Regula jocului

Peter Sloterdijk (Critica Rațiunii Cinice, 1983) susține că modul prezent de funcționare al structurilor de putere este cinismul. Critica clasica a puterii consta în demascarea distantei dintre ideologie și realitate. Acum, subiectul cinic este destul de conștient de distanța dintre masca ideologică și realitatea socială, dar, totuși, insistă asupra măștii. Noi știm ca ei ne mint, ei știu că noi știm, noi știm că ei știu că noi știm… etc. Aceasta este regula jocului.

Din cauza aceasta, procedura critică-ideologică clasică – smulgerea măștii – este imposibilă, mai precis zadarnică, în timpul nostru. Pericolul pentru rațiunea cinică apare atunci când cineva nu respectă regula jocului.

Așa se explică scandalul creat de raportul analistei Salveen Richter către clienții grupului financiar Goldman Sachs, întitulat The Genome Revolution. Richter a explicat clienților că dacă investesc în biotehnologie trebuie să fie foarte atenți pentru că investițiile lor riscă să aducă vindecare și să salveze vieți, și asta nu e bine pentru business. „Este vindecarea pacienților un model de afaceri durabil?” întreabă Richter fără să roșească și le explică de ce nu este.

Potențialul de a furniza vindecarea cu o singură lovitură este unul dintre cele mai atractive aspecte ale terapiei genice, terapiei celulare în genetică și editării genetice. Cu toate acestea, astfel de tratamente oferă o perspectivă foarte diferită în ceea ce privește veniturile recurente în comparație cu terapiile cronice.

Pacientul vindecat „cu o singură lovitură” nu este o investiție pe termen lung. Ca argument, ea citează tratamentul produs de Gilead Sciences pentru hepatita C. Rata de vindecare este peste 90% dar compania a pierdut 8 miliarde de dolari în ultimii 3 ani din cauză că pacienții vindecați nu au mai fost dependenți de tratament. Partea ce mai rea este însă că a scăzut numărul purtătorilor virusului (te întrebi cine este în spatele mișcării antivaccin) și modelul de afaceri durabil are nevoie ca virusul să zburde liber.

În cazul bolilor infecțioase, cum ar fi hepatita C, tratarea pacienților existenți reduce și numărul de purtători capabili să transmită virusul la noi pacienți, astfel că și numărul incidențelor scade.

Richter a surprins și scandalizat prin cinismul ideilor exprimate.  Însă – întreb – chiar a fost cineva surprins și scandalizat să afle că acestea sunt ideile ne-exprimate ale unei firme de investiții? Scandalul a fost provocat de faptul că Richter a încălcat regula jocului. Știm că fiecare dintre noi este doar un asset sau un liability pentru corporații, bănci, biserici, politicieni, activiști, slujitori publici. Le cerem însă să păstreze măștile și ne facem că credem.

Lumea ar fi preferat ca Richter să spună că există probleme etice cu manipularea genomului. Că există o îngrijorare legitimă cu privire la consecințele sociale ale biotehnologiei. Putea, de ce nu, să apeleze la prejudecăți religioase: ne băgăm degetele în lucrarea lui Dumnezeu.

Nu că ar fi crezut cineva. Credem în schimb în regula măștilor pentru continuarea jocului. Motivul e simplu: nu cunoaștem alt joc și ne temem să încercăm unul nou.

18 Responses to Regula jocului

 1. ge2oana says:

  Edi,

  Pai nu ziceam eu bine de cum functioneza „jucarica”, cu referire la logistica SDA in general , si la aia securista , in special !!??

  Da, Edi, aveam dreptate, ca stie toata lumea, doar ca regula jocului primeaza in ciuda realitatii.

  Asta e, ghinion !

  Aaaaa, stai asa, radicalul ala de Isus a avut dreptate.

  Asa, si ce daca !?

  Regula jocului L-a omorat oricum.

  Nasol, nu-i asa !?

  Ma abtin sa nu -mi dau drumul la gura……

  Fara emoticoane.

 2. dysangeliumm says:

  Ma abtin sa nu -mi dau drumul la gura……”

  tanti ge2oana

  pe aici e o vorba:

  Nu intrerupe niciodata o femeie care tace 😉

 3. dysangeliumm says:

  e ceva ciudat si cu Salveen Richter:
  Wikipedia
  „In 1994, the American Cancer Society reported that Rife machines were being sold in a „pyramid-like, multilevel marketing scheme”. A key component in the marketing of Rife devices has been the claim, initially put forward by Rife himself, that the devices were being suppressed by an establishment conspiracy against cancer „cures”.[7] The ACS describes Lynes’ claims as implausible, noting that the book was written „in a style typical of conspiratorial theorists” and defied any independent verification”

  nu avem decat sa ne turnam galeti cu gheata pe cap, poate asa se schimba ceva

 4. mariusandy says:

  Multam de link.

  Articol bun

  Observatii

  Noi stim ca ei stiu ca stim…

  Deci stiinta/cunoasterea/demersul descoperitor nu ajunge. E bine, e util e necesar dar nu suficient.

  Pana la urma cine pune in miscare/ muta cu adevarat fiinta?

  Sau

  Cunoscand mecanismele subjugarii/manipularii nu e suficient….

  – iata ce se poate acuza intelectualitatii in iarna comunista/fascista.
  Lucru care nu s-a intamplat cu crestinismul care desi a avut momentele lui de opozitie sangeroasa, a stiut in segmentul protestant sa primeasca sau sa gandeasca singur iesirea dintr-o nişă pagubitoare. Aici trebuie recunoscut ca neoprotestantismul nu e capabil de asemenea iesiri/autoevaluari. Edy si ceilalti sunt mai degraba exceptii decat regula…
  Care este mecanismul de iesire de rupere a jugului?

  Determinismul este irevesibil? Doua clase mereu. Agresorul/victima binomul perpetuu

 5. ge2oana,

  Și eu am avut asta în minte. Biserica știe că pastorul este doar un un șmecher dar se face că nu știe iar pastorul știe că vițelul de aur are picioare de lut dar conduce procesiunea. Modelul de business este acesta: https://www.themeparkinsider.com/flume/201412/4350/

  Dysangelium,

  Si de aceea inclin sa cred ca obiectiile etic/religioase impotriva la stem cell sau CRISPR sunt conspiratii din aceiasi familie (mafie) cu antivax, homeopatie, si creationism. Relatia intre stiinta si capital este ca relatia intre Galileo si Medici: merge pana la un punct. Apoi incep consideratiile ”etice” si procesele de erezie.

  Marius,

  „Pana la urma cine pune in miscare/ muta cu adevarat fiinta”?

  Exemplul cu Salveen falsifica paradigma utilitarianismului anglo-saxon. Banul ”misca fiinta”, și știința, doar pana la un punct. Cu rsicul de a fi redundant: capitalul alieneaza fiinta si fetișisează banul. Problema neo-protestantimsului este problema capitalismului târziu: trecerea de la etica protestantă la evanghelia prosperității și a consumismului religios. A căzut Babilonul (pe bune).

 6. mariusandy says:

  Cine e in spatele miscarii antivaccin e o presupunere sau ceva zis „la plezneala”?!

  Vitelul cu picioare de lut … good point

 7. Paul Csavdari says:

  @Edi,

  Mie mi-ar fi placut sa spui si care-i jocu’ nou pe care-l propui tu. Nu de alta, da’ dupa cum spui, nimeni nu se mai mira de nimic, toti stiu jocul de-a mastile si-l practica intr-un fel ori altul. Da’ intrebarea este: are cineva o IDEE NOUA, vreun joc in care mastile sa fie inutile? Ca pana cand nu apare acel joc nou, nici n-o sa se schimbe nimic. Deci, ai vreo idee noua? Ca eu abia astept s-o aud… 🙂

 8. anonymous says:

  Cand eram copii ne jucam ca niste copii, cand am cresut mari trebuie sa abandonam jocurile, dar pentru asta este nevoie de consens general, ceea ce nu se va intampla….nu mai spunem de Capo di tutti care este in plin sezon al jocurilor foamei.

 9. ge2oana says:

  Dys,

  M-ai „prins ” la fix cu exprimarea, imi scot palaria in fata ta, touche !!

  Ma bucur , pe bune….!!

  Edi,je ne suis pas cititoare in stele, insa urmaresc (ca proasta, adica critic-reflexiv…) cam ce si cum e legat de ce-i in jur.

  Unii zic ca-s fraiera, adica fac ceva aiurea-n tramvai, ca , adica , la ce foloseste !?

  Buuuahhh, probabil ca chiar la la nimica…

  Dar….

  Ce sa fac!?

  Is rea, a dracului, fac „pas in doi ” cu Satana….

  Al dracului drac si Dracul asta …..

 10. E o presupunere facuta pe baza camerelor de ecou din social media. Vezi pe ce alte saituri intra antivaxerii si ai raspunsul: creationism, flatearthism, cosnpirationism despre illuminati, masoni, marxism cultural, gay, avort, Soros, secularism, protocoalele inteleptilor sionului, etc. Divide et impera.

  Cine are de castigat? In god we tru$$$$$$$$$$$t.

 11. ge2oana, Iasbelo, nu te-a aruncat nici un Iehu pe fereastra bisericii? Atentie la caini.

 12. ge2oana says:

  Dap, ce le-ar mai place sa se uite cum ma rup in bucati ,cainii….

  Asta fiind in cursul celor 6 zile din week, ca in a 7a ,odihnindu-se, vor comenta la SS cum ca „vaiiiii, ati vazut cum Domnul…..si vaiiiii, sa luam aminte …..”

  Si asta ca se implineacsca zicerea lui Blaise Pascal cum ca :

  „nimieni nu face raul cu mai multa placere si bine incredintat ca „face bine” , decat cei care au motive religioase pentru asta” .

  Dar, pana atunci , adica never for ever, pot doar sa ma pupe-n poala rochiei mele rosii, sub care tin „broscoiul din dotarea guvernamentala.

  Sau, , ca niste caini ce sunt, pot DOAR sa latre si sa schiorlaie de la mare distanta, stiind ca daca se apropie , au de-a face direct cu Dracu´ , adica cu moi .

  Si asta din cauza ca mamica mea mi-a zis textual……;

  „Fa´, tu sa nu fii proasta, ca-i plina lumea de prosti” .

  Si, zic si eu , biserica la fel .

 13. dysangeliumm says:

 14. Intre timp, neprihanitul Lot…

  And it’s highly predictable that John Paul II’s pontificate, which launched a new war on homosexuals, turns out to be the gayest of them all — and the one most resistant to any inquiry into stories of sex abuse. His right-hand man and successor, Joseph Ratzinger, (the future Pope Benedict XVI) personally received notification of every claim of sex abuse in the church under John Paul II, ignoring most, and made the stigmatization and persecution of sane, adjusted non-abusive gay people across the globe his mission instead. There wasn’t a theological dissident he didn’t notice and punish, but barely a single pedophile he found reason to expose.

 15. polihronu says:

  Intre timp, niste crestini (dintr-o expozitie vazuta azi, la 60 de ani de cariera a fotografului).

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: