Evolutie – Revolutie – Reformatiune
2 noiembrie 2017 15 comentarii
omul va supravietui, mai mult, va invinge
2 noiembrie 2017 de Edmond Constantinescu 15 comentarii
Filed under Video Tagged with Aniversarea Reformatiunii, Crestinism Agnostic, Noul Ateism, Revolutia Internetului
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Ten Books That Screwed Up the World: And 5 Others That Didn’t Help by Benjamin Wiker.
Apropo de (r)evolutie – si pentru a intelege cit de mare e cacatul elefantului de azi.
Thanks Poli. Mi-a scapat numele si titlul exact. Tipul e un arzator de carti dupa cea mai autentica traditie. Barry Goldwater: alt fel de republican. Lumea crede ca traditia republicana inseamna Regan si dreapta crestina. De fapt astia sunt impostorii.
„arzator de carti”
Lumea uita ca sint si catolici la Discovery Institute.
„impostorii”
Mi-au placut mai ales tirada lui impotriva iluziei ca experienta in business te califica pentru demnitate publica, si precizarea din final a realizatorului cu privire la nasterea lui Goldwater in afara US – ambele savuroase in Trumpistan.
Mie mi-a placut cel mai mult declaratia: „Nu poti traii 80 + ani fara sa-ti schimbi ideile”. Nu inteleg cum e posibil ca indivizi pe care-i cunosc de 30 de ani sa repete aceleasi lucruri timp de decenii fara nici o schimbare.
Amputarea spiritului protestant -reformator,duce la ignoranta masiva !
“ignoranta masiva”
Dar nu din aia care pune virgula intre subiect si predicat. Asa da!
eddieconst
Daca sufletul nu exista si daca constiinta de sine nu-i decat rezultatul unei inlantuiri de procese electro-chimice, care odata cu moartea creierului inceteaza, te intreb care e sensul zbaterii tale, de ce te lupti sa „reformezi”, adica sa inlocuiesti o forma cu alta? Canta-ne uvertura? Sa nu zici ca nimic! Un raspuns sincer ar fi de dorit, dar fie si unul nesincer, numai raspuns sa fie!
Sufletul exista ca realitate virtuala. Dar asat se poate spune intr-un sens restrans si despre lume. Nu este solipsism. Inainte de a ma raporta la realitate trebuie sa am conceptul realitatii. Asta ma face sa fiu adeptul idealismului filozofic cu toate implicatiile lui. „Omul este un dublet empiric transcendental”, unde transcendentalul este virtual. Daca activitatea creierului (partea empirica) inceteaza ramane ceva in lumea virtuala creata de mine dupa idealurile pe care mi le-am insusit. „Nimeni nu traieste pentru sine si nu moare pentru sine”.
Apoi, eu nu am spus nici o data ca nu cred intr-o forma de viata viitoare, dar resping idea unei substante metafizice care supravietuieste corpului. Daca mintea mea virtuala va supravietuii in al dublet empiric transcendental o sa-ti spun dupa ce aflu, doar fi atent la cartile alea miscatoare din biblioteca cand bat din gaura neagra.
Mai ales cand spiritul amputat este inlocuit cu limba prostetica de lemn.
eddieconst
Lumea asta virtuala e generata de vreun suport fizic si e pastrata pe vreunul au ba. Daca nu, imi pare ca vorbim ca sa ne auzim. Cat despre vorbire, ca-i din lemn de trandafir ori din scandura palmasa, tot de lemn e. Ar fi o nadejde, am retinut-o la un topic anterior, si anume, continutul creierului tau, toate idealurile insusite cu multa truda, sa fie varsate pe vreun suport HDD sau SSD, asta daca nu dai coltu’ inainte ca visul(virtualul), sa devina realitate. Chiar si asa, daca ne raportam numai la 14 miliarde de ani, cat crezi ca va rezista HDD-ul? Da’ hai sa zicem ca nu transpiri pentru tine ci pentru ceilalti – asta-i din categoria ideilor de lemn. Sa luam ipoteza de valida totusi, asa de dragul discutiei si sa zicem ca vei ramane in memoria posteritatii(vezi Eminescu despre posteritate si recunostintele ei), cat va supravietui aceasta memorie Gaia, asa dupa estimarile tale, zi-le pe alea mai generoase?
Intreb din nou: care e rostul framantarilor tale? Supravietuirea vremelnica a amintirii tale?
„doar fi atent la cartile alea miscatoare din biblioteca cand bat din gaura neagra.”
Vad ca te-a lovit Interstelarul. Ar fi necinstit sa zic ca pe mine nu. Oare de ce?
Intrebarea ramane!
Suportul fizic al lumii virtuale este creierul uman (cu extensiile lui). Pana acum nu cunoastem altul. Si mie imi place sa sper ca exista ceva dincolo de moarte dar recunosc ca nu exista dovezi. A cauta „slava, cinstea si nemurirea” este o problema de „a face” nu de „a crede”.
eddieconst
Orice actiune umana urmareste un scop! Sigur, disecand existenta decelam o sumedenie de scopuri, dar toate obiectivele mititele, medii, si mari sunt doar pasi intermediari in atingerea telului final. Daca nu CREZI ca atingerea lui e posibila nici nu te apuci de treaba. Asadar la pasajul cu „a face nu a crede” ne mai gandim putin. Nu poti cauta slava cinstea si nemurirea fara credinta in existenta lor. Tu nu te indoiesti de faptul ca ele sunt pe undeva, atata doar ca nu ti s-au aratat, prin urmare consumi energie pentru a le gasi.
Speranta asta in existenta dupa moarte, o practici asa de placere, vreau sa zic cum practici un sport in timpul liber? Ai fi unic.
Suntem pe cale sa ne lamurim, mai raman totusi cativa pasi, prin urmare intrebarea ramane:
Daca nu cunoasti nici un alt suport, in afara creierului si extensiilor sale(cat se poate de fizice si ele), pe care sa fie pastrate rezultatele framantarilor tale mai mult de doua trei generatii, hai patru, ca sa nu ma acuzi de zgarcenie, CARE-I ROSTUL?
Pentru ca imbina cele doua dimensiuni despre care vorbea Sorin: intelegerea matematica a universului si misterul existentei care sfideaza orice logica. Parafrazandu-l pe Kant: „Gaurile negre deasupra mea si gaura neagra in mine”.