Ekleipsis

Am privit eclipsa într-un loc simbolic. Nu mă refer la observatorul din Chicago. Cerul a fost acoperit de nori și, pe deasupra, eclipsa era parțială aici. Am privit-o din parcarea unui sex-shop, singurul semn de civilizație în afara silozurilor și culturilor de porumb industrial, undeva în sudul statului Illinois.

Simbolistica observatorului nostru improvizat ține de un anumit entuziasm pe care l-am simțit încercând să retrăiesc înfiorarea scribilor haldei care au curvit cu oștirea cerurilor în antichitatea biblică.

Apocalipsa lui Enoh ne spune că astronomia antică s-a născut atunci când îngerii care și-au luat neveste dintre ficele oamenilor i-au învățat pe copii lor căile corpurilor cerești, scrisul pe papirus, farmakea (vrăjitoria) ierburilor de leac, tehnologia armelor de bronz și, last but not least, albastrul de ochi, pentru care a fost aruncată pe fereastră managera sex-shopului fenician din Israel.

Legenda reflectă suspiciunea triburilor de nomazi față de civilizația agrar-urbană și revoluția științifică a epocii bronzului. Conflictul s-a păstrat până în timpurile noastre. Eclipsa, luna roșie, căderea de stele, trebuie privite cu temeri apocaliptice. Curiozitatea științifică este păcatul originar al civilizației.

De la scribii haldei gândul m-a purtat la filozofii greci. Grecii au calculat circumferința pământului și a lunii, distanța până la lună și chiar la soare, desenând triunghiuri și cercuri pe nisip.

A fost descoperit chiar și un computer analog pe care grecii îl foloseau să prevadă eclipsele de lună și soare, și data olimpiadelor.

Multe din realizările științei grecilor sunt cunoscute din Istoria Eclesiastică a lui Eusebiu din Cezarea. Eusebiu considera că întruparea Logosului a venit la ”împlinirea vremii”, după ce știința și filozofia au descoperit Logosul – Rațiunea. Înțelegem că Eusebiu se aștepta ca creștinismul să inaugureze o nouă eră de aur a științei și filozofiei. Un secol mai târziu a fost ucisă Hypatia. Moartea ei a însemnat începutul unei eclipse de o mie de ani.

Eclipsele spiritului, la fel ca cele ale soarelui, sunt evenimente periodice. Mi-am amintit de Hypatia în timpul eclipsei. Mi-am amintit că Rațiunea a intrat iarăși în eclipsă. Cuvântul grec ekleipsis înseamnă întunecare sau prăbușire. Cât va dura de data aceasta?

E luna August. Plăjile sunt pline. Facebookul e saturat de pântece leneșe unse cu sunscreen și costume de baie din branduri care propovăduiesc profeția Apocalipsei că ”marea nu va mai fii”. Fără să știe de ce, fundamentaliștii au dreptate când spun că bikini sunt ”ca-n zilele lui Lot”. Nu mă refer la prejudecăți puritane (doamne ferește) ci la ”un foc veșnic” (Iuda 7) descoperit nu pe insula Patmos ci pe Atolul Bikini.

În aparență, marea este acolo unde era și pe vremea grecilor. Dar marea grecilor, Thalassa, Thalassa, nu mai există.

Provoc pe orice om modern aflat în vacanță la mare să încerce să calculeze distanța până la Lună desenând figuri geometrice pe plajă. Avem computere miniaturizate care ne pot arăta timpul și locul oricărei eclipse cu mii de ani în urmă sau în viitor. Ne imortalizăm digital pântecele leneșe sau soțiile martirizate întru dietă și le expunem pentru audiențe globale.

Dar nu mai desenăm cercuri pe nisip și plaja noastră nu se mai învecinează cu Universul. Apocalipsa s-a împlinit. Ni s-a luat marea.

Poate într-o zi vom crea Thalassa pe Marte.

11 Responses to Ekleipsis

  1. taranprost0 says:

    M-am bucurat inca o data de stil,ironie,analogii indraznete. Oameni care sa calculeze distanta pana la luna desenand pe nisip nu stiu. Dar stiu un mecanic si agricultor( unul din unchii mei) care dupa o zi de facut zidarie se scula de cateva ori pe noapte sa vada cum se miscau constelatiile sudului( in Namibia) fata de batul pe care il infipsese in nisip. Exista curiozitate genuina,exista inca travaliu intelectual,numai sa nu-l cauti neaparat in aulele universitatilor.

  2. Daca biblia este o carte autocenzurata atunci codul secret al bibliei in ebraica este adevarat sau mai este adevarat ”

  3. taranprost0 says:

    Am admirat inca o data in comentariile de natura politica distinctia dintre luciditate si atat de comunul si gregarul cinism pe care stiti sa o faceti
    .

  4. taranprost0 says:

    Nu e deloc usor sa o cultivi pe prima si sa il eviti pe al doilea.

  5. taran,

    Și eu îmi amintesc cu nostalgie de nopțile de vară (mai ales în Dobrogea) când pălăvrăgeam cu vreun Moromete despre stele. ”Calea lactee e galaxia privită în muchie” îmi explica odată un bătrân plugar. Oamenii știau mai mult decât te așteptai și gândeau logic.

    Aici în Chicago cunosc câțiva intelectuali frustrați din România care îi mustră pe unii din biserica mea că se lasă ”spălați la creier de Edi” și nu ascultă de ei, oameni cu facultate, când e vorba de evoluție și alte lucruri grele pe care numai cineva cu școală ca ei le pricepe cât sunt de false. Firește, când au nevoie de un împrumut (de obicei returnabil la o dată nedefinită) apelează tot la ”țăranii” ăștia. Școala nu a dat nimănui mintea pe care nu o are dar o poate lua.

  6. taranprost0 says:

    Un profesor de istorie de la Yale spunea ca evul mediu intunecat ( eclipsa ) a inceput odata cu secolul 20 cand nu s-au mai predat latina si greaca in scoli.

  7. taranprost0 says:

    Ma tem ca folositi termenul „intelectual” pentru persoana cu ocupatie intelectuala. Nu de putine ori intre cei doi este o distanta astronomica.

  8. taranprost0 says:

    Spun asta ptr ca a nu crede in a doua decada a sec. XXI in evolutie este,dupa mine,dovada clara a(sa fiu bland) provincialismului intelectual.

  9. taran,

    În România ceaușistă ”intelectual” era un statut social pe care îl atingeai absolvind o școală. De unde fumurile. Am folosit termenul în sensul în care îl înțeleg domnii respectivi.

  10. Iar in the ”brave new world” în care am intrat după demisia comunismului poți să începi un program de PhD bou și să îl termini vacă. Doar trăim în era trans.

  11. taranprost0 says:

    ” Daca vezi un om important pe ganduri,cel mai probabil se gandeste la mancare.”Pascal(aprox.)

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: