Zona gri

„Whether they are ‘practising’, ‘homophile’, ‘initiates’, ‘unstraights’, ‘wordly’, ‘versatile’, ‘questioning’, or simply ‘in the closet’, the world I am discovering, with its 50 shades of gay, is beyond comprehension”. (Frédéric Martel, In the Closet of the Vatican: Power, Homosexuality, Hypocrisy).

Autorul are problema liberalilor atunci cand vorbesc despre religie. Zona gri nu apare in viziunea alb/negru. De unde socul celo 50 de shades of gay.

In ce ma priveste, cei 8 termeni folositi cu privire la varietatea tipurilor de homosexualitatea platonica sau dionisiaca la Vatican au punctat perfect suspiciuni si intrebari mai vechi din ograda proprie.

Atunci cand am luat decizia neasteptata de a da examen la seminarul teologic, cei mai multi dintre colegii tatalui meu, (si ai mei, mai tarziu), au decis ca motivele mele trebuie sa fie ca ale lor. Eram si eu un smecher care voia sa castige un ban la umbra, cu diferenta ca, spre deosebire de ei, nu platisem pretul copilului cuminte in biserica si, ca atare, trisam sistemul.

Daca printr-un accident al naturii sau al copilariei asi fi fost homosexual, ar fi gasit aici dovada ipocriziei mele. Dimpotriva, ar fi fost dovada sinceritatii.

Conformistul bisericos, la fel ca criticul liberal, crede ca intoarcerea cuiva, (un termen cu 50 zone gri), trebuie sa fie o decizie de intoarcere la morala de turma. De fapt, este o solutie existentiala. Cel care “se leapada de sine” (de Satana) o face ca sa scape de propriul eu. Este taierea unui nod pe care nimeni nu l-a putut dezlega. De aceea, un homosexual macinat de conflicte launtrice este mult mai tentat sa isi rastigneasca eul decat crestinul “bun”.

Nietzsche observa, cu finetea caracteristica, ca barbarul nordic, neintelegand setea de mantuire a efeminatei intelectualitati greco-romane, a inventat metode de auto-tortura psihologica si chiar fizica ca sa simta si el nevoia de a se arunca plangand la pieptul Mantuitorului. Cazul lui Luther, care a trebuit sa se auto-flageleze 10 ani la Erfurt pentru a traii ceea ce a venit natural pentru patronul sau, Augustin.

Insa evul mediu e mort, continua ganditorul german, si preotul/pastorul modern este la fel de efeminat si decadent ca cel al antichitatii tarzii, adica, la fel de nihilist.

Inainte ca psihologii liberali sa ne invete ca barbatii trebuie sa planga pe umarul aproapelui si ca testoteronul e toxic, am invatat asta in seminar. Aveam voie sa ne jucam cu mingea, dar nu impartiti in echipe, mancam high-carbo, preferam argumentele emotionale de “ora muzicala” celor abstracte, se cultivau relatii sentimentale intre studenti, incluzand confesiuni intime si plansul pe umar, la figurat si uneori la propriu, se spunea “te iubesc” ca in filmele de dragoste ieftine. Nu este acesta stereotipul homo-sexualului?

Aici intervine subtilitatea mintii teologice care inveneteaza cele 50 de nuante despre care vorbeste Martel. Insa, spune Nietzsche, asemenea subtilitati la preotul/pastorul modern ne amintesc mai degraba de panza paianjenului. Omul lui Dumnezeu foloseste limbajul neo-platonismului in era stiintei. Aici este ipocrizia. Preotul de la Vatican stie ceea ce stim si noi. Homosexualitatea poate fi reprimata dar nu poate fi “vindecata”. Stie ca reprimarea cronica a impulsului sexual poate da nastere la monstrii. Stie ca pacatul sexual nu este altceva decat conflictul intre natura evoluata prin selectie sexuala si rigorile civilizatiei.

Ca unul educat in filozofia moderna, preotul stie ca existenta este fragmentata, ca religia este un mod de a cauta unitatea pierduta a fiintei, ca lucrurile nu sunt in alb/negru.

Dar, in cele din urma, tanarul care s-a dus la seminar ca sa scape de un eu macinat de conflicte isi capitalizeaza experienta oferind paleative celor care cauta acelasi lucru si a caror psihologie o intelege atat de bine. De unde ipocrizia. Zona gri este pentru viata lui privata. La amvon se predica in alb/negru.

32 Responses to Zona gri

 1. polihronu says:

  Nimic nu e mai hotarit gri intr-un seminar teologic decit relatia pederasta dintre ciracul in limba dupa maestrul lui spiritual. Si da, am avut si genul de profesor care, intilnindu-ma in afara clasei de curs, nu-si putea stapini emotiile. Dar sintem in dulcea companie a marilor ocupanti ai zonei gri – Michelangelo, da Vinci, Newton, Handel si, de ce nu, Isus.

 2. taranprost0 says:

  „La amvon se predica in alb/negru.” Pentru ca viata la frontiere presupune continuu efort moral de ajustare,presupune risc intelectual si tensiune interioara.Iar pastorul stie foarte bine cat de putin dispusa este oaia sa-si asume responsabilitati .Si asta ,cred,din motive de economie -vrea sa-i ramana toata energia interioara pentru rezolvarea problemelor lumesti .Iar conformismului,ca sa se poata uita in oglinda,ii spune ascultare neconditionata,umilinta a gandului etc

 3. Ianis says:

  Va recomand un film serial despre zona gri, gay, stat teocratic, Soumission a la Houellebecq in versiune crestina.

  The Handmaid’s Tale

 4. Ianis says:

  De pe pagina unui gay azs, executat recent de catre securitatea bisericii:

  Scurtă istorie a homosexualității în Biserica Adventistă

  Încă de la începutul apariției subiectului homosexualității în Biserica Adventistă, aceasta a dat dovadă că preocuparea primordială era salvarea reputației și protejarea imaginii de ”biserică pură” în detrimentul susținerii pastorale a membrilor de orientare homosexuală.

  1952 – Vernon Hendershot, președintele de atunci al Seminarului Adventist (actualul Andrews University) aflându-se la Conferința Generală din Washington, D.C., a fost eliminat imediat din funcție după ce a fost arestat în timpul unui raid de poliție într-un loc de întâlnire a persoanelor gay. Astfel de experiențe au fost repetate în întreaga Biserică Adventistă la nivel mondial.

  1970 – Un student al Colegiul Avondale, din Australia, după ce a mărturisit că este homosexual în perioada examenelor finale dinaintea absolvirii, a fost împiedicat să absolve și nu i-a fost niciodată acordată diploma.

  1977 – Un număr de adventiști gay din California de Sud, încurajați de expansiunea mișcării pentru drepturile persoanelor LGBT, au format o organizație pe care au numit-o ambițios Seventh-Day Adventist Kinship International.

  1983 – Grady Smoot, președintele Universității Andrews, a fost arestat sub acuzația că a făcut avansuri sexuale unui ofițer sub acoperire. Reacția mai multor lideri ai bisericii a fost următoarea: „Măcar dacă ar fi făcut avansuri unei femei!”. Cu toate că majoritatea „păcatelor” comise de membrii bisericii pot fi iertate, acest lucru nu se aplica pentru păcatele de natură sexuală. Dintre aceste păcate, homosexualitatea este considerată cea mai gravă. Deși numărul membrilor bisericii a căror orientare sexuală a fost descoperită în mod atât de dramatic a fost relativ redusă, proporția membrilor LGBT care au crescut în Biserică sau care s-au alăturat ca adulți este fără îndoială una importantă.

  1980 – are loc prima dezbatere pe tema adventiștilor homosexuali la care au fost invitați trei profesori de seminar și doi pastori. Pentru că toți cei 3 profesori care au răspuns pozitiv la invitație erau de la Universitatea Andrews, au ajuns la concluzia că ar trebui să ceară mai întâi permisiunea președintelui Conferinței Generale, Neal Wilson, care era cunoscut ca având doi membri gay în familia sa.
  1980 – Liderii bisericii au încredințat abordarea temei homosexualității a lui Colin Cook, o persoană care se auto-descria ca „homosexual recuperat”, fiind fondatorul unui program care proclama „eliberarea de homosexualitate”. Conferința Generală a decis susținerea financiară a a programului acoperind mai mult de jumătate din buget. Biserica Adventistă a devenit astfel prima denominațiune care a finanțat vreodată „un program de vindecare” a homosexualilor.

  Biserica Adventistă a decis continuarea sprijinirii programului fără a realiza vreun studiu de analiză a impactului programului asupra persoanelor consiliate și nici nu a cerut măcar un raport scris înainte de extinderea finanțării.

  În urma unor interviuri realizate cu participanții la programul de ”vindecare de homosexualitate” s-a descoperit că directorul programului, Cook „homosexualul recuperat” le-a făcut avansuri sexuale în repetate rânduri în timpul consilierii. Niciunul dintre cei intervievați nu a raportat că orientarea lor sexuală s-ar fi schimbat schimbat și nimeni nu știa pe cineva care să fi devenit heterosexual. Unsprezece din cele paisprezece persoane intervievate își acceptaseră orientarea homosexuală. Restul erau în negare.

  1986 – Realizând faptul că are de-a face cu o formă de abuz, cercetătorul care a vorbit cu participanții la programul de „vindecare” susținut de Biserica Adventistă, a considerat că este de datoria lui morală de a raporta conducerii bisericii cele descoperite. Pentru a se asigura că scrisoarea trimisă către președintele Neal Wilson nu va fi ignorată, a transmis copii ale scrisorii către șaptezeci de lideri ai bisericii și profesori. Cook a recunoscut faptele și a fost înlăturat într-o săptămână. Liderii bisericii au decis imediat închiderea programului de consiliere.

  Cu toate că nu a mai beneficiat de sprijinul bisericii, Cook a continuat programul pe cont propriu, însă și-a pierdut avântul și credibilitatea, deoarece soția lui care se despărțise de el de ceva vreme, a divorțat. La scurt timp după divorț, pentru a salva aparențele, Cook a a întrebat-o pe o cercetătoare dacă nu l-ar putea ajuta să-și găsească o femeie înlocuitor căci avea nevoie de o soție pentru a avea credibilitate.

  1996 – Comitetul Conferinței Generale al Bisericii Adventiste a votat o declarație privind importanța căsătoriei, prin care reamintea adventiștilor homosexuali că singura lor opțiune acceptabilă era celibatul.

  1999 – în contextul în care dezbaterile pe tema drepturilor persoanelor homosexuale erau pe agenda publică din America, Biserica Adventistă a votat o nouă „Declarație de poziție a adventiștilor de ziua a șaptea privind homosexualitatea”: ”Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea […] crede că prin harul lui Dumnezeu și prin încurajarea comunității de credință, un individ poate trăi în armonie cu principiile Cuvântului lui Dumnezeu … Intimitatea sexuală aparține numai în cadrul căsătoriei dintre un bărbat și o femeie … Biblia nu oferă loc pentru relațiile homosexuale. Actele sexuale în afara căsătoriei heterosexuale sunt interzise … Din aceste motive, adventiștii se opun practicilor și relațiilor homosexuale.”

  2004 – în timpul unei emisiuni televizate cu tinerii adventiști, din cadrul Conferinței Generale, un tânăr gay i-a cerut sfatul președintelui Jan Paulsen în legătură cu chemarea pe care o simțea din partea lui Dumnezeu de a deveni pastor. Iată răspunsul oferit de acesta: „Așteptările biblice pentru cei care cred că au o orientare homosexuală sunt de a a trăi o viață de celibat sau să își limiteze activitatea sexuală în cadrul unei căsătorii heterosexuale” Sugerând ca o persoană homosexuală să intre într-o căsătorie heterosexuală, Paulson a repetat același sfat nociv pe care consilierii adventiști l-au dat frecvent în trecut, în cadrul programelor de ”vindecare de homosexualitate”.

  Informații preluate din ”The Caring, Welcoming Church? The Seventh-day Adventist Church and its Homosexual Members”, de Ronald L. Lawson Ph.D., Professor Emeritus, Queens College, CUNY.
  https://ronaldlawson.net/2018/05/27/the-caring-welcoming-church-the-seventh-day-adventist-church-and-its-homosexual-members/

 5. Ianis,

  cazul pastorului Faur din Arad, arestat de securitate pentru ca facea parte dintr-un ring cu mai multi preoti & intelectuali. Din cate am aflat, a fost iubit ( in sens a-sexual) de membrii, in nici un caz un predator sexual. Prietenul meu, Mihai Horga, a spus candva „Am fost botezat de o femeie in corp de barbat, de ce m-ar deranja sa fiu botezat de o femeie in corp de femeie”? Au dreptate deci si cei care cred ca hirotonirea femeii si gay rights se leaga.

  All in all, am fost tributar notiunii ca este „perversiune sexuala” pentru ca definitia comunista era biblica. Oamenii trebuie educati in biologia evolutionara, atfel nu inteleg si spun: „cum m-a facut pe mine Dumnezeu l-a facut si pe el”. Asa cum un antivaxer crede ca avem de la Eden plecare aparare pentru toti virusii, si un zelot al reformei sanitare crede ca toti trebuie sa mancam „dieta originara” (ei spun „originala”) va crede si in sexualitatea originara.

  Handmaid’s Tale ar trebuii sa aprinda un bec rosu pentru ca este imaginabil intr-un viitor apropiat.

 6. Poli,

  Un crestin conservator gay se crede hetero, se casatoreste dupa randuiala biblica, apoi isi cauta refugiul intr-un cerc de rugaciune masculin si reforme obsedate de tinuta femeii. In Renastere erau mai rafinati.

 7. polihronu says:

  Iar nevasta lui se maguleste ca-l mintuie iubindu-l – confirmind ca cerul e pentru sado-masochisti.

 8. adabnerth says:

  Se pare ca sunt/au fost mai multe cazuri de homosexuali in biserica adventist in Romania da..si cazul pastorului in anii 80 Zamfir Damian care avea relatii sexuale cu fratele sau..I-au murit 3 neveste de diferite boli..

 9. Edi Constantinescu,

  Considerati ca preotii catolici pedofili sunt asa de dinainte de preotie si se fac preoti ca de la adapostul si prestigiul hainei preotesti sa poata fi predatori sexuali ? Sau considerati ca abstinenta ii poate impinge catre pedofilie ? Sau considerati mai degraba, ca avand in vedere faptul ca majoritatea victimelor sunt adolescenti peste 14 ani, ar fi mai degraba vorba despre homosexualitate decat despre pedofilie ?

 10. polihronu says:

  Am si io o intrebare pentru Edi Constantinescu: oare la Muntele Athos is homosexuali?

 11. dysangeliumm says:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Same-sex_marriage

  Interesant faptul ca în toate aceste 26 de tari (exceptie Taiwan) crestinismul este religia predominanta.

 12. AV,

  IMO idea de a nu „se intina cu femei” + mitul puritatii asexuate a copiilor, la care se adauga infantilismul preotului duce la pedofilie. Un alt exemplu mai putin discutat sunt saunele de purificare pentru sabat ale evreilor ultra-orotodocsi din NY. Nu ar accepta, Adonai fereste, o sauna mixta, dar copii sunt jucarie sexuala pentru adulti si batrani, si asta o spun evreii liberali. Un crestin puritan isi poate reprima dorintele naturale si ajunge sa se uite dupa copii, auto-inselandu-se asupra propriilor motive.

 13. „…care avea relatii sexuale cu fratele sau…”

  O alta problema. Copii au curiozitate sexuala naturala. Fictiunea literara sau de film este un mod de a satisface aceasta curiozitate, apoi urmeaza educatia stiintifica, ma rog, discutiile stupide cu prietenii, primele experiente timide, etc. Ce faci cand copii cresc intr-un mediu prohibitiv fata de orice curiozitate sexuala si izolati cultural? Se joaca cu fratele. Czuile de incest sunt epidemice in familiile ultraconservatoare.

 14. „oare la Muntele Athos is homosexuali?”

  De ce ar fugii cineva de femei?

 15. Amaranthine Sophia says:

  maimuța nu evolueaza decat dacă conditiile exterioare o forțează.

 16. anonymous says:

  Of topic. De ce nu mai relateaza nimeni in afara de cercul ucenicilor de ” minunile ” savarsite de Iisus? Sa nu luam in considerare ce au auzit povestindu-se despre acestea… Unde sunt marturiile celorlalti evrei, sau straini care au fost martori sau chiar au beneficiat de aceste minuni? De ce sunt marturii ramase doar din partea membrilor cultului, cand se spune ca acele manifestari au fost publice cu sute sau mii de participanti, multi veniti din alte popoare?

 17. anonymous says:

  Mormintele s-au deschis si multe trupuri de zombi ale sfintilor umblau pe strazi si se aratau oamenilor si nu s-a gasit nimeni altii sa scrie despre asta decat ucenicii? Apoi acestia dispar la fel cum apar…

 18. polihronu says:

  Ai parte din raspuns chiar in evanghelii: Isus, ca orice magician, are dificultati in a face minuni in fata unui public incredul (Marcu 6). In al doilea rind, nu avem nici macar certitudinea ca „marturiile membrilor cultului” sint, oricit de suspecte, relatarile unor martori oculari.

 19. polihronu says:

  Faza cu mormintele e considerata chiar de multi comentatori crestini legendara.

 20. Polihronu, la intrebarea daca la muntele Athos sunt homosexuali, iti raspunde Rasputin, care spune ca s-a scarbit de obiceiurile unor calugari de acolo cand a vizitat muntele. In privinta procentului de homosexuali de la muntele Athos sau dintre calugari in general, banuiesc ca e mai mare decat procentul de homosexuali din societate, dar o cifra exacta nu as putea sa dau.

 21. mariusandy says:

  Romulus street , R I P Cornel Ulm…

  am avut sansa unor profesori relativ stersi, dar a unor colegi straluciti, irepetabili, imensi. Cinci minute cu Cornel, Jarnea, Neacsu, & Co, faceau mai mult decat un semestru cu profii.

  Dupa licenta cea mai mare parte e clasei nu s-a angajat, tocmai partea luminata. Unii s-au angajat dar au ramas f putin. Zona gri a fost de vina. Semn ca gri-ul este culoarea sistemului. Plus ca mai era si chestiunea aceea a supunerii. Erau cu totul nesupusi si rebeli. Supunerea era semn de iubire- Vezi ministeriul iubirii dar mai ales semn de o malefica efeminare. Apropo de pastorul femeie. Rebeliunea aceasta fata de cutumele sistemului a fost cea mai inalta scoala posibila, mai mult decat o mie de doctorate. Cum este posibil ca trei patru pustani sa fie mai buni decat o intreaga generatie de studenti, admnistratori, pastori samd. Constiinta comunitara infloreste pe solul unui viol continuu. Violul constiintei… Inainte ca sa manjesti un trup, manjesti o constiinta,

  Despre pastorul efeminat supus, spiritual, bland. Intre pastori barbatii sunt pe cale de disparitie. iar daca inca exista sunt castrati. No offence pentru sexul frumos care nu are nici o vina. Glasul dulce si evanghelic cum apare el? De unde vii Farinelli? de la Conferinta…

 22. Ianis says:

  Marius
  Violatorii constiintei sunt alesi prin „vot democratic” de catre pastori si prezbiteri. O minoritate sa zicem ca sufera de sindromul Stockholm, ma tem ca majoritatea este manata de un … duh. Ramane de vazut ce fel de duh.
  Iti recomand si tie filmul pomenit mai sus, The Handmaid’s Tale, bun de urmarit impreuna cu doamna casei.

 23. mariusandy says:

  Ianis

  intre The Strain si The Handmaid”s Tale nu e mare diferenta

  deci ai dreptate cu manatu

  Diavolului ii sta mult mai bine popa cu atat mai mult teolog sau filantrop.

  sa ne ferim de sfinti pentru ca in spatele mastii de sfant zace un monstru… ever…

 24. adabnerth says:

  Tin minte ca in anii ’80 Lucian C. („Prietene”) avea obiceiul sa fie sadic…se abtinea la relatii sexuale cu nevasta si ii punea pe studentii la Seminar sa faca sport mergand „pasul piticului” in curte, de fata cu lumea…ca sa ii umileasca.Apoi ,le plesnea pe fete cand faceau repetitie si nu spuneau poezia cum vroia el.Acelasi lucru l-am observat la unele calugarite la scolile catolice..sau la profi comunisti care mai bateau cate un elev ca sa se mai racoreasca..Ma intreb…abstinenta sexuala produsa de o educatie puritana ,poate degenera in..sadism?

 25. dysangeliumm says:

  astazi fata mea s-a intalnit cu un fost coleg care studiaza de aprox. 8 ani teologie catolica la Roma. Am dat copy/paste la un fragment al conversatiei de pe whatsapp.
  [19:48, 2/26/2019] intreaba l daca e de acord cu Sinodul de la Elvira sau Trient (Zölibat) .
  [19:49, 2/26/2019] Of nu intelegi ca are raspunsuri la orice
  [19:49, 2/26/2019] L’am intrebat multe lucruri
  [19:50, 2/26/2019] Dar mi’a raspuns IN METAFORE !!!!
  [19:50, 2/26/2019] pei da. Nu exista nu stiu.
  [19:51, 2/26/2019] cunoastem
  [19:52, 2/26/2019] si pedofilia e tot o metafora?
  [19:53, 2/26/2019] De pedofilie nu am vorbit
  [19:53, 2/26/2019] Doar a tinut sa ne spuna ca he finds gay people sick

 26. adabnerth says:

  Edi, Scena tar de tot dintr-un film si mai tare:’The young pope”

 27. adabnerth says:

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: