Profesiune de credință

28.01.2019

Profesiune de credință

Exprimarea convingerilor, filosofiei, concepției despre viață și existență, în numele conștiinței libere și în fața lui Dumnezeu, ia în considerare semenii ca martori care au dreptul la convingeri personale, așa cum le dictează conștiința și interesele.

Nicio instituție politică, de stat sau religioasă nu are dreptul să chestioneze, să condiționeze sau să exercite presiuni asupra conștiinței omului. Acesta este un aspect fundamental al drepturilor ființei umane, poate fi tranșat personal de ființa umană conștientă, responsabilă. Orice încercare de imixtiune, presiune sau influență, devine poliție orwelliană a gândirii, manipulare crasă și abuz.

Prin naștere sunt și rămân un om credincios, creștin. Afectiv, prin stereotipii exersate toată viața, social și liturgic, nu doresc să mă schimb. Dar concepțiile mele s-au schimbat.

Deși sunt doar un practician neurolog, prin structură mă consider om de știință și așa vreau să rămân, cel puțin în prezent. Pentru mine, este mult mai important să evaluez, să estimez fenomenele, procesele, pe care le traversez, într-o manieră detașată, obiectivă, realistă, bazat doar pe fapte cuantificabile, măsurabile, științifice. 

Atunci când te cufunzi subiectiv în interiorul unui crez, unei filosofii, teologii, unui punct de vedere metafizic, adopți un punct de vedere unilateral, partinic, militezi în favoarea unei consonanțe cognitive, ai tendința să ignori tot ceea ce contrazice poziția adoptată. Este eroarea pe care am perpetuat-o toată viața.

În interiorul unui grup, această apartenență îți conferă confort, părtășie, consens, siguranță. Trebuie să recunoaștem că ele sunt relative, limitate, așa cum suntem și noi, cum este lumea reală în care trăim. Chiar dacă jinduim după solidaritate, speranță, mângâiere, totuși nașterea, suferința și moartea noastră, rămân acte existențiale individuale.

Revenind la convingerile și poziția mea actuală, mă consider în continuare un om de știință credincios, aplic cele două porunci fundamentale ale iubirii față de Dumnezeu și față de semen, de mediu, consider că aspectele etice, morale și de integritate trebuie să aibă un loc prioritar în viața mea privată și profesională. Tot ceea ce trece peste acestea, ține de istoria și cultura umană zbuciumată, sunt profund contradictorii, au caracter de neadevăr, legendar și mitologic.

Profetismul, ascetismul, ca și apocalipticismul au reprezentat efortul omenesc de a găsi un sens istoriei conflictelor supraindividuale, geopolitice, instituționale, religioase – în esență, de interese – naționale, de grup etnic sau social, progresiste la vremea lor, dar vetuste și depășite astăzi. Fiecare concept, noțiune, crez, personaj, are o istorie a devenirii sale culturale și poate fi documentată prin dovezi.

Ceea ce face religia astăzi, în numele absolutului, eternității și veșniciei utopice, este să ne sfâșie conștiințele, să ne stimuleze angoasele, păstrându-ne agățați între mentalități mitologice din urmă cu 2-3 milenii, sau să ne proiecteze către un viitor apocaliptic, terorizându-ne cu chinuri nesfârșite, îngrozindu-ne cu pedepse capitale și definitve, sau promisiuni ale unei existențe utopice imposibile. În numele iubirii, dogmele religioase ne propun izolarea, recluziunea, combat vitalitatea și preocupările mundane pentru viața aceasta, de dragul unei vieți viitoare nerealiste și iluzorii.

Informațiile accesibile acum tuturor, dar neaccesate încă, decât de puțini oameni, vor conduce la o criză existențială, culturală, spirituală profundă, atunci când vor deveni masificate, universale. Această criză este în plină desfășurare, dar nu-i înțelegem încă semnele și consecințele.

Oamenii nu pot renunța la valori, semnificații, sens. Nu pot exista în haos. Este vorba de lumină și sare. Astăzi, obrocul este gros, sarea și-a pierdut gustul. Nu sunt profet, dar mă bizui pe bun simț și luciditate. Dumnezeu nu poate fi slujit cu mijloace mediocre, primitive, cu truisme și un limbaj de lemn, cu erori pioase și bune intenții care nu duc nicăieri, cu măsuri administrative coercitive care vor să siluească conștiințe, în numele unor neadevăruri perpetuate de milenii, care încearcă să contrazică fapte științifice evidente. 

Desigur, imaginile pastorale idilice au creat opere și metafore nemuritoare ca Ps 23 și alegoria Păstorului cel Bun. Dar asta nu mă împiedică să constat că este nedemn ca o ființă umană să fie abordată și evaluată unilateral prin instinctele sale gregar-sociale, de turmă care nivelează specificitatea personală individuală, sau să fie redusă la comunicarea subumană, oligofrenă, supusă unei reeducări alternative, bipolare, de tip nutreț / toiag. Sunt procedee simpliste, uzuale, la îndemână, comode.

Detest dogmatismul, atitudinea rigidă, sectară, superioritatea arogată, adevărurile ultime și absolute și nu doresc să fiu parte la acestea. Ele nu fac decât să genereze intoleranță și exclusivism, conflicte și separații, războaie religioase, persecuții și ură.

Voi continua să-mi slujesc semenii cu posibilități tot mai limitate de vârstă, mă voi bucura și voi admira creația, natura, voi călători tot mai puțin, dar mai semnificativ, voi citi mult, cât îmi va permite mintea și memoria, voi avea o atitudine deschisă și modestă.

Viața este atât de frumoasă și bucuria de a o trăi, atât de reconfortantă și deplină, încât merită să fiu pedepsit pentru păcatul capital al bunului simț și lucidității.

Nimeni nu scapă de asta!

Despre Sorin Săndulache
Senior Neurolog, PhD antropologie medicală, licențiat în teologie protestantă, master în psihoterapie. Tânăr pensionar!

96 Responses to Profesiune de credință

  1. Ianis says:

    Bisericile sunt pline de „Curetei” din astia care sunt gata sa ridice piatra pentru linsarea celui care gandeste singur.
    In limbaj de lemn asta se numeste „unitatea duhului”. Episodul unu a fost la uciderea diaconului Stefan.

    Si, deloc suprinzator, acesti „Curetei” umflati de duhul simt nevoia sa isi expuna goliciunea in public ca si cum asta ar fi misiunea vietii.
    Cu o mână, ei stau la spartură și se pregatesc de vremea sfarsitului, iar cu cealaltă mână își sfințesc caracterul pentru vesnicie.
    Și cu unul din degete, știți voi care, transmit mesaje de pace pe unde apucă. Pentru ca ei urasc păcatul dar iubesc pe pacatos.

  2. daimonel says:

    Studii biblice nr 10/trim 3/2018 Regretatul Bill Liversidge a povestit o experienţă pe care a avut-o când a lucrat pe o insulă din Papua Noua Guinee ,cu un trib periculos la care nu ajunsese Evanghelia…….,…………………..
    În clipa aceea, Reuben a fost dintr-un salt lângă mamă, l-a luat uşor pe copilul neînsufleţit din braţele ei şi l-a ridicat deasupra capului. Bill a încremenit. Sătenii au făcut tăcere şi şi-au aţintit privirea spre ei. Reuben a făcut atunci un lucru neaşteptat: s-a rugat.
    —— —— ——
    Picioruşele copilului, inerte până atunci, au început să se mişte. Copleşită, mama l-a luat în braţe ca să-i potolească plânsul. După aceea, toţi locuitorii insulei au devenit adventişti de ziua a şaptea.
    De discutat: De ce crezi că în unele situaţii Dumnezeu face minuni, iar în altele nu?”

    Iubite frate Cureteu ,
    asta i Evanghelia dtale? Aici vrei sa ne aduci?….Cu goange de astea vrei sa ne impresionezi ?
    Pai de ce au mai plecat bunicii nostri din strana bisericii unde lacrima duios sfanta fecioara si popa lega si dezlega?…
    Ca sa asculte minuni de la papuasii adventisti?….Chiar crezi ca avem pene pe noi ?
    Jalnic…de o mie de ori jalnic !

  3. Mihail Cureteu says:

    Iubite frate – daimonel – , eu cred ca Dumnezeu este Suveran si nu are de a da socoteala nimanui , de ce face sau nu face . Stiu ca produce enervare sau perplexitate , la unii care uita ca apar ca un abur si dispar tot ca un abur . Dar , asta e ! Deasemenea stiu ca El este Atotputernic si in control . El poate face sa dispara Presedinte de Conferinta Generala , Presedinti de Diviziune, Presedinti de Uniune , etc . daca este necesar , De ce nu o face ? Este treaba si prerogativa LUI . Vrei sa-L judeci ? Ai libertatea sa o faci , mai ales cand nu intelegi de ce o face . Unii ” papuasi adventisti” , cu pene sau fara pene , cred ca ei sunt capabili ” sa-i dea una peste bot lui YAHWEH , cum s-a exprimat un comentator , care vrea sa epateze si sa arate , cat este el de ” al dracului „, la propriu si la figurat . Sa nu uitam ca Evanghelia este una singura …Hristos in voi , nadejdea slavei . Mai bine sa cazi peste piatra unghiulara , decat sa cada ea peste tine . Este un sfat pertinent chiar si pentru cei care au citit Biblia si au devenit atei , daca nu vrei sa apari ca un vierme pe pamant si sa dispari la fel . Sa auzim de bine !

  4. polihronu says:

    „Mai bine sa cazi peste piatra unghiulara , decat sa cada ea peste tine .”

    Istoria, inclusiv cea pe care-o traim, ne arata ca singurul bolovan care sta sa cada peste noi e cel din mina iubitului frate Cain.

  5. polihronu says:

    „al dracului”

    Oricit ma dau eu fiara, adevarul e ca ai dracului sint cei care tin neaparat sa creada ca vietile noastre sint piese de sah pe tabla la care joaca Yahweh si fratele lui mai bun, Diavolul.

  6. Sorin Săndulache says:

    Suntem oameni. Un ghem de contradicții. Preferăm legende milenare, în timp sau spațiu, realității splendide sau crunte de la buricul degetelor! Sau ne facem că plouă, vb despre vreme, așa cum ‘baba se piaptănă’, când ‘țara arde’! Poate de aceea am ales să vorbesc! Vorbesc și în numele colegilor care tac, sau al colegilor, prietenilor, pastorilor care preferă să ne susțină pe căi de comunicare personalizate! Le mulțumesc și lor!

  7. Mihail Cureteu says:

    Nu exista teren neutru . Prin faptul ca pe Diavol il consideri mai bun , afectiv , deja se stie de partea cui ai inclinat . Mare va fi bucuria in staulul Diavolului , pentruca , fara efort ,pe langa cele 99 de oi negre ,mai are una, care nu a trebuit sa o caute , ci a venit ea , de capul ei ( Inteligent ! )

  8. polihronu says:

    „Nu exista teren neutru”

    Tu esti cel care se crede „teren neutru” – te crezi pion intre doua supraputeri. Noi am invatat ca sintem „ghem de contradictii” – ca si Yahwe, si Diavolul sintem noi.

  9. Mihail Cureteu says:

    Cine crede ca sta in picioare sa ia seama sa nu cada ( 1 Cor. 10:12 ) .

  10. Ianis says:

    Poftim, asta e nivelul credinciosului azs. Nu poate lega o fraza fara limbaj de lemn si se ascunde in spatele citatelor fara sens.
    Parca e un colportor incercand sa vanda Marea Lupta in blocurile de garsoniere din Pantelimon.

  11. polihronu says:

    „Cine crede ca sta in picioare”

    Asta ti se aplica integral tie. Tu crezi, ba chiar crezi ca stai bine pe picioare. Eu nici nu mai cred, nici nu ma intereseaza ca sint in cadere libera – imi place zborul, iar in universul lui Einstein nu exista sus si jos.

  12. Mihail Cureteu says:

    Ce ai zice de ” Divina Vindecare ” gratis ? Este oferita tuturor de ISUS , Colportorul Divin . Nu mai sta pe ganduri , ca maine poate fi prea tarziu !

  13. dysangeliumm says:

    Cureteu pui de ovreu, te sufoci cu propriile piese. Joaca de unul singur in camaruta ta pana pricepi si perspectiva partenerului.

  14. Mihail Cureteu says:

    Si Satana are experienta ” caderii libere ” . O fi bine ? O fi rau ?

  15. polihronu says:

    Si Dumnezeu – macar de cind s-a intrupat. Pamintul e in cadere libera. Luna e in cadere libera. Soarele e in cadere libera. Galaxia e in cadere libera. Dumnezeu e in cadere libera.

  16. De ce te cramponezi sa mai ramai ” pe emisie ” ? Retrage-te , la timp si onorabil , continuand sa ramai ” pe receptie ” , si lasa emisia .

    Atentie la ultima ispita, doctore. De ce te cramponezi sa mergi la Ierusalim, sa ne obligi sa te rastignim, cand poti ramane reprezentantul onorabil al unei secte in Iudaism?

  17. Bun venit pe site-ul Oxigen 2.net . Va informam ca ” tratamentul ” cu limbaj suburban este periodic asigurat si deocamdata gratis . ” Lejeritatea gurii ” este de dorit !

    Nu poti acuza un sait pentru ce/cum se vorbeste pe forum. Atunci cand insinuezi ca ne bazam pe o galerie la subsol uiti ca nu au fost cenzurate atacuri similare impotriva emisiunilor sau editorialelor, ba am oferit chiar si rubrica de editorial pentru contrarieni. Dincolo de limbaj, care tine oricum de cultura forumurilor online necenzurate, ge are ranile ei si simte nevoia sa le discute. Peter Sloterdijk spune undeva ca strada raspunde cu cinismul limbajului la cinismul puterii drapat in eufemisme. Cum spune colonelul Kurtz in Apocalyspe Now: „We train young men to drop fire on people, but their commanders won’t allow them to write ‘fuck’ on their aeroplanes because it’s obscene.”

  18. eu cred ca Dumnezeu este Suveran si nu are de a da socoteala nimanui , de ce face sau nu face . Stiu ca produce enervare sau perplexitate , la unii care uita ca apar ca un abur si dispar tot ca un abur .

    Poate noi suntem abur, ratiunea e nelimitata si vesnica. Dealtfel, acesta este si argumentul ontologic pentru existenta lui Dumnezeu, reinterpretat de Kurt Godel in sec XX. Mie, ratiunea imi spune, prin lama lui Occam, ca explicatia cea mai simpla pentru toate invierile si exorcismele shamanismului de ziua a saptea din Africa este shamanismul animist din Africa. Africanii au ramas animisti asa cum americanii au ramas puritani si predicatorii neoprotestanti din Romania au ramas babele satului.

    Dar , asta e ! Deasemenea stiu ca El este Atotputernic si in control . El poate face sa dispara Presedinte de Conferinta Generala , Presedinti de Diviziune, Presedinti de Uniune , etc . daca este necesar , De ce nu o face ? Este treaba si prerogativa LUI .

    Nu o face pentru ca este treaba si prerogativa noastra.

  19. dys, spune ce vrei si cum vrei dar antisemitismul nu isi are locul aici.

  20. Ce ai zice de ” Divina Vindecare ” gratis ? Este oferita tuturor de ISUS , Colportorul Divin . Nu mai sta pe ganduri , ca maine poate fi prea tarziu !

    Iarta-ma Mihai, dar you are barking at the wrong tree. Vrei sa il convingi pe doctor sa recomande pacientilor baile lui Kuhne si sucul de patrunjel in locul imperfectei stiinte medicale? It’s too late for this bro.

  21. Capu-Varzã says:

    „Nu sunt profet, dar mă bizui pe bun simț și luciditate.”

    Intr-o societate detasata de realitate si orbita de superstitie, poate profetul este pur-si-simplu omul care se bazeaza pe bun simt si luciditate (chiar daca nici nu crede neaparat intr-un D-zeu (imaginat de oameni)).

  22. Mihail Cureteu says:

    Cu tot respectul , dar , un alt fiu al lui Dumnezeu ( Sorin Sandulache ) nu mai este necesar sa fie rastignit . UNUL a fost sufficient . UNUL , pentru toti cei care fiind ” plecati cu pluta ” , mai cred in legende milenare !

  23. taranprost0 says:

    Mihai Cureteu -Nu sunteti plecat cu pluta,si nici paranoic si nici profet,cum spune domnul Sandulache.Ar presupune un dezechilibru interior care v-ar onora,salvandu-va de mediocritate. Sunteti un om obisnuit care se da bine pe langa sef pentru ca e convins ca viitorul lui vesnic e in mana lui.O apologie vomitiva,bazata ori pe prostie ,ori pe (auto)amagire,ori pe amandoua,avand in vedere absenta lui Dumnezeu din lume .

  24. polihronu says:

    “UNUL a fost sufficient pentru toti cei care cred in legende milenare“

    Ce spui tu aici e acceptabil doar daca, intr-adevar, UNUL e o figura mitica – asa cum a fost suficienta o singura scufita rosie care sa fie devorata de lup. Altfel, si o singura scufita insingerata / un singur crucificat e prea mult. Si nimic de laudat. Si perfect “nenecesar”. Ca daca imi spui ca lupul nu se poate sa nu manince scufite, atunci e clar ca tu nu poti sa nu urci noi unsi pe cruce.

  25. dysangeliumm says:

  26. Autorul se declara credincios, dar in acelasi timp afirma ca viata vesnica e ”nerealista si iluzorie”. Pas de mai intelege ceva.

  27. dysangeliumm says:

    Am vrut de fapt sa-l flatez. Lenin avea o vorba:” De fiecare dată când vezi un rus inteligent, se dovedește până la urmă că de fapt e evreu.” 😉

  28. Dumnezeu nu poate fi gasit prin stiinta, prin observatii ”masurabile, cuantificabile”. Cumva, atunci cand incercam sa-l depistam cu ratiunea noastra, Dumnezeu se ascunde de noi. Unii s-ar intreba, cum am facut-o candva si eu, de ce Dumnezeu nu face mai multe minuni ca toti sa creada? Eventual minuni pe banda rulanta. Acum insa ma intreb : si la ce ne-ar folosi ? Ne-ar schimba asta cu adevarat in bine ? Sau am ajunge sa ne batem pe burta cu Dumnezeu si sa incercam sa-l fraierim la un sprit ? Mai degraba a doua varianta. Credinta nu are nevoie de minuni. Dar minunile au nevoie de credinta. Iar minunea cea mai mare e insasi credinta, fiindca cele mai mari minuni sunt minunile pe care le face Dumnezeu in noi insine. Nu minunea naste credinta, ci credinta autentica este ea insasi o minune izvoratoare de minuni. ”Credinta zugraveste icoanele-n biserici”, spune poetul, iar eu cred ca pe Dumnezeu nu-l poti pipai altfel decat cu ochii credintei straluminati de har. ”În vremea aceea, răspunzând, Iisus a zis: Te slăvesc pe Tine, Părinte, Doamne al cerului şi al pământului, căci ai ascuns acestea de cei înţelepţi şi pricepuţi şi le-ai descoperit pruncilor.”

  29. polihronu says:

    Iar eu stiu din proprie experienta ca nu e minune mai mare decit a inceta sa mai crezi. Iata adevaratul har!

  30. Mihail Cureteu says:

    ANDREI VOICULESCU Autorul se declara credincios doar ca sa fie ingropat ” crestineste ” !

  31. lampadaru says:

    @AV
    ” Pe Dumneze nu-l poti pipai altfel decat cu ochii credintei straluminati de har.”
    Ce poate fi mai convigatoare decat o sanatoasa spalare de creer !?! Pipai cu ochii, vezi cu picioarele, gandesti cu inima si judeci cu plamanii. Ai marcat din nou bro’.

  32. Amaranthine Sophia says:

    Omul stia ca va fi injurat aici si ca discutia nu va duce la niciun rezultat dar joaca in filmul celor care isi scutura praful de pe haine dupa ce parasesc cetatea care nu le-a ascultat cuvantul. La judecata va zice: v-am zis eu, eu mi-am facut datoria, am incercat. 😅

  33. Mihail Cureteu says:

    Domnul Sorin Sandulache vrea sa-i ” abureasca ” pe ” credinciosi” ca , afectiv , este cu ei , in timp ce s-a ” convertit ” la ateism ,folosindu-se de diferite fraze care sunt ” muzica ” pentru urechile liber-cugetatorilor , De fapt pentru a crede in NIMIC este nevoie de o credinta mai puternica . Pe de alta parte , el nu va fi acceptat pe deplin de cei care nu mai oscileaza ,si care sunt deja in cadere libera ( Atei Pur Sange ) . Domnul Sandulache este sedus de gandul ca , noi,suntem un ” ghem de contradictii ” . Cel mai probabil ca el se va repozitiona , daca va mai avea timp suficient ,sa-si recalibreze EUL personal , la parametrii normali . Nu este exclus , sa lase ” cu limba de moarte ” , sa fie ingropat de un sobor de pastori , din toate confesiunile religioase , care l-au apreciat . Probabil si din partea liber-cugetatorilor ( atei ) , cu care a jonglat , in ultima parte a vietii lui , nefiind , destul de convingator , pentru o parte din ei . Good Luck !

  34. polihronu says:

    „pentru a crede in NIMIC este nevoie de o credinta mai puternica”

    Putin credinciosule!

  35. lampadaru says:

    @AS
    Deja e in partea 2a.
    Daca masochism nu e nimic nu e.

  36. Probabil e circumcis, dar nu în Moshe ci în Kellogg.

  37. AV,

    Majoritatea bisericilor prezinta VV ca pe un proces repetitiv, un exercitiu mecanic de închinare, fără nici o schimbare, sau un extaz mistic. Există apoi concepția neo-platonică – nu va mai fi timp – care anulează chiar esența existenței subiective, care este timpul. VV poate fi concepută ca o continuă înnoire și reinventare, dar asta nu auzi la biserică.

  38. Sorin Săndulache says:

    Am încercat să aduc o notă de realism și optimism, iar unii dintre Dvs îmi cântați deja prohodul? Nu vă prea aranjează profesia de ciocli, deși la drept vorbind, cam atâta va rămas! Nici în domeniul acesta, atât de drag vouă, nu prea aveți fantezie. Deși aparțineți profesiilor de tip helper, știți foarte puțin despre ființa umană. Așa că vă rezumați la neființă. Este tărâmul unde dați frâu liber iluziilor, în detrimentul realismului, creativității și fanteziilor.

  39. Sorin Săndulache says:

    Un paradox hilar: rămășița preocupată de rămășițe!

  40. Mihail Cureteu says:

    MENE , MENE , TEKEL

  41. daimonel says:

    Fr Cureteu, dta pari om batran si degeaba…
    Cand Isus a spus ca Imparatia Sa e chiar in noi,cum iti imaginezi mata ca e undeva in Orion,cu strazi de aur si coruri ingeresti?…Omul in sine,mintea lui e un univers de trairi ,dorinte si suferinte care se cer orrdonate,aranjate intr un sistem explicativ coerent.Iar Isus la Imparatia sufletului s a referit!
    Omul nu poate trai fara o explicatie asupra Realitatii,fie ea si partial adevarata sau chiar falsa,dar explicatie sa fie…E clar ca nici unul din noi nu detine formula ecuatiei despre TOT, e clar ca explicatia fiecaruia dintre noi e tributara educatiei ,traditiei si culturii in care am crescut. Daca bunicii nostri au crescut cu opait si opinci,dta vrei sa ne condamni ca n am ramas la fel?…
    Dr Sandulache este, dupa parerea mea, un om de buna credinta care isi expune niste puncte de vedere ,de pe pozitia unui intelectual crestin-practicant…Vreti sa l omorati cu pietre pentru ca nu se alatura corului de yesmeni care aproba minuni si experiente fantasmagorice?!
    Parafrazand pot spune : la Legile naturii si la marturia Realitatii ,nu la fantezii ,oricat de pioase ar fi ele…

  42. Mihail Cureteu says:

    Nu este rau deloc , daca Imparatia este in interiorul fiecaruia . Ba poate fi chiar un avantaj . Mai faci ce mai faci , in timpul zilei si mai tragi din cand in cand cu ochiul sa vezi daca totul este OK in Imparatie !

  43. daimonel, Cureteu,

    Străzile de aur definesc religia ca pe un cargo cult. De aici succesul la papuași. John Frum ține sabatul.

    Revoluția științifică a fost chemarea ca martor a naturii (prima carte) la procesul între biserică și modernitate. Biserica a pierdut procesul și dreptul de a ne spune ce să facem, cum să gândim. De aici lupta disperată împotriva omului de știință.

  44. polihronu says:

    „De aici lupta disperată împotriva omului de știință.”

    Pe care o putem vedea in toata splendoarea ei chiar si intr-una si aceeasi persoana. Florin Laiu, de pilda: „n-aș accepta ca profeție convingătoare și ca exegeză citatul lui Matei (2:15) din Osea 11:1 (care este poem istoric, nimic mai mult)”. De ce? „Datoria de a preda exegeză biblică în facultatea de teologie timp de circa 25 de ani m-a obligat să-mi ascut instrumentele de lucru…” Perfect de inteles. Ce ramine halucinant e cum de poate Florin accepta oricare alt citat NT din VT ca „profetie convingatoare si exegeza”.

  45. dysangeliumm says:

    just post war dreams…

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: