Seria Waco: Apocalipsa cu fata umana

Supravietuitorii de la Waco au ramas credinciosi teologiei lui David Koresh. Filmul ignora faptul ca pe o simpla contingenta.

Miniseria Waco se incheie cu imaginea dramatica a lui David Thibodeau culegand din cenusa de la New Mt. Carmel lantisorul pe care i-l daruise fetitei lui Michelle Jones in timpul asediului. Mai lipseste doar muzica din Titanic.

Alt lucru care lipseste este numele lui Harvey Weinstein din lista de credite. Ma intreb daca performanta fantastica a  Juliei Garner reflecta cumva o experienta tip Michelle Jones in viata reala, cu Weinstein in rolul lui Koresh.

La fel ca in filmul sovietic post-stalinist, dar mult mai subtil, la Hollywood, ideologia se face prin obliterare.

Aceasta ideologie consta in mesajul ca nu exista ideologie ci doar drame. Ceea ce pare conflict ideologic este in realitate o problema de comunicare. Daca FBI ar fi “ascultat”, asediul s-ar fi incheiat cu o inghetata la Mt. Carmel, asa cum se incheiase procesul lui Koresh, pentru alte impuscaturi, o decada mai devreme.

Nu degeaba baietii buni in film sunt Gary Noesner, care are rabdare sa asculte delirul apocaliptic a lui David Koresh, David Thibodeau, care intelege dimensiunea umana a sexualitatii eusociale de la Muntele Carmel, seriful Daniel Weyenberg, care intelege aspectul Second Amendament al sociopatiei lui Koresh, si Balenda Thibodeau, care promite fiului ei ca  “va asculta” pe viitor, rascumparand astfel o greselile trecutului. Intelegem ca David si mama lui nu sunt victimele unui sistem de educatie falimentar, in care adolescente confuze nasc copii care nu-si cunosc tatal si, multumita aceluiasi sistem de educatie, nu vor invata niciodata sa vada prin sofismele unuia ca Koresh. Nu. Vina mamei este ca nu a petrecut “quality time” cu fiul nerod, pe langa doua joburi pentru salariul minim si problemele specifice unei femele de crustaceu abia tarandu-se in acvariul lui Jordan Peterson.

Iertati-mi ireverenta pentru a doua oara, dar ce este acest David Koresh pe langa Billy Graham? Amandoi au predicat o doctrina apocaliptica despre iminenta conflictului cu Antihristul. Amandoi au explicat evenimentele din Orientul Mijlociu ca semne ale apropierii acestui conflict. Amandoi au incurajat pe urmasii lor sa se inarmeze pana in dinti pentru Armaghedon. Amandoi au fost adorati ca profeti si apostoli. Excentrismul lui Koresh este doar o variabila in ecuatie. Functia este aceiasi.

Politicienii care au asezat moastele predicatorului la baza democratiei americane ar trebui sa stie mai bine decat constituentii lor ca, daca Kenedy ar fi cedat la presiunea complexului militar-evanghelic-industrial, si ar fi atacat Cuba in timpul crizei rachetelor, biblebeltul ar fi fost transformat intr-un desert radioactiv. Romania, aflata in proximitatea rachetelor din Turcia si intr-o pozitie strategica cheie, ar fi fost una din primele victime ale razboiului total pentru salvarea democratie.  Nu am mai fi avut acum ocazia sa criticam secularismul apusean la posturi crestine. Din fericire, Kenedy a fost, alaturi de Carter si Obama, unul din presedintii care nu au luat delirul lui Graham drept expertiza geopolitica.

De partea secular-liberala a turmei behaitoare, multi americani s-au suparat zilele trecute pe Trump ca a declarat invazia Irakului cea mai mare greseala din istoria moderna. Pai cum poti compara eliberarea Irakului (da, s-au facut greseli, dar lumea e mai buna fara Sadam) cu, de exemplu, tariful otelului. Imi amintesc bine cat de furiosi erau patriotii americani de ambele partide pe Franta pentru lipsa de recunostinta manifestata in timpul razboiului din Golf. Ceea ce se ignora iarasi este ca Jacques Chirac a reactionat la argumentul lui Bush, (care apela la crestinismul lui Chirac la fel de naiv cum apelase la crestinismul lui Putin), cand acesta i-a spus ca razboiul din Golf este “impotriva lui Gog si Magog” pentru implinirea profetiei din Ezechiel, capitolele 38 si 39. Si cine a fost mentorul spiritual al lui W? In nici un caz David Koresh.

De curand, 13 frati si surori, intre 3 si 29 de ani, au fost gasiti legati de mobila, nespalati, si subnutriti, in casa unui cuplu penticostal. Parintii facusera copii pe banda rulanda dupa principiul “tolba plina” si acum se luptau sa-i tina neintinati de lume pe baza unei pedagogii inspirate din aceiasi sursa. Copiii erau inregimentati cu disciplina cazona. Sase din ei erau homeschooled de parinti. Cunosteau Biblia pe dinafara dar nu puteau spune care este diferenta intre cerc si patrat. Nu citeau carti seculare si nu aveau acces la TV si Internet. Contactul cu lumea era strict limitat si sub control parental. „Joaca cu apa”, vazuta probabil ca un preludiu hedonist la masturbare, era interzisa si igiena personala era redusa la spalatul zilnic pe maini si un dus anual. Copiii erau „de la Domnul” si parintii erau hotarati sa le salveze sufletele cu orice pret. 

La 30 minute distanta cu masina, pastorul bisericii adventiste romane le impartaseste temerile si filozofia de baza, fara sa mearga la fel de departe.

Pentru ca aici este adevarata problema cu Branch-Davidians. Adventismul implica o doctrina cultic-apocaliptica folosita pentru a-i tine pe membri intr-o continua stare de vinovatie pentru ca nu o practica consecvent, pedepsindu-i in acelasi timp pe putinii care o iau in serios. La fel ca in cazul evanghelicilor, este o strategie care permite bisericii sa ramana mainstream in timp ce refuza sa isi confrunte scheletii din debaraua teologica.

Zboara Cocorii a fost primul film de propaganda sovietic cu fete umane. Tehnica ideologiei prin omisie a fost imprumutata si perfectionata de Hollywood.

Diferenta intre adventismul mainstream si Victor Houteff, parintele spiritual al davidienilor, este aceea ca Houteff, la fel ca reformistii din Romania, a luat lucrurile in serios. Interesul davidienilor pentru fuga de lume in zone si comunitati izolate, implementarea drastica a sfaturilor lui Ellen G. White in toate aspectele vietii, prozelitismul intens, obsesia cu sigilarea celor 144.000, Cernerea, si Ploaia Tarzie, paranoia persecutiei, si, nu in ultimul rand, prezenta nelipsita a unui lider cultic, inspirat de Dumnezeu, a carui autoritate nu poate fi contestata, toate acestea se regasesc intr-o forma sau alta in adventismul mainstream. Diferenta este ca liderii celui din urma stiu cand si unde sa se opreasca.

Insa aspectele teolgice nu sunt mentionate in film decat in treacat si ca ceva secundar pentru intelegerea conflictului. Nu este greu de vazut aici o tehnica cinematografica pe care sovieticii au inventat-o dupa destalinizare. Eram copil cand romanii faceau coada la „Zboara Cocorii”. Era primul film comunist fara fete de mucava si limba de lemn. Insa dezideologizarea era ideologica. Concentrarea pe tragedia umana avea ca scop sa evite dezbaterea politica, care ridica intrebari incomode dupa denuntarea lui Stalin.

Hollywood a dus la o perfectiune ne-visata de comunisti aceiasi tehnica. De aceea orice film istoric este redus la „aspectul uman”. Un film despre Revolutia Franceza? Drama Mariei Antoinette a fost lesbianismul. Dunkirk? Un film despre soldatul bun (citeste prost) care nu pune intrebari. Adica un curs in miracole. Orice eveniment care ridica intrebari cu privire la competenta celor care au in mana destinele noastre devine un film despre solidaritatea umana si spiritul de sacrificiu al turmei.

Waco ne lasa sa credem ca Koresh voia doar sa explice lumii teologia lui inainte de a se preda. Nu ni se spune ca voia de fapt ca lumea sa inteleaga martirajul sau iminent ca pe o implinire a profetiei despre pecetea a cincea. Nu ni se arata nici faptul ca urmasii sai l-au sustinut deliberat in acest plan pana la capat. Nu ca ar fi vrut sa moara. Insa daca marturia lor implica sa devina „sufletele de sub altar”, erau pregatiti pentru asta, asa cum multi din noi au fost pregatiti din copilarie sa devina martiri pentru o cauza similara. Filmul ne lasa sa intelegem ca a fost doar un act de solidaritate umana in tabara si o problema de comunicare cu lumea din afara.

Nu aflam nimic despre credinta in prezent a lui David Thibodeau. Supravietuitorii cultului sustin ca tragedia a fost implinirea profetiei lui Koresh  cu privire la pecetea a cincea. „Fiecaruia dintre ei (cei morti) i s-a dat o haina alba si i s-a spus sa se mai odihneasca putina vreme, pana se va implini numarul tovarasilor lor de slujba”. Adica a lor, supravietuitorii. De ce ar trada o credinta profetica confirmata de evenimente si o cauza pecetluita cu sangele celor dragi? De ce sa refuze cupa pe care altii au baut-o pana la fund?

Nu aflam din film ca in 1959 urmasii lui Houteff au asteptat in acelasi loc un „semn” care urma sa aiba loc la data Pastelui evreu, asa cum avusese loc in Ziua Ispasirii  la 1844. Drama de la Waco s-a consumat in acelasi sezon profetic. Koresh corectase doar greseala de calcul a lui Houteff. Diferenta este ca profetia lui Koresh s-a implinit.

Davidianismul este teologia conform careia Isus va reveni sa restabileasca regatul lui David. Ramura cea mai populara a Davidianismului este dispensationalismul evanghelic. Isus va reveni dupa rapirea bisericii si intoarcerea lui Israel. Adventismul, mai putin popular, sustine ca Isus va lua imparatia lui David dupa ce va dezbraca haina de mare preot si va parasi sanctuarul ceresc. Ambele cred ca evenimentul este prezis in Apocalipsa si ca implica Armaghedonul. Ambele cred ca US au un rol profetic.

Davidianismul este o functie cu un camp larg de distribuite a variabilelor, de la Casa Alba la Mt. Carmel, de la o familie de penticostali in California la pastorul adventist de alaturi. Adeptii lui cred in conspiratii sinistre, sunt obsedati de puritate doctrinara si separarea de lume, si asteapta o revarsare miraculoasa a Duhului. Uneori, cineva pune mana pe creionul rosul si face un cerc in mijlocul graficului: acestia sunt adevaratii reprezentanti ai credintei, ceilalti sunt impostori. Dar distinctia este falsa.  Variabilele difera. Functia eate aceiasi.

Nu in ultimul rand, revin la problema omiterii lui Harvey Weinstein din lista de credite. Numele lui ar fi spus un adevar despre fenomenul Waco pe care filmul a incercat sa ne faca sa il uitam. Ce este haremul lui David Koresh pe langa Hollywood?  Dar orice ideologie are ca scop camuflarea puterii.

36 Responses to Seria Waco: Apocalipsa cu fata umana

 1. @Edi,

  Nu stiu ce discuti tu aici: filmul sau evenimentul?

  Da’ orice discuti, „logica” e tot aia: „surrender or die!”…!… Unii aleg una, atlii alta. Pacat de copii!… 😦

 2. Nu stiu ce discuti tu aici: filmul sau evenimentul?

  Ideologia. Koresh reprezinta un exemplu excentric al unei ideologii care il are in centru pe Billy Graham, undeva mult mai periferic pe Ted Wilson. Cazul excentric – poligamia, mai la centru – hirotonirea femeii in AZS – cel mai subtil, feminismul #me too/intersectionist care ascunde hijabismul si puritanismul in PC. Hollywood are o ideologie care consta in a spune ca nu exista o ideologie in spatele evenimentului.

  Da’ orice discuti, “logica” e tot aia: “surrender or die!”…!… Unii aleg una, atlii alta. Pacat de copii!… 😦

  Koresh & urmasi avea sansa sa iasa isotit de avocatii texani care ar fi luptat tooth and nail pentru dreptul la self defense si second amendament. Insa asta ar fi insemnat o lupta cu alti avocati care luptau pentru drepturile copiilor si aici copii castigau. Parintii – asa cum stii din experienta – ar fi preferat sa isi ia copii cu ei „sub altar” pentru a primii o haina alba cu un tiv rosu asa cum stim de la David Koresh Ellen White, Exp. si Viziuni.

 3. ge2oana says:

  Edi,

  Daca imi aduc eu aminte, adventismul nu a fost o „ciudatenie”, scandalurile financiare ,pana in decada 80/90 nu erau, investii in armament nu se faceau, parca lumea era mai normala la cap.
  Adventist world, adica.

  Acuma e ciudat rau de tot, dinastia Wilson si salariatii lor au pierdut simtul realitatii, parca.

  Nu pot sa zic de ce toate astea , insa domnu´ dracu´ are treaba multa aicea.

  Deh , ca sa gasesc si eu un vinovat de serviciu, de aia zic de dracu´ si coada lui mare !!

 4. Edi,

  Hollywood are o ideologie care consta in a spune ca nu exista o ideologie in spatele evenimentului.

  Sigur ca nu exista „o” ideologie in spatele evenimentului, ci mai multe. Ideologia lu’ Koresh e una, aia a lu’ Clinton e alta. Fiecare cu „take it”-ul lui. Unu’ o face pe fata, altu’ se-ascunde dupa „depinde ce intelegi prin sex”. La fel ca faza aia hazlie cu anuntu’ in portavoce „… acesta nu este un atac…”. FBI & ATF sunt si ele niste caricaturi in tot evenimentu’.

  Ideologiile sunt fictions. Si nu e nimic rau in asta. Da’ cand fictionu’-urile ajung in faza de „adevar prezent”, oamenii isi pierd mintile incercand sa implineasca „profetiile” ideologiei, si-atunci e vai si-amar.

  Ce nu pricep cei multi este ca iluzia / ideologia unuia nu poate fi preluata de altu’. De-asta nici o ideologie n-a rezistat in timp. De-ndata ce „autorul” unui „Imagine” ori a unui „I have a dream” a murit, si-a luat cu el si ideologia/iluzia. Ce-a ramas e doar caricatura pe care smecherii o vand prostilor. Originalul nu poate fi „multiplicat”. Nici macar Hristos n-a putut face asta. Nu-i de mirare ca efortul unora de a fi „ca Hristos” ajunge de rasu’ lumii. Daca oamenii ar ramane oameni si si-ar permite luxu’ sa-si faca propriile lor iluzii/ideologii care sa corespunda cu ceea ce pricep si isi permit sa „viseze”, lumea ar fi mult mai relaxata. Si copii ar trai in siguranta.

 5. ge2oana,

  Anii ’90 sunt: 1. „sfarsitul istoriei”, adica al ideologiilor, si 2. inceputul economiei de himera la nivel global. Biserica nu a fost nicioadata cu Dumnezeu, dar Diavolul e in detalii.

  Paul,

  Waco este implinirea perfecta a scenariului Marea Lupta. Se numeste self-fulfilling prophecy. In ce priveste law-enforcementul american, a fost brutal dintotdeauna. America are o cultura de violenta, dar este totusi (oarecum) un stat de drept. Daca un politist imi incalca drepturile, nu sar la bataie ca Michael Brown, ci imi iau un avocat care va castiga un milion de la city si imi va da si mie 50 k. In rest, nu ma astept ca procurorul sa faca un caz penal chiar daca ma impusca (si sunt alb).

  Un aspect omis de film este ca generalul Koresh i-a invatat pe soldatii lui sa faca cocteiluri Molotov impotriva tancurilor. Cand guvernul vine cu tancul ai dreptul cetatenesc la cocteil Molotov, numai ca legile chimiei nu te iarta. Eu zic: stai cat mai departe de orice fel de reforma & redesteptare ca nu stii cum se termina.

 6. Ianis says:

  Nu stiu cum e cu statul de drept in SUA. In ultimul episod, FBI cere aprobare pentru asalt de la procuroarea generala care, la randul ei merge la presedinte. Asaltul cu gaz interzis de Conventia de la Geneva, asa cum le reaminteste Gary Noesner, mediatorul

  Cocteilurile Molotov despre care zici tu s-ar putea sa nu fi existat. Tipul de la radio insira mai multe evenimente din trecut in care gazul folosit de FBI a generat incendii masive.

  In alta ordine de idei, poate ati observat ca la finalul seriei, la scena cu audieri, Gary W. Noesner si David Thibodeau in carne si oase se intersecteaza cu propriile personaje (pe la min 48). Cei doi Thibodeau stau pe banca, unul citeste ziarul. Apoi in spatele lui Michael Shannon trece chiar Noesner si paraseste scena cu Thibodeau

 7. Ianis,

  Am observat scena cu intersectia personajelor si este mare sub aspect cinematografic. Thibodeau a ramas, din cate inteleg din spusele lui, adeptul teologiei lui Koresh, desi nu o spune explicit.

  Povestea cu cockteil Molotov o stiu de la Livingstone Fagan

  How did the fires actually start? Well, when the tanks were rolling in, David said something along the lines of, “They’re not fireproof.” So Molotov cocktails were the answer – they’re useful against tanks. The idea that we started the fires to kill ourselves is a fallacy. Absolutely no question that our aggressors laid the fires. No doubt at all that they fired the first shots too. They had so much control over the media and the information that came out, that unless you had direct contact with someone who was there or you were there yourself you would not be privy to the truth.”

  Asta nu anuleaza vina ATF, FBI, DOJ, si, last but not least, Bill Clinton. (De fapt, recunoastem aici sociopatia lui Madame Clinton). Bill trebuia impeached pentru Waco, nu pentru Monica, si Madame trebuia luata la intrebari in timpul campaniei prezidentiale, dar media americana nu pune mai pune intrebari relevante de multa vreme.

  All in all, crima guvernului nu scuza nebunia parintilor care au preferat sa-si vada copii in haina alba cu tiv rosu din Experiente si Vizuni mai degraba decat sa-i predea fiarei cu coarne de miel din Apoc 13.

  Este important ca oamenii sa inteleaga ca Aviatorul Misionar, Educate Truth, GYC, Elijah Ministries, orice forma de”fuga la munti”, Herghelia, Pippim, Feresteanu, you name them, sunt in esenta acelasi lucru ca New Mt. Carmel. Daca vrei sa lupti impotriva abuzurilor guvernului US fa ca MLK si citeste-l pe Thoureau mai degraba decat pe Ellen White.

 8. Cand eram pastor la ANSDA in Atlanta aveam vizitatori davidieni care ma frecventau pentru ca pe atunci inca predicam adventismul hardcore. De fapt experienta de la AN m-a vindecat definitiv de adventismul si biblicismul conservator. Erau foarte seriosi si mai articulati decat adventistii mainstream care sunt braindead. Acestia m-au facut sa inteleg ca adventismul consecvent duce la davidianism. Seminarul meu de profetie de la Loma Linda, 2001, a fost o incercare sincera de a recupera teologia profetica a pionerilor din prima generatie, pe care inca o consider mai coerenta decat non-sequiturile lui Doug sau Mark.

  Am inteles ca in privinta celo 144.000, Spiritul Profetic (adica un profet in viata, nu cartile unuia mort), educatia in cominitati izolate, fuga de urbanism, reforma sanitara, Cernerea, Sigilarea, Semnul Fiarei, Houteff a fost pe linia pionerilor. Concluiza este ca, pentru a fi consecvent logic, ai de ales intre davidianism si teologia liberala/inalta critica. AZS mainstream speculeaza lipsa de gandire logica si educatie in istoria denominatiunii ca sa tina pe oameni in limbo teologic. Cum spune solia catre Laodicea, ori esti rece ori esti in clocot. Prefer ratiunea rece fanatismului religios, dar si starii de incropit.

  In alta ordine, eu-sexualitatea lui Koresh si interesul pentru minore are multe in comun cu delicte sexuale pe care le cunoastem la alti sfinti, dar si cu patriarhalismul si manipularea psihologica a femeiustelor care invata si nicioadata nu ajung la cunostinta adevarului de catre diversi predicatori harismatici.

  In concluzie, da, FBI-ul si ATF-ul sunt vinovati si au scapta basma curata, insa prioritatea noastra trebuie sa fie scheletii familiei.

 9. Ianis says:

  Absolutely no question that our aggressors laid the fires. No doubt at all that they fired the first shots too.
  Englezul zice ca replica despre Molotoave a fost inainte de asaltul final, el iesise deja din ferma cu grupul folosit ca masa de negociere asa ca nu avea de unde sa stie cum s-au derulat lucrurile.

  „Crima guvernului” si „nebunia parintilor” se pare ca sunt doua fatete ale aceleiasi Americi.

 10. Ianis says:

  In documentarul Truth and Lies Waco (2018) sunt niste davidieni care povestesc ca traiau dupa niște reguli foarte stricte. Femeile fara machiaj, mesele fara sa combine fructe cu legume sau unele fructe cu altele, fara zahar, fara lactate, fara faina fina. A dat afară din tabara o adepta care a mancat branza.
  Astia traiau visul adventist al reformei sănătății transmis din cer prin EGW

 11. Absolut.

  Sa fiu putin avocatul divolului. Saptamana trecuta, in Kentuky, evanghelicii au omorat o lege care ar fi interzis casatoria fetelor de 13 ani. Problema este ca la nivel local, in multe zone din biblebelt, law enforcementul se face ca nu vede casatoriile fortate de minore sau simpla spalare la creier prin educatie. Asta face ca federalii, oricat ar fi de rai, sa fie singura speranta pentru asemene copii, insa nici ei nu pot calca drepturile statelor. La Washington castoria unei fete de 14 ani de catre parintii sai este vazuta ca o crima morala. La Waco este legala si serifului nu-i pasa cand vine in campul davidienilor si vede cat de tanara e mireasa lui Koresh atat vreme cat parintii ei consimt, ca si in cazul judecatorului Moore in Alabama. E biblic si e legal. Insa FBI-ul nu are aici nici o putere. Daca gaseste insa un alt caz, va fi motivat sa intervina, pentru ca feuda intre guvernul federal si biblebelt este veche.

  De exemplu cazul Elisabeth Smart. Daca cazul era investigat de FBI poti fi sigur ca parintii si conducera mormona ar fi fost luati la intrebari si Elisabeth si sora ei ar fi sfarsit prin a fi luate de la parinti. Biserica mormona si politia au acoperit complicitatea parintilor si aspectul teologic. De alta parte, media mainstream a vorbit pana la saturatie despre cum Smart reprezinta toate victimele de viol si cum a ajutat-o familia sa se vindece, nimic despre suspectul inocent care a murit la interogatoriu, arestat pentru o bere bauta cand era pe propbation. Nimic despre teologia mormona a castoriilor ceresti.

  Ai dreptate: gaura iepurelui e mai adanca de cat pare. FBI are mai multi scheleti in debara decat incape intr-un cimitir. Insa daca nu se baga FBI ucigasii activistilor pentru drepturi civile Chaney, Goodman, si Schwerner, in Mississippi 1964, nu ar fi fost niciodata arestati de biblebelteri. Retorica biblebeltului e drepturile statelor, prin asta intelegand casatoria minorelor cu barbati de 30 de ani, interzicerea avortului si a casatoriilor gay, obsesia armelor, si discriminarea religioasa (rasismul e acum istorie). Asa ca intre doua rele, inclin spre guvernul federal.

 12. Da Ianis. Am avut la biserica romana din Atlanta tineri sclipitori care au renuntat la educatie si s-au dus in locuri pustii sa astepte dcretul. Altii si-au scarificat cei mai buni ani turnand apa pe mainile lui David Gates. Altii au intrerupt colegiul sa faca scoala de evanghelism (platita din greu) de sase luni la Black Hills sau sa invete reforma sanitara la Wildwood. Fetele s-au lasat de universitate si s-au apucat sa fabrice copii in serie. Vieti distruse. Recunosc partea mea de vina in toata nebunia asta. Da uite ce se intampla acum in biserica din Romania si cum se complac unii care stiu mai bine, dar niciodata nu pun punctul pe I.

 13. Ianis says:

  Eu cred ca FBI nu se astepta sa găsească la Waco niște fanatici autentici. Toată vorbaraia despre Apocalipsa, peceti, ingeri, Armaghedon nu era o noutate pentru ei, mai degrabă erau imuni la ea. Davidienii au luat in serios teologia adventista, s_au pregatit pentru un deznodământ inspirat din Apocalipsa iar FBI-ul a fost oportunitatea pentru asta.

  Cica David Koresh isi treazea adeptii cu noaptea in cap si le tinea studii biblice extenuante. Tehnică clasica de manipulare.

  Inca o barfa: in predicile despre sex spunea ca Sabatul e ziua cea mai potrivita pentru împerechere. Tatal meu lucreaza, si eu lucrez.

 14. Si eu cred ca FBI a vazut niste fanatici ai Amendamentului II si o insurectie stil Texas in coacere. Au crezut ca pot rezolva problema prin forta. Probabil au vrut sa dea si o lectie. Insa daca iti spun ca exista romani penticostali si baptisti in Chicago care si-au luat ranchuri la tara si gramadesc arsenale si munitie pentru ziua cand va venii guvernul ateist/homosexual sa le ia armele si bibliile poate nu iti vine sa ma crezi. AZS sunt mai putin militanti cu arma, au inca ceva din mitul lui Desmond Doss, ei asteapta sa fie salvati in timpul ultimei plagi. Aici Koresh a fost o exceptie, dar era texan. Adventistii texani sunt la fel de gun crazy ca baptistii. Altfel, la fel ca evanghelicii/penticostalii, adventistii romani se afla in fundul vizuinei de iepure. Ba l-am auzit chiar si pe Lucian Cristescu la Speranta TV vobind despre cum marxismul distruge crestinismul in America si in Europa si cum impune tirania minoritatilor (si adventistii ce sunt?)

 15. Ianis says:

  Am aflat recent ca in România exista un fel de mișcare (nu stiu cat de organizata) antiguvernamentala, motivata religios. Oamenii ăștia isi spun ‘suverani’, refuza actele de identitate si orice alte documente emise de stat. Recent, unul a fost oprit de politia rutiera pentru ca conducea un autoturism cu numere confectionate artizanal. S-a dovedit ca și actele erau produse la fel. Asta ar fi versiunea soft la Texas style. I-am cautat pe Facebook si am văzut ca au aceleași obsesii cu guvernul care le rapeste suveranitatea primita din cer si care o sa ii oblige la ateism si homosexualitate.
  Dar toti stau pe poziții stiind ca vor fi răsplătiți din cer.

 16. Ianis,

  Am vazut o fotografie din Romania cu steagul confederat pe motocicleta. Nu inteleg ce relevanta are. Protest impotriva eliberarii tiganilor? Oricum, curentul vine din US si pariez ca nu va trece mult pana vom auzii de cineva care a impuscat intr-o scoala. Politicienii s-au jucat cu focul ca sa culeaga voturi si acum nu stiu cum sa-l stinga. Totul se va sfarsi intr-un nou Waco.

  Iarasi ca avocat al diavolului, ma tem ca FBI (nu ca ar fi sfinti) care face toto timpul analiza pe trefic Internet a aniticipat pericolul si a supra-reactionat. Uite-te la anaconda lui Mueller cum se incolaceste incet in jurul grupului lui Trump si intelegi ca ceea ce vor este un argument ideologic valid care sa arunce apa pe nationalismul crestin, cum ar fi, voi sunteti cu rusii asa ca mucles cu God and Fatherland.

 17. anonymous says:

  Guvernul federal/FBI au motivat asediul pentru ca auto-declaratul profet Kores practica poligamia si abuza minore.Este clar ca acesta intrase in capul adeptilor din moment ce le calarea nevestele de mana cu ei. Ce se intampla insa daca altele erau motivele baricadarii si nesupunerii carte guvern-autoritati, daca nu doreau sa-si mai plateasca taxele de exemplu, nu erau aceleasi urmari? Pentru astfel de momenente de agresiune ale guvernului asupra civililor exista acel amendament din constitutie care le permite acestora sa cumpere si sa detina arme de foc. Pacat ca oamenii nu au fraternizat ca sa se uneasca impotriva guvernului opresiv. Existau si alte metode de al prinde pe D.Koresh dar nu s-a dorit asta, asa cum reisee si din serial, un agent federal spunea ca mesajul trebuie sa fie si o lectie pentru altii care ar indrazni ca subestimeze autoritatile iar indelunga lor rabdare ar da un semnal ca cei baricadati ar fi mult mai puternici decat sint in realitate. Pana la urma a fost un razboi al regulilor si supunerii. Adeptii lui Koresh trebuia sa fie supusi acestuia, iar el trebuia sa fie supus guvernului. Cei care nu se supuneau ordinelor erau exlusi din imparatia cerurilor, iar in cazul lui Koresh,din aceasta lume.Exista tendinta aceasta de a fi excesiv de dur si ati arata puterea cu cei slabi si neputinciosi. Unde erau acestia cu tancurile lor cand America se prabusea pe 11 septembrie 2001? De cealalta parte fanatismul religios face victime. Va amintiti de auto-proclamata profetesa a acelorasi adventisti cum asi schingiuiau supusii cu tot felul de reguli si viziuni de la dumnezeu, cum ai idemna pe acestia sa nu lase nimic propriilor copii din ceea ce ar trebui sa mosteneasca, ci totul trebuie donat bisericii, in timp ce ea si neamul ei detineau o casa de neam prost dotata cu tot cu servitori. Altii se uscau din picioare urmandu-i teoriile in timp ce profetesa huruzea la masa ei incarcate cu tot felul de fructe de mare ( oysters) asa cu ai placea sa le denumeasca, sau bulanase de veverita. Adeptii si supusii nu trebuia sa mai faca copii pentru ca vine sfarsitul si ce rost mai are sa traiasca acele vremuri cu plagi si apocalipse, in timp ce profetesa erea mereu in calduri, dovada droaia de copii pe care i-a avut sau i-au murit. Asa ca David nu era lipsit de exemple cum sa devii dintr-un esuat, un adulat.

 18. Ora 5:16 AM la mine. Ma duc sa prind doua ore de somn. Zi buna.

 19. polihronu says:

  You may wanna read Matthew Walker’s Why We Sleep 🙂

 20. Anonymous,

  Nu incerc sa scuz guvernul. Abuzul de putere nu anuleaza faptul ca Koresh a fost tributar unui scenariu profetic care ne este familar. Intrebarea mea este daca avem si noi o vina. Cand spun noi inteleg AZS. Mai departe, este Koresh chiar strain de doctrina apocaliptica a evangheligilor mainstream – nu AZS ci evanghelici ca Billy Graham. Nu vreau sa las problema abuzului de putere sa ne distraga de la adevarata problema. Ce vom face cand FBI va fi subordonat unui guvern evenghelic? Probabil va asedia baruri gay.

  Zi buna.

 21. dorinvieru says:

  Recunosc partea mea de vina in toata nebunia asta.

  Eu nu inteleg cum pot unii adulti sa creada ce se spune la biserica. Indiferent cat de inchis a fost accesul la informatie in timpul comunismului si indiferent cata spalare la creier s-a practicat in biserica. Cum sa crezi la 30 de ani ca ce se predica la biserica este da si amin ?
  Adica iti dai seama ca ceva nu se leaga in toata povestea asta, nu stii exact ce, dar common sense, ratiunea, iti spune ca ceva din doctrina bisericii nu se leaga, e ca o poveste unde ceva nu se leaga, nu stii exact ce dar cu certitudine nu poti sa ii dai credit.

  Nu vreau sa arunc cu noroi in pastori sau in parinti, dar chiar nu pot sa inteleg cum au putut sau cum pot in continuare unii sa nu isi dea seama ca exista o diferenta intre lumea reala si doctrina bisericii.

  E ca si la oamenii abuzati: cum pot sa nu le bage degetele in ochi abuzatorilor, cum pot sa nu le dea cu ceva in cap (sau sa ii streanga de c***e), cum pot pur si simplu sa stea si sa nu urle, sa nu o ia la fuga ? Logica mea se blocheaza.

  Sa fie frica ? Frica de ce ? De ce i-ar fi frica unui adult care a fost indoctrinat de mic cu religia ? E clar ca nu iubeste viata, nici asta nici cea viitoare, nu este fericit, nu e multumit de ce i se baga pe gat cu forta si totusi sta sa i se bage pe gat aberatii fara sa opuna rezistanta.
  Marea bucurie este ca pe an ce trece bisericile se golesc si generatiile care vin nu mai sunt indoctrinate cu tot felul de aberatii.

 22. Ianis says:

  anonymous
  Koresh a fost, printre altele, un porc pervers. In documentarul asta (sau aici) poti urmari marturiile fostelor sotii si ale unora care erau copile pe atunci.
  La minutul 18 este o domnisoara care povesteste ca avea 11 ani, locuia cu maica-sa in comunitatea din Waco, maica-sa fiind parte din haremul profetului. La un moment dat, asta a inceput sa fie atrasa de ea, o plimba cu motocicleta prin excursii si ii facea tot felul de favoruri.
  La cererea lui, maica-sa a dus-o la un motel unde s-a culcat cu ea. 11 ani!

  In film apare ideea cum ca bietul mascul simtea povara calaririi atator femei si ca facea sex fara sa aiba parte de placere. Asta e un mare bullshit. Orice barbat stie ca daca femeia din fata ta nu te atrage sexual, nu poti avea erectie. Si nu cred ca folosea Viagra. Si nici nu cred ca fetitele alea au sarit pe el precum fetele lui Lot pe tatal lor.
  Pur si simplu era un obsedat sexual care isi justifica actiunile prin manipulari religioase. Toate astea au legatura cu copilaria lui distrusa, in care n-a avut parte de implinire emotionala. De aici si obsesia pentru control. Sexul e cea mai banala forma de control. Iar sinuciderea poate fi considerata ca ultima forma de control.

 23. polihronu says:

  Sa nu uitam ca si Crucea a fost tot un suicide by cop.

 24. anonymous says:

  Intrebarea este: Vreunul din agentii FBI a facut vreodata sex cu o minora sau si-ar fi dorit, asi doreste? Totul se rezuma la lupta pentru putere. Koresh a avut o felie din aceasta putere. Urmariti documentarul acesta, aici este doar triler-ul si vedeti cate lupte si pasiuni au loc pentru un delusor, o inaltime cu cateva stanci, cine detine acel loc controleaza totul, teritoriu, femele, hrana, ceilalti de la poalele dealului sunt luzerii. Aceste apucaturi ancestrale fac parte din fiinta noastra, iar toate formele de guvernamant sau relatiile se supunure au la baza comportamentul animal care ne ghideaza. Revolutiile sunt de asemenea legitime, dar nu ai intrebam pe cei care deja conduc, daca sunt de acord cu ele.

 25. anonymous says:

  Ianis,

  Indeferent de pacatele lui Koresh, FBI nu trebuia sa omoare 72 de oameni, dar pentru mizerabilii astia nu conteaza asta, pentru ei trebuia sa dea bine ca au castigat, indiferent de pretul platit. De ce crezi ca niciun serviciu de forta-guvern nu cedeaza in fata unor teroristi, rapitori, care au o cerinta in schimbul ostaticilor, chiar daca prin asta ar salva acei oameni nevinovati? Pntru ei este mai important semnalul ca ei care sunt multi, nu cedeaza in fata unor elemente destabilizatoare, poata sa moare cateva zeci-sute de oameni. Ati amintesti de asaltul fortelor de securitate in acel cinematograf din Rusia, cand acestia au omorat mai multi oameni decat teroristii! La Waco, atacul a fost descreierat si disproportionat, te duci tu ca stat, cea mai mare putere a lumii si model de democratie cu tancurile impotriva a 30 de copii, cateva femei si barbati, propri cetateni cu trei arme cateva biblii si carti de cantari in maini? Regizorul a redat bine in serial, lupta de idei, caracterele temperamentale a acelor conducatori care abia asteptau un motiv sa-i rada de pe fata pamantui pe dusmani, inchizand ochii, urechile si inimile altor apeluri care indemnau la calm. Pentru ei conta doar capete (scaunele) lor, chiar daca in istorie a ramas o pagina rusinoasa in care nimeni nu ar fi crezut ca in urma cu douazeci si ceva de ani se putea intampla asa ceva.

 26. Ianis says:

  anonymous
  Episodul Waco ridica multe intrebari. FBI, ca institutie federala, in principiu ar trebui sa actioneze doar la situatii care depasesc autoritatea organelor locale. Probabil ca lucrurile s-ar fi derulat altfel daca, in loc de tancuri, in prima zi ar fi venit seriful cu o citatie pentru Koresh.

  In momentul in care au intrat federalii pe fir, e clar ca abordarea urma sa fie total diferita, odata urnita masinaria aceia, nu se mai poate opri decat cu poze cu trofee si dusmani insirati in saci.

  Sa zicem ca ATF a intrat pe fir din cauza acumularii de arme si grenade. Nu stiu daca s-a demonstrat intr-adevar ca davidienii au depasit vreo limita impusa de stat.N-am idee care e „cota” admisa. Astia din BibleBelt sunt obsedati de arme (gasesti pe net poze din biserici evanghelice unde defileaza cu arme). Stiu ca David Koresh fusese implicat anterior intr-un scandal de genul asta astfel ca antecedentul respectiv a cantarit ca circumstanta agravanta.

  Sa zicem ca FBI s-a implicat datorita presupuselor acuzatii de pedofilie/viol. Aici Koresh s-a acoperit legal, casatorindu-le pe domnisoare cu barbati dintre adepti. La alte minore avea acceptul parintilor, ca in cazul celei de 11 ani, amintita anterior. Nu mai stiu care e acum legea in Texas, pana recent statele americane nu aveau restrictii legate de sex, cat timp exista acordul parintilor. Cum zicea si Edi: la mica intelegere, autoritatile locale trec cu vederea comportamentul asta care este normal pentru ei. Am mai zis si alta data ca sunt o neam de pedofili cu acte in regula.

  FBI-ul ar mai fi avut un pretext sa intervina. Cel sugerat in primul episod, cand acel anarhist din padure este sub asalt si agentii ii impusca familia in mod gratuit. Doar pentru ca avea opinii anti-guvernamentale. De la vina de a fi anti-guvernamental pana la eticheta de terorist nu e mare drum in America. La Waco, FBI-ul venise cu incalzirea facuta si cu capsa pusa. Mai lipseau niste tapi ispasitori. Iar FBI-ul nu a actionat singur, pentru asaltul final a cerut aprobare de la procurorul general si presedinte.

  Dincolo de aspectele legale specific americane, pe mine inca ma socheaza ideologia care a generat tragedia asta. Pentru ca si eu m-am hranit o mare parte din viata cu ea si am fost fascinat sa merg pana la capat. Daca as fi tratit in Texas acum 25 de ani probabil ca as fi fost cel putin admirator al lui Koresh. Desi cred ca i-as fi rupt gatul daca ar fi indraznit sa se atinga de femeia mea.

 27. anonymous says:

  Ianis.

  Nu exista niciun dubiu ca tipul era dement, un profitor dar putem vedea si noi toti ca suntem ostatecii prorpiului stat. Instiintare ca nu ai platit 18 bani la ANAF, care instiintare depaseste 10 lei; plata celui care a redactat-o, hartia, cerneala, plicul, timbrul. Unei femei romance doctor emigranta in Finlanda ai sparge mascatii usa cu berbecul si-i confisca copiii pentru ca aceasta le-a dat o palma la fund, sau pentru ca nu are serviciu, fara sa cantareasca efectele psihice si emotionale provocate copiilor de aceasta masura barbara. Acei copii refuza si acum sa vorbeasca, s-au inchis in ei. Acest stat incompetent si agresiv cu propri cetateni nu conteneste sa demonstreze celor pe care ai abuzeaza ca este dusmanul lor. Iti vine cateodata sa te duci in pustiu. ( fara sa conduci un harem 🙂 ) banca ati i-a casa daca ai ramas restant cu plata, plata si dobanda pe care ti-o umfla din pix de trebuie sa platesti de trei ori suma imprumutata. Aici camata este legala daca din ce au parjolit da si statului ceva cascaval. Unui lituanian a carui fiica in varsta de cinci ani a fost violata de doi mosnegi, unul politician, celalalt judecator, statul refuza sa-i faca dreptate si sa-i pedepseasca pe cei doi pedofili. Omul asi face singur dreptate dar numai pe jumatate,pentru ca nu mai are timp si nu-l ajuta niciun las. Cunoasteti si voi cazuri. Ce putem face, cat poate continua asta? Ai dam jos si ajungem noi in locul lor dar lucrurile ajung iarasi la fel. Datoria noastra sau a altora care stam la poalele dealului este sa luptam impotriva nedreptatilor.
  Si uite asa am ajuns un David Koresh fara sa-mi dau seama 🙂 dar fara pretentia de mascul alfa sau son of god.

 28. @Ianis,

  Desi cred ca i-as fi rupt gatul daca ar fi indraznit sa se atinga de femeia mea.

  Hehe!… Pai cum, mai? Femeia ta nu e libera sa faca ce vrea? Si daca Mielu’ ii ofera iar ea-si ofera serviciile Domnului sa nasca unu’ din cei 24 de batrani (ori batranele), ce faci, te pui de-a curmezisu’?… Vrei sa te excluda?…Hehe!… 🙂

  Lasand gluma de-opate:

  Mielu’ Koresh nu i-a bagat in gasca pe enoriasi sub amenitarea armelor, ci i-a „vrajit” cu vorba. Ori daca FBI-ul ori ATF-ul ori Clinton-ii chiar vroiau sa-i scoata pe oameni de-acolo, fiindca le-ar pasa de ei, singura „arma” cu care puteau contracara eficient si elibera safe „ostaticii” era aia pe care-o spune Garry in film: „… talk to them…”.

  Din pacate, statu’ are bani pentru arme dar n-are bani si n-are timp (sic!) pe care sa-l investeasca in recuperarea celor care au ajuns victimele unor smecheri ce se pricep sa invarta cuvintele si sa-i zapacesca de cap pe oameni sa creada niste tampenii „Biblice”.

  De fapt statu’ baga bani doar in bisericile „mainstream” fiindca ele vand iluzii mai mult ori mai putin Biblice da’ din alea „accepatbile”, pe cand „sectele” vand iluzii din alea „periculoase” care intra in conflict cu politica statului / fiarei…

  „Secta” lu’ Koresh a fost un caz special pentru ca democratu’ Clinton avea nevoie de „evenimente” care sa-l „oblige” sa sustina legile anti-amentament-two iar Koresh era numa’ bun de Tap Ispasitor pentru ca pe langa arme avea harem & fetite, deci un caz numa’ bun de mediatizat intensiv.

  Da’ nici ATF-ul nici FBI-ul nici Clinton-ii nu s-au asteptat la o opozitie atat de hotarata si inteligenta din partea „Tapului”, fiindca ei au crezut ca daca au CNN-ul si restu’ TV-radio-microfoanele in mana, meciu’ e ca si jucat. Ei uite ca n-a fost suficient si de-atunci si pana-n ziua de azi au iesit tot mai multe informatii la suprafata care confirma faptul ca Garry a avut dreptate: „talk to them…” este optiunea infinit mai eficienta, eleganta si inteligenta in comparatie cu scuza penibil-ipocrita: „… we have no more time…”…!

 29. Din pacate, statu’ are bani pentru arme dar n-are bani si n-are timp (sic!) pe care sa-l investeasca in recuperarea celor care au ajuns victimele unor smecheri ce se pricep sa invarta cuvintele si sa-i zapacesca de cap pe oameni sa creada niste tampenii “Biblice”.

  Time is money. Statu’ face socoteala. Ce costa mai mult „timp”? Educatia sau forta. Pe termen lung educatia e mai ieftina. Pe temren scurt violenta e mai rentabila. Statu’ gandeste pe termen scurt.

  Credc ca Alex de Toqueville se intreba undeva cu privire la viitorul unei democratii care nu face nici un efort sa tempereze entuziasmul religios.

 30. Probabil ca lucrurile s-ar fi derulat altfel daca, in loc de tancuri, in prima zi ar fi venit seriful cu o citatie pentru Koresh.

  Ditto. Seriful stia si de casatoriile ceresti cu minore. O decada mai devreme Koresh a fost achitat pentru o actiune stil Clint Eastwood. Propoaganda e in montaj – spune Eisenstein. Seriful e the good guy in film dar daca stai si te gandesti este raspunzator. Problema e ca seriful e raspunzator in fata comunitatii si in Waco oameni ca Koresh sunt considerati „boys will be boys”.

 31. Ianis says:

  Paul
  Koresh facea excluderi din tot felul de nimicuri. In film e o faza cu un lumberjack executat sumar pentru ca a tras o gura de alcool. Intr-un documentar cineva povesteste ca s-a facut o excludere pentru consum incidental de branza. N-am auzit sa fie nimeni exclus pentru chestiuni sexuale. Se pare ca ii „sterilizase” pe toti masculii si vrajise toate femeile. Asta e o performanta la care orice sarlatan de varf doar viseaza. Asa e cand il ai pe Domnu’ de partea ta

 32. Ianis says:

  Edi
  Din cate inteleg, sistemul american de law enforcement pune autoritatile locale in opozitie cu cele federale. Federalii l-au ignorat pe serif probabil pentru ca erau constienti de limitele lui dar si de infratirea cu localnicii. Ei vin sa aplice solutii finale.

 33. Ianis says:

  Apropo de FBI si activistii pentru drepturi civile Chaney, Goodman si Schwerner, invocati de Edi anterior, doua recomandari de filme: Murder in Mississippi (1990), care prezinta ultimele trei saptamani din viata lor si clasicul Mississippi Burning (1988), cu cei doi agenti FBI, good guys de data asta :), trimisi sa rezolve misterul mortii activistilor, rascolind BibleBeltul si KKK-ul.

 34. @Edi,

  Pai si-atunci care mai e diferenta dintre statu’ de drept si Mafie?…

  Asemanarea asta explica irationalitatea intregii povesti: s-a plecat de la ideea ca statu’ grijuliu si binevoitor a vrut sa-i „salveze” pe copiii aia de nebunia lu’ Koresh si s-a ajuns ca i-a „salvat” prin a-i educa pe timpu’ noptii cu zgomote-n difuzoarele date la maxim si-apoi i-a ajutat dimineata sa-si deschida bine ochii bagandu-le gaze lacrimogene & inflamabile in toata cladirea, iar la final, fiindca timpu’ e money si „salvatorii” erau deja la sfarsitu’ programului de munca si n-au mai avut timp s-astepte pana-si face efectu’ educatia cu partea lacrimogena, au trecut direct pe partea’ inflamabila si le-au aruncat scanteia ucigasa omorandu-i la „pachet” cu parintii & bunicii lor…!

  Lasand iroinia de-oparte, chestiunea este ca statu’ american promite din gura „libertate religioasa” da’ ii sare mustaru’ cand apare vreun „entuziasm religios” in randu’ populatiei si promite cu solemnitate „dreptu’ de auto-aparare” a populatiei da’ are grija sa intervina in forta si disproportionat ori de cate ori cineva indrazneste sa-si foloseasca acest drept. Cu alte cuvinte, actualii conducatori nu dau doi bani pe ce scrie-n Constitutia aia, fiindca, nu-i asa?, n-au conceput-o ei, ci niste exaltati religiosi & „idealisti” sociali din vremuri demult apuse…!

  Da’ ce nu pricep este altceva: dacat statu’ nu se pricepe la nimic altceva decat la taxe si impozite , de ce naiba se-amesteca unde nu le fierbe oala si nu-i lasa-n pace pe parinti ori pe cei care au si „timp” si placere sa se ocupe de „salvarea” si educarea copiilor?

 35. @Ianis,

  Pai sexu’ din placere e de la dracu’, da’ Mielu’ avea grija sa nu faca sex din placere ci numa’ din ala din obligatie, pe baza la profetie, si de-asta sexu’ lui nu era sex ci numa’ insamantare din aia sfanta, dreapta si buna!…

  PS. La faza cu fetita aia de 11 ani, Koresh o fi incurcat desigilarea cu dezvirginarea… ce vrei, mai fac si profetii incurcaturi cu textu’ sfantu’ inspiratu’… 🙂

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: