassus

  Deci asta-i „prostia” aia mare de-si tot incorda polihronu muschiu’ pe-aici? Ca acuma evolutia nu mai e „progres” ci e doar „schimbare”? Mama’ ei de alba-neagra, fack ce fack si tot peste ea dau… 🙂

  Va sa zica atunci cand vreun om de stiinta gaseste prin gropile prin care umbla ziua-namiaza mare vreun craniu din ala putrad de vechi ce e, se uita la el da’ nu-l intreaba pe colegu’ lui: „ma Vasile, ia zi-mi si mie, e mai mare craniu’ asta decat ala ce l-am gasit ieri?” iar Vasile, om de stiinta si el care stie cum vine chestia cu evolutia, n-o sa-i zica nici de-a dracu’ ca-i mai mare, ca asta ar suna a „progres” ori de unde sa stie el daca-i progres ori regres? Ca doar e clar ca mai mare nu-nseamna si mai tare, nu? Asa ca el ramane fidel „definitiei” din DEX si nu se-aupca sa raspunda ca prostu’ „Da mai, e mai mare!” ci o sa-i spuna cum scrie la carte: „Colega, nu te supara, da’ tot ce putem spune este ca acest craniu’ e schimbat!”.

  Da’ evident ca prostii nu inteleg cum vine chestia cu schimbatu’ ci ei cred ca a fost pus altu’ in loc ori ca-i schimbat asa cum se schimba banii la ghiseu valutar, si nicicum nu-s in stare sa priceapa ca craniu’ e schimbat asa cum zic aia de pricep cum e schimbatu’ fara progres ori regres.

  Si abia-acum pricep si eu de ce v-ati indignat voi astia desteptii cu indignare sfanta cand ati auzit blasfemia lui Aurel despre „evolutie”. Bine-ati facut! Cine-i el sa judece lucrarea „guvernata” de Sfanta Selectie?… 🙂

 7. polihronu says:

  Nu-i misto sa se-mputa si mai tare prostia discipolasului? Pupa-l-ar patratu’!

 8. Marcus Crassus says:

  „ma Vasile, ia zi-mi si mie, e mai mare craniu’ asta decat ala ce l-am gasit ieri?”Ca doar e clar ca mai mare nu-nseamna si mai tare, nu?

  Nu bai patratilor! Daca e mai mare atunci probabil e inrudit cu sapiens. Aveai habar ca neanderthalul si cromagnonul aveau capacitatea craniana mai mare ca a omului modern?
  Sau ca heidelbergensis tarziu ajunge la fel sa aiba craniul mai mare? Insa mai conteaza si morfologia; un craniu heidelbergensis e alungit, fruntea e plata iar arcadele extrem de proeminente, aspecte care-l diferentiaza clar de sapiens.
  Sunt multe alte caracteristici relevante pentru compararea scheletelor de hominizi; prezenta sau absenta crestei sagitale; fragilitatea dintilor; oase care indica mers biped (oasele gatului, femurul, rotula, orientarea degetelor la picioare etc). Axiologie exista numai in capul vostru; nimeni nu spune ca vreuna din caracteristicile astea inseamna progres sau calitate superioara; tot ce pot spune este cat de mult se apropie de scheletul altor specii, indicand spre o tranzitie. In coroborare cu stratul geologic, varsta fosilei si zona geografica in care a fost gasita, se pot trage niste concluzii interesante (ca sa nu mai mentionez compararea genomurilor).

 9. Ianis says:

  Dragul de Paulica, cum incearca el sa fie ironic dar sfarseste in a (se) fi ironizat. Karma 😉

 10. polihronu says:

  Idioti mindri de ignoranta lor. Si incununati cu nesimtire.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: