Epikuros nu intra in Imparatie
30 august 2016 14 comentarii
omul va supravietui, mai mult, va invinge
30 august 2016 de Edmond Constantinescu 14 comentarii
Filed under Editorial Tagged with Cunoastere Stiintifica, Epikuros, Stiinta si Religie
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
„Dilema ramane…”
Tocmai asta vroiam sa stiu: ce cauta Dumnezeu in acest Univers ? Si ca raspuns: „dilema ramane…” Bine, sa il parafrazam totusi pe Alecsandri:
La răsăritul stiintei se-nchină apusul credintei.
DV,
Dilema ramane pentru ca nici omul nu este mai acasa in univers decat Dumnezeu. Omul are ceva in el insusi care il face sa se gandeasca la „altceva” decat cosmosul. Pana ce omul va devnii el insusi/va gasii ce cauta, sau va capitula, dilema ramane.
Am și eu o întrebare, nu este chiar 100% în contextul celor discutate dar îndrăznesc: În univers se vorbește de distanțe colosale dintre pamantul nostru și alte stele pe care noi le putem observa foarte bine pe bolta cereasca. Dacă distanța de la respectiva stea până pe pamânt este undeva la ordinul milioanelor de ani lumină, cum a ajuns lumina pe suprafata pământului în contextul în care el ar avea în jur de 6000 de ani, iar universul la fel, iar respectiva stea la fel … ?
CRU,
Dupa cum pui intrebarea tind sa cred ca tu interpretezi literal Geneza cu privire la origini si ca aceste distante colosale sunt de fapt niste inventii ale oamenilor de stiinta. Daca chiar esti interesat de un raspuns, si nu vrei doar polemica, il poti gasi in cartea Big Bang (http://www.humanitas.ro/humanitas/big-bang). Pentru asta trebuie sa fii dispus sa accepti ca Biblia nu este o carte de stiinta si sa fii pregatit ca studiind stiintele naturale sa mai renunti la cate vreo doctrina din copilarie. Ai stomac pentru asta ?
geronimo1123,
Nici nu am intrat bine în clasa de studiu şi deja mi-ai pus pistolul la tâmplă.. Deja ţi-ai făcut o părere despre mine, poţi liniştit să mă arunci la coş. Asemenea atitudini sunt dezonorante fie că sunt exprimate de creaţionişti, fie de evoluţionişti . Ai o interpretare proastă, textuală a întrebării mele. Dacă analizai contextul în care am exprimat-o vedeai că nu pun o întrebare, al cărei răspuns cimentează ideea unui univers bătrân, doar pentru a-mi autoflagela mintea creaţionistă. Cât despre cunoaştere doresc că te asigur că la mine nu trece prin stomac.
cungurean
Abordarea defensiva sau agresiva n-are rost, e evident ca nu cunoasteti pozitia celuilalt 🙂
Ca sa raspund si eu la intrebarea ta: Domnul a facut o minune si a teleportat lumina la granita a 6000 de ani astfel incat cel credincios sa aiba si o baza rationala pentru credinta lui (de dragul pamfletului a trebuit sa ma folosesc de limbaj de lemn si nonsens logic )
@cungurean
Clasa de studiu?… Hehehe… 🙂
Aici, pana mai ieri, adica inainte ca Edi sa bata palma cu Jiiizzzzaaazz Market, aveai voie sa spui orice si sa polemizezi cu oricine, de pe picior de egaliate, iar cine intra pe forum era avertizat ca aici e JUNGLA si rezista numa’ cine se tine bine pe picioare, dar acum jungla a fost defrisata ca sa cultive Ianis castraveti pe care sa-i vanda cruzi la sac ori murati la butoi, ca doar oricine-i pe Market negustor se numeste. Asa ca s-a terminat cu polemicile, de-acuma trebuie sa-ti deschzi gura doar ca sa ti se bage raspunsu’ pe gat, dupa cum bine zice geronimo:
CRU,
Stelele pe care le putem vedea foarte bine de pe pamant, asa cum spui, fac parte din galaxia noastra, iar unele dintre cele mai departate ( vizibile cu ochiul liber ), par a fi Pleiadele (Closca cu pui ) la o distanta de Terra de cca. 380 ani lumina. Pe langa cele doua mii, dupa parerea altora, sase mii de stele vizibile pe cerul noptii, mai putem observa si doua galaxii ; Andromeda, vecina nostra situata la 2,5 milioane ani lumina si Norul lui Magelan, o galaxie pitica care orbiteaza Caleea Lactee si poate fi vizibila doar din emisfera sudica, deci, nici vorba ca lumina unor stele aflate la milioane de ani lumina sa loveasca pamantul. Daca lovesc ceva, atunci este retina globului ocular cand ele sunt privite prin telescop. Revenind mai acasa si la cei sase mii de ani ai Universului, evident ca acestia sunt mai mult de atat, din moment ce putem vedea centrul galaxiei noastre situate la 27.000 ani lumina si Andromeda, 2,5 milioane ani lumina.
all the best.
CRU,
Succes in cautarile tale.
Jungla poate fi nedreapta uneori.
In 1912 Henrietta Leavitt a studia stelele variabile cefeide si a aratat ca perioada lor de variatie poate fi folosita pentru a determina stralucirea lor reala si distanta pana la ele.
Sorry about the „warm” welcome!
anonymous, geronimo1123 , Ianis
Mulțumesc pentru răspunsuri.
Edi Constantinescu,
Ma preocupa mult o afirmatie a dvs: „orice templu este o forma de idolatrie”. Ati putea explica in cateva propozitii aceasta afirmatie ?
Apropos de stiinta si evolutie. Acum cateva zile am provocat pe un creationist sa-mi dea un singur exemplu de mamifer modern descoperit in acelasi strat cu un dinozaur. Si el ma trimite la asta.
https://www.newscientist.com/article/dn8769-jurassic-beaver-find-stuns-experts/
Castor in jurassic. Stiti ceva de asta? Este cu adevarat castor sau altceva ?
Not a good example. Si pentru edificare, see this.
Am o rugaminte. Ma poate ajuta cineva cu o explicatie sau un link ca sa inteleg mai bine cum anume a creat Craig Venter primul genom bacterian artificial. Fiindca sunt unii, creationisti, care spun ca organismul creat de Venter are o treime din genele necesare supravietuirii cu rol necunoscut. Imi spune un creationist pe facebook : ” Cum poti sa creezi ceva daca o treime din lucrul creat de tine are un rol necunoscut ? Nu e foarte simplu de inteles ca omul a luat ADN-ul unui organism deja cunoscut si a eliminat din el anumite parti adaugand altele care nu au nici un rol in dezvoltarea acelui organism cam cum sunt comentariile dintr-un program software ? ”
Si apoi ma trimite la urmatorul link
https://www.quantamagazine.org/20160324-in-newly-created-life-form-a-major-mystery/