Fascism neo-protestant în România

30 Responses to Fascism neo-protestant în România

 1. daimonel says:

  Asa zisul neoprotestantism (NP )romanesc ar merita o dezbatere intelectuala mai serioasa decat se face in mod obisnuit-fie o apologetica ieftina ,fie o expediere in notele de subsol ale istoriei noastre moderne…
  Cine au fost si ce au dorit bunicii nostri care s au “pocait”?
  Ce anume i a facut sa se desprinda de credinta stramoseasca?
  Cat progres social si uman a adus aceasta reorientare religioasa pentru familiile lor si pentru generatiile urmatoare?
  Care au fost pozitionarile acestor NP fata de curentul majoritar al romanismului,atat la nivel de grup cat si individual?…
  Pentru mine,testul pe care l a picat NP de la noi este cel al confruntarii cu Modernitatea ,ptr care nu a intrevazut solutii in limitele dogmei proprii.
  Eu nu as cataloga aceasta atitudine antimoderna ca fascism ,ci de a dreptul feudalism si tribalism.Cei cativa guralivi NP care au impus ,de ex ,agenda referendumului ptr familie ,au facut o sub acoperire si au avut ceva priza atunci cand au captat subtil si BOR…Altfel glasul lor nu se auzea decat in tribul lor.
  Irelevanta- asta e sentinta pe care le o va da istoria ;desi pana atunci vor mai face multe victime !..

 2. Ianis says:

  Fascismul de la Vatican o avea legatura cu povestea de mai jos?

 3. Eu nu as cataloga aceasta atitudine antimoderna ca fascism ,ci de a dreptul feudalism si tribalism.

  Tribalism merge mai bine. Aristocratia feudala cel putin avea clasa.

 4. lampadaru says:

  @daimonel
  Acum cativa ani cand am scris cateva randuri pe blogul acesta am fost atacat cu cateva mesaje de catre o perdelareasa, sotie de camionagiu mare blogger si participant in discutii savante* chiar aici pe Oxigen (si nu numai). Se facea ca eu trebuie sa arat respect traditiilor familiei mele adventiste pentru ca deoarece… Mi/a sunat foarte amuzant deoarece inaintea acestor 3 generatii de adventisti din care provin eu au fost cateva zeci de generatii ortodocsi , alte zeci de generatii pagani (whatever that means) si cel mai probabil inaintea lor si mai multi generatii de mancatori de ciuperci. Privind inapoi nu vad decat progres, bunicii si strabunicii mei au devenit adventisti la inceputul secolului XX si au avut ocazia sa citeasca/studieze/afle atatea lucruri noi (religie, sanatate, muzica etc). Consider ca inaintasii mei au facut o alegere buna pentru vremea lor. Pe aceeasi idee, a progresului (adevarata traditie a familiei mele) am hotarat sa ies din aceasta biserica si sa caut altceva. Intre timp m/am gasit pe mine insumi, suntem buni prieteni si nu simtim nici o necesitate de a participa la vre/un club religios.

 5. Amaranthine Sophia says:

  NIV (nua versiune internationala)Cultural
  Backgrounds Study Bible. E pe bune sau tot apologie?

 6. Amaranthine Sophia says:

  Am gasit cartea in egleza, e pe pdf drive. Sigur o s-o citesc, nu stiu cat o sa reusesc eu sa disting adevarul de minciuna. Din introducere vad ca autorii sunt pro Isus si relatie personala si din astea. N-ar fi o broblema, am vazut aici creștini luminați. Nu știu cata importanta are, poate lumea stie de carte si e trecuta la si altele. Eu acum am aflat si, daca credeți ca are relevanță, ar fi fain un mic articol sau ceva despre carte. Când am văzut-o, am sperat la o carte care sa detalieze lucrurile pe care le-am auzit aici despre textele din biblie in context cultural istoric si speram sa fie o carte care sa nu fie nici pro, nici contra, ci obiectiva pe cat se poate.

 7. Amaranthine,

  Asa cum ai observat, NIV BSB vine de la elita teologica evanghelica din US. Este probabil cea mai stiintifica editie a Bibliei pentru publicul larg pana in prezent. Publicatia este facuta in contextul credintei evanghelice „personale” dar notele cultural istorice nu sunt personale ci stiintifice. Se pare ca notele lasa pe seama cititorului interpretarea teologica a textului sau apologetica. Ma astept la o reactie din partea fundamentalismului reactionar.

 8. Amaranthine Sophia says:

  din cat am rasfoit-o cred si eu ca datele sunt corecte insa bănuiesc ca nu merg pana la capat cu interpretarea cultural istorica. Adica omit ce ar putea afecta paradigma evanghelica. Oricum, ceva bun poate scot din ea. Multumesc de comentariu, e util pt mine!

 9. Se pare ca nu le omit dar se feresc sa traga toate concluziile. Oricum, rastoarna paradigma fundamentalista si asta e bine. Asi spune ca ne ofera o baza solida pentru analiza intertextuala a Bibliei. E de asteptat sa lase o portita pentru crezul evanghelic, dar nu te obliga sa treci pragul. Este doar o prima impresie.

 10. Amaranthine Sophia says:

  In lipsa unei cărți complet stiintifice, netributare vreunei ideologii, care sa trateze subiectul, cred ca citirea textelor din orientul apropiat, altele decat cele din biblie, maresc mult intelegerea. Ma refel la texte din Ur, Uruk, Babilon etc. Mie mi-au lasat o impresie puternica. Parea ca textele din biblie sunt ca o insula intr-un pustiu dar de fapt implicarea lui Dumnezeu in toate activitatile era paradigma obisnuita. Cand se stabilea un hotar intre doua cetăți se zicea ca dumnezeu l-a stabilit si tot asa, limbajul e ca cel din biblie.

 11. Amaranthine Sophia says:

  La razboi domnul mergea cu ei si lupta si el, dadea legi, etc.

 12. Amaranthine Sophia says:

  Nu zic ca teoria cu ancient eliens e adevarata, dar asa ca un fapt amuzant, eu nu pot citi exodul, leviticul, si celelalte fara sentimentul intens ca Yahve e un extraterestru care ii conduce sau manipuleaza. E un sentiment, nu ceva rational si se va trata ca atare. 🙂 doar ca sentimentul e intens.

 13. Bolsonaro’s “guru” on the moral turpitude of the left is a Virginia-based philosopher, Olavo de Carvalho, who argues that the left in Brazil is controlled by a corrupt elite that has abandoned its Marxist roots in favor of a “cultural Marxism” that promotes gay marriage and feminism.

  Intre timp, in Romania:

  Inchei spunându-vă următorul lucru. L-am neglijat pe Olavo de Carvalho și am greșit. Nu am avut timp la dispoziție să îi fac loc. Pentru că vocea lui este complet diferită. Este o voce a raționalității, a informației științifice și a curajului moral.

 14. Amaranthine Sophia says:

  Mă gândesc ca e posibil ca Isus sa fie echivalentul lui Lao Zi, in sensul ca personifica un curent de gandire, o școală putea zice, o muscare spirituala. Ca la Lao Zi, in spatele acestui nume s-e poate sa nu fi fost un personaj real sau sa fi fost doar persoana cea mai influenta dintr-un grup de persoane dintr-o trafitie filosofica si spirituala. Adica sunt mai multi autori dea lungul timpului reuniti in cartea Tao the ching. Isus, de asemenea, poate fi ideea lor de om ideal pe care l-au cioplit si șlefuit in timp, la care au lucrat apoi apostolii, Pavel, gnosticii si noi astazi.

 15. dysangeliumm says:

  „Nu zic ca teoria cu ancient eliens e adevarata, dar asa ca un fapt amuzant, eu nu pot citi exodul, leviticul, si celelalte fara sentimentul intens ca Yahve e un extraterestru ”

  … Si chelia este tot o coafura.

 16. Amaranthine Sophia says:

  N-am înțeles metafora. 🙂

 17. mariusandy says:

  Deci pana la urma e bun la ceva si patapievici …
  Macar acolo un il lauda pe brazilian…

  Si pe buna dreptate…

  „Este o voce a raționalității, a informației științifice și a curajului moral.”

 18. Mr. Carvalho: In the ’90s, I made several lectures in military institutions in Brazil. I explained everything that was happening and everything that would happen. All my warnings came true. The Workers’ Party did everything I predicted. It was useless. The military remained inactive because they were so criticized in the media that they became inhibited. They are timid now.

  Trebuie sa fi orb sa nu vezi aici spiritul lui Franco: un indemn la revolta armatei impotriva votului democratic sub pretextul ca votul poporului este conspiratie comunista. Carvahlo e fascist. „Vocea rationalitatii, a informatiei stiintifice, si a curajului moral” este de fapt un complot impotriva democratiei sustinut de puterea combinata a bisericii, banului si armatei. Am mai vazut din astea in secolul XX. Si, da, Patapievici a baut apa dupa intelectualitatea romana fascista interbelica.

 19. Vocea ratiunii si a stiintei:

  Olavo has propagated several hoaxes and conspiracy theories [49][50], including the infamous recurrent hoax of Pepsi using cells from aborted fetuses to sweeten soft drinks, that has been debunked for many years. He also advocates for [51][52] revision of History by denying Inquisition, claiming it’s a myth spread by Protestants.[53][54]

  Olavo has contested the ideas of Isaac Newton and Albert Einstein while misunderstanding their theories. He said Newton introduced a self-contradictoring thesis and spread the virus of „formidable stupidity”.[55] Olavo also said Einstein plagiarized his theory of general relativity.[56] He also said there are no proofs of heliocentrism[57] and that geocentrism was as valid as heliocentrism since you can you use different points of reference.(Wikipedia)

  Cand un licentiat in fizica (Patapievici) spune ca autorul unor asemenea nerozii este vocea „ratiunii si a stiintei” nu te miri ca vezi acelasi „fizician” sustinand ca fizica quantica dovedeste hristologia si trinitatea. Spalator de creiere.

 20. dysangeliumm says:

  din putzul gandirii marelui fizician filozof:

  „Radiografia plaiului mioritic este ca a fecalei: o umbră fără schelet, o inimă ca un cur, fără şira spinării.”
  „Un popor cu substanţă tîrîtă. Oriunde te uiţi, vezi feţe patibulare, ochi mohorîţi, maxilare încrîncenate, feţe urîte, guri vulgare, trăsături rudimentare.”
  „Românii nu pot alcătui un popor pentru că valorează cât o turmă: după grămadă, la semnul fierului roşu.”
  „Româna este o limbă în care trebuie să încetăm să mai vorbim sau… să o folosim numai pentru înjurături…”

  Politice de H.R. Patapievici, ediţia 1996

  totusi nu are nici o retinere sa elogieze radacinile crestin ortodoxe ale poporului roman, mai ales la conferinte in afara tarii, mai ales in Germania, mai ales la München.
  mananca si el o paine

 21. Si-a pus intrebarea Patapievici daca nu cumva romanii sunt asa cum ii descrie tocmai din cauza unor intelectuali ca el? Romanii sunt cel mai religios popor din Europa si Patapievici se plange ca Europa e prea seculara. Cand Europa se va intoarce la radacinile iudeo-crestine va fi ca Romania, va scoate moastele si va pupa icoane ca in evul mediu in loc sa faca stiinta, ba va mai trage si niste conflicte etnic-religioase.

 22. „mananca si el o paine” – есть хлеб

 23. Румыны не нация, они проститутка. I. V Stalin. Horia Patapievici.

 24. mariusandy says:

  Intrebare in afara temei cu scuzele de rigoare

  Poate ma ajuta Ianis

  Este posibil sa fiu in totala eroare dar nu ma tem sa ma expun riscului

  Universul se extinde si nu oricum ci de o forma accelerata. Ce bibliografie imi puteti oferi la acest subiect

  Cu stima

 25. Pentru claritatea cauta Cosmological Constant pe Google si Wiki. Iti da toata bibliografia de la Einstein (1917) pana astazi.

  Un articol bun: The Mystery of the Cosmological Constant in Scientific American.

 26. Man Bogdan says:

  Pot să aflu sursele afirmaților că fascismul s-a dezvoltat ca o reacție catolică la iluminismul-secular?

 27. „Sursele” sunt istoria lui Musolini, Franco, Petain, Salazar, Horty, Ustashii, Garda de Fier, etc. Nazismul german e o poveste diferita. Pentru o prezentare pe scurt a originilor intelectuale ale fascismului aici si aici.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: