Opiumul maselor

14 Responses to Opiumul maselor

 1. polihronu says:

  Soldatii Wehrmacht-ului au avut inca, in al doilea razboi mondial, Gott mit uns pe catarame.

 2. Edi Constantinescu, de curand a fost un eveniment in Romania care a creat ceva discutii. Un profesor de la stiinte politice a obligat doua studente musulmane sa-si scoata hijabul sau burka (nu stiu exact). S-a sesizat consiliul pt combaterea discriminarii, apoi ortodoxistii au sarit si ei la gatul profesorului fiindca ar fi propus scoaterea tuturor simbolurilor religioase din spatiile publice. Dat fiind ca toti sustinem separarea bisericii de stat, care este atitudinea corecta aici, din punctul dvs de vedere ? Simbolurile religioase trebuie pastrate in institutii publice, scoli, facultati ca expresii ale libertatii religioase ale fiecaruia, sau trebuie eliminate fiindca ar reprezenta o incalcare a separatiei dintre religie si stat ?

 3. Ianis says:

  AV, pentru echilibru vezi cate ceva aici si aici
  Si, evident, articolul de pe blogul profesorului

 4. AV,

  Hijabul nu este un simbol cultural ci religios. Culturile indoneziana, indiana, turca, iraniana, chiar araba, aveau portul lor traditional atunci cand au fot cucerite/convertite de profet, pacea sa fie peste el. Nu am nici o problema daca cineva se roaga, predica, poarta cruci, burka, sau umbla in pielea goala pe strada din motive religioase, dar cred ca armata, intrecerile sportive, scoala are dreptul sa ceara un standard de imbracaminte participantilor. Sunt dezgustat cand ma opreste un politist cu kipa, turban, hijab, sau cand vad soldati barbosi si cu turbane in armata. Nu spun: „tine-ti religia acasa sau la moschee/sinagoga, biserica”, poti sa o tii pe strada, dar daca vrei un titlu academic de la o scoala occidentala accepta valorile estetice ale Vestului sau du-te la muntele Athos, la mandrasa. la scoala yeshiva, unde obligi studentii sa se imbrace ca in evul mediu.

 5. Aici in US exista familii de crestini conservatori ale caror fete au voie sa mearga la ora de sport cu fusta pana la glezne si sa inoate in bazinul scolii imbracate din cap pana in picioare din cauza „modestiei crestine”. Asta nu e democratie, e tribalism. Libertatea a fost impusa dea lungul istoriei gloatelor nestiutoare pt. ca asta e natura umana. Omul crede ca lanturile sunt parte din el si le apara. De aceea lanturile trebuie rupte fara voia celui ce le poarta.

 6. De cate ori am de a a face cu una din acele scoli fundamentaliste de care America e plina in numele Amendamentului I Ii multumesc lui Dumnezeu pentru ateismul de stat din romania care a inchis liceul adventist de la Stupini si m-a obligat sa merg la scoala ca un copil si adolescent normal, cu exceptia tedintelor mele antisociale, care erau de altfel rezultatul refularilor cauzate de educatia calvina.

  Am intalnit pe litoral un inginer rus care fusese luat de la parinti si bagat in internat din cauza ca nu mergea sambata la scoala. Mergea acasa in vacanta si il mai vizitau parintii, dar a fost traumatizat cand a fost luat de acasa. Omul isi respecta parintii dar spunea ca nu regreta interventia staului pt. ca altfel ajungea palmas la kolchoz iar acum era inginer electronist si vorbea engleza cu mine.

  Profesorul de stiinte politice a facut un servici fetelor oferindu-le o scuza in fata parintilor sa scoata tolul de pe cap. Daca il pastreaza de buna voie o fac pentru ca sunt brainwashed si proful respectiv le ofera un tratament dur de detox..

 7. Ianis,

  Nu vad diferenta intre religia „islamica” si „musulmana”. Islam inseamna ascultare si orice religie care aseaza ascultarea deasupra ratiunii si bunului simt este extremista. Un musulman moderat nu practica religia cartii ci religia lui personala, la fel cum un adventist moderat este un apostat de la profetesa, pacea sa fie peste ea.

  Hijabul este batic. Baticul este un simbol religios, intreaba-l pe pastorul penticostal. Hijabul/baticul este la origine un tribut adus fecioarei Maria, pe care musulmanii o respecta, asa cum apare in iconografia crestina. De aceea penticostala si ortodoxa pioasa nu vin la biserica cu palarie ci cu batic.

  Apoi, indiferent care este politica spatiului public in Romania, profesorul nu le-a discriminat cultural/religioa pe musulmane ci a interzis simbolul religios ostenativ la cursul lui. Asta se practica si in alte tari europene care au cultura democratiei mai solida decat romanii.

  Sunt de acord cu profesorul ca hijabul este un simbol ostentativ. Trebuie sa fi orb ca sa nu vezi in el un mesaj explicit ca cea care il poarta declara ca respinge valorile Apusului, inclusiv libertatea religioasa si secularismul. In Romania, care recent a primit moaste din Rusia de la preafericitul Kiril, se poate forma o alianta periculoasa intre ortodoxie si Islam ca pe vremea „bizantului dupa bizant” cand sultanul era protectorul crestinilor (acum e invers). la aceasta alianta se mai adauga si gloata pocaitilor. Liberalismul este fragil in Romania si cred ca nu e cazul sa-l cenzuram aspru pe un profesor secular pentru greseli tehnice sau incorectitudine politica.

  Exista o lupta pentru putere in lume si nu ne putem permite luxul impartialitatii. Ori castiga secularsimul ori castiga teocratia. E naiv sa faci concesii teocratilor atunci cand vin cu lozinci liberale pentru ca nu au destula putere.

 8. Ianis says:

  Un profesor universitar şi o studentă musulmană: politică şi trup

  Despre autoare (cred ca este de religie musulmana):
  Alina Isac Alak este absolventă a Masteratului de Politici, Gen și Minorități la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, București, și a obținut în 2014, cu distincția summa cum laude, titlul de doctor în filosofie al Facultății de Filosofie, Universitatea București, cu o teză despre gen, reforme jurisprudențiale și exegeze islamice progresiste contemporane.

 9. …absolventă a Masteratului de Politici, Gen și Minorități… o teză despre gen, reforme jurisprudențiale și exegeze islamice progresiste contemporane.

  A patruns si in Romania non-sensul asta?

 10. Am citit articolul. O colectie de clisee. Este ironic cand cineva revendica dreptul la autonomie individuala folosind hijabul ca simbol si citeaza Arabia Saudita ca exemplu de progresism social. Arabia Saudita plateste salarii lunare la cetatenii din Kosovo ale caror sotii adopta hijabul sau burka si cheltuieste miliarde de dolari pentru promovarea Salafismului oriunde gaseste o nisa. Probabil ca banii sauditi se afla deja in spatele controversei din Romania. In orice tara se gaseste o Linda Sarsour sa vanda Sharia ambalata ca liberalism.

 11. Aici este opinia lui Ayan Hirshi Ali: http://nytlive.nytimes.com/womenintheworld/2017/02/02/ayaan-hirsi-ali-says-controversial-womens-march-organizer-is-a-fake-feminist/

  Twittul Lindei vorbeste de la sine:

  Pentru a intelege mai bine comentariul Lindei, Ali a fost mutilata genital in adolescenta si lupta impotriva FGM. Linda sustine FGM si hijabul ca drepturi culturale si expresii ale feminismului. In spatele ei sunt banii sauditilor.

 12. Multumesc pentru A. Altii mi-au dat F. Urmat de un U.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: