O intrebare gresita, doua raspunsuri false

10 Responses to O intrebare gresita, doua raspunsuri false

  1. Edi Constantinescu, apropos de subiect si de problema gay, pe care ati abordat-o in prezentare, cum explicati versetul care spune ca Dumnezeu i-a facut de la inceput barbat si femeie. Faptul de a fi barbat sau femeie corespunde vreunei realitati ontologice ? Stiu, Pavel spune ca in Hristos nu mai e nici barbat nici femeie. Totusi, exista vreun fel de a exista ca barbat si vreun fel diferit de a exista ca femeie ?

  2. AV,

    Depinde ce intelegem prin ontologic. Din punct de vedere genetic, sexul e binar in lumea noastra, si principiul parcimoniei ma face sa ma indoiesc ca poate fi altfel in Alfa Cenaturi. Insa daca prin ontologic intelegem geneza personalitatii, de la zigot la fenotip, apoi dezvoltarea copilului in adult, cu toate influentele care afecteaza aceasta dezvoltare, ne intoarcem la teza lui Jan Malcom: „life finds a way” si te trezesti ca dinozaurii isi schimba sexul ca broastele. Problema cu viata, cum ar spune probabil regretatul Gould, este ca niciodat nu se dezvolta linear din doua variabile.

    Cat priveste Geneza „ce e scris in Lege” dar si „cum citesti in ea”. Isus e „omul” nu „barbatul” sau (doamne fereste), patriarhul.

  3. taranprost0 says:

    V-ati gresit meseria. Nivelul inalt didactic (imbunatatit de-a lungul anilor,cred eu)) al expunerii va invalideaza ca pastor. Unde e harisma,unde e misterul ? Faceti munca de pionerat, de defrisator. In aceasta dinamica,ce mai lasati ca sprijin unei biete comunitati umane care,ca oricare alta,vrea certitudini,refuza responsabilitatea regandirii oricarei idei,in definitiv,cum ar spune marele inchizitor,refuza libertatea ?

  4. daimonel says:

    Inteleg ca exista doua categorii de oameni in raport de modul in care se raporteaza la lumea simbolurilor si reprezentarilor:uniii care cred ca singura forma de comunicare este la modul propriu(monsieur scrie,monsieur se citeste!) si altii care accepta ca mintea omului si limbajul lui pot crea realitati fictionale,concepte care se desprind de lumea fizica/materiala si descriu valori etice,aspiratii,sentimente,etc,etc.
    Aceste realitati fictionale sunt totusi elemente foarte reale desi nimeni nu le a pipait .Ele populeaza universul uman,il modeleaza si la randul lor cunosc o evolutie sau involutie in raport cu societatile cu care au interactionat.
    Ilustrativ in acest sens mi se pare raspunsul lui Lsus la intrebarea ucenicilor despre imparatia cerurilor:nu se va zice uite o aici sau uite o acolo ci ea este chiar in voi!
    Cine nu pricepe aceasta realitate este condamnat sa priveasca dar sa nu vada ,cautand in scripturi justificari pentru practicile lui religioase ,cand ele sunt un produs cultural si atat.
    Asta ne a invatat Pavel,dar se pare ca nici dupa 200 de ani este imposibil de acceptat acest lucru, de catre credinciosii care vor sa ramana la “Lege si la Marturie”.
    Ei nu si dau seama ca obstinatia cu care se Leaga de un Absolut Nemiscat este data de anxietatea pe care o presupune asumarea responsabilitatii de a trai in lumea reala .Mai este ceva de facut pentru acesti oameni?…

  5. Daimonel,

    Ce-i de facut?

    „Educati, educati, educati…”

  6. Amaranthine Sophia says:

    N-am treaba cu crestinismul si ma bucur ca n-am cazut in capcana asta. N-am crezut ca o sa ajung sa ascult cu atata placere un crestin, asa cum ascult cu placere oameni ca Terence Mckenna sau Alan Watts. Sunteti si primul roman pe care il ascult cu interes, romanii fiind foarte plictisitori si spun banalitati, chiar si profesorii universitatri, adormi in cinci minute. N-am dorit sa nu am niciun dialog cu crestinii, am cautat unul care sa gandeasca cu capul lui. Multumesc pentru tot ce faceti si sper

  7. Amaranthine Sophia says:

    Nu reusesc sa scriu cum trebui comentariul si s a r putea sa iasa in fragmente. Vreau sa va multumesc pentru ce postati, am invatat multe de la dvs., nu doar informatii ci un anumit mod de a gandi. Sper sa aveti o activitate cat mai lunga.

  8. Multumesc mult Sophia. Si noi iubim intelepciunea 🙂

  9. ,,edi daca nu existai trebuiai inventat ´´ tu la hrana sufletului a intelectului si virgil stroescu la hrana trupeasca …era si este nevoie de asemenea dezbateri ca de apa in desert pentru ca prostia si lipsa cunoasterii a fost si inca mai este considerata ca sfintenie la pocaiti . bato pacostea so bata de ineranta a bibliei . edi viata mea era mai saraca fara aceste dezbateri ,faci mai mult bine oamenilor decat 1000 de pastori de tara cu limbaj de lemn .

  10. Claudiu Pop says:

    apropo de simboluri cand a murit bunica ea fiind ortodoxa mama nu a vrut sa mearga la masa dupa inmormantare spunand ca obicei pagin ca este pentru sufletul mortului simbolurile nu tin cont de mama de tata pentru cine crede in ele

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: