Primul Adam

44 Responses to Primul Adam

 1. Aurel Ionica says:

  Mda, foate interesant! Anticii erau copii la minte si vorbeau numai in basme si povesti, cu zei, zeisori, si ilene cosinzene. Canaanitii insa aveau basme frumoase cu o gramada de zei si zeite intre care pina si Lucifer era zeu bun si care s-a pocait dupa ce s-a razvratit, dar evreii si crestinii au stricat basmele alea frumoase ale canaanitilor eliminind tot felul de zei si zeisori buni inclusiv zeitele iar pe Lucifer care era balaur bun l-au facut drac impielitat si au pastrat un singur zeu si care este de fapt mai drac decit dracu. Si aceasta prabusire de la religia aia canaanita care era o culme de civilizatie si de umanism la iudaism si crestinism care sunt culmea stupiditatii se datoreaza faptului ca omenirea nu a avut gindirea asta analitica si filozofica pe care a descoperit-o acum domnul pastor la batrinete. Unde esti, nene gigialuarvinte, sa-mi freci putin ridichea ca eu ridiculizez pe “invatatii” astia carora li se rotesc ochii-n cap cit sunt ei de destepti fata de aia anticii care erau niste idioti?

 2. polihronu says:

  „anticii care erau niste idioti”

  Nimeni nu va poate impiedica sa vi-o frecati cit vreti (jiji nu e niciodata prea departe), ca doar e marota voastra, de fabricatie proprie.

 3. eu chiar acum cateva zile ma intrebam de ce la gen 1 zice ca Dumnezeu l-a facut pe om dupa chipul sau ,iar in geneza 3 zice ca omul dupa ce a muscat din fruct „a devenit ca unul din Noi”

 4. Bun, exceptional. Multe lucruri pe care nu le stiam.

 5. Ioan Sabau says:

  Acum vreo 2000 de ani un Om zicea ca exista doua tipuri de cunoastere, o cunoastere a lucrurilor pamantesti(o cunoastere a firii, a carnii, materiala) si o cunoastere de sus (epignosis). Mi se pare ca aceasta cunoastere de sus, tocmai a fost etichetata drept „beatitudine animalica”, rastalmacite fiind si cuvintele apostolului Pavel, care numeste cunoasterea strict rationala „cunoasterea copilului” – a celui care se hraneste cu lapte si nu invers. Cei care se hranesc cu hrana tare sunt chiar cei care au avansat in cunoastere, care au ajuns la cunoasterea totala, cunoasterea rationala + cunoasterea de sus. Apare firesc intrebarea : „pe cine sa iau drept sursa de autoritate, pe EC sau pe Hristos?”. Intrebarea in sine e o capcana, pentru ca trimite exclusiv spre un raspuns „rational”. Raspunsul e in fiecare dintre voi!

 6. polihronu says:

  „cunoasterea rationala + cunoasterea de sus”

  Sa vezi minune! Duhul insusi a grait in vremurile din urma si ne-a spus ca exista un singur soi de cunoastere – care nu se intreaba „pe cine sa iau drept sursa de autoritate?”. Un soi divin, venit de sus: ratiunea.

 7. Ioan Sabau says:

  Da Nicodime, duhul acestor timpuri !

 8. Ioan Sabau says:

  Daca nu te poti ridica deasupra lui, cu nici un chip nu vei pute vedea Imparatia!

 9. polihronu says:

  Nici Duhul lui Pavel nu era decit „duhul acelor timpuri”. Si inca de atunci ne spunea ca imparatia a venit deja, e in(tre) noi. Astia cu ochii cascati dincolo de orizont n-aveti decit sa asteptati alta.

 10. Ianis says:

  Ioan Sabau
  „pe cine sa iau drept sursa de autoritate, pe EC sau pe Hristos?”

  Cand ai vorbit ultima data cu Hristos si ce informatii ti-a oferit cu privire la subiectul prezentat de Edi in videoul postat mai sus?

 11. Ianis says:

  Octavian Matei
  Cu riscul de a ma repeta, iti reamintesc ca Geneza este o compilatie de mai multe texte care, la randul lor, s-au inspirat din izvoare mult mai vechi.
  Teologia crestina le abordeaza intr-un mod destul de reductionist, ca si cum ar fi un text unitar, cu cap si coada. De aici si noianul de interpretari, care mai de care mai colorate

 12. Fapt este ca apocaliptica iudaica si cea crestina s-au intors la izvoarele canaanite pre-mozaice. In opinia mea, asta a fost rezultatul unei reveniri la zeitgeistul din mileniul 3 in epoca elenistica. Ugaritul era o civilizatie super-avansata la timpul sau si mitologia lui reflecta o intuitie a ambiguitatii si tragismului existentei specifica civilizatiilor avansate (ex. existentialismul si nihilismul modern). Elenismul era la randul lui un varf de civilizatie, grecii venisera cu tragedia si cu filozofia post-socratica la care naratiunea mozaica nu oferea raspunsuri pe masura. Sa nu uitam ca Iov si Eclesiastul vin din aceiasi epoca. Iov accepta Leviatanul ca „jucarie” a lui El iar Eclesiastul este aproape existentialist.

  Apocaliptica este raspunsul unei religii primitive la o civilizatie avansata dincolo de weltanschauung-ul pe care l-a canonizat in scrierile ei sacre. Scopul ultim este sa excluda aspectul de ambiguitate si tragism. In cazul nostru, dialectica Leviatanului este rezolvata maoist, ca contradictie fara negarea-negatiei. Tabloul ugaritic este accpetat dar este retusat fara nuante si umbre. Fundamentalsimul crestin/iudeo/islamic face acelasi lucru in zilele noastre, oferind raspunsuri apocaliptice la o problematica devenita prea complexa pentru raspunsurile traditionale.

 13. Ioan Sabau says:

  „Nici Duhul lui Pavel nu era decit „duhul acelor timpuri”. Si inca de atunci ne spunea ca imparatia a venit deja, e in(tre) noi. Astia cu ochii cascati dincolo de orizont n-aveti decit sa asteptati alta.”

  Nicodime , Nicodime !

  Pavel spunea adevaru! Imparatia a si venit ! Faptul ca tu nu vez,i nu schimba cu nimic acest lucru! E doar problema ta, n-o transfera !

 14. Ioan Sabau says:

  ianis : ” Cand ai vorbit ultima data cu Hristos si ce informatii ti-a oferit cu privire la subiectul prezentat de Edi in videoul postat mai sus?”

  Prietene, esti stupid!

 15. Ioan Sabau says:

  Edi : lasa dracului apocaliptica …in amarul ei !

 16. Ioan Sabau,

  Eu asi lasa-o da’ nu ma lasa ea.

 17. geronimo1123 says:

  Ar fi fost interesant de verificat sursele Genezei daca ar mai fi existat Biblioteca din Alexandria. Se pare ca exista un volum care cuprindea istoria de la Creatie la Potop, o perioada de peste 400.000 de ani. Este posibil ca Biblioteca din Vatican sa contina si astfel de secrete?

 18. polihronu says:

  „Faptul ca tu nu vez,i nu schimba cu nimic acest lucru! E doar problema ta, n-o transfera !”

  Nu eu astept inca imparatia, Sabaulica!

 19. Ioan Sabau says:

  ” Nu eu astept inca imparatia, Sabaulica! ”
  Mda….cam asta ar fi tot!

 20. Ianis says:

  „Prietene, esti stupid!”
  Mai sus invocai prezenta duhului. Pare ca a picat deja peste tine, cu mare troznet peste emisfera stanga 🙂

 21. Ianis says:

  geronimo1123
  Din cate stiu, povestile despre „Adam” vin din mitologia sumeriana si babiloniana. De unde ai auzit de cei 400 000 de ani? 🙂
  Nu de alta dar scrisul are o istorie mult mai recenta. La fel si civilizatiile care ar fi putut inregistra o istorie.

 22. geronimo1123 says:

  Ianis,

  „We have far surpassed the science known to the ancient world. But there are irreparable gaps in our historical knowledge. Imagine what mysteries about our past could be solved with a borrower’s card to the Alexandrian Library. We know of a three-volume history of the world, now lost, by a Babylonian priest named Berossus. The first volume dealt with the interval from the Creation to the Flood, a period he took to be 432,000 years or about a hundred times longer than the Old Testament chronology. I wonder what was in it.” – Carl Sagan, Cosmos

 23. Edi Constantinescu,

  In Biblie se spune ca canaanitii isi ardeau copiii sacrificandu-i lui Baal si Moloh. Putem considera superioara o asemenea civilizatie ?

 24. Ianis says:

  AV
  Apologetica exterminarii din VT trebuie luata cu multa sare, ca orice material din specia asta. Doar nu te-ai fi asteptat la o imagine idilica si romantica a canaanitilor, nu? Si daca sacrificiile ar fi fost adevarate (toate popoarele civilizate le practicau, chiar si evreii civilizati ulterior), de cand e asta o justificare pentru exterminare?

  Pastrand logica ta: un popor care consulta si urmeaza orbeste un profet care vorbeste cu magarite ti se pare superior?
  (ma rog, columbienilor, mari iubitori si futaciosi de magarite, istoria lui Balaam s-ar putea sa li se para fascinanta)

 25. Ianis,

  A, nu, in niciun caz nu justific logica exterminarii. Pentru ca, pana la urma, a veni peste un popor si a omori tot, inclusiv copiii, dovedeste ca nu esti cu nimic mai bun. Daca aia isi sacrificau copiii, evreii ar fi trebuit sa-i apere si sa-i salveze, nu sa-i ucida. Unde mai pui ca si violau virgine. Plus ca si evreii practicau intr-adevar sacrificii umane. A se vedea citatul din Levitic , cap 27, versetul 29 – 9. „Orice om afierosit cu jurământ nu se răscumpără, ci trebuie să se dea morţii.”
  Mai e si povestea lui Iefta etc. Nu-i scuz cu nimic pe evrei. Ziceam doar ca nici cananeenii nu pareau prea civilizati.

 26. Ianis says:

  Daca e sa judecam civilizatia dupa numarul crimelor, epoca moderna (cu un Hitler, cu masacre si purificari etnice prin America, Africa, Asia sau Europa, cu razboie nucleare, etc) sta mult mai rau decat canaanitii.

  De ce judeci o „civilizatie” dupa o etica moderna (si aia duplicitara, vezi paranteza anterioara)? Canaanitii locuiau in cetati, duceau viata sedentara, erau condusi de legi, aveau paturi sociale, aveau un sistem de scriere. Adica exact elemente care definesc o civilizatie.

 27. Ianis says:

  Din punctul de vedere al scriitorilor Pentateucului, nici Egiptul n-ar fi prea civilizat, nu-i asa? 🙂

 28. polihronu says:

  O discutie relevanta aici.

 29. Sunt unele pasaje vetero-testamentare unde pare ca Iahve interzice sacrificiile umane insa, coroborat cu alte pasaje care ingaduie sacrificiile, se pare ca Iahve interzice doar sacrificiile facute un numele altor zei precum Baal sau Moloh, dar nu si sacrificiile in numele sau.
  Articolul citat de Polihronu e elocvent.

 30. Ianis says:

  Iahve interzice si permite dupa cum dicteaza ideologia partidului

 31. Nou atentat terorist in Franta cu zeci de morti si raniti. Se pare ca Islamul nu mai are rabdare.
  Cred ca nu se poate lupta impotriva lor decat cu propriile lor arme. Armele democratice s-au dovedit ineficiente. In opinia mea, trebuie raspuns cu aceeasi moneda. Statul Islamic trebuie ras de pe fata pamantului. Serviciile secrete trebuie sa devina mai eficiente. Trebuie organizate atentate in replica in tarile islamice care sustin terorismul cum ar fi Arabia Saudita. Nu ma refer la atentate sinucigase ci nitel explozibil acolo. Stiu, e cinic ce spun dar alta sansa de a-i distruge nu e .

 32. Ianis says:

  Sper ca glumesti.

 33. Nu, deloc. Ce alta solutie vezi ?

 34. Ianis says:

  Ai epuizat variantele cu rugaciunea? Dar cea cu „pot totul in Hristos, care ma intareste”?

 35. Nici nu am sustinut vreodata ca rugaciunea trebuie folosita in asa ceva.

 36. Ianis says:

  Dar ce zici de varianta lui Isus, cu intorsul celuilalt obraz?

 37. Asta nu e o lege. nu e un legalism. E ceva general si orientativ. De la caz la caz.

 38. Ianis says:

  In cazul de fata nu se aplica? E mai de dorit macelul reciproc?
  „cu propriile lor arme” – nu ti se pare cam mult?

 39. geronimo1123 says:

  AV,

  Ai acelasi discurs ca si Putin. Personal nici eu nu vad alt fel de raspuns la asemenea extremism religios. Probabil ca acum cei ce au puterea aceasta vor sa fie corecti politic. Este destul de greu sa actionezi impotriva ISIS fara ca sa moara si oameni civili, stiindu-se ca militantii ISIS s-au inconjurat cu civili, unii fiind tinuti cu forta. Este de urmarit care va fi punctul de cotitura in aceste politici militare.

 40. ISIS oricum trebuie distrus. Asta e clar. Si daca se vrea, fortele occidentale ar putea face asta in mai putin de 6 luni. Nu inteleg de ce nu isi unesc fortele sa rada SI.

 41. Ianis says:

  Poate intereseaza pe careva:

  Scientists Trace Society’s Myths to Primordial Origins

  Analyzing how stories change in the retelling down through the generations sheds light on the history of human migration going as far back as the Paleolithic period

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: